FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 augustus 2024

Werkt het Argentijnse libertaristische experiment?

De radicaal libertaristische Argentijnse president Javier Milei is nu ongeveer acht maanden in functie en heeft de uitgaven aan sociale zekerheid, ambtenarensalarissen en consumentensubsidies zeer fors verlaagd. Zijn bezuinigingsmaatregelen hebben lof geoogst van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump en techmiljardair Elon Musk.

Milei blijft ook in eigen land populair, met meer dan 50% van de Argentijnen die nog achter hem staan. Maar hoe lang de pijnlijke hervormingen populair blijven is onzeker. Volgend jaar zijn er tussentijdse verkiezingen. Om deze te winnen en aan de macht te blijven, moet Milei een web van kapitaalcontroles doorbreken om de inzakkende economie weer op gang te brengen zonder de inflatie, een decennia lang durend probleem in het land, verder aan te wakkeren.

Bloomberg brengt in deze video de situatie in Argentinië in beeld.

00:00 Inleiding

01:13 Milei's opkomst

02:26 Bezuinigingen op overheidsuitgaven

05:23 Populariteit in Argentinië

06:28 Impact van bezuinigingsmaatregelen

08:10 Milei's toekomst

Bittner verrast Van Aert en Groves in vijfde etappe Vuelta

Pavel Bittner heeft de vijfde etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De 21-jarige Tsjech was in een massasprint verrassend te snel voor Wout van Aert en Kaden Groves.

Na de bergrit van dinsdag stond vandaag weer een makkelijke etappe op het programma in de Vuelta, voorlopig ook de laatste in deze ronde. Een massasprint werd verwacht en die zou er ook komen. Nadat twee renners lange tijd vooruit reden werden ze ruim voor de finish bijgehaald en ging er gesprint worden in de straten van Sevilla.

Groves had in de laatste kilometers zijn hele ploeg op kop gezet van het peloton, maar de Australiër liet zichzelf verrassen. Van Aert ging de sprint vroeg aan met in zijn wiel Bittner. De jonge Tsjech kwam vervolgens sterk uit het wiel en was net iets eerder aan de finish dan de Belg. Daarmee zet Bittner zijn goede vorm door. Eerder deze maand won hij ook al twee ritten in de Ronde van Burgos.

Results powered by FirstCycling.com

Britten gaan illegale migratie stevig aanpakken

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Yvette Cooper, heeft een grootschalige actie gelanceerd om de toenemende stroom asielzoekers, die in kleine bootjes het Kanaal oversteken, aan te pakken. Bedrijven die illegale immigranten in dienst hebben, lopen het risico om te worden gesloten onder het nieuwe beleid. Dit is onderdeel van de poging om de verkiezingsbelofte van premier Keir Starmer waar te maken: de ‘criminele bendes’ die mensen van Frankrijk naar het VK smokkelen, moeten worden aangepakt en ontmanteld.

Eén van de maatregelen die vandaag zijn aangekondigd, is de inzet van 100 gespecialiseerde inlichtingenofficieren en onderzoekers bij de National Crime Agency. Deze zullen zich richten op het bestrijden van de smokkelnetwerken. Daarnaast wordt een nieuw, op inlichtingen gebaseerd programma geïntroduceerd dat werkgevers onderzoekt die illegale werknemers zouden aannemen. Degenen die worden betrapt, kunnen boetes krijgen, vervolgd worden, of zelfs gedwongen worden hun bedrijf te sluiten. Ook wordt het aantal plaatsen in detentiecentra voor immigranten uitgebreid, met als doel de uitzettingen van mensen van wie de asielaanvragen zijn afgewezen, te versnellen. Cooper maakte deze maatregelen bekend op een moment dat de druk op de overheid om de overtochten van kleine boten in het Kanaal te stoppen, toeneemt. Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat in de afgelopen week meer dan 800 mensen de gevaarlijke overtocht hebben gemaakt.

Een van de eerste besluiten van de nieuwe regering na de algemene verkiezingen op 5 juli was om het Rwanda-plan van de Tories, dat bedoeld was om alle Kanaaloverstekers naar Oost-Afrika te deporteren, te schrappen. Ondanks de lancering van het beleid in 2022 zijn er nooit vluchten vertrokken. Een bron binnen Labour verklaarde: "Net als op veel andere gebieden heeft de enorme incompetentie en verspilling van belastinggeld onder de Tories een grote chaos achtergelaten, die nu door de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken moet worden opgeruimd. We beseffen dat er geen snelle oplossingen zijn voor deze complexe problemen. Toch nemen we nu al de snelle en doortastende maatregelen die nodig zijn om onze grensbeveiliging te versterken, de smokkelbendes aan te pakken en ons asielbeleid onder controle te krijgen."

Nieuwe trailer Kingdom Come: Deliverance 2 toont meer tumultueus middeleeuws Europa

Tijdens de opening night live showcase van Gamescom gisteravond werden we getrakteerd op een nieuwe trailer voor Kingdom Come: Deliverance 2. We zien boerenlul Henry weer shinen terwijl hij op zijn knol de prachtig vormgegeven Boheemse plattelanden trotseert.

Henry bezoekt wat taveernes, wat modderige straatjes van kleinschalige nederzettingen en is weer volop bezig met zijn favoriete vrijetijdsbesteding, namelijk Boheems tuig aan zijn zwaard rijgen. Kingdom Come: Deliverance 2 staat gepland voor release op 11 februari 2025. Eerder vandaag verscheen er nog een uitgebreidere showcase online van de game van maar liefst 25 minuten, die kun je hieronder vinden. 

Mafia: The Old Country aangekondigd

Tijdens de Gamescom opening night is Mafia: The Old Country aangekondigd. Een nieuw spel uit de Mafia reeks door Hangar 13.

Het nieuwe spel speelt zich (hoogstwaarschijnlijk) voor het grootste gedeelte af op het eiland Sicilië. In het eerste gelijknamige hoofdstuk van Mafia II waren we ook Sicilië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sicilië is een logische keuze voor een Mafia game, aangezien de Cosa Nostra (een groep van verschillende Maffiafamilies) daar zijn oorsprong vindt. De Cosa Nostra is nog steeds wereldwijd actief ondanks de grote actieve politie-inzet. De logline van de game klinkt als volgt: "Uncover the origins of organized crime in Mafia: The Old Country, a gritty mob story set in the brutal underworld of 1900s Sicily." Mafia staat bekend om zijn verhaalvertelling en het realisme wat er bij de georganiseerde misdaad komt kijken. In december volgt er meer informatie met betrekking tot Mafia: The Old Country.

Vaccinaties mpox snel van start in Afrikaanse landen

Afrikaanse landen staan op het punt om met vaccinaties tegen de virusziekte mpox te starten, volgens het hoogste gezondheidsorgaan van het continent. Een functionaris van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukte dat de verspreiding van een gevaarlijkere variant van het virus beheersbaar is en dat het niet vergelijkbaar is met de uitbraak van Covid-19.

De Democratische Republiek Congo (DRC) bevindt zich in het hart van een uitbraak van mpox, die onlangs door de WHO is uitgeroepen tot een wereldwijde gezondheidscrisis. De dodelijkere stam van het virus, bekend als clade Ib, verspreidt zich snel in de DRC en is inmiddels in minstens vier andere Afrikaanse landen vastgesteld. Jean Kaseya, directeur-generaal van de Africa CDC, kondigde dinsdag aan dat de vaccinaties op het punt staan te beginnen. "We hebben nog geen vaccinaties uitgevoerd, maar binnen een paar dagen zullen we starten zodra alles gereed is. Tegen het einde van volgende week zullen de vaccins in de DRC en andere getroffen landen arriveren," zei hij tijdens een persconferentie.

Mpox, voorheen bekend als apenpokken, verspreidt zich gemakkelijk door nauw contact tussen mensen of door besmette dieren, via aanraking, zoenen, seksuele activiteit of besmette materialen zoals beddengoed, kleding en naalden, aldus de WHO. Symptomen zijn onder andere koorts, pijnlijke huiduitslag, hoofdpijn, spier- en rugpijn, vermoeidheid en vergrote lymfeklieren. De afgelopen week zijn er ongeveer 1.400 mpox-gevallen gemeld in Afrika, wat het totaal aantal infecties op het continent dit jaar op bijna 19.000 brengt, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens de laatste gegevens van de Africa CDC heeft de huidige uitbraak tot nu toe al meer dan 500 levens geëist. Het gebrek aan beschikbare vaccins heeft geleid tot een race tegen de klok.

Afrikaanse gezondheidsautoriteiten werken samen met internationale partners om de tekorten aan doses aan te vullen. Kaseya benadrukte vorige week in een interview met NPR de dringende noodzaak van meer vaccins. "We spreken momenteel over bijna 200.000 beschikbare doses, maar er is een behoefte aan minstens 10 miljoen doses. Het vaccin is zeer kostbaar, met een prijs van ongeveer $100 per dosis. Weinig Afrikaanse landen kunnen deze kosten dragen." Tot nu toe hebben de Europese Unie en de Deense vaccinproducent Bavarian Nordic steun toegezegd, aldus de Europese Commissie. Ook Japan en de Verenigde Staten hebben doses aangeboden, volgens berichten van Reuters, die verwezen naar de Congolese minister van Volksgezondheid.

Dit is de tweede keer in twee jaar dat de WHO een wereldwijde gezondheidsnoodsituatie afkondigt vanwege mpox, een ziekte die al tientallen jaren voornamelijk voorkomt in Centraal- en West-Afrika. 

Reveal trailer Civilization 7 op Gamescom release in februari

Op Gamescom zijn de eerste gameplay beelden van Civilization 7 getoond. Ook heeft Firaxis aangegeven dat het nieuwste spel uit de Civilization reeks op 11 februari 2025 uitkomt.

Het is voor het eerst in een Civilization game dat je niet het hele spel als één beschaving speelt. Het is mogelijk om, net zoals in Humankind, te wisselen van beschaving. Zo kun je de beste bonussen die je op dat moment nodig hebt gebruiken om je beschaving verder te helpen. In de trailer zien we dat er veel meer detail in de gebouwde steden te zien is, steden nemen ook veel meer plek op de wereldkaart in beslag. Verder zien we dat het weer veranderd, rivieren een rol gaan spelen, verschillende natuurrampen en dat ruimtevaart misschien een grotere rol gaat krijgen dan alleen de 'science victory'. In de trailer zijn de beschavingen Rome en Egypte te zien en er worden meerdere 'wonders' getoond zoals onder andere Machu Picchu en het Colosseum.

Gamenieuwtje gevonden? Tip ons via onze submit

Zwitserland looft ruim 50.000 euro uit voor beste ideeën om tonnen aan munitie uit meren te halen

Het Zwitserse ministerie van Defensie looft 50.000 Zwitserse frank, zo’n 52.000 euro, uit voor de drie beste ideeën om tonnen aan munitie uit de meren in het Alpenland te halen. Het Zwitserse leger gebruikte de meren jarenlang als stortplaats voor oude munitie, maar dat is acheraf niet zo'n goed idee gebleken.

Alleen al in de Vierwaldstättersee bij Luzern ligt naar schatting 3.300 ton munitie. In de wateren van Neuchâtel ligt zo’n 4.500 ton. Het is al tientallen jaren bekend dat er veel munitie in de Zwitserse meren is gedumpt. Maar mensen vragen zich de laatste tijd steeds meer af hoe veilig de meren zijn.

Het Zwitserse ministerie zegt ruim 52.000 euro toe voor de drie beste ideeën voor een veilige en milieuvriendelijke oplossing om de munitie te bergen. De drie beste ideeën delen de prijzenpot. De bergingsoperatie zal naar verwachting miljarden gaan kosten. Marcos Buser, een Zwitserse gepensioneerde geoloog, waarschuwde de overheid jaren geleden al voor de gevaren van de stortplaatsen. Volgens Buser is er ook onder water nog steeds explosiegevaar en hebben de stortingen het water en de bodem verontreinigd.

Deadline Februari 2025
Mensen kunnen tot februari 2025 hun ideeën indienen. Daarna worden ze anoniem beoordeeld door een panel van experts. De drie winnaars worden in april bekendgemaakt. Het is volgens de regering niet de bedoeling de beste ideeën onmiddellijk uit te voeren, maar ze kunnen bijvoorbeeld dienen als basis voor verdere onderzoeksprojecten.

Borderlands 4 aangekondigd

Gearbox Software heeft tijdens de Opening Night Live Gamescom-presentatie Borderlands 4 aangekondigd. De looter shooter moet al in 2025 uitkomen voor PS5, Xbox Series X|S en pc. Behalve de teaser hieronder en dat je weer als een Vault Hunter gaat spelen is er verder geen andere informatie bekendgemaakt.

Borderlands 3 kwam in 2019 uit, dus het is alweer een tijdje geleden. Tussendoor was er wel Tiny Tina's Wonderlands, een spinoff waarin je naast geweren ook gebruik kunt maken van magie. Borderlands 4 moet waarschijnlijk de reputatie van de serie weer gaan herstellen. De recente Borderlands film is namelijk een van de grootste flops van de afgelopen jaren.

Mensen plotseling snel ouder bij 44 en 60 jaar

Wetenschappers hebben ontdekt dat veroudering bij mensen in twee versnelde fasen plaatsvindt: de eerste begint rond 44-jarige leeftijd en de tweede rond de leeftijd van 60 jaar. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Aging.

Onderzoekers van Stanford University en Nanyang Technological University in Singapore volgden gedurende meerdere jaren 108 deelnemers om veranderingen in hun moleculen, zoals RNA, eiwitten en microbiomen, te bestuderen. Uit het onderzoek blijkt dat veroudering niet geleidelijk en lineair verloopt. Integendeel, de meeste bestudeerde moleculen vertoonden versnelde en niet-lineaire veranderingen, specifiek rond de leeftijden van 44 en 60 jaar. Volgens Xiaotao Shen, universitair docent microbioomgeneeskunde aan Nanyang Technological University en de hoofdauteur van de studie, tonen de resultaten aan dat ‘we niet gestaag ouder worden’.

Bepaalde momenten in ons leven zijn van cruciaal belang voor ons verouderingsproces en onze gezondheid, voegde hij eraan toe. Bijvoorbeeld, het vermogen van het lichaam om cafeïne te verwerken, vermindert aanzienlijk rond de leeftijd van 40, en nogmaals rond 60 jaar. Ook de enzymen die betrokken zijn bij de afbraak van alcohol nemen af, vooral rond de leeftijd van 40, aldus Michael Snyder, hoofd van de afdeling genetica aan Stanford en co-auteur van de studie.

Deze bevindingen sluiten aan bij de twee geïdentificeerde golven van versnelde veroudering. Snyder merkte ook op dat veel mensen rond hun veertigste vaker spierblessures oplopen en vetophopingen ervaren, wat verband houdt met veranderingen in het lipidemetabolisme. Daarnaast worden veel mensen in hun zestiger jaren getroffen door sarcopenie, het verlies van spiermassa, wat volgens Snyder een aanzienlijk gezondheidsprobleem is. Beide leeftijdsgroepen vertoonden veranderingen in de eiwitten die de weefsels samenhouden, wat mogelijk bijdraagt aan de verslechtering van de huid, spieren en het cardiovasculaire systeem.

Het risico op ziekten neemt ook aanzienlijk toe, vooral na de leeftijd van 60 jaar. Mensen van 60 jaar en ouder blijken vatbaarder te zijn voor aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, nierproblemen en diabetes type 2.

Waarom gaat het met statiegeld in Duitsland wel goed? 'Wij zijn nogal extreem'

Kapotte automaten, vuilnis op straat, volledig opengebroken prullenbakken: statiegeld levert flinke problemen op in Amsterdam. Daarom reizen we af naar Düsseldorf om eens te kijken hoe het daar gaat. Want van de Duitsers kunnen we nog best wat leren op dat gebied. Zo meldt AT5 

"Ik bewaar het in de kelder en als ik genoeg heb breng ik het weg", legt een Duitse dame uit in Düsseldorf. "En bij de supermarkt wissel je dat in voor geld of verreken je het bij je nieuwe boodschappen." Precies zoals we dat in Nederland ook kennen dus. Een groot verschil tussen de landen is onder andere de hoeveelheid blikjes en flesjes die worden ingeleverd, in Duitsland ligt dat aantal veel hoger dan in Nederland.

Voor de Amsterdammer is het nog vrij nieuw dat je blikjes in de supermarkt kunt inleveren, voor de Duitsers was dat juist het begin. In 2003 zijn blikjes de verpakkingen die (na glas) als tweede statiegeld krijgen. "Het was wel even wennen toen ja", zegt een Duitse man die met zijn vrouw langs het water loopt. "Maar toen dat een tijd zo was, werd het normaal." Inmiddels is de afgelopen jaren het statiegeld uitgebreid naar zelfs plastic sap- en zuivelverpakkingen.

Voor de Duitser is het statiegeld - in hun eigen taal heet dat 'pfand' - inmiddels helemaal verweven in de cultuur. Daar lever je je flessen en blikjes in in de supermarkt en de 'getränkemarkt' voor alleen dranken. "Ik ken eigenlijk niemand die zou willen dat het wordt teruggedraaid", vertelt Rouven Hudemann die er al jaren woont.

In of naast de prullenbak?
Zowel Rouven als zijn stadsgenoten geven aan dat er wel eens blikjes in de prullenbak terechtkomen, maar dat het gebruikelijk is om ze ernaast te zetten: "Als je in de stad loopt en je wilt je blikje weggooien, dan zet je ze vaak op de bovenrand van de prullenbak of ernaast op de grond. Erin gooi ik ze echt niet." 

Op die manier kunnen mensen die het hard nodig hebben de blikjes makkelijk pakken, dat gebeurt dan ook heel vlug met de blikjes die je op de randen ziet staan. Bij de oosterburen zijn het ook ouderen die bijvoorbeeld een klein pensioen hebben die emballage verzamelen om er geld voor te krijgen. Die groep heeft het hard nodig om rond te komen. Een man die op zoek is naar flesjes: "Ik vind het fijn om zo een beetje extra geld te hebben."

En... het blijven Duitsers
"Hoe flauw het ook klinkt, het is soms ook gewoon onze cultuur", benadrukt Rouven. "Duitsers zijn heel gestructureerd en georganiseerd. Wij zijn nogal extreem. We houden ons natuurlijk heel erg aan de regels." Al jaren wordt dit van generatie op generatie doorgegeven. Een man die pas een jaar in Duitsland woont beaamt dit: "Duitsers doen wat ze gevraagd wordt."

Met alleen meer inleverpunten kom je er niet, al is dat volgens veel Düsseldorfers wel een van de tips aan Amsterdam. "Maar wij moesten ook wennen hoor", vertelt een man die het begin in 2003 nog goed kan herinneren. "Mensen waren toen ook tegen en vonden het onzin, maar zoiets kost tijd. En ik denk dat de Nederlanders die tijd ook moeten nemen, gewoon even wachten."

Wéér politie-inval bij Andrew Tate

Woensdagochtend hebben gemaskerde politieagenten in Roemenië opnieuw invallen uitgevoerd bij de omstreden internetpersoonlijkheid Andrew Tate. Tate wacht momenteel op zijn proces, waarin hij beschuldigd wordt van mensenhandel, verkrachting en het vormen van een criminele organisatie met als doel vrouwen seksueel uit te buiten.

Het Roemeense agentschap voor de bestrijding van georganiseerde misdaad, DIICOT, meldde dat vier woningen in Boekarest en het nabijgelegen district Ilfov zijn doorzocht. De onderzoeken richten zich op ernstige beschuldigingen, waaronder mensenhandel, handel in minderjarigen, seks met een minderjarige, beïnvloeding van verklaringen en witwaspraktijken. Het agentschap kondigde aan dat later op de dag hoorzittingen zullen plaatsvinden op hun hoofdkantoor.

Mateea Petrescu, de woordvoerder van Tate, reageerde op de invallen door te verklaren dat hoewel de exacte aanklachten in het huiszoekingsbevel nog niet volledig zijn verduidelijkt, deze vermoedens van mensenhandel en witwassen omvatten. Hij voegde er aan toe dat het juridische team van Tate aanwezig was tijdens de acties, maar ging niet in op de specifieke beschuldigingen met betrekking tot minderjarigen.

Tientallen politieagenten en forensische experts doorzochten het uitgestrekte landgoed van Tate aan de rand van Boekarest. In een verklaring benadrukte DIICOT dat de verdachten tijdens het hele strafproces recht hebben op de procedurele garanties zoals vastgelegd in het Wetboek van Strafvordering, en dat ze onschuldig worden geacht totdat het tegendeel is bewezen.

Indiana Jones and the Great Circle komt eind dit jaar uit

Indiana Jones and the Great Circle komt op 9 december uit voor Xbox Series X|S en pc. Dat heeft Bethesda Software op Gamescom bekendgemaakt. Net als alle Xbox first-party titels is het dan ook gelijk beschikbaar via Xbox Game Pass. Er is gelijk een PS5-port aangekondigd, die in de lente van 2025 moet uitkomen.

Indiana Jones and the Great Circle is een singleplayer-game die zich in 1937 tussen de evenementen van Raiders of the Lost Ark en The Last Crusade afspeelt. Indiana gaat in deze game heel wat van de wereld zien, want we zien onder andere Egypte en de Himalaya langskomen.

'Yes, she can!'

Barack Obama veegde de vloer aan met Donald Trump tijdens de Democratische Nationale Conventie. Hij waarschuwt Amerikanen voor nog eens vier jaar Trump in het Witte Huis: "We've seen this movie." Met een bekende slogan, spreekt hij zijn steun uit voor Kamala Harris: "Yes, she can!"

"We hebben de kans om iemand te kiezen die haar hele leven mensen dezelfde kansen heeft gegeven die Amerika haar heeft gegeven. Iemand die je ziet en naar je luistert," zei Obama. "Ze zal opkomen voor elke Amerikaan."

Het zal een close race worden, waarschuwde Obama met het oog op de verkiezingscampagne tegen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. "Het wordt niet makkelijk." Maar als de partij werkt als nooit tevoren in de resterende elf weken tot de verkiezingen, zou Harris de volgende president van de Verenigde Staten kunnen worden.

Politie reageert op misstanden basisteam Rotterdam-Centrum

De afgelopen maanden is er in opdracht van de sector- en eenheidsleiding een teamscan uitgevoerd bij basisteam Centrum, door bureau Governance & Integrity (G&I). Aanleiding hiervoor waren signalen die in december 2023 binnenkwamen bij de sectorleiding van het district en bij de eenheidsleiding.

Politiechef Fred Westerbeke: “Er waren zorgen over het sociaal veilig werkklimaat binnen het basisteam Centrum. Tegelijkertijd ontvingen wij bericht van de Nederlandse Politie Bond (NPB) met dezelfde signalen. Hierna is direct besloten dit zorgvuldig uit te zoeken en is in januari opdracht gegeven aan G&I om onderzoek te doen. Het is een onderzoek geweest naar onderliggende patronen. Heel bewust hebben wij als eenheidsleiding voor deze vorm van onderzoek gekozen. Wetende dat we met dit onderzoek pijn naar boven halen die niet 1, 2, 3 is opgelost.” Meer dan 75 collega’s hebben hieraan bijgedragen en zich open en kwetsbaar opgesteld in de interviews met als doel om hier, uiteindelijk, met elkaar weer het teamgevoel te ervaren.

Gevoel eenheidsleiding
Politiechef Fred Westerbeke: “Als eenheidsleiding zijn wij geschrokken van de conclusies die uit het rapport zijn gekomen, die zijn niet mals en dat hebben wij ook eind juni uitgesproken tijdens de presentatie van de resultaten aan het gehele team. Uit de uitkomsten blijkt dat het op meerdere fronten (onder meer op het gebied van leiderschap en omgangsvormen) niet goed gaat binnen het team. Als het gaat om pesterijen, vrouwonvriendelijk gedrag, racisme, dan is daar echt geen ruimte meer voor. Die grens is bereikt.”

Kwetsbaar proces
“Het is een zeer kwetsbaar proces geweest. We werken met elkaar aan een cultuur waarin collega’s zich uitspreken wanneer ze zich niet veilig voelen in het team. Dat is in dit geval gebeurt. Waarbij wij de kans hebben gekregen om dit uitgebreid te onderzoeken. Dankzij de collega’s van het basisteam ligt er een rapport waar we mee aan de slag zijn gegaan. Er is moed nodig, om je uit te durven spreken en op die manier kwetsbaar op te stellen. Ik waardeer de openheid van de collega’s. Zij hebben in vertrouwen meegewerkt en hebben dit rapport allemaal kunnen lezen en velen hebben dit ook gedaan. Wij hebben hen beloofd dat hun input in een vertrouwelijk rapport terecht zou komen. Vandaar dat we dit rapport ook niet verder extern delen. De conclusies en aanbevelingen uit het rapport nemen we over. De aanbevelingen worden momenteel omgezet naar acties.”

Aanbevelingen
Er zijn tien aanbevelingen gedaan. Een van de aanbevelingen is onder meer het verbeteren en versterken van de leiderschapsstijl, ook wordt er een schouw uitgevoerd onder de leidinggevenden. Maar ook personele zorg verbeteren (onder meer de zorg na incidenten verbeteren), het gebiedsgebonden werk versterken en werk maken van de aanpak van discriminatie vallen onder de aanbevelingen.

Concreet is bijvoorbeeld het team leidinggevenden versterkt met een HR adviseur, een zeer ervaren leidinggevende en een veranderkundige. Daarnaast is er een ervaren IBT docent aan het team toegevoegd om de leercirkel rondom de toepassing van geweld verder vorm te geven.

Zie ook: Diepgeworteld racisme, pestgedrag en seksisme bij politie Rotterdam-Centrum

Rusland stelt humanitaire visa beschikbaar aan mensen uit het 'Woke Westen'

Rusland zal hulp bieden aan mensen die de destructieve neoliberale houding in hun land, die in strijd is met traditionele waarden, niet kunnen accepteren. Het decreet over de voorkeursbehandeling voor hervestiging in Rusland als humanitaire hulp werd ondertekend door de Russische president Vladimir Poetin.

Zoals in het document wordt opgemerkt, krijgen deze buitenlanders de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor een tijdelijk verblijf in de Russische Federatie "zonder rekening te houden met de quota die eerder door de regering van de Russische Federatie zijn goedgekeurd en zonder een document in te moeten dienen waaruit blijkt dat ze de Russische taal beheersen en kennis hebben van de Russische geschiedenis en de basisbeginselen van de wetgeving". Een reden voor vertrek naar Rusland kan het oneens zijn met het het beleid van hun eigen landen zijn, "dat destructieve neoliberale ideologische houdingen oplegt die in tegenspraak zijn met de traditionele Russische spirituele en morele waarden".

De lijst met waarden is al opgesteld door 'Grondbeginselen van het Staatsbeleid' op dit gebied, terwijl de lijst met landen die ongezonde denkwijzen opleggen aan hun burgers nog moet worden opgesteld door de Russische regering. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie heeft de opdracht gekregen om al in september te beginnen met het verstrekken van visa voor drie maanden voor moreel appel.

In februari steunde Poetin op het forum van het Agentschap voor Strategische Initiatieven het idee van de Italiaanse studente Irene Cecchini, die voorstelde om verhuizen naar Rusland te vereenvoudigen op basis van culturele, traditionele en familiewaarden. Het staatshoofd was het eens met de woorden van Cecchini dat er een individuele benadering nodig is om te bepalen wat voor soort mensen naar Rusland mogen komen.

Zweden gaat 20% van de beren afschieten

Zweden heeft toestemming verleend voor het doden van ongeveer 20% van de bruineberenpopulatie tijdens de jaarlijkse berenjacht, die vandaag van start gaat, ondanks bezwaren van natuurbeschermers. Dit zou het aantal beren in Zweden terugbrengen tot ongeveer 2.000, een daling van bijna 40% ten opzichte van 2008.

De toename van jachtvergunningen heeft geleid tot bezorgdheid onder natuurbeschermers, die waarschuwen dat grote roofdierenpopulaties in Europa kunnen instorten als er niet beter voor ze wordt gezorgd. "Het is pure trofeejacht," aldus Magnus Orrebrant, voorzitter van de Zweedse Carnivorenvereniging. "In Zweden lijkt wildlife management meer te draaien om het doden van dieren dan om het beschermen ervan."

Bruine beren stonden in Zweden in de jaren 1920 op het punt van uitsterven, maar dankzij zorgvuldig beheer herstelde de populatie zich tot een piek van ongeveer 3.300 beren in 2008. In de afgelopen vijf jaar is de jacht echter geïntensiveerd, met een recordaantal van 722 gedode beren vorig jaar. Voor dit jaar zijn vergunningen verleend voor het doden van 486 beren en er kunnen er nog meer worden gedood als ze als bedreiging voor vee worden beschouwd.

Sinds november 2022 geeft een nieuwe wet lokale jachtverenigingen meer controle over het beheer van grote roofdieren, waaronder beren. In dezelfde periode zijn ook honderden wolven en lynxen afgeschoten, wat de bezorgdheid onder ecologen verder heeft aangewakkerd. Magnus Rydholm, communicatiedirecteur van de Zweedse Vereniging voor Jacht en Faunabeheer, benadrukt dat de jacht plaatsvindt volgens het Zweedse overheidsbeleid voor wilde dieren. "Het gaat om het vinden van een balans tussen mensen en grote roofdieren, en daarom begint de berenjacht morgen."

Ondanks deze uitleg hebben sommige jagers hun zorgen geuit over de afname van de berenpopulatie. Anders Nilsson, een jager uit Norrland in Noord-Zweden, verklaarde: "Er zijn mensen binnen de jachtgemeenschap die vrezen dat er te veel beren worden gedood." Als de jacht in hetzelfde tempo doorgaat, zou Zweden volgens sommige waarnemers binnen één jaar het minimumaantal van 1.400 beren kunnen bereiken dat volgens het Zweedse Agentschap voor Milieubescherming noodzakelijk is om een levensvatbare populatie te handhaven.

Bruine beren worden in Europa als een 'strikt beschermde soort’ beschouwd, en natuurbeschermers stellen dat de hoge jachtquota in strijd zijn met de EU-habitatrichtlijn, die stelt dat "opzettelijke jacht of het doden van strikt beschermde soorten verboden is". Volgens de EU-wetgeving kan dit verbod alleen worden opgeheven als "laatste redmiddel" om de openbare veiligheid, gewassen of andere flora en fauna te beschermen.

Wetenschappers vrezen dat de omvang van de bruineberenpopulatie in dezelfde richting gaat als die van de elanden in Zweden, waarvan de aantallen sinds het einde van de vorige eeuw met 60% zijn afgenomen. Natuurbeschermers stellen dat een grotere berenpopulatie Zweden aantrekkelijker zou maken voor ecotoerisme, wat meer inkomsten zou genereren dan de verkoop van jachtvergunningen. "Omdat jagers te veel elanden hebben gedood, lijdt nu ook de berenpopulatie," aldus Orrebrant.

Diabetesaanval leidt tot taseren vrachtwagenchauffeur in Alblasserdam

Dinsdagmiddag zorgde een opmerkelijk incident voor opschudding op industrieterrein Nieuwland Parc in Alblasserdam. Een vrachtwagenchauffeur vertoonde agressief en verward gedrag, waarna hij door de politie getaserd werd. Achteraf bleek dat zijn gedrag het gevolg was van een diabetesaanval, ook wel een hypo genoemd, veroorzaakt door een te lage bloedsuikerspiegel. De man herinnerde zich later niets meer van het incident.

Volgens een getuige zette de chauffeur zijn vrachtwagen aan de kant omdat hij zich niet goed voelde. Toen de politie arriveerde, reageerde hij echter onverwacht agressief en weigerde uit zijn cabine te komen. Pas toen de agenten hem met een taser bedreigden, stapte hij uit. Vervolgens liep hij dreigend met een voorwerp op de agenten af, waarop zij besloten de taser te gebruiken. Nadat de chauffeur was gekalmeerd, bleek dat zijn agressieve gedrag werd veroorzaakt door de lage bloedsuikerspiegel.

Ambulancepersoneel bood medische hulp en gaf de man iets te eten. Daarna keerde zijn normale, rustige gedrag terug. De chauffeur verklaarde zich niets meer te herinneren van het voorval en maakte een opmerking over de gaatjes in zijn shirt van de taserpijlen. De politie besloot de man niet te vervolgen en liet hem na een korte controle zijn weg vervolgen, met het advies beter op zijn voedingspatroon te letten.

Vuelta: Etappe 5 - Sprinten in de bloedhitte

De eerste bergrit van de Vuelta a España is voorbij en in elk geval één persoon heeft een lesje geleerd: Lennert van Eetvelt begon te juichen en Primoz Roglic reed hem in de laatste meters nog voorbij, een echte klassieker, waarvan je denkt dat renners het toch eens afleren.

Vandaag geen bergrit, we rijden nog wel in Extremadura. Daar gaat de etappe van start in Fuente del Maestre, waarvandaan het peloton begint aan een 177 kilometer lange en wederom bloedverzengend hete etappe - de 40 graden is niet ver weg in de etappe naar Sevilla, waar de finish ligt.

Voor een uitgebreide toeristische voorbeschouwing verwijzen we weer door naar het FOK!forum, maar het komt er op neer dat de eerste 130 kilometer wat heuvelachtig zijn - zonder het over echt klimwerk te hebben. Daarna is het zo vlak als een biljartlaken tot aan de finish, waar in principe gesprint wordt.

De etappe begint even voor half twee, Eurosport is er pas een uur later bij en de Belgische TV wacht zelfs tot bijna vier uur. Dan is het allemaal nog niet zo boeiend, de finish staat ergens tussen 17.20 en 17.40 uur op de planning, een minuut of vijf voor die tijd inschakelen is prima.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Disney laat toch rechtzaak toe over overleden vrouw in Disney World

Disney heeft zijn verzet opgegeven tegen een rechtszaak van een man wiens vrouw in 2023 overleed aan een ernstige allergische reactie na een maaltijd in Disney World, Florida. Het bedrijf had eerder geprobeerd de zaak via arbitrage af te handelen door te stellen dat de man, Jeffrey Piccolo, gebonden was aan de voorwaarden van een Disney+ proefabonnement dat hij in 2019 had afgesloten. In de algemene voorwaarden van Disney+ staat dat je het recht opgeeft het bedrijf ooit nog aan te klagen, en dat alle conflicten via buitengerechtelijke arbitrage dienen te worden opgelost. Na stevige kritiek heeft Disney echter besloten de rechtszaak door te laten gaan in de rechtbank.

Piccolo diende een aanklacht in tegen zowel Disney als de eigenaren van het restaurant waar zijn vrouw, Dr. Kanokporn Tangsuan, stierf na een maaltijd. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen over haar ernstige allergieën voor zuivel en noten, zou het restaurant onvoldoende maatregelen hebben genomen, met haar dood als tragisch gevolg. Piccolo klaagt Disney aan voor meer dan $50.000 (ongeveer €38.400), naast andere schadevergoedingen zoals inkomensverlies en medische kosten. Disney voert aan dat het geen controle had over de bedrijfsvoering van het restaurant, dat wordt beheerd door een onafhankelijk bedrijf.

Het oorspronkelijke argument van Disney om de zaak via arbitrage te laten verlopen in plaats van een openbare rechtszaak, werd door juridische experts bekritiseerd. Ze beschuldigden het bedrijf van het "oprekken van de grenzen van het contractenrecht." Disney’s besluit om van dit verweer af te stappen lijkt ingegeven door de negatieve publiciteit die de zaak genereerde. Volgens een juridisch expert zou de zaak in arbitrage zijn verdwenen uit de publieke belangstelling, wat waarschijnlijk het oorspronkelijke doel van Disney was.

Met deze nieuwe wending kan de familie Piccolo hun zaak nu vervolgen in de rechtbank, waar ze hopen niet alleen gerechtigheid te krijgen voor het verlies van hun geliefde, maar ook aandacht te vestigen op de gevaren van voedselallergieën.

FOK! Wat een weer: droog, in het noorden nog een bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend zijn er perioden met zon. In het noorden is er meer bewolking en is een enkele bui mogelijk. De wind komt uit het westen tot zuidwesten en is matig, aan de kust vrij krachtig en in het noordelijk kustgebied krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. De meeste bewolking is er in het noorden en oosten. Het blijft vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C. De wind is matig en komt uit het westen. Aan de kust is de wind vrij krachtig en in het Waddengebied eerst nog krachtig, windkracht 6.

Vanavond zijn er wolkenvelden en blijft het droog. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 of 6.

Vannacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 13°C. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 of 6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Ook boven het Noordhollandskanaal "lieve" bewolking, en een zonnetje (Foto: Pukeko)
Ook boven het Noordhollandskanaal "lieve" bewolking, en een zonnetje (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Robert F. Kennedy Jr. overweegt zich aan te sluiten bij Trump

Robert F. Kennedy Jr., die zich als onafhankelijke kandidaat in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 profileert, overweegt samen te werken met Donald Trump of door te gaan met het vormen van een derde partij. Zijn running mate, Nicole Shanahan, deelde deze overwegingen in een recente podcast, waarbij ze stelde dat beide opties het gevolg zijn van de risico’s die verbonden zijn aan een mogelijke Kamala Harris-presidentschap.

Shanahan sprak openhartig in de podcast Impact Theory over de twee belangrijkste scenario's waar het Kennedy-kamp momenteel naar kijkt. De eerste optie is om als derde partij verder te gaan, hoewel ze dan vrezen dat ze de stemmen van Trump kunnen wegsnoepen en zo onbedoeld het democratische ticket van Kamala Harris en Tim Walz kunnen versterken. De andere optie is om de campagne te beëindigen en zich aan te sluiten bij Trump, wat ze volgens Shanahan ook aan hun aanhangers zouden moeten uitleggen.

De Kennedy-campagne wordt al maanden geconfronteerd met tal van uitdagingen, van juridische procedures om op de stembiljetten van verschillende staten te komen tot problemen met de financiering. Bovendien beschuldigt Shanahan de Democratische Partij van “sabotage”, waaronder het inzetten van insiders om hun campagne te ondermijnen. Ondanks deze obstakels benadrukte Shanahan dat ze de toekomst van het land meer vertrouwt onder leiding van Trump dan onder Kamala Harris.

In reactie op Shanahan’s uitspraken herhaalde Kennedy in een post op X (voorheen Twitter) zijn bereidheid om met leiders van elke politieke partij in gesprek te gaan, mits het bijdraagt aan zijn politieke doelen. Eerdere berichten suggereerden zelfs dat Kennedy in ruil voor een rol in een mogelijke Trump-regering bereid zou zijn zijn steun uit te spreken voor de voormalige president.

Twee arrestaties na neersteken 8-jarig meisje in Christchurch

In Christchurch in Engeland zijn twee mensen gearresteerd nadat een jong meisje werd neergestoken en zwaargewond raakte. Volgens de Bournemouth Daily Echo is het slachtoffertje acht jaar oud. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht, met zware maar niet levensbedreigende verwondingen.

De politie ontving op dinsdag om 17.45 uur een melding van de steekpartij. Ter plaatse troffen agenten het meisje aan, dat met spoed medische hulp ontving van het eveneens aangekomen ambulancepersoneel.

Een man van rond de 20 jaar oud werd aangehouden op verdenking van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Daarnaast werd een lokale vrouw van rond de 50 jaar oud gearresteerd op verdenking van het helpen van de verdachte. Het onderzoek naar de toedracht van de steekpartij is nog gaande.

Bennifer is niet meer: J Lo vraagt scheiding aan van Ben Affleck

Jennifer Lopez en Ben Affleck, een van Hollywood's meest besproken koppels, gaan na twee jaar huwelijk uit elkaar. De twee trouwden in juli 2022 in Las Vegas, bijna twintig jaar nadat ze hun eerste verloving verbraken. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat Lopez de scheiding heeft aangevraagd. Hieruit blijkt ook dat de twee in gemeenschap van goederen zouden zijn getrouwd, wat grote financiële gevolgen zou kunnen hebben voor het stel. Affleck en Lopez zouden sinds 26 april gescheiden van elkaar leven.

Lopez en Affleck, ooit bekend als "Bennifer", waren begin jaren 2000 een geliefd koppel in de schijnwerpers. Na het afblazen van hun bruiloft in 2003 en een definitieve breuk, vonden ze elkaar bijna twee decennia later weer. Hun huwelijk in 2022 bestond uit twee ceremonies: een spontane in Las Vegas en een grootsere viering in Georgia. Lopez beschreef hun tweede kans op liefde als een "geduldige" reis van twintig jaar, maar hun sprookje lijkt nu alnosg te eindigen.

De 55-jarige Lopez heeft al drie eerdere huwelijken achter de rug, waaronder een met zanger Marc Anthony. De 52-jarige Affleck scheidde in 2018 van actrice Jennifer Garner, met wie hij drie kinderen kreeg.

De scheiding komt als een verrassing voor fans, gezien de publieke uitingen van liefde tussen de twee sinds hun hereniging. Beiden hebben nog niet officiëel gereageerd.

Ksa verbiedt promotie van goksite Stake tijdens Dutch Grand Prix

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een dringend verzoek gedaan aan zowel de organisatie van de Formule 1 Dutch Grand Prix in Zandvoort als het Sauber F1-team om tijdens de races geen promotie te maken voor de - in Nederland - illegale kansspelaanbieder Stake. Sauber rijdt in de meeste internationale races onder de naam "Stake F1 Team", aangezien Stake hun hoofdsponsor is. Stake heeft echter geen vergunning van de Ksa en mag daarom geen kansspelen aanbieden in Nederland.

Volgens de Nederlandse kansspelwetgeving is het verboden om zonder vergunning kansspelen aan te bieden, reclame te maken voor zulke illegale aanbieders, of deelname daaraan te bevorderen.

Hoewel Stake een geoblokkade heeft ingesteld om te voorkomen dat Nederlandse spelers hun website kunnen bereiken, constateert de Ksa dat er toch nog deelname vanuit Nederland plaatsvindt.

Gezien de grote publieke belangstelling voor de Dutch Grand Prix, vooral onder jongeren en kwetsbare groepen, vindt de Ksa het onacceptabel dat tijdens dit evenement reclame wordt gemaakt voor vergunningloze kansspelen. Daarom heeft de Ksa zowel de organisatie van het evenement als het Sauber-team dringend verzocht om af te zien van het promoten van Stake tijdens de race in Zandvoort.

Stake F1 (Afbeelding: Asetto Corsa)
Stake F1 (Afbeelding: Asetto Corsa)

Random Pics van de Dag #1363

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.