Lowlands 2024

3. Zaterdag

Dat mooie nachtprogramma kan er wel voor zorgen dat je op die zaterdag net ietsje moeilijker op gang komt. Gelukkig is er dit jaar ingezet op een goede supermarktervaring, want op elke camping is er een kiosk en op camping 1 is er zelfs een megasupermarkt neergezet waar je bijna alles wat je nodig kan hebben te verkrijgen is. Hoorde je vannacht je luchtbed klappen? Daarvoor kun je dit jaar heel simpel via de website van Bol je luchtbedje bestellen en binnen no-time ligt het klaar bij het afhaalpunt, handig!

De brakke zaterdag kun je beginnen in de Bravo bij Spinvis, die samen met Saartje van Camp op strijkinstrumenten het toegestroomde publiek lieflijk wakker maakt. Nieuwe nummers van het vorig jaar uitgekomen Be-Bop-A-Lula 'Oogstlied' en 'Paradijs' komen voorbij, maar gelukkig ook klassiekers als 'Kom Terug' en 'Ik Wil Alleen Maar Zwemmen' komen voorbij, waar van laatstgenoemde zelfs t-shirts bij de merch zijn te komen. Hoogtepunt blijft altijd wel, als hij hem dan speelt, het onbeschrijflijk mooie ' Trein Vuur Dageraad'. Een wakkerschudsessie met bij sommigen een lach én een traan.

Lowlands 2024: Spinvis (Foto: Peter Breuls)
Lowlands 2024: Spinvis (Foto: Peter Breuls)

Na de keeltjes geschraapt te hebben bij het meezingfestijn Popup Choir en losgedanst te zijn bij The Streets in de Heineken is het op de Alpha tijd om terug te gaan in de tijd, terug naar het begin van deze eeuw. Toen stond namelijk een meidengroep uit Engeland hoog in de hitlijsten met een flinke verzameling nummers en bleef het daarna akelig stil. Na ruim tien jaar was daar een nieuw album en nog wat later opeens ook een tour langs de festivals. Het optreden op Glastonbury werd een van de drukstbezochte en er werd ook nog een lyrisch over geschreven door de Britse entertainmentjournalisten. De Sugababes zijn terug, en hoe? Ook aan de volksverhuizing richting het hoofdpodium is te zien dat eigenlijk iedereen misschien wel de meest opvallende boeking van dit weekend wil zien.

Deze gigantische menigte (zoek maar de helikopter- en droneshots op!) wordt niet teleurgesteld want er zit naast tempo ook pit in dit optreden. De dames zijn het live optreden absoluut niet verleerd en ook alle klassiekers komen nog eens voorbij. Nummers als 'Push the Button', ' Hole in the Head', 'About You Now' en 'Round Round' worden allemaal met volle overgave gespeeld. De opvallendste boeking wordt er ook hier een die het drukst wordt bezocht en ook wij zijn lyrisch. Het was genieten geblazen.

Gelukkig is er na dit optreden wel tijd om snel naar de Bravo te rennen voor Soulwax die een stage design neerzetten waar je grote ogen van krijgt. Het is wel gelijk de vraag of die opzet van de Belgen zo handig is in een tent op een festival. Er wordt gespeeld vanuit een kubus, met achterin drie drumstellen en voor de rest een flinke bak aan synths en andere technische ondersteuning. De kubus zorgt er alleen wel voor dat je eigenlijk midden in de Bravo moet staan om alles van dit prachtige optreden mee te krijgen, want anders zit je vanaf de zijkanten naar een wit doek te kijken en mis je een of twee van de drummers die spelen alsof ze achterna gezeten worden door hun ergste vijand. Het optreden zelf doet denken aan bands als New Order met nog flink wat extra drums en zelfs nog meer elektronisch geweld. Een hele goede boeking, alleen is het jammer dat als je het hele optreden van Inhaler in de Alpha wil meepakken, je hier eigenlijk eerder weg zou moeten gaan. 

Lowlands 2024: Inhaler (Foto: Peter Breuls)
Lowlands 2024: Inhaler (Foto: Peter Breuls)

Als je vervolgens wil opwarmen voor wederom een elektronische headliner later op de avond is Overmono in de Heineken dè plek om dat te doen. De hoogstandjes met een Britse saus pur sang vliegen je om de oren in de vorm van een mooie afwisseling van drops en een prachtige opbouw in de liveset die ook nog eens afgewisseld worden met grappige en tegelijkertijd imponerende visuals. Naast dit alles is er ook ruimte voor de nodige soulvolle trance en ook gewoon de grote club-anthems. Eigenlijk had deze set alles wat je verwacht van een opkomend producersduo die elkaar als broers zijnde door en door kennen.

Iemand die al langer aan de weg timmert in meerdere genres naast elektronische muziek, James Blake, staat hierna in de Bravo en ook voor Nederlandse hiphop is er plaats in de vorm van Jonna Fraser in de Heineken. Het begint echter al wederom vroeg druk te worden op de heuvels in de Alpha en de tent is drie kwartier voor de eindshow begint eigenlijk al hutjemutje gevuld. 

Lowlands 2024: fans van Inhaler zingen mee (Foto: Peter Breuls)
Lowlands 2024: fans van Inhaler zingen mee (Foto: Peter Breuls)

Deze mensen zijn hier voor één persoon die een bange wereld met zijn muziek probeerde door de pandemie te helpen. In 2021 bracht Fred again... namelijk zijn muziekdagboek uit waar 'Marea (we've lost dancing)' op stond en dat voor de generatie die de clubnacht leerde kennen voor deze tijd uitgroeide tot hun anthem. Vanaf daar ging het hard met Frederick Gibson en stond hij, toen het weer kon, te performen voor uitverkochte zalen en dit jaar voor een flink aantal festivals. Waar het bij dit optreden zeer veelbelovend begint met een aantal rake teksten en momenten laat hij wel gedurende het optreden een aantal steken vallen in het feit dat er te vaak wordt gestopt om te praten met het publiek, waarbij die mensen zijn gekomen voor een knaller van een set.

Het is indrukwekkend om te zien wat hij allemaal uit zijn instrumenten weet te pompen, maar aangezien het ritme constant uit de show wordt gehaald door de pauzes blijft er toch de gedachte achter dat er vanavond meer in had gezeten en dat is jammer. Het pandemie-anthem doet het nog steeds uitermate goed bij dit publiek en maakt toch wat los. Fred again... laat vanavond dus gelukkig wel zien dat je echt iets kan doen bij mensen met muziek en die nemen we mee de nacht in. 

Er staat wederom een puik nachtprogramma klaar in de Bravo met invaller Carista, Skin on Skin en Mall Grab. In de India mogen Angelboy, rijzende ster Benwal (die in de app het meest werd aangetikt als favoriet door het publiek), Narciss en Horsegiirl. Knallen maar!