Lowlands 2022

3. Zaterdag

Als je tentje niet weggespoeld is na gisteren, heb je sowieso gewonnen in het leven. Terwijl de zon alweer hevig brandt kruipen de eerste mensen óf uit de ArmadiLLow na de nacht te hebben doorgehaald óf uit hun tentje om zich klaar te maken voor weer een prachtige dag. De zaterdag is deze editie de dag met de meest gevarieerde line up. Genieten geblazen!

Een mooie manier om deze dag te beginnen is bij de Haagse helden van Goldband. Deze zomer spelen ze zo'n beetje op elk festival, maar vandaag is ook voor de mannen speciaal. Drie jaar geleden begon namelijk op Lowlands de echte hype rondom de groep, toen ze een van de verrassingsacts waren in de Sexyland Stage. Het is voor zowel het publiek als voor de band bizar om te zien dat ze nu mogen openen in de Alpha waar het allemaal begon.

Lowlands 2022: Goldband (Foto: Michella Kuijkhoven)
Lowlands 2022: Goldband (Foto: Michella Kuijkhoven)

Leadzanger Karel laat weten dat hij hierdoor gelooft dat zelfs de gekste dromen waarheid kunnen worden en hij wordt maar al te graag geloofd door het massaal toegestroomde publiek die binnen de kortste keren meezingt met de aanstekelijke refreinen van 'Noodgeval', 'Ja Ja Nee Nee' en uiteraard 'Witte Was', dat zelfs twee keer de set haalt in een akoestische en geproduceerde vorm. Het is mooi om te zien hoe ze stuk voor stuk staan te genieten van die verworven heldenstatus en we hebben hier dan ook te maken met een nieuwe headliner in wording. De 'nieuwe' Jeugd van Tegenwoordig is hier zojuist opgestaan.

BADBADNOTGOOD laat in de Bravo zien waarom zij hun naam eigenlijk geen eer aan doen met een heerlijk optreden waar alles in zit. Het instrumentale karakter zorgt ervoor dat er heel makkelijk geschakeld en gespeeld kan worden met de invulling van de set en er kan uiteindelijk op zo'n prachtige dag als vandaag nooit genoeg jazz zijn om bij weg te dromen over de mooie tijd die je er al op hebt zitten in Biddinghuizen. Die ben je overigens wel snel vergeten bij de zielloze show die Glass Animals neerzet en ze juist weer wél aantonen wat er mis kan gaan bij een show op een veel groter podium. Dit doen ze door zonder maar enige overgave snel hun grootste hits op een vage manier door hun nieuwe werk heen te mixen waardoor het moeilijk te volgen wordt waar Dave Bayley met zijn maten nou eigenlijk naartoe wil. Gelukkig weten The Kooks het weer goed te maken met een opwekkende en energieke set in de Bravo. 

Waar het adrenalineniveau ongetwijfeld het hoogste is, is bij de heren uit Sheffield. Bring Me The Horizon zat tijdens de coronaperiode niet stil en heeft veel nieuwe muziek om te brengen aan hun inmiddels trouwe fanbase. Dit lijkt bij Olly Sykes niet het gevoel van nederigheid weg te nemen, want tijdens de show waarin hij opvallend goed bij stem was voor iemand die al meerdere keren is afgeschreven binnen de muziekwereld door verregaande keelproblemen, stort hij een aantal keer naar de grond om het publiek te bedanken dat ze de moeite hebben genomen om naar zijn bandje te zijn komen kijken. Het is haast schattig, maar daar doet Sykes vervolgens met een flinke denkbeeldige metalklap op je gezicht alles aan om je dat weer te laten vergeten. 

Lowlands 2022: Bring Me The Horizon (Foto: Michella Kuijkhoven)
Lowlands 2022: Bring Me The Horizon (Foto: Michella Kuijkhoven)

Het gebruikelijke werk van de zeer succesvolle albums That's The Spirit en Sempiternal komt voorbij, maar er is zeker ook ruimte voor indrukwekkende visuals en aankleding in de vorm van meerdere uitgedoste dansers voor het werk van het in 2020 uitgekomen Post Human: Survival Horror. Deze set laat zien waarom Bring Me The Horizon al zo lang zo stabiel meegaat, misschien wel stabieler dan iemand ooit had kunnen denken.

Terwijl Fred again.. de Heineken een kopje kleiner maakt en Jack Harlow te bewijzen heeft waarom hij de organisatie opzadelde met het regelen van een privéjet om zijn komst te bevestigen is het alweer snel tijd in de Alpha om de volgende puik geproduceerde show te mogen aanschouwen. Oscar & The Wolf heeft een onwijs goede band met ons landje en dat ligt echt alleen niet aan het feit dat we om de hoek liggen. Max Colombie komt in zijn maliënkolderachtige glitterpak volledig in zijn zone en de band laat binnen twee nummers zien dat ze weer helemaal terug van weggeweest zijn; 'Strange Entity' heeft echt nog nooit zo lekker geklonken en ligt op de heuvels rond het hoofdpodium zelfs beter in het gehoor dan op plaat. 

Lowlands 2022: Oscar and the Wolf (Foto: Michella Kuijkhoven)
Lowlands 2022: Oscar and the Wolf (Foto: Michella Kuijkhoven)

Het is dan zaak om rond te blijven cirkelen bij het hoofdpodium om het beste plekje uit te zoeken voor de afsluiter van een puike dag in de polder. De Arctic Monkeys hebben na het tegenvallende Tranquility Base Hotel & Casino al vier jaar geen enkele nieuwe muziek uitgebracht maar doen toch een bescheiden tour door Europa. Er zou een nieuw album in de koker zitten, maar vanavond is er geen nieuw werk te vinden op de setlist. Wat er wel ontdekt kan worden is hoe de Monkeys zichzelf hebben weten vernieuwen. Meerdere uptempo songs worden ingetogen en op een soul/jazzy manier gebracht. Dit galmt door de hele set heen en is niet zozeer iets negatiefs. Sterker nog; waarom zou een band zichzelf niet een reset mogen gunnen? In de toegift worden dan ook gelukkig wel de knallers gespeeld waar een groot deel van de mensen op stonden te wachten.

Lowlands 2022: Arctic Monkeys (Foto: Michella Kuijkhoven)
Lowlands 2022: Arctic Monkeys (Foto: Michella Kuijkhoven)

Het optreden van Turner en companen zal zeker niet lang in het collectieve geheugen blijven hangen, maar laat wel weer zien dat ze nog lang niet af zijn te schrijven.