Het geheim achter k-pop: 'Over minder dan tien jaar een begrip'
Nadat G-Dragon vorig jaar de Ziggo Dome wist te imponeren met een knallende show werd er gehunkerd naar meer. Nu heeft de Koreaanse supergroep BTS (ook wel Bangtan Boys genoemd) een show aangekondigd in Nederland. Wij spraken met wat fans over het fenomeen k-pop, zoals de groepen en solo-artiesten gelabeld kunnen worden. Maar hebben we het hier over een label of een wereldwijd fenomeen wat zijn weerga niet kent?
Hoe ben je in contact gekomen met k-pop?
Eva, Utrecht: "De eerste keer dat ik K-pop hoorde was 'Call Me Baby' van EXO. Mijn zusjes hadden het in de eerste plaats ontdekt. Ik ben enorm fan van dans en ze dachten dat ik het wel leuk zou vinden. Via YouTube ben ik toen aan allemaal andere bands helemaal hooked geworden."
Edna, Oostenrijk: "Ik was al fan van j-pop, al een paar jaar. Toen ben ik op YouTube verder gaan zoeken en kwam ik op een geweldige k-pop band terecht. Hun dans was echt fantastisch en zag er adembenemend uit, dat was de band SHINee."
Dorien, Utrecht: "Via tumblr. Veel blogs die ik volgde begonnen langzaamaan te veranderen in K-pop blogs, en zo kwam ik ermee in aanraking en werd mijn nieuwsgierigheid gewekt."
BTS: Bangtan Boys, 7 man sterk
Zou je jezelf een 'fan' noemen van een bepaalde k-pop band of artiest?
Eva: "Zeker weten. Vooral vroeger. Nu is het wat meer afgezwakt, ik vind het nog steeds leuk, maar niet meer heftig als eerst. Toen gingen er dagen voorbij dat ik alle clipjes keek plus alle extra behind the scenes materiaal en natuurlijk de verschillende game en entertainment shows die ze ook allemaal hebben."
Edna: "Ik ben heel erg groot fan van BTS, maar ook in wat gematigdere vorm van artiesten als B.A.P., SHINee, Psy, Red Velvet, Stella Jang, EXO, GOT7, BIG BANG, SUNMI."
Dorien: "Ik zou mezelf fan noemen van de groep BTS. Voor de rest heb ik me in geen andere band zo veel verdiept als in hen."
Ben je wel eens naar een concert van een k-pop artiest? Zo ja, kan je dat beschrijven?
Eva: "In totaal ben ik naar 3 concerten geweest. De eerste was van Big Bang (waar G-Dragon ook lid van is) in Osaka in Japan. Het was het grote 10 jaar jubileum concert vlak voor een deel van de mensen twee jaar in het leger moesten; dat is verplicht in Korea. Het was in een grote arena, 16.000 bezoekers. Mijn moeder had samen met mijn zus (die toen in Japan woonde) kaartjes kunnen krijgen. Het was heel anders dan concerten in Nederland. Niemand danste echt. Iedereen had een lightstick die ze heen en weer bewogen. En dat was de movement. De show was verder spectaculair, met alles erop en eraan, zoals een piramide troon. Er was heel veel interactie en natuurlijk geweldige kostuums. Wat ook heel heftig is, is dat je k-pop nooit hoort in clubs, dus ook nog nooit hebt gehoord met goed geluid en zoveel medefans. Zo'n ervaring is gewoon heel intens. De tweede was Block-B in The Box in Amsterdam. Het was een stuk kleiner maar ook echt geweldig. Hier heb ik ook net als bij alle concerten was hysterische gilllen en traantjes gelaten. De laatste was G-dragon in Ziggo Dome. Zoals gezegd is G-Dragon is ook onderdeel van Big Bang dus het was veel met elkaar te vergelijken, met big budget decor en kostuums. Echt geweldig."
Edna: "Ik ben er nog nooit geweest, maar daar gaat hopelijk deze keer verandering in brengen als ik kaartjes weet te krijgen voor BTS!"
Dorien: "Nee nog nooit! Dit jaar ga ik als alles goed gaat naar mijn eerste K-pop concert! Zo veel zin in!"
G-Dragon in de Ziggo Dome
K-pop concerten staan erom bekend dat de prijzen hoog kunnen zijn, waaraan ligt dat denk jij?
Eva: "De productie achter een optreden is enorm. Ik heb maar weinig concerten meegemaakt waar zo veel aan de opmaak wordt gedaan. Dit kost natuurlijk gewoon veel geld. En verder is het niet zo dat het alleen duur is als ze naar Nederland komen, elk concert is enorm veel geld. En aan de andere kant komen ze er ook mee weg, dus waarom niet."
Edna: "Dat ligt denk ik aan dat de productie enorm veel geld kost. De grote effecten zoals je die ziet bij de duurderde Westerse popconcerten worden ook toegepast bij k-pop concerten, maar soms nog groter en spectaculairder. Er ligt een enorme focus om het perfecte optreden neer te zetten en dat heeft te maken met zoveel factoren die allemaal meespelen waardoor het gewoon onwijs kostbaar wordt. Dat brengt natuurlijk ook een circus aan crew met zich mee. Uiteindelijk zijn er ook nog niet genoeg podia die zo'n show kwijt kunnen en dat drijft de kosten ook op."
Dorien: "Goede vraag... ik denk voornamelijk omdat K-pop groepen vaak veel leden hebben en er ontzettend veel werk in hij optredens wordt gestoken. Maar ja, dat is het geval bij de meeste artiesten dus ik weet niet of dat een valide reden is, haha."
Hoe zou je de gekte rondom k-pop verklaren?
Eva: "K-pop is zo meer dan alleen muziek. De nummers zijn catchy, de artiesten prachtig, de clips geweldig en de dansjes verslavend. Daarnaast nemen ze enorm veel de tijd voor hun fans, doormiddel van heel veel extra videos maken en de fans zoveel mogelijk een kijkje geven in hun leven en wie ze zijn. Zo leer je als fan je artiest veel meer kennen en voel je je soms echt verbonden. Het is alsof je een soort van deel uitmaakt van hun leven. En dat is soms heel erg leuk."
Edna: "Ik zou het geen gekte noemen, maar passie en nieuwsgierigheid. Ik denk dat het te maken heeft met dat mensen iets tegenkomen dat zo anders is dan wat ze gewend zijn, dat ze het sneller zullen accepteren zelfs. In het genre opzich heeft k-pop een energie en dynamiek die je niet snel tegenkomt in de Westerse popmuziekindustrie. Wat betreft BTS, daar hebben mensen 7 mensen die ze als rolmodel kunnen omarmen, en die leden zijn tegelijkertijd niet bang om zich uit te spreken over problemen in de politiek en de samenleving. Plus ze zijn alle zeven charismatisch, hebben een hoge like-factor en zijn gewoon superknap."
Dorien: "Ik denk omdat het een uniek soort muziekgenre is, dat we hier in het westen niet eerder zijn tegengekomen. Ieder lid van K-pop groepen is ontzettend getalenteerd in dansen, zingen en/of rappen, en aan alles wat ze doen is te zien hoe hard ze werken, aangezien ze dat allemaal live tegelijkertijd doen. Bovendien zijn het vaak ontzettend leuke en charismatische artiesten en kan niemand zich er echt van weerhouden een beetje voor ze te vallen."
Wat is de toekomst voor k-pop denk je? Gaan we over tien jaar bijvoorbeeld allemaal naar k-pop concerten?
Eva: "Het zal een stuk groter worden denk ik. Misschien wel wat meer mainstream. We luisteren ook allemaal naar Spaanse muziek, dus waarom ook niet gewoon naar k-pop? Als je een beetje van een show houdt en van popmuziek misschien wel. Je moet er namelijk wel een beetje voor openstaan en het genre moet je natuurlijk wel liggen."
Edna: "Ik zou het niet gek vinden. Als je kijkt hoeveel mensen er nu in rap tempo naar zijn gaan luisteren. Die mensen hebben straks misschien kinderen die vervolgens er ook benieuwd naar zullen zijn. Wat je ouders luisteren wordt toch een beetje de eerste kennismaking met muziek. Het feit dat ook steeds meer mensen het omarmen en openstaan voor diversiteit is er geen reden waarom de grenzen van muziek niet kunnen gaan vervagen; die zijn er simpelweg niet meer op een gegeven moment. K-pop bestaat al een lange tijd aan de andere kant van de wereld, het is nu de tij dat het zich verspreidt naar onze hoek."
Dorien: "Het zou me niks verbazen! Waarschijnlijk niet allemaal, want alle smaken verschillen, maar als je kijkt naar hoe bijvoorbeeld BTS helemaal doorbreekt in het Westen nu, weet ik bijna zeker dat dit alleen nog maar het begin is."
BTS tijdens de Seoul Music Awards
Waar sta jij straks bij BTS?
Eva: "Met pijn in mijn hart moet ik het concert missen. Ik ben dan aan het reizen, maar mijn zusjes gaan wel allemaal, dus die zullen me hopelijk veel filmpjes sturen. En als BTS wat mee mainstream wordt, komen ze misschien nog een keertje terug en kan ik er dan bij zijn."
Edna: "Het maakt mij niet uit, als ik maar kan gaan op 13 oktober!"
Dorien: "Hopelijk in de VIP-sectie. Fingers crossed!"
Kaarten voor BTS in de Ziggo Dome op 13 oktober 2018 zijn vanaf morgen 09:00 verkrijgbaar via deze link. Bekijk ook onze review van G-Dragon in de Ziggo Dome om te lezen waarom je een keer bij een k-pop concert geweest moet zijn in je leven.