Interview: Clean Pete op Pinkpop 2016

Twee Maastrichtse zussen, Loes en Renée Wijhoven, die een frisse blik op het leven verwerken in opgewekte Nederlandse teksten. Ze mochten zich bewijzen op Pinkpop 2016 in de Garden of Love en FOK! sprak met ze. 

De vrolijke Nederlandstalige klanken van de tweelingzussen zijn niet zomaar tot stand gekomen: "We begonnen met schrijven in het Engels, toen waren we een jaar of 14, toen speelden we ook al cello en viool samen. We hebben ook toen een aantal jaar samen Engelse liedjes gemaakt, toen waren we 18 en maakten we ons eerste Nederlandstalige liedje, en we dachten gelijk "Ja!" Er is nog een manier waarop het Nederlandstalige tot stand is gekomen: "We hielden ook een blog bij in het Nederlands en op een gegeven moment wilden we daar teksten uit gaan gebruiken, en was het omslachtig om het te vertalen." Muziek maken speelt uiteraard een grote rol in het leven van de twee: "Muziek maken is ons leven, je realiseert je het natuurlijk niet elke dag, maar het is natuurlijk wel een groot feest om van muziek maken je leven kan maken. Het brengt ons dus ook op Pinkpop. En ook het creëren, iets moois maken. Dat het dan uiteindelijk echt ons leven is, is zo fijn."

Clean Pete mocht twee optredens verzorgen op Pinkpop, in de Garden of Love: “Op het moment dat we hoorden dat we geboekt waren voor Pinkpop, geloofden we het wel, maar eigenlijk realiseerden we ons het pas vandaag [moment van spelen, red.]. Ik kon me er ook niks bij voorstellen hoe het was, en we probeerden het ook te relativeren dat het wel de vrijdagmiddag was. Maar het stond wel gewoon vol, dus dat is fantastisch.” Pinkpop is verre van een wedstrijd voor Clean Pete: "Nee, we hebben allemaal dingen tussendoor gehad vandaag, dus echt een drukke dag, en je denkt dan al gauw dat het een grote dag is, je moet gewoon je best doen. Vandaag moeten we shinen."

De muziek van Clean Pete is tot stand gekomen door veel inspiratie: "Vanochtend in de bus luisterden we naar Belle and Sebastian, dat is een band met muzikanten dat een beetje rammelig klinkt maar zo charmant is. Onze muziek is wel popmuziek, maar weer geen theater, en het is dan weer wel een beetje grappig. Ook relativeert het een beetje, en het is heel erg hoe we zelf zijn. De teksten komen ook uit dagboeken die wij op mooie melodieën zetten. We halen onze inspiratie uit het dagelijks leven, het ligt er dan wel aan in welke periode we zitten. In een slechte periode schrijf je nou eenmaal wel wat makkelijker, als alles gewoon maar z’n gangetje gaat is het lastig om met nummers te komen". Een groter podium hoeft niet persé voor het duo: "Nu, zoals we vandaag spelen en nu zijn is de Garden of Love echt een perfect podium. Als we nu op de Main Stage hadden gestaan waren we waarschijnlijk wel depressief geweest, gewoon door de druk om te presteren." In de Garden of Love worden er elk jaar twee shows gespeeld door de artiest die er op die dag staat: "Twee shows is wel fijn, aangezien je wel een soort van generale repetitie hebt. We weten dan ook gewoon bij de tweede show wat we kunnen corrigeren." De dames zijn getekend bij Excelsior, en dat ging op een redelijk soepele manier: "Een paar jaar geleden stonden we in de finale van de Grote Prijs en een paar weken daarvoor belde Ferry Roseboom, de baas van Excelsior, op met de vraag hoe het ging met de opnames. Toen heb ik gelijk Loes gebeld en waren we allebei in de stemming van dat de champagne open kon. Hij is toen bij een concert komen kijken en heeft ons getekend. Eigenlijk heel makkelijk, haha."

Creatieve verschillen zijn er af en toe: "Er is wel eens een moment dat er een tekst leuker is dan de andere, en dat we dan toch oneens zijn over een zin. Maar als Loes met een nummer aankomt, vind ik het 99% van de tijd ook leuk. We hebben wel eens ruzie gehad over iets creatiefs, bij de eerste plaat, maar voor de rest zitten we redelijk op een lijn samen."

Clean Pete zet in de Garden of Love een heerlijk optreden neer met humor en muziek die perfect past bij de setting. Hitpotentie gecombineerd met een eerlijke act.