FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 november 2017

N.E.C. wint in Jupiler League, concurrenten onderuit

N.E.C. Nijmegen heeft in de Jupiler League prima zaken gedaan. De koploper ging op bezoek bij De Graafschap en kwam daar na tien minuten al op voorsprong door Arnaut Groeneveld. Daryl van Mieghem sloeg namens de thuisploeg na rust terug, maar Sven Braken en Wojciech Golla waren in de laatste 25 minuten beslissend namens de ploeg uit Nijmegen.

Concurrenten Fortuna Sittard en Telstar gingen onderuit. De Limburgers gingen op bezoek bij SC Cambuur en stonden na twee minuten al achter dankzij Marvin Peersman, waarna in de rest van de wedstrijd geen enkele goal meer gescoord werd - ook al speelde Cambuur na een half uur al met tien man,  door een rode kaart van Bryan Smeets.

Telstar trok naar Waalwijk voor het duel met RKC. Saïd Bakari, Hans Mulder en een eigen goal van Rody de Boer zorgden voor een 3-0 voorsprong voor RKC op het moment dat Gerson Rodrigues Telstar's eretreffer maakte, hoewel Serginho Greene de 4-1 nog op liet tekenen.

N.E.C. staat met dertig punten uit dertien wedstrijden aan kop, Fortuna Sittard en Telstar hebben er 23, FC Den Bosch 22. Jong Ajax staat op 26 punten, maar moet de dertiende wedstrijd nog spelen.

Uitslagen Jupiler League
SC Cambuur - Fortuna Sittard 1-0
FC Den Bosch - FC Volendam 3-1
FC Eindhoven - MVV Maastricht 3-2
FC Emmen - Almere City 2-2
Go Ahead Eagles - FC Dordrecht 0-3
De Graafschap - N.E.C. Nijmegen 1-3
FC Oss - Helmond Sport 0-0
RKC Waalwijk - Telstar 4-1

N.E.C. wint in Jupiler League (Pro Shots / Lars Smook)
N.E.C. wint in Jupiler League (Pro Shots / Lars Smook)

"Disney zette EA onder druk om microtransacties stop te zetten"

Tenzij je afgelopen week onder een steen hebt geleefd weet je dat Star Wars: Battlefront II is uitgekomen, dat er veel gedoe is geweest rondom de loot boxes en de microtransacties in die game en met name hoe slecht EA de hele controverse onder het tapijt probeerde te vegen. Vandaag besloot EA de microtransacties uit te schakelen in Battlefront II - en volgens Wall Street Journal komt dat mede door Disney, de eigenaar van de Star Wars-franchise.

Volgens een insider hadden ook de directeuren en oppermuizen bij Disney lucht gekregen van de controverse en was CEO Robert Iger (zelf geen muis) "gealarmeerd" door de backlash. Het hoofd van Disney's consumer products en interactive media Jimmy Pitaro had eerder deze week zijn zorgen bij Disney bekend gemaakt, waarbij de kritiek was dat de hele controverse slecht zou afspiegelen op de Star Wars-franchise.

De druk van Disney is niet schokkend: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi komt volgende maand uit en Disney wil van de film kostte wat kost een succes maken, en de controverse rondom Battlefront II past daar niet bij.

Star Wars: Battlefront II is speelbaar op de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Starwars1
"Disney zette EA onder druk om microtransacties stop te zetten"

Druk op Bosz neemt toe na nederlaag bij Stuttgart

De druk op trainer Peter Bosz bij Borussia Dortmund begint flink toe te nemen. De ploeg van de Nederlander ging vrijdagavond onderuit bij VfB Stuttgart, de nummer elf in de Bundesliga.

Sterspeler Pierre-Emerick Aubameyang werd door Bosz een wedstrijd buiten de selectie gehouden, omdat de Gabonees te laat was op de training. De doelpuntenmachine, goed voor tien goals in elf wedstrijden, was daar allerminst gelukkig mee en die onrust zal na vrijdag zeker niet tot rust komen.

Al na vijf minuten ging het fout voor Borussia: Bosz zag hoe geklungel in de verdediging ervoor zorgde dat Chadrac Akolo de 1-0 in een leeg doel kon tikken. Dortmund trok wel ten aanval en werd beloond: Maximilian Philipp schoot kort voor rust de rebound binnen nadat keeper Rob Robert Zieler een penalty van André Schürrle aanvankelijk gestopt had.

Toch ging het na de rust snel weer fout: Josip Brekalo werkte een prima uitbraak af en schoot de 2-1 binnen. Dortmund viel aan, maar kwam niet meer tot scoren. De mannen van Bosz haalden in de laatste vijf wedstrijden zo welgeteld één punt. Als Bayern München zaterdag thuis wint van FC Augsburg, staat Dortmund negen punten achter op de koploper.

Monaco laat punten liggen bij laagvlieger

AS Monaco heeft in de Ligue 1 dure punten laten liggen. Op bezoek bij Amiens, de nummer zeventien in de competitie, kwamen de Monegasken niet verder dan 1-1.

Serge Gakpé had Amiens na een goed half uur op voorsprong gezet en het duurde lang voor Monaco daar wat aan kon doen. In de 67e minuut kwam Fabinho met het voorbereind werk, waarna Stevan Jovetic toch nog een punt wist te redden voor Monaco. 

Na dertien wedstrijden staat Monaco nu op 29 punten, drie minder dan koploper Paris Saint-Germain, dat zaterdag nog wel in actie komt.

Goffin klopt Thiem en staat in halve finales ATP Finals

Tennisser David Goffin heeft zich geplaatst voor de halve finales van de ATP Finals in Londen, het eindejaarstoernooi bij de mannen. De Belg (ATP-8) was in de laatste groepswedstrijd een maat te groot voor de Oostenrijker Dominic Thiem (ATP-4), die daarmee uitgeschakeld werd: 6-4 en 6-1.

Grigor Dimitrov was al zeker van een plek in de halve finales en had vrijdag weinig problemen met Pablo Carreño Busta, de Spaanse vervanger van de geblesseerde Rafael Nadal. De Bulgaar won met 6-1, 6-1 en staat in de halve eindstrijd tegenover Jack Sock. Goffin speelt zaterdag in de halve finales tegen Roger Federer.

Goffin klopt Thiem en staat in halve finales ATP Finals (Pro Shots / Action Images)
Goffin klopt Thiem en staat in halve finales ATP Finals (Pro Shots / Action Images)

Bondscoach Nederlandse honkballers kandidaat bij Yankees

Honkbalcoach Hensley Meulens is een van de kandidaten om de nieuwe manager te worden van de New York Yankees. Joe Girardi werd bij de Yankees de laan uitgestuurd na een teleurstellend optreden in de play-offs en de 50-jarige Meulens uit Curaçao wordt genoemd als mogelijke opvolger.

Meulens is al jaren bondscoach van het Nederlandse honkbalteam, wat onder zijn leiding de vierde plek pakte op de World Baseball Classic in 2013 en 2017. In het dagelijks leven is Meulens al sinds 2010 werkzaam in de coachingsstaf van de San Francisco Giants, waar hij tegenwoordig slagtrainer is.

Sinds Meulens bij de Giants werkt won de ploeg drie keer de World Series. In San Francisco kan hij volgend jaar bench coach worden, waarmee hij de rechterhand van manager Bruce Bochy zou worden. 

Hockeysters verslaan Nieuw-Zeeland in openingsduel World League

De Nederlandse hockeysters hebben hun eerste wedstrijd van de finaleronde van de Hockey World League gemakkelijk gewonnen van gastland Nieuw-Zeeland. In het uitverkochte North Harbour Hockey Stadium in Auckland werd het 4-0. Kelly Jonker scoorde er twee, Maartje Krekelaar en Frédérique Matla beiden één. Oranje speelde met één wissel minder dan gebruikelijk. De op het laatste moment opgeroepen Maria Verschoor was nog niet bij de wedstrijd.

Bondscoach Alyson Annan noemde het een dag voor de wedstrijd slim van de Nieuw-Zeelanders om het eerste duel tegen Nederland te plannen. Wellicht dat de gastvrouwen meer kans zouden maken tegen een Oranje dat nog aan het bijkomen was van de jetlag. De ploeg van Annan steekt echter in meer dan uitstekende vorm. Dat bleek in Australië al tijdens het voorbereidingstoernooi en die scherpte werd meegenomen naar Auckland.

Misschien dat alleen in de eerste tien minuten van de wedstrijd de jetlagtheorie van Annan op leek te gaan. De Nieuw-Zeelanders waren voornemens Oranje te overrompelen en dat lukte aardig in de openingsfase. De eerste kansen waren voor de thuisploeg en ze kregen eveneens een strafcorner. Eentje om rekening mee te houden, de Black Sticks hebben een meer dan redelijke korte hoekslag in het arsenaal. In haar eerste sleeppoging miste de inzet van Neal Brook alleen wat richting. Josine Koning redde eenvoudig met de handschoen.

Eigenlijk uit het niets maakte Kelly Jonker in de elfde minuut een prachtig doelpunt met haar backhand vanaf de kop van de cirkel. De kleine spits liet zien net als haar ploeg de goede vorm uit Melbourne te hebben meegenomen naar de HWL. Met haar eerste goal van de avond en de 51ste in haar interlandloopbaan maakte Jonker een einde aan de Nieuw-Zeelandse stormloop en nam Oranje het heft volledig in handen. Maartje Krekelaar scoorde enkele seconden voor het eind van het eerste kwart de 2-0.

Druk op de vleugelverdedigers
De drieduizend toeschouwers zagen Nieuw-Zeeland terugzakken tot de middenlijn en via druk op de vleugelverdedigers van Oranje de bal proberen te ontfutselen. Daarvan raakte de Nederlandse defensie totaal niet van slag. Ireen van den Assem speelde met speels gemak de linksvoor van Nieuw-Zeeland uit en als haar rechts- en linksachter niet aanspeelbaar waren leverde Caia van Maasakker vanuit het centrum prachtige lange passes af aan de Nederlandse aanval. Oranje stond in tegenstelling tot Nieuw-Zeeland bij het druk zetten zowat met de hele ploeg op de helft van de tegenstander. Zo nu en dan werd dat bekocht met een counter. Tot Nieuw-Zeelandse goals kwam het niet, dankzij slimme overtredingen werden counters vroegtijdig gesmoord en van Oranje liep iedereen uit volle overgave de tackleback om hun persoonlijke tegenstander de bal te ontfutselen.

Hoe langer de wedstrijd duurde, des te minder de Black Sticks in te brengen hadden. Ook Frédérique Matla pikte weer een goaltje mee, de spits maakte de 3-0, en heeft in haar 24 interlands al twaalf keer gescoord. Jonker zorgde voor het slotstuk door ook te 4-0 te maken. Al gaan de credits voor dat doelpunt vooral naar Malou Pheninckx, die op knappe wijze de bal ongelooflijk strak met haar backhand voorgaf. De 4-0 betekende de vijfde clean sheet op rij voor Nederland.

Een uitstekend begin van de HWL voor de Nederlandse vrouwen, maar ze zullen er niet al te lang bij stil staan. Zaterdag wacht de VS, de ploeg van Janneke Schopman waar Oranje vorige week in Melbourne nog met 6-1 van won. Dat Oranje zich zo dominant manifesteert is een compliment waard. De ploeg kreeg de afgelopen dagen nogal wat te verwerken. In eerste instantie werd Lisanne de Lange opgeroepen voor de geblesseerde Eva de Goede, maar aangekomen in Auckland bleek zij om medische redenen niet te kunnen spelen. Maria Verschoor, die vrijdag nog niet meedeed, is opgeroepen als De Lange’s vervanger. Oranje gaat er op volwassen wijze mee om. ‘We praten veel met elkaar’, vertelt Jonker. ‘We spreken allemaal uit hoe we het ervaren en ik denk dat dat belangrijk is om er als groep goed mee om te gaan. Net als met de jetlag geldt ook nu dat het nou eenmaal de situatie is en we het ermee moeten doen. Tot nu toe gaat dat goed.’

Karakteristieken

Nederland – Nieuw-Zeeland 4-0 (2-0)
11. Kelly Jonker 1-0
15. Maartje Krekelaar 2-0
39. Frederique Matla 3-0
48. Kelly Jonker 4-0

Startopstelling Nederland: Josine Koning, Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels, Kelly Jonker, Caia van Maasakker, Frédérique Matla, Ireen van den Assem, Pien Sanders, Laura Nunnink, Margot van Geffen.

Vliegende wissels: Malou Pheninckx, Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten, Lauren Stam, Maartje Krekelaar, Julia Remmerswaal.

Skiester Curtoni scheurt kruisband, einde olympisch seizoen

Voor alpineskiester Elena Curtoni zit het olympisch seizoen er al op. De Italiaanse kwam tijdens een training in het Amerikaanse Copper Mountain ten val en scheurde daarbij haar rechterkruisband af.

In Copper Mountain was Curtoni aan het trainen voor de reuzenslalom in de World Cup in Killington komende week. Haar favoriete discipline is de super-G, waarop ze vorig jaar als vierde eindigde in de eindstand van de World Cup. Voor de Olympische Spelen van februari werd Curtoni dan ook gezien als een van de kanshebsters op een medaille. 

Curtoni was net teruggekeerd van een zware blessure: in maart brak ze haar been.

Titan Quest krijgt na 10 jaar nieuwe uitbreiding

Het team van THQ Nordic houdt wel van verrassingen: nadat vorig jaar augustus totaal onverwacht een anniversary edition van de game Titan Quest werd gelanceerd, krijgt de hack-and-slash tien jaar na de laatste uitbreiding Immortal Throne een nieuwe uitbreiding. Titan Quest: Ragnarök belooft volgens de steampagina de grootste act van de hele game te worden en neemt ons mee naar het Noorden van Europa waar we wezens uit de Keltische, Germaanse en Noordse mythologie tegenkomen.

Titan Quest: Ragnarök komt ook met nieuwe wapens en armour en ook een nieuwe class, de Runemaster. Ook op technisch vlak heeft de game nieuwe shaders en special effects, en ook zijn er nieuwe ragdoll physics. Tevens is de level cap verhoogd naar 85.

Titan Quest: Ragnarök kost 14,99 euro op steam en werkt alleen met de anniversary edition van Titan Quest. Tevens is de anniversary edition nu met 80 procent korting voor minder dan vijf euro te verkrijgen.

Titanquestragnarok
Titan Quest krijgt na 10 jaar nieuwe uitbreiding

Acht jaar cel voor misbruik elfjarig meisje

Een 61-jarige man uit Brunssum moet acht jaar de cel in voor het seksueel misbruiken van een elfjarig meisje uit Landgraaf in 2016. Het meisje raakte zwanger van hem.

De man ontkende dat hij seks heeft gehad met het meisje. Maar de rechtbank in Maastricht vindt bewezen dat hij haar maandenlang misbruikte. Dat gebeurde terwijl zij buiten bewustzijn was, omdat hij haar een slaapmiddel had toegediend.

Uit DNA-onderzoek van de foetus is gebleken dat de Brunssumer de vader was. Het misbruik kwam aan het licht toen het meisje zwanger bleek. De zwangerschap is beëindigd met een abortus.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tien jaar cel geëist.

Acht jaar cel voor misbruik elfjarig meisje
Acht jaar cel voor misbruik elfjarig meisje (Foto: ANP)

Minder geld dreigt voor publieke omroep

Als de reclame-inkomsten van de Nederlandse Publieke Omroep in dit tempo blijven dalen, heeft de NPO in 2019 ongeveer 60 miljoen euro minder te besteden. Volgend jaar kan het gat nog worden gestopt met geld uit een reservepotje, maar dat is daarna leeg.

De Ster, die reclamespotjes verkoopt voor de omroepen en daarmee in een kwart van hun inkomsten voorziet, verdient volgend jaar naar schatting 28 miljoen euro minder, schrijft minister Arie Slob (Media) aan de Tweede Kamer. Die daling is sneller en sterker dan verwacht. Adverteerders kiezen steeds er steeds vaker voor om op internet hun waar aan de man te brengen en laten televisie en andere traditionele media links liggen.

Slob gaat met de omroepen bespreken hoe ze hun inkomsten op peil kunnen houden, maar waarschuwt dat bijvoorbeeld online reclame de Ster-verdiensten niet eenvoudig kan vervangen.

Minder geld dreigt voor publieke omroep
Minder geld dreigt voor publieke omroep (Foto: ANP)

Van Bommel: "Je bent als trainer ook een halve psycholoog"

Mark van Bommel heeft zijn ogen uitgekeken tijdens zijn stageperiode bij PSV-trainer Phillip Cocu. De oud-prof werkt hard aan zijn trainerscarrière. "De praktijk leert je zo ontzettend veel meer", vertelt Van Bommel in gesprek met De Telegraaf. "Je kunt alles wel bespreken in de klas. Maar de periode dat ik bij Phillip Cocu meeliep, vond ik fascinerend."

"Hij was met alles bezig. Trainingen, besprekingen, analyses, de pers vraagt veel tijd. Je bent als trainer ook een halve psycholoog. Je leert aanvoelen wanneer je de groep moet aanpakken, wanneer je één op één met een speler het gesprek aangaat en hoe iedereen reageert."

Van Bommel is momenteel werkzaam in de jeugdopleiding van PSV. Tijdens zijn werkzaamheden maakt hij gebruik van data-analisten en wetenschappers, maar een goede mentaliteit bij jeugdspelers blijft het belangrijkste.

"Jaap Stam, Ruud van Nistelrooy en ik behoorden nooit tot de besten in de jeugd en kwamen tot onder 17 niet in aanmerking voor Oranje-teams. Maar we gaven dag en nacht honderd procent."

Duits verbod op 'slimme' kinderhorloges

De Duitse telecomwaakhond heeft vrijdag 'slimme' horloges waarmee ouders kunnen volgen waar hun kinderen uithangen, verboden.

"Met een app kunnen ouders zulke horloges gebruiken om ongemerkt de omgeving van hun kind af te luisteren", bijvoorbeeld leraren in hun klas. "Ze moeten gezien worden als verboden zendapparatuur", liet de topman van het Bundesnetzagentur weten.

De uurwerken beschikken over een simkaart met een beperkte telefoonfunctie die via een app kan worden bediend, net als bijvoorbeeld een babyfoon. De horloges kunnen zo worden ingesteld dat ze een bepaald telefoonnummer bellen, waardoor gesprekken kunnen worden afgeluisterd. In Duitsland is dat verboden.

De dienst verbood in februari al de verkoop van een sprekende pop, omdat de software daarvan kon worden gekraakt waardoor persoonlijke gegevens bloot zouden komen te liggen.

Duits verbod op 'slimme' kinderhorloges
Duits verbod op 'slimme' kinderhorloges (Foto: BuzzT)

Zwarte en blanke Piet in Sinterklaasjournaal

De Zwarte Piet is terug in het Sinterklaasjournaal. In de aflevering van vrijdagavond kwamen zowel een Zwarte Piet als een niet geschminkte vrouwelijke piet voor.

De avonturen van Sinterklaas en zijn pieten zijn sinds maandag weer te zien op NPO3. Het was de eerste aflevering waarin twee pieten werden getoond, die Sinterklaas bijstaan op weg naar Dokkum, waar zaterdag de intocht is. Tot nu toe was het onduidelijk hoe de pieten eruit zouden gaan zien.

Omroep NTR had begin deze maand al aangekondigd dat er geen rol meer zou zijn voor de gekleurde pieten met blauwe baard en gele neus van afgelopen jaren. Mediadirecteur Willemijn Francissen (NTR) liet toen ook al doorschemeren dat er een gulden middenweg werd gezocht. "We weten allemaal dat je zwart wordt als je door een schoorsteen gaat en dat is wat pieten doen. Bij ons is zwart geen huidskleur, maar roet. Iedereen kan piet worden, of je nu wit, licht of donker getint bent."

Zwarte en blanke Piet in Sinterklaasjournaal
Zwarte en blanke Piet in Sinterklaasjournaal (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: enkele buien

Zwaait de winter in november al met zijn staf, zijn rijk is van korte duur voor straf.

Hoe maakt u het?

Dat was vandaag wel weer even lucht happen van opluchting. Na een reeks heel matige dagen brak vandaag de zon gelukkig weer eens door. Het was een vriendelijk weerbeeld met zon en enkele stapelwolken. Een enkel buitje viel er nog wel in het noorden. 

Doordat de wind wat aantrekt koelt het niet zo heel erg af. De minima liggen tussen de 3 en 6 graden. In het noorden blijft nog wel een buitje mogelijk, maar elders zijn er heldere momenten, afgewisseld met hoge of middelbare wolkenvelden. Ondertussen nadert een buienstoring de Waddeneilanden.

Morgen trekt die buienstoring van noordwest naar zuidoost over het land. Zowel daarvoor als daarna komen er ook brede opklaringen voor. De actiefste buien verwacht ik in de noordelijke helft van het land. Onweer en hagel zijn daarbij mogelijk. Ook de wind laat zich hierbij niet onbetuigd en wakkert in de Waddenzee aan tot hard, kracht 7. Daar kunnen dan ook zware windstoten voorkomen. Elders in het land waait de wind minder hard en draait geleidelijk aan naar west- tot noordwest.  Bij dit alles liggen de temperaturen rond of iets onder de 10 graden.

Laten we ook nog even kijken naar het zuidoosten van Europa. Ik sprak er deze week al over en nog steeds is het diezelfde depressie die in de regio van Griekenland en de kusten van Italie en de Balkan de boel op stelten zet. Het is zelfs mogelijk dat Numa, zo heet deze depressie, zelfs uitgroeit tot een soort hurricane, maar dan in deze streken Medicane genoemd wordt. Dus dat wil zeggen dat er langs de genoemde kusten windkracht 11 tot 12 mogelijk is. Voeg daarbij ook nog eens enorme stortbuien aan toe en het plaatje is compleet. Deze depressie hangt hier al dagen rond en de preciese koers is op dit moment nog niet zeker. Hier gaan we dit weekend nog veel van vernemen vrees ik. Ik blijf het volgen. 

Fijne Sinterklaasintocht!

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Zonsopkomst DJMO (Foto: DJMO)
DJMO was al vroeg op vanochtend en zag de zon bijna opkomen. Zo vroeg sta ik niet op. (foto DJMO)

Verstappen heeft nog geen zin in vakantie

Volgende week staat de laatste race van het Formule 1-seizoen op het programma. Maar van Max Verstappen had de Grand Prix van Abu Dhabi niet de seizoensafsluiter hoeven zijn, het liefst racet hij nog even door dit jaar.

"Abu Dhabi is de laatste race op de kalender, maar voor mij hoeft het seizoen eigenlijk niet te eindigen. Ik ben op dit moment erg gedreven en wil het liefst gewoon doorgaan. Natuurlijk is het mooi om tijdens de winterstop tijd door te brengen met vrienden en familie. Daarna kijk ik uit naar januari, wanneer ik weer volop ga trainen voor het nieuwe seizoen van start gaat." Zo vertelt Verstappen op zijn eigen website.

In aanloop naar de wedstrijd in het Midden-Oosten blikt de Nederlander alvast vooruit naar de race. "We proberen natuurlijk het seizoen in Abu Dhabi met een goed resultaat af te sluiten. Vorig jaar hadden we een goede race: na een spin in bocht één sloegen we een pitstop over, waardoor het lastig was de banden tegen het einde van de race te managen, maar het lukte en we finishten als vierde."

"Mijn favoriete gedeelte van de baan zijn de tweede en derde bocht, de snelle links/rechts-bochten. Het is ook erg cool om onder het hotel te rijden en te racen in de duisternis met al die lampen. De laatste sector op Yas Marina is best technisch, dus daar moet je echt nauwkeurig zijn, maar dat gedeelte zou ons sterkste punt moeten zijn. Er zijn een paar plekken waar je kunt inhalen en dat maakt de race interessant. Voor het lange rechte stuk bij de hairpin en dan aan het einde van het rechte stuk bij het aanremmen voor de volgende chicane", aldus Verstappen over het circuit in de woestijn.

Verstappen heeft nog geen zin in vakantie (Pro Shots / Action Images)
Verstappen heeft nog geen zin in vakantie (Pro Shots / Action Images)

Rusland bouwt hek tussen Krim en Oekraïne

Rusland is begonnen met de bouw van een hek tussen het in 2014 geannexeerde schiereiland de Krim en Oekraïne. De ongeveer 2 meter hoge afzetting moet voor de tweede helft van 2018 verrijzen langs een 50 kilometer lang gedeelte van de grens, meldden Russische persbureaus vrijdag op gezag van de binnenlandse veiligheidsdienst FSB.

De kosten van het project worden becijferd op omgerekend ruim 2,8 miljoen euro. De grensafzetting moet de veiligheid van inwoners en toeristen op de Krim waarborgen.

Rusland bouwt hek tussen Krim en Oekraïne
Rusland bouwt hek tussen Krim en Oekraïne (Foto: ANP)

The Punisher, of hoe Frank Castle zijn verlies verwerkt

Vergeet Marvel's The Punisher. Vergeet zelfs de Punisher. De nieuwste serie uit de Marvel/Netflix-stal is een dertien uur durende film over Frank Castle, oorlogsveteraan met PTSS en een geheel eigen gevoel voor rechtvaardigheid. Het is een bloederig verhaal, een persoonlijke vertelling, een thriller over overheidsspionage, terrorisme, verlies, wraak en familie, en het is de beste van de inmiddels zes tv-series uit de collectie.

 
 

Lorentzen wint ook 1.000m, Nederlanders 2,3 en 4

De eerste 1.000 meter voor mannen dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in het Noorse Stavanger is gewonnen door Håvard Holmefjord  Lorentzen. De Noor, die vandaag ook al de 500 meter won, kwam in 1.08,22 over de streep.

De Nederlanders bezetten de plaatsen twee, drie en vier. Kai Verbij reed 1.08,47, Thomas Krol kwam tot 1.08,57 en Nuis schaatste een tijd van 1.08,95.

Nico Ihle was de rapste in de B-groep. Hij reed vanmorgen een tijd van 1.09,58.

Lorentzen wint ook 1.000m, Nederlanders 2,3 en 4 (Pro Shots / Erik Pasman)
Lorentzen wint ook 1.000m, Nederlanders 2,3 en 4 (Pro Shots / Erik Pasman)

AIVD: dreiging jihadvrouwen groeit

In Nederland zijn ongeveer honderd vrouwen die een jihadistisch gedachtegoed aanhangen. Daarbovenop zijn sinds 2012 naar schatting tachtig radicaalislamitische vrouwen afgereisd naar het strijdgebied in Syrië en Irak. De dreiging die beide groepen vormen voor Nederland neemt toe, zeker nu het kalifaat is afgebrokkeld en uitreizigers mogelijk terugkeren. Een klein deel is bereid geweld te gebruiken.

Daarvoor waarschuwt de veiligheidsdienst AIVD vrijdag in een rapport over de rol van vrouwen binnen het jihadisme. Het is de eerste keer dat de dienst met deze aantallen naar buiten komt, meldt een woordvoerster. Volgens de dienst moet de rol van vrouwen in het jihadisme niet worden onderschat. Ze zijn vaak erg toegewijd aan de jihadistische zaak, zowel de vrouwen in Nederland als in het strijdgebied.

Vrouwen werden tot nu merendeels op de achtergrond ingezet, maar omdat IS nu in het nauw zit en een tekort aan strijders heeft, worden ze actiever bij de strijd en het geweld betrokken. Vrouwen in het strijdgebied hebben van IS toestemming gekregen om wapens en zelfmoordgordels te dragen. "Een aanzienlijk aantal Nederlandse vrouwen doet dit ook", aldus het rapport.

(Bron: AIVD)
(Bron: AIVD)

AIVD: dreiging jihadvrouwen groeit
AIVD: dreiging jihadvrouwen groeit (Foto: ANP)

Kodaira houdt ook huis op 1.000m

Nao Kodaira heeft ook de eerste 1.000 meter voor vrouwen dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger gewonnen. De Japanse, die eerder vandaag de 500 meter won, reed met 1.14,33 bovendien een nieuw baanrecord.

Miho  Takagi eindigde als tweede in 1.14,79, Heather Bergsma werd derde in 1.15,04. Marrit Leenstra was de beste Nederlandse. Haar 1.15,36 was goed voor de vierde tijd. Lotte van Beek (1.16,47) en Ireen  Wüst (1.16,73) eindigden als respectievelijk tiende en veertiende.

Eerder vandaag werd de 1.000 meter in de B-groep gewonnen door Ayaka  Kikuchi uit Japan in 1.16,08.

Kodaira houdt ook huis op 1.000m (Pro Shots / Erik Pasman)
Kodaira houdt ook huis op 1.000m (Pro Shots / Erik Pasman)

Lorentzen Otterspeer nipt de baas op 500m

De eerste 500 meter voor mannen dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger is gewonnen door Håvard Holmefjord Lorentzen. Met 34,65 was hij een honderdste sneller dan Hein Otterspeer. Het brons was voor Artur Was die in 34,74 over de meet kwam.

Kai Verbij kwam met een tijd van 34,79 net naast het podium. Ronald Mulder (34,89) en Jan Smeekens (34,92) werden zevende en achtste. Nederlands kampioen Dai Dai Ntab stelde teleur en werd 17e met 35,22.

De 500 meter in de B-groep werd vanmorgen gewonnen door de Japanner Yuma  Murakami in 34,84.

NVWA onderschept 22 grasparkieten op Schiphol

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben afgelopen woensdag 22 grasparkieten in bewaring genomen op Schiphol. De inspecteurs kregen een melding van de douane dat er 3 grasparkieten waren aangetroffen in de koffer van een reiziger die op weg was van Amsterdam naar Caïro. De vogels hadden nauwelijks voer en helemaal geen water.

In de handbagage van deze persoon trof de Douane nog eens 19 grasparkieten aan. Deze grasparkieten zaten verpakt in een klein kistje zonder water en met slechts een klein beetje voer.

De NVWA heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de reiziger wegens dierenmishandeling en het onthouden van de nodige zorg. De NVWA heeft de 22 grasparkieten in bewaring genomen en de dieren in quarantaine laten plaatsen bij een opslaghouder. In overleg met de officier van justitie van het Functioneel Parket kon de reiziger zijn reis vervolgen nadat hij een schikking van € 1000,- betaald had.

NVWA onderschept 22 grasparkieten op Schiphol (Foto: NVWA)
NVWA onderschept 22 grasparkieten op Schiphol (Foto: NVWA)

Kodaira wederom klasse apart op 500m

Nao Kodaira heeft de eerste 500 meter voor vrouwen dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in het Noorse Stavanger gewonnen. De Japanse, die vorige week in Heerenveen ook beide 500 meters won, reed met 37,08 de snelste tijd ooit op zee-niveau.

Het zilver ging naar de Canadese Marsha Hudey met 37,87. Brons was voor Vanessa Herzog uit Oostenrijk die een tijd van 37,97 op de klokken zette.

Net als vorige week in Heerenveen konden de Nederlandse vrouwen geen rol van betekenis spelen. Janine Smit reed 38,85, Letitia  de Jong kwam tot 39,13.

Marrit Leenstra won eerder vandaag de 500 meter in de B-groep in 38,45.

Boze Turken stoppen NAVO-oefening na blunder

De Turkse regering heeft na een uiterst pijnlijke blunder van Noorwegen veertig soldaten teruggehaald die bezig waren met een NAVO-oefening. Bij de oefening waren president Recep Tayyip Erdogan en grondlegger van de Turkse staat Mustafa Kemal Atatürk aangeduid als vijanden en doelen. De NAVO houdt momenteel een grote oefening in het Noorse Stavanger.

NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft zich verontschuldigd voor de blunder. Turkije is al sinds 1952 lid van de NAVO. ''Het voorval weerspiegelt niet de visie van de NAVO. Turkije is een gewaardeerd NAVO-lid die een belangrijke bijdrage levert aan de veiligheid van het bondgenootschap", zegt Stoltenberg.

Boze Turken stoppen NAVO-oefening na blunder
Boze Turken stoppen NAVO-oefening na blunder (Foto: BuzzO)

Lena Headey cancelt komst Dutch Comic Con

Lena Headey zal niet te spreken en te zien zijn tijdens Dutch Comic Con: Winter Edition. Helaas is haar aanwezigheid door haar management gecanceld wegens filmverplichtingen.

"Wij betreuren dit enorm en hebben het totaal niet zien aankomen aangezien Lena vorig weekend nog op ons collega-evenement in Madrid aanwezig is geweest. Als organisatie proberen we deze situaties natuurlijk te voorkomen, maar soms krijgt overmacht de bovenhand. Het liefst geven wij garanties af voor de komst van onze gasten, maar de annuleringsclausule in de overeenkomsten maakt dat helaas niet mogelijk," aldus een woordvoerder van Dutch Comic Con.

Lena is door HBO direct teruggevlogen om aanwezig te zijn op de set van Game of Thrones, waarvan overigens nog niet bekend is wanneer het laatste seizoen in première zal gaan. Dutch Comic Con vindt dit weekend plaats in de Jaarbeurs Utrecht. 

Via de Facebookpagina van Dutch Comic Con heeft de actrice in een video aangegeven het te betreuren dat ze dit weekend niet naar Utrecht kan komen, "maar een meisje moet ook werken." In haar reactie vertrouwt ze erop dat de con-gangers het dit weekend sowieso enorm naar hun zin zullen hebben en spreekt ze de hoop uit volgend jaar wel langs te kunnen komen.

 

Argentijnse onderzeeboot vermist

Een Argentijnse onderzeeboot met 27-koppige bemanning is sinds woensdag vermist. "We hebben het contact verloren"', verklaarde een woordvoerder van de marine vrijdag.

Aan boord van de onderzeeër ARA San Juan, die zich bevond in de zuidelijke Atlantische Oceaan, waren de batterijen in brand gevlogen, meldde de krant La Nación, op basis van bronnen bij de marine. De onderzeeboot kon twee dagen zonder batterijen doorkomen, zei de woordvoerder.

Volgens berichten in de media nemen twee marineschepen en een vliegtuig deel aan de zoekactie in de Golf van San Jorge voor de kust van Patagonië. De ARA San Juan is een onderzeeboot met diesel-elektrische aandrijving.

Het werd gebouwd in opdracht van de Argentijnse marine door de Duitse werf Nordseewerke in Emden en liep in 1983 van stapel.

Archiefbeelden van de San Juan (Armada de la República Argentina)

Apothekers klagen: meer zorg voor minder geld

Apothekersorganisatie KNMP zegt dat apothekers steeds meer zorg voor minder geld moeten leveren. "De zorgvraag is in zes jaar tijd met 26 procent toegenomen, terwijl de netto vergoeding daalde."

KNMP baseert dit op cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. "In 2010 verstrekte de gemiddelde apotheek 93.000 keer een geneesmiddel met de bijbehorende zorg, in 2016 117.000 keer. De tariefinkomsten die hiertegenover stonden, bleven in dezelfde periode nagenoeg gelijk." Netto gingen apotheken er op achteruit, stelt de organisatie vast: "Deze cijfers zijn niet gecorrigeerd voor inflatie."

Directeur Léon Tinke klaagt over het "kaasschaafbeleid van zorgverzekeraars". Dat is volgens Tinke "zo ver gegaan dat niet eens sprake is van een normale prijs- en looncompensatie. Er heeft daarentegen een enorme verhoging van de werkbelasting plaatsgevonden."

Apothekers klagen: meer zorg voor minder geld
Apothekers klagen: meer zorg voor minder geld (Foto: ANP)

Nederlandse shorttracksters zeker van Spelen

Bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Seoul hebbben de Nederlandse shorttracksters zich op de 3.000 meter aflossing geplaatst voor de Olympische Spelen begin volgend jaar.

Suzanne Schulting,Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Rianne de Vries bereikten als tweede de halve finales en daarmee is een plaats in de top-8 van het klassement om de wereldbeker zeker. Dit is nodig voor plaatsing voor de Winterspelen.

Op de 1.000 meter plaatsten Schulting en Van Kerkhof zich voor de kwartfinales. Van Ruijven kreeg een straf in de heats en werd dus uitgeschakeld.

Knegt en aflossingsploeg door in Seoul

Bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Seoul heeft Sjinkie Knegt de kwartfinales van de 1.000 meter bereikt.

Op de 1.500 meter bereikte de Fries net als Itzhak de Laat de halve finales. De Laat plaatste zich net als Knegt voor de kwartfinales van de 1.000 meter. Dylan Hoogerwerf werd uitgeschakeld.

De Nederlandse mannen bereikten op de 5.000 meter aflossing de halve eindstrijd. Knegt, Hoogerwerf, De Laat en Dennis Visser werden eerste in hun heat. Een plaats in de top-8 van de strijd om de wereldbeker is nagenoeg zeker nu, en daarmee plaatsing voor de Winterspelen komend jaar. 

Enorm veel Black Friday-korting Xbox One-games

De Black Friday-deals voor Xbox One Gold-houders komt vroeg dit jaar. Vandaag zijn alle digitale deals al live gegaan, zo blijkt uit een kijkje in de Microsoft Store. Het zijn flinke discounts, en ook zijn titels die nog maar kortgeleden gereleased zijn zoals Wolfenstein II en FIFA 18 zijn afgeprijsd.

Black Friday is officieel op 24 november, de dag na Thanksgiving. Verwacht werd dat de Black Friday Sale 2017 van Microsoft op maandag 20 november zou starten, maar ze zijn dit jaar dus wat eerder. De lijst met kortingen is weer behoorlijk groot, voor zowel oude als nieuwe games, dus hebben we een persoonlijke selectie in de kolom hieronder geplaatst in willekeurige volgorde. De volledige lijst vind je onderaan de pagina.

Microsoft biedt daarnaast een maand Gold voor mensen die daar nog niet eerder over beschikten, zoals het geval kan zijn bij gamers die onlangs een Xbox One X kochten. Kortingen zijn er te vinden bij games voor Xbox One, Xbox 360, films en DLC.

Titel Oude prijs Korting Black Friday-prijs
Assassin's Creed Origins €69,99 30% €48,99
BioShock: The Collection €49,99 67% €16,50
Dark Souls III €69,99 60% €28,00
Dirt 4 €69,99 50% €35,00
FIFA 18 €69,99 40% €41,99
Final Fantasy XV €49,99 60% €20,00
Gears of War 4 €39,99 50% €19,99
Mass Effect Andromeda €39,99 60% €16,00
Need for Speed: Payback €69,99 40% €41,99
Overwatch: GOTY €59,99 50% €30,00
Quantum Break €39,99 50% €20,00
Sleeping Dogs: Definitive Edition €29,99 80% €4,50
The Evil Within 2 €69,99 50% €35,00
Titanfall 2: Ultimate Edition €39,99 50% €20,00
Ghost Recon Wildlands €69,99 60% €28,00
Watch Dogs 2 €69,99 67% €23,10
Wolfenstein 2: The New Colossus €69,99 50% €35,00 

De volledige lijst:

  • 7 Days To Die – 60% – 70%
  • ABZÛ – 40% – 50%
  • Agents of Mayhem – 40% – 50%
  • Agents of Mayhem – Total Mayhem Bundle – 40% – 50%
  • America’s Greatest Game Shows: Wheel of Fortune & Jeopardy! – 40% – 50%
  • Amikrog – 50% – 60%
  • ARCADE GAME SERIES 3-In-1 Pack – 50% – 60%
  • ARK: Survival Evolved – 35% – 35%
  • Assassin’s Creed Origins – 20% – 30%
  • Assassin’s Creed Origins – Deluxe Edition – 20% – 30%
  • Assassin’s Creed Origins – Gold Edition – 20% – 30%
  • Assassin’s Creed Syndicate – 50% – 60%
  • Assassin’s Creed Syndicate Gold Edition – 50% – 60%
  • Assassin’s Creed The Ezio Collection – 50% – 60%
  • Assassin’s Creed Triple Pack: Black Flag, Unity, Syndicate – 60% – 67%
  • Assetto Corsa – 30% – 40%
  • Assetto Corsa – DLC Season Pass Add-On 30% – 40%
  • Assetto Corsa – Ferrari 70th Anniversary DLC – 30% – 40%
  • Assetto Corsa – Ready To Race DLC Add-On 30% – 40%
  • Back To The Future: The Game – 30th Anniversary Edition – 67% – 75%
  • Batman: The Enemy Within – The Complete Season (Episodes 1-5) – 30% – 40%
  • Batman: The Telltale Series – The Complete Season (Episodes 1-5) – 60% – 70%
  • Battleborn – 67% – 75%
  • Battlefield 1 & Titanfall 2 Ultimate Bundle – 40% – 50%
  • Battlefield 1 Premium Pass Add-On 60% – 70%
  • Battlefield 1 Revolution – 50% – 60%
  • Battlefield Bundle – 67% – 75%
  • Bioshock: The Collection – 60% – 67%
  • Black The Fall – 17% – 25%
  • Borderlands: The Handsome Collection – 60% – 67%
  • Brothers: A Tale of Two Sons – 60% – 70%
  • Call of Duty: Black Ops 3 – Zombies Chronicles Edition – 17% – 25%
  • Call of Duty: Black Ops 3 – Zombies Deluxe – 17% – 25%
  • Call of Duty: Infinite Warfare – Digital Deluxe Edition – 25% – 35%
  • Call of Duty: Infinite Warfare – Digital Legacy Edition – 30% – 40%
  • Call of Duty: Infinite Warfare – Launch Edition – 40% – 50%
  • Call of Duty: Modern Warfare Remastered – 17% – 25%
  • Call of Duty: WWII – Digital Deluxe – 05% – 10%
  • Cars 3: Driven To Win – 40% – 50%
  • Constructor – 40% – 50%
  • DARK SOULS 2: Scholar of The First Sin – 50% – 60%
  • Dark Souls 3 – 50% – 60%
  • Dark Souls 3 – Deluxe Edition – 50% – 60%
  • Dark Souls 3 – Season Pass Add-On 50% – 60%
  • Dead Island Definitive Collection – 50% – 60%
  • Dead Rising 4 – 50% – 60%
  • Dead Rising 4 Deluxe Edition – 50% – 60%
  • Dead Rising 4 Season Pass Add-On 70% – 80%
  • Deadlight: Director’s Cut – 70% – 80%
  • Defense Grid 2 – 75% – 85%
  • Destiny 2 – Digital Deluxe Edition – 17% – 25%
  • Destiny 2 – Game + Expansion Pass Bundle – 17% – 25%
  • Destiny 2 – 17% – 25%
  • Deus Ex: Mankind Divided – 75% – 85%
  • Deus Ex: Mankind Divided – Digital Deluxe Edition – 75% – 85%
  • Deus Ex: Mankind Divided – Season Pass Add-On 75% – 85%
  • Dirt 4 – 40% – 50%
  • Dishonored 2 – 40% – 50%
  • Dishonored Definitive Edition – 40% – 50%
  • Dishonored The Complete Collection – 50% – 60%
  • Dishonored: Death of The Outsider – 40% – 50%
  • Dishonored: Death of The Outsider Deluxe Bundle – 40% – 50%
  • Disneyland Adventures Xbox Play Anywhere 35% – 35%
  • Doodle God: Ultimate Edition – 50% – 60%
  • DOOM – 25% – 33%
  • Dragon Age: Inquisition – Game of The Year Edition – 67% – 75%
  • Dragon Ball Xenoverse – 60% – 70%
  • Dragon Ball Xenoverse + Season Pass – 60% – 70%
  • Dragon Ball Xenoverse 2 Deluxe Edition – 40% – 50%
  • Dragon Ball Xenoverse 2 – 30% – 40%
  • Dragon Ball Xenoverse Super Bundle – 30% – 40%
  • Dreamfall Chapters – 40% – 50%
  • Dying Light: The Following – Enhanced Edition – 25% – 33%
  • Ea Sports FIFA 18 & Nba Live 18: The One Edition Bundle – 40% – 50%
  • Ea Sports FIFA 18 & NHL 18 Bundle – 30% – 40%
  • Ea Sports FIFA 18 And Need For Speed Payback Bundle – 25% – 35%
  • Ea Sports NHL 18 – 40% – 50%
  • Ea Sports NHL 18 Young Stars Deluxe Edition – 40% – 50%
  • Ea Sports NHL 18 Young Stars Edition – 40% – 50%
  • Ea Sports UFC 2 – 50% – 60%
  • Ea Sports UFC 2 Deluxe Edition – 60% – 67%
  • Enter The Gungeon Xbox Play Anywhere 50% – 50%
  • Evolve – 67% – 75%
  • Evolve Digital Deluxe – 67% – 75%
  • Evolve Ultimate Edition – 67% – 75%
  • F1 2017 – 30% – 40%
  • Fable Fortune (Game Preview) – 40% – 40%
  • Fallout 4 – 25% – 33%
  • Fallout 4 Season Pass Add-On 40% – 50%
  • Fallout 4: Automatron Add-On 30% – 40%
  • Fallout 4: Contraptions Workshop Add-On 30% – 40%
  • Fallout 4: Far Harbor Add-On 30% – 40%
  • Fallout 4: Game of The Year Edition – 40% – 50%
  • Fallout 4: Nuka-World Add-On 30% – 40%
  • Fallout 4: Vault-Tec Workshop Add-On 30% – 40%
  • Fallout 4: Wasteland Workshop Add-On 30% – 40%
  • Far Cry 4 – 50% – 60%
  • Far Cry Primal – 50% – 60%
  • Far Cry Primal – Apex Edition – 50% – 60%
  • FIFA 18 – 30% – 40%
  • FIFA 18 ICON Edition – 30% – 40%
  • FIFA 18 Ronaldo Edition – 30% – 40%
  • Final Fantasy XV – 50% – 60%
  • Final Fantasy 15 Digital Premium Edition – 50% – 60%
  • For Honor Deluxe Edition – 50% – 60%
  • For Honor Gold Edition – 50% – 60%
  • For Honor Standard Edition – 50% – 60%
  • Forza Horizon 3 Car Pass Add-On 75% – 75%
  • Forza Horizon 3 Deluxe Edition Xbox Play Anywhere 35% – 35%
  • Forza Horizon 3 Standard Edition Xbox Play Anywhere 50% – 50%
  • Forza Horizon 3 Ultimate Edition Xbox Play Anywhere 25% – 25%
  • Furi – 40% – 50%
  • Game of Thrones – The Complete First Season (Episodes 1-6) – 67% – 75%
  • Gears of War 4 Xbox Play Anywhere 50% – 50%
  • Gears of War 4 Ultimate Edition Xbox Play Anywhere 35% – 35%
  • Gears of War: Ultimate Edition – Day One Version – 40% – 50%
  • Get Even – 40% – 50%
  • Gigantic Starter Bundle Add-On 17% – 25%
  • Gigantic Ultimate Bundle Add-On 25% – 33%
  • Gigantic – 1000 Rubies Add-On 5% – 15%
  • Gigantic – 12000 Rubies Add-On 17% – 25%
  • Gigantic – 2100 Rubies Add-On 10% – 20%
  • Gigantic – 4360 Rubies Add-On 10% – 20%
  • Gigantic – 6840 Rubies Add-On 17% – 25%
  • Grand Theft Auto 5 – 40% – 50%
  • Grand Theft Auto 5 & Great White Shark Cash Card – 40% – 50%
  • Grand Theft Auto 5 & Megalodon Shark Cash Card Bundle – 50% – 60%
  • Grand Theft Auto 5 & Whale Shark Cash Card Bundle – 50% – 60%
  • Grand Theft Auto 5: Megalodon Shark Cash Card – 5% – 10%
  • GWENT – 1600x Meteorite Powder Add-On 50% – 50%
  • GWENT – 3200x Meteorite Powder Add-On 50% – 50%
  • GWENT – 400x Meteorite Powder Add-On 50% – 50%
  • GWENT – 4800x Meteorite Powder Add-On 50% – 50%
  • GWENT – 7200x Meteorite Powder Add-On 50% – 50%
  • GWENT – 800x Meteorite Powder Add-On 50% – 50%
  • Halo 5: Guardians – 10 Gold REQ Packs + 3 Free Add-On 17% – 25%
  • Halo 5: Guardians – 15 Gold REQ Packs + 5 Free Add-On 25% – 33%
  • Halo 5: Guardians – 3-Gold REQ Packs Add-On 05% – 15%
  • Halo 5: Guardians – 34 Gold REQ Packs + 13 Free Add-On 30% – 40%
  • Halo 5: Guardians – 5-Gold REQ Packs Add-On 05% – 15%
  • Halo 5: Guardians – 7 Gold REQ Packs + 2 Free Add-On 10% – 20%
  • Halo 5: Guardians – Digital Deluxe Edition – 40% – 50%
  • Halo 5: Guardians – Gold REQ Pack Add-On 05% – 15%
  • Halo Wars 2 Xbox Play Anywhere 40% – 50%
  • Halo Wars 2: 100 Blitz Packs + 35 Free Add-On 30% – 40%
  • Halo Wars 2: 20 Blitz Packs + 3 Free Add-On 17% – 25%
  • Halo Wars 2: 3 Blitz Packs Add-On 05% – 15%
  • Halo Wars 2: 40 Blitz Packs + 7 Free Add-On 25% – 35%
  • Halo Wars 2: 9 Blitz Packs + 1 Free Add-On 05% – 15%
  • Halo Wars 2: Complete Edition – 05% – 15%
  • Halo Wars: Definitive Edition Xbox Play Anywhere 40% – 50%
  • Has-Been Heroes – 40% – 50%
  • Hasbro Family Fun Pack – 60% – 70%
  • Hasbro Family Fun Pack Conquest Edition – 60% – 70%
  • Homefront: The Revolution – 50% – 60%
  • Homefront: The Revolution Expansion Pass Add-On 25% – 33%
  • Homefront: The Revolution Freedom Fighter Bundle – 50% – 60%
  • Human Fall Flat – 50% – 60%
  • Infinite Minigolf – 40% – 50%
  • Just Cause 3 – 70% – 80%
  • Just Cause 3 XL Edition – 70% – 80%
  • Just Cause 3: Air, Land & Sea Expansion Pass Add-On 70% – 80%
  • Just Dance 2018 – 25% – 33%
  • Killer Instinct: Definitive Edition Xbox Play Anywhere 40% – 50%
  • Kinect Bundle: Kung-Fu & Air Guitar Warrior – 40% – 50%
  • Kona – 40% – 50%
  • Lara Croft And The Temple of Osiris – 75% – 85%
  • Lara Croft And The Temple of Osiris & Season Pass Pack – 75% – 85%
  • Lara Croft And The Temple of Osiris Season Pass Add-On 75% – 85%
  • Late Shift – 25% – 35%
  • LEGO CITY Undercover – 40% – 50%
  • LEGO Worlds – 30% – 40%
  • Let Them Come – 25% – 33%
  • Life Is Strange Complete Season (Episodes 1-5) – 67% – 75%
  • Life Is Strange: Before The Storm Deluxe Edition – 17% – 25%
  • Little Nightmares – 30% – 40%
  • Livelock – 67% – 75%
  • Lords of The Fallen – 60% – 70%
  • Lords of The Fallen Digital Complete Edition – 60% – 70%
  • Lovers In A Dangerous Spacetime – 50% – 60%
  • Madden NFL 18 – 40% – 50%
  • Madden NFL 18: G.O.A.T. Holiday Edition – 40% – 50%
  • Mafia 3 – 50% – 60%
  • Mafia 3 Deluxe Edition – 50% – 60%
  • Mafia 3 Season Pass Add-On 40% – 50%
  • Mages of Mystralia – 17% – 25%
  • Marvel Vs. Capcom Infinite – 33% – 33%
  • Marvel Vs. Capcom: Infinite – Deluxe Edition – 25% – 25%
  • Marvel’s Guardians of The Galaxy: The Telltale Series – The Complete Season (Episodes 1-5) – 40% – 50%
  • Mass Effect: Andromeda – 50% – 60%
  • Mass Effect: Andromeda Deluxe Edition – 50% – 60%
  • Mega Man Legacy Collection 1 & 2 Combo Pack – 30% – 40%
  • Metal Gear Solid 5: The Definitive Experience – 25% – 35%
  • Micro Machines World Series – 30% – 40%
  • Mighty No. 9 – 67% – 75%
  • Minecraft: Story Mode – Adventure Pass (Additional Episodes 6-8) Add-On 60% – 70%
  • Minecraft: Story Mode – Season Two – The Complete Season (Episodes 1-5) – 40% – 50%
  • Minecraft: Story Mode – The Complete Adventure (Episodes 1-8) – 60% – 70%
  • Minecraft: Story Mode – The Complete Season (Episodes 1-5) – 60% – 70%
  • Mirror’s Edge Catalyst – 67% – 75%
  • MONOPOLY PLUS – 40% – 50%
  • Mortal Kombat X – 50% – 60%
  • Mortal Kombat X – Kombat Pack 2 Add-On 40% – 50%
  • Mount & Blade: Warband – 67% – 75%
  • Murdered: Soul Suspect – 70% – 80%
  • N Verlore Verstand – 30% – 40%
  • Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 – 20% – 30%
  • Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 Road To Boruto – 20% – 30%
  • Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 Road To Boruto Pack – 20% – 30%
  • NARUTO STORM 4 – Season Pass Add-On 40% – 50%
  • NBA 2K18 – 20% – 30%
  • NBA 2K18 Legend Edition – 30% – 40%
  • NBA 2K18 Legend Gold Edition – 10% – 20%
  • NBA LIVE 18: The One Edition – 40% – 50%
  • Necropolis – 67% – 75%
  • Need For Speed Payback – 30% – 40%
  • Need For Speed Payback – Deluxe Edition – 30% – 40%
  • Neverwinter Zen – 1000 Add-On 10% – 20%
  • Neverwinter Zen – 11000 Add-On 17% – 25%
  • Neverwinter Zen – 2000 Add-On 10% – 20%
  • Neverwinter Zen – 23000 Add-On 17% – 25%
  • Neverwinter Zen – 500 Add-On 05% – 15%
  • Neverwinter Zen – 5300 Add-On 10% – 20%
  • Neverwinter: Adventurer Edition Pack Add-On 30% – 40%
  • Neverwinter: Epic Edition Pack Add-On 30% – 40%
  • Neverwinter: Starter Edition Pack Add-On 30% – 40%
  • ONE PIECE BURNING BLOOD – Gold Edition – 67% – 75%
  • ONE PIECE BURNING BLOOD – Gold Pack Add-On 67% – 75%
  • One Piece: Burning Blood – 67% – 75%
  • Ori And The Blind Forest: Definitive Edition – 40% – 50%
  • Overwatch Game of The Year Edition – 40% – 50%
  • Pac-Man Championship Edition 2 – 40% – 50%
  • Path of Exile First Blood Bundle – 25% – 33%
  • Payday 2 – Crimewave Edition – The Big Score Game Bundle – 40% – 50%
  • Payday 2: Crimewave Edition – 40% – 50%
  • Phantom Dust Multiplayer Content Pack Add-On 50% – 50%
  • Pinball FX3 – Aliens Vs. Pinball Add-On 50% – 50%
  • Pinball FX3 – Marvel Pinball Original Pack Add-On 50% – 50%
  • Pinball FX3 – Marvel Pinball Season 1 Bundle Add-On 33% – 33%
  • Pinball FX3 – Sci-Fi Pack Add-On 50% – 50%
  • Pinball FX3 – Star Wars Pinball Add-On 50% – 50%
  • Pinball FX3 – Star Wars Pinball: Balance of The Force Add-On 50% – 50%
  • Pinball FX3 – Zen Classics Add-On 50% – 50%
  • Planet of The Eyes – 25% – 35%
  • Plants Vs. Zombies Garden Warfare 2 – Frosty Deluxe Edition – 60% – 67%
  • Plants Vs. Zombies Garden Warfare 2 – Frosty Standard Edition – 50% – 60%
  • Portal Knights – 30% – 40%
  • Prey – 40% – 50%
  • Pro Evolution Soccer 2018 – 30% – 40%
  • Pro Evolution Soccer 2018 – Fc Barcelona Edition Bundle – 30% – 40%
  • Project CARS 2 – 20% – 30%
  • Prototype Biohazard Bundle – 60% – 67%
  • Quantum Break – 40% – 50%
  • R.B.I. Baseball 17 – 60% – 67%
  • Rayman Legends – 67% – 75%
  • Recore Definitive Edition Xbox Play Anywhere 25% – 25%
  • Rise of The Tomb Raider Season Pass Add-On 60% – 67%
  • Rise of The Tomb Raider: 20 Year Celebration – 60% – 67%
  • Roblox – Fashionista Starter Pack Add-On 10% – 20%
  • Roblox – Trendy Tycoon Starter Pack Add-On 10% – 20%
  • Rock Band 4 Rivals Bundle – 40% – 50%
  • Rock Band Rivals Expansion Add-On 60% – 67%
  • Rocket League – 40% – 50%
  • Rocket League Batman V. Superman: Dawn of Justice Car Pack Add-On 40% – 50%
  • Rocket League – Back To The Future Car Pack Add-On 40% – 50%
  • Rocket League – Hot Wheels Bone Shaker Add-On 40% – 50%
  • Rocket League – Hot Wheels Twin Mill III Add-On 40% – 50%
  • Rocket League – The Fate of The Furious Ice Charger Add-On 40% – 50%
  • Rush: A Disney Pixar Adventure Xbox Play Anywhere 35% – 35%
  • Ryse: Legendary Edition – 67% – 75%
  • Saints Row 4: Re-Elected & Gat Out of Hell – 67% – 75%
  • Saints Row Metro Double Pack – 67% – 75%
  • Screamride – 67% – 75%
  • Serial Cleaner – 50% – 60%
  • Sleeping Dogs Definitive Edition – 75% – 85%
  • Slender: The Arrival – 67% – 75%
  • Sniper Elite 3 – Ultimate Edition – 60% – 67%
  • Songbringer – 50% – 50%
  • South Park: The Fractured But Whole – 25% – 33%
  • South Park: The Fractured But Whole – Gold Edition – 20% – 30%
  • Star Trek Online: 1000 Zen Add-On 10% – 20%
  • Star Trek Online: 11000 Zen Add-On 17% – 25%
  • Star Trek Online: 2000 Zen Add-On 10% – 20%
  • Star Trek Online: 23000 Zen Add-On 17% – 25%
  • Star Trek Online: 500 Zen Add-On 05% – 15%
  • Star Trek Online: 5300 Zen Add-On 10% – 20%
  • State of Decay: Year-One Survival Edition – 67% – 75%
  • STEEP – 40% – 50%
  • STEEP Gold Edition – 40% – 50%
  • Strider – 67% – 75%
  • Sunset Overdrive – 67% – 75%
  • Sunset Overdrive Deluxe Edition – 67% – 75%
  • Super Comboman: Smash Edition – 25% – 33%
  • Syberia 3 – 40% – 50%
  • Tacoma – 17% – 25%
  • Tales From The Borderlands Complete Season (Episodes 1-5) – 67% – 75%
  • Tekken 7 – 30% – 40%
  • Tekken 7 – Deluxe Edition – 30% – 40%
  • The Banner Saga – 60% – 70%
  • The Banner Saga 2 – 40% – 50%
  • The Crew Ultimate Edition – 40% – 50%
  • The Disney Afternoon Collection – 50% – 60%
  • The Elder Scrolls Online: Gold Edition – 40% – 50%
  • The Elder Scrolls Online: Morrowind – 40% – 50%
  • The Elder Scrolls Online: Morrowind Collector’s Edition – 40% – 50%
  • The Elder Scrolls Online: Morrowind Collector’s Edition Upgrade – 40% – 50%
  • The Elder Scrolls Online: Morrowind Upgrade – 40% – 50%
  • The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited – 40% – 50%
  • The Elder Scrolls 5: Skyrim Special Edition – 40% – 50%
  • The Escapists – 67% – 75%
  • The Evil Within – 60% – 67%
  • The Evil Within 2 – 40% – 50%
  • The Evil Within Digital Bundle – 40% – 50%
  • The Evil Within Season Pass Add-On 30% – 40%
  • The Flame In The Flood – 50% – 60%
  • The Inner World – 50% – 60%
  • The LEGO NINJAGO Movie Video Game – 40% – 50%
  • The Sexy Brutale – 40% – 50%
  • The Telltale Games Collection – 50% – 60%
  • The Telltale Undead Survival Bundle – 50% – 60%
  • The Walking Dead: A New Frontier – The Complete Season (Episodes 1-5) – 50% – 60%
  • The Walking Dead: Michonne – A Telltale Miniseries – 60% – 70%
  • The Walking Dead: Season Two – 67% – 75%
  • The Walking Dead: The Complete First Season – 67% – 75%
  • The Witcher 3: Wild Hunt – 40% – 50%
  • The Witcher 3: Wild Hunt Expansion Pass Add-On 40% – 50%
  • The Witcher 3: Wild Hunt – Blood And Wine Add-On 40% – 50%
  • The Witcher 3: Wild Hunt – Complete Edition – 50% – 60%
  • The Witcher 3: Wild Hunt – Hearts of Stone Add-On 40% – 50%
  • The Wolf Among Us – 67% – 75%
  • Thief – 70% – 80%
  • Thimbleweed Park – 40% – 40%
  • This War of Mine: The Little Ones – 67% – 75%
  • Thumper – 25% – 33%
  • Titanfall 2: Ultimate Edition – 40% – 50%
  • Tokyo 42 – 40% – 50%
  • Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands And Tom Clancy’s Rainbow Six Siege – 40% – 50%
  • Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands – Deluxe Edition – 40% – 50%
  • Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands – Standard Edition – 40% – 50%
  • Tom Clancy’s Ghost Reconwildlands – Gold Edition – 40% – 50%
  • Tom Clancy’s Rainbow Six Siege – 50% – 60%
  • Tom Clancy’s Rainbow Six Siege Complete Edition – 40% – 50%
  • Tom Clancy’s Rainbow Six Siege Year 2 Gold Edition – 50% – 60%
  • Tom Clancy’s The Division – 60% – 70%
  • Tom Clancy’s The Division Gold Edition – 60% – 67%
  • Tomb Raider: Definitive Edition – 67% – 75%
  • Trove Double Dragon Pack Add-On 70% – 80%
  • Trove Mega Menagerie Pack Add-On 60% – 70%
  • Typoman – 60% – 70%
  • Valkyria Revolution – 30% – 40%
  • Virginia – 50% – 60%
  • Watch Dogs 1 + Watch Dogs 2 Standard Editions Bundle – 40% – 50%
  • Watch Dogs 2 – 60% – 67%
  • Watch Dogs 2 – Deluxe Edition – 60% – 67%
  • Watch Dogs 2 – Gold Edition – 60% – 67%
  • What Remains of Edith Finch – 25% – 33%
  • Wolfenstein 2: The New Colossus – 40% – 50%
  • Wolfenstein 2: The New Colossus Digital Deluxe Edition – 40% – 50%
  • Wolfenstein: The New Order – 40% – 50%
  • Wolfenstein: The Old Blood – 40% – 50%
  • Wolfenstein: The Two Pack – 40% – 50%
  • Worms W.M.D – 50% – 66%
  • WRC 7 FIA World Rally Championship – 40% – 50%
  • WWE 2K18 – 30% – 40%
  • WWE 2K18 Digital Deluxe Edition – 35% – 45%
  • X-Morph: Defense – 30% – 40%
  • XCOM 2 – 60% – 67%
  • XCOM 2 Digital Deluxe Edition – 60% – 67%
  • XCOM 2: War of The Chosen Add-On 17% – 25%
  • Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection Xbox Play Anywhere 35% – 35%

Defensie doet grote aankopen en gaat eenheden uitbreiden

De ministerraad heeft op voorstel van minister Bijleveld van Defensie ingestemd met een nota van wijziging op de defensiebegroting waarmee de extra uitgaven kunnen worden gerealiseerd.

Defensie gaat met voorrang knelpunten wegwerken in de inlichtingen, bevoorrading en medische ondersteuning. Daarnaast worden de tekorten bij de explosieven opruimingsdienst, het vuursteuncommando en grondgebonden luchtsteuncommando weggewerkt. Ook het aantal instructeurs en opleidingsplaatsen bij de krijgsmacht wordt uitgebreid.

Minister Bijleveld: “De wereld om ons heen vraagt om een sterke krijgsmacht. Dat besef is overal doorgedrongen en daarom wordt deze kabinetsperiode opgeteld vijf miljard euro uitgetrokken om de krijgsmacht te versterken.” Omdat het demissionaire kabinet afgelopen Prinsjesdag een beleidsarme begroting heeft opgesteld, moet deze met een nota van wijziging worden aangepast. Minister Bijleveld laat weten geen tijd te willen verliezen en het geld direct in te willen zetten om missies beter te ondersteunen en langer vol te houden: “Door de plannen nu naar de Tweede Kamer te sturen kunnen we deze volgende week bij de begrotingsbehandeling bespreken, zodat we direct daarna kunnen starten met het de voorbereiding en uitvoering.”

Bevoorrading en medische capaciteit
Eén van de knelpunten bevindt zich in de bevoorradingscapaciteit. Deze capaciteit wordt op land, ter zee en in de lucht uitgebreid. Dit gebeurt onder andere met de inhuur van strategisch luchttransport, de verwerving van bevoorradingscapaciteit op zee en de oprichting van extra bevoorrading- en transportpelotons. Ook de medische capaciteit wordt uitgebreid met een extra militair hospitaal, hulpposten en gewondentransport in missiegebieden. De afhankelijkheid van internationale partners neemt daardoor af.

Vorming, training en uitbreiding personeel
Binnen het Korps Mariniers wordt een zogeheten ‘Fleet Marine Squadron’ gevormd om koopvaardijschepen te beschermen en op piraten te jagen. Het Korps Mariniers wordt daardoor ontlast en kan weer breder worden ingezet. Ook het vuursteun- en grondgebonden luchtverdedigingscommando kan extra personeel verwelkomen. Bij de Luchtmobiele Brigade wordt de geniecapaciteit uitgebreid. Onze vliegers krijgen extra training en vlieguren waardoor de beschikbaarheid en geoefendheid van de bemanning toeneemt. Daarnaast wordt het aantal instructeurs en opleidingsplaatsen bij de Luchtmacht, Marine en de Marechaussee uitgebreid.

Explosieven opruimingsdienst 
Er wordt stelselmatig een groot beroep gedaan op de explosieven opruimingscapaciteit van de krijgsmacht. Door deze capaciteit te versterken kan de beschikbaarheid worden gegarandeerd bij zowel inzet in binnen- en buitenland, waardoor de inzetbaarheid van de krijgsmacht toeneemt. De druk op het huidige personeel wordt afgebouwd en opleiding en training worden weer voldoende gefaciliteerd.

Inlichtingen
De MIVD wordt versterkt in haar inlichtingen- en waarnemingsmiddelen en de analysecapaciteit van de dienst wordt uitgebreid. Ook worden er versneld vier onbemande verkenningsvliegtuigen (MALE UAV’s) aangekocht. Met deze maatregelen is de krijgsmacht in staat beter en veiliger op te treden en missies langer vol te houden.

Nieuwe oorlogsvoering
Hybride oorlogsvoering is een nieuwe manier van oorlog voeren waar de vijand bijvoorbeeld politieke processen beïnvloed, netwerken infiltreert of platlegt en nepnieuws verspreidt om verwarring te zaaien. Hybride oorlogsvoering vraagt daarom een samenhangende aanpak in de voorbereiding en uitvoering. Defensie gaat zich beter en gerichter wapenen tegen de steeds vaker voorkomende hybride dreigingen en richt daarom de Hybride Counter Unit op. Hierbij wordt actief nationale samenwerking opgezocht met overheids- en civiele partijen.

Defensienota
In de Defensienota, die in het eerste kwartaal van 2018 verschijnt, wordt de toekomstvisie voor de krijgsmacht verder uiteengezet. In de nota wordt ook duidelijk hoe de resterende financiële middelen zullen worden besteed aan materieel en personeel. 

Justice Smith krijgt hoofdrol in live-action Pokémon film

De eerste acteur voor de aankomende live-action Pokémon film is gecast. De jonge ster Justice Smith, die een grote rol vertolkt in Netflix's populaire musicalserie The Get Down, zal zijn opwachting maken in een nog onbekende rol in de film die de naam Detective Pikachu draagt.

Sinds de mobiele game Pokémon GO vorig jaar een ongekend succes is geworden, heeft Legendary Pictures snel de rechten opgepakt om een nieuwe film te maken. Detective Pikachu zal dan ook de eerste live-action film worden uit de Pokémon-franchise, en is gebaseerd op de Great Detective Pikachu 3DS game die alleen in Japan verscheen in 2016. Rob Letterman (o.a. Goosebumps, Shark Tale en Gulliver's Travels) zal zich ontfermen over de regie en Nicole Perlman (Guardians of the Galaxy) zal samen met Alex Hirsch (Gravity Falls) het script gaan schrijven. In januari 2018 zal het filmen beginnen in Londen. De releasedatum is nog niet bekend.

detective pikachu justice smith
Pikachu als 'Detective Pikachu' in de Japanse 3DS game en acteur Justice Smith (foto: MovieWeb)

Snel level 50 in Blade & Soul

In december krijgt de MMORPG Blade & Soul een grote update: Dawn of the Lost Continent. Hiermee wordt de levelcap verhoogd van 50 naar 55, is er de introductie van Hongmoon Ultimate Skills, krijgen spelers een nieuw continent om te verkennen en meer.

Komende weken volgen er meer details over de update. Nu laat NCSOFT weten dat iedereen met een bestaand NCSOFT-account met een Blade & Soul-personage van level 10 of hoger zich kan registreren voor een gratis voucher om een level 50 personage te creëren voordat Dawn of the Lost Continent op 6 december uitkomt. Het scheelt je heel wat tijd dus.

Na de registratie krijgen spelers een pakket met de voucher voor level 50, een geschikte uitrusting voor dit level en nog veel meer om spelers op weg te helpen en het nieuwe gebied te verkennen! De registratiepagina staat nu live.

Blade & Soul: Dawn of the Lost Continent (Foto: NCSOFT)

Master X Master is uitgemasterd

De servers van Master X Master worden op 31 januari 2018 uitgezet. De MOBA-game van NCSOFT heeft vanaf vandaag ook geen optie meer om in de ingame winkel met echt geld items en dergelijke te betalen.

Master X Master was in de lucht sinds 21 juni 2017. De ontwikkelaars melden op hun blog dat de beslissing puur uit zakelijk oogpunt is genomen, kortom, er werd niet genoeg verdiend om het draaiend en/of winstgevend te houden. Spelers krijgen nu alle game-content gratis voor de komende tijd totdat de uit-knop van de servers ingedrukt is. Als je nog iets gekocht had tussen 30 augustus en nu krijg je je geld terug.

In de game kon je met allerlei bekende personages uit andere games van NCSoft, zoals Wildstar, Lineage en Guild Wars tegen elkaar vechten om de map te controleren. De feature die het meest in het oog sprong was het tagteam-systeem. Op elk moment kon je als speler wisselen met een tweede al vooraf uitgekozen held. Op deze manier kon je makkelijk inspelen op verschillende taktieken van jouw team en de tegenpartij.

Master X Master - Statesman #8 (Foto: NCSoft)

Pokémon Ultra Sun en Moon komen vandaag uit

De nieuwste spellen in de Pokémon-serie, Pokémon Ultra Sun en Pokémon Ultra Moon zijn uitgebracht, dus een releasetrailer kan niet uitblijven.

Nieuw in de spellen zijn onder andere:

  • Een volkomen nieuw verhaal — In Pokémon Ultra Sun en Pokémon Ultra Moon is er nieuw verhaal met in de hoofdrol Necrozma naast het Legendarische duo Solgaleo en Lunala. Onheilspellend donkere wolken beginnen zich te verspreiden en de geheimen van Necrozma en de regio Alola, die nooit eerder zijn onthuld in de vorige spellen, komen nu eindelijk aan het licht.
  • Verschillende Pokémon — Naarmate je de regio Alola verder verkent kom je daar Pokémon tegen die nooit eerder te zien waren in de eerder verschenen Pokémon Sun en Pokémon Moon. Bovendien kom je een aantal bekende gezichten tegen naast nieuw ontdekte Ultra Beasts.
  • Nieuwe gebieden om te verkennen — Ontdek nieuwe streken in Alola, zoals Pikachu Valley, nieuwe stranden, plus de werelden achter het Ultra Wormhole. Je kunt op de rug van de Legendarische Pokémon Solgaleo en Lunala meereizen door het Ultra Wormhole en werelden bereiken die ver daarachter liggen.
  • Nieuwe Z-Moves — Er is een nieuwe Z-Power Ring waarmee je, na activering ervan, nog veel meer Z-Moves kunnen gebruiken. Tijdens je avonturen zijn er allerlei nieuwe Z-Moves ontdekken.
  • Nieuwe spelfuncties — Op je reis door de regio Alola kunnen je surfen met Mantine Surf, foto's maken in de Alola Photo Club, je een weg banen door het nieuwe Battle Agency en nog veel meer.

Pokémon Ultra Sun en Pokémon Ultra Moon zijn uit voor de Nintendo 3DS-familie.

Blu-ray: The Mummy

Reboots, vanuit Hollywood vliegen ze je de laatste tijd om de oren. Het kan goed uitgewerkt worden, zoals in geval van de nieuwste Planet of the Apes-films, maar vaak pakt het toch slecht uit zoals bij Alex Kurtzman’s The Mummy. De remake is sinds kort uit op blu-ray, en vormt het startsignaal van het zogenaamde ‘Dark Universe’ van Universal Pictures waarin nog veel meer iconische filmmonsters – zoals Dracula en Frankenstein – hun opwachting zullen maken. Of het een succes gaat worden is de vraag, maar The Mummy voorspelt in ieder geval weinig goeds.

Internationaal drugsonderzoek: 8 aanhoudingen

De politie in Amsterdam heeft afgelopen woensdag acht mannen aangehouden in een grootschalig drugsonderzoek. Het gaat om vier Nederlanders, drie Ieren en een Belg. Zij werden op verschillende locaties in Amsterdam door arrestatieteams aangehouden.

De aanhoudingen zijn onderdeel van een internationale politieactie, waarbij ook in het Ierse Dublin aanhoudingen werden verricht. Naast de acht aanhoudingen zijn in twee woningen in Amsterdam-Zuidoost ruim anderhalve ton aan contanten, 175 kilo softdrugs en een computer die bitcoins genereerde in beslag genomen.

Rechtshulpverzoek
De politie kwam de mannen op het spoor na een rechtshulpverzoek uit Ierland. Op basis van het verzoek werd een Amsterdams deelonderzoek gestart. De recherche kreeg tijdens dit onderzoek de verdachten in beeld.

De politie zet in samenwerking met de Ierse autoriteiten het onderzoek onverminderd voort. Pim Jansonius, vanuit de eenheidsleiding verantwoordelijk voor Opsporing, spreekt van een mooie aanhouding. "De samenwerking met de Ierse collega's is erg goed. Ons signaal naar buitenlandse criminelen is heel nadrukkelijk 'Amsterdam is not the place to be'. Degene die deze boodschap niet begrijpt, wordt opgespoord en overgeleverd aan de Ierse autoriteiten."

Internationaal drugsonderzoek: 8 aanhoudingen (Foto: politie.nl)
Internationaal drugsonderzoek: 8 aanhoudingen (Foto: politie.nl)

Drie flashdeals, met ook de nieuwe generatie Xiaomi robotstofzuiger

gbartikel1711-product1 (Foto: gbofficial)

Multifunctioneel te gebruiken deze FullHD mini camera van nog geen 5cm2! Zowel te gebruiken buiten, in de auto of als beveiligscamera. Met veel verschillende opties zoals night-vision, continue opname en bewegingsdetectie. Wat dat betreft genoeg leuke opties en voor de prijs van €12,02 kan je er natuurlijk weinig verkeerds aan kopen. Hij komt zelfs compleet met bepaalde houders. Kijk voor de volledige mogelijkheden even het filmpje.

gbartikel1711-product2 (Foto: gbofficial)

gbartikel1711-product2a (Foto: gbofficial)

Chuwi heeft al meerdere modellen van laptops / hybride varianten op de markt gebracht en dat doen ze behoorlijk goed. Voor erg schappelijke prijzen weten ze leuke hardware in een goed uitziend jasje te stoppen. Deze keer is het de Surbook mini, een tablet en laptop in één dus. Je kan zelfs met de stylus op het scherm tekenen als je dat zou willen. Belangrijk om wél even te noemen, het keyboard / stylus pen is niet inclusief. Het keyboard wordt binnenkort toegevoegd aan het assortiment. Of je kan zelf een bluetooth / usb keyboard koppelen natuurlijk. Echter laat de prijs van €214,72 ook wel de ruimte om nog een toetsenbordje aan te schaffen waar nodig .

gbartikel1711-product3 (Foto: gbofficial)

gbartikel1711-product3a (Foto: gbofficial)

Als afsluiter de nieuwe generatie van de bekende Xiaomi robotstofzuiger. Het eerste model kwam in vrijwel alle testen als beste eruit en dat willen ze met dit nieuwe model ook weer bereiken. Het belangrijkste verschil is dat het nu ook een dweilfunctie heeft met een waterreservoir. Dit reservoir laat gedosseerd water los op de dweil waardoor hij zo'n 45-60 minuten aan de gang kan. Dit kan dus tegelijkertijd dat hij eerst stofzuigt, en gelijk daar achteraan dweilt. Het reservoir is passend gemaakt dat het tussen de afvalbak en de dweil kan. Slim bezig dus. 

Daarnaast mag je uiteraard verwachten dat hij beschikt over alle bekende sensoren, tegen botsen, van obstakels vallen, het in kaart brengen van de ruimte met de LSD-sensor et cetera. Kortom, een zeer moderne stofzuiger van alle gemakken voorzien. Natuurlijk volledig via de app te besturen en instellingen te wijzigen. 

Een review zal ook binnen een aantal weken op de frontpage komen, maar nu dus als te bestellen met de speciale coupon NXMVCMHK voor een bedrag van €472,40

Albumtip: Absynthe Minded - Jungle Eyes

Hoezo, een nieuwe plaat van Absynthe Minded? Waren die niet gesplit dan? Wel, ja en nee. Na vijf eclatante platen en bijna vijftien jaar onafgebroken toeren ging de groep in 2013 voor onbepaalde tijd on a break"Maar iedereen die ooit met zijn lief on a break is geweest, weet dat het zo niet werkt," lacht frontman Bert Ostyn. "We hebben uit die eerste periode met Absynthe Minded alles gehaald wat eruit te halen viel en ik kijk er met veel liefde en trots op terug. Maar ons verhaal was verteld. De laatste plaat heette niet voor niets As It Ever Was."

Maple Leafs pakken Devils in slotseconden, Lightning en Blues winnen

De ijshockeyers van de Toronto Maple Leafs hebben de topper in de Eastern Conference tegen de New Jersey Devils gewonnen. In het Air Canada Centre in Toronto stond het na drie perioden nog 0-0, maar met drie seconden te gaan in overtime schoot William Nylander de golden goal binnen: 1-0, waardoor de Maple Leafs over de Devils naar plek twee in het oosten gaan.

De leiding in het oosten is nog altijd in handen van de Tampa Bay Lightning. Het leidende aanvalsduo in de NHL, Steven Stamkos en Nikita Kucherov, was weer lekker op dreef bij de Lightning: Stamkos tekende voor twee goals en twee assists, Kucherov scoorde één keer en was ook goed voor twee assists in de 6-1 zege op de Dallas Stars.

In het westen gaan de St Louis Blues aan de leiding en na twee nederlagen was de ploeg te sterk voor de Edmonton Oilers: 1-4. De Winnipeg Jets rekenden na shoot-outs af met de Philadelphia Flyers en bleven zo in het spoor, terwijl de Los Angeles Kings zo langzamerhand een beetje in crisis verkeren. De Kings gingen tegen de Boston Bruins onderuit, hun vierde nederlaag op rij.

De Arizona Coyotes gingen op bezoek bij de Montreal Canadiens en wisten er zowaar te winnen. In hun vorige twintig wedstrijden kwamen de Coyotes tot welgeteld twee zeges, beiden na overtime, maar in Montreal pakten ze hun eerste overwinning in reguliere speeltijd, zij het nipt: 4-5.

Uitslagen NHL donderdag
New York Islanders - Carolina Hurricanes 6-4
Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils 1-0 OT
Montreal Canadiens - Arizona Coyotes 4-5
Ottawa Senators - Pittsburgh Penguins 1-3
Tampa Bay Lightning - Dallas Stars 6-1
Minnesota Wild - Nashville Predators 6-4
Winnipeg Jets - Philadelphia Flyers 3-2 SO
Colorado Avalanche - Washington Capitals 6-2
Edmonton Oilers - St Louis Blues 1-4
Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights 2-5
Los Angeles Kings - Boston Bruins 1-2
San Jose Sharks - Florida Panthers 0-2

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Krul blij met transfer naar Brighton

Tim Krul heeft er geen spijt van dat hij Newcastle United afgelopen zomer heeft ingeruild voor Brighton & Hove Albion.

Krul kwam bij The Seagulls pas één keer in actie, in de League Cup. Toch staat hij achter zijn keuze om naar Brighton te verhuizen. "Van wat ik tot nu toe gezien heb, ben ik er honderd procent van overtuigd dat dit de juiste beslissing was. De faciliteiten, de uitstraling, de mensen; het had niet beter gekund", zegt de Nederlander in The Argus.

Brighton & Hove Albion is met een achtste plaats uitstekend aan het seizoen begonnen. De promovendus heeft maar vier punten minder dan Liverpool en Arsenal. "Maar we mogen ons niet laten afleiden", aldus Krul. "Ik kan me nog herinneren dat Blackpool een paar jaar terug zelfs even bovenaan stond. Maar ze degradeerden wel."

Volgens Krul ziet de ranglijst er in januari wat realistischer uit. "Want dan heb je tegen iedereen een keer gespeeld. En na 38 duels sta je daar waar je hoort te staan."

Titel van het tweede deel Harry Potter-spin off Fantastic Beasts bekend

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Dit is de titel van het tweede deel van de in totaal vijf films van J.K. Rowling's filmreeks Fantastic Beasts, dat zich ongeveer zestig jaar voor de gebeurtenissen afspeelt van de Harry Potter-films.

Aan het einde van de eerste film die uitkwam in 2016, Fantastic Beasts and Where to Find Them, zagen kijkers hoe de duistere magiër Gellert Grindelwald (Johnny Depp) met de hulp van Newt Scamander (Eddie Redmayne) gevangen werd genomen. Grindelwald wist echter al gauw te ontsnappen.

In het vervolg zal het personage van Depp dus een sleutelrol krijgen. Het blijkt dat Grindelwald zijn zinnen heeft gezet op het verzamelen van zo veel mogelijk volgelingen die niets afweten van zijn ware duistere bedoelingen: tovenaars van zuiver bloed grootbrengen om te kunnen heersen over alle niet-magische wezens. In een poging om Grindelwald's plannen te dwarsbomen, roept Albus Perkamentus - wiens jongere versie vertolkt zal worden door Jude Law - zijn voormalige student Newt Scamander op om te helpen.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald wordt geregisseerd door David Yates (Harry Potter and the Deathly Hallows Pt. I & II), en is gebaseerd op een screenplay van J.K. Rowling. De film bevat een sterrencast onder leiding van onder andere Eddie Redmayne, Johnny Depp, Jude Law, Katherine Waterston, Ezra Miller en Zoë Kravitz. Vanaf 15 november 2018 zal de fantasiefilm in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Politie vindt 80 kg cocaïne tijdens 'spookburgeractie'

Amsterdamse rechercheurs hebben recentelijk ruim 80 kilo cocaïne in beslaggenomen en twee verdachten aangehouden in een woning in Nieuw-West. De mannen, Colombianen van 33 en 48 jaar oud, zijn in bewaring gesteld.

De zaak kwam aan het rollen tijdens een spookburgeractie. Dit zijn acties gericht op mensen die in de stad wonen, maar nergens ingeschreven staan. Tijdens die controle kwam de politie in een woning aan het Ladogameerhof. Agenten stuitten in de slaapkamer en keuken van de woning op in totaal ruim 80 kilo cocaïne. Bij het doorzoeken van de woning namen rechercheurs daarnaast een aanzienlijk geldbedrag en meerdere gsm’s in beslag. De politie hield hiervoor twee in de woning aanwezige verdachten aan.

Er wordt nog onderzocht of de aangetroffen cocaïne voor de Nederlandse markt bestemd was. Het onderzoek is nog in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Daarbij wordt een zogenaamde bestuurlijke rapportage opgemaakt om de gemeente Amsterdam te informeren. Op grond van zo’n rapportage kan de gemeente bestuurlijke maatregelen nemen, zoals de tijdelijke sluiting van de woning.

Politie vindt 80 kg cocaïne tijdens 'spookburgeractie' (Foto: Politie.nl)
Politie vindt 80 kg cocaïne tijdens 'spookburgeractie' (Foto: Politie.nl)

Binationale heli-insertie

Een operationele heli-insertie. Niet van een offensieve air assault-eenheid van de Long Range Reconnaissance Patrol Taskgroup, maar met een Information Operations (IO)-team aan boord. En dat met Duitse helikopters. Operatie COMANCHE in Noord-Mali was vorige week op vele vlakken bijzonder. Niet in de laatste plaats voor de betrokkenen zelf.

Een van de ingezette militairen filmde een deel van de operationele heli-insertie. Check z’n ruwe beelden!


Het is maandag, dag 2 van Operatie COMANCHE op de oostflank van Sector East. 12 Infanteriebataljon Regiment Van Heutsz is in de buurt, maar dat weet nog niemand in de omgeving. Het eerste peloton van de Long Range Reconnaissance Patrol Taskgroup 3 (LRRPTG, roepnaam: Lurp) slingert in open MB’s rondom het dorp Tamkoutat, een dag terreinrijden ten oosten van Gao. Althans, een groot deel van het peloton.

Het gebied is herkenbaar voor de Lurp: Noord-Mali bestaat tot aan de Nederlandse compound in Gao vooral uit woeste steppe en (semi-)woestijn. Heel veel zand, wat prikstruiken en vanuit het niets een dorp of nederzetting. Er is al lang geen MINUSMA-eenheid in de buurt van Tamkoutat geweest en nergens in het noorden van Mali wordt de wankele veiligheidssituatie er de laatste tijd beter op. Een goed moment voor de Nederlandse langeafstandsverkenners van de VN-missie om weer eens hun gezicht te laten zien in het oosten.

Kamelenmelk
Het peloton heeft Tamkoutat en de aanrijroutes in het vizier. Vanuit de verte zwelt een wokkelend geluid aan. Vanuit de felblauwe lucht naderen 2 Duitse NH90-transporthelikopters (op afstand geflankeerd door Tiger gevechtsheli’s) een gemarkeerde landingzone op 200 meter van het dorp. Zodra de eerste NH90 de grond raakt, springen militairen naar buiten. Zie daar het restant van het 1e peloton, 8 man sterk, dat zich aan de rand van Tamkoutat meldt met het tweekoppige IO-team van de LRRPTG-3 in zijn midden.

Al 10 minuten later zit de Lurp aan de kamelenmelk bij de dorpsoudste/imam. Krap een paar uur verder is het Nederlandse bezoek alweer vertrokken, via een snelle extractie door de lucht. Het ‘boekje pienter’ is volgepend met eerstehands info over de regio. 

Verrassend en doeltreffend
Een uniek staaltje Information Operations op de ‘luchtmobiele manier’, stelt sergeant-majoor Jan daags na ook zijn eerste operationele heli-insertie vast. Snel, verrassend en doeltreffend. Hij kan het weten, want als IO-advisor van LRRPTG-3 maakte hij deel uit van het ingevlogen pakket.

Jan: “Een mooie ervaring. Ik heb sinds 1992 meestal bij luchtmobiel gewerkt, maar dit was voor mij uniek. Een air assault mogen we het niet noemen, dat is groter. Maar zo’n heli-insertie is wel de core business van luchtmobiele inzet. Gaaf.”

Terwijl Jan met zijn tolk en 8 collega’s van het peloton terugvliegt naar Kamp Castor, trekt de rest van het peloton het dorp in om nóg een aantal gesprekken te voeren.

Waarom de eerste actie per heli? Jan: “Ten eerste omdat het tijd en ruimte wint voor de rest van de operatie. We konden er zo snel in en uit. Ten tweede is het verrassingseffect nuttig. Niet per se voor de mensen die we wilden spreken. We waren benieuwd wat de reacties zouden zijn op onze komst, of er groepen vandoor zouden gaan of juist naar het dorp zouden komen.”

Waardevolle informatie
De heli’s (afkomstig van de Division Schnelle Kräfte, waar 11 Luchtmobiele Brigade sinds 2014 onder bevel staat) en hun passagiers zorgen voor bekijks. Toch blijft het rustig in Tamkoutat – óók zinvolle info. Twee dagen later herhaalt de Lurp het luchtmobiele kunstje verderop noordwaarts, bij het dorp In Ekar. Wederom met waardevolle informatie als resultaat.

Als Operatie COMANCHE aan het einde van de week voltooid is, is LRRPTG-3 veel wijzer. Over de aanwezigheid van gewapende groeperingen in het gebied. Maar ook over het welzijn en de zorgen van de lokale bevolking.

Plus, er is een bijzondere piketpaal geslagen in de Malinese woestijn: de eerste Nederlands-Duitse Air Manoeuvre informatieoperatie. Dat smaakt de Lurp naar meer.

Meer over de inzet in Mali in het topic op het forum

'Galatasaray meldt zich bij Ajax voor Dijks'

Na Sporting Clube de Portugal is er nog een buitenlandse club geïnteresseerd in Mitchell Dijks. De linksback is geen basisspeler meer bij Ajax.

Volgens De Telegraaf heeft Galatasaray zich in Amsterdam gemeld om uit te vinden of Dijks in de winter al kan worden overgenomen. Zijn zaakwaarnemer Dick van Burik wilde eerder niet ingaan op de vermeende interesse uit Lissabon. Hij zei wel dat er meerdere clubs belangstelling hadden.

Galatasaray is mogelijk dus ook één van die geïnteresseerde clubs. Dijks heeft bij Ajax een aflopend contract. Hij werd vorig seizoen na de winterstop verhuurd aan Norwich City, maar dat avontuur was na een half jaar alweer voorbij.

Dit seizoen kon Dijks aan het begin nog rekenen op een basisplaats bij trainer Marcel Keizer. Nadat Daley Sinkgraven terug was van een blessure, verdween de 24-jarige verdediger echter uit het elftal.

Eerste trailer van de thriller A Quiet Place met Emily Blunt gelanceerd

De eerste trailer van de bovennatuurlijke thriller A Quiet Place met Emily Blunt (Sicario) en John Krasinski (The Office) is zojuist vrijgegeven. Krasinski zal eveneens de regie op zich nemen.

Tot op heden is er qua plot nog weinig bekend over A Quiet Place. Wat wel duidelijk is, is dat stilte de sleutel is tot overleven voor een familie die op het platteland woont. Zij hebben zichzelf aangeleerd om in totale stilte te leven en met elkaar te communiceren via gebarentaal. Dit allemaal in een poging om zichzelf te verbergen voor een mysterieuze onbekende entiteit die gedijt op geluid. 

De film zal geproduceerd worden door Michael Bay en zal op 20 mei 2018 in de Nederlandse bioscopen verschijnen.

Van Bronckhorst trots op WK-gangers: "Belangrijk voor onze uitstraling"

Giovanni van Bronckhorst is blij dat Feyenoord komende zomer waarschijnlijk goed vertegenwoordigd is op het WK in Rusland.

Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat hebben zich met Marokko voor de eindronde gekwalificeerd, terwijl Nicolai Jörgensen (Denemarken) en Renato Tapia (Peru) zich ook mogen laten zien. "Ik ben daar best blij mee. Het geeft spelers een goed gevoel en vertrouwen. Ze hebben iets om naar uit te kijken", vertelt Van Bronckhorst aan Feyenoord TV.

"Het is een speciaal moment in je carrière om een eindronde te spelen. Het WK is het hoogste wat je kunt bereiken. Ik denk dat de spelers ook trots zijn. Het blijft natuurlijk een toptoernooi met de beste spelers ter wereld", aldus de 106-voudig international, die met Oranje op drie WK's en drie EK's actief was.

Mogelijk mag ook Sam Larsson zich aan het einde van dit seizoen opmaken voor het WK. "Het is voor mij een verrassing dat Italië eruit ligt. Wellicht als Sam een goed seizoen speelt, dat hij ook mee kan." Feyenoord zou vanuit de Eredivisie wel eens hofleverancier voor WK-gangers kunnen worden. "Dat is belangrijk voor de uitstraling als club."

Reminder: StarCraft II is free-to-play

Er werd een boel nieuws onthuld op BlizzCon eerder deze maand, dus mogelijk heb je deze aankondiging gemist. StarCraft II: Wings of Liberty is vanaf deze week permanent gratis op te pikken, zowel de singleplayer campaign als de multiplayer en andere gamemodi.

De game kun je downloaden vanaf de officiële website. De twee uitbreidingen, Heart of the Swarm en Legacy of the Void, zijn weliswaar nog wel betaalde content, maar via de ranked multiplayer kun je gewoon alle multiplayer-eenheden uit deze expansion packs gebruiken.

Daarnaast is het zo dat wanneer je StarCraft II al bezit, je de uitbreiding Heart of the Swarm gratis kunt krijgen door tussen 7 november en 7 december in te loggen. Voorwaarde is dat je de basisgame vóór 31 oktober 2017 hebt aangeschaft.

Overwatch gratis dit weekend, nieuwe hero

Blizzards hero-shooter Overwatch is komend weekend opnieuw gratis speelbaar op alle platforms. Mocht je deze parel nog altijd niet gespeeld hebben dan krijg je daar vanaf vandaag tot en met maandagochtend opnieuw de kans voor, met bovendien de gelegenheid om de gloednieuwe hero Moira uit te proberen.

Zoals we inmiddels gewend zijn is alle content beschikbaar in het gratis weekend, dus alle 26 heroes, alle 16 maps en alle gamemodi. Ook geldt wederom dat eventueel opgedane progressie wordt overgezet wanneer je besluit om de game aan te schaffen. Voor de Xbox One- en PS4-versies is wel een Xbox Live- en een PS Plus-abonnement benodigd, respectievelijk.

EA trekt alle microtransacties Battlefront 2 in na golf van kritiek

Star Wars Battlefront II zal vooralsnog geen microtransacties bevatten wanneer het vandaag in de schappen komt te liggen. Dat bevestigde uitgever/ontwikkelaar EA/DICE gisteren in een blogpost, na een week van furieuze kritiek door gamers op het economie- en progressiesysteem in de game.

Oskar Gabrielson, algemeen manager bij ontwikkelstudio DICE, erkent de wijdverspreide verbolgenheid en zegt dat de last-minute aanpassingen hier een gevolg van zijn. In plaats van spelers aan te sporen om zogenaamde crystals met echt geld aan te schaffen om upgrades en personages te unlocken, zijn de crystals nu uitsluitend kosteloos te verzamelen via reguliere progressie in het spel. Voorlopig.

Als je in Battlefront II vanuit het menu kiest voor de optie om meer crystals te kopen kom je uit op een leeg scherm. Ook lijken de starter packs en crystal packs verdwenen ter zijn uit de PlayStation Store en zijn ze in de storefront  van gameplatform EA's eigen Origin ook niet meer te vinden.

De release van Star Wars Battlefront II werd overschaduwd door de bakken kritiek die werden geuit op verschillende aspecten in de game. Zo bleek dat het vrijspelen van unieke helden zoals Darth Vader en Luke Skywalker buitensporig veel tijd kostte, terwijl ze met echt geld meteen te unlocken waren. Ook ontstond er grote verbijstering over het feit dat er een limiet zit aan het aantal credits dat je binnen een bepaalde tijd kunt verdienen. Hoe één en ander zich verder ontwikkeld blijft nog even afwachten, de game ligt vanaf vandaag in de winkel voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Cross schakelt Van Barneveld uit, Van Gerwen naar kwartfinales Grand Slam

Raymond van Barneveld is op de Grand Slam of Darts uitgeschakeld in de achtste finales. Barney speelde aanvankelijk sterk tegen Rob Cross, die ook weer zeer goed stond te gooien. Nadat de Nederlander op 7-6 kwam ging het echter fout: Cross walstte er overheen en boekte een 10-7 zege.

Cross neemt het in de kwartfinales op tegen Michael van Gerwen. De wereldkampioen speelde tegen de Ier Steve Lennon, die niet verkeerd gooide, maar toch niet opgewassen was tegen het geweld van Van Gerwen: 10-3.

Phil Taylor was een maat te groot voor Darren Webster: The Power zegevierde met 10-4. Om een plek in de halve finales staat Taylor tegenover de Noord-Ier Daryl Gurney, die James Wade compleet kansloos liet: 10-2.

Grote verschillen WA-premie in zelfde straat

WA-verzekeringen voor auto's kunnen aan het begin van een straat tot 77 procent duurder zijn dan aan het einde ervan. Het verschil in premie kan zo oplopen tot ruim 460 euro op jaarbasis, meldt vergelijkingssite Pricewise op basis van eigen onderzoek.

Een meerderheid van de verzekeraars (64 procent) past zogenoemde geavanceerde microzoning toe, waarmee verzekeraars risico's op schade inschatten op basis van onder meer postcode. Als een straat meerdere postcodes beslaat, kunnen zodoende prijsverschillen binnen dezelfde straat voorkomen.

Grote verschillen WA-premie in zelfde straat
Grote verschillen WA-premie in zelfde straat (Foto: ANP)

'Jongeren overschatten zichzelf digitaal'

De helft van de Nederlandse jongeren overschat de eigen digitale vaardigheden. Uit onderzoeken van Kennisnet en Mediawijzer.net blijkt dat de meeste jongeren moeite hebben met het beoordelen van nepnieuws en het vinden van informatie online.

"Jongeren zien nieuwe media als iets waar ze vertrouwd mee zijn'', zegt een woordvoerder van de Week van de Mediawijsheid, een informatiecampagne die vrijdag begint. "Ze zijn er misschien wel handig in maar hebben niet de vaardigheden om informatie te beoordelen en op te zoeken. Ze zijn ook minder geïnteresseerd in wat ze nu op school over mediawijsheid horen en willen liever creatieve dingen leren zoals het bewerken van foto's, filmpjes of programmeren."

Ouders en docenten zijn volgens de onderzoekers minder handig in nieuwe media en nemen al gauw een politierol op zich waarbij ze jongeren waarschuwen voor de gevaren, zoals game- en smartphoneverslaving en sexting. "Zij onderschatten wat zij jongeren kunnen bijbrengen op het gebied van mediawijsheid", aldus de woordvoerder.

Volgens de initiatiefnemers is er een grote kloof tussen ouders en docenten en jongeren. De week moet generaties dichter bij elkaar brengen, bijvoorbeeld door debatten en workshops.

Op scholen wordt nauwelijks onderwezen in digitale vaardigheden omdat het nog niet verplicht is. Volgens de onderzoeken wordt hierdoor de sociale omgeving het meest bepalend voor wat jongeren leren over digitale vaardigheden. Lager opgeleide jongeren vormen een risicogroep.

De resultaten zijn gebaseerd op 1600 zelfrapportages, een toets over informatievaardigheden onder duizend jongeren en een enquête over mediawijsheid onder een even grote groep jongeren. Mediawijzer.net is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De organisatie wil kinderen en jongeren in staat stellen 'mediawijs' te leven. Kennisnet ondersteunt en adviseert scholen over ICT.

'Jongeren overschatten zichzelf digitaal'
'Jongeren overschatten zichzelf digitaal' (Foto: BuzzT)

Deel Paradise Papers openbaar

Een deel van de Paradise Papers wordt vrijdag openbaar. De onderzoeksjournalisten van het consortium ICIJ zetten de gegevens om 14.00 uur online op de website Offshoreleaks.ICIJ.org. Daar staat ook al informatie uit eerdere lekken, zoals de Panama Papers.

De Paradise Papers zijn een verzameling van ruim 13 miljoen gelekte bestanden over internationale belastingontwijking. In Nederland hebben journalisten van Trouw en Het Financieele Dagblad de Paradise Papers uitgeplozen.

Daarin staan gegevens over belastingdeals tussen multinationals en de Nederlandse fiscus, waarbij mogelijk van alles is misgegaan. Naar aanleiding van de publicatie worden ruim 4000 van zulke afspraken onder de loep genomen, zo heeft staatssecretaris Menno Snel (Financiën) besloten.

Deel Paradise Papers openbaar
Deel Paradise Papers openbaar (Foto: ANP)

Onno Hoes burgemeester Haarlemmermeer

Onno Hoes wordt eind deze maand waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer. De VVD'er treedt op 28 november aan als opvolger van Theo Weterings, die dan burgemeester van Tilburg wordt. De commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes, heeft de benoeming van Hoes donderdag bekendgemaakt.

Haarlemmermeer wil per 1 januari 2019 fuseren met Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Daarom is voorlopig gekozen voor een waarnemend burgemeester en is een vacature voor de burgemeester van de nieuwe fusiegemeente nog niet aan de orde.

Hoes (56) was van 2010 tot 2015 burgemeester van Maastricht en moest opstappen na een uitzending van omroep PowNed over een date met een 21-jarige man, tijdens zijn huwelijk met Albert Verlinde. De oudere broer van actrice Isa Hoes was eerder bijna tien jaar gedeputeerde van Noord-Brabant en geeft tegenwoordig leiding aan een landelijk schakelteam dat de opvang en ondersteuning van verwarde mensen in kaart brengt.

Onno Hoes burgemeester Haarlemmermeer
Onno Hoes burgemeester Haarlemmermeer (Foto: BuzzE)

Kinderen eten te weinig vis, fruit en groente

Veel kinderen van 1 tot 12 jaar eten minder fruit, groente en vis dan aanbevolen. Jongere kinderen eten vaker voldoende fruit, groente en vis dan de oudere kinderen. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor, die het CBS afneemt in samenwerking met RIVM en het Voedingscentrum.

In deze enquête beantwoordt een ouder of verzorger vragen over de hoeveelheid fruit, groente en vis die zijn of haar kind eet. Deze opgegeven hoeveelheid is vergeleken met de richtlijnen van het Voedingscentrum (De Schijf van Vijf), gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad (2015).

Volgens deze richtlijnen aten bijna 4 op de 10 kinderen in de leeftijd van 1 tot 12 jaar in de periode 2014/2016 voldoende fruit, en ruim 4 op de 10 voldoende groente. Iets meer dan de helft van de kinderen in deze leeftijdscategorie at volgens de richtlijnen voldoende vis. Jongere kinderen eten meer fruit, groente en vis Jonge kinderen eten vaker voldoende fruit, groente en vis dan oudere kinderen.

Bijna de helft van de kinderen van 1 tot 4 jaar at in 2014/2016 volgens de richtlijnen voldoende fruit. Bij kinderen van 4 tot 9 jaar en 9 tot 12 jaar was dat met respectievelijk ruim 4 op de 10 en 2 op de 10 lager. Hetzelfde beeld is bij groente en vis te zien. Vergeleken met de kinderen van 9 tot 12 jaar aten tweemaal zoveel kinderen van 1 tot 4 jaar voldoende groente. Voor vis zijn de verschillen kleiner.

Kinderen van 1 tot 12 jaar van wie de ouder of verzorger een hoog onderwijsniveau heeft, voldoen vaker aan de normen dan kinderen met een middelbaar of laagopgeleide ouder. Zo voldoen ruim 4 op de 10 kinderen met een hoogopgeleide ouder aan de fruitnorm, tegen ruim 3 op de 10 met een laagopgeleide ouder.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.