Code Red worm houdt zich rustig

Het internet-virus Code Red lijkt bij het begin van 1 augustus nog geen grote problemen in het internetverkeer te veroorzaken. De 'worm' zou zich gaan roeren als de computerklokken op 1 augustus, 2.00 uur Nederlandse tijd, zouden springen.

De Amerikaanse regering heeft veklaard dat haar computersystemen tot nu toe niet zijn aangetast door het virus. Ook op de 'internetportals' verloopt het dataverkeer normaal, zo melden deskundigen.

De rust is een goed teken, maar er zou meer tijd nodig zijn om te zien of het virus in staat is grote schade aan computersystemen aan te richten. Het kan dagen duren voordat Code Red genoeg 'onbeschermde' systemen heeft bereikt en er enig serieus ongemak voor internetgebruikers kan ontstaan.

Het virus gebruikt een veiligheidslek in het softwareprogramma Internet Information Server van Microsoft. Als het virus een computersysteem binnendringt, komt er massaal dataverkeer op gang.

Dat zou gericht moeten zijn aan de website van het Witte Huis en andere overheden, maar het Witte Huis werd enkele dagen geleden al ondergebracht op een ander adres en Code Red zou daar geen schade meer kunnen aanrichten. Wel kan internet tijdelijk veel langzamer worden.

De huidige versie van Code Red is een mutatie van een virus dat op 19 juli actief werd, maar gedraagt zich veel gevaarlijker, zo waarschuwde het Witte Huis de afgelopen dagen.