Albumtip: Absynthe Minded - Jungle Eyes

Hoezo, een nieuwe plaat van Absynthe Minded? Waren die niet gesplit dan? Wel, ja en nee. Na vijf eclatante platen en bijna vijftien jaar onafgebroken toeren ging de groep in 2013 voor onbepaalde tijd on a break. "Maar iedereen die ooit met zijn lief on a break is geweest, weet dat het zo niet werkt," lacht frontman Bert Ostyn. "We hebben uit die eerste periode met Absynthe Minded alles gehaald wat eruit te halen viel en ik kijk er met veel liefde en trots op terug. Maar ons verhaal was verteld. De laatste plaat heette niet voor niets As It Ever Was."

Enter Absynthe Minded 2.0: harder, better, faster, stronger en jawel; ook dat tikje ouder en wijzer. Bert Ostyn (zang/gitaar) en medeoprichter Sergej Van Bouwel (bas) vormen nog steeds de muzikale as. En ze hebben enkele van de meest getalenteerde muzikanten van het land rond zich geschaard. "Met Simon Segers (drums) speelde ik al in een band vóór Absynthe Minded, hij is een van de beste jazzdrummers van België. Toon Vlerick (gitaar) komt uit de Gentse bluesscene. En Wouter Vlaeminck (keys) is behalve een fantastische toetsenist ook een uitmuntend zanger en arrangeur: met zijn oor voor harmonieën is hij diegene die het nieuwe Absynthe Minded aan elkaar lijmt. Ik beschouw hem als mijn nieuwe rechterhand."

Die nieuwe troepen sturen Absynthe Minded op Jungle Eyes naar vers, onontgonnen terrein. Weg van de zwierige zigeunerrock in zweterige jazzclubs, maar blijmoedig voorwaarts richting clevere gitaarpop met hemelse harmonieën. Denk Eels, denk Grandaddy en Radiohead, denk zelfs aan Tom Petty en Jeff Lynne. "We gebruiken meer samples, meer synthesizers ook, maar alles blijft organisch en analoog. Eigenlijk laten we nu heel wat zaadjes kiemen die we op onze vroegere platen al hadden geplant. In die zin pikken we de draad op waar we ‘m twee jaar geleden lieten liggen."

Die muzikale draad liep al langs vijf even avontuurlijke als uiteenlopende albums en bracht hen door zowat het hele Europese continent. Met debuutplaat Acquired Taste, geproducet door Arno-gitarist Geoffrey Burton, maakten ze hun joyeuse entrée. Opvolger New Day, met die andere Arno-acoliet Jean-Marie Aerts achter de knoppen, overtuigde ook wie het met die eerste plaat nog níét had gehoord: Absynthe Minded is een volstrekt uniek combo met een eigenzinnige maar onweerstaanbare sound. Singles als Envoi en My Heroics, Part One groeiden zelfs uit tot ware Belpopklassiekers. Ze zorgden voor meezingmomenten op de allergrootste festivals (Rock Werchter, Pukkelpop, Les Ardentes, Dour), ze veroverden de hitlijsten in Frankrijk en Nederland en ze leverden hen tournees op tot in Duitsland en Oostenrijk.

De band staat op 21 november in Bitterzoet in Amsterdam en de plaat is nu te beluisteren via Spotify of verkrijgbaar bij de betere platenzaak.