Sam J'taime: 'Ik ben als een universele afstandsbediening'

Samir van Pol, ook wel bekend als Sam J'taime brengt vandaag het tweede deel uit van Niet van Paris. In een tijd waar rappers van Nederlandse bodem door een steeds breder publiek worden geaccepteerd is het tijd om te kijken wie deze speler op de markt is. We spraken hem over wat zijn visie is, waar hij naartoe wil en wat er nog op het to-do lijstje staat.

Sam J'taime: 'Ik ben als een universele afstandsbediening' (Foto: Bonne Chance Music)
Sam J'taime: 'Ik ben als een universele afstandsbediening' (Foto: Bonne Chance Music)

"Deel 2 is sowieso anders dan het eerste deel als je naar de sound luistert. Met deze tapes wil ik eigenlijk zorgen voor een legacy. Niet van Paris zou ik ook verder willen uitbouwen als merk. Daarbij is het belangrijk voor mij dat ik blijf gooien met die tapes. Door wat omstandigheden was dit tweede deel wat vertraagd, maar mijn persoonlijke doel is om elke drie maanden iets naar buiten te brengen. Vier keer per jaar moet ik gewoon iets te brengen hebben en dat gaat lukken."

En hoe zit het dan met de muzikale stijl, aangezien het niet meer simpelweg hiphop is, maar er talloze mogelijkheden zijn qua stijl: "Ik zou mezelf wel beschrijven als een universele afstandsbediening. Op alles kan ik wel rappen. Vraag je me of ik ga rappen op een nummer van André Hazes? Tuurlijk, doe ik voor je. Of op rockmuziek rappen? Alles is mogelijk. Ik kan overal mee overweg en ben ook altijd op zoek naar nieuwe dingen om te doen met mijn muziek. Zelf ben ik ook niet zo van de labels, er is geen standaard iets wat je over mij kan zeggen. Die stempel valt echt niet op mij te drukken."

In 2017 won Sam de FunX Talent Night: "Op het moment zelf deed het me misschien wat weinig, maar ik ben er nu zo dankbaar voor. Ik heb ook over het algemeen goede ervaringen met radio, ik voel me in die studio's vaak thuis en door die Talent Night te winnen heb ik zoveel erkenning gekregen die ik anders helemaal niet gekregen zou hebben. Het doet me dus wel echt wat als ik er nu op terugkijk. En dat is ook met Niet van Paris. Toen ik het eerste deel af had, wilde ik eigenlijk gelijk gaan beginnen met het tweede deel. De inspiratie haal ik overal vandaan en ik vind het belangrijk om keihard te werken. Dat is ook iets wat ik zeg tegen rappers als ze vragen hoe ik succesvol ben geworden; door fucking hard te werken, man." Daarbij verkopen grote hiphop-acts als Broederliefde nu met gemak Ahoy uit: "Dat is ook nog wel een droom van mij, man, om in een uitverkocht Ahoy te mogen spelen. Ik ben sowieso van het groot uitpakken, ik werk graag samen met grote Nederlandse artiesten, dat past wel bij mij. Zo zou zo'n avond van mij er ook uit zien, grote Nederlandse artiesten op het podium en samen met ze zingen. Om dat te bereiken moet je wel discipline hebben. Dat is zo belangrijk en wordt nog wel eens door mensen vergeten."

Sam J'taime: Niet van Paris II (Foto: Bonne Chance Music)
Sam J'taime: Niet van Paris II (Foto: Bonne Chance Music)

En waar we Sam over tien jaar zien? "Dan denk ik dat ik vooral achter de schermen hard aan het werk ben, heb ik misschien mijn eigen label en zorg ik ervoor dat ik nieuw talent kan begeleiden om het beste uit henzelf te halen. Ik blijf ook een zakenman, dus ik zou het vet vinden om een eigen label op te kunnen zetten om daar zo dat talent die ruimte te bieden en ze groot te maken. Uiteindelijk blijf ik wel rapper en dat is ook wat ik het liefste doe, ook om er te kunnen zijn voor mijn fans. Zij zijn ook de reden dat deze plaat Niet van Paris heet. Volledig door de fans verzonnen, uitgevoerd door mij."

Niet van Paris 2 is nu te beluisteren via Spotify en komt uit op Bonne Chance Music.