Open Monumentendag - wat is er te doen?

5. Gelderland, Overijssel en Flevoland

In de gemeente Nijmegen is het Archeologisch Depot toegankelijk om vondsten uit allerlei tijden in het verre en nabije verleden te bekijken. Potten van duizenden jaren terug, Romeinse vazen, maar ook gebruiksvoorwerpen die zijn achtergelaten door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alleen op zondag te bezoeken. 

In Arkenheem vinden we het prehistorische gebied van de polder Arkemheen dat werd bewoond door vissers en jagers. Wateroverlast verdreef hen en het gebied bleef bijna 3200 jaar onbewoond. Pas in de 9e eeuw vestigen er zich weer mensen en ze noemen hun dorp Ark. Deze naam vinden we terug in de naam van de huidige polder Arkemheen.

 Op 13 september 1956 werd de ringdijk om oostelijk Flevoland gesloten. In november 1956 werd gemaal Wortman in bedrijf gesteld. De drooglegging van oostelijk Flevoland door de gemalen Colijn, Lovink en Wortman volgde in 1957. Vanaf 1967 werd het gemaal De Blocq van Kuffeler bij Almere ingezet voor de drooglegging van zuidelijk Flevoland. Vandaag worden om 10.30 uur en 14.30 uur speciaal voor Open Monumentendag de dieselmotoren van het gemaal opgestart.

Gemaal Wortman (Foto: Open Monumentendag.nl)
Gemaal Wortman (Foto: Open Monumentendag.nl)