Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'

Het duo Blood Red Shoes is geen onbekende op de Nederlandse festivalpodia. Zo speelden ze al op Pinkpop, Lowlands en London Calling. Laura-Mary Carter en Steven Ansell vonden tijd in hun drukke schema om met ons te praten over hun laatste album Get Tragic en de route die tot nu toe is afgelegd tot aan dit punt van succes.

De albumtitel Get Tragic zet aan tot actie, al is het volgens Steve en Laura-Mary zoveel meer: "Toen we met die titel kwamen wisten we gelijk dat hem ook zou gaan worden. Het is grappig, want het album vecht clichés aan en daar paste het perfect bij. Het past tegelijkertijd ook heel goed bij Blood Red Shoes, omdat het een grap is en toch ook weer niet. We nemen constant iedereen in de zeik, onszelf incluis. Uit het album blijkt ook dat we die clichés soms omarmen, maar het wel ons eigen hebben gemaakt. Als wij er maar om kunnen lachen en er plezier mee kunnen hebben, kunnen anderen dat vast ook. Heel veel mensen kunnen dat motto Get Tragic echt gebruiken."

London Calling, 2007. Het is de eerste keer dat de band naar Nederland komt voor een optreden. Twaalf jaar later is toch altijd de vraag waar de inspiratie voor zo'n puike plaat nog vandaan komt: "Het is alles, we zijn muziekliefhebbers. We hebben uiteindelijk altijd iets te bewijzen, dus daar halen we ook kracht uit. Tegelijkertijd hebben mensen het al snel over inspiratie, maar daarbij denken ze niet na over chemie die er moet zijn. Dat is eigenlijk hetzelfde; als wij muziek maken gebeurt er iets en daar volgt dan die inspiratie uit. We inspireren elkaar, maar dagen elkaar daarbij ook altijd uit. Je hebt daar altijd elkaar voor nodig. Dat zal ook nooit stoppen. De ervaringen van ons twee blijven altijd komen. Voordat we dit album uitbrachten hebben we een tussenjaar genomen en in dit jaar waren we bijna alle dagen bij elkaar. We maakten dezelfde dingen mee, maar namen daarna ook tijd apart van elkaar. Dat is het moment geweest dat er dan concepten in je hoofd komen voor zo'n album, want je hebt elkaar iets te vertellen. Dat vertaalde zich al redelijk snel naar het album zoals het nu te beluisteren is."

En dan zijn er ook tijdens shows van die momenten, vertellen Laura-Mary en Steven: "We lopen niet vaak tevreden van een podium af, omdat we verwachtingen hebben die nooit altijd helemaal waargemaakt worden. Daarbij zijn we ook niet snel tevreden over een show, het kan altijd beter en er zijn altijd momenten die je misschien anders had gedaan maar in dat moment nou eenmaal zo liepen. Een goede show betekent ook dat mensen zijn binnengekomen met een hoge verwachting die beantwoord wordt of met een andere verwachting dan waar ze uiteindelijk mee weglopen, hopelijk dan naar het positieve toe. Mensen verrassen blijft een tof iets van optreden. Tijdens een optreden maken we altijd voor ons de uitdaging om te vechten. Niet letterlijk op de vuist gaan, maar vechten voor het idee dat er iemand naar de show is gekomen die ons verschrikkelijk vindt. Vervolgens gaan we er alles aan doen om te zorgen dat diegene aan het eind van het optreden om is. Dan is het een geslaagd optreden."

De laatste single 'Elijah' begint al met een mysterieuze titel, maar uit zich dan vervolgens in een optelsom van een heerlijk rockgeluid: "Dat nummer is een eigen leven beginnen te leiden in België, toen we het voor het eerst lieten horen. De tekst is over het alterego van mensen en hoe je snel je andere kant laat zien. We hebben er lang over gedaan om de tekst te krijgen zoals die nu is en zoals we het wilden hebben. Uiteindelijk vergeet je daardoor of je het nou samen hebt geschreven of dat er één iemand verantwoordelijk is voor zo'n nummer."

Het zomerdilemma; nooit meer een festival spelen of nooit meer een eigen headlineshow spelen, is een simpele voor Steven: "Dan zou ik altijd gaan voor nooit meer een eigen show spelen. Het toffe aan festivals is namelijk dat er altijd iemand in het publiek staat die nog nooit iets van je heeft gehoord of nog nooit naar een eerdere show van je is geweest. Je kunt daardoor zoveel nieuwe mensen kennis laten maken met je muziek en daar gaat het uiteindelijk om. Het verhaal dat je vertelt in die muziek, wordt dan gehoord door nog meer mensen."

Get Tragic is te beluisteren via Spotify. Op zondag 9 juni speelt de band in de Brightlands Stage op Pinkpop. In november brengt hun tour de band naar Tilburg, Den Haag, Amsterdam en Nijmegen. Tickets daarvoor zijn hier te verkrijgen.