Exotische wintersporters beantwoorden jullie vragen!

4. Andere landen: verschillen, maar ook samenwerking

Waarom zijn atleten uit de kleinere landen vaak zo veel langzamer wat skisnelheid betreft? Het lijkt wel alsof dat verschil in biatlon groter is dan in 'gewoon' langlaufen.

Bruna & Gabi: Eerlijk gezegd denken we allebei dat dat niet helemaal klopt. In het eindresultaat zitten biatleten uit landen als Brazilië misschien verder van de top dan langlaufers, maar dat komt doordat er in het algemeen ook minder goed geschoten wordt - wat natuurlijk ook zo z'n redenen heeft. Dat atleten uit kleine of exotische landen langzamer zijn klopt natuurlijk, maar voor ons is dat in elk geval deels makkelijk te verklaren: in Brazilië is er geen sneeuw, een uitzondering ergens op een bergtop daargelaten, en dus kunnen we alleen op trainingskampen in de sneeuw trainen. Dan heb je al snel een achterstand, maar dat is niet erg, want we werken gewoon extra hard om die achterstand in te halen. Daar schiet je een stuk meer mee op dan met klagen over een gebrek aan sneeuw

In het langlaufen en dus ook het biatlon is het waxen tegenwoordig een zeer professionele zaak geworden. Hoe werkt dat voor de kleinere teams en landen? Helpt de IBU (de internationale biatlonbond) daar op een of andere manier bij of hebben jullie zelf iemand?

Bruna & Gabi: We vertegenwoordigen dan wel - met veel trots! - de Braziliaanse vlag, op het moment maken we vooral deel uit van het Zweedse team. Op deze manier krijgen wij dezelfde steun die zij hebben rondom wedstrijden en daarbij moet je vooral denken aan het materiaal en de voorbereidingen. Daar hoort uiteraard het waxen bij en dat wordt dan ook door de Zweedse waxploeg voor ons gedaan.

Een beter beeld van hoe Bruna door het (biatlon)leven gaat is er niet: altijd met een grote grijns (Foto: Michel van Balkum)
Een beter beeld van hoe Bruna - maar ook Gabi - door het (biatlon)leven gaat is er niet: altijd met plezier en een grote grijns (Foto: Michel van Balkum)

Hoe reageren andere biatleten en langlaufers als ze Brazilianen aan de start zien staan?

Gabi: De wedstrijden bestaan niet alleen uit de competitie zelf, maar ook uit het contact met de atleten en alles daar omheen. Het is erg mooi om te zien dat anderen het vaak leuk vinden om de Braziliaanse vlag op onze kleding te zien! Trainers van de andere landen staan langs het parcours regelmatig ook voor ons te schreeuwen en inmiddels kennen we ook al veel deelnemers van over de hele wereld. Dit alles zorgt ervoor dat de wedstrijden alleen maar nóg leuker worden.

Bruna: Een aantal vriendschappen die ik heb opgedaan begonnen vlak voor de start van een wedstrijd. Ik ben dan vaak erg gespannen en loop van me af te kijken alsof ik heel boos ben - wat ik helemaal niet ben! Het is alleen spanning en concentratie - en toch komt er dan ineens een andere deelnemer naar me toe: "Hey, ben jij een Braziliaanse? Heb je het niet koud? Gaaf om iemand uit Brazilië hier aan de start te zien!" En zo begint plotseling een mooie vriendschap. Het is vaak grappig en erg leuk om mensen langs de kant voor ons te horen juichen puur omdat we uit Brazilië komen. Dat zorgt bij mij toch ook altijd weer voor extra motivatie!

Als je van nationaliteit MOET veranderen, maar je mag elk willekeurig land kiezen, welk land zou je dan kiezen?

Bruna & Gabi: Omdat we toch bepaalde doelen hebben die we binnen onze sport willen bereiken, zouden we - als we echt moeten veranderen - voor Zweden uitkomen. We kennen daar de meeste atleten al, net als de trainers en de trainingsmethoden die zij gebruiken. Eerlijk gezegd lijkt elk team ons leuk om voor uit te komen, er is maar één ding écht belangrijk: als we van nationaliteit moeten wijzigen doen we dat samen, want onze wegen zullen niet scheiden!