Jeremy Clarkson over boerderijshow Clarkson's Farm: 'De grootste uitdaging waren de schapen'

Wat als je jaren geleden een boerderij hebt gekocht, maar die nooit zelf hebt onderhouden? Juist, dan besluit je op een dag dat het tijd wordt voor een televisieshow over het boerenleven. Presentator en autojournalist Jeremy Clarkson neemt in Clarkson's Farm de kijker mee achter de schermen bij 'zijn' Diddly Squat-boerderij en laat zien hoe hard het wel niet werken is om het echte boerenleven te leiden. 

De aankoop van de boerderij was niet om een speciale reden, maar levert nu dus, jaren later, wel bijzondere beelden op: "Ik heb de boerderij in 2008 gekocht en ik heb eerlijk gezegd nog steeds geen idee waarom. Het werd tot dan toe door een lokale boer uit het dorp onderhouden, maar toen hij er mee ophield vroeg ik mezelf af waarom ik het zelf niet kon doen."

De serie was niet zonder uitdagingen en sommige van die uitdagingen blijven tot op de dag van vandaag relevant: "De schapen waren de grootste uitdaging die ik ooit heb gehad in mijn leven. We hebben zo'n 140 schapen en dat zorgt voor heel veel werk. Ze ontsnappen constant en worden 's ochtends wakker met ontelbare aantallen ideeën hoe ze zichzelf die dag weer om het leven kunnen brengen. Kop tussen het hek en vervolgens vast komen te zitten? Geen probleem voor een schaap. En dan heb ik er ook nog eens een per ongeluk 'gefist', dat was een onaangename verrassing voor zowel het schaap als voor mij. Het gebeurde tijdens de geboorte van een lam, laten we het daar maar op houden."

Clarkson's Farm: Jeremy Clarkson en redder in nood, boerderijhulp Kaleb Cooper
Clarkson's Farm: Jeremy Clarkson en redder in nood, boerderijhulp Kaleb Cooper

Clarkson is nog niet zo zeker over zijn status als boer: "Ik ben niet erg praktisch en alles moet wel een paar keer aan mij uitgelegd worden. Dit toonde me ook gelijk dat ik nooit een échte boer zal worden, aangezien het me tot op de dag van vandaag niet lukt om iets achter een traktor aan te sluiten en daarmee weg te kunnen rijden. Daarmee moest ik eigenlijk altijd worden geholpen. Het duurt ook gewoon onwijs lang om boer te worden, want je hebt zoveel verschillende rollen die je moet spelen. Het enige wat ik al die jaren voor dat jaartje boeren had gedaan was snel rondjes rijden en keihard schreeuwen. Dat maakt je geen geschikte boer."

Binnen de show is ook goed te zien wat de coronapandemie deed met de opnames en de weg die de show bewandelde: "Het grappige is dat ik nog nooit zo gezond geweest ben. Maar toch, ik heb mijn hele leven flink gerookt en heb meerdere longontstekingen gehad. Die angst zie je wel terug in de afleveringen. De angst bleek uiteindelijk redelijk ongegrond te zijn toen ik het ook daadwerkelijk kreeg, want het enige wat ik moest doen was in bed liggen en James Bond-films kijken. We kregen op de boerderij ook een hoop gedaan tijdens lockdown en als klap op de vuurpijl werden we door de overheid ook nog eens gebombardeerd tot 'key workers', wat ik nooit was geworden als ik nog steeds mijn oude baantje zou doen. We hebben ons wel de hele tijd goed aan de regels gehouden, want er gingen wel gewoon mensen dood."

Het boerenleven in combinatie met corona kwam Clarkson goed uit: "Het was een fantastische lente hier en daarbij kwam natuurlijk het feit dat ik nergens naartoe kon. Ik besefte me in die periode pas hoe vermoeiend mijn leven voor corona was; ik ging van feest naar feest en vloog de hele wereld over, maar nu was ik aangewezen op mijn eigen boerderij en mijn eigen stuk land waar ik het beste van moest maken. Het komt dan goed uit dat je 400 hectare hebt om jezelf helemaal op uit te leven."

En ophouden met de boerderij? Dat zit er voorlopig niet in: "De boerderij ligt in de Cotswolds, een van de mooiste streken van het land. Om elke dag in een postzegellandschap te stappen blijft iets magisch. Ik was vorige week voor lunch naar Londen gereden en toen ik hier weer terugkwam en weer aan het werk kon op het land, besefte ik dat er niets is wat ik liever zou doen voorlopig. Het boerenleven is me onwijs goed bevallen tot nu toe. We hebben ook een boerderijwinkel geopend en het mooie aan het boerenleven is dat je wel ook vrije tijd hebt als er even niets te doen is op het land. Het lukt me nog steeds om drie columns per week te schrijven, dus dat zegt ook wel wat."

Clarkson's Farm: Jeremy Clarkson
Clarkson's Farm: Jeremy Clarkson

Ook bij deze show vertelt Clarkson zelf het verhaal via de voice-over: "Het wordt wel steeds lastiger om niet mensen te beledigen terwijl ik een grapje schrijf. Mijn humor zal nooit veranderen, maar de hoeveelheid mensen die klagen dat ze beledigd zijn neemt wel op irritante wijze toe. Dan kun je zomaar in de problemen komen. Niet dat me dat ooit iets zou doen, mensen moeten zich niet zo aanstellen."

Clarkson's Farm is vanaf 11 juni te zien op Prime Video.