Het filmjaar 2019 volgens de filmredactie

2. Het filmjaar volgens Daan (daan1601)

2019 was voor mij een bijzonder filmjaar. Voornamelijk omdat ik gedurende dit jaar veel films heb gezien die nog moeten uitkomen en ik ook dus nog een paar maanden moet wachten om het daar met iemand over te kunnen hebben. Laat ik het houden bij de films die wèl in 2019 zijn uitgekomen in Nederland. Dan volgt er dit lijstje voor mij.

5. The Irishman

Een van de beste films die Scorsese ooit heeft gemaakt, punt uit. Veel mensen vonden het magnum opus te lang(dradig), maar dit is een van de beste cineasten van de afgelopen decennia die een lesje geeft in het maken van een prachtige filmervaring. Deze heb ik wel op het witte doek gezien en niet thuis voor de buis via Netflix, dus van die ervaring heb ik mezelf nog even onthouden. Misschien in 2020 eens proberen.

4. Toy Story 4

De eerste twee Toy Story-films waren mijn kindertijd. Ik was een van die volwassenen die tijdens de derde dan ook de tranen over mijn wangen voelde biggelen. Over de vierde was ik meer dan sceptisch, want ik was het eens met de meeste mensen dat het verhaal af was. Woody en Buzz hadden afscheid genomen van het publiek en dat afscheid was prachtig. En dan lukt het Pixar toch weer om een schitterend avontuur te maken waarin ik nog een keer die welbekende tranen voelde. 

3. Avengers: Endgame

De gebroeders Russo hebben een enorme druk op hun schouders gehad en het is dan ook meer dan knap hoe ze deze filmreeks hebben weten afsluiten. Ik was er vanaf het begin bij en heb bijna elke Marvel-film op het grote doek gezien, een enkele keer was ik op vakantie of gewoon niet in de mogelijkheid om zomaar naar de bioscoop te gaan. Ik heb nu al zin in de toekomst voor de MCU, maar voorlopig kijk ik deze nog even een paar keer terug op Disney+.

2. Once Upon a Time... in Hollywood

We hebben als het goed is nog 1 film te gaan van Tarantino, want bij 10 films zou hij met pensioen gaan. Once (afgekort) heeft mij van mijn bioscoopstoel afgeblazen. Qua lengte was er dezelfde klacht als bij The Irishman, maar hier is ook iemand bezig die een liefdesbrief schrijf naar zijn veilige haven, namelijk Hollywood, met al haar kronkels en vreemde figuren. Tarantino deinst niet terug om kritiek te leveren op deze wereld en het leverde hem alle lof op. Een heerlijke film om keer op keer te bekijken, want bij elke zitting zie je weer iets nieuws.

1. Joker

Er is veel gezegd over deze film; het geweld was te excessief, Phoenix was te ver gegaan voor zijn rol en nog veel meer. Ik kwam de bioscoopzaal uitlopen met mijn mond nog praktisch open van verbazing. Er was eindelijk een goed, passend verhaal geschreven rondom de grootste DC-schurk allertijden. Keer op keer is het misgegaan, de uitzondering Heath Ledger daar gelaten. Ik zal Joker keer op keer met veel plezier bekijken, omdat Todd Philips naast een tof verhaal ook een prachtig stukje cinematografie op het scherm weet te brengen.