Lowlands 2024

4. Zondag

En dan is de laatste dag alweer aangebroken. Om te zeggen dat het weekend voorbij gevlogen is, blijft voor de Free State of LLow eigenlijk altijd een understatement. Terwijl je voor de laatste keer dit weekend langzaamaan je tent uit wordt gebrand door de opkomende ochtendzon is het tijd om een blik te werpen op het programma en dat vooruitzicht stelt zeker niet teleur. 

Het is in de Alpha voor de tweede keer aan het Noord Nederlands Orkest om iedereen weer eens even goed kennis te laten maken met klassieke muziek. En de vorm van deze muziek is dit keer filmmuziek. Dat trekt wederom een vol Alpha-gebied en mensen zijn klaar om eens goed los te gaan. Wacht, op klassieke muziek losgaan?! Ja, dat kan op Lowlands. Moshpitten bij Hedwig's Theme uit Harry Potter? Zeker. Dansjes verzinnen op de opening van James Bond? Gaat prima! En uiteraard nog even de haren losschudden bij The Imperial March uit Star Wars, dat het eindsalvo vormt van dit prachtige optreden. Er wordt luidkeels "we want more" geroepen vanuit de tent en het applaus dat dit orkest krijgt zou menig liveartiest een moord voor plegen. Prachtig om te zien, bijzonder om mee te maken.

Lowlands 2024: Noord Nederlands Orkest (Foto: Peter Breuls)
Lowlands 2024: Noord Nederlands Orkest (Foto: Peter Breuls)

Het publiek is op deze zondag dus al vroeg op pad gestuurd om optredens te gaan checken en de volgende op ons lijstje stond hier al eerder in de kleinere X-Ray, maar mag dit keer de Bravo op zijn kop zetten. Confidence Man geeft hier simpelweg een van de beste shows van dit weekend weg. Over alles lijkt nagedacht te zijn, van de danspasjes tot de video-overgangen tot aan de acrobatiek die tijdens de nummers wordt beoefend. Het hele optreden is eigenlijk één grote act, maar wel een van de beste van deze Lowlands.

Lowlands 2024: Confidence Man (Foto: Peter Breuls)
Lowlands 2024: Confidence Man (Foto: Peter Breuls)

Maar wat maakt dit optreden dan precies zo goed? Eigenlijk omdat het camp is zonder camp te forceren en in de meest positieve zin van het woord camp. Zo wordt er meerdere keren van kostuums gewisseld en krijgt dan de drummer en man achter de synths, die op zijn beurt weer verkleed is als een kamerlamp de tijd om te laten zien wat hij allemaal kan. Eerder in het optreden wordt er een champagnefles opengetrokken en leeggeschud in het publiek, om die vervolgens (in neppe vorm) kapot te gooien terwijl er nepbloed te zien is. Het is allemaal zó fout, maar zó goed doordacht dat we alleen maar een diepe buiging kunnen maken voor deze act. Hopelijk komen ze snel weer terug.

Om hier allemaal een beetje van bij te komen, staat er op de Alpha een echte Lowlands-boeking in de vorm van Air. De Franse band is hier vandaag met maar één missie, het beste van het album Moon Safari spelen. Dit gaat er bij het Lowlands publiek in als zoete koek en als door de trippy visuals ook mensen worden gemixt is te zien dat er mensen helemaal op aan het gaan zijn in de muziek. Dit is heerlijke luistermuziek, waar je eens even voor gaat zitten, of als je wat dichterbij de band wil zijn, die overigens een mooi podiumdesign met zich meebrengen, wat verder de Alpha in komt. Met een tijdslot aan het einde van de middag is dit de perfecte show om eens even helemaal tot jezelf te komen op de laatste dag en je ook nog eens klaar te maken voor wat allemaal nog komen gaat. 

Lowlands 2024: Air (Foto: Peter Breuls)
Lowlands 2024: Air (Foto: Peter Breuls)

Om eens even lekker door te gaan in die lijn, maar met wat meer vocalen is Thundercat in de Bravo een goede keuze. De muziek is soulful, de basslijn is funky en de algemene look en feel is stijlvol. Naast de vele samenwerkingen met onder anderen Kendrick Lamar, Gorillaz en Tame Impala weet hij ook zelf op het podium een optreden met betekenis neer te zetten, mede mogelijk gemaakt door zijn diepe teksten die op verschillende manier uitgelegd kunnen worden. Toch zin in iets meer uptempo? Dan is Barry Can't Swim in de Heineken een uitstekend alternatief.

Na Roisin Murphy in de Bravo en Neerlands trots Willem in de Heineken is het op het hoofdpodium tijd voor een van de grote namen uit de hiphop-en rapmuziek. Nas tourt ditmaal onder de vlag van zijn beste en meest succesvolle albums Illmatic met klassiekers als 'NY State of Mind', 'The World is Yours' en 'Memory Lane'. Hij heeft wel direct wat goed te maken bij dit publiek, want hij komt tien minuten te laat het podium op springen, als zijn dj en drummer al die tijd maar vragen om zich heen hebben staan kijken. Die belofte lost hij in door veel te geven in de nummers van Illmatic en het publiek gooit de hangen maar wat te graag in de lucht tijdens deze knallers van platen. Mooi moment in het optreden is dat hij ook de tijd neemt om een LP van een superfan te signeren, die daardoor helemaal in extase raakt en het zelf eigenlijk niet lijkt te geloven. We vergeven hem die tien minuutjes maar, want een goede show geven kan deze man na al die jaren nog steeds wel.

Lowlands 2024: Nas (Foto: Peter Breuls)
Lowlands 2024: Nas (Foto: Peter Breuls) 

Na Nas kan doorgerapt worden bij J Hus, of alvast klaargestoomd worden voor de nacht tijdens een ongelooflijk harde beukset van het Berlijnse Brutalismus 3000, waar het soms haast lijkt of we teruggereisd zijn naar de jaren 90 en terecht zijn gekomen in een grote gabber-rave. 

De afsluiter dit jaar maakte, net zoals de andere headliners veel los. Goldband zette eerder al Lowlands op zijn kop toen ze in 2022 overdag op de Alpha werden geboekt. Toen met debuutalbum Betaalbare Romantiek als ammunitie, nu met een tweede album op zak. Er vormde zich bij de release alleen wel een probleem; dit album werd negatief onthaald door zowel recensenten als het publiek. Zou de Alpha nu niet zo vol staan? Het antwoord daarop is een harde nee en er wordt een echte show neergezet, die begint door een afdaling vanaf een kabelbaan zo naar het podium van de Alpha.

Jammere aan het optreden zelf is dat het slot volledig mist en het optreden eerder stilgelegd lijkt te worden, waardoor het toegestroomde publiek verward achter blijft. In die minuten die het optreden te kort was (bijna 10 minuten) had makkelijk nog een rammer als ' Dit Is Voor Jou' of popknaller 'Stiekem' stiekem gespeeld kunnen worden. Een groot feest dus met een beetje teleurstelling aan het einde.

Die teleurstelling kan weggedanst worden bij de techno-avond in de Bravo met Bambounou b2b Mama Snake, Anetha en Patrick Mason of de drum 'n bass-avond in de India met Maduk, Koven en Mandidextrous. Als de laatste opkomende zonnestralen zich vormen over de 24-uur ArmadiLLow is het tijd om weer de tent op te pakken en terug te kijken op een prachtige Lowlands. De volgende editie staat gepland op 15 - 17 augustus. Tot volgend jaar!