Ontspoorde jongeren 3 maanden in leger

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jongeren die dreigen te ontsporen, krijgen de kans hun leven op orde te brengen via een stoomcursus in het leger. Het ministerie van defensie biedt die mogelijkheid, nu een experiment met enkele tientallen Amsterdamse jongeren succesvol is gebleken. Vanaf september sturen ook Rotterdam en Ede probleemjongeren naar de kazerne.

Deelname aan het project 'de Uitdaging' is vrijwillig. Alleen wie voldoende gemotiveerd is voor een nieuwe start, wordt toegelaten. Ernstig verslaafden kunnen niet meedoen.

De selectie gebeurt via hulpverleningsinstellingen, de reclassering of de rechtbank. Deelname kan ook door de rechter opgelegd worden bij een voorwaardelijke veroordeling. De gemeenten betalen het verblijf in de kazerne: 15000 gulden per deelnemer.

De jongeren verblijven drie maanden in de Kolonel Palm-kazerne in Bussum, waar ze worden getraind door militaire instructeurs. Ze dragen een uniform, maar blijven burger. De lessen moeten hun discipline en sociale vaardigheden bijbrengen. Daarnaast volgen ze opleidingen tot lasser, steigerbouwer of heftruckchauffeur.

Doordat ze alleen in het weekeinde naar huis mogen, krijgen ze de kans los te breken uit hun (criminele) milieu.
De eerste ervaringen zijn veelbelovend. Van de 51 Amsterdamse jongeren die het afgelopen jaar hebben meegedaan, haalden er 39 de eindstreep. Ze vonden allemaal een baan of gingen verder leren. Drie jongeren hebben zich aangemeld bij de landmacht.

Volgens een woordvoerder van Defensie is het geenszins de bedoeling via dit project personeel te werven. ,,De deelnemers krijgen bij hun sollicitatie geen streepje voor. Ze moeten de normale procedure doorlopen en mogen geen strafblad hebben.''

De medewerking van Defensie past in het streven van de overheid om de veiligheid op straat te verbeteren. Diverse ministeries moeten daaraan een bijdrage leveren.