FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 januari 2016

Adele en Kendrick Lamar treden op bij Grammys

Adele treedt op 15 februari op tijdens de uitreiking van de Grammy's. Ook de meervoudig genomineerde rapper Kendrick Lamar gaat optreden tijdens de 59e editie in het Staples Center in Los Angeles. Dit maakte omroep CBS woensdag bekend.

Andere optredens worden verzorgd door countrygroep Little Big Town en de Canadese zanger The Weeknd. CBS kondigt in een later stadium de rest van de optredende artiesten aan.

Adele maakt dit jaar geen kans op een Grammy, haar album 25 kwam net te laat uit om mee te dingen naar de prestigieuze muziekprijs. Kendrick Lamar heeft met elf nominaties de grootste kans een Grammy 2016 in de wacht te slepen, onder meer voor beste album van het jaar met To Pimp a Butterfly.

The Weeknd, alias voor de Canadese zanger Abel Tesfaye, heeft zeven nominaties op zak, onder meer voor zijn hit Can't Feel My Face. De Grammy's worden beschouwd als de belangrijkste muziekprijzen ter wereld. LL Cool J presenteert de show voor het vijfde opeenvolgende jaar.

Adele en Kendrick Lamar treden op bij Grammys
Adele en Kendrick Lamar treden op bij Grammys (Foto: BuzzE)

Nieuwe Europese luchtvaartassociatie

De vijf grootste luchtvaartmaatschappijen van Europa hebben een nieuwe associatie opgezet, met als belangrijkste doel het verlagen van de luchthavenkosten. De nieuwe associatie heet Airlines for Europe (A4E).

De groep bestaat uit Air France-KLM, Lufthansa, International Consolidated Airlines, het moederbedrijf van onder meer British Airways, Ryanair en easyJet. Volgens de associatie zijn de tarieven op de grootste Europese luchthavens in de afgelopen tien jaar met 90 procent gestegen, terwijl de ticketprijzen met 20 procent zijn gedaald.

De maatschappijen willen dat de tarieven fors worden verlaagd om zo de concurrentiekracht van de Europese luchtvaartsector te versterken. Zij gaan dit onder de aandacht brengen van de Europese Commissie, nationale overheden en internationale organisaties.

Nieuwe Europese luchtvaartassociatie
Nieuwe Europese luchtvaartassociatie (Foto: ANP)

Tot en met ochtendspits kans op gladheid

De ANWB en het KNMI waarschuwen woensdagavond voor plaatselijke gladheid door bevriezing. Dat kan tot na de ochtendspits donderdagochtend duren. Het KNMI heeft code geel afgegeven.

In de nachtelijke uren ontstaat naar verwachting ook nog mist. Volgens weeronline.nl is er kans dat het zicht lokaal minder dan 200 meter wordt. De mist en gladheid kunnen donderdag de ochtendspits parten spelen.

Omdat er weinig wind staat, zullen de mist en laaghangende bewolking maar moeizaam oplossen, aldus het weerbureau. Waar de zon wel doorbreekt wordt het 1 tot 3 graden, anders blijft het kwik rond of mogelijk net onder het vriespunt steken.

Zuidenwind
Vrijdag wordt het overdag 0 graden in Groningen tot 4 graden aan zee. Maar door een aantrekkende zuidenwind wordt het voor het gevoel een stuk kouder.

Vanaf het weekend is het winterse weer verleden tijd en kan de temperatuur zelfs rond de 9 à 10 graden uitkomen.

Tot en met ochtendspits kans op gladheid
Tot en met ochtendspits kans op gladheid (Foto: ANP)

Oude K3 neemt in mei afscheid

Karen, Kristel en Josje van de oude K3 stellen hun definitieve afscheid nog een maandje uit. Ze sluiten hun afscheidstournee niet af op 17 april, zoals aanvankelijk de bedoeling was, maar op 8 mei in de Lotto Arena in Antwerpen. Dit maakte Studio 100 woensdag bekend.

Er is op 7 mei ook een extra K3-show met staanplaatsen toegevoegd aan de reeks. De laatste K3-show met hun opvolgsters Hanne, Marthe en Klaasje is volgens Studio 100 veruit de meest succesvolle K3-show aller tijden.

Hanne, Marthe en Klaasje wonnen in november de talentenjacht K3 zoekt K3. De tournee door Nederland en Vlaanderen met hun voorgangsters begon op 28 november. De eerstvolgende K3-show in Nederland is op 23 januari in Maastricht. De laatste K3-show in Nederland is op 10 april.

Oude K3 neemt in mei afscheid
Oude K3 neemt in mei afscheid (Foto: BuzzE)

Concurrent mag meer schildklierpillen leveren

Vanwege het naderende tekort aan Thyrax-tabletten voor schildklierpatiënten  mag een concurrent meer medicijnen gaan leveren. Medicijnfabrikant Merck heeft toestemming gekregen voor het leveren van ruim een miljoen verpakkingen met Euthyrox, om te voorkomen dat daar tekorten gaan ontstaan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft dat woensdag laten weten.

De voorraad Euthyrox komt uit Frankrijk. De verpakking is in het Frans, maar de tabletten zelf zijn precies gelijk aan de pillen die in Nederland worden verkocht. De apotheek levert een Nederlandse bijsluiter. Binnen een paar maanden moet Euthyrox in een Nederlandstalige verpakking beschikbaar zijn.

Thyrax is de komende maanden niet of nauwelijks leverbaar. Dat komt doordat de productie verhuist van Oss naar Duitsland. Ruim 300.000 gebruikers moeten overstappen op andere schildkliermedicijnen, zoals Euthyrox. Het dreigende tekort leidt tot een run op apotheken.

Zeven op de tien schildklierrpatiënten slikt Thyrax, twee op de tien neemt Euthyrox. De anderen gebruiken andere middelen. De tabletten zijn bedoeld voor mensen die last hebben van een trage schildklier. Die aandoening kan leiden tot overgewicht, vermoeidheid, traagheid en andere klachten.

Concurrent mag meer schildklierpillen leveren
Concurrent mag meer schildklierpillen leveren (Foto: ANP)

Motie voor betere informatie verworpen

De Tweede Kamer heeft een motie verworpen die justitieminister Ard van der Steur opriep beter om te gaan met de informatieplicht van het kabinet jegens de Tweede Kamer. Hij moest volgens dat voorstel een plan maken met premier Mark Rutte. De motie werd in een hoofdelijke stemming verworpen met 63 stemmen voor en 74 tegen.

Aanleiding voor de motie van de oppositiepartijen onder leiding van het CDA was de karige manier waarop Van der Steur de Tweede Kamer inlichtte over de kwestie-Maat. "Antwoorden kwamen alleen als ze werden afgedwongen. De minister leest zijn stukken niet. Vier keer vragen uit de Kamer was niet genoeg om dossiers te lichten. En we hebben twijfels over de verhouding met de politie", motiveerde het CDA de motie eerder.

Van der Steur ontraadde de motie, omdat een verbetering eigenlijk niet mogelijk is. De verplichting om informatie te verschaffen is er immers altijd. Van der Steur beloofde zich bij alles de vraag te stellen wat wanneer naar de Kamer moet 'en bij wanneer is dat in ieder geval: zo snel mogelijk'. Hij is intern wel met een verbeterplan bezig.

Hij zou het ook raar hebben gevonden om de premier erbij te halen: "Dat geeft hem een wezenvreemde rol", zei hij eerder. Alleen Van der Steur is verantwoordelijk voor de informatie over zijn departement, vindt hij.

Motie voor betere informatie verworpen
Motie voor betere informatie verworpen (Foto: ANP)

Top amateurclub WKE toch niet failliet

Amateurvoetbalclub WKE heeft via haar eigen site bekend gemaakt dat de club failliet is. Tijdens de algemene ledenvergadering van de amateurclub vanavond heeft het bestuur van de vereniging aan haar leden meegedeeld dat het faillissement van de club is aangevraagd.

Het bankroet van WKE komt voor velen als een verrassing. De club beleeft sportief gezien zeer goede tijden, ze staan eerste in de Topklasse zondag. Hoe de toekomst er nu uit ziet voor de vereniging, die is voortgekomen uit het woonwagenkamp in Emmen, is onduidelijk. "Door deze aanvraag komt de club in handen van een curator en staat het bestuur buiten spel. De curator beslist wat er met de club verder gebeurt. Een en ander houdt in dat dat er bij WKE niet meer gevoetbald kan worden en dat alles op slot gaat", zo laat de club op haar site weten.

"Een hard gelag, juist nu WKE er sportief zo florissant voor staat. Maar als er meer geld uit gaat dan er binnen komt en dat voor een langere periode, dan houdt het een keer op en dat is nu", aldus voorzitter Willem Zwikker.

Zwikker gaf RTV Drenthe een klein kijkje in de financiële keuken van de club.  Maandelijks moet WKE 28.430 euro ophoesten terwijl er deze maanden juist weinig geld binnen komt. De verwachting van het bestuur is dat de schulden aan het eind van het seizoen zouden zijn oplopen tot 60.000 euro. Ook zou de vereniging nog een claim van de belastingdienst boven het hoofd hangen.

Morgen zal de club contact opnemen met de KNVB om alle teams uit de competitie te halen. Spelers van de lagere teams mogen dan per direct overstappen naar andere clubs. Over de spelers van het eerste team beslist de curator.

Update 21.25 uur

Het nieuws gaat razendsnel in het noorden zo blijkt. RTV Drenthe meldt namelijk dat de club toch niet failliet is. Nadat het bestuur had medegedeeld dat het faillissement was aangevraagd trad het af. Hierop diende zich meteen een opvolger aan en kozen de aanwezige leden Tjeerd Boonstra als nieuwe voorzitter. "De club gaat verder", was zijn heldere mededeling.

Trainer Paul Weermanvatte de bijzondere avond nog even goed samen: "Het was een heel bijzondere avond. Dit moet nog wel een plekje krijgen. Het zou geweldig zijn als de mensen die vanavond zijn opgestaan de redding voor WKE zijn."

Update 22.01 uur

De nieuwe voorzitter heeft gesproken: "Ik kon dit niet laten gebeuren. We zijn de koploper in de topklasse. Ik ga het niet alleen doen, maar ik kan nog niet zeggen wie er met mij de kar gaan trekken. Maar het geld gaat er komen. Dat lukte ons de vorige keer, dus nu ook. Daar vertrouw ik op...." Zo lezen we op RTV Drenthe. De club, die naar het schijnt tonnen te kort komt, zal dus nog wel even in het nieuws blijven. Allereerst omdat WKE nu zondag gewoon tegen AFC zal spelen in de Topklasse.

Top amateurclub WKE failliet (Pro Shots / Erik Pasman)
Top amateurclub WKE failliet (Pro Shots / Erik Pasman)

'Schoonzus Eminem overleden aan overdosis'

De schoonzus van Eminem is bezweken aan haar drugsverslaving. Volgens RadarOnline is ze gestorven aan de gevolgen van een overdosis. De website baseert zich op informatie van de politie in Warren, een stad in de buurt van Detroit in de Amerikaanse staat Michigan.

De politie bevestigt tegenover RadarOnline dat Dawn Scott (40) dinsdag is overleden aan waarschijnlijk een overdosis heroïne. Het wachten is nog op de uitkomsten van een toxicologisch onderzoek. De dakloze vrouw stierf in een woonwagenkamp. Dawn Scott is de tweelingzus van Eminems ex-vrouw Kim Scott en tevens de biologische moeder van zijn geadopteerde dochter Alaina.

Eminem kende de vrouw al van kinds af aan. Scott vertelde vier maanden geleden aan RadarOnline dat Eminem, die 170 miljoen dollar zou bezitten, weigerde haar te helpen. Haar partner Les Martin, met wie ze op en af samenwoonde, beweert dat hij Kim in talloze telefoontjes om hulp heeft gesmeekt. ''Het waren niet de telefoongesprekken waar zij op zat te wachten. Ze wilde Dawn laten gaan. Ik was daar erg gefrustreerd over, alsof ze op een forse uitkering van een levensverzekering zat te wachten."

Dawn Scott was dakloos sinds 2014. Ze verbleef op verschillende adressen en bracht ook nachten op straat door.

'Schoonzus Eminem overleden aan overdosis'
'Schoonzus Eminem overleden aan overdosis' (Foto: BuzzE)

Miljardenverlies voor Deutsche Bank

Deutsche Bank heeft in 2015 een verlies na belastingen geleden van 6,7 miljard euro. Dat maakte de grootste bank van Duitsland woensdag bekend bij de publicatie van voorlopige cijfers.

Het enorme verlies hangt samen met eerder aangekondigde miljardenafschrijvingen op bezittingen, miljarden aan juridische kosten en reorganisatielasten. Deutsche Bank is verwikkeld in een reeks schandalen. Zo kreeg de bank een forse boete voor manipulatie van het rentetarief Libor.

In het vierde kwartaal van 2015 bedroeg het verlies na belastingen 2,1 miljard euro, aldus het financiële concern. Eind oktober kondigde de bank al aan de komende drie jaar 9000 banen te gaan schrappen om kosten te besparen.

Miljardenverlies voor Deutsche Bank
Miljardenverlies voor Deutsche Bank (Foto: ANP)

Star Wars 8 verhuist naar december 2017

Het leek te mooi om waar te zijn: voor het eerst in de geschiedenis van Star Wars hoefden fans maar anderhalf jaar te wachten tot de volgende 'episode' in de saga verscheen. Na de release van episode 7, afgelopen december, zou episode 8 verschijnen in mei 2017. Die release is echter verschoven.

Star Wars 8 komt nu alsnog in december 2017 uit. Dit maakten Disney en LucasFilm vandaag bekend in een persbericht. Het bericht geeft geen verklaring, maar laat wel weten dat de opnames voor de film komende maand van start gaan. Na het wekenlange succes van The Force Awakens gingen er geruchten dat topmensen bij Disney/LucasFilm graag wat aanpassingen zouden zien in het scenario van episode 8, zodat sommige personages, die goed bij het publiek vielen, beter uitgelicht konden worden. Of dit gerucht waar is, is niet zeker, maar een dergelijke situatie zou wel degelijk de aanjager kunnen zijn van het verschuiven van de film van het pre-zomerblockbusterseizoen, waar de eerste zes films allemaal in uitkwamen, naar het kerstseizoen.

Fans van Star Wars hoeven natuurlijk niet bijna twee jaar te wachten op de volgende dosis; Rogue One: A Star Wars Story, dat zich afspeelt vóór episode 4, komt dit jaar in december in de bioscopen.

Star Wars: Rey en BB-8
Het gaat iets langer duren voordat we meer zien van Rey en BB-8.

Stefan Wilson wil broer Justin eren tijdens Indy 500

Stefan Wilson, de broer van de afgelopen zomer verongelukte IndyCar-coureur Justin Wilson, wil komend seizoen zijn grote broer eren door mee te doen aan de Indy 500. De 25-jarige Brit heeft er goede hoop op dat dat ook zal gaan lukken. "We hebben vorige week overeenkomsten gesloten met drie nieuwe sponsoren dus het gaat zeker de goede kant op," zegt Wilson.

Er zullen ongeveer 20 of 21 rijders meedoen aan het reguliere IndyCar-seizoen. De grid van de Indy 500 bestaat traditiegetrouw uit 33 racers, waardoor er dus nog een dozijn extra racers kan worden ingeschreven voor die race. Die plekken zullen worden gevormd door rijders van teams die alleen aan de Indy 500 meedoen, maar tevens zullen er extra wagens worden ingezet door teams die aan het reguliere seizoen meedoen. "Mijn voorkeur gaat uit naar die laatste groep," stelt Wilson. "Ik denk dat een fulltime-team ons en onze sponsoren de beste kans kan geven. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar, maar de tijd verstrijkt en dus moet ik snel de rest van mijn budget bij elkaar rapen."

Mocht hij in mei op de startopstelling van de 100e Indy 500 uit de geschiedenis staan, zal Wilson waarschijnlijk een speciale helm dragen om zijn broer te eren. Zevenvoudig racewinnaar Justin verongelukte vorig jaar augustus op de Pocono Speedway doordat hij brokstukken tegen zijn hoofd aan kreeg die afkomstig waren van de gecrashte wagen van Sage Karam. De betreurde oud-teamgenoot van Jos Verstappen bij Minardi liet een vrouw en twee jonge dochters na.

"Ik zal zeker iets doen om hem te eren," zegt Stefan. "Ik denk heel veel aan hem. Het was onze droom om ooit samen op de grid van de Indy 500 te staan. Dat zou heel bijzonder zijn geweest. Ik denk er aan om met een helm te gaan racen die voor de helft mijn ontwerp is en voor de andere helft die van Justin. Zijn ontwerp zal dan aan de rechterkant staan, in de richting van het publiek."

Ploumen wil noodhulp op de schop

De noodhulp moet op de schop volgens minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking. Vorig jaar waren 125 miljoen mensen in de wereld aangewezen op noodhulp. Maar de helft van de benodigde hulp is er nooit gekomen. Daarom moet de werkwijze van de donorlanden en hulporganisaties veranderen.

Gebeurt dat niet dan zal het tekort alleen maar groter worden, vreest Ploumen. Volgens haar zijn drastische maatregelen nodig. De urgentie is zo hoog dat 'we ons geen heilige huisjes meer kunnen permitteren'.

In een opinieartikel in Het Parool woensdag schrijft ze dat ontwikkelingsorganisaties die zich richten op langdurige hulp, meer moeten gaan samenwerken met organisaties die noodhulp geven. "Want nu de vluchtelingenstromen historische hoogtepunten bereiken, hebben noodhulporganisaties als de UNHCR of het World Food Programme veel te veel op hun bord liggen."

Innovatiekracht
Ook pleit ze opnieuw voor een grote rol voor het bedrijfsleven. "Juist bij bedrijven zit immers grote innovatiekracht waar zeker ook noodhulporganisaties van kunnen leren en hun voordeel mee doen."

Volgens haar moeten hulporganisaties ook meer vrijheid krijgen over hoe en waar ze hulp geven. "Uitgaan van vertrouwen, pragmatische controle achteraf en dan keihard corrigeren waar het eventueel toch is fout gegaan, lijkt me een betere lijn."

De Tweede Kamer praat volgende week met Ploumen over noodhulp.

Ploumen wil noodhulp op de schop
Ploumen wil noodhulp op de schop (Foto: ANP)

Exotische wintersporters beantwoorden jullie vragen!

Het heeft vanwege onder meer de nodige gezondheidsproblemen, onverwachte drukte en - eerlijk is eerlijk - het simpelweg vergeten even geduurd, maar de Braziliaanse biatletes Bruna Moura en Gabi Neres hebben de door FOK!kers gestelde vragen beantwoord. Op de volgende pagina's lees je onder meer over hun lange weg om in deze wintersport terecht te komen, hoe de sporters uit meer bekende wintersportlanden naar de Brazilianen kijken en hoe ze de wondere wereld van de wintersport zelf beleven. Veel leesplezier!

Niet alleen VW Łbervervuiler

Het zal voor velen niet helemaal uit de lucht komen vallen: niet alleen het automerk Volkswagen is een grotere vervuiler dan dat ze zelf eerder beweerden, ook andere merken kunnen er wat van.

De dieselmodellen van Audi, Peugeot, Mercedes en het oerdegelijke, maar tevens oersaaie Opel, pleuren drie tot acht keer zoveel stikstofoxiden als is toegestaan in de atmosfeer. Gratis tip voor minister Schultz-Van Haegen of staatssecretaris Dijksma: wellicht is het een goed idee om dit soort vervuilers voortaan uit de binnensteden te weren, net zoals jullie eerder met oude auto's van plan waren? En dan met name misschien de Mercedes-Benz C-Class 220, die ongeveer twintig keer zoveel uitstoot heeft dan testen zouden laten zien?

De genoemde merken zijn door het TNO getest en zij hebben het ministerie weer ingelicht met de kanttekening 'hier is iets mis gegaan...'. De NOS heeft het e-mailverkeer tussen beide instanties opgevraagd en ontdekte dat er meer boefjes op de weg zijn dan VW alleen.

Het rapport komt uit 2015 en is een wat meer onafhankelijk test op 6 modellen dieselauto's. Bovengenoemde merken deden het met hun model ongeveer net zo goed als een gemiddelde VW, BMW scoorde echter wel een voldoende.

Het is niet bekend of de vervuilers, net als VW, ook sjoemelsoftware gebruiken. Daar zou nader onderzoek voor nodig zijn. Wel is aangetoond dat de software, die de hoeveel uitstoot zou moeten regelen, toch wat ander gedrag vertoont dan tijdens de test op de rollerbank. Zodra de omstandigheden namelijk verschillen van de officiële tests (altijd dus), dan neemt de hoeveelheid uitstoot toe. Iets dat die software juist zou moeten verhinderen.

Branchevereniging BRAI wil voorlopig niet ingaan op de moeilijke vragen van de NOS.

 

Duitse auto's nog steeds het populairst (Foto: ANP)
Du bist nicht allein... (Foto: ANP)

Zwaar gehandicapt kind naar gewone school

Ouders van zwaar gehandicapte kinderen richten steeds vaker zelf klassen op in gewone scholen zodat het kind toch onderwijs krijgt. Dat bevestigde een woordvoerder van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) woensdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Inmiddels zijn er al dertien van dit soort klassen in het land en er komen er dit jaar naar verwachting nog tien bij. De klassen worden gefinancierd met door ouders bij elkaar gelegd geld van persoonsgebonden zorgbudgetten (pgb) en een bijdrage van NSGK.

"Leraren en ouders zijn heel enthousiast. Gehandicapte kinderen zien leeftijdsgenoten die niet gehandicapt zijn, waar ze zich aan kunnen optrekken. Ze maken veel meer ontwikkelingssprongen. Kinderen leren hiermee elkaar op jonge leeftijd kennen", aldus de woordvoerder.

Zwaar gehandicapt kind naar gewone school
Zwaar gehandicapt kind naar gewone school (Foto: ANP)

Elton John helpt Lady Gaga met nieuw album

Elton John en Lady Gaga zijn samen de studio ingedoken om liedjes te schrijven voor haar nieuwe album. Dat heeft de zanger gezegd in het radioprogramma van Zane Low op Beats 1 radio.

Elton heeft al enkele nieuwe nummers beluisterd, verklapte hij. "Ik heb twee nummers gehoord, die echt geweldig zijn. Het zijn echt goede liedjes." Volgens de 68-jarige zanger klinkt het een beetje als Gaga's muziek uit het begin van haar carrière.

De nieuwe cd van Gaga zou dit jaar nog moeten uitkomen. Er wordt gefluisterd dat producers RedOne en Mark Ronson aan de plaat meewerken.

Elton John helpt Lady Gaga met nieuw album
Elton John helpt Lady Gaga met nieuw album (Foto: BuzzE)

SP zegt vertrouwen op in Van der Steur

De SP heeft het vertrouwen opgezegd in justitieminister Ard van der Steur. De partij verwijt hem niet juist te hebben opgetreden in de kwestie-Maat.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen zei woensdag dat hij niet anders kon dan een motie van wantrouwen in te dienen. De excuses die Van der Steur heeft gemaakt, ziet de SP als afgedwongen. Alleen omdat Maat er zelf achteraan ging, kwamen de excuses er uiteindelijk, aldus de SP.

Van Nispen heeft geen enkel moment gehad dat hij een minister zag die op zoek was naar de waarheid. Hij miste zelfreflectie bij Van der Steur en ziet geen deemoedigheid. Ook wijst de minister te veel naar de politie, aldus de SP.

SP zegt vertrouwen op in Van der Steur
SP zegt vertrouwen op in Van der Steur (Foto: ANP)

Nieuwe screenshot Shenmue III opgedoken

Tijdens een persconferentie van game-evenement MAGIC Monaco is een nieuwe work-in-progress-screenshot opgedoken van Shenmue 3. De afbeelding werd gepubliceerd via het officiële Twitter-kanaal van het evenement.

In de screenshot is hoofdpersoon Ryo Hazuki te zien samen met Ling Shengua, een mysterieus meisje die eerder al verscheen in Ryo's dromen.

Shenmue III werd vorig jaar tijdens E3 aangekondigd als Kickstarter-campagne en haalde het doelbedrag van twee miljoen dollar binnen acht uur. De teller staat inmiddels op 6,3 miljoen dollar. Shenmue III moet in december volgend jaar uitkomen voor PlayStation 4 en pc.

Shenmue III work in progress
Shenmue III work in progress

WoensdagCulinair #26 Toetjes voor de koude dagen

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

  

Vooral als het buiten vriest, smaken deze zelfgemaakte toetjes extra lekker.

   

Verse vanillevla, ook lekker als die nog warm is.

   

Stammenoorlog rond 10.000 v.C. in Far Cry Primal-trailer

Het marketingoffensief van Ubisoft draait op volle toeren om hun aankomende titel Far Cry Primal onder de aandacht te brengen. Vandaag komt de Franse ontwikkelaar en uitgever met een nieuwe trailer voor de game, waarin aandacht is voor stammenoorlogen en de overleving van de mensheid.

Far Cry Primal kwam via een mysterieuze streaming video in oktober vorig jaar enigszins onverwachts om de hoek kijken en kreeg meteen een releasedatum mee voor februari 2016. Met zo'n korte tijd tussen aankondiging en release is het niet zo vreemd dat er nu aan de lopende band trailers en informatie naar buiten worden gebracht.

De trailer van vandaag focust wat meer op stammenoorlogen in plaats van het overleven tussen reusachtige roofdieren. Far Cry Primal komt op 23 februari uit voor PlayStation 4 en Xbox One. De pc-versie komt een week later, op 1 maart.

'Tankbeurt wordt alsmaar goedkoper'

Automobilisten varen wel bij de alsmaar dalende olieprijzen. De benzineprijs aan de Nederlandse pomp zit nu al op het laagste niveau in jaren. En er kan zomaar nog 20 cent van de literprijs af gaan, heeft consumentencollectief UnitedConsumers uitgerekend.

De landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 bedraagt inmiddels 1,52 euro, bij sommige pompen betalen consumenten niet meer dan 1,30 euro. En voor een vat ruwe olie moet op de markt nu een kleine 28 dollar neergeteld worden.

Zakt de olieprijs naar 20 dollar per vat, dan daalt de adviesprijs voor snelwegtankstations volgens UnitedConsumers naar 1,43 euro. Bij een olieprijs van 10 dollar is de consument bij zijn tankbeurt waarschijnlijk nog maar 1,32 euro per liter kwijt. Voor goedkope pompen, waar weinig tot geen marge gerekend wordt, betekent dit dat de literprijs in theorie richting de 1,10 euro kan gaan.

Goede vooruitzichten
De vooruitzichten voor de automobilist zijn vooralsnog goed. De meeste kenners denken dat de olieprijzen nog wel even blijven dalen. Het overaanbod aan olie op de markt dreigt alleen maar groter te worden, nu ook Iran weer op grote schaal mag gaan exporteren.

De consument profiteert hiervan, zegt analist Paul van Selms van UnitedConsumers. "Elk dubbeltje dat de pompprijs daalt, levert de gemiddelde automobilist ongeveer 100 euro per jaar op."

In 2015 konden autorijders in Nederland ook al ruim 100 euro besparen op brandstofprijzen, vergeleken met het jaar ervoor. Deze lijn lijkt zich in 2016 voort te zetten. De prijs voor benzine en diesel ligt op dit moment meer dan 15 cent lager dan het gemiddelde van vorig jaar.

'Tankbeurt wordt alsmaar goedkoper'
'Tankbeurt wordt alsmaar goedkoper' (Foto: ANP)

2015 warmste jaar ooit gemeten

Nooit werd op aarde een hogere gemiddelde temperatuur gemeten dan in 2015. Dat blijkt uit woensdag verschenen Amerikaanse cijfers van onder meer ruimtevaartorganisatie NASA. In het afgelopen jaar lag de temperatuur 0,9 graden Celsius boven het gemiddelde van de 20e eeuw, 0,16 graden boven het vorige record van een jaar eerder.

"Het jaar 2015 was opmerkelijk, zelfs in de context van de langetermijntrend van opwarming", zei een woordvoerder van NASA. De opwarming wordt volgens de meeste wetenschappers grotendeels veroorzaakt door de mens, maar het afgelopen jaar speelde ook het weerfenomeen El Niño een rol.

De data waarop de wetenschappers zich baseren, gaan terug tot 1880.

Eind vorig jaar was al duidelijk dat het temperatuurrecord hoogstwaarschijnlijk verbroken zou worden. Dat is nu dus bevestigd.

2015 warmste jaar ooit gemeten
2015 warmste jaar ooit gemeten (Foto: ANP)

Goudprijs in de lift door onrust op beurzen

De goudprijs is bezig met een flinke opmars. Het edelmetaal wordt in economisch onzekere tijden gezien als een veilige vluchthaven voor beleggers.

Sinds begin dit jaar is de prijs van goud al met ruim 4 procent gestegen. Daarmee ligt de goudprijs op koers voor de beste maand sinds januari vorig jaar. De prijs van een troy ounce (31,1 gram) bedraagt nu meer dan 1107 dollar.

In 2015 ging de goudprijs nog voor het derde jaar op rij omlaag. In september 2011 bereikte de goudprijs het hoogste niveau ooit met meer dan 1900 dollar.

Goudprijs in de lift door onrust op beurzen
Goudprijs in de lift door onrust op beurzen (Foto: ANP)

Xenos gaat 250 winkelmedewerkers ontslaan

Winkelketen Xenos schrapt circa 250 banen in Nederland. Met de ingreep wil Xenos, onderdeel van Blokker Holding, de loonkosten terugbrengen en tegelijk de bezetting beter in lijn brengen met het teruglopende winkelbezoek van klanten.

Het bedrijf maakte woensdagavond bekend dat diverse leidinggevende en coördinerende functies in de filialen komen te vervallen en circa 250 winkelmedewerkers boventallig worden. Xenos had het nieuws even daarvoor meegedeeld aan zijn filiaalmanagers en het winkelpersoneel.

Het is de bedoeling dat de bezetting voortaan anders wordt ingericht, waardoor er meer uren op de winkelvloer vrijkomen voor de dienstverlening aan de klant. Xenos is van plan extra vulploegen in te zetten om na sluitingstijd de schappen te vullen.

Vernieuwen van de formule
De winkelketen, waarvan het resultaat onder druk staat, investeert dit jaar tegelijk circa 11,5 miljoen euro in zaken als het vernieuwen van de formule en het verbeteren van het assortiment en de service op de winkelvloer. Het bedrijf maakt ook extra ruimte vrij in zijn distributiecentrum om de webwinkel verder te laten groeien.

Het was woensdag de hele dag al onrustig op de werkvloer bij de keten. Dinsdag kwam al naar buiten dat Xenos het winkelpersoneel bijeen ging roepen voor een mededeling. De directie heeft voor de plannen een adviesaanvraag ingediend bij de ondernemingsraad.

Xenos telt ongeveer 250 winkels, waarvan een kleine tweehonderd in Nederland en de rest in Duitsland. Bij de keten werken ongeveer 3500 mensen.

Xenos gaat 250 winkelmedewerkers ontslaan
Xenos gaat 250 winkelmedewerkers ontslaan (Foto: ANP)

Star Wars in BelgiŽ voorbij miljoen bezoekers

Een week later dan in Nederland is Star Wars: The Force Awakens ook in België de grens van een miljoen bioscoopbezoekers gepasseerd. Kinepolis Brussel mocht dinsdagavond de miljoenste bezoeker verwelkomen, zo liet de Belgische bioscoopketen woensdag weten.

De zevende episode van Star Wars is de best bezochte Star Wars-film ooit in België en Nederland. The Force Awakens doet het in beide landen beter dan haar voorgangers. Voor distributeur Disney is het ook de best bezochte film ooit in België. Disneys vorige recordhouder was Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest.

The Force Awakens verscheen dertig jaar na het einde van episode zes, The Return of the Jedi, die uitkwam in 1983. De hoofdrollen worden gespeeld door Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, John Boyega en Oscar Isaar. Regisseur is J.J. Abrams.

Star Wars in België voorbij miljoen bezoekers
Star Wars in België voorbij miljoen bezoekers (Foto: BuzzE)

Jorritsma op tijd fit voor NK sprint

Schaatser Gerben Jorritsma kan komend weekend gewoon meedoen aan het NK sprint in Heerenveen. De 22-jarige schaatser van Lotto-Jumbo is net op tijd hersteld van een bovenbeenblessure.

Jorritsma, die een zeer succesvol voorseizoen kende, liep de blessure afgelopen december op bij het NK afstanden. Dat toernooi viel daardoor volledig in het water. "Vandaag weer voor het eerst gestart sinds de NK afstanden. Geen pijn, dus met vertrouwen starten op de NK sprint", aldus Jorritsma vandaag.

Op het NK zijn ook startbewijzen te verdienen voor het WK sprint, volgende maand in Seoul.

Hockeydames in oefentoernooi te sterk voor AustraliŽ

De hockeydames hebben woensdag op het Tri-Series testtoernooi in Singapore met 2-0 gewonnen van Australië. Vorige week won Nederland ook al van de Australische dames in een oefenduel, toen werd het 4-1.

Maria Verschoor en Roos Drost tekenden voor de doelpunten van de Oranjedames. Dinsdag eindigde het eerste duel voor Oranje op het Tri-Series toernooi in een gelijkspel: Nederland en Duitsland kwamen beiden niet tot scoren.

Morgen hebben de Oranje Dames een rustdag en spelen Australië en Duitsland tegen elkaar. Vrijdag neemt Nederland het op tegen onze Oosterburen, waarna zaterdag opnieuw Australië de tegenstander is.

Banggood doet het weer! Blitzwolf actieweken!

Vanaf vandaag gaan bij Banggood de BlitzWolf-weken van start: tot en met zondag 7 februari maak je exclusief op FOK! kans op één van de twintig gratis producten van BlitzWolf: producent van betaalbare kwaliteitsproducten als kabels, laders en gadgets. Bovendien krijg je tijdens de actieperiode 20% korting op een groot deel van het BlitzWolf-assortiment. 

Meedoen is simpel: in het >>actietopic<< in het CHI-forum wordt doordeweeks elke dag een BlitzWolf-weetje gedeeld en tegelijkertijd een gratis product toegevoegd. Van vrijdag tot en met zondag kun je dan reageren en aangeven welk product je wilt winnen. Winnaars worden tijdens de actieperiode iedere maandag bekend gemaakt.

Blitzwolfweken bij Banggood!
Blitzwolfweken bij Banggood!

Recordomzet voor ASML in 2015

ASML heeft 2015 afgesloten met een recordomzet van 6,3 miljard euro. In het laatste kwartaal werd voor 1,4 miljard euro aan productiemachines en bijbehorende producten en diensten geleverd aan de wereldwijde chipindustrie, in lijn met een eerder afgegeven prognose.

De kwartaalomzet is daarmee wel verder teruggelopen, zoals dat het hele jaar het geval was. Klanten werden terughoudender met investeringen in nieuwe machines. Voor het eerste kwartaal voorziet ASML een verdere afname tot circa 1,3 miljard euro, maar daarna wordt volgens topman Peter Wennink een 'aanzienlijke toename', verwacht.

ASML boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 292 miljoen euro, tegen 322 miljoen euro een periode eerder. Het bedrijf stelt een dividend voor van 1,05 euro per aandeel, de helft meer dan vorig jaar, en wil de komende twee jaar voor 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

Recordomzet voor ASML in 2015
Recordomzet voor ASML in 2015 (Foto: ANP)

'Bankroet V&D drukt stemming consumenten'

Het faillissement van winkelketens als V&D, drogist DA en schoenengigant Macintosh zet de stemming van consumenten stevig onder druk. Volgens ING heeft het Nederlandse consumentenvertrouwen een 'flinke tik' gekregen.

Uit een peiling van de bank blijkt dat consumenten nu weer 'net zo somber' zijn over de staat van de economie als afgelopen zomer. Het sentiment ten aanzien van de arbeidsmarkt daalde zelfs naar het niveau van bijna een jaar terug. Het economisch bureau van ING wijt dat laatste aan de duizenden retailbanen die door de bankroeten op de tocht staan.

Wat bij de terugval in het vertrouwen ook sterk meespeelt, zijn de dalende beurskoersen. Beleggers maken zich wereldwijd zorgen om zaken als de economische problemen in China en de lage olieprijs. ING gaat vooralsnog uit van een tijdelijke dip. De vooruitzichten voor de economie zijn nog altijd gunstig, aldus de bank.

'Bankroet V&D drukt stemming consumenten'
'Bankroet V&D drukt stemming consumenten' (Foto: ANP)

Kim Kardashian wil 31 kilo afvallen

Kim Kardashian is vastberaden de kilo's die ze aan is gekomen tijdens haar zwangerschap er weer af te trainen en diëten.

Een aantal kilo's zijn er inmiddels al vanaf, meldt ze op Twitter. "Ik ben er al 13 kwijt, maar heb er nog 18 te gaan! Ik ben erg gefocust." Ze belooft haar fans via haar app op de hoogte te houden van haar afvalrace. "Ik zal mijn Atkins-plan delen", zo verwijst ze naar de bekende dieetmethode. "Het gaat erg zwaar worden, maar kan niet wachten om het allemaal met jullie te delen."

Niet alle aangekomen kilo's waren overigens te wijten aan haar zwangerschap, meldt ze. "Ik ben 27 kilo aangekomen toen ik zwanger was, maar had er de afgelopen jaren ook nog eens 4 bij gekregen. Het is dus echt tijd om mijn doel te halen."

Kim Kardashian wil 31 kilo afvallen
Kim Kardashian wil 31 kilo afvallen (Foto: BuzzE)

Jochie krijgt naaktfoto's schoonmoeder

Een veertienjarig ventje uit Akron, in de Amerikaanse staat Ohio, is voor het leven getekend. Hij heeft namelijk naaktfoto's gekregen van zijn 47-jarige schoonmoeder.

Het schokkende verhaal kwam aan het licht toen de moeder van het slachtoffer op 6 januari in de telefoon van haar zoon gluurde. Hierin stuitte de vrouw niet alleen op naaktfoto's van Dodi Charisse Wade, maar ook op expliciete sms'jes en zelfs een paar naaktfilmpjes van de vrouw in kwestie.

Moederlief stapte hierop direct naar de politie. Bromsnor trof in de smartphone verschillende expliciete beelden van Wade aan. Deze zijn tussen 22 november en 25 december vorig jaar geschoten. Ook heeft de politie ontdekt dat de ouwe vrijster diverse malen aan het knaapje had gevraagd om haar eens flink uit te wonen.

De liefde tussen het arme kereltje en zijn vriendinnetje is inmiddels over en uit. Wade is gisteren door agenten in de boeien geslagen. Haar wordt onder andere het toebrengen van ernstige schade aan minderjarigen ten laste gelegd.

WadeHet zou je schoonmoeder maar zijn. We wensen het slachtoffer dan ook veel sterkte toe
(foto: Summit County Jail)

Meer ernstig oogletsel door vuurwerk oudjaar

Tijdens de jaarwisseling zijn vijftien mensen blind geworden aan één oog. Dat is meer dan het jaar daarvoor toen tien mensen een oog moesten missen. Dat stelt het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) woensdag.

In totaal raakten tijdens de jaarwisseling 160 mensen gewond aan hun ogen tijdens de uren dat vuurwerk mag worden afgestoken. Dit aantal is lager dan vorig jaar toen 210 mensen letsel opliepen, maar dit jaar waren er meer mensen met ernstig oogletsel. In één geval moest een oog helemaal worden verwijderd. 41 procent van de slachtoffers is geraakt door vuurwerk dat door iemand anders is afgestoken, aldus het NOG.

"De ernst van de letsels is dit jaar heftiger dan vorig jaar. Deze jaarwisseling toont zodoende wederom aan dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk", aldus Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Meer ernstig oogletsel door vuurwerk oudjaar
Meer ernstig oogletsel door vuurwerk oudjaar (Foto: ANP)

Nieuw bewijs zou duiden op bestaan kolossale negende planeet

Ons model van ons huidige zonnestelsel moet misschien totaal op de schop. Mogelijk bestaat ons zonnestelsel toch uit negen planeten en niet uit acht. Onderzoekers en astronomen van een instituut in Californië komen met een baanbrekende conclusie.

Volgens hen bestaat er nieuw bewijs voor een kolossale negende ijsplaneet ver buiten de omloopbaan van Pluto. Pluto was lange tijd onze negende planeet maar is sinds een jaar of tien gedegradeerd en mag die titel niet meer dragen. Nu beweren deze astronomen dat er wel degelijk aanwijzingen zijn dat zich daarbuiten ergens nog een joekel van een planeet om onze zon draait.

Astronomen Michael Brown en Konstantin Batygin beweren in een wetenschappelijk artikel dat de planeet een diameter van twee tot vier keer zo groot als die van de aarde zou hebben. Daarmee zou het de vijfde plek in nemen qua grootte van planeten in ons zonnestelsel. Volgens hen zijn er aanwijzingen dat de banen van kleine dwergplaneten en andere kleinere objecten worden beïnvloedt door de zwaartekracht van een nog onbekend object. Ze menen dat de enorme zwaartekrachten van Jupiter of Saturnus het object mogelijk ver buiten het zonnestelsel hebben geslingerd waar het nog altijd in een baan rond onze zon zou draaien. Mogelijk tot wel twintig keer verder weg dan Neptunus. En dat maakt de afstand zodanig ver waardoor het object zelfs niet wordt opgepikt door onze sterkste telescopen.

Beide onderzoekers begonnen aanvankelijk hun project om aan te tonen dat de 'Negende Planeet' juist niet bestaat. Allerlei onderzoeken, computermodellen en ingewikkelde rekentabellen werden losgelaten op beweringen dat de kleinere objecten in die regio werden beïnvloedt door iets veel groters. Telkens weer moesten ze echter erkennen dat ze geen logische verklaring konden vinden en dat ze zelf ook steeds meer gingen geloven in het bestaan van een onbekend object. 

In de wetenschap wordt al jaren gespeculeerd over een mogelijk negende planeet. Ook op Fok! wordt in fora als 'The Truth is in here' volop gespeculeerd over het bestaan van "Planet X".  Zou dit dan de langverwachte ontdekking van Planet X zijn? 

Tennisser helpt duizelig ballenmeisje de baan af

Een opmerkelijk moment tijdens de tweede ronde van de Australian Open. In de wedstrijd van de Franse Jo-Wilfried Tsonga tegen de Australiër Omar Jasika kreeg een ballenmeisje een bal in het gezicht en voelde zich daarna niet lekker. Tsonga zag het huilende meisje en liet zich daarna van zijn beste kant zien. De goede daad werd wel beloond: Tsonga won zijn partij in 7-5, 6-1, 6-4.

 

Tsonga helpt duizelig ballenmeisje de baan af (Bron:YouTube)

Forse druk op Volkswagen voor compensatie

Alle consumenten die de dupe zijn geworden van de sjoemeldiesels van Volkswagen moeten op een passende manier worden gecompenseerd. Eurocommissaris voor industrie Elzbieta Bienkowska heeft met die boodschap de druk op de Duitse autofabrikant vergroot.

Bienkowska heeft een lijst met eisen aan Volkswagen (VW) gestuurd. Daarin staat onder meer dat de 8,5 miljoen Europese VW-bezitters met een wagen met sjoemelsoftware gecompenseerd moeten worden. Compensatie is volgens haar cruciaal om het autobedrijf nog als betrouwbare partner te zien. Door de aangepaste software kwamen de wagens veel schoner uit testen dan ze in werkelijkheid zijn.

Volkswagen heeft toegezegd tienduizenden Amerikaanse klanten een compensatie tot 1000 dollar te geven. In Europa zet het bedrijf vooralsnog in op reparatie van de betreffende auto's, omdat VW-rijders volgens het concern geen schade hebben geleden.

Het bedrijf heeft nu 6,7 miljard euro opzijgezet voor wereldwijde reparatiekosten, maar Volkswagen kan zich opmaken voor veel hogere kosten als gevolg van boetes en proceskosten. In de VS alleen al hangt de automaker voor 46 miljard dollar (42 miljard euro) aan milieuboetes boven het hoofd. In Europa zijn de kosten door andere regelgeving nog onduidelijk.

Forse druk op Volkswagen voor compensatie
Forse druk op Volkswagen voor compensatie (Foto: ANP)

'Hewitt als matchfixer is onzin'

De sportblog Show Legend zegt na uitgebreide analyse de namen te hebben gevonden van vijftien tennissers die op de lijst met van matchfixing verdachte spelers staan. BBC en BuzzFeed kregen uitgebreide data in handen en publiceerden die, waarin spelers wel anoniem gehouden werden. Show Legend zegt uit die gegevens en met het gebruik van statistische analyses toch vrijwel alle namen gevonden te hebben. 

Op de lijst staat inderdaad een grand slamwinnaar en - zoals eerder gemeld werd - precies acht spelers die deze week begonnen zijn aan de Australian Open. De grand slamwinnaar is dan ook niet de minste naam: Lleyton Hewitt zou op een of andere manier betrokken zijn geweest bij matchfixing, zoals het mogelijk op rare en dus voor wedders gunstige momenten weggeven van een wedstrijd. 

Op de lijst van vijftien spelers staan twaalf spelers die op enig moment in hun loopbaan in de top-50 van de wereldranglijst hebben gestaan. Igor Andreev (18e), Juan Ignacio Chela (15e), Hewitt (1e) en Janko Tipsarevic (8e) hebben zelfs bij de beste twintig van de wereld gestaan. De volledige lijst van verdachte spelers is hieronder te vinden, terwijl hier een meer uitgebreide verklaring van het werk van Show Legens gevonden kan worden.

Speler (Land) Hoogste positie op wereldranglijst
Lleyton Hewitt (Australië)* 1
Janko Tipsarevic (Servië) 8
Juan Ignacio Chela (Argentinië) 15
Igor Andreev (Rusland) 18
Albert Montañes (Spanje) 22
Ivan Dodig (Kroatië)* 29
Andrey Golubev (Kazachstan)* 33
Alex Bogomolov (VS) 33
Denis Istomin (Oezbekistan)* 33
Lukas Lacko (Slowakije)* 44
Teymuraz Gabashvili (Georgië)* 44
Daniel Gimeno-Traver (Spanje)* 48
Michael Russell (VS) 60
Matthew Ebden (Australië)* 61
Jan Hajek (Tsjechië) 71

* Gespeeld op de Australian Open 2016

Update 16.50 uur

Nader onderzoek naar de wedstrijden waar Hewitt bij betrokken was leert dat er in vrijwel alle gevallen zeer waarschijnlijk weinig aan de hand was wat matchfixing betreft. SportDW dook dieper in een aantal van de 'verdachte partijen' van de Australiër en kwam met veelal plausibele verklaringen voor onder meer de rare bewegingen in de noteringen van de wedkantoren. Zo vonden veel wedstrijden plaats nadat Hewitt terugkwam van bijvoorbeeld een blessureperiode, wat het voor bookmakers lastig maakt om de kansen te beoordelen en waardoor er nogal eens veranderingen in plaats kunnen vinden.

Een meer uitgebreide kijk op de zaak per wedstrijd - inclusief redenen waarom Hewitt net zo goed helemaal geen fixer kan zijn - kan hier gevonden worden.

Griepepidemie heerst in Nederland

In Nederland heerst een griepepidemie. Dat meldt het Rijksinstituutvoor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag.

Afgelopen week bezochten 72 per 100.000 mensen de huisarts wegens griepachtige klachten. In de week daarvoor waren dat er 82 per 100.000.

Er is sprake van een officiële griepepidemie omdat huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 mensen op elke 100.000 Nederlanders met griepachtige klachten turfden.

Waarschijnlijk goede bescherming
Volgens het RIVM komen er dit seizoen verschillende soorten griepvirussen voor. Het type 'A(H1N1)pdm09' wordt op dit moment het meest gevonden. "Dit virus komt vooralsnog goed overeen met het virus dat in het vaccin is opgenomen. Als dit zo blijft, zal het griepvaccin dit seizoen waarschijnlijk goede bescherming geven", aldus het instituut.

De afgelopen vijf seizoenen duurde de griepepidemie gemiddeld twaalf weken, met een uitschieter van 21 weken in het griepseizoen van 2014/2015.

Griepepidemie heerst in Nederland
Griepepidemie heerst in Nederland (Foto: ANP)

Rutte wacht op Turkse vluchtelingenplannen

Turkije moet snel met concrete voorstellen komen om de situatie van Syrische vluchtelingen in dat land te verbeteren. Het eerste deel van het toegezegde geld voor dat doel ligt klaar, zei premier Mark Rutte woensdag op een persconferentie in het Europees Parlement in Straatsburg.

De EU-leiders spraken in november af het Turkije-fonds aan te vullen tot 3 miljard euro. De Europese Commissie heeft 500 miljoen gestort, maar de lidstaten houden de hand op de knip. Het is belangrijk dat de rest van het geld wordt 'gedeblokkeerd', zei Rutte. Nederland zou circa 117 miljoen euro moeten bijdragen.

In ruil voor onder meer het geld moet Turkije de grenzen met Griekenland beter bewaken en Syrische vluchtelingen meer perspectief bieden zodat ze niet meer naar Europa trekken. Rutte wil 'nauw samenwerken' met Turkije om een succes te maken van het gezamenlijke actieplan.

Rutte wacht op Turkse vluchtelingenplannen
Rutte wacht op Turkse vluchtelingenplannen (Foto: ANP)

Oeuvreprijs voor acteur Rutger Hauer

Rutger Hauer krijgt dit jaar de 'ShortCutz Amsterdam Career Award' voor zijn bijdrage aan de Nederlandse en buitenlandse filmwereld. Hauer ontvangt de oeuvreprijs maandag in EYE in Amsterdam uit handen van regisseur Maarten Treurniet, die met Hauer de film De Heineken Ontvoering maakte.

Tijdens het evenement ter ere van de beste Nederlandse korte films worden prijzen uitgereikt in tien categorieën, waaronder beste regisseur, acteur, actrice en scenario. De winnaar in de categorie beste film krijgt 10.000 euro voor een volgende filmproductie.

De Shortcutz Jury bestaat onder anderen uit acteur Tygo Gernandt, regisseur Roel Reiné, actrice Ariane Schluter en regisseur Eddy Terstall. Tijdens de derde editie van de Shortcutz Amsterdam Annuel Awards wordt voor het eerst ook een publieksprijs uitgereikt. Het doel van Shortcutz Amsterdam is om nieuw Nederlands filmtalent te promoten.

Oeuvreprijs voor acteur Rutger Hauer
Oeuvreprijs voor acteur Rutger Hauer (Foto: BuzzE)

Kamervoorzitter: ongemakkelijke situatie

"We hebben te maken met een ongemakkelijke situatie". Dat stelde de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, woensdag na de presentatie van een onderzoek naar een mogelijk ambtsmisdrijf door een fractievoorzitter. De onderzoekers slaagden er niet in de waarheid boven water te krijgen over het lekken van informatie uit de zogeheten Commissie Stiekem, officieel de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD).

Het gaat om een situatie die geen winnaars kent en die 'ongeacht de uitkomst, raakt aan het aanzien van de Tweede Kamer', aldus Arib. Volgens de voorzitter is uit het onderzoek wel af te leiden dat de Kamer laat zien 'dat zij schending van de geheimhouding niet accepteert'.

Kamervoorzitter: ongemakkelijke situatie
Kamervoorzitter: ongemakkelijke situatie (Foto: ANP)

James Morrison naar Pinkpop

James Morrison speelt in juni op Pinkpop. Dat verklapte de Britse zanger woensdagochtend in de ochtendshow van Gerard Ekdom op NPO Radio 2.

Morrison geeft in april een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Toen Ekdom hem vroeg of hij wellicht later dit jaar nog eens in Nederland terugkomt voor een festival, bevestigde hij zijn komst naar Landgraaf. Op welke dag Morrison optreedt, is nog niet bekend.

Tot nu toe zijn de enige officiële bevestigde namen Rammstein, Red Hot Chili Peppers en Storsky. Pinkpop wordt dit jaar gehouden op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juni. De kaartverkoop begint zaterdag 20 februari.

James Morrison naar Pinkpop
James Morrison naar Pinkpop (Foto: BuzzE)

Arrestaties in groot onderzoek bitcoins

De opsporingsdienst van de Belastingdienst (FIOD) heeft dinsdag tien mensen aangehouden in het kader van een groot internationaal onderzoek naar bitcoins. De fiscale recherche doorzocht vijftien adressen in Rotterdam, Zoetermeer, Almere, Dordrecht, Zaandijk, Schiedam, Den Haag en Putten. Dat maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend.

Er is beslag gelegd op luxe voertuigen, contant geld en bankrekeningen. Na rechtshulpverzoeken aan de Verenigde Staten, Australië, Litouwen en Marokko is ook beslag gelegd op bitcoinaccounts. Ook zijn grondstoffen voor het maken van xtc gevonden.

Arrestaties in groot onderzoek bitcoins
Arrestaties in groot onderzoek bitcoins (Foto: ANP)

Eerste namen Bevrijdingspop bekend

Ronnie Flex, Lil' Kleine en Chef'Special treden dit jaar op tijdens Bevrijdingspop Haarlem. Ook Sue the Night, John Coffey en My Baby maken op het festival hun opwachting, meldt de organisatie woensdag.

Sue the Night stond vorig jaar ook al op het programma, maar de singer-songwriter moest toen haar optreden afzeggen vanwege slecht weer. Chef'Special is de afsluiter van Bevrijdingspop.

Het festival is het oudste bevrijdingsfestival van Nederland. De eerste editie werd in 1980 gehouden.

Eerste namen Bevrijdingspop bekend
Eerste namen Bevrijdingspop bekend (Foto: BuzzE)

'In 2050 meer plastic dan vis in de zee'

De industrieën produceren zo veel plastic en de mens dumpt zo veel ervan in zee, dat er in 2050 vermoedelijk meer kunststof dan vis in de oceanen is te vinden. Dat schrijft de Ellen MacArthur Foundation in een rapport dat bij het begin van het World Economic Forum in Davos is gepresenteerd.

In een halve eeuw is de plasticproductie wereldwijd vertwintigvoudigd. Er wordt momenteel jaarlijks circa 311 miljoen ton geproduceerd. De stichting verwacht dat de productie de komende twintig jaar nog eens zal verdubbelen. 20 procent van de olieproductie zal in 2050 opgaan aan plastic. Vandaag de dag is dat nog 5 procent. Slechts 5 procent van het plastic wordt gerecycled. De rest verdwijnt naar stortplaatsen of in zee.

De naamgeefster van de stichting is de bekende Engelse solozeilster Dame Ellen MacArthur. Haar stichting streeft al jaren naar een industrie die vervuilt noch restproducten achterlaat. Het forum in Davos is een jaarlijkse bijeenkomst van belangrijkste bedrijfsleiders in de wereld.

'In 2050 meer plastic dan vis in de zee'
'In 2050 meer plastic dan vis in de zee' (Foto: ANP)

Roebel naar laagste dollarwaarde ooit

De Russische roebel daalde woensdag tot de laagste stand ten opzichte van de Amerikaanse dollar ooit. Dat is vooral te wijten aan de prijsdaling van olie, de voornaamste inkomstenbron van Rusland, met ruim 40 procent in de afgelopen 12 maanden.

Halverwege de middag gingen er bijna 81 roebels in 1 dollar en het eind van de waardedaling lijkt nog niet in zicht. "Zodra marktpartijen zich realiseren dat de olieprijzen geruime tijd laag zullen zijn, komt de roebel verder onder druk", zei een handelaar in Moskou. "Als de olieprijs daalt tot 25 dollar zal de verhouding 83 roebel per dollar zijn".

In 2014 kelderde de Russische munt voor het laatst in een vergelijkbare mate. Destijds verhevigde de oorlog in Oekraïne en haalden buitenlandse investeerders massaal geld uit het land. Na een reeks steunmaatregelen van de Russische centrale bank schommelde de roebel destijds tussen 58,15 en 80,10 stuks per dollar.

Het hoofd van de centrale bank liet weten vooralsnog niet in te zullen grijpen. "De munt is momenteel 'fair' gewaardeerd en heeft geen steun nodig. Mocht de financiële stabiliteit in gevaar komen, zullen we wel maatregelen treffen".

Roebel naar laagste dollarwaarde ooit
Roebel naar laagste dollarwaarde ooit (Foto: ANP)

Frankrijk telt meer acties tegen moslims

Frankrijk telde vorig jaar een recordaantal van vierhonderd aanvallen op moslims. Na de dodelijke aanval op de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo en op een Joodse supermarkt in Parijs in januari, verdrievoudigde het aantal gevallen van agressie jegens moslims. Dat heeft de Franse minister Bernard Cazeneuve gezegd tegen de katholieke krant La Croix.

Het aantal antisemitische incidenten in Frankrijk bedroeg vorig jaar meer dan achthonderd, dat waren er iets minder dan in 2014, toen er 851 meldingen van geweld tegen Joden werden geregistreerd. De raad van Joodse organisaties in Frankrijk toont zich bezorgd over de cijfers.

Frankrijk telt meer acties tegen moslims
Frankrijk telt meer acties tegen moslims (Foto: ANP)

Wang laat opnieuw verstek gaan bij ADO

ADO Den Haag lijkt zo langzamerhand helemaal klaar te zijn met grootaandeelhouder Hui Wang. De Chinees nam de club uit de Hofstad begin vorig jaar over, maar heeft tot nu toe niet de beloofde miljoenen in de club gepompt. Vandaag heeft hij weer verstek laten gaan bij een aandeelhoudersvergadering.

Eerder kwam Wang al niet bij de vergadering van 18 december opdagen, reden voor ADO om de meeting maar helemaal af te gelasten. De overige aandeelhouders, de gemeente Den Haag en de HFC, zullen snel een nieuwe vergadering beleggen om de koers voor de komende weken door te nemen. De directie van ADO heeft vanochtend een gesprek gevoerd met KNVB-directeur Bert van Oostveen.

Hij wil de noodlijdende club helpen waar hij kan, zo meldde hij aan VI. "We lezen ook de berichten in de media en die baren ons zorgen. Vandaar dat wij in contact zijn met de club om onze hulp aan te bieden. Daarbij moet je denken aan een soort van bemiddelende en adviserende rol. ADO is een mooie, grote club, en we vinden dat er een oplossing moet komen voor de ontstane situatie. We maken ons zorgen en zijn bereid om de club hulp aan te bieden daar waar dat kan en daar waar het op prijs wordt gesteld."

Update 16.07 uur
De nood is hoog in Den Haag, zo bleek uit woorden van de Haagse wethouder Tom de Bruijn. "Als er niet heel snel een oplossing komt, krijgt de club eind volgende maand al problemen met het uitbetalen van de salarissen." Er dreigt een tekort van 1,3 miljoen euro. De club werkt aan oplossingen.

Wang laat opnieuw verstek gaan bij ADO (Pro Shots/ANP)
Wang laat opnieuw verstek gaan bij ADO (Pro Shots/ANP)

Haase kan wel van Federer en Murray winnen bij tennisbowling

Hoewel de resultaten van Robin Haase op de tennisbaan nog niet echt om over naar huis te schrijven zijn, mag Haase wel een nieuwe overwinning op zijn palmares laten bijschrijven. Haase verloor in de eerste ronde van de Australian Open nog van de laagvlieger Mirza Bazic (137e op wereldranglijst), maar met een potje tennisbowlen versloeg hij wereldtoppers als Roger Federer, Nick Kyrgios en Andy Murray.

Tennisbowlen op de Australian Open (Bron:YouTube)

Waterpolosters met gemak naar halve finale EK

De Nederlandse waterpolosters hebben hun sterke zegereeks uit de poulefase voort weten te zetten in de kwartfinale. Tegenstander Duitsland werd geen kans gegeven en Oranje kon gedurende de hele wedstrijd in de aanval. Met een ruime 19-2 voorsprong kan Oranje zich nu klaar gaan maken voor de halve finale.

In tegenstelling tot gisteren wist Nederland nu wel direct een gat te slaan, binnen vier minuten keek Duitsland al tegen een 4-0 achterstand aan, maar Nederland was nog niet van plan om rustig aan te doen: aan het eind van de eerste periode bedroeg het verschil al acht doelpunten en in de tweede helft van de wedstrijd werd het gat nog eens extra uitgebreid.

Morgenmiddag om 15.45 uur vindt voor Nederland de halve finale plaats. De tegenstander zal of Rusland of regerend kampioen Spanje worden, die vanavond tegen elkaar spelen. Twee jaar geleden verloor Nederland nog de EK-finale van Spanje en beide landen waren voorafgaand aan het toernooi topfavoriet. Rusland werd in de groepsfase al getroffen en werd met gemak verslagen.

Waterpolosters met gemak naar halve finale EK (Pro Shots / Insidefoto)
Waterpolosters met gemak naar halve finale EK (Pro Shots / Insidefoto)

Meisjes tonen massaal tieten

Op internet is sinds kort een nieuwe hype aan de gang die we van harte toejuichen. Jongedames posten massaal hun tieten op social media.

De trend is de 'Under Boob Pen Challenge' gedoopt. Aziatische meisjes en jonge vrouwen plaatsen dan een kiekje van hun halfontblote tieten.

Er zit wel een competitie-element in. De meisjes klemmen namelijk een pen of potlood onder hun tieten. En hieraan kun je aflezen hoe groot de tietjes zijn.

Ook is het de bedoeling zo origineel mogelijk uit de hoek te komen. Echt getalenteerde meisjes klemmen onder andere een make-upborstel, flesjes en zelfs een bos bloemen onder hun pronte borstjes.

Hieronder enkele voorbeelden. Meer tietjes kun je hier vinden

View post on imgur.com
View post on imgur.com

Wekelijkse verkoopcijfers Japan - Dalingen zetten door in week 2

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 2 in 2016 (11 januari tot en met 17 januari).

De dalingen zetten door, gras is groen, de bal is rond. We wachten geduldig af tot er stabilisatie is gevonden en er weer wat grote titels lanceren. Zeker de Xbox One kan wel een titel gebruiken, want zelfs voor die console is 99 verkochte stuks in één week wel erg weinig.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Odin Sphere: Leifthrasir PSV 43.394 x 43.394
2 Odin Sphere: Leifthrasir PS4 42.263 x 42.263
3 Monster Hunter X 3DS 36.700 -44% 2.623.786
4 Card Fight!! Vanguard G: Stride to Victory!! 3DS 20.992 x 20.992
5 Monster Strike 3DS 19.576 -50% 757.807
6 Splatoon Wii U  18.455 -36% 1.201.389
7 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS  14.716 -35% 2.161.824
8 Super Mario Maker Wii U  14.342 -45% 767.081
9 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  13.182 -43% 621.061
10 Odin Sphere: Leifthrasir PS3  9.771 x 9.771
11 Fallout 4 PS4  8.793 -16% 197.670
12 Rhythm Heaven: The Best+ 3DS  6.546 -25% 636.070
13 Mobile Suit Gundam Extreme Vs-Force PSV  6.090 -55% 127.496
14 Call of Duty: Black Ops III PS4 5.389 x 279.666
15 Animal Crossing: Happy Home Designer 3DS 5.305 x 1.317.679
16 Grand Theft Auto V PS4  4.679 -17% 58.978
17 Tom Clancy's Rainbow Six: Siege PS4 4.554 -23% 56.230
18 Mario & Luigi: Paper Jam 3DS  4.408 -54% 212.221
19 Minecraft: PlayStation 4 Edition PS4  4.136 -23% 42.386
20 Darius Burst: Chronicle Saviours PSV  3.675 x 3.675

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 42.372 60.479 102.851 20.288.850
PS4 25.592 36.559 62.151 2.363.228
PSV 18.202 31.338 49.540 4.642.938
Wii U 15.398 24.722 40.120 3.060.782
PS3 1.939 2.784 4.723 10.392.817
Xbox One 99 293 392 64.283

Oostenrijk beperkt aantal vluchtelingen

De Oostenrijkse regering heeft besloten in 2016 niet meer dan 37.500 asielzoekers op te nemen. Tot 2019 worden in totaal maximaal 127.500 mensen toegelaten. Dat heeft de regering in Wenen woensdag besloten.

De overheid moet nog vaststellen wat zij doet als het aantal wordt overschreden. Daarover wint zij eerst juridisch advies in. Bondskanselier Werner Faymann betitelde de methode die Oostenrijk heeft gekozen als 'een noodoplossing' en 'plan B'. Het grote aantal vluchtelingen vergt te veel van het land. Oostenrijk zal verder onder meer de grenscontrole en registratie van migranten verbeteren.

Oostenrijk beperkt aantal vluchtelingen
Oostenrijk beperkt aantal vluchtelingen (Foto: ANP)

Aniston wil ook als bejaarde bikini aan

Jennifer Aniston wil zo lang mogelijk in bikini rond kunnen lopen. Zelfs als ze bejaard is, voorziet ze geen problemen. "Als ik de eerste tachtigjarige kan worden die nog een bikini kan dragen, zal ik dat ook doen", aldus de 47-jarige actrice tegen People.

Aniston vindt dat niemand zich qua kledingkeuze zou moeten inhouden vanwege zijn of haar leeftijd. "Dat is echt onzin. Iedereen zou dat voor zichzelf moeten beslissen en zich niet met anderen moeten bemoeien."

Aniston wil ook als bejaarde bikini aan
Aniston wil ook als bejaarde bikini aan (Foto: BuzzE)

Oppositie neemt Van der Steur onder vuur

De oppositie heeft woensdag harde kritiek op justitieminister Ard van der Steur. Die heeft er in haar ogen alles aan gedaan om informatie over de kwestie-Maat niet aan de Tweede Kamer te verstrekken, terwijl er meerdere malen vragen over waren gesteld.

Zo had Van der Steur uiteindelijk een onderzoeksrapport naar de Kamer gestuurd maar was het merendeel van de tekst weggelakt. CDA'er Pieter Omtzigt zwaaide met het stuk en vroeg zich schamper af of er 'extra inktpatronen' voor waren besteld.

Patholoog-anatoom George Maat, die onderzoek deed op slachtoffers van de rampvlucht MH17, hield daarover een lezing met foto's voor studenten. Hoewel later bleek dat hem niets te verwijten viel, noemde Van der Steur dit direct 'buitengewoon ongepast en onsmakelijk'. Maat werd buitenspel gezet.

Van der Steur (VVD) maakte al excuses voor die eerste reactie. Hij gaf ook toe dat hij de Kamer beter had moeten informeren.

Oppositie neemt Van der Steur onder vuur
Oppositie neemt Van der Steur onder vuur (Foto: ANP)

Afgelopen week 800 nieuwe asielzoekers

In de tweede week van 2016 hebben achthonderd asielzoekers zich in Nederland gemeld. Het gaat om vluchtelingen die een eerste asielaanvraag doen, maar ook om mensen die een herhaalde asielaanvraag doen en familieleden van vluchtelingen die al een asielstatus hebben, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag.

In de eerste week van het jaar kwamen zo'n zevenhonderd asielzoekers Nederland binnen, een week eerder waren dat er ook achthonderd.

Over het hele jaar 2015 becijferde het ministerie vorige week al dat 59.100 asielzoekers Nederland binnenkwamen. De IND komt vandaag met een cijfer van 58.880 naar buiten. Dat verschil komt door een andere tellingsmethode. De IND telt nareizende familieleden pas als ze Nederland binnenkomen, terwijl het ministerie ze al meetelt als hun aanvraag voor een voorlopige verblijfsvergunning wordt ingewilligd.

Afgelopen week 800 nieuwe asielzoekers
Afgelopen week 800 nieuwe asielzoekers (Foto: ANP)

'3000 SyriŽrs stierven door Russische aanval'

Minstens 3000 mensen zijn tot nu toe omgekomen door de Russische luchtaanvallen op Syrië. Onder de doden zijn duizend burgers sinds de Russen op 30 september hun aanvallen begonnen.

Dat heeft het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten woensdag gezegd. Onder de 2000 andere slachtoffers waren 893 extremisten van Islamitische Staat, aldus het observatorium.

'3000 Syriërs stierven door Russische aanval'
'3000 Syriërs stierven door Russische aanval' (Foto: ANP)

'Belgische kerncentrales zijn veilig'

De kerncentrales in Belgie zijn veilig. Dat benadrukte de Belgische minister van Veiligheid Jan Jambon woensdag in Doel, waar hij samen met collega-minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) meeliep met de eerste gezamenlijke inspectie van Belgische en Nederlandse toezichthouders.

"Wij hebben veel, veel minder incidenten in onze kerncentrales dan in andere energiecentrales. Wij hebben hier een of twee incidentjes gehad, in het niet-nucleaire gedeelte. De veiligheid was niet in het geding. Onze kerncentrales zijn heel veilig", zei Jambon.

Schultz wilde na afloop geen oordeel vellen over de kerncentrale bij Doel, net over de grens bij Antwerpen. "Ik ben een leek, ik kan daar niets over zeggen, daar hebben we de toezichthouders voor, die zeggen dat het hier nu veilig is en daar vertrouw ik op."

Tijdens het bezoek spraken Schultz en Jambon af om de communicatie over incidenten bij Belgische en Nederlandse kerncentrales op elkaar af te stemmen. Dat moet meer openheid geven over wat er precies aan de hand is. Zo moet ook onrust bij burgers over veiligheid weggenomen worden.

'Belgische kerncentrales zijn veilig'
'Belgische kerncentrales zijn veilig' (Foto: ANP)

Vluchtelingenstroom niet te voorspellen

Het aantal asielzoekers die komend jaar hun heil zoeken in Nederland is moeilijk te voorspellen en dat moet je eigenlijk ook niet doen. Dat zegt Vluchtelingenwerk in reactie op de neerwaartse bijstelling van de prognose van het aantal vluchtelingen door staatssecretaris Klaas Dijkhoff.

"Vluchtelingenwerk heeft in de 36 jaar dat het werkzaam is, geleerd dat voorspellingen lastig zijn en doet ze dan ook niet. Je moet nooit mikken op exacte aantallen", zei een woordvoerder woensdag tegen het ANP. De beste manier om in te spelen op de stroom vluchtelingen is de opvang door Nederlandse gemeenten te flexibiliseren.

Vluchtelingenstroom niet te voorspellen
Vluchtelingenstroom niet te voorspellen (Foto: ANP)

'Penoza stopt na vijfde seizoen'

Het vijfde seizoen van Penoza wordt ook meteen het laatste seizoen. "We doen nog één seizoen en dan is het helemaal klaar. Dan is het echt afgelopen", zegt acteur Hajo Bruins in Privé

Het einde van de misdaadserie heeft volgens Bruins, die vanaf het eerste seizoen rechercheur Jim Leeflang speelt, te maken met de drukke agenda van regisseur Diederik van Rooijen. "Hij zit nu in Hollywood en gaat echt andere dingen doen", aldus Bruins. Voor de makers zou een andere regisseur dan Van Rooijen geen optie zijn.

Het was al bekend dat Penoza een vervolg krijgt. Na afloop van het laatste seizoen in november liet omroep KRO al weten dat het verhaal nog niet af is.

'Penoza stopt na vijfde seizoen'
'Penoza stopt na vijfde seizoen' (Foto: BuzzE)

Sony Japan toont PlayStation 4-lineup voor 2016

Sony Japan heeft een promotietrailer online gezet waarin een hele rits PlayStation 4-titels voorbij komen. Het gaat om titels die op Sony's releaseplanning van 2016 staan.

De trailer toont een gestileerde kijk op enkele van de grootste PS4-games die het komende jaar in zowel Japan als wereldwijd uit moeten komen. Games als Street Fighter V, Dragon Quest Builders, Attack on Titan en Dark Souls III passeren onder andere de revue. Bekijk de hippe trailer hieronder, mede mogelijk gemaakt door de fantastische J-pop-klanken van TofuBeats.

Try-out-shows Hans Teeuwen binnen uur uitverkocht

De veertien try-out voorstellingen voor de nieuwe show van cabaretier Hans Teeuwen waren woensdag in een mum van tijd uitverkocht. Een uur na de start van de kaartverkoop om 10.00 uur melden bijna alle theaters op hun website dat er geen kaarten meer beschikbaar waren. Door de massale run op de kaarten waren de websites van enkele theaters onbereikbaar.

Teeuwen kondigde dinsdag aan na vijf jaar weer met een nieuwe show te komen: 'Echte rancune'. De show wordt 'een bonte avond boordevol karaktermoord op belangrijke mensen en instituties',  aldus de aankondiging.

De try-outs vinden plaats in acht theaters tussen 1 april en 5 mei. Daarna komt een tournee langs de grote theaterzalen, maar het is nog niet bekendgemaakt wanneer die begint.

Teeuwen (48) stond in 2011 voor het laatst op de planken met 'Spiksplinter'. De 60.000 kaarten waren toen ook binnen een ochtend uitverkocht.

Shows Hans Teeuwen snel uitverkocht
Shows Hans Teeuwen snel uitverkocht (Foto: BuzzE)

Kabinet trekt 4 miljoen uit tegen hongersnood SyriŽ

Het kabinet trekt 4 miljoen euro uit om een dreigende hongersnood in Syrië te bestrijden. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) maakte dat woensdag bekend.

Het geld gaat naar het Rode Kruis in Syrië en zal onder andere worden besteed aan voedsel, medicijnen, drinkwater en uitrusting tegen de winterkou. Volgens de hulporganisatie zijn bijna een half miljoen mensen in Syrië volledig verstoken van hulp, maar dreigen ook voedseltekorten voor miljoenen Syriërs die wel hulp ontvangen.

"De situatie wordt met de dag hopelozer. Miljoenen mensen waren hun leven al niet zeker en hadden gebrek aan alles; nu worden ze ook nog bedreigd door de hongerdood. Het is een grove schande dat de strijdende partijen dit laten gebeuren", aldus Ploumen.

Veel Syrische steden en dorpen zijn onbereikbaar voor hulporganisaties omdat ze worden belegerd. Eerder deze maand werd de noodklok nog geluid voor onder meer het bergdorp Madaya. Daar zijn volgens de VN de afgelopen weken enkele tientallen mensen door honger gestorven. Pas na zware druk van de internationale gemeenschap werd hulp toegelaten tot het dorp.

Kabinet: 4 miljoen tegen hongersnood Syrië
Kabinet: 4 miljoen tegen hongersnood Syrië (Foto: ANP)

Politie-inval bij Satudarah in BelgiŽ

De Belgische politie heeft dinsdagavond in het Belgische plaatsje Boorsem, niet ver van Maastricht, met inzet van een grote politiemacht een inval gedaan in een clubhuis van motorclub Satudarah. De inval was in het kader van een onderzoek naar illegale wapenhandel. Er werd één wapen aangetroffen, meldde persbureau Belga woensdag. Twee van de zes aanwezige personen zijn verhoord, maar werden later weer vrijgelaten.

Korte tijd na de inval brak aan dezelfde weg een grote brand uit. Daarbij zijn een dode en een gewonde gevallen. Aanvankelijk meldden sommige media dat het clubhuis in brand stond, maar het bleek om een woningbrand iets verderop te gaan.

Politie-inval bij Satudarah in België
Politie-inval bij Satudarah in België (Foto: ANP)

Details DLC Fire Emblem Fates

Net als Fire Emblem: Awakening krijgt ook Fire Emblem Fates downloadbare content. Wanneer de game op 19 februari uitkomt, is er direct een map pack beschikbaar. Deze DLC, getiteld Map Pack 1, bestaat uit 11 extra scenario's die zijn door te spelen. Deze scenario's zijn ook los te koop.

In deze scenario's worden de achtergrond verhalen van personages uit Fates extra toegelicht en keren personages uit Awakening terug. Daarnaast heeft Nintendo aangekondigd dat de derde verhaallijn, naast Conquest en Birthright, Revelation gaat heten en beschikbaar komt op 10 maart. In deze verhaallijn blijf je als speler neutraal en speel je het verhaal door tussen de conflicten in.

Ook krijgt Fire Emblem Fates een speciale New Nintendo 3DS XL release, alleen komt deze gek genoeg zonder de game. 

Fire Emblem Fates Special Edition 3ds

Sneeuwshow Verstappen kan Red Bull duur komen te staan

Groot oeps-moment voor Red Bull. De energiedrankgigant kan mogelijk zomaar eens een onverwachte boete van 30.000 euro tegemoet zien. En dat komt door Max Verstappen. De Nederlandse snelheidsmaniak liet vorige week zien waartoe een Formule 1-racewagen met sneeuwkettingen allemaal in staat is op een skipiste in Kitzbühel. De demonstratie in de Alpen werd door 3500 toeschouwers met luid applaus ontvangen, maar de lokale autoriteiten blijken niet te hebben geklapt.

Naar het schijnt heeft Red Bull geen vergunning gekregen voor het evenement dat ter promotie diende voor de Oostenrijke Grand Prix die begin juli op de Red Bull Ring zal gaan plaatsvinden. Michael Berger van de plaatselijke overheid stelt dat een vergunning noodzaak is wanneer men in een voertuig buiten de bestaande wegen wil gaan rijden. Dit is om mogelijke schade aan de natuur te voorkomen. Daardoor kan Red Bull nu dus een pittige boete tegemoet zien. Al blijft de vraag of Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz er met zijn geschatte vermogen van 11,8 miljard dollar echt wakker van zal liggen.

Tennisster Pliskova breekt acesrecord op Australian Open, maar verliest

Tennisster Krystina Pliskova heeft in de tweede ronde van de Australian Open voor een nieuw record in het vrouwentennis gezorgd. De 23-jarige Tsjechische nummer 114 van de wereld sloeg tegen Monica Puig maar liefst 31 aces bij elkaar, een nieuw record.

Het oude record stond sinds Birmingham 2015 op naam van de Duitse Sabine Lisicki, die tegen Belinda Bencic 27 aces liet noteren. Lisicki had daar wel slechts twee sets voor nodig, Pliskova speelde er tegen Puig drie. Met name in de tweede en derde set was ze met twaalf stuks flink op dreef, in de eerste sloeg ze er zeven. Het record is overigens veertien jaar lang in handen geweest van de Nederlandse Brenda Schultz, die in 1994 tegen Iva Majoli 22 aces sloeg.

De 31 aces konden Pliskova overigens niet helpen. De Puerto Ricaanse Puig trok de laatste set met 9-7 naar zich toe en plaatste zich dus voor de derde ronde.

Rutte wil irritatie over EU wegnemen

Om de breed gedragen irritatie over de Europese Unie weg te nemen zijn zichtbare resultaten nodig. Niet alleen door miljoenen banen te creëren, vooral voor jongeren, maar ook door de vluchtelingencrisis binnen zes tot acht weken op te lossen.

Dat zei premier Mark Rutte woensdag tijdens een debat in het Europees Parlement in Straatsburg over de prioriteiten van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Rutte herhaalde geen nieuwe grote visies te willen ontwikkelen maar resultaten te willen boeken.

Zo kan het uitbreiden van de interne digitale markt volgens Rutte vele miljarden euro's opleveren. Als voorbeeld gaf hij online shoppen in andere EU-landen. Verder moet het veel makkelijker worden over de grens te werken, waarbij het principe van gelijke betaling voor gelijk werk een duw vooruit moet krijgen, zei de premier.

Tweede Kamer debatteert over 'Dikke Ik' Rutte (Foto: ANP)
Rutte vraagt aandacht EP voor grap (Foto: ANP)

Turkije wil geld zien van EU

De Europese Unie moet haar beloftes aan Turkije nakomen met betrekking tot het indammen van de stroom vluchtelingen richting Europa. Dit heeft de Turkse minister belast met de EU, Volkan Bozkir, woensdag beklemtoond.

Bozkir zei bij de nieuwszender TRT-Haber dat Turkije doet wat is afgesproken in de overeenkomst waarbij de EU Ankara onder meer 3 miljard euro steun toezegde. Maar Ankara wacht nog steeds op het Europese geld om het migrantenprobleem aan te pakken. Dat komt volgens zegslieden bij de EU door tegenwerking van Italië.

Radwanska slaat Bouchard uit Australian Open

De nummer één van de wereld in het damestennis, Serena Williams, kende in de tweede ronde van de Australian Open weinig moeite met Hsieh Su-Wei uit Taiwan. Williams gaf slechts drie breakkansen weg, die door Hsieh niet werden benut. De Taiwanese kon uiteindelijk maar drie games winnen en na precies een uur was de wedstrijd dan ook gespeeld: 6-1, 6-2.

Tegen de Wit-Russische nummer 105 van de wereld, Aliaksandra Sasnovich, moest Maria Sharapova wel twee breaks toestaan. Zelf pakte ze die echter ook gewoon terug en dus was er voor de mondiale nummer vijf alsnog niks aan de hand. Na twee keer ruim een half uur waren beide sets binnen voor de Russische: 6-2, 6-1.

Het Zwitserse supertalent Belinda Bencic, inmiddels de nummer dertien van de wereld, kende eveneens niet al te veel problemen met de Hongaarse Timea Babos. In een vrij rap tempo stoomde de 18-jarige Bencic door naar de derde ronde: 6-3, 6-3. Kateryna Bondarenko, 92e van de wereld, zorgde voor een verrassing door Svetlana Kuznetsova uit te schakelen. De als 23e geplaatste Russische kon geen enkele set winnen: 6-1, 7-5.

Update 11.37 uur

De als vierde geplaatste Poolse Agnieszka Radwanska heeft in twee sets afgerekend met Eugenie Bouchard. De Canadese, die vooral en eigenlijk alleen in 2014 een echt topjaar kende, kon alleen in de eerste set een beetje mee met de Poolse. Die ging er in set twee vervolgens overheen, waardoor de wedstrijd na anderhalf uur gespeeld was: 6-4, 6-2.

Waterpoloheren zeker van deelname aan OKT

De Nederlandse waterpoloërs zijn verzekerd van een ticket voor het Olympisch Kwalificatietoernooi in Italië dit voorjaar. Na een nipte overwinning uit een strafworpenserie op Georgië was een twaalfde plek op het EK al zeker en nu blijkt dat ook genoeg voor een ticket naar het OKT.

Officieel mag enkel de geschoonde top vijf op het EK naar het OKT, wat inhield dat Nederland minstens negende moest worden. Toch bestond er een mogelijkheid dat ook een twaalfde plek al voldoende zou zijn, maar dat hing af van het aantal aanmeldingen van geplaatste niet-Europese landen voor het toernooi.

De internationale zwembond FINA heeft nu laten weten dat vier niet-Europese landen zich hebben ingeschreven: Canada, Zuid-Afrika, Kazachstan en Nieuw-Zeeland. Hierdoor is een twaalfde plaats op het EK al voldoende om deel te mogen nemen en heeft bondscoach Robin van Galen zijn doelstelling bereikt: het bemachtigen van een ticket voor het OKT.

Het OKT wordt in april in het Italiaanse Triëste gehouden. In totaal zullen er twaalf landen deelnemen aan het toernooi, waarop een top drie-klassering benodigd is om een ticket voor de Olympische Spelen te bemachtigen.

Waterpoloheren zeker van deelname aan OKT (Pro Shots / Insidefoto)
Waterpoloheren zeker van deelname aan OKT (Pro Shots / Insidefoto)

Ook Tsonga en Dimitrov relatief simpel door op Australian Open

Roger Federer heeft zich met relatief weinig moeite geplaatst voor de derde ronde van de Australian Open. De Zwitserse nummer drie van de plaatsingslijst rekende in drie sets af met de Oekraïner Alexander Dolgopolov: 6-3, 7-5, 6-1. Die staat zelf op de 35e plek van de wereldranglijst, maar kon de wedstrijd toch niet langer dan twee uur laten duren. 

Ook de nummer zeven van de wereld, Kei Nishikori, had minder dan twee uur nodig om de volgende ronde te bereiken. Tegen de Amerikaan Austin Krajicek (103) had de Japanner wel een tiebreak nodig, maar verder was het geen al te lastige partij: 6-3, 7-6 (5), 6-3. Ook de als zesde geplaatste Tsjech Tomas Berdych vond vrij gemakkelijk de doorgang naar de volgende ronde. Tegen de Bosniër Mirza Basic - in de eerste ronde te sterk voor Robin Haase - was de wedstrijd in ruim anderhalf uur gespeeld: 6-4, 6-0, 6-3. Ook de tweede Bosniër kan weer naar huis: Damir Dzumhur verloor in vier sets van de Belg David Goffin (15): 6-4, 0-6, 6-4, 6-2.

Update 11.20 uur

Ook Jo-Wilfried Tsonga en Grigor Dimitrov hebben zich zonder al te veel problemen geplaatst voor de derde ronde. De als negende geplaatste Tsonga rekende in drie sets af met de Australische wildcardspeler Omar Jasika. De 18-jarige begon nog prima, maar moest zich vervolgens toch echt gewonnen geven: 7-5, 6-1, 6-4. In de derde ronde speelt Tsonga tegen landgenoot Pierre-Hugues Herbert. De qualifier schakelde wildcard Noah Rubin in drie sets uit.

Dimitrov, de nummer 27 van de plaatsingslijst, moest wel één set afstaan tegen de Argentijnse qualifier Marco Trungelliti. Vervolgens kwam de Bulgaar echter niet serieus meer in de problemen en na 2,5 uur was de wedstrijd gespeeld: 6-3, 4-6, 6-2, 7-5. In de derde ronde wacht een mooie affiche: Dimitrov staat daar tegenover de nummer drie van de wereld, Roger Federer.

Dark Souls III krijgt eigen comic bij release

Dark Souls-fanaten hebben meer dan alleen een game om naar uit te kijken dit jaar. In dezelfde maand dat Dark Souls III uitkomt, wordt er namelijk ook een comic uitgebracht van de meedogenloze franchise.

Het Amerikaanse Titan Comics is de gelukkige partij die van Bandai Namco toestemming heeft gekregen om een comic spin-off van de game te maken. De strips zullen nieuwe verhalen bieden en niet voortborduren op de verhaallijn(en) uit de game, maar spelen zich wel af in hetzelfde universum. De verhalen worden geschreven door George Mann, die ook enkele Doctor Who-romans schreef, en getekend door Alan Quah, bekend van zijn werk aan het Godzilla: Awakening-stripboek.

De strip, simpelweg 'Dark Souls' genoemd, wordt in vijf verschillende covers uitgebracht. Bekijk hieronder alvast vier daarvan. De Dark Souls-comic komt op 6 april uit, een kleine week voordat de Dark Souls III uitkomt op 12 april.

Dark Souls #1 cover_2

Dark Souls #1 cover_3

'Koerden verwoestten huizen Noord-Irak'

Koerdische strijders hebben in het noorden van Irak duizenden huizen vernietigd. Het gaat om gebieden die ze hebben heroverd op terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat meldt Amnesty International woensdag op basis van eigen onderzoek.

Volgens de mensenrechtenorganisatie lijkt het erop dat Peshmerga-strijders van de zogeheten Koerdische Regionale Regering (KRR) en Koerdische milities hele Arabische gemeenschappen hebben willen verdrijven. Dit uit wraak voor hun mogelijke steun aan IS. "Het dakloos maken van burgers en het opzettelijk vernietigen van huizen en andere bezittingen zonder dat daarvoor een militaire rechtvaardiging is, is een mogelijke oorlogsmisdaad", vindt onderzoekster Donatella Rovera die ter plekke is geweest. Volgens Amnesty mogen de op de vlucht geslagen Arabische bewoners van de Peshmerga's niet meer terugkeren. Tienduizenden burgers zitten daardoor onder slechte omstandigheden in geïmproviseerde kampen.

Het rapport is gebaseerd op veldonderzoek in dertien dorpen en steden die tussen september 2014 en maart 2015 werden heroverd op IS. Ook zijn verhalen opgetekend van meer dan honderd ooggetuigen en slachtoffers. Daarnaast zijn er satellietbeelden gemaakt. Daarop is te zien dat gebouwen zijn weggevaagd of zwaar beschadigd en zijn sporen zichtbaar van bulldozers, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Van der Steur krijgt zware dobber aan kwestie-Maat

Justitieminister Ard van der Steur krijgt woensdag een zware dobber aan het debat over George Maat. Patholoog-anatoom Maat, die onderzoek deed op slachtoffers van rampvlucht MH17 boven Oekraïne, hield daarover een lezing met foto's voor studenten. Hoewel later bleek dat hem niets te verwijten viel, noemde Van der Steur dit direct 'buitengewoon ongepast en onsmakelijk'. Maat werd buitenspel gezet.

Driekwart jaar later maakte Van der Steur (VVD) excuses voor die eerste reactie. Hij gaf even later ook toe dat hij de Kamer beter had moeten informeren. De Kamer zit nog met vragen over de manier waarop de minister heeft gehandeld in deze zaak. De oppositie is slecht te spreken over de bewindsman, maar coalitiepartner PvdA zal de VVD-minister niet laten vallen. Wel eist de partij verbetering. Premier Mark Rutte verwacht dat zijn partijgenoot als minister aanblijft.

Het is al de derde keer dat Van der Steur, nog geen jaar minister, in zwaar weer zit. Eerder waren er problemen door de informatie over een foto van Pim Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf en over (informatie over) de rol van Van der Steur als Kamerlid bij de afwikkelingen van de zogeheten Teeven-deal.

IJzel gemeld in noordoosten en Zeeland

In de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel komt gladheid door ijzel voor. Ook vanuit Zeeland wordt ijzel gemeld, zegt weerbureau Weeronline woensdagochtend.

De automobilist moet zich niet in de war laten brengen door de autothermometer, aldus Weeronline. De luchttemperatuur is boven nul, maar het wegdek is op veel plaatsen nog bevroren.

Winterse buien trekken woensdagochtend van noordwest naar zuidoost over het land. Hierbij kan de neerslag als sneeuw vallen, maar ook als regen met kans op ijzel. In de loop van de dag stijgt de (wegdek)temperatuur en verdwijnt de gladheid tijdelijk, maar vanavond kan het opnieuw plaatselijk glad worden door bevriezing.

In de vroege ochtend viel het op de snelwegen mee met de gladheid.

Steeds meer meldingen van ijzel
Steeds meer meldingen van ijzel (Foto: ANP)

De Baron (Bassie & Adriaan) heeft prostaatkanker

Paul van Gorcum heeft prostaatkanker. Dat zegt de 81-jarige acteur, vooral bekend van zijn rol als Baron in de televisieseries van Bassie & Adriaan, woensdag in De Telegraaf.

De ziekte kwam bij toeval aan het licht. Van Gorcum belandde drie maanden terug in het ziekenhuis na een val in Duitsland waarbij hij twee rugwervels brak. Artsen ontdekten vervolgens op foto's dat hij prostaatkanker heeft en dat het uitgezaaid is naar de botten.

Van Gorcum voelt zich naar eigen zeggen nog prima en is ook nog gewoon aan het werk. "Genezen kunnen ze me niet, maar er is me wel gezegd dat ik met hormonen en chemo honderd kan worden", aldus de acteur.

Prostaatkanker ontdekt bij Paul van Gorcum
Prostaatkanker ontdekt bij Paul van Gorcum (Foto: BuzzE)

Kloof tussen topverdieners en modale werknemer groter

De loonkloof bij de duizend grootste bedrijven in Nederland neemt toe. Topverdieners streken in 2014 bijna zes (5,8) keer zoveel op als een doorsnee voltijdwerker. In 2010 was dat nog 5,5 keer zoveel.

Een en ander blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waarbij is gekeken naar de vijf topverdieners per bedrijf. Het bruto jaarsalaris van de bestbetaalden kwam uit op gemiddeld 234.000 euro.

Vooral in de financiële sector is de loonkloof fors. De top verdient hier gemiddeld 11,7 keer zoveel als de gewone werknemers. Daarmee is verschil overigens wel afgenomen ten opzichte van enkele jaren terug. In 2010 ging het nog om 15,7 maal zoveel.

Loonkloof
Ook in de informatie- en communicatiebranche en in de zakelijke dienstverlening is de loonkloof relatief groot. In het onderwijs, de zorg en het openbaar bestuur zijn de verschillen in beloning tussen top en werknemers over het algemeen het kleinst.

Het CBS signaleert ook een tegengestelde trend. De statistici wijzen erop dat de loonkloof bij de grootste honderd bedrijven in Nederland de laatste jaren juist wat is teruggelopen, van 10,6 in 2010 naar 8,7 in 2014. Het gemiddeld jaarloon van de vijfhonderd topverdieners daalde hier in vijf jaar met 18 procent. Het gemiddelde cao-loon steeg tegelijkertijd met 5 procent.

Mannen
Een topsalaris verdienen is over de gehele linie wel nog altijd iets wat vooral aan mannen is voorbehouden. Slechts een op de vijf topverdieners is vrouw. Het aandeel vrouwelijke toppers is ten opzichte van 2010 niet veel toegenomen.

Het statistiekbureau merkt daarbij op dat het aandeel vrouwen in topposities in 2014 op 19 procent lag. Dat ligt in lijn met de hoeveelheid vrouwen met een voltijdsbaan. Van alle werkende vrouwen was ruim 23 procent fulltime aan de slag.

Top verdient zes keer zoveel als werknemer
Top verdient zes keer zoveel als werknemer (Foto: ANP)

"HŁlkenberg behoort tot de top drie van de grid"

Volgens Sergio Pérez is Nico Hülkenberg een absolute topcoureur. De Mexicaan versloeg zijn Duitse teammaat vorig jaar, maar dat weerhield hem er niet van om Hülkenberg tussen de allergrootsten van de huidige startgrid te plaatsen. "Nico is één van de drie beste rijders op de grid," stelt Pérez dan ook onomwonden. Opvallend, want de huidige grid telt met Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen, Jenson Button en Fernando Alonso onder meer vijf wereldkampioenen. Hülkenberg won vorig jaar de 24 uur van Le Mans maar stond nog nooit op een Formule 1-podium, terwijl Perez dat zelf al vijf keer deed.

"Hülkenberg is de beste teamgenoot die ik ooit gehad heb," gaat Pérez ondanks alle statistieken verder met de lofzang. "Hij is een hele sterke rijder." En dat zegt wel wat, want Pérez had eerder in zijn loopbaan niet alleen Pedro de la Rosa en Kamui Kobayashi als teamgenoot, maar ook voormalig wereldkampioen Jenson Button. De Mexicaan en de gelouwerde Brit reden in 2013 samen voor McLaren. Pérez zegt kracht te halen uit het verslaan van zijn Force India-collega. "Wanneer ik hem voor kan blijven op de grid, kan ik iedereen voor blijven."

Xiaomi Mi Band 1S

Toen de Mi Band op de markt werd gebracht was het gelijk een succes, en dat is het nog steeds. Een simpele stappenteller zonder teveel gedoe die gewoon goed werkt in combinatie met de software. Nu heeft Xiaomi de 1S uitgebracht, met als belangrijkste toevoeging de hartslagmeter die is ingebouwd. Hoe dit precies werkt en wat het voor extra's biedt lees je in deze review. Met dank aan Banggood.com voor het reviewexemplaar. 

Jamie Foxx door oog van de naald bij redding

Jamie Foxx was maar net op tijd toen hij maandagavond een man uit een brandende auto haalde. Het scheelde maar enkele seconden of de acteur was zelf ook gewond geraakt. "Vijf seconden nadat we hem uit de auto trokken, ging de truck in vlammen op", zei Foxx over zijn heldendaad tegenover ABC 7 News.

De vader van de door Foxx geredde man heeft inmiddels de kans gekregen om de acteur daarvoor te bedanken. Via Instagram laat Foxx weten dat hij de man heeft ontmoet. "Dit is het enige dat telt", schrijft Foxx bij een foto waarop de vader hem omhelst. "God had zijn armen om ons heen. Geen helden. Gewoon blije vaders."

Het ongeluk gebeurde vlak bij de woning van Foxx in Los Angeles. Het slachtoffer ligt met zware brandwonden in een ziekenhuis.

Jamie Foxx door oog van de naald bij redding
Jamie Foxx door oog van de naald bij redding (Foto: BuzzE)

Haase en Middelkoop in dubbelspel door op Australian Open

Robin Haase heeft na zijn uitschakeling in het enkelspel op de Australian Open wél kunnen juichen in het dubbelspel. Aan de zijde van Fernando Verdasco - die in het enkelspel Rafael Nadal naar huis sloeg - won de Hagenaar van het Israelisch/Britse duo Jonathan Ehrlich en Colin Fleming.

Haase en de Spanjaard begonnen voortvarend door al direct hun opponenten te breken. Een ieder hield vervolgens zijn service, wat resulteerde in een 6-4 setwinst. In set twee ging het een tijd gelijk op, totdat Haase en Verdasco bij 2-3 gebroken werden. De set werd vervolgens ingeleverd, waardoor een beslissende derde set nodig was. Ook daarin bracht één break de beslissing en wel bij 2-1. Haase en Verdasco maakten het vervolgens af en sleepten de wedstrijd naar zich toe: 6-4, 3-6, 6-3. 

Ook de tweede van drie Nederlanders in het mannendubbel kende succes. Matwé Middelkoop stond samen met zijn Russische partner Mikhail Elgin tegenover Leonardo Mayer (Argentinië) en João Sousa (Portugal). Het Nederlands/Russische duo sleepte de eerste set na een late break naar zich toe, waarna de tweede set met 2-6 ingeleverd werd. In het beslissende bedrijf slaagden ze er dan in om twee keer de service van Mayer/Sousa over te nemen, wat resulteerde in een 6-3 setwinst en de beslissing in de wedstrijd. 

De derde en laatste Nederlander in het dubbelspel, Jean-Julien Rojer, komt komende nacht in actie. Hij is met zijn Roemeense partner Horia Tecau als eerste geplaatst. 

Nieuwe trailer voor Suicide Squad

Na de Comic-Con-teaser, die een wat meer diepgaande sfeer probeerde neer te zetten, laat de tweede trailer voor Suicide Squad zien dat er ook een hoop lol te beleven valt.

De berichten over het 'humorloos' zijn van de aankomende DC films lijken niet geheel waar, als afgegaan moet worden op sommige beelden in deze trailer. De film, over een groep schurken die door de overheid wordt ingezet om een mssie te voltooien, lijkt momenten van humor te bevatten, tussen het geweld en spektakel in. Er is nog steeds weinig bekend over de plot, maar het lijkt nog altijd bevestigd dat de Joker geen onderdeel is van het team, en dus mogelijk het doelwit van de missie is.

Suicide Squad is geregisseerd door David Ayer en heeft rollen voor Margot Robbie, Cara Delevigne, Jared Leto, Will Smith, Viola Davis en anderen. De film is te zien vanaf 4 augustus.

FOK! Wat een weer: oost west, thuis best!

Vandaag brengt de dag ons vooral bewolking en de Noordzee geeft ons wat winterse buien. In de ochtend kan het nog verraderlijk glad zijn, zo meldt het KNMI. De temperatuur ligt rond de middag op 5 graden aan de kust, tot rond het vriespunt bij de oostgrens.

In de avond daalt de temperatuur rap, waardoor er opnieuw kans is op aanvriezing en gladheid. De wind komt in het zuidoostelijke gedeelte van Nederland uit het zuidwesten, en in het noordoostelijke gedeelte van Nederland waait een noordoostenwind.

Zon op: 08.36 uur
Zon onder: 17.06 uur

Van erkendfokker kreeg ik onderstaande foto van een prachtige lucht in Groningen!

Prachtige lucht in Groningen (Foto: erkendfokker)
Prachtige lucht in Groningen (Foto: erkendfokker)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1968 kwamen bij een ontploffing op een raffinaderij in Pernis (onder de rook van Rotterdam) twee mensen om het leven. 70 personen raakten gewond en er was voor miljoenen aan schade.

* In 1982 kreeg Ozzy Osbourne, de voormalig leadzanger van Black Sabbath, een levende vleermuis naar zich toegegooid tijdens een concert. Hij beet de kop van het nog levende dier af.

* In 1942 namen de Nazi's in de Wannseeconferentie een besluit over de 'Endlösing der Judenfrage' (oftewel: de oplossing van het jodenvraagstuk).

* In 1998 bracht de Washington Post het nieuws over de verhouding tussen Bill Clinton en Monica Lewinsky naar buiten.

'IS laat 270 van 400 ontvoerden vrij'

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft 270 van de vierhonderd mensen vrijgelaten die zaterdag werden ontvoerd uit de Oost-Syrische stad Deir al-Zor. Dat heeft het activistische Syrische Observatorium voor Mensenrechten dinsdag bekendgemaakt. Het gaat vooral om kinderen en vrouwen. Zij blijven voorlopig in door IS bezette dorpen.

Bij Deir al-Zor zijn al dagenlang hevige gevechten tussen het regeringsleger en strijders van IS. Delen van de stad zijn nog in handen van de terreurbeweging. De Verenigde Naties bevestigden dinsdag dat de beweging zaterdag in de stad een bloedbad heeft aangericht en mensen heeft ontvoerd. Over aantallen kon de organisatie niets zeggen, omdat de stad moeilijk bereikbaar is. Bewoners van de stad hadden eerder gemeld dat er zo'n 280 mensen door IS zijn geëxecuteerd. Onder de slachtoffers zijn vrouwen, kinderen en ouderen.

Volgens het Syrisch Observatorium zijn er dinsdag weliswaar mensen vrijgelaten, maar heeft IS op die dag ook zo'n vijftig mensen opgepakt. Jongens en mannen, tussen 13 en 55 jaar oud, zouden gevangen genomen zijn nadat IS-strijders huizen binnenvielen. "Zij die banden hebben met de regering zullen worden gestraft, en zij die geen link hebben met het regime moeten religieuze lessen ondergaan over de manier waarop IS de islam interpreteert", aldus het observatorium.

'IS laat 270 van 400 ontvoerden vrij'
'IS laat 270 van 400 ontvoerden vrij' (Foto: ANP)

Onderzoek Commissie Stiekem gepresenteerd in Kamer

De uitkomst van een onderzoek naar het lek bij een belangrijke commissie van het parlement, de zogenoemde Commissie Stiekem, wordt woensdag gepresenteerd. Dat gebeurt om 11.30 uur in de Tweede Kamer.

De onderzoekers bogen zich over het schenden van de geheimhouding in de Commissie Stiekem, die officieel de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) heet. In deze commissie worden de fractievoorzitters bijgepraat over de werkzaamheden van deze diensten. Dat gebeurt onder voorwaarde van strikte geheimhouding.

Maar in 2014 werd er gelekt en CIVD-voorzitter Halbe Zijlstra deed aangifte. Eind vorig jaar gaf de Tweede Kamer opdracht aan een team Kamerleden de affaire uit te zoeken. Het gaat er vooral om of een collega-Kamerlid moet worden vervolgd wegens lekken.

De gelekte informatie ging over minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Door het lek werd duidelijk dat hij de CIVD nieuwe info had verstrekt over een afluisterschandaal, maar niet de hele Kamer.

Presentatie onderzoek Commissie Stiekem
Presentatie onderzoek Commissie Stiekem (Foto: ANP)

Campagnelid presidentskandidaat VS omgekomen

De Amerikaanse presidentskandidaat Ben Carson heeft zijn verkiezingscampagne opgeschort. Aanleiding is de dood van een van de medewerkers van de Republikein, Braden Joplin.

Het campagnelid (25) verongelukte in de staat Iowa. Het busje waarin hij en drie vrijwilligers zaten, raakte op een ijzige weg in de slip, kantelde en werd geraakt door een ander voertuig. Joplin overleed in het ziekenhuis. De andere inzittenden zijn behandeld in het ziekenhuis en mochten daarna weer gaan.

Carson, gepensioneerd neurochirurg, heeft al zijn publieke activiteiten tijdelijk afgezegd en de campagne geschorst. Hij is in de race voor de Republikeinse nominatie voor het presidentschap en is op basis van de peilingen één van de belangrijkste concurrenten van Donald Trump.

Campagnelid presidentskandidaat VS omgekomen
Presidentskandiaat Ben Carson. (Foto: ANP)

Oppositie: opheldering prognose vluchtelingen

Oppositiepartijen CDA en D66 willen opheldering van de regering over het bericht dat het kabinet een prognose heeft genegeerd dat er dit jaar 90.000 asielzoekers naar ons land komen. Nieuwsuur meldde dat dinsdag.

"Het kabinet leidt Nederlanders om de tuin", stelt Sjoerd Sjoerdsma van D66. Hij wil dat het kabinet de verschillende ramingen naar de Kamer stuurt. Mona Keijzer (CDA) twitterde dat ze een debat in de Kamer wil over de kwestie en om onderbouwing van de cijfers gaat vragen.

Het kabinet gaat uit van zo'n 58.000 asielzoekers dit jaar. Die lagere verwachting heeft volgens bronnen van Nieuwsuur een politieke reden. Vooral regeringspartij VVD zou het een 'onaanvaardbaar hoog getal' hebben gevonden.

Ambtenaren zouden in november hebben doorgegeven dat ze dit jaar 90.000 asieloekers verwachten. Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken) waren er meerdere prognoses van diverse organisaties.

Oppositie: opheldering prognose vluchtelingen
Oppositie: opheldering prognose vluchtelingen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.