Blaudzun: '_UP_ voelt voor mij als het belangrijkste deel'

Hij is de enige Nederlandse artiest die dit jaar op zowel Pinkpop, Lowlands én Sziget speelt en dit najaar speelt hij een volle clubtour. We spraken Johannes Sigmond, beter bekend als Blaudzun, na afloop van zijn optreden op Pinkpop over het nieuwe album, toeren en hoe het eigenlijk is om met je broer samen muziek te maken.

In 2008 begon het allemaal met een titelloos album met een soort liedjes die nog niet eerder waren gemaakt: "Die groei van tien jaar zou ik omschrijven als een evolutie. Die plaat onstond nadat ik jaren in allerlei bandjes had gezeten en ik begon mijn shows nog op een kruk met een akoestische gitaar. Dat was eigenlijk toen voor mij de essentie van wat een liedje moest zijn. Dat heb ik langzaam aangekleed en met Seadrift begon het als een malle te lopen. Aan de hand daarvan mocht ik Lowlands doen, toen nog in de India en verkocht de eerste clubtour ook uit. Bij Heavy Flowers Soundmachine kwam er elke keer weer wat bij. Live spelen heeft ook heel veel invloed gehad op de platen. Veel groter festivals kwamen toen voorbij, zoals Pinkpop, Lowlands, Rock Werchter. We mochten ook veel in Duitsland spelen na dat succes. Die evolutie is wel altijd in stappen gegaan en dat vind ik wel fijn. Het is een bijzondere groei geweest. Als je er in één keer staat als band of artiest is dat fijn, maar wat je dan vaak ziet gebeuren is dat het daarna weer heel moeilijk is om daarop verder te gaan. De horizon is dan weg. Dat lijkt mij persoonlijk best naar."

De ondersteuning live is nog steeds in handen van Jakob Sigmond, de broer van Johannes: "Het is heel fijn om samen met je broer te spelen. Je kent elkaar zo goed, we sliepen vroeger bij elkaar op de zolderkamer en daar maakten we al muziek. We weten dus precies wat we aan elkaar hebben op het podium en naast het podium. Ook met het produceren vult hij heel veel aan als we dan bezig zijn met een plaat, maar ook in het schrijven van songs jat ik soms van hem met permissie. Dat blijft een hele toffe samenwerking."

En de machine draait op volle toeren: "We hebben net een clubtour gedaan door Nederland, België en Duitsland, en we gaan er weer een doen. Daar komen zelfs weer wat shows bij. Ondertussen doen we nu ook de festivals en ik vind vooral die combinatie heel tof. Gisteravond speelde ik nog een hele kleine, superfijne club. Dat heeft ook zo zijn ding. Maar op een festival is het waardevolle dat je in een uurtje je ding kan doen tijdens iets waar mensen een heel weekend zijn. Ze kiezen om naar jouw show te komen en dat geeft een hele speciale energie. Ik ben me er ook heel erg van bewust dat jouw muziek dan een soort van soundtrack kan worden in het leven van mensen. Het kan zomaar voorkomen dat mensen het over tien jaar nog over jouw show op dat festival hebben of die ene zomer waarbij dan jouw muziek daar symbool voor staat."

_UP_ is nu uit en daarmee is de Jupiter-drieluik compleet: "Dat was altijd het plan, want je kon ook toen je de eerste plaat kocht ruimte vrijhouden voor de volgende twee. Je kunt er steeds eentje in de hoes steken. Het oorspronkelijke plan was dat alledrie die platen binnen een jaar zouden uitkomen. Dat is niet helemaal gelukt, omdat ik iets meer tijd voor deze plaat nodig had en ook wilde nemen. Het moeten uitbrengen van die drie is een beperking die je jezelf oplegt, die heel gezond kan werken. Dat levert dingen op die je nooit zou krijgen als je werkt zonder deadline. Ik heb ook voor mezelf bewezen dat ik kan werken met een deadline en ik weet wat dat oplevert voor de dynamiek van de songs. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het nu ook heerlijk om een maand aan een song te pielen zonder die tijdsdruk."

Blaudzun wordt nog steeds omschreven als een 'singer-songwriter', maar daar is Johannes het niet helemaal mee eens: "Ik vind dat raar als het er staat en ben het ook gewoon niet eens met die titel. Met singer-songwriter wordt een genre bedoeld. Letterlijk klopt het wel; ik ben een zanger en ik schrijf de liedjes. Het komt alleen over alsof je een man met een gitaar bent die kleine liedjes speelt. Dat is het misschien in het begin heel even geweest, maar al heel snel bij het tweede album was het al iets anders. Als mensen singer-songwriter voor mijn naam zetten, is dat gelul. Dat moeten ze niet doen."

Het drieluik is af en de optredens volgen elkaar straks in rap tempo op, maar what's next voor Blaudzun: "Ik heb de afgelopen drie jaar keihard gewerkt. Alles kwam tegelijk en dat was heftig, maar wel heel leuk. _UP_ is wel een plaat die ook op zichzelf kan staan en voelt voor mij als het belangrijkste deel, dus voorlopig ben ik nog wel even zoet daarmee. We gaan festivals doen en nog heel veel mooie dingen. Ik ben nog lang niet klaar met die plaat en de liedjes."

Een van die liedjes, _hey now, speelde Blaudzun op Pinkpop. Bekijk hieronder de video, die dus opgenomen is tijdens het optredens op de Brightlands Stage:

_UP_ is te beluisteren via Spotify en te verkrijgen bij de platenzaak.