Zes dingen om te bingewatchen op Ziggo Movies & Series (HBO)

Met zo veel vrije tijd die je grotendeels binnen moet besteden is het aantrekkelijk om gewoon je favoriete streamingdienst op te zetten en lekker te gaan bingewatchen. Maar wat als je bent uitgekeken op het aanbod van die ene dienst waar je toevallig een abonnement hebt? Dan switch je misschien even naar een andere. Maar welke dan? In deze serie nemen we je mee langs de 'grote' streamers om van elke aanbieder een aantal aanraders te selecteren, zodat jij beter een keuze kunt maken. Vandaag: Ziggo Movies & Series.

Deze streamingdienst is een beetje een vreemde eet in de bijt (al waren de vorige besproken diensten o.a. een webwinkel die een videodienst is begonnen, een Hollywoodstudio die hun eigen materiaal in huis wil houden, een computerfabrikant en een voormalige videotheek, dus veel eenheid was daar al niet te vinden): Ziggo Movies & Series is niet zozeer een streamingdienst als dat het een 'pakket' is dat beschikbaar is voor klanten van Ziggo. En daar zit 'm meteen de kneep: het is gekoppeld aan een Ziggo-abonnement, wat betekent dat als je er gebruik van wil maken, je moet switchen naar deze internetaanbieder. En de complicatie daarbij is natuurlijk dat niet iedereen in staat is om voor Ziggo te kiezen, zelfs als je dat zou willen. Wie niet wil switchen naar Ziggo, of dat simpelweg niet kan, heeft dus niet zo veel aan deze tips als (potentiële) Ziggo-klanten.

Movies & Series kent drie vormen; naast de instapversie ook een L en XL-versie. Deze laatste twee hebben, naast een eigen selectie van series, ook het complete aanbod van HBO-series. Ziggo is namelijk, sinds eind 2016 de stekker uit HBO Nederland ging (waar het moederbedrijf van Ziggo aandeelhouder van was), de enige partij waar Nederlandse liefhebbers van kwaliteits-tv hun (legale) HBO-fix kunnen krijgen. Dat maakt het direct een gedegen concurrent voor de andere diensten, omdat er niet zomaar een selectie van goede content is, maar toegang tot een bibliotheek waar alles van The Sopranos tot Game of Thrones te vinden is. HBO was immers al lang voor de andere partijen bezig met tv-series van hoge kwaliteit en die lange geschiedenis zorgt voor een fijne uitgebreide collectie.

Overigens biedt de hoogste versie van Movies & Series, de XL-vorm, ook extra tv-zenders, maar dat is niet zo boeiend voor wie gewoon goede content wil bingewatchen. Deze versie kost 11,95 per maand, maar de instapversie (zonder HBO) heb je al voor 6,95.

Voor de selecties is het natuurlijk makkelijk om de bewezen klassiekers te noemen: The Sopranos, The Wire (dat overigens ook beschikbaar is bij Videoland), True Blood, Game of Thrones. Deze zijn de moeite waard en al afgelopen, dus die kun je van begin tot einde kapotbingen. Maar check ook eens:

Westworld

Een serie waar we al veel over geschreven hebben. Oorspronkelijk gebaseerd op de gelijknamige film waarin robots in een futuristisch western-themapark de gasten beginnen aan te vallen, maar uitgegroeid tot een veel uitgebreider verhaal over kunstmatige intelligentie en de rol van 'gemakkelijke' technologie in onze wereld. Westworld stelt interessante vragen terwijl intussen een boeiend en soms gecompliceerd verhaal wordt verteld. De serie werd in 2016 ontvangen als een potentiële opvolger voor het inmiddels beëindigde Game of Thrones, maar deze serie bleek veel diepgaander en ingewikkelder dan geschikt is voor een breed publiek. Wie zich graag uitgedaagd ziet mag deze serie echter tot een aanrader rekenen.

Watchmen

Nadat in 2009 de verfilming van de comic Watchmen door Zack Snyder met wisselende geluiden ontvangen werd, maakte Damon Lindelof tien jaar later een vervolg. Op de originele comic, wel te verstaan. Lindelof en zijn team bedachten een origineel verhaal, dat raakpunten heeft met de comic maar ook als los verhaal kan worden bekeken, en besloot dat hun ijzersterke eerste seizoen ook wel voldoende was. Je kunt de negen afleveringen dus zien als een miniserie die vragen stelt over hoe die wereld uit de comic, die zich afspeelde in de Koude Oorlog, zich zou hebben voortgezet en belicht zaken als racisme, macht en identiteit terwijl het intussen ook in de kantlijn over superhelden gaat. Als je dit hebt ontweken omdat je niet zo van de superhelden bent, vergeet dat dan en geef Watchmen alsnog een kans.

Watchmen (HBO)

Chernobyl

Een waarschuwing over de destructieve kant van propaganda en een autoritaire "wij doen nooit iets fout"-houding die sommige overheden, of de Sovjet Unie in de jaren 80 in het bijzonder, tentoon spreiden. De serie volgt de kernramp in Tsjernobyl door deze eerst te tonen en daarna twee dingen te onderzoeken: hoe lossen we de fallout op en hoe heeft dit in godsnaam kunnen gebeuren? Ook dit is een miniserie, slechts vijf afleveringen, en de vertelling is grotendeels waarheidsgetrouw. Dramatisch interessant en inhoudelijk nog steeds zo relevant, ook dit is een must see.

His Dark Materials

Er was eens ... een film genaamd The Golden Compass. Moest de eerste worden van een trilogie, hoopte men toen. Dat kwam er niet van, dus nu wordt de boekenserie van Philip Pullman in serievorm verteld. Heerlijke multidimensionale fantasy die erin slaagt om niet "te fantasy" te worden en in plaats daarvan een verhaal vertelt over ontdekking, onderdrukking en lotsbestemming. En pratende dieren die geen dieren zijn.

The Leftovers

Wat als, van het ene op het andere moment, ineens 2% van de wereldbevolking plotseling verdwijnt? The Leftovers vertelt over wat dat betekent voor die andere 98%; hoe zij erop reageren, hoe hun wereld er vervolgens uitziet. Hoop, wanhoop, nieuwe kansen, rouw; The Leftovers onderzoekt de aard van de menselijke gemoedstoestand in drie seizoenen die toenemen in vertelkwaliteit. Buitengewoon fascinerend.

The Leftovers

Counterpart

De enige niet-HBO-serie op het lijstje. JK Simmons speelt een dubbelrol in deze serie, die vertelt over een verbindingspunt tussen twee parallelle werelden dat wordt behandeld als een soort bewaakte grensovergang tussen twee landen. De serie zelf is uiteindelijk ook een spionageserie, alleen zijn de tegenstanders niet verschillende landen, maar verschillende werelden, en de boel wordt gecompliceerd door dubbelgangers van 'de andere wereld'. Een boeiend verhaal, boeiender gemaakt door de acteerprestaties van Simmons en anderen.

Eervolle vermeldingen

Ziggo koopt regelmatig nieuwe series aan, of voegt oudere series toe aan het aanbod. Wat dat betreft lijkt het aanbod soms op dat van Videoland, dus wie dat al heeft doet er goed aan de overlap even in de gaten te houden. Titels die Ziggo onder andere heeft en die de moeite waard zijn, zijn Vikings, Ray Donovan, Mr. Mercedes, Cougar Town en The Handmaid's Tale. Controleer altijd even hoe compleet de serie is: oudere seizoenen verdwijnen soms weer.

Wat valt er tegen?

Er valt aan Ziggo Movies & Series heel veel tegen. Natuurlijk is er de beperkte beschikbaarheid, maar daar komt bovenop dat series bekeken moeten worden via de 'Mediabox' of een app voor 'Ziggo Go', dat overigens ook in webbrowsers beschikbaar is (maar een dermate verouderde techniek gebruikt dat het niet in alle browsers werkt). Die app is beschikbaar voor bijvoorbeeld iOS, waardoor je fijn op je iPad kunt kijken, maar is er niet voor smart tv's of Apple TV. Ziggo roept al enige tijd dat er "wordt getest" met een Apple TV-app, maar dat heeft op de Ziggo-supportforums inmiddels de status van een mythe bereikt: klanten worden daar al dermate lang aan het lijntje gehouden dat het vrijwel zeker is dat het werk aan een dergelijke app stilligt en het nog maar de vraag is of het er ooit van komt.

Waar je dan vervolgens wel kunt kijken, op de Mediabox of via een iOS-app, schort het nogal aan de gebruiksvriendelijkheid. Zo is de content op de Mediabox ingedeeld in een nodeloos complex hiërarchisch menu dat moet worden bediend met pijltjestoetsen op een afstandsbediening en kan de iOS-app zijn positie niet onthouden, wat betekent dat als je een aflevering klaarzet om te gaan kijken, even iets in een andere app doet en daarna terugkeert, je weer opnieuw naar de aflevering moet navigeren. Ook hebben beide vormen een soort van 'verder kijken', maar op de Mediabox navigeert die alleen naar de laatste aflevering die je al gekeken hebt (in plaats van naar de eerstvolgende, en van daaruit kom je niet eenvoudig uit bij de aflevering die je eigenlijk zoekt) en in de iOS-app (of de website; deze gebruiken dezelfde interface) is er al helemaal geen touw aan vast te knopen: van dezelfde serie staan soms meerdere afleveringen, in een onvoorspelbare volgorde, die je al gezien hebt in de lijst, en zijn andere series waar je nog middenin bent en waarvan dus nog afleveringen te kijken zijn, er soms helemaal niet in te vinden. Daarnaast wordt er soms trots geadverteerd met "24 uur na Amerika" om te laten weten dat bijvoorbeeld Game of Thrones direct te zien was, maar is er met Last Week Tonight (de Amerikaanse Zondag Met Lubach) steevast enkele dagen vertraging. En zo is met meer series verwarring over wanneer deze precies te zien is.

Dat het in Ziggo Go, dat qua interface de voorkeur geniet boven die draak van een Mediabox, onmogelijk is om de ondertiteling uit te schakelen is vergeleken bij de frustrerende gebruiksvriendelijkheid bijna verwaarloosbaar. Maar toch: bah.

Ziggo, een klassieke kabelaar, is duidelijk niet in de business van het direct klanten bedienen. Hun functionaliteit werkt minimaal, tot op het niveau dat als je gewoon graag die series wil kijken die in het aanbod zitten, dat wel mogelijk is als je weet met welke gebreken je rekening moet houden. Het is daarom ook niet onmogelijk om gewoon met veel plezier deze series te volgen, maar dat is ondanks de gebrekkige gebruikerservaring, niet dankzij. Alles is wel gewoon netjes in HD en zo goed als zonder haperingen te zien; die kwaliteit is tip top in orde. Het is echter te hopen dat de internationale uitrol van HBO Max en wellicht een eindige Ziggo-licentie op de HBO-titels ervoor zorgt dat er over een tijdje (niet eerder dan in 2021, echter) een alternatief is voor het kunnen kijken van deze kwaliteitsseries.