Lowlands 2022

2. Vrijdag

Het blijft een verraderlijke combinatie; eerder aan mogen komen, maar daardoor ook eerder kunnen pieken. Het is te zien aan de vele brakke gezichtjes die het terrein op komen deze vrijdag, die zeer zonnig begint. Als we maar hadden geweten wat er aan zat te komen...

Het is aan Prins S. en de Geit om af te trappen in de X-Ray en dat deze act nu al zijn kaliber ontgroeid is valt wel te zien aan de gigantische mensenmassa die op het optreden af komt. Eigenlijk heeft het een kwartier voor tijd al geen zin meer om nog aan te sluiten in de rijendikke volksverhuizing die plaatsvindt. Dan moet je het toch maar doen met een van hun geestige nummers 'Kinderboerderij'. De tekst "Iedereen staat te dringen, omdat ze naar binnen willen" was nog nooit zo treffend. 

Tegelijkertijd wordt er nog haastig ingespeeld voor de set van Wet Leg, een band die opeens een upgrade kreeg naar de Heineken, omdat Noah Cyrus vanwege persoonlijke redenen moest afzeggen. Als er een collectief is dat de afgelopen tijd als een raket is gegaan is het toch wel Wet Leg. Een plekje op een nog groter podium had de dames overigens ook niet misstaan als er gekeken wordt naar hoe makkelijk ze het publiek voor zich weten te winnen. De verjaardag van de bassist wordt gevierd door een geschrokken reactie op Lang Zal Je Leven, er wordt op een zeer ludieke manier excuses aangeboden voor het vergeten van de tekst en er wordt heel, heel erg veel gelachen. Voeg daar echte festivalknallers als 'Wet Dream', 'Chaise Longue' en het zeer geestige 'Ur Mum' aan toe - waar de inmiddels legendarische schreeuw niet mag ontbreken - en je hebt als resultaat een zeer geslaagd debuut op een groot festival. Het is wachten op het moment dat Wet Leg ook voor dit podium alweer te groot is geworden. 

Lowlands 2022: Wet Leg (Foto: Michella Kuijkhoven)
Lowlands 2022: Wet Leg (Foto: Michella Kuijkhoven)

Bij de inmiddels steeds dreigendere wolken met een venijnig zonnetje passen de relaxte klanken van FKJ perfect. De Bravo biedt even een thuishaven voor de liefhebbers van jazz als het Vincent Fenton laat zien waarom hij een graag geziene gast is op dit festival. Het is misschien een goed idee om een lijntje te leggen naar de mensen die in de rij staan voor beroepschagrijn Marcel van Roosmalen, die op het nieuwe podium de Current eens even haarfijn komt uitleggen wat er allemaal mis is met de wereld. 

Wat er niet veel later misgaat op deze vrijwel vlekkeloze editie van Lowlands is... het weer. Tijdens een zeer geraffineerde set van Michael Kiwanuka in de Alpha verzamelt zich zo'n beetje elke onweerswolk in het gebied boven het festivalterrein en de stortbui die hierop volgt zorgt ervoor dat Kiwanuka ook gelijk een record neerzet voor meeste mensen per vierkante meter in de tent, aangezien iedereen wil schuilen voor deze giga stortbui. Hij lijkt er zelf overigens niet minder door te genieten en schudt 'Cold Little Heart' op een manier uit zijn mouw waarop het lijkt alsof hij bij je in de huiskamer staat. We mogen even plaatsnemen in de wereld van Kiwanuka en dat is alleen maar een grote eer te noemen. 

Lowlands 2022: Michael Kiwanuka (Foto: Michella Kuijkhoven)
Lowlands 2022: Michael Kiwanuka (Foto: Michella Kuijkhoven)

Terwijl Jungle eigenhandig de Bravo sloopt met een van hun meest succesvolste sets op Nederlandse bodem tot nu toe wordt er op allerlei plekken op het terrein nog steeds gewacht totdat het nou eens over is met die plensbui. Precies voordat Liam Gallagher plaats wil nemen op de Alpha en Aurora haar hemelse klanken wil laten horen in de Heineken breekt de hemel open. Het lijkt wel alsof de weergoden hebben gewacht totdat de acts na Jungle beginnen om de mensen bij dat optreden een kans te geven om even uit te puffen van het geleverde meezing- en danswerk. 

Op de Alpha wordt al redelijk snel na Gallagher's show door een hoop mensen heen en weer gerend om alles in gereedheid te brengen voor een headliner van eigen bodem. De heren van The Opposites hebben al meerdere keren in aanloop naar Lowlands aangegeven er helemaal klaar voor te zijn en hun beste show ooit neer te gaan zetten. Er staan een aantal acts tegenover de rappers op geprogrammeerd, waaronder ook publiekslieveling Eefje de Visser. Uw reporter kiest er vervolgens toch voor om naar de Lima te gaan voor Go_A, de Oekraïense band die furore maakte op het Eurovisie Songfestival. Dit blijkt een van de beste keuzes van het weekend te zijn. 

Lowlands 2022: Eefje de Visser (Foto: Michella Kuijkhoven)
Lowlands 2022: Eefje de Visser (Foto: Michella Kuijkhoven)

Er wordt direct afgetrapt met het betoverende 'Shum' waar de band in 2021 zo ongeveer alle harten van het het Europese publiek veroverde. Dit getuigt van een enorme dosis lef, aangezien de groep dus eigenlijk wil laten weten dat de rest van de set van dit niveau en energielevel gaat zijn. En wat maken ze dit waar. Zelfs al versta je geen woord van de teksten, het tempo waar de nummers opgevolgd worden en de manieren waarop het publiek wordt bespeeld zijn alleen maar heel erg knap te noemen. Het is onmogelijk om hier dan ook maar een minuut stil te staan en niet met een grote lach op het gezicht te verdwijnen. 

Uiteraard is er ook ruimte om aandacht te vragen voor de verschrikkelijke situatie in hun thuisland, maar de boodschap die de band zelf heeft is dat ze niet willen dat er vergeten wordt dat het om echte mensen en echte verhalen gaat. De afgeladen Lima wilde maar wat graag luisteren en in actie komen. Go_A krijgt 'douze points' en zorgt ervoor dat er goed ingedanst wordt voor de vrijdagnacht. Dit kan traditiegetrouw weer gedaan worden bij Yallah, Yallah, er kan worden ingeschat wat de hits van morgen zijn bij Future Classics of de heupen en handen kunnen los in de Bravo en de India.