Lowlands 2024

2. Vrijdag

Waar het de rest van het weekend stralend weer blijft, begint de eerste dag nat, natter, natst. Maar als de bui dan eindelijk begint weg te trekken en de eerste zonnestralen doorbreken, klinkt er applaus vanaf de campings. De eerste festivaldag kan beginnen. 

We trappen af bij Kokoroko in de Heineken en dat blijkt een zeer goede keuze te zijn. Deze afrobeat-band brengt naast hun kerngeluid een heerlijke mix van soul en jazz. De show is eigenlijk alsof je binnen bent gelopen bij een jamsessie, want er wordt goed gecommuniceerd, bijgesteld en verfijnd om te zorgen dat hier het beste optreden neergezet kan worden. En dan is nog geen eens de hele band compleet, want er moest een bandlid afzeggen vanwege een gecancelde vlucht. De band is als collectief fantastisch, maar leading lady en trompettiste Sheila Maurice-Grey springt er toch wel tussenuit.

Lowlands 2024: Kokoroko (Foto: Peter Breuls)
Lowlands 2024: Kokoroko (Foto: Peter Breuls)

Tijdens het optreden barst alweer de eerste stortbui van de dag los, maar het plezier van de band weet het niet te onderdrukken. Het zorgt wel voor een iets ander sfeertje bij Jungle By Night, die de Alpha dit weekend mogen openen. 

Het is na dit natuurgeweld tijd om weer terug te steken richting de Heineken om meegenomen te worden op een trip van Glass Beams. De heren uit Australië laten tijdens het optreden door alles behalve hun gezichtsuitdrukking zien dat ze het naar hun zin hebben - ze dragen namelijk het gehele optreden glinsterende maskers. Ook wordt er tussendoor bijna geen tijd genomen voor applaus. De muziek spreekt tijdens deze show de hele tijd voor zich en dat is mooi om te zien. Na de eerste helft is er overigens zowel bij het publiek als de band behoefte om naar een hogere versnelling te schakelen en ook dat doet het optreden goed. Het zou helemaal geen verrassing zijn als deze band over een paar jaar op dezelfde tijd de Bravo meeneemt op een muzikale reis. 

Lowlands 2024: Glass Beams (Foto: Peter Breuls)
Lowlands 2024: Glass Beams (Foto: Peter Breuls)

De volgende artiest op de Alpha is er een die we al een aantal keer eerder zagen op Lowlands, maar ze krijgt nu eindelijk haar echte eigen show op dit hoofdpodium. De kroonprinses van de Nederlandse popmuziek Froukje stond twee jaar geleden in de Bravo, pakte toen al iedereen in, mocht het jaar daarop invallen toen Florence + The Machine last-minute moest afzeggen. Je zou dus kunnen zeggen dat het wat veel is binnen een korte tijd, maar als je kijkt naar de menigte die zich hier heeft verzameld is het meer dan verdiend dat de zangeres nu hier staat. Ze komt op grandioze wijze op, niet op het podium zelf, maar op een plateau achterin de grote tent. Met een zeer succesvol debuutalbum op zak dat aardig wat records brak, wordt er door iedereen op het podium muziek gemaakt alsof hun leven ervan afhangt.

De nieuwe single 'Ik Haat Hem Voor Jou' met S10 wordt voor het eerste live gespeeld en Froukje's bestie blijft ook nog even hangen om de andere nummers die ze samen hebben gemaakt te spelen, om vervolgens samen het publiek in te duiken voor een zeer goed geoefende stagedive techniek. Froukje laat met dit optreden wederom zien waarom zij haar belofte telkens weer waar maakt en waarom er zo veel mensen zich vinden in haar muziek. We mogen hier als Nederlanders maar wat trots op zijn.

Lowlands 2024: Froukje (Foto: Peter Breuls)
Lowlands 2024: Froukje (Foto: Peter Breuls)

Na een mooie show van Teddy Swims in de Bravo, waarbij knaller 'Lose Control' uiteraard niet mocht ontbreken en The Lathums de Heineken op zijn kop zetten is het in Alpha-gebied wederom druk. Er staat namelijk een op het eerste oog interessante boeking klaar. Peggy Gou lijkt namelijk voor housemuziek te zijn wat Froukje dus voor Nederlandse pop is. Na een set van iets meer dan een uur moeten we echter concluderen dat hier belofte juist niet wordt ingelost. Wat volgt is een simpele houseset met opvallend weinig bezieling van Gou zelf. Verder dan wat bewegingen met de armen komt de dj eigenlijk niet en rookt ze er vooral op los achter haar dj-booth. Erg jammer, maar hier had makkelijk een andere goede live-act kunnen staan die de plek wel verdient. Gou in ieder geval niet.

Deze teleurstelling valt weg te poetsen met een set van Skrillex, die wèl deze bezieling brengt door simpelweg al zijn set te openen met 'Bloed, Zweet en Tranen' van André Hazes en tot slot ook nog de heren van Noisia uit te nodigen voor het slotakkoord. Erna is het echter tijd voor een boeking die veel los maakte bij de fans van rockmuziek en dan vooral in het bijzonder die van Queens of the Stone Age.

Justice werd een paar weken geleden groots aangekondigd als de vervangende headliner. Wel bleef de vraag hangen of daar geen rockband had moeten staan in plaats van een dj-duo.

Na een paar minuten wordt al deze twijfel weggeblazen door Fransmannen, want ze zetten een set met een lichtshow neer waar je u tegen zegt en toveren de Alpha zo binnen no-time om tot één grote dampende nachtclub, waar ruimte is voor tienduizenden mensen. Dit is iets waar je achteraf van zegt dat je erbij had moeten zijn om te kunnen weten hoe indrukwekkend het was, maar het valt in ieder geval te omschrijven in de welbekende superlatieven. Groots was de lichtshow, magistraal was de manier waarop de heren de nummers door elkaar wisten te mengen en fantastisch was deze combinatie. Na ruim een uur valt te concluderen dat we hier te maken hebben gehad met een waardige vervanger, in de ruimste zin van dat woord. Sterker nog, het woord vervanger kan eigenlijk niet gekoppeld worden aan dit optreden. Het is grote klasse dat Lowlands dit heeft weten te boeken. Mission accomplished.

Het is dan tijd voor de eerste nacht en ook daar zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet. Grote namen uit de elektronische muziek zijn voor deze nacht geboekt, waaronder een prachtige Bravo-nacht met Lucky Done Gone b2b Tsepo, Sedef Adasi en Young Marco. In de India onder anderen Blck Mamba en Interplanetary Criminal en in de X-Ray ook nog eens Blawan Live, Yazzus en dj Europarking b2b Slimfit. Dat betekent ansen tot je stappenteller het niet meer aankan.