Het filmjaar 2019 volgens de filmredactie

3. Het filmjaar volgens Robbert (Roberto_BOZ)

Als mensen mij vragen hoe ik het filmjaar 2019 zou tekenen, zou ik niet verder komen dan teleurstelling na teleurstelling. Inhoudsloze blockbusters, zielloze remakes en schaamteloze cash-grabs tekenen het jaar. De enige indruk die ik heb overgehouden is de inmiddels legendarische portals-scene in Avengers: Endgame. Gelukkig check ik iedere film na het kijken direct online in en kan ik aan het eind van het jaar terugkijken wat ik allemaal gezien heb en ervan vond. Het blijkt dat ik dan toch een groot aantal films toch de moeite waard vind. Die input gebruik ik voor mijn top 5.

5. Booksmart

Bijzonder geestige coming-of-age film met een hart. Als besties Amy en Molly zich op de laaste dag voor hun diploma-uitreiking beseffen dat ze tijdens hun schooljaren eigenlijk niet geleefd hebben, proberen ze dit op één avond in te halen. Dit leidt natuurlijk tot hilarische situaties en lijkt ergens op een moderne variant van Superbad. Ware het niet dat deze film meer hart heeft. Met een lach en een traan zijn de 100 minuten van deze film meer dan de moeite waard en hebben we de komedie van het jaar te pakken.

Booksmart

4. Marriage Story

Wauw. Wauw. Wat een fantastisch meesterwerk. Het huwelijksverhaal in deze film wordt verteld door te laten zien hoe het uiteenvalt. Scarlett Johansson en Adam Driver schitteren in hun vertolking van jong gezinnetje dat langzaam maar zeker volledig uit elkaar klapt. Regisseur Noah Baumbach (Frances Ha) baseert zijn film grotendeels op zijn eigen scheiding van actrice Jennifer Jason Leigh. Baumbach neemt ruim de tijd om beide kanten van het verhaal te tonen. Dit doet hij door humor en drama ogenschijnlijk eenvoudig te mixen. Dit biedt zowel Driver als Johansson meer dan voldoende ruimte om het volledige spectrum van hun kunnen te laten zien. Het mooie is dat de film gewoon direct beschikbaar is op Netflix. Zeker is dat deze film nog wat nominaties binnen gaat halen voor de acteerprestaties. 

3. Blinded by the Light

Fan van Bruce 'The Boss' Springsteen? Wat doe je hier dan nog? Zoek deze film en bekijk hem. Een hartverwarmende film over een jongen in een Pakistaans gezin in Engeland die geïnspireerd raakt door de teksten van The Boss. Verscheurd door dat wat hij eigenlijk wil en dat wat de familie van hem verwacht, vertelt deze film over hoe een jongen een man wordt, ondersteund door de muziek van Springsteen. Wat heb je nog meer nodig dan een muzikale montage op de melodie van 'Born to Run'?

Blinded by the light

2. Avengers: Endgame

Portals, portals, portals... need I say more? Marvel beloofde een sluitstuk van hun Infinity Saga. Ik verwachtte een marketingtruc. Na het fantastische Infinity War kon het sluitstuk niet veel spannends bieden. We wisten dat er een truc zou moeten plaatsvinden om de verloren helden terug te krijgen. Dit zou uitmonden in een grootse strijd met alle helden. Maar dat deze finale zo episch zou worden, had ik in mijn stoutste dromen niet verwacht. Een goede combinatie van fan-service, humor, actie en emotie maakt deze film tot een volwaardig voorlopig sluitstuk en een hoogtepunt van een decennium aan superheldenfilms.

1. Apollo 11

Mogelijk wat onverwacht maar ik heb een documentaire dit jaar als beste beoordeeld. De documentaire is volledig opgebouwd uit beelden, vrijgegeven door NASA. De beelden zijn bijgewerkt naar de moderne tijd. De docu bevat geen begeleidend commentaar of actuele interviews met betrokkenen. We moeten het doen met de beelden en de audio van die dagen. Daardoor kijkt de film weg als een ijzersterke thriller waarbij je vanaf de eerste minuut volledig de film in wordt gezogen. De spanning wordt vanaf de lancering opgebouwd en laat je niet meer los tot de terugkeer op aarde. Wat mij betreft de beste film van het jaar!