FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 januari 2015

Nikolaev loopt licht in op Mardeev in Dakar

Airat Mardeev heeft het vrachtwagenklassement in de Dakar Rally nog niet in zijn tas zitten. De Kamaz-coureur moest ook vandaag vol aan de bak in de tiende etappe van Calama naar Salta die gewonnen werd door zijn teamgenoot en grote concurrent Eduard Nikolaev.

Nikolaev liep door zijn zege een kleine minuut in op Mardeev die wel Andrey Karginov weg zag vallen. Derde vandaag werd de Wit-Rus Siarhei Viazovich op iets meer dan een minuut, voor de Tsjech Ales Loprais die bijna vijf minuten toegaf. Gerard de Rooy was op plaats vijf met vijf minuten achterstand de beste Nederlander. Hans Stacey werd zesde, voor Martin van den Brink, Ton van Genuchten en Wuf van Ginkel. De top tien werd afgesloten door de Wit-Rus Aleksandr Vasilevski.

Mardeev heeft in het klassement dertien minuten voorsprong op Nikolaev en 42 minuten op Karginov. Loprais is de beste niet-Kamaz op plaats vier met 1.22 uur achterstand. Stacey is op plaats zes de beste Nederlander, voor Marcel van Vliet (achtste) en De Rooy (tiende).

Morgen rijden de coureurs van Salta naar Termas de Rio Hondo. Zowel de auto's als de vrachtwagens leggen een proef van 194 kilometer af.

Omstreden T-shirts Cobain uit de handel

Na Etsy heeft nu ook eBay een omstreden T-shirt met de afscheidsbrief van Kurt Cobain van de website gehaald. Het shirt met daarop de handgeschreven brief die de rocker naliet toen hij zichzelf in 1994 van het leven beroofde, werd begin deze week voor het eerst aangeboden op internet. Dat leidde onmiddellijk tot een storm van verontwaardigde reacties.

Nadat verkoopsite Etsy het shirt van de website had gehaald, werd een variant met lange mouwen op eBay aangeboden door een bedrijfje uit Thailand. Vervolgens stelde de Amerikaan Julian Goldiz online een petitie op waarin hij stelde dat het kledingstuk een psychische ziekte 'glamouriseert' en daarom uit de handel moet worden genomen. Hij kreeg onmiddellijk veel bijval.

Eerder deze week werd bekend dat het Amerikaanse HBO in mei een documentaire over de Nirvana-zanger uitzendt. Het programma heet Montage of Heck. In de film is niet eerder uitgebrachte muziek van de groep te horen. Cobains dochter Frances Bean is medeproducent.

AS Monaco naar halve finale Coupe de la Ligue

Met Maarten Stekelenburg op doel heeft AS Monaco woensdag ten koste van En Avant Guingamp de kwartfinale van de Coupe de la Ligue bereikt: 2-0. Dimitar Berbatov maakte na acht minuten het eerste doelpunt. De Bulgaar kopte raak uit een voorzet van Yannick Ferreira-Carrasco. Anthony Martial maakte er in de allerlaatste minuut 2-0 van. De bezoekers speelden bijna een uur met tien man nadat Christophe Mandanne rood kreeg.

SC Bastia en Paris Saint-Germain kwalificeerden zich dinsdag al voor de halve finale. Lille OSC speelt later op woensdag nog thuis tegen FC Nantes.

De Coupe de la Ligue is na de Coupe de France het tweede bekertoernooi van Frankrijk. Aan dit toernooi doen alleen de 44 profclubs uit het land mee, bij de Coupe de France spelen ook amateurclubs mee.

Heinekenfilm eerder in VS te zien

De film Kidnapping Freddy Heineken gaat eerder in de Verenigde Staten draaien dan in Nederland. De thriller, gebaseerd op het boek van misdaadjournalist Peter R. de Vries, wordt op 6 maart in de Amerikaanse bioscopen uitgebracht. Dat meldt de website Filmpjekijken.com.

Kidnapping Freddy Heineken krijgt echter in Amerika een beperkte bioscooprelease: de film is vanaf die dag ook al op video-on-demand beschikbaar. De distributierechten zijn gekocht door de onafhankelijke kleine distributeur Alchemy. In Nederland staat de film vooralsnog gepland voor een release op 26 maart, bevestigt een zegsvrouw van de Nederlandse distributeur A-Film.

De thriller reconstrueert de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken (Anthony Hopkins) en zijn chauffeur in 1983. Andere rollen worden gespeeld door acteurs Sam Worthington, Ryan Kwanten en Mark van Eeuwen. Tijdens een voorvertoning van de film op het filmfestival van Cannes was er veel animo voor de productie.

Paltrow: Brad Pitt was te goed voor me

Gwyneth Paltrow denkt dat Brad Pitt tijdens hun relatie te goed voor haar was. Dat leidde tot een breuk, zo vertelde de actrice woensdag in een interview met Howard Stern.

Gwyneth en Brad hadden in de jaren negentig drie jaar een relatie en waren zelfs verloofd. Ze was destijds erg verliefd op Brad, aldus Gwyneth. "Hij was zo knap en lief, hij was Brad Pitt!"

In 1997 gingen de twee uit elkaar, iets wat vooral Paltrows vader Bruce heel erg vond. Zelf kijkt ze er nuchterder op terug. "Ik was nog zo jong, ik was pas 22 toen ik hem ontmoette. Ik leer mezelf nu pas kennen. Ik was er niet klaar voor, en hij was veel te goed voor me." Jonge mensen kijken te veel naar het uiterlijk, is haar mening. "Je waardeert jezelf op die leeftijd meer als je met een knap iemand bent", denkt ze.

Hoewel de twee exen nu weinig contact meer hebben, is het wel altijd gezellig als ze elkaar spreken, zo meldt Paltrow ook nog.

Southampton verslaat Ipswich in replay FA Cup

Southampton is door naar de vierde ronde van de FA Cup. Na een gelijkspel begin januari (1-1) wisten The Saints de return bij Ipswich Town wél in hun voordeel te beslissen: 0-1.

"Ik weet nog dat ik als kind in Nederland op de tv keek naar FA Cup-finales. Het is een heel speciaal toernooi. Het zou een droom zijn om daarin uit te mogen komen", zei Ronald Koeman, trainer van Southampton, vlak na de jaarwisseling. Twee dagen later liep het bijna verkeerd. In eigen huis bleek Ipswich te taai en eindigde het duel in een remise. Het betekende een onwelkome replay.

Op bezoek bij Ipswich begonnen The Saints niet heel overtuigend. In de eerste twintig minuten werd de Ipswich-verdediging amper getest. Bij die ene kans was het wel meteen raak. Met een slim balletje lanceerde Tadic zijn medespeler Ward-Prowse. De jongeling werd een weg naar het doel geblokkeerd middels een tackle. Gelukkig voor Southampton viel de bal zomaar in de voeten van Shane Long, die het leder tegen de touwen werkte: 0-1.

Na het openingsdoelpunt grossierden de bezoekers in balbezit. In de laatste minuut van de eerste helft resulteerde dat bijna in een tweede goal. Tadic, die niet heel actief was gedurende de eerste helft, combineerde met Ward-Prowse en krulde daarna met zijn linker de bal richting het netje. Een Ipswich-speler voorkwam het doelpunt met een cruciale blok.

Na rust moest Southampton verder zonder Victor Wanyama. De beresterke middenvelder liep vlak voor de pauze een hamstringblessure op. Dit kunnen de gebroeders Koeman, met het oog op het drukke speelschema, er zeker niet bij hebben. Davis verving de Nigeriaanse controleur. Ipswich liet na rust zien redelijk te kunnen ballen, maar slechts tot aan de zestien. Dan hield het op: 0-1. Voor Southampton wacht in de vierde ronde een thuisduel met Crystal Palace.


Tottenham Hotspur heeft veerkracht getoond in de replay tegen Burnley. De Spurs bogen een vroege 0-2 achterstand om en gaan door naar de vierde ronde van de FA Cup: 4-2.

Met Vertonghen en Vorm in de basis begon Tottenham aan de replay tegen Burnley, dat begin dit jaar een remise (1-1) uit het vuur sleepte. Chadli en Dembele zaten op de bank, net als revelatie Kane. Eriksen zat niet eens bij de selectie. De wisselingen werkten niet voordelig voor de Spurs, die al na drie minuten tegen een achterstand aankeken. Marvin Sordell verschalkte doelman Vorm en zette Burnley op voorsprong: 0-1.

Vijf minuten later was het weer raak voor de bezoekers. Ross Wallace zag zijn vrije trap via het lichaam van Soldado in het Tottenham-doel belanden: 0-2. Een aansluitingstreffer liet niet lang op zich wachten. Paulinho volleerde het leder, twee minuten na het doelpunt van Wallace, tegen de touwen: 1-2. Heel lang bleef dit de stand, tot diep in de blessuretijd van de eerste helft.

Etienne Capoue bracht Tottenham langszij. Een voorzet van linkback Davies werd door de Franse middenvelder in één keer uit de lucht gepakt. De inzet was te hard voor keeper Heaton om redding te brengen: 2-2. Direct na rust maakte Tottenham de comeback compleet. Binnen zeven minuten sloeg de thuisploeg tweemaal toe. Heaton sloeg bij een corner langs de bal, waardoor Chiriches bij de tweede paal eenvoudig binnen kon tikken: 3-2.

Bijna direct na het pakken van de voorsprong zorgde Danny Rose voor het slotakkoord. Soldado bracht de bal laag voor en Rose was er als de kippen bij om toe te slaan: 4-2. Door de magnifieke comeback heeft Tottenham zich ten koste van Burnley geplaatst voor de vierde ronde van de FA Cup. In de vierde ronde spelen de Londenaren in eigen huis tegen Leicester City.


Overige uitslag

Bradford City (3) 4-0 Millwall (2)

Homostellen mogen adopteren in Oostenrijk

Homostellen in Oostenrijk hebben net zo veel recht als hetero's om kinderen te adopteren. Dat heeft het Oostenrijkse grondwettelijk hof woensdag besloten. Voorheen was adoptie door homostellen alleen toegestaan als een van de twee de biologische ouder van het kind was.

Volgens de rechter is er geen 'objectief argument voor een ander oordeel als uitsluitend wordt gekeken naar seksuele geaardheid' van de ouders. De beperkingen op adoptie waren volgens de rechter in strijd met de bepalingen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Homostellen mogen nog steeds niet trouwen in Oostenrijk.

Herstel A73 na ongeluk met zoutzuur kost tijd

Het weer begaanbaar maken van de A73 na het ongeluk met zoutzuur was woensdagavond nog in volle gang. De verongelukte tankwagen was even na 21.00 uur nog steeds niet weggetakeld, zo liet Rijkswaterstaat weten.

Pas als het voertuig is verwijderd, kan de schade aan het wegdek goed worden beoordeeld. "De conditie van het asfalt kennen we niet", aldus een zegsman. Het streven is de snelweg bij Roermond voor de ochtendspits weer open te hebben, maar het is niet zeker of dat lukt.

Naast het wegdek moet ook een sloot naast de snelweg worden gesaneerd. Het ongeluk gebeurde in zuidelijke richting.

De A73 in noordelijke richting was woensdagavond even na 21.00 uur ook nog steeds afgesloten. Dit is om de weg vrij te maken voor hulpverleners bij een ander ongeluk in zuidelijke richting.

Doellijntechnologie in Serie A

De Italiaanse Serie A krijgt vanaf komend seizoen de beschikking over doellijntechnologie. "Het is onvermijdelijk", liet voorzitter Carlo Taveccio van de Italiaanse voetbalbond (FIGC) woensdag weten na een vergadering met een speciale werkgroep. Deze commissie houdt zich bezig met de invoering van elektronische hulpmiddelen in het Italiaanse voetbal.

De FIGC had de werkgroep in december in het leven geroepen. Vertegenwoordigers van de profcompetities, scheidsrechters en technologische experts moesten de kosten en de haalbaarheid van onder meer doellijntechnologie onderzoeken.

De discussie over doellijntechnologie laaide in Italië eerder deze maand weer even hevig op nadat AS Roma door een dubieuze treffer won van Udinese. Het was nauwelijks te zien of de bal de doellijn volledig had gepasseerd.

De vijfde en zesde officials die bij de achterlijn staan en in de Serie A standaard tot het arbitrageteam behoren zouden ook na de introductie van de nieuwe technologie in functie blijven.

Al-Attiyah verstevigt leiding, Ten Brinke zesde

Nasser Al-Attiyah is winnaar geworden van de tiende etappe in de Dakar Rally. De Qatarees was met zijn Mini in de etappe van Calama naar Salta ruim anderhalve minuut sneller dan Orlando Terranova. Bernhard ten Brinke deed het na de technische problemen van gisteren weer goed en eindigde als zesde.

Al-Attiyah was in de aangepaste proef al vrijwel direct de snelste. In plaats van 358 kilometer moesten de coureurs hetzelfde parkoers als de motoren en quads afleggen, 371 kilometer. Het was achter Al-Attiyah en Terranova een dag van herstel, want Yazeed Alrahji werd op ruim drie minuten derde. De Saudiër kampte gisteren met remproblemen en verloor toen veel tijd. Dat gold ook voor de vandaag vijfde geworden Giniel de Villiers die gisteren door een navigatiefout veel tijd inleverde. Vandaag nestelde Leeroy Poulter zich tussen dit duo.

Direct hierachter eindigde Ten Brinke. De Nederlander leek zelfs even op een derde plaats af te stevenen, maar moest uiteindelijk achter zijn Toyota-teamgenoten genoegen nemen met een zesde plaats op vijf minuten van Al-Attiyah. Ook Erik van Loon deed het weer solide met een elfde positie met negen minuten achterstand. Gisteren kreeg hij vanwege het missen van een waypoint nog veertig minuten tijdstraf opgelegd.

Voor het klassement betekent dit dat Al-Attiyah nu 28 minuten voorsprong heeft op De Villiers. Alrahji staat met 43 minuten achterstand derde. Beste Nederlander is Van Loon die vijfde is op 2.51 uur achterstand. Ten Brinke klom ten koste van Carlos Sousa een positie en is nu achtste op 3.39 uur van Al-Attiyah.

Scorsese, DeNiro en DiCaprio in The Audition (short)

Martin Scorsese staat bekend als een regisseur die vaak samenwerkt met een selecte groep acteurs, vaak met een Italiaanse achtergrond, wat niet zo verrassend is. In The Audition zien we twee van zijn favorieten voor het eerst samen in deze korte film, waarvan de titel voldoende onthult.

Robert DeNiro en Leonardo DiCaprio doen auditie voor dezelfde rol in deze korte film, die werd geschreven door Terence Winter (The Wolf of Wall Street) en geproduceerd door Brett Ratner (Hercules, Horrible Bosses). Maar in feite is het een belachelijk dure reclamecampagne voor twee nieuwe Aziatische casino's, te weten Studio City in Macau, China en City of Dreams in Manila, Filipijnen. 

De acteurs spelen zichzelf, net als Scorsese. Maar wat interessanter is om te weten, is dat de acteurs voor hun tweedaagse optreden maar liefst 13 miljoen dollar per persoon in ontvangst namen. Het budget voor deze korte film was 70 miljoen dollar naar verluidt, maar een woordvoerder van Melco Crown beweerde dat deze bedragen foutief waren en niet openbaar zijn gemaakt. 

Ze hebben er in ieder geval een leuke trailer op nagehouden. Een releasedatum is nog niet bekend.

'Samsung heeft interesse in BlackBerry'

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft recent de Canadese smartphonefabrikant BlackBerry benaderd voor een overname. Dat meldde persbureau Reuters woensdag op basis van documenten die het heeft ingezien en een ingewijde.

Samsung zou tussen de 13,35 dollar tot 15,49 dollar per aandeel over hebben voor BlackBerry. Dat geeft de onderneming een waarde tussen de 6 miljard en 7,5 miljard dollar (5 miljard tot 6,4 miljard euro). Samsung zou vooral interesse hebben in de patentenportefeuille van het concern.

Bestuurders van beide bedrijven zouden elkaar vorige week ontmoet hebben om een potentiële transactie te bespreken. BlackBerry weigerde woensdag een reactie te geven op het bericht.

Sportblog: Romario's jonge vriendin & Verstappen mag rijden

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Romário slaat 19-jarige blondine aan de haak
Voetbalgrootheid Romário de Souza Faria heeft weer toegeslagen op liefdesgebied. Hij heeft de 19-jarige Dixie Pratt versierd. Hij heeft de jonge dame leren kennen via een van zijn dochters waarmee Pratt bevriend is, zo lezen we op prive.nl. De tortelduifjes waren afgelopen dagen op vakantie op Aruba waar de oud-spits van PSV zijn nieuwe vriendin uitgebreid showde aan de buitenwereld. Mooi detail is dat Romário wereldkampioen werd in 1994, zijn vriendin was toen nog niet geboren.....

 

...e por aqui em Aruba... @dixiepratt

Een foto die is geplaatst door Romário Faria (@romariofaria) opJan 9, 2015 at 11:00 PST

Mancini geveld door eigen speler
Internazionale-trainer Roberto Mancini zal met gemengde gevoelens terugkijken op de 3-1 zege van zijn club tegen Genoa. De 50-jarige coach zal tevreden zijn met de winst, maar de overwinning berokkende bij hem zelf wel wat schade.

Mancini stond langs de lijn te coachen toen Inter-verdediger Marco Andreolli de bal op de slof nam en deze buiten de lijnen schoot, recht in het gezicht van zijn trainer die geen tijd meer had om te reageren en neerging. Na afloop verklaarde Mancini: "Ik heb de bal niet meer tegen kunnen houden, hij heeft mijn gezicht geraakt. Het was niet echt prettig, maar ik ben min of meer in orde."

Au (Bron: Vine)

Max Verstappen mag eindelijk een beetje autorijden
Max Verstappen mag dan volgend jaar gaan racen in de pijlsnelle bolides van de Formule 1, in een gewone auto met 30 kilometer per uur door een woonwijk rijden mag hij nog altijd niet. Toch is de 17-jarige Limburger daar weer een stapje dichterbij. Verstappen junior heeft vrijdag in België het theorie-examen voor zijn rijbewijs gehaald, zo laat Novum ons weten.

"Het examen was niet zo moeilijk als ik had gedacht", meldde Max Verstappen op zijn website. "Ik heb er ongeveer zeven uur voor geleerd en omdat ik een snelle leerling ben was het niet zo moeilijk." Uiteindelijk had de jeugdige Nederlander 47 van de 51 vragen goed, waar 41 goede antwoorden volstonden voor het halen van het examen.

Max moet nog even wachten voor hij zijn praktijkexamen af mag leggen. "In België moet je achttien jaar oud zijn om je praktijkexamen te mogen doen. Dus ik ben er nog niet." Verstappen wordt pas op 30 september achttien.

Wielerseizoen begint knetterend
Het wielerseizoen 2015 is in Zuid-Amerika knetterend van start gegaan. Na afloop van de Vuelta al Tachira, onderdeel uitmakend van de UCI America Tour, streden de verschillende renners letterlijk nog even door. Verschillende coureurs gingen met elkaar op de vuist.

Volleybalpunt in de NBA
Je leest de titel goed, een volleybalpunt in de Noord-Amerikaanse basketbal competitie. Utah Jazz-speler Trevor Booker kreeg de bal toegespeeld in een onmogelijke scoringspositie, er moest echter wel een schot op de basket komen omdat de shot clock bijna op nul stond. Booker, die met zijn rug naar de basket stond, bedacht zich geen seconde en tikte de bal zonder hem vast te pakken omhoog. Wonder boven wonder viel de bal in het netje met een onwaarschijnlijk punt als resultaat.


Onwaarschijnlijke treffer van Booker (Bron: YouTube/NBA)

Giggs ging jarenlang vreemd met de vrouw van zijn broer
Over Ryan Giggs waren al de nodige verhalen bekend dat hij het niet zo nou nam met de huwelijkse trouw. Zo was er de affaire die hij had met het rondborstige model Imogen Thomas. Maar naar nu blijkt heeft de oud-speler van Manchester United het nog bonter gemaakt. Hij deelde acht jaar lang het bed met Natasha Giggs, de vrouw van zijn jongere broertje. Rhodri Giggs (dat jongere broertje) had jarenlang niks door maar heeft inmiddels gebroken met de familie. Hij kan het niet verdragen nog in de buurt van zijn oudere broer te komen na wat hij deed. Dat het 'puur om seks ging, en niets meer' aldus Ryan verzachtte de pijn niet bepaald.

Zoontje Cristiano Ronaldo geen fan van vader
Cristiano Ronaldo mocht afgelopen maandag de prijs voor wereldvoetballer van het jaar in ontvangst nemen. De Portugees nam ook zijn zoontje mee naar het gala, maar die was niet onder de indruk van zijn vader. Nee, hij heeft een andere held, Lionel Messi.

Ronaldo junior kon zijn held in levende lijve ontmoeten, maar was te verlegen om iets te zeggen, vandaar dat Cristiano iets tegen zijn grote rivaal zei: "Hij zag een video van ons op het internet en heeft het alleen maar over jou." Messi beantwoorde dat met een aai over de bol van Ronaldo junior die geen woord uit kon brengen en ondertussen geplaagd werd door zijn vader. "En nu ben je verlegen!"


Kleine ronaldo en zijn echte idool (Bron: YouTube)

Selfie van Totti nu ook als tattoo
Afgelopen zondag zorgde Francesco Totti voor veel ophef door na zijn tweede doelpunt in de derby van zijn AS Roma tegen Lazio Roma een selfie te maken met het publiek. Totti bleek het plan voor de selfie allang te hebben. Maar als je de selfie al een gekke actie vond, hou je vast. Het kan namelijk nog gekker. Er is een supporter zo gek geweest om van de fotografferende Totti een tatoeage te laten maken:

Favoriet NFL-team kiezen? Deze jongen weet hoe het moet
Wat te doen als je fan bent van American Football, maar niet weet voor welk team je moet zijn? De 12-jarige Cade Pope uit de staat Oklahoma besloot voor de Kerstdagen om alle 32 teams een brief te schrijven waarom hij juist fan van hun team moest worden. Het resultaat viel tegen: slechts één team stuurde hem een brief.

Alleen Carolina Panthers-eigenaar Jerry Richardson nam de moeite om te schrijven. "Beste Cade, we zouden vereerd zijn als je de Panthers als je favoriet team zou kiezen." Pope kreeg bij zijn brief een helm opgestuurd. Toch heeft hij nog geen definitieve keuze gemaakt. "Als niemand me nog antwoordt, dan kies ik voor Carolina."


Zo kies je dus je favoriete team (Bron: YouTube)

Voetbal kijken vanaf je schuurtje
Toen Bristol City één van de tribunes afbrak om een nieuwe te gaan bouwen ontstond er een bijzondere kans voor Ben Swift. Hij woont achter het stadion en doordat de afgebroken tribune achter zijn achtertuin stond had hij ineens vrij zicht op het veld. Swift is al sinds de jaren tachtig fan van de club uit Bristol en zat ook regelmatig in het stadion. Maar in het begin van het seizoen besloot hij vanaf zijn eigen schuurtje te gaan kijken. Sindsdien groeide het 'voetbalkijken vanaf zijn schuur' uit tot een ware hype.

Swift heeft zijn uitkijkplek inmiddels ongedoopt tot 'The Shed End'. Regelmatig wordt hij nu ook toegezongen door de supporters in het stadion. 'Shedman, Shedman - sing us a song', rolt er bijvoorbeeld geregeld van de tribunes. Het avontuur is binnenkort wel afgelopen voor de zwartkijker, de bouw van de nieuwe tribune vlot zo snel dat het uitzicht binnenkort verdwenen is. Bristol City heeft Swift echter een seizoenkaart tot het einde van het seizoen aangeboden. Het geld dat de City-fan door deze constructie tot nu toe bespaarde gaf hij aan een goed doel.

Commercial Buddyhond wint Gouden Loeki

Het reclamespotje Buddyhond van KNGF Geleidehonden heeft de STER Gouden Loeki 2014 gewonnen. De winnaar van deze publieksprijs werd woensdag gekozen door televisiekijkend Nederland tijdens een gala op NPO 1.

Presentatrice Sophie Hilbrand kondigde eerst aan welke vijf genomineerde spotjes meededen in de race om de prijs. Tijdens de uitzending konden kijkers sms'en om hun favoriete reclame aan te geven. De reclame voor KNGF Geleidehonden van reclamebureau Joe Public kreeg de meeste stemmen.

Reclamebureau Etcetera was twee keer genomineerd, voor de reclame Flappie voor Bol.com en voor Kijk: Zwarte Piet!, ook voor het internetbedrijf. Andere kanshebbers waren de Jumbo met Moestuin, en Gamma met Klushondje.

NAVO: kern flitsmacht paraat

De kern van de nieuwe snellereactiemacht van de NAVO is operationeel. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg woensdag gezegd.

De voorlopige flitsmacht bestaat uit militairen uit Nederland, Duitsland, Noorwegen en 'enkele andere landen', aldus Stoltenberg. "Een interimoplossing is er nu en we richten ons er nu op een permanente (...) troepenmacht te creëren."

Wanneer de permanente flitsmacht een feit is, kon Stoltenberg nog niet zeggen. Ook de vraag wie de snellereactiemacht gaat betalen moet nog worden beantwoord, maar het zal waarschijnlijk uiteindelijk neerkomen op een combinatie van NAVO-fondsen en bijdrages van individuele lidstaten.

De flitsmacht moet in de toekomst op zeer korte termijn kunnen worden ingezet als een NAVO-lidstaat daar behoefte aan heeft. De lidstaten keurden het voorstel in september goed, naar aanleiding van de Russische inmenging in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim.

Dagzege Barreda, Vogels weer snel

Joan Barreda Bort is winnaar geworden van de tiende etappe in de Dakar Rally. De 371 kilometer lange proef tussen Calama en Cachi vormt het eerste deel van de tweede marathonetappe. Vandaag moeten de coureurs wederom zelf sleutelen aan hun machines.

Barreda greep al snel de leiding in de proef en had op de streep een voorsprong van een kleine twee minuten op klassementsleider Marc Coma. Ruben Faria werd kort hierachter derde, voor Toby Price en Paulo Gonçalves. Beste Nederlander was Hans Vogels die er na de mindere dag van gisteren weer goed bij zat en nu een knappe tiende tijd wist te noteren op tien minuten van Barreda. Ook Frans Verhoeven zat met een negentiende plaats op zeventien minuten nog bij de beste twintig.

In het klassement heeft Coma nu zeven minuten voorsprong op Gonçalves. Derde op ruim een half uur is Pablo Quintanilla. De Chileen heeft nu slechts 24 tellen voorsprong op Price. Vogels staat op 3.21 uur elfde, terwijl Verhoeven met ruim vijf uur achterstand achttiende is.

Quads
Rafal Sonik lijkt de overwinning bij de quads niet meer te kunnen ontgaan. Zijn enig overgebleven concurrent Ignacio Casale moest vandaag met technische problemen opgeven. Nelson Augusto Sanabria Galeano won vandaag de etappe met 3.40 minuten voorsprong op Jeremias Gonzalez Ferioli. Derde werd Walter Nosiglia.

In het klassement heeft Sonik nu bijna drie uur voorsprong op zijn naaste achtervolger Gonzales Ferioli. Nosiglia staat met 3.44 uur achterstand derde.

Morgen rijden de motoren en quads het tweede deel van hun marathonetappe van Cachi naar Termas de Rio Hondo. Ze leggen een proef van 357 kilometer af.

Ombudsman: kom burger tegemoet bij valse kentekens

Als iemand één keer bij een rechter heeft aangetoond dat hij of zij het slachtoffer is van criminelen die kentekenplaten vervalsen, moet de overheid actief een oplossing vinden voor het probleem. Nationale ombudsman Frank van Dooren zei woensdag bij RTL Nieuws dat hij vindt dat een burger in zo'n geval niet keer op keer zelf moet aantonen dat zijn kentekens zijn gekopieerd.

De ombudsman reageerde op een item van RTL Nieuws van maandag, waarin werd gemeld dat er in Nederland ongeveer veertigduizend auto's rondrijden met valse kentekenplaten. Criminelen zouden over drukpersen en blanco kentekenplaten beschikken om zelf duizenden valse kentekens per jaar te produceren. De overheid loopt bovendien jaarlijks 44 miljoen euro aan belastinginkomsten mis. Daarnaast worden nietsvermoedende automobilisten opgezadeld met boetes voor verkeersovertredingen die zij niet hebben gepleegd.

'Genoeg slagkracht politie en marechaussee'

De politie en marechaussee in Nederland hebben samen genoeg slagkracht om op te treden tegen zwaarbewapende criminelen of terroristen. Ook is de geweldsinstructie voor agenten in Nederland al behoorlijk ruim en volstaat die ook in bijzondere situaties. Dat zegt veiligheidsexpert Jaap Timmer woensdag in een reactie op voorstellen van de politiebond ACP.

"Bij elkaar opgeteld zijn tussen de vijfhonderd en duizend politiemensen en marechaussees met zwaardere bewapening snel beschikbaar", aldus de universitair hoofddocent maatschappelijke veiligheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De ACP stelde dinsdag voor om het aantal mensen van de mobiele eenheid van de politie dat met een pistoolmitrailleur om kan gaan, uit te gaan breiden. Dit om beter opgewassen te zijn tegen mogelijk extreem geweld van criminelen en terroristen.

Maar volgens Timmer is het nooit voorgekomen dat er te weinig capaciteit is voor politietaken in het hogere geweldsspectrum. Behalve de paar honderd zwaarder bewapende manschappen van de ME zijn er in Nederland namelijk marechaussee-eenheden die in de bres kunnen springen.

Dat zijn de Bijstandseenheid (ongeveer tweehonderd man), de oproerpolitie van de marechaussee, en als het echt uit de hand loopt de elite-eenheid Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (ongeveer vierhonderd man). Dat is nog buiten de de specialistische arrestatieteams en de antiterreureenheden van de Dienst Speciale Inverventies (DSI) van de politie.

Vergeleken met de gewone mobiele eenheid van de politie zijn de marechaussees -feitelijk ook militairen- getraind en uitgerust voor nog zwaarder geweld. Zo kunnen ze pantservoertuigen met boordgeschut inzetten en hebben ze zwaardere kogelwerende vesten en helmen.

Timmer begrijpt ook niet dat de politiebond wil praten over verruiming van de geweldsinstructie. "Vergeleken met de buurlanden is die al ruim. Agenten mogen schieten als verdachten ernstige geweldsdelicten plegen of vuurwapengevaarlijk zijn", zegt hij.

De expert vindt wel dat er een goede analyse moet komen over problemen die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld terroristen en welke eenheden en werkwijzen daarvoor nodig zijn. "Is er dan nog iets tekort, dan moet je daar naar kijken. De oplossing zit in ieder geval niet in stoer doen met schietijzers."

Medische faculteit Groningen ontruimd

De Faculteit Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen is woensdag aan het begin van de avond enige tijd ontruimd geweest vanwege een brand in een magnetron. Daarin was een stuk papier met paraffine tot ontbranding gekomen. Paraffine wordt in de medische wereld gebruikt als beschermlaag, liet een woordvoerder van de brandweer weten.

Het vuur was snel geblust en de rookontwikkeling bleef beperkt. Nadat de brandweer had geventileerd, konden de mensen terug. Hoeveel personen precies het pand moesten verlaten, is niet duidelijk, maar gezien het tijdstip was het niet meer zo heel druk, aldus de brandweer.

Wilders botst met rest Kamer over terreur

PVV-leider Geert Wilders botste woensdag hard met de meeste andere fractievoorzitters tijdens het Kamerdebat over de terreuraanslagen in Parijs vorige week.

PvdA-leider Diederik Samsom was de eerste. Die zei aan het einde van de bijdrage van Wilders dat die "precies hetzelfde doet als wat terroristen doen: haat, angst en verdeeldheid zaaien." Samsom voegde er aan toe dat Wilders dat doet met andere wapens, namelijk met het woord. Maar de strategie is dezelfde, aldus de PvdA-leider in de richting van Wilders. Die reageerde als door een bij gestoken. "U heeft een zieke geest, dat u mij vergelijkt met terroristen. Dat is abject en ziek."

Ook de andere fractieleiders liepen te hoop tegen Wilders. Volgens VVD'er Halbe Zijlstra zegt de PVV te strijden voor de vrijheid, maar gooit ze die juist weg. Maar Wilders vindt dat "cultuurrelativisten zoals Zijlstra" juist de vrijheden naar de knoppen laten gaan.

Sybrand Buma (CDA) verweet Wilders dat die met tien jaar hetzelfde verhaal tegen de islam nog helemaal niets heeft bereikt. Wilders antwoordde: "De tijden van de Bumas en de Ruttes zijn voorbij. U krijgt de geest niet meer in de fles en u gaat het onderspit delven. Mensen in het land willen de islamisering niet. Het is niet voor niks dat de PVV zo goed staat in de peilingen."

Daarna kwam Emile Roemer (SP) nog aan de beurt. Die zei dat Wilders potentiële terroristen maakt van alle moslims in Nederland. Wilders antwoordde dat Roemer de andere kant op kijkt en onze vrijheid te grabbel gooit.

Darters De Zwaan en Zuydwijk pakken tourkaart op Q-School

Darters Jeffrey de Zwaan en Mike Zuydwijk hebben op de eerste dag van de Qualifying School een tourkaart weten te bemachtigen. Beide darters kunnen de komende twee jaar meedoen aan de Pro Tour van de PDC.

De Zwaan won van Nolan Arendse (5-1), Simon McCall (5-0), Michael Burgoine (5-1), Jeff Batham (5-1), Michael Rosenauer (5-4), Jerry Hendriks (5-3), Lee Palfreyman (5-3) en Paul Milford (5-0). In de finale versloeg hij Prakash Jiwa met 5-1 en was daarmee de eerste darter die een tourkaart won.

Zuydwijk rekende af met Chris Mathews (5-0), Magnus Caris (5-4), Jamie Landon (5-2), Shaun Narain (5-3), Curtis Hammond (5-3) en Eddie Dootson (5-2). In de zevende ronde won hij met 5-3 van Matthew Edgar en dus kan ook hij de komende twee jaar alle toernooien op het PDC-circuit afwerken.

De achttienjarige De Zwaan en twintigjarige Zuydwijk staan sinds dit jaar onder contract bij Dutch Darts Management, opgericht door Raymond van Barneveld en zijn manager Ben de Kok. "Na de successen van Barney in de afgelopen 25 jaar is het tijd om ook naar de toekomst te kijken. Om de sport op een hoog niveau te houden is ook nieuwe aanwas nodig. Met dit nieuwe dartteam willen we jong talent een kans geven om zich te ontwikkelen", aldus De Kok vorige week tegen Omroep West.

Naast De Zwaan en Zuydwijk wist ook Alan Norris vandaag een tourkaart te bemachtigen. De finalist van het BDO WK in 2014 moest hiervoor afrekenen met Philip Johnson-Hale, William O’Connor, Gino Vos, Erik Hol, Jason Lovett, Andrew Johnson en Carl Abbiss. Norris wist in zijn partij tegen Lovett een negendarter gooien.

De laatste tourkaart was voor Nigel Heydon. Hij won in de dagfinale van Jim Walker (5-3). 423 darters hebben zich ingeschreven voor de Q-School. Er liggen in totaal 34 tourkaarten klaar. Per dag zijn er vier dagwinnaars. De Q-School duurt vier dagen. Naast tourkaarten voor dagzeges zijn er ook tourkaarten beschikbaar voor de achttien beste darters over alle vier de dagen. 

De Nederlandse darters Jan Dekker, Mareno Michels, Dirk van Duijvenbode en Jermaine Wattimena kwamen tot de vijfde ronde en pakten daarmee de eerste drie punten voor het klassement. Donderdag is de tweede dag van de Qualifying School.

Alle uitslagen van de eerste dag zijn hier te vinden. 

Satellietbeelden tonen verwoestingen in Nigeria

Op satellietbeelden is de grootschalige verwoesting te zien in twee stadjes in Nigeria die onlangs werden aangevallen door de extremisten van Boko Haram. De beelden van Baga en Doron Baga, van voor en na de aanval eerder deze maand, tonen dat meer dan 3700 bouwwerken zijn beschadigd of compleet vernietigd, zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International woensdag.

De satellietbeelden zijn gemaakt op 2 en 7 januari. Strijders van Boko Haram namen volgens getuigen op 3 januari een legerbasis in Baga in en doodden in de daaropvolgende dagen tal van burgers.

Het Nigeriaanse leger zegt dat er bij de aanvallen 150 doden zijn gevallen, onder wie Boko Haram-strijders. Amnesty baseert zich op verslagen van getuigen en anderen en spreekt van honderden slachtoffers. Vorige week noemde de mensenrechtenorganisatie nog een aantal van zo'n tweeduizend doden.

Congres VS tegen immigratiebeleid Obama

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag tegen de versoepeling van het immigratiebeleid gestemd die president Barack Obama vorig jaar bij decreet afkondigde. Obama heeft gedreigd met een veto, mocht het wetsvoorstel op zijn bureau belanden. De Senaat moet zich er eerst nog over uitspreken.

De stemming in het Huis verliep grotendeels langs ideologische lijnen.

Obama kondigde de wijzigingen in het immigratiebeleid in november aan. Zo'n vier miljoen mensen die illegaal in de VS verblijven hoeven drie jaar geen uitzetting te vrezen en krijgen werkvergunningen. De Republikeinen, die sinds de verkiezingen in november het hele Congres in handen hebben, menen dat Obama zijn grondwettelijke bevoegdheden heeft overschreden.

School schrikt van ophef over Charlie-poster

Het Kennemer College in Heemskerk zegt geschrokken te zijn van de ophef die in de media is ontstaan over het weghalen van een door een docent opgehangen Charlie Hebdo-poster. De poster, een voorpagina van de krant nrc.next, toont een moslim en een cartoonist die elkaar zoenen. Een aantal leerlingen van de vmbo-school klaagde erover.

Het bestuur van de school liet woensdag weten te betreuren dat het verwijderen van de tekening wordt uitgelegd als het inperken van de vrijheid van meningsuiting. Nadat de voorpagina vrijdag was besproken, werd die aan het klasraam gehangen. Daardoor ontbrak de duiding die de school wil bieden en is de afbeelding dezelfde dag weggehaald, aldus een verklaring.

Bus VS met gevangenen crasht: 10 doden

Zeker tien mensen zijn woensdag in de Verenigde Staten om het leven gekomen toen een bus op een viaduct of een dijk van de weg raakte en tegen een passerende goederentrein terechtkwam. In de bus zaten vooral gevangenen. Acht gedetineerden en twee bewakers vonden de dood, aldus Amerikaanse media.

Het ongeval was bij de plaats Odessa in de staat Texas. Bij de crash zou ook een vrachtwagen betrokken zijn. De gevangenen werden volgens justitie in Texas van Abilene naar El Paso gebracht.

Schandaal rond geschorste snelwandelkampioene en Russische doofpot

In de atletiekwereld is een groot schandaal aan het ontstaan rond wereld- en olympisch snelwandelkampioene Elena Lashmanova. Enkele dagen geleden kwam het Italiaanse Marcia dal Mondo met het bericht dat de vanwege doping geschorste Russische onlangs mee zou hebben gedaan aan een wedstrijd in haar thuisland, iets wat voor geschorste sporters uiteraard streng verboden is.

Lashmanova werd vorig jaar betrapt op het gebruik van het experimentele GW1516, wat gezien wordt als zeer gevaarlijk. Ze is twee jaar geschorst, tot en met februari 2016, maar dook op 30 december plotseling op tijdens het regionale kampioenschap van de Republiek Mordovië. De hoofdstad hiervan, Saransk, herbergt het grote trainingscentrum van de Russische coach Viktor Chegin, van wie in de laatste jaren bijna twintig atleten betrapt zijn op doping. In november werd de directeur van het centrum, Viktor Kolesnikov, voor vier jaar geschorst vanwege het in bezit hebben van doping.

De betreffende wedstrijd, de Mordovia Winter Walking Cup, werd ook gehouden in Saransk en stond bol van de Russische wereldtoppers die meededen. De wedstrijd is overigens een eerbetoon aan German Skurygin, een door Chegin gecoachte atleet die in 1999 zijn wereldtitel al na een paar dagen in moest leveren vanwege doping. Op foto's van het evenement is duidelijk de 22-jarige Lashmanova te zien, waarvan deze foto het beste voorbeeld is. De geschorste Russische loopt met nummer 39, achter wereldtoppers Anisya Kirdyapkina (#41) en Elmira Alembekova (#33).

Op onder meer deze foto is te zien dat Lashmanova gehuldigd wordt als winnares, waarbij de prijs uitgereikt wordt door niemand minder dan coach Chegin. Nadat het verhaal in de media kwam werd er plotseling een onderschrift bijgevoegd waarin gezegd wordt dat het om de Mordovia Cup van 2012 zou gaan. In Russische media gaat daarnaast het verhaal dat alle foto's waarop Lashmanova te zien is uit 2012 stammen en per ongeluk tussen de foto's van 2014 terechtgekomen zijn. Dit is echter onmogelijk, zo zegt de Canadese snelwandelaar Evan Dunfee, die zich op de zaak gestort heeft. Een groot deel van de loopsters op de foto's - ook die waarop Lashmanova te zien is - draagt namelijk schoenen die in 2014 uitgekomen zijn, waardoor de betreffende foto's onmogelijk in 2012 gemaakt kunnen zijn.

Een ander punt dat door Russische officials naar het schijnt over het hoofd is gezien is het uiterlijk van de aanwezige Alembekova. Op alle foto's, inclusief die met de geschorste Lashmanova, heeft zij namelijk blond haar, terwijl ze in 2012 nog haar natuurlijk, zwarte haarkleur had. BT Sport meldt ondertussen dat wereldatletiekbond IAAF op de hoogte is van de zaak en dat er een onderzoek gestart is. Als blijkt dat Lashmanova inderdaad gelopen heeft in de wedstrijd zou haar tweejarige schorsing opnieuw starten, waardoor deelname aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 uitgesloten is.

Het hele 'onderzoek' van snelwandelaar Dunfee is hier te vinden, inclusief foto's, startlijsten en andere bewijzen voor het in de doofpot stoppen van de zaak door de Russische atletiekwereld.

School verwijdert cartoon na klacht moslims

De vmbo-school het Kennemer College te Heemskerk heeft op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt hoe zij over vrijheid van meningsuiting en de cartoonmoorden denkt. De schoolleiding heeft namelijk besloten om een vrij onschuldige tekening van pulpblad Charlie Hebdo ter verwijderen. Moslimkoters hadden namelijk geklaagd en vonden de afbeelding kwetsend voor hun geloof.

Het betrof de afbeelding waarop Mohammed (wreden zijn met hem) innig zoenend met een cartoonist te zien is. De tekening wordt begeleid met de tekst amour plus fort que la haine,. Een leraar was zo handig geweest dit ergens op te hangen.

"Ze reageerden er erg emotioneel op en hebben de poster als kwetsend ervaren", aldus directrice Marleen Lemstra. "We hebben het over kinderen van 12 tot en met 15 jaar van beroepsgerichte vmbo-opleidingen die de Franse tekst niet begrepen. Zij zien de nuances niet en ervaren de afbeelding, die in een krant stond, als kwetsend voor hun geloof."

Na de aanslag in Parijs stond een groot deel van de goegemeente in de rij om uiterst politiekcorrect te laten weten dat het vertoonde geweld niets met de islam te maken zou hebben, de reactie van de kinderen op de poster is dan ook enigszins verrassend te noemen.

De godslasterende leraar heeft inmiddels een rondje door alle klassen gedaan om zijn excuses aan te bieden.

Marleen Lemstra draait een klein beetje om de verwijderactie te rechtvaardigen en noemt de leerlingen van haar school dan ook te dom om de posters te kunnen begrijpen: "Natuurlijk is er hier vrijheid van meningsuiting, maar dat moet wel respectvol zijn en niet ongenuanceerd. Pamfletten en posters horen niet in een school. Docenten willen graag de discussie voeren met de leerlingen, we lopen er niet voor weg. Maar men moet zich realiseren dat het hier niet om leerlingen van havo of vwo gaat; deze groep snapt de afbeelding niet. En laten we wel wezen, we weten dat het tijdschrift Charlie Hebdo op de grens zat. Dat is soms ook beledigend. Wil je dat in een school? Tolerantie kent ook grenzen".

Vanuit het leukste dorp van Noord-Holland waren ook andere geluiden te horen, namelijk van ouders die wél begrijpen dat een seculiere school zich niet moet laten ringeloren door een religie. "Is dit geen omgekeerde wereld na alles wat er in Parijs is gebeurd? Een leraar moet de klassen rond om zijn excuses aan te bieden omdat leerlingen van Marokkaanse en Turkse afkomst zich beklagen over een tijdschrift dat juist de vrijheid van meningsuiting centraal stelt", stellen enkele bezorgde moeders.

Het is niet helemaal duidelijk of de school tekeningen van leuke varkentjes of Lego Star Wars wel toestaat. De ietwat dhimmitude directie heeft inmiddels een excuusbrief naar alle ouders gestuurd.

'9 miljoen aan inkomsten voor Charlie Hebdo'

Het Franse satirische blad Charlie Hebdo lijkt een forse financiële meevaller te krijgen. De krant Le Parisien heeft berekend dat het weekblad circa 9 miljoen euro binnenkrijgt aan donaties en met de opbrengst van de woensdag verschenen editie, waarvan de oplage stapsgewijs is verhoogd naar vijf miljoen exemplaren.

Na de aanslag van vorige week heeft Charlie Hebdo 1 miljoen euro aan donaties ontvangen. De opbrengst van de eerste miljoen exemplaren van de nieuwste editie van het blad gaat volledig naar Charlie Hebdo. Van de opbrengst van de overige vier miljoen exemplaren komt volgens Le Figaro circa de helft terecht bij Charlie Hebdo.

Kort voor de aanslag dreigde nog sluiting voor het noodlijdende tijdschrift. Dankzij giften na een oproep van hoofdredacteur Stephane Charbonnier, die bij de aanslag omkwam, kon het blad toch blijven draaien.

Cover Charlie Hebdo 14-01-2015
Cover Charlie Hebdo (bron: liberation.fr)

Chinese marine voor het eerst in Nederland

Voor de eerste keer in de geschiedenis zullen drie Chinese marineschepen Nederland bezoeken. Van 26 tot 30 januari brengen zij een bezoek aan de Rotterdamse haven. Dit heeft het ministerie van Defensie woensdag laten weten.

Het gaat om een fregat, een bevoorrader en een amfibisch transportschip. Op maandag 26 januari vindt om 10.00 uur op de Holland-Amerikakade een welkomstceremonie plaats waarbij de plaatsvervangend commandant zeestrijdkrachten, schout bij nacht Ben Bekkering, de commandant van de groep Chinese schepen welkom zal heten. De Marinierskapel van de marine, een erewacht en ongeveer vierhonderd in Nederland wonende Chinezen luisteren het ceremonieel op.

Op woensdag 28 januari wordt het amfibisch transportschip opengesteld voor publiek van 09.00 tot 11.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.

Ongeval tankwagen door uitwijkmanoeuvre

De Waalse chauffeur van de tankwagen met zoutzuur die woensdagmiddag betrokken raakte bij een aanrijding moest uitwijken naar een andere rijstrook omdat er een file was. Door die manoeuvre raakte de tankwagen een vrachtwagen en is het zoutzuurlek ontstaan. Een woordvoerder van zijn werkgever TTS in België heeft dat gezegd.

De chauffeur was van Duitsland op weg naar Frankrijk met 25 ton zoutzuur. De chauffeur maakt het gelukkig goed, aldus het transportbedrijf.

Bedrijven die gevaarlijke stoffen vervoeren, doen dat in Nederland veiliger dan waar ook ter wereld. Dit stelt althans verladersorganisatie EVO woensdag naar aanleiding van het ongeluk met zoutzuur in Limburg. Volgens EVO komt dit onder andere door steeds betere veiligheidsopleidingen voor chauffeurs, veiligheidsadviseurs, magazijnmedewerkers en anderen die met gevaarlijke stoffen werken.

EVO is belangenbehartiger van twintigduizend handels- en productiebedrijven. Volgens EVO heerst er een groot veiligheidsbewustzijn bij bedrijven die met gevaarlijke stoffen te maken hebben. Handels- en productiebedrijven die hun goederen laten vervoeren door transportbedrijven, stellen dan ook steeds strengere eisen op dit gebied. Ook stelt wet- en regelgeving strikte eisen aan het vervoer van gevaarlijke stoffen. Dit zijn onder meer eisen aan de verpakking en het transportmiddel waarmee de gevaarlijke stoffen worden vervoerd.

Dodental door giftige drank India loopt op

Het dodental door illegaal gestookte giftige drank in India is opgelopen tot 38. Meer dan honderd mensen liggen nog in het ziekenhuis. De autoriteiten hebben inmiddels 23 ambtenaren geschorst die ervan worden verdacht de verkoop van de illegale drank te hebben toegelaten en mogelijk steekpenningen hebben aangenomen.

De giftige drank werd verkocht in een winkel in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh. De eigenaar en twaalf andere mensen zijn aangehouden.

De meeste slachtoffers werden zondagavond in het ziekenhuis opgenomen. Veel mensen zijn blind geworden en sommigen verkeren in kritieke toestand. Chemicaliën die in de winkel werden aangetroffen worden momenteel getest. Artsen vermoeden dat de drank was aangelengd met methanol, een giftige stof die vaak wordt gebruikt om de productie van drank goedkoper te maken.

De politie heeft invallen gedaan in andere winkels in Uttar Pradesh en in totaal meer dan 1700 liter illegale alcohol in geslag genomen.

Nieuwe gratis Pokémongame aangekondigd

Vandaag is een goede dag om een Pokémonfan te zijn. Behalve een nieuwe legendarische Pokémon krijgen we ook nog een gratis Pokémongame genaamd Pokémon shuffle. Pokémon shuffle heeft veel weg van Candy Crush en Bejeweled, waarin je rijen van drie of meer dezelfde dingen moet maken om het level te halen. Pokémon Shuffle is echter wel dieper.

Het is de bedoeling dat je Pokémon verslaat en dat doe je door rijen van drie of meer van dezelfde Pokémon te maken. Die rijen doen schade aan de Pokémon die je moet verslaan. Types spelen een rol, zo doen elektrische aanvallen bijvoorbeeld extra schade tegen watertypes. In Pokémon shuffle maak je een team en de Pokémon in je team zijn Pokémon die in de game verschijnen en waar je rijen mee kan maken. Ook is het mogelijk om te mega-evolueren voor bonussen en je Pokémon extra levels te laten krijgen voor meer schade. Je zit wel vast aan een aantal zetten, dus je moet kijken welke rijen het beste zijn.

Toch zit er een addertje onder het gras, Pokémon Shuffle is namelijk free-2-play. Net als veel populaire puzzelgames is het mogelijk om heel de game gratis te spelen, maar je krijgt wel te maken met energie. Als je energie op is dan kan je geen levels meer spelen en moet je een tijdje wachten voor je wel weer kan spelen. Ook is het mogelijk om voorwerpen te kopen, waardoor de game makkelijker wordt. De game is vanaf februari gratis te downloaden voor Nintedo 3DS en 2DS.

Londen laatste marathon Radcliffe

Paula Radcliffe loopt dit voorjaar in Londen haar laatste marathon. De Britse atlete, 41 jaar oud, won in haar carrière drie keer de wedstrijd over 42,195 kilometer in de Britse hoofdstad en vestigde er in 2003 het wereldrecord bij de vrouwen van 2.15.25. "We vinden het geweldig dat ze Londen heeft gekozen voor haar laatste marathon", zei een woordvoerder van de organisatie.

Radcliffe was vorige maand nog voor het eerst in een Nederlandse wegwedstrijd te bewonderen. Ze liep mee in de Montferlandrun. Het was haar tweede race na twee jaar blessureleed. De Britse kondigde toen al aan dat ze in voorbereiding was voor Londen. De laatste keer dat ze een marathon liep was in september 2011 in Berlijn.

Favorieten voor de winst in Londen zijn de Keniaanse atletes Edna Kiplagat (persoonlijk record 2.19.50), Mary Keitany (2.18.37) en Florence Kiplagat (2.19.44). De race is op zondag 26 april.

[upd]New Nintendo 3DS en Majora's Mask komen 13 februari

In uitgelekt GameStop-reclamemateriaal is de release date van New Nintendo 3DS te zien, de derde versie van het Nintendo 3DS-systeem. De lancering zou vergezeld gaan met de remake van Majora's Mask en Monster Hunter 4 Ultimate.

Update: Tijdens de Nintendo Direct van vandaag zijn de geruchten bevestigd met vele extra's. Ten eerste: New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL worden inderdaad uitgebracht. Om deze lancering te vergezellen, worden ook de games The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D en Monster Hunter 4 Ultimate gelanceerd. Voor Majora's Mask 3D komt ook een speciale versie van de New Nintendo 3DS XL. De onthulling hiervan vind je hieronder. Majora's Mask is voorgeïnstalleerd op deze speciale versie van New Nintendo 3DS XL. Een adviesprijs is niet gegeven.

 

Origineel: Hoewel het nog om een gerucht gaat, kan het zomaar kloppen. Zo is Nintendo in Europa de laatste weken bezig geweest met het verspreiden van een speciale versie van de New Nintendo 3DS. Daarnaast is er vandaag een Nintendo Direct, waar de kans groot is dat hier meer over verteld wordt.

Tot die tijd is het uiteraard nog een gerucht, dus neem het nieuws met een korreltje zout.

Reclame 3DS New

Marcellis aanvoerder van het nieuwe NAC

Hij begon het seizoen met maanden van revalideren, speelde vervolgens met AZ op een amateurcontract de topper tegen Feyenoord in De Kuip en begint de tweede seizoenshelft als aanvoerder van degradatiekandidaat NAC. Een doorsnee seizoen is het niet voor Dirk Marcellis, de 26-jarige verdediger die anderhalf jaar niet kon spelen vanwege een zware knieblessure. "Het is een moeilijk jaar geweest, maar toen ik geopereerd was en de arts voorspelde dat ik weer zou kunnen spelen heb ik daar nooit aan getwijfeld."

In Alkmaar liep zijn contract afgelopen zomer af, maar hij mocht blijven revalideren en sloot toen hij weer fit was in oktober als amateur aan bij Jong AZ en later AZ1. Een contract zat er echter niet meer in voor de drievoudig international. Toen NAC interesse toonde was de keuze snel gemaakt. Een gesprek met technisch directeur Graeme Rutjes gaf Marcellis direct een goed gevoel over een transfer naar Breda. "Ik wilde graag in de eredivisie blijven spelen, het liefst als centrale verdediger. Dat kan hier. Ook is het een club die leeft, het stadion zit altijd vol."

Net twee weken gearriveerd in Breda werd Marcellis door de nieuwe trainer Robert Maaskant prompt tot aanvoerder benoemd. De coach wilde voor die rol liever een veldspeler dan doelman Jelle ten Rouwelaar. Onwennig voelt het voor Marcellis niet om als nieuweling direct de aanvoerdersband te dragen. "Inmiddels ken ik iedereen hier wel. We hebben net een week trainingskamp in Valencia gehad, dus dan leer je elkaar snel kennen."

NAC, voorlaatste in de eredivisie met zes punten voorsprong op hekkensluiter FC Dordrecht en drie punten achterstand op de veilige vijftiende plaats, deed in Spanje vertrouwen op voor de tweede seizoenshelft door alle twee de oefenwedstrijden te winnen, ook al betroffen de tegenstanders slechts OH Leuven (2-1) uit de Belgische eerste divisie en de Algerijnse bekerwinnaar Mouloudia Alger (4-1).

"Mede door de nieuwe trainer zijn we nu een nieuwe weg ingeslagen. Daar moeten we aan vasthouden. Maaskant is overtuigend en focust op positiviteit. We moeten meer kansen creëren, daar ontbrak het aan. Het zal niet makkelijk worden, maar als we onze kwaliteiten benutten en met strijdlust spelen moeten we erin kunnen blijven."

Nieuwe legendarische Pokémon

Er komt een nieuwe legendarische Pokémon en de naam is Hoopa. Dit zal de eerste Pokémon met het type psychic/ghost zijn. Hoe je deze Pokémon kan krijgen heeft the Pokémon Company nog niet laten weten. Volgens de beschrijving van Hoopa op de officiële Pokémon website kan Hoopa met zijn ringen door dimensies reizen, wat zou verklaren hoe een aantal legendarische Pokémon in ringen leven in Pokémon Omega Ruby en Pokémon Alpha Sapphire.

Hoopa is niet helemaal nieuw. Zijn files zaten ook al in Pokémon X en Pokémon Y, maar daar is niets mee gedaan. Behalve Hoopa is er ook lang niets gedaan met de files van Diancy, die later overigens nog wel in Pokémon X en Pokémon Y verscheen. Ook is er een derde Pokémon. Als je niet wilt weten wie dat is, moet je even wegklikken.Deze Pokémon heet Volcanion en is een fire/water type.

Costa Ricaan Borges naar Deportivo

De Costa Ricaanse international Celso Borges vervolgt zijn loopbaan bij Deportivo La Coruña. De 26-jarige middenvelder tekent voor een halfjaar met een optie voor nog twee jaar. Hij komt over van het Zweedse AIK, waar hij sinds 2012 speelde.

Borges was een van de belangrijkste spelers van Costa Rica op het WK. Los Ticos haalden daarin verrassend de kwartfinale waarin na strafschoppen werd verloren van Nederland. De Costa Ricanen hadden hun groep met Uruguay, Italië en Engeland gewonnen en in de achtste finale na strafschoppen Griekenland verslagen. In beide penaltyseries schoot Borges de eerste bal raak.

Bij AIK scoorde Borges in 71 wedstrijden 20 keer. Hij kwam in 2012 over van Frederikstad en speelde daarvoor in eigen land voor Saprissa. Depor staat in de Primera División op de zestiende plaats, één punt boven de degradatiezone.

10 duurste auto's van 2014 #5

In deze 10-delige blog neem ik je mee naar de duurste auto's van afgelopen jaar. Kijkend naar voornamelijk tweezitters (enkele brute uitzonderingen nagelaten), daarnaast is gekozen om van elk merk maar één model mee te nemen in de lijst. Een stukje autoporno dat de komende 10 dagen rond de klok van 17.00 uur op je beeldscherm zal verschijnen. Veel plezier en schroom niet om een reactie achter te laten!

Vandaag behandelen we de nummer 5 van de lijst:

Vorige blogs; #10, #9, #8, #7, #6

Oostenrijk overweegt onteigening Hitlers huis

De regering van Oostenrijk onderzoekt de mogelijkheden het huis te onteigenen waar Adolf Hitler zijn vroege jeugdjaren doorbracht. Daarmee wil zij voorkomen dat de woning een bedevaartsoord wordt voor Hitler-adepten.

Het gemeentebestuur van Braunau, waar de woning staat, klaagt al langer over een gestage stroom neonazi's die Hitlers geboortegrond bezoeken. Het ministerie van binnenlandse zaken heeft de hulp ingeroepen van deskundigen om hun licht te laten schijnen over onteigening en andere juridische mogelijkheden. Aan het einde van de maand wordt duidelijkheid verwacht.

Het huis is in bezit van een vrouw wier identiteit niet bekend is gemaakt. Onteigening kan worden voorkomen als zij akkoord gaat met een bod van de regering. Tot dusverre heeft zij alle biedingen echter afgewezen.

Frans vliegdekschip naar Midden-Oosten

Frankrijk stuurt een vliegdekschip naar het Midden-Oosten om te helpen bij de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat. Dat heeft de Franse president François Hollande woensdag gezegd.

Hollande, die de troepen op het vliegdekschip Charles de Gaulle toesprak, zei dat de aanslagen in Parijs vorige week 'de aanwezigheid van het vliegdekschip rechtvaardigen'.

Frankrijk voert al maanden luchtaanvallen uit op IS in Irak.

Ademhalingsklachten door zoutzuurwolk vallen mee

Drie inzittenden van auto's op de A73 bij het Limburgse Linne hadden woensdag last van ademhalingsproblemen. Ze stonden in de file bij de vrachtwagen op de A73 die zoutzuur lekte. Een van hen is naar het ziekenhuis van Venlo gebracht. Eerder meldde de brandweer dat er tientallen mensen met ademhalingsproblemen zouden zijn, maar dat blijkt mee te vallen.

In de file bij het ongeval zijn 35 mensen door ambulancemedewerkers gecontroleerd. In totaal tachtig inzittenden van auto's zijn geëvacueerd. De auto's die onbeheerd zijn blijven staan, worden bewaakt door de politie.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl geopend naar aanleiding van de lekkage. De hulporganisatie roept getroffenen op zich te registreren bij de website, zodat familie en vrienden niet onnodig in onzekerheid hoeven te verkeren.

Slachtoffers kunnen via hun smartphone direct een persoonlijk bericht op de site ikbenveilig.nl plaatsen en dit verspreiden via hun Facebook-, Twitter-, of Linkedin-account. Tegelijkertijd kunnen verwanten en vrienden, ook zonder toegang tot sociale media, op de site zoeken naar een bericht van de getroffene.

Het is de derde keer dat het Rode Kruis in Nederland ikbenveilig.nl bij een calamiteit inzet. De website werd gelanceerd naar voorbeeld van vergelijkbare sites in Amerika en Australië.

Extra show Kensington in Ziggo Dome

Kensington geeft in november een tweede optreden in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat heeft de band woensdagochtend bekendgemaakt.

De zeventienduizend kaartjes voor de eerste show waren maandag binnen elf uur uitverkocht, waarna de plannen voor een tweede concert werden gemaakt. Eerder waren kaarten voor een optreden in de Heineken Music Hall in februari ook al snel weg.

"We zijn echt compleet verrast door dit succes", stelt de band in een verklaring. "Om de mensen die maandag naast kaarten grepen ook de kans te bieden ons dit jaar nog live te zien, hebben we besloten een dag eerder een extra show te doen."

De shows op 25 en 26 november zijn het slotakkoord van de Rivals-tour. De kaartverkoop voor het tweede optreden zijn direct begonnen.

Auditievideo Matthew McConaughey online

De video van een oude auditie van een piepjonge Matthew McConaughey is opgedoken en op YouTube gezet. In het filmpje is te zien hoe de acteur auditie doet voor de film Dazed and Confused uit 1993.

De film gaat over een groep jongeren. McConaughey speelde David Wooderson, een heel relaxte twintiger die rondhangt met middelbare scholieren. De Amerikaan deed ook uiterst ontspannen auditie, zo is te zien op de video.

Inmiddels heeft McConaughey het geschopt tot een van de meest respectabele acteurs van Hollywood. Zijn overstap van lichtvoetige romantische komedies naar serieus drama kreeg zelfs een officieuze naam, de McConaissance. In 2014 kreeg de 45-jarige acteur een Oscar voor zijn rol in Dallas Buyers Club.

Meer dan honderd lichamen gevonden in zijtak Ganges

De autoriteiten in India onderzoeken hoe meer dan honderd lichamen in het noorden van het land terecht zijn gekomen in een zijtak van de Ganges. De lichamen, vooral van kinderen, werden dinsdag voor het eerst opgemerkt door omwonenden. De politie denkt niet dat het om een misdrijf gaat, maar om een massale waterbegrafenis.

De 102 lichamen werden gevonden in de deelstaat Uttar Pradesh. Ze zijn al te ver ontbonden om nog een autopsie te kunnen verrichten, aldus de lokale autoriteiten. Dna-onderzoek moet uitsluitsel geven over de identiteit van de lichamen. "Als alle formaliteiten eenmaal zijn afgerond zullen de lichamen worden begraven om de verspreiding van ziektes tegen te gaan", zei een lokale ambtenaar.

De grote vraag is waarom er zoveel lichamen tegelijkertijd zijn gevonden. Hoewel het in India illegaal is om lichamen in rivieren achter te laten, gebeurt dat met regelmaat. Sommige hindoes geloven dat een ongetrouwd meisje wordt herboren in de familie als ze een waterbegrafenis krijgt. Armoede is een andere reden voor mensen voor een waterbegrafenis te kiezen. Een crematie kost minimaal 34 euro, wat meer dan een maandsalaris is voor een arme Indiër.

Estafettestaking Brink's begint in Rotterdam

De aangekondigde estafettestaking bij geldtransporteur Brink's begint donderdag in Rotterdam. In de regio die vanuit die vestiging wordt bediend, worden pinautomaten niet bijgevuld en kunnen banken met volle kluizen blijven zitten omdat geen geld wordt opgehaald. Dat heeft actiecoördinator Peter de Jong woensdag laten weten namens de vakbonden CNV en FNV.

Werknemers van Brink's voeren actie om een beter sociaal plan af te dwingen voor de collega's die door een ingrijpende reorganisatie hun baan verliezen. Het bedrijf wil in de loop van dit jaar 650 van de circa duizend werknemers ontslaan. Voor hen is geen werk meer omdat Rabobank vertrekt als klant. De bonden willen dat zoveel mogelijk overtollige medewerkers onderdak vinden bij andere aanbieders, maar die geven vooralsnog niet thuis.

'Schansspringer Fairall kan mogelijk nooit meer lopen'

Het gaat niet goed met schansspringer Nick Fairall. De 25-jarige Amerikaan ging tijdens de Vierschansentournee hard onderuit bij de kwalificatie in Bischofshofen en liep daarbij schade op aan zijn wervelkolom. Volgens medische bronnen rondom de Amerikaan heeft Fairall nog altijd geen gevoel in zijn benen en is hij mogelijk definitief verlamd. Hem zou een leven in een rolstoel boven het hoofd hangen, als hij daadwerkelijk nooit meer kan lopen, zo melden diverse Oostenrijkse media.

"De diagnose staat nog niet vast", zegt Walter Hofer, de grote baas van het schansspringen binnen skifederatie FIS, tegenover de Tiroler Tageszeitung"De familie wil met een medisch bulletin naar buiten komen als er meer duidelijkheid bestaat over de precieze toestand van Nick."

Fairall klapte bij de val na de landing voorover, waarbij zijn nek dubbelsloeg. Hij werd vervolgens met spoed geopereerd aan zijn wervelkolom, waarna hij via Facebook nog liet weten in goeden doen te zijn.

Evolve bèta morgen, pakketten bekend

Evolve heeft een open bèta voor Xbox One die morgenmiddag om 17:00 begint en loopt tot 19 januari. Alle Xbox One-bezitters die de game digitaal hebben gepreordered kunnen vanaf nu Evolve reeds pre-loaden.

Behemoth is het vierde monster in Evolve en hij zorgt voor een Indiana Jones-achtige ervaring. Behemoth verandert in een rotsblok en probeert over de hunters heen te rollen.

2K en Turtle Rock Studios hebben een Season Pass klaarstaan voor de enthousiastelingen. Hiermee ontvang je alle dlc’s, monster-skins en vier nieuwe hunters. De fanatiekelingen nemen uiteraard meteen de Digital Deluxe Edition, waar je het Monster Expansion Pack erbij krijgt. Al deze pakketten zijn verkrijgbaar op elk platform.
Er is een pakket speciaal voor de Pc Master Race en dat is het Evolve PC Monster Race Edition-pakket. Hierin zit een extra monster, meer hunters en meer skins.

Evolve komt 10 februari 2015 uit voor de Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Zwitsers werken aan einde bankgeheim

De Zwitserse regering heeft woensdag twee wetsvoorstellen ingediend die een einde kunnen maken aan het bankgeheim in Zwitserland. De regering wil de privacy voor buitenlandse rekeninghouders opheffen en de uitwisseling van bankgegevens met buitenlandse overheden mogelijk maken.

Het Zwitserse parlement stemt in het najaar of de winter over de wetten, die op verzet kunnen rekenen van oppositiepartijen. De voorstellen kunnen ook nog onderwerp worden van een nationaal referendum.

Het oeroude Zwitserse bankgeheim is de afgelopen jaren zwaar onder druk komen staan. Internationaal wordt gewerkt aan maatregelen die belastingontduiking tegen moeten gaan. Daarbij is er veel aandacht voor mogelijkheden om geld anoniem te stallen in bijvoorbeeld Luxemburg en Zwitserland.

Flinke groei voor Peugeot in Europa

PSA Peugeot Citroën heeft vorig jaar 1,76 miljoen auto's verkocht in Europa, een stijging van 8,1 procent ten opzichte van 2013. In totaal wist het bedrijf wereldwijd 2,94 miljoen auto's aan de man te brengen. Dat blijkt uit cijfers die de Franse fabrikant woensdag naar buiten bracht.

Peugeot liet weten de groei in Europa, die volgde op jaren van forse krimp, vooral te danken aan de populariteit van de modellen 308, 2008 en 3008. Zustermerk Citroën gooide vooral hoge ogen met de C4 Picasso, de C4 Cactus en profiteerde in China van een sterke vraag naar de C-Elysée. China werd met de verkoop van 734.000 auto's vorig jaar bovendien de grootste markt voor het bedrijf.

Elders in de wereld zaten de marktomstandigheden tegen. Zo kampte de onderneming met een dalende vraag in Rusland en Latijns-Amerika. In het Midden-Oosten had de autobouwer last van negatieve wisselkoerseffecten.

'Productie voor JSF moet steeds efficiënter'

Ondanks de dalende prijs van de F-35 Joint Strike Fighter (JSF) kan de Nederlandse industrie de komende decennia nog steeds tientallen miljarden verdienen aan de levering van onderdelen en onderhoud aan de straaljager. Voorwaarde is wel dat de efficiëntie in het productieproces steeds verbetert en de kwaliteit op peil blijft.

Dat zei topman Hans Büthker van toeleverancier Fokker woensdag bij de ondertekening van een nieuw leveringscontract voor vleugelonderdelen met vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Dergelijke orders worden per fase van het productieproces afzonderlijk verstrekt. "Als je niet presteert, word je gewoon uit het programma geknikkerd", aldus de topman. "De prijzen van die kisten gaan nu eenmaal naar beneden, en de hele industrie moet mee."

Euro zakt terug naar introductiekoers

De waarde van de euro is woensdagochtend voor het eerst sinds eind 2005 gezakt tot minder dan 1,1750 dollar. Daarmee is de Europese munt weer evenveel waard als bij zijn introductie in het betalingsverkeer in 1999.

De euro zakte in de ochtendhandel naar een tussentijds dieptepunt van 1,1727 dollar, om vervolgens weer iets op te krabbelen tot 1,1758 dollar. De daling hing samen met het groene licht dat de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag kreeg van een adviseur van het Europees Hof van Justitie. Die stelde dat de ECB het recht heeft om staatsobligaties van eurolanden op te kopen.

Daarmee lijken nieuwe maatregelen van de ECB in de strijd tegen de lage inflatie opnieuw een stap dichterbij te zijn gekomen. Alom wordt verwacht dat de ECB op 22 januari zal besluiten staatsleningen van eurolanden op te gaan kopen, in een poging de inflatie in de eurozone te stimuleren.

Europees treintransport kan sneller

Gelderland maakt voor Nederland, Duitsland en Italië een plan om goederenvervoer per trein tussen Rotterdam en Genua sneller en efficiënter te laten verlopen. Daarvoor moeten op zes stopplaatsen tussen de Nederlandse en de Italiaanse havens overslagpunten worden gemoderniseerd. In Nederland gaat het om het Rail Opstap Punt bij Valburg.

De spoorverbinding tussen Rotterdam en Genua is volgens de provincie de drukste goederenverbinding van Europa. De Europese Commissie wil dergelijke internationale transportnetwerken versterken. Regio's langs de lijn Rotterdam-Genua kunnen daarvan profiteren, aldus de provincie, die namens de drie landen subsidie voor het plan heeft aangevraagd bij de Europese Commissie.

De landen willen dat goederentreinen op zes stopplekken in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Italië binnen een uur weer kunnen vertrekken. Ook moet er een systeem komen dat ervoor zorgt dat verschillende ladingen naar dezelfde bestemming gecombineerd worden vervoerd. Zo kan er meer transport sneller over hetzelfde spoor.

Kievitseieren rapen mag ook in Friesland niet

Het rapen van kievitseieren mag voorlopig niet in Friesland. Het provinciebestuur moet eerst uitzoeken hoe het met de kievitenpopulatie is gesteld, zo oordeelde de Raad van State woensdag. Door deze uitspraak, die volgde op een door de Faunabescherming aangespannen zaak, mag de Bond Fries VogelWachten van 1 maart tot en met 8 april geen kievitseieren rapen.

De populatie van kieviten was in 2013 bijna gehalveerd ten opzichte van 1996, aldus de Raad van State. Het provinciebestuur krijgt nu als opdracht mee om te onderzoeken bij welke stand van de kievitenpopulatie nog sprake is van een 'gunstige staat van instandhouding'.

Het rapen van kievitseieren is in Nederland verboden. In Friesland maakt het provinciebestuur een uitzondering omdat het rapen een Friese traditie is.

Ook recordverkoop voor Audi

Het Duitse automerk Audi, dochterbedrijf van Volkswagen, heeft net als zijn directe rivalen BMW en Mercedes-Benz vorig jaar een recordaantal auto's weten te verkopen. De verkoop bedroeg 1,74 miljoen auto's, een toename met 10,5 procent. Dat maakte Audi woensdag bekend.

Met een verkoopgroei van 165.500 auto's boekte Audi in 2014 de op één na grootste verkoopstijging in de geschiedenis van het merk. Volgens Audi werd in alle regio's een groei van de verkopen en het marktaandeel gemeten. Het merk uit Ingolstadt boekte in vijftig landen nieuwe verkooprecords.

In Nederland werden vorig jaar 15.589 auto's verkocht. Daarmee heeft Audi een marktaandeel van ruim 4 procent in Nederland.

Eigen realityserie voor de Roelvinkjes

Dries Roelvink en zijn gezin krijgen een eigen realityserie. De reeks De Roelvinkjes wordt vanaf 17 februari uitgezonden op RTL 5, laat de zender weten.

Er is van alles gebeurd de afgelopen tijd in het leven van Dries, zijn vrouw Honoria en zijn zoon Dave. De affaires rond Dave hebben het gezin niet onberoerd gelaten. Ze zijn echter nog steeds een hecht gezin dat er alles aan wil doen om Dave iets van zijn leven te laten maken.

Paul Cormont, programmadirecteur RTL 5: "Reality met een maatschappelijke twist is een richting die we met de zender steeds meer opzoeken. Het is geen geheim dat sommige van de uitdagingen waar de familie voor komt te staan met zoon Dave, zaken zijn waar meerdere ouders tegen aan lopen."

De serie laat zien hoe Dries als zanger aan de weg timmert, terwijl hij samen met zijn vrouw en zijn ex-vrouw probeert Dave op het juiste pad te houden. Ook Daves jongere broer Donny werkt aan de serie mee. Hij is zeventien jaar oud, gaat naar school, en heeft een bijbaantje en een vriendin.

Automobilisten in file op A73 geëvacueerd

Hulpdiensten gaan woensdagmiddag inzittenden van auto's op de A73 bij Linne en Roermond evacueren na een ongeval met een tankwagen die zoutzuur lekt. De evacuatie wordt voorbereid, aldus de politie.

Automobilisten die in de files staan op de A73 tussen Roermond en de A2 bij Maasbracht worden opgeroepen in hun auto te blijven, de ventilatie uit te zetten en ramen en deuren dicht te houden.

Marine zoekt vermiste zwemmer bij Zutphen

De politie heeft woensdag de hulp ingeroepen van duikers van de Koninklijke Marine bij de zoektocht naar een vermiste zwemmer bij Zutphen. De man ging zaterdag zwemmen en wordt sindsdien vermist, zei een woordvoerder.

De vermiste man zwemt geregeld in het Bronsbergenmeer bij Zutphen. Ook zaterdag ging hij weer het water in, maar hij kwam daarna niet meer thuis. Zijn kleding werd op de oever gevonden. De afgelopen dagen werd al gezocht met sonarapparatuur, maar dat leverde niets op.

Nieuw seizoen ranked League of Legends over een week

Nog een weekje dan kunnen we beginnen met het vijfde seizoen van de MOBA League of Legends. Woensdag 21 januari zal het volgende seizoen namelijk van start gaan. Het nieuwe seizoen zal alle veranderingen bevatten die in de preseason zijn ingevoerd, deze kan je hier lezen. Net zoals voorgaande seizoen(en) moet je placement matches spelen om te bepalen in welke divisie je terecht komt en zijn er aan het eind van het seizoen prijzen te verdienen.

54 arrestaties Frankrijk om verheerlijking terreur

Sinds de aanslagen vorige week in Parijs heeft de Franse politie 54 mensen opgepakt voor het verheerlijken of verdedigen van terreurdaden. Dat heeft het openbaar ministerie in Parijs woensdag bekendgemaakt. Onder de 54 is ook een aantal minderjarigen. Enkelen zijn reeds veroordeeld.

De regering heeft openbaar aanklagers in het hele land opdracht gegeven keihard op te treden tegen haatzaaien, antisemitisme en het verheerlijken van terrorisme. Het ministerie van justitie stuurde een notitie rond naar alle rechters en aanklagers waarin de wettelijke onderbouwing uiteen wordt gezet voor arrestaties wegens racistische of antisemitische woorden en daden. De islam wordt in de notitie niet genoemd.

Het ministerie zegt dat de notitie is bedoeld om de vrijheid van meningsuiting te beschermen tegen opmerkingen die tot geweld of haat zouden kunnen oproepen. Niemand zou zijn religie mogen gebruiken om haatzaaien te rechtvaardigen, aldus het ministerie.

De arrestaties zijn onderdeel van een reeks antiterreurmaatregelen die de Franse regering wil invoeren na de aanslagen van vorige week op het satirische weekblad Charlie Hebdo en een joodse supermarkt.

Een van de verdachten is de omstreden Franse komiek Dieudonné M'bala M'bala, die werd opgepakt naar aanleiding van een bericht op Facebook waarin hij zei zich als 'Charlie Coulibaly te voelen'. Amédy Coulibaly was de man die vorige week in een koosjere supermarkt vier joden doodschoot.

In een open brief aan de minister van justitie beticht Dieudonné de regering ervan met twee maten te meten. "Elke keer als ik spreek proberen jullie niet te begrijpen wat ik bedoel. Jullie willen niet naar me luisteren", schreef Dieudonné. "Jullie zoeken een reden om me te verbieden. Jullie zien mij als Amédy Coulibaly terwijl ik eigenlijk precies hetzelfde ben als Charlie."

Verdachte jongens vrij na brand scholen Uden

Vier tieners die dinsdag werden aangehouden omdat ze op oudjaarsdag vuurwerk hadden afgestoken in de buurt van twee basisscholen in Uden die later door brand werden verwoest, zijn vrijgelaten. De politie liet woensdag weten dat de jongens van 14, 15, 15 en 16 jaar dinsdagavond zijn vrijgelaten en beschikbaar blijven voor verhoor. De verhoren hebben ook woensdag nog plaatsgevonden, aldus een woordvoerder.

De jongens uit Uden worden ervan verdacht dat ze met vuurwerk een ruit van het schoolgebouw hebben vernield. Ze worden tot dusver officieel nog niet beschuldigd van betrokkenheid bij de grote brand, zegt de politiewoordvoerder.

De brand ontstond in de avond van 31 december bij basisschool De Brinck. Ook basisschool Jan Bluyssen in hetzelfde gebouw werd getroffen. De brandweer was de hele nacht bezig met de bestrijding van het vuur. De leerlingen van de twee basisscholen zijn na de kerstvakantie opgevangen op andere scholen in Uden. Binnenkort verhuizen ze naar noodlokalen.

DeGeneres haalt met humor uit naar pastoor

Cabaretier Ellen DeGeneres heeft woensdag in haar talkshow gereageerd op een artikel van een pastoor in The Christian Post. In een grappige monoloog spreekt DeGeneres tegen dat zij haar geaardheid verheerlijkt tijdens de uitzendingen van The Ellen DeGeneres Show.

Pastoor Larry Tomczak schreef dat DeGeneres haar geaardheid viert en de nadruk legt op haar huwelijk met actrice Portia De Rossi. Ze zou dit bewust doen voorafgaand aan interviews met gasten als Taylor Swift, om jonge meisjes te overtuigen. In de monoloog verwijdert Ellen meteen de aanhalingstekens rond het woord huwelijk. "Ik ben gewoon getrouwd. En Larry, ik weet niet eens wat het betekent om je geaardheid te vieren. Of toch?" De presentratrice haalt vervolgens een knalbonbon uit haar zak en roept: "Yay! Ik ben gay!"

De komiek slaat wel kort een serieuze noot aan. "Het enige wat ik mensen probeer bij te brengen is om aardiger en meedogender te zijn naar anderen. Dat is mijn boodschap. Wees nooit bang om jezelf te zijn."

De volledige monoloog is te zien op de website van The Ellen DeGeneres Show.

Meer informatie over Hyrule Warriors DLC

In de Amerikaanse versie van de Nintendo Direct is meer getoond over Hyrule Warriors. Het volgende DLC pakket, met een focus op Majora's Mask, kent twee nieuwe speelbare personages: Tingle en Young Link.

Tingle vecht met zijn onmiskenbare ballon en Young Link heeft de mogelijkheid om het Fierce Dity Mask te gebruiken. Meer details volgen op een later moment nog, maar gelukkig hebben we wel beelden gekregen van deze personages. Bekijk de beelden hieronder.

NL Film koopt rechten young adult-roman Kick

Producent NL Film heeft de speelfilmrechten verworven van de young adult-roman De Kick van schrijfster Helen Vreeswijk. Dat heeft een woordvoerder woensdag bekendgemaakt.

De Kick draait om een groep tieners die geïnspireerd door actiehelden een serie wraakacties op touw zet, maar na de laatste actie verslaafd blijft aan de adrenalinekick. Een regisseur is nog niet bekend. Het scenario wordt geschreven door Alexandra Penrhyn Lowe (Het Huis Anubis).

Schrijfster Helen Vreeswijk werkte jarenlang bij de recherche. Haar ervaringen gaven haar inspiratie voor spannende en meeslepende boeken waarvan er inmiddels al meer dan driehonderdduizend zijn verkocht. De Kick werd eerder dit jaar genomineerd voor de Crimezone Publieksprijs.

NL Film maakte eerder films als Lang & Gelukkig, De Storm en Mannenharten en series als Penoza en Moeder ik wil bij de revue.

Transformers grootste kanshebber bij Razzies

Transformers: Age of Extinction maakt de grootste kans om als slechtste film van het jaar te worden bestempeld. De film is genomineerd voor maar liefst zeven Golden Raspberry Awards, zo maakte de organisatie bekend.

De prijzen, ook wel Razzies genoemd, worden ieder jaar een dag voor de Oscars uitgereikt aan degenen die de slechtste prestaties in Hollywood hebben geleverd. De vierde Transformers-film van actieregisseur Michael Bay is bij de jury opgevallen als wanproduct. De jury vergeleek de herhalingsoefening met het vervangen van autobanden.

Ook Saving Christmas en The Legend of Hercules zijn met ieder zes nominaties grote kanshebbers op de beruchte prijs. Onder anderen Nicolas Cage, Drew Barrymore, Cameron Diaz, Charlize Theron en Arnold Schwarzenegger hebben volgens de Razzies afgelopen jaar de beroerdste acteerprestaties neergezet.

Tussen alle kritiek is er op het prijzengala ook ruimte voor een optimistische noot. Voormalig Razzie-kandidaten die zich hebben verbeterd en tegenwoordig topprestaties leveren, maken kans op de zogenoemde Redeemer Award. Dit jaar maken onder meer Ben Affleck en Jennifer Aniston kans op die eer.

De prijzen worden op 21 februari bekend gemaakt.


Transformers grootste kanshebber bij Razzies (Foto: Novum)

Rosamund Pike ziet Gone Girl 2 wel zitten

Hoofdrolspeelster Rosamund Pike ziet het wel zitten om op te treden in een vervolg op Gone Girl. Dat vertelt ze aan E! News. Dat betekent niet dat de actrice in de startblokken staat om de rol van Amy Dunne nu alweer op te pakken. "Misschien over tien jaar. Ik denk dat ik wel wil zien wat er gebeurt als het kind tien jaar oud is."

De speculaties rond een vervolg van de thriller begonnen een paar dagen eerder al toen Gillian Flynn - die zowel het boek als het scenario schreef - aan New York Daily News meldde dat een vervolg tot de mogelijkheden behoort. Maar dan wel alleen als iedereen van de oude cast meewerkt: "Als iedereen van de groep weer samenkomt zou het echt leuk kunnen zijn om over een paar jaar de boel weer op te pakken. Dan kunnen we kijken wat die gekke Dunnes nog meer in petto hebben."

De eerste Gone Girl staat intussen nog volop in de belangstelling. De film van regisseur David Fincher kreeg drie nominaties voor Golden Globes en verwacht wordt dat de film ook bij de Oscars hoge ogen gaat gooien.


Rosamund Pike ziet Gone Girl 2 wel zitten (Foto: Novum)

Wii-titels als download naar Nintendo eShop

Nintendo brengt downloadbare versies van klassieke Wii-titels naar de Nintendo eShop voor Wii U. Hiervoor hoef je niet langer naar de Wii-modus van Wii U. De games zullen twintig euro per stuk kosten en de eerste game is vanmiddag al beschikbaar.

De eerste game wordt Super Mario Galaxy 2 en wordt gevolgd door onder andere Metroid Prime Trilogy, Punch-Out! en meer. De eerste week dat deze games verschijnen, komen ze met vijftig procent korting. Games die speelbaar waren met de Wii Pro Controller, zijn speelbaar met de Wii U Pro Controller of de Wii U Gamepad.

VVD: jihadisten berechten via oorlogsrecht

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vindt dat teruggekeerde jihadisten in ons land moeten worden berecht volgens het oorlogsrecht. Dat zegt hij woensdag in het tv-programma Een Vandaag.

Volgens de liberale voorman in de Tweede Kamer ben je 'in oorlog met ons land' als je toetreedt tot een 'terroristenleger'. Jihadisten moeten 'we op de zwaarst mogelijke manier aanpakken'. Via het oorlogsrecht kunnen mensen zwaarder worden bestraft, aldus Zijlstra.

De Tweede Kamer praat woensdagavond over de aanslagen in Parijs. De VVD wil ook dat het paspoort van jihadisten wordt afgenomen.

Ongeveer 180 Nederlanders zijn afgereisd naar Syrië of Irak. Van hen zijn er 35 weer terug in Nederland. 21 Nederlandse jihadisten zijn in Syrië of Irak omgekomen. Alle terugkeerders worden volgens Zijlstra in de gaten gehouden door de AIVD of de politie.

Nederlandse rente blijft dalen

De toch al bijzonder lage rente op Nederlandse en andere Europese staatsobligaties is woensdag verder gezakt. De verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) meer maatregelen zal nemen in de strijd tegen de lage inflatie, en de sombere verwachtingen voor de Europese economie blijven de vraag naar staatsleningen stimuleren.

Het rendement op tienjarige Nederlandse leningen nam woensdag af tot het historisch lage peil van 0,5 procent. Leningen met een looptijd van vijf jaar bieden nog maar een rente van 0,02 procent. De Duitse tienjaarsrente is inmiddels afgenomen tot 0,44 procent, terwijl beleggers al geld toeleggen op Duitse leningen voor vijf jaar. De rente op die obligaties is gezakt naar min 0,01 procent.

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen.

Teeven blijft wachten in bed- en broodkwestie

Het kabinet is niet bezig de verkiezingen voor de Provinciale Staten van 18 maart 'te overleven'. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) woensdag tijdens een debat over onder meer de bed-, bad- en brood-kwestie. Hij is tegen opvang voor alle uitgeprocedeerden, maar wacht nog met een definitieve reactie op de zaak. Intussen zijn de coalitiepartners VVD en PvdA het niet erg eens over de opvang van genoemde vreemdelingen.

Het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) stelde eerder dat uitgeprocedeerden bed, bad en brood moeten krijgen. Het Comité van Ministers van de Raad van Europa moet zich er nog over uitlaten, naar het zich laat aanzien op zijn vroegst op 31 maart. Daar blijft Teeven op wachten.

Ps4 + Xbox One + Laptop = PlayBox

Ed Zarick, de hobbyist die consoles ombouwt tot laptops, heeft een nieuw ontwerp. Een laptop met een PlayStation 4 en een Xbox One erin, de PlayBox.

De PlayBox heeft een 22” scherm en is uitgerust met een slimme HDMI-switch. Je hoeft je kabeltje dus niet om te steken als je van apparaat wisselt. Het wisselen tussen de twee consoles doe je met een schakelaartje. Iedere console heeft nog een eigen werkende wifi-adapter en een eigen ethernetaansluiting.

PlayBox

Uiteraard zijn er beperkingen aan zo’n gaming monster. Je kan maar één van de twee tegelijk aanhebben, anders kan de PlayBox oververhitten. De PlayBox moet constant aan de adapter liggen, want ook de batterijen kunnen de stroomtoevoer niet aan. De usb-aansluitingen van de consoles zijn helaas niet bereikbaar. Het grootste minpunt is, dat de PlayBox een prototype is. Het was een speciaal verzoek van een klant en er is er maar één van. Ed staat ervoor open om nog een ontwerp te maken voor een ‘serieuze klant’.

PlayBox

Helaas zijn er nog wat zaken onduidelijk. Hoe groot zijn de harde schijven? Hoeveel weegt de PlayBox?

Zarick heeft meer van dit soort projecten uitgevoerd. Zo berichtten wij eerder al over de Xbook One (Xbox One laptop), maar hij heeft ook een PlayBook 4 (PlayStation 4 laptop) en een Xbook Duo (Xbox One + Xbox 360 laptop) gemaakt.

Zijn prijzen zijn niet laag. Hier enkele voorbeelden:

  • XBOOK ONE 500GB met Kinect – $1.495,00
  • XBOOK ONE 500GB zonder Kinect – $1.395,00
  • PlayBook 4 – $1,495.00

PlayBox

PlayBox

PlayBox logo

Sana van Ajax naar Malmö FF

Tobias Sana voetbalt per direct weer in zijn geboorteland Zweden. De 25-jarige aanvaller verruilt Ajax voor Malmö FF. De Amsterdammers meldden woensdag dat de clubs overeenstemming hebben bereikt over de overgang. Sana had een contract bij Ajax dat nog liep tot en met 30 juni.

Sana kwam in 2012 over van IFK Göteborg. Hij maakte zijn debuut op 12 augustus 2012 in de competitiewedstrijd tegen AZ (2-2). De aanvaller speelde 23 officiële wedstrijden in het eerste elftal van Ajax, hij scoorde daarin vijf keer. Sana werd met Ajax twee keer kampioen, in 2013 en 2014. In 2013 won hij tevens de Johan Cruijff Schaal.

Manchester City bevestigt komst Bony

Manchester City heeft woensdag de komst van aanvaller Wilfried Bony bevestigd. De Ivoriaan wordt overgenomen van Swansea City, volgens Britse media voor een bedrag van rond de 38 miljoen euro.

Bony kwam in de zomer van 2013 over van Vitesse. De Arnhemmers zullen financieel meeprofiteren van de transfer van de aanvaller die zich momenteel met zijn land voorbereidt op de strijd om de Afrika Cup. De 26-jarige speler is een contract voor viereneenhalf jaar overeengekomen met Manchester City.

Ebolatest voor alle teams in Africa Cup

Alle voetballers die de komende weken meedoen aan de Africa Cup worden getest op het dodelijke ebolavirus. Die verplichting heeft de Afrikaanse bond CAF woensdag afgekondigd. De zestien deelnemende ploegen ondergaan de gezondheidscheck in hoofdstad Malabo van gastland Equatoriaal-Guinea.

Een speler die verschijnselen van ebola vertoont of die weigert mee te werken aan de medische test, gaat 21 dagen in quarantaine. "Iedereen die voor de Africa Cup komt, moet onze medische regels respecteren", aldus de CAF in een verklaring.

Het virus heeft inmiddels meer dan achtduizend levens gekost in West-Afrika. Van de landen waar de meeste mensen zijn overleden of geïnfecteerd is alleen Guinee deelnemer aan de Africa Cup.

Voorlopig geen schorsing voor Michael Boogerd

Michael Boogerd kan aan de slag als ploegleider van Team Roompot. De Belgische wielerbond liet vandaag weten dat de Nederlandse oud-profrenner hiervoor toestemming heeft gekregen.

Boogerd bekende in maart 2013 doping te hebben gebruikt in de periode dat hij als wielrenner actief was. Hiervan is een rapport opgemaakt dat via de Nederlandse dopingautoriteit en het UCI uiteindelijk bij de Belgische wielerbond beland is. Die moest er over oordelen omdat Boogerd op een Belgische licentie actief was. Dit onderzoek loopt nog.

Boogerd heeft nu wel groen licht gekregen om aan de slag te gaan. Het eerste optreden als ploegleider zal voor de Nederlander op 4 februari zijn wanneer de Ster van Bessèges op het programma staat.

Michael Boogerd mag aan de slag als ploegleider bij Roompot (Pro Shots/Wouter Roosenboom)
Michael Boogerd (links) mag aan de slag als ploegleider bij Roompot (Pro Shots/Wouter Roosenboom)

Tankwagen lekt zoutzuur in Limburg

Een tankwagen lekt grote hoeveelheden zoutzuur na een aanrijding op de A73 bij Sint Odiliënberg, vlakbij Roermond. De eerste beelden laten zien dat er veel rook vrijkomt.

De A73 is in beide richtingen afgesloten, aldus Rijkswaterstaat. De politie roept mensen op uit de buurt van de lekkende vrachtwagen te blijven.

Over de oorzaak van het ongeluk en eventuele gewonden is nog niets bekend.

Veiligheidsregio Limburg-Noord meldt op hun twitter account dat het luchtalarm is afgegaan. Het advies is om ramen en deuren gesloten te houden en binnen te blijven. De regionale omroep L1 is ingezet als calamiteitenzender.


Bron: L1


Tankwagen lekt zoutzuur na aanrijding op A73
Tankwagen lekt zoutzuur na aanrijding op A73 (Foto: ANP)

Meer partijen bij proces Vestia-topman Staal

In het proces dat Vestia heeft aangespannen tegen voormalig topman Erik Staal en acht oud-commissarissen van de woningcorporatie, mogen meerdere partijen betrokken worden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag beslist.

Vestia wil van Staal en de commissarissen een schadevergoeding voor het derivatendebacle bij de corporatie van in totaal ruim 2 miljard euro. Staal en de zijnen vinden echter dat andere partijen mede schuld hebben of bij het proces moeten worden betrokken. Het gaat om de Staat, toezichthouders CFV en WSW, enkele banken, accountants en voormalig kasbeheerder Marcel de V. Daarnaast willen zij bepaalde vertrouwelijke stukken ontvangen. De rechtbank geeft hen hierin gelijk.

Vestia-bestuurder Willy de Mooij reageert teleurgesteld. "Dit maakt de zaak complex. Vestia kwam in 2012 onder het bewind van Staal in grote financiële problemen."

Ghana schrapt oefenduel uit blessurevrees

Uit angst voor nog meer blessures bij zijn spelers heeft bondscoach Avram Grant van Ghana de oefenwedstrijd op woensdag tegen de Duitse club Freiburg geschrapt. Aanleiding is de kwetsuur die zijn sterspeler Asamoah Gyan dinsdag opliep in de training. Ghana bereidt zich voor op de Afrika Cup, waarin Senegal maandag de eerste tegenstander is.

Grant raakte kennelijk in paniek door de blessure van aanvaller Gyan, die een flinke schop kreeg op de training. "Een aantal dagen voor de start van het toernooi wil bondscoach Grant niet nog meer blessures bij bepalende spelers. Uit voorzorg is de vriendschappelijke wedstrijd geschrapt", meldde de Ghanese bond.

Doelman Onana per direct naar Ajax

De 18-jarige doelman André Onana komt per direct over naar Ajax. De Amsterdamse eredivisionist bereikte onlangs al overeenstemming met zijn huidige club FC Barcelona over een overstap van de keeper komende zomer. Hij tekende een contract voor drie jaar dat nu wordt vervangen door een verbintenis voor drieënhalf jaar, zo meldde de regerend landskampioen woensdag.

Ajax speelt daarmee in op de blessures van de jeugdige doelmannen Peter Leeuwenburgh en Norbert Alblas waardoor de positie van derde doelman momenteel vacant is. Onana had bij Barcelona nog een contract tot komende zomer. Hij speelde daar vanaf 2010 in de jeugdopleiding en kwam dit seizoen uit in het elftal onder negentien jaar.

Miley Cyrus naakt!

Miley Cyrus is weer eens uit de kleren gegaan. Voor de verandering.

Ditmaal voor een tijdschrift of zo. De kiekjes hiervan heeft ze op haar Instagram gezet.

Dat was't.

 

Order your issue of @vmagazine now #dirtyhippie photography @cheythom fuckkkkkk yasssssss

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Miley Cyrus (@mileycyrus)Sty 13, 2015 at 12:14 PST

'Mannen spanden samen met bekende jihadist'

De Arnhemmers Mohamed el A. (27) en Hakim B. (22) die volgens het Openbaar Ministerie (OM) jihad wilden gaan voeren in Syrië augustus 2013, worden er nu ook van verdacht voor de jihad te hebben samengespannen met El A's broer Abdelkarim el A. die al in Syrië strijdt.

Die wijziging heeft de officier van justitie dinsdag aangebracht op hun tenlastelegging. Abdelkarim el A. zou dezelfde zijn als Abu Mohamed alias Mahujiri Sháám (naam Twitteraccount). Die riep in 2014 via Facebook vanuit Syrië op tot een 'stevige daad tegen de Nederlandse overheid' omdat Nederland Amerika steunde. De VS voerden luchtaanvallen uit bij Aleppo waarbij drie Nederlandse jihadgangers werden gedood.

De Arnhemmers werden in augustus in Duitsland aangehouden met vijftienduizend euro en spullen, volgens het OM voor de jihad.

Assad leeft mee met nabestaanden Parijs

De Syrische president Bashar Assad leeft naar eigen zeggen mee met de nabestaanden van de aanslagen in Parijs. Assad zei in een interview met een Tsjechisch weekblad dat hij het doden van burgers waar dan ook ter wereld afkeurt.

Assad greep het interview aan om westerse politici op te roepen hun steun aan rebellen in Syrië opnieuw tegen het licht te houden. Volgens de dictator zijn westerse politici 'kortzichtig' geweest en tonen de aanvallen in Frankrijk aan dat hij gelijk had. Assads regering zegt al jaren dat iedereen die zich tegen hem verzet binnen Syrië een terrorist is.

De burgeroorlog in Syrië heeft al aan zeker tweehonderdduizend mensen het leven gekost, onder wie veel burgers.

Weer minder geld voor kerken

De opbrengsten voor de kerken in Nederland lopen steeds verder terug. Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde Kerkbalans. Dat is de jaarlijkse campagne waarmee de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk geld inzamelen onder hun parochianen en gemeenteleden.

In 2014 haalde de Protestantse Kerk 183 miljoen euro op en de Rooms-Katholieke Kerk 52 miljoen. Een jaar eerder was dat respectievelijk 188 en 54 miljoen. Van een daling is al jarenlang sprake. In 2010 bedroeg de gezamenlijke opbrengst nog 256 miljoen (195 en 61).

De belangrijkste reden van de afname is dat de ledenaantallen van de kerken teruglopen. Een tweede oorzaak is dat de groep die relatief vaak en veel geld geeft, vergrijst en kleiner wordt.

Het inzamelen van geld is voor beide kerken verreweg de belangrijkste bron van inkomsten. De andere inkomsten, uit bezittingen en vermogen, blijven redelijk stabiel.

Om het tij te keren bekijken de kerken andere manieren van geldwerving, zoals wervingsacties gekoppeld aan een concrete activiteit in de kerk, crowdfunding en het benaderen van randkerkelijken. Dat zijn leden waarmee kerken weinig of geen contact hebben.

Amsterdam begint proef met foodtrucks

Amsterdam geeft ondernemers de ruimte om te experimenteren met voedselwagens op straat. Vanuit zogeheten foodtrucks mogen ze maximaal twee jaar een 'innovatief voedselaanbod' leveren.

Per stadsdeel worden locaties aangewezen die in aanmerking komen voor de exploitatie van voedselwagens. In de loop van dit jaar kunnen ondernemers zich aanmelden voor een voedselwagenstandplaatsvergunning.

De hoofdstad merkte dat er bij ondernemers behoefte is om lekker eten te verkopen op straat, zoals dat ook in veel steden in het buitenland het geval is. De foodtrucks en rollende keukens staan nu vooral op festivals.

Zwaargewonde overlijdt in ziekenhuis

De man die maandag zwaargewond raakte bij een ruzie in Rotterdam, is dinsdag overleden. Dit maakte de politie woensdag bekend. De identiteit van de dode is nog niet bekendgemaakt.

De ruzie was maandag aan de Bovendijk in Rotterdam. Diezelfde dag is een 27-jarige Hagenaar als verdachte aangehouden.

Het slachtoffer raakte gewond aan het hoofd. Een dag later overleed hij in het ziekenhuis.

De politie zoekt nog altijd getuigen van de schermutseling.

Fietser (10) overleden na ongeluk

Een 10-jarige jongen uit Vorden in de Achterhoek is woensdag overleden aan de gevolgen van een ongeluk dinsdag. Het kind werd in zijn woonplaats op een kruising aangereden door een automobilist.

Volgens de politie kwam de auto van rechts en heeft het kind de wagen over het hoofd gezien. De jongen is zwaargewond naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht, waar hij woensdag aan zijn verwondingen bezweek.

Romp gecrasht toestel Air Asia gevonden

Een schip van de Singaporese marine heeft woensdag in de Javazee de romp gevonden van het gecrashte vliegtuig van Air Asia. Dat heeft het Singaporese ministerie van defensie gezegd.

Volgens minister van defensie Ng Eng Hen zijn op afbeeldingen die gemaakt zijn door een op afstand bestuurbaar vaartuig de vleugels van het toestel te zien, evenals woorden op de romp. De Indonesische reddingsdiensten zijn op de hoogte gesteld zodat ze kunnen beginnen met de berging. Afgelopen weekeinde werd al de staart van het vliegtuig geborgen. Maandag en dinsdag werden de zwarte dozen door duikers boven water gehaald.

Het toestel van Air Asia verdween op 28 december van de radar. Het was met 162 inzittenden onderweg van Surabaya naar Singapore. Niemand overleefde de crash en tot dusverre zijn er slechts 48 lichamen geborgen.

UMCG staakt vernietiging patiëntendossiers

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft de vernietiging van oude medische dossiers stopgezet omdat medewerkers van het bedrijf dat de dossiers verwerkt 'niet zorgvuldig' met oude röntgenfoto's zijn omgegaan. Dat heeft het Groningse ziekenhuis laten weten.

RTV Noord meldde dat medewerkers van werkvoorzieningsbedrijf Synergon grappen maakten bij het scheiden van röntgenfoto's en papier uit patiëntendossiers. Ook zouden röntgenfoto's met grappig bedoeld commentaar de werkvloer zijn rondgegaan. De uitzending was voor het ziekenhuis aanleiding om de vernietiging van de dossiers stop te laten zetten. Het ziekenhuis wacht de uitkomst een intern onderzoek door het bedrijf af om te bepalen of het de samenwerking met het bedrijf opzegt.

Saudi-Arabië en China winnen op Azië Cup

Saudi-Arabië maakt nog steeds kans om zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Azië Cup. Het land verloor vier dagen geleden van China (1-0), maar nu werd er wel gewonnen. Saudi-Arabië won met 4-1 van Noord-Korea. De andere wedstrijd in de groep ging tussen China en Uzbekistan. Dat duel werd met 2-1 gewonnen door China.

Noord-Korea kwam na elf minuten nog wel op voorsprong door een treffer van Ryang Yong-Gi. Het was het eerste Noord-Koreaanse doelpunt op de Azië Cup in 23 jaar. Naif Hazazi bracht voor de rust nog de gelijkmaker op het bord. Vlak na rust scoorde Mohammed Al Sahlawi tweemaal en daarmee was de wedstrijd gespeeld. Nawaf Al Abid mocht in de slotfase nog vanaf elf meter de 4-1 noteren.

Samenvatting Noord-Korea - Saudi-Arabië. (Bron: YouTube)

China heeft ook haar tweede groepswedstrijd weten te winnen. Het land zette een achterstand om tegen Uzbekistan en won met 2-1. Ook de eerste groepswedstrijd tegen Saudi-Arabië werd verrassend gewonnen (1-0). Voor aanvang van het toernooi gold China als een outsider voor de titel.

Uzbekistan kwam na 22 minuten op voorsprong door een treffer van Odil Ahmedov. Na 55 minuten maakte Wu Xi de gelijkmaker een een solo van Sun Ke bracht het land onder leiding van bondscoach Alain Perrin op voorsprong.

China tegen Uzbekistan in iets meer dan twee minuten. (Bron: YouTube)

China heeft nu zes punten in groep B en is al zeker van een plek bij de laatste acht. Zij spelen hun laatste groepswedstrijd tegen Noord-Korea, dat nog puntloos is. Uzbekistan en Saudi-Arabië bepalen in een onderling duel in Melbourne wie de andere kwartfinalist zal worden. Saudi-Arabië heeft een beter doelsaldo en zal aan een gelijkspel genoeg hebben.

Donderdag zijn de volgende wedstrijden in groep C. Bahrain speelt tegen de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar zal aantreden tegen Iran.

Groot amfetaminelab gevonden in Venlo

In een stal in het buitengebied van Venlo heeft de politie woensdagochtend een groot amfetaminelaboratorium gevonden.

De politie heeft twee mensen aangehouden. Volgens een woordvoerder van de politie was het lab woensdagochtend niet in werking. Het gaat volgens hem om een professioneel ingerichte werkplaats voor de productie van de synthetische drugs, van grondstoffen tot en met amfetamine-olie.

Steeds meer Hebdo-advertenties Marktplaats

Op Marktplaats groeit het aantal advertenties waarin het nieuwste nummer van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo te koop wordt aangeboden. Op woensdagochtend staan er zo'n twintig nieuwe advertenties op de handelswebsite.

De vraagprijzen lopen uiteen van vijf euro tot honderd euro. Er worden al enorme geldbedragen geboden op exemplaren. Er zijn zelfs biedingen van meer dan vijfduizend euro. Sommige adverteerders zeggen fysieke exemplaren tijdens een verblijf in Frankrijk te hebben bemachtigd. Er is ook iemand die beweert een medewerker van een boekhandel te zijn en zelf een aantal exemplaren van het weekblad in zijn winkel zal kopen.

Het blad lag woensdagochtend in Frankrijk in de winkels. In Nederland is de nieuwste editie vanaf donderdag officieel te koop.

Donderdag zeer veel file verwacht

Automobilisten moeten donderdagochtend opnieuw rekening houden met een zware ochtendspits wegens 'zeer onstuimig weer'. Daarvoor waarschuwt de Verkeersinformatiedienst VID woensdag.

De VID verwacht files met een totale lengte van 350 kilometer, ongeveer twee keer zoveel als normaal op een donderdag. Volgens de VID moeten vooral automobilisten met aanhangers en chauffeurs met lege vrachtwagens extra op hun hoede zijn voor rukwinden.

Een stormdepressie veroorzaakt storm op zee en ook in het heel land kunnen zware tot zeer zware windstoten voorkomen. Volgens het KNMI begint het woensdagavond al weer hard te waaien. Het weerinstituut verwacht vooral in de kustgebieden en Limburg windstoten van 90 kilometer per uur.

Drie Franse ploegen krijgen wildcard Tour

Organisator ASO heeft woensdag de ploegen bekendgemaakt die komende zomer starten in de Ronde van Frankrijk. De wildcards werden gegeven aan drie Franse ploegen, het ambitieuze Zuid-Afrikaanse MTN Qhubeka en het Duitse Bora-Argon18, de opvolger van NetApp-Endura.

De keuze voor MTN Qhubeka betekent dat Theo Bos kans maakt op deelname aan de Tour de France. De Nederlandse sprinter moet binnen zijn ploeg wel concurreren met onder anderen de Amerikaan Tyler Farrar en de Australiër Matthew Goss. De Franse ploegen die een uitnodiging kregen zijn Europcar, Cofidis en Bretagne-Sèche Environnement.

De deelname van de zeventien WorldTour-ploegen, waaronder LottoNL-Jumbo en Giant-Alpecin, was al zeker.

DmC: Definitive Edition krijgt vervroegde release

De Definitive Edition van DMC (Devil May Cry) komt een week eerder uit dan gepland. Op 10 maart ligt de game in de winkels voor Xbox One en PlayStation 4.

Dat maakte ontwikkelaar Ninja Theory bekend via Twitter. De HD-remake gaat rond de 40 euro kosten en brengt enkele vernieuwingen met zich mee, zoals beelden in 1080p/60fps, alle tot nu toe uitgegeven dlc en een aantal nieuwe gamemodi.

Van den Broek coach hardlooptalenten India

Marathonloper Hugo van den Broek begeleidt de komende zes jaar vijftien Indiase hardlooptalenten in de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio. Hij is aangesteld als coach van de nationale juniorenselectie in India. Dat meldt de 38-jarige atleet op RTV NH. "Ik blijf zelf wel fanatiek hardlopen, maar ik kan deze functie niet combineren met topsport."

Van den Broek liep in 2004 in Amsterdam zijn beste marathon in 2.12.08. Bij de EK van 2006 in Göteborg behaalde hij brons met het marathonteam. De echtgenoot van atlete Hilda Kibet moest afgelopen zomer met een heupblessure afzeggen voor de EK in Zürich.

Hij is al bekend met het begeleiden van hardlopers, zegt Van den Broek "Ik heb de afgelopen jaren op vrijwillige basis atleten begeleid. Dit is mijn eerste functie op dat gebied. Ik heb in december mijn selectie gevormd. Een heel groot talent heb ik nog niet gezien, maar als je in een land met 1,2 miljard inwoners veel mensen aan het hardlopen krijgt, heb je wel een enorme kweekvijver."

Predikant schept op over kindermishandeling

Het is inmiddels geen geheim meer dat niet alle gelovigen bijzonder vredelievend te noemen zijn. De predikant van de Amerikaanse 'Bible Baptist Church' is daar het schoolvoorbeeld van. In een preek schepte hij uitgebreid op over hoe hij een jongen mishandelde en dat dat soms nou eenmaal nodig is. 

Eric Damman, de predikant in kwestie, heeft tijdens een preek onverbloemd zijn mening gegeven over hoe je met ongelovige kinderen om moet gaan. Hij vertelt over een jongen in een jeugdgroep, een zeer gevaarlijke jongen. Het is namelijk een slimme jongen, en zelf nadenken is gevaarlijk voor het geloof. De jongen viel Eric lastig met allerlei vragen en nam de Here God niet serieus.

Als iemand onze lieve Heer niet serieus neemt, dan kan je twee dingen doen. Je kan hem de andere wang toekeren zoals in de Bijbel beschreven staat, of doen wat Eric deed. In het filmpje beeldt hij, vrij trots, uit hoe hij op de jongen afliep en hem zo hard als hij kon op de borst sloeg. 'Op sommige momenten is dat nou eenmaal nodig'.

Zo heldhafig als hij zich op het filmpje voordoet, blijkt de predikant niet te zijn. Toen er ophef over de preek ontstond, wist hij niet hoe snel hij zijn woorden terug moest nemen. 'Ik ben absoluut geen voorstander van kindermishandeling en later in de preek legde ik uit dat dit misschien niet de beste oplossing was', aldus Damman.

Toch lijkt hij wel erg zelfingenomen met zijn daad. Bekijk hieronder het filmpje en oordeel zelf.
 

Alleen De Bakker door in kwalificatie Australian Open

Tennisser Thiemo de Bakker heeft de tweede ronde weten te bereiken in de kwalificaties van de Australian Open. De Westlander versloeg in de eerste ronde Chen Ti uit Taiwan in drie sets: 2-6, 6-4 en 6-2. De Bakker moet het in de tweede ronde opnemen tegen de Amerikaan Michael Russell.

Jesse Huta Galung redde het niet in Melbourne. Hij moest het hoofd buigen voor de Australiër Andrew Harris, de nummer 497 van de wereld; 3-6 en 6-7 (7). Huta Galung kreeg in de tweede set nog setpunten om er een beslissende set uit te slepen, maar wist deze niet te benutten. Harris sloeg vervolgens wel toe op zijn eerste wedstrijdpunt.

Ook Boy Westerhof werd uitgeschakeld. De Belg Ruben Bemelmans was in twee sets te sterk: 6-4 en 6-2.

Opnieuw stormachtig weer op komst

Het onstuimige herfstweer van de afgelopen tijd houdt nog even aan. Donderdag brengt een depressie opnieuw veel wind en regen met zich mee. Dat meldt weeronline.nl woensdag. Volgens het weerbureau komt het nog niet tot de eerste zware storm van het jaar, maar kan de wind aan zee wel stormkracht bereiken.

De windpiek valt samen met de ochtendspits en kan voor een vervelende situatie zorgen. Aan de kust kan het tijdelijk tot windkracht 9 komen. Daarnaast komen in het hele land zware windstoten voor tot 100 kilometer per uur.

Het was afgelopen tijd al vaker onstuimig. Vorige week zondag werd op Lauwersoog in de ochtend kortstondig stormkracht gemeten en verscheidene kuststations haalden windstoten tussen 90 en 100 kilometer per uur. Afgelopen zaterdag waaide het nog harder en was aan de kust officieel sprake van storm.

Vaker ontslag om Facebook

Uitlatingen op sociale media leiden vaker tot ontslag op staande voet. Vergeleken met een paar jaar terug krijgen juridisch dienstverleners te maken met 'substantieel meer' ontslagzaken waarin Facebook, Twitter of Linkedin wordt aangedragen als reden voor het de laan uitsturen van een werknemer.

Maarten van Gelderen, arbeidsrechtadvocaat en oprichter van Ontslag.nl, verklaart dat het in negen van de tien ontslagzaken nog altijd gaat om bedrijfseconomische redenen of disfunctioneren. Maar in de groep die overblijft spelen sociale media vaker een rol.

DAS, een van de grootste juridische dienstverleners van Nederland, behandelde vorig jaar driehonderd ontslagzaken waarin dit speelde, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van de Volkskrant. Dat waren er 'tientallen meer' dan in voorgaande jaren. Ook Achmea Rechtsbijstand signaleert een stijging, al gaat het hier nog wel om heel weinig zaken.

Recordaantal klachten OV

Het OV loket, de ombudsman voor beter openbaar vervoer, heeft in 2014 veel meer klachten binnengekregen dan voorgaande jaren. De grieven gingen vooral over de OV-chipkaart die vorig jaar verplicht werd. Dat liet de organisatie woensdag weten.

In totaal kwamen er afgelopen jaar bijna achtduizend klachten binnen, 1157 meer dan in 2013. De organisatie bevestigt daarmee een bericht van radiozender BNR. "Het was daarmee het drukste jaar sinds onze oprichting in 2008", aldus een woordvoerster.

Del Potro komt op stoom

Juan Martin del Potro heeft zijn rentree na elf maanden blessureleed een succesvol vervolg gegeven. Nadat hij in de eerste ronde de Oekraïener Sergej Stachovski versloeg was hij woensdag in Sydney ook te sterk voor de nummer één van de plaatsingslijst, de Italiaan Fabio Fognini. Del Potro won in drie sets: 4-6, 6-2, 6-2.

Del Potro won het toernooi in Sydney vorig jaar nog maar ging daarna kwakkelen door een polsblessure. Bij de Australian Open kwam hij niet verder dan de tweede ronde. Kort nadat hij in Rotterdam in de kwartfinales strandde onderging de Argentijnse reus een operatie waarna hij niet meer in actie kwam. Del Potro is inmiddels afgezakt naar plaats 338 op de wereldranglijst. Zijn tegenstander in de kwartfinales is de Kazach Michail Koekoesjkin. De qualifier sloeg de Argentijn Pablo Cuevas, als zesde geplaatst, uit het toernooi.

Séraphin wint Frans onderonsje in NBA

De basketballers van de Washington Wizards hebben zich dinsdag hersteld van een nederlaag met liefst 31 punten verschil tegen Atlanta Hawks. De revanche volgde tegen San Antonio Spurs, nota bene de titelverdediger in de Amerikaanse profcompetitie NBA. De Wizards wonnen met 101-93. Het was de eerste keer dat ze San Antonio versloegen sinds 2005.

Een hoofdrol was weggelegd voor de Fransman Kevin Séraphin. Tegen zijn collega-internationals Tony Parker en Boris Diaw scoorde hij elf van zijn zeventien punten in het laatste kwart waarin hij ook vijf van zijn acht rebounds pakte. Guard John Wall was de topschutter bij de Wizards met 25 punten. Parker stelde daar als topschutter van de Spurs een bescheiden score tegenover. De guard, zoon van een Nederlandse moeder, kwam tot veertien punten.

Overige uitslagen

Thuisploeg Uitploeg Uitslag
Indiana Pacers Minnesota Timberwolves 101-110
Philadelphia 76ers Atlanta Hawks 87-105
Phoenix Suns Cleveland Cavaliers 107-100
Utah Jazz Golden State Warriors 105-116
Sacramento Kings Dallas Mavericks 104-108 (n.v.)
Los Angelas Lakers Miami Heat 75-78

Franse komiek Dieudonné aangehouden

De Franse antisemitische komiek Dieudonné M'Bala M'Bala is woensdagochtend aangehouden, omdat hij het terrorisme zou hebben verheerlijkt. Hij is gehoord in zijn woning in het departement Eure-et-Loir ten zuidwesten van Parijs, meldden Franse media.

Dieudonné uitte zondag op Facebook zijn bewondering voor de terrorist Amedy Coulibaly, die vrijdag een joodse supermarkt in het oosten van Parijs binnenviel en daar vier mensen doodschoot. "Wat mij betreft ben ik Charlie Coulibaly", schreef hij. Hij is verscheidene keren veroordeeld voor zijn antisemitische grappen en commentaren.

Minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken had al een onderzoek naar de uitlating van de komiek aangekondigd. Dieudonné is bekend om zijn quenelle. Dat gebaar, de linkerarm gestrekt naar beneden en de andere hand op de linkerschouder, wordt als een omgekeerde Hitlergroet gezien.

Franse komiek Dieudonné aangehouden
Franse komiek Dieudonné aangehouden (Foto: ANP)

Hogenkamp begint tegen Aoyama in kwalificatie

De jacht op een plaats in het hoofdtoernooi van de Australian Open begint voor Richel Hogenkamp donderdag met een partij tegen Shuko Aoyama. De tennisster uit Doetinchem is de enige Nederlandse die zich via de kwalificaties kan plaatsen. Kiki Bertens is rechtstreeks toegelaten.

Hogenkamp is als 23e geplaatst in het kwalificatietoernooi. De Israëlische Shahar Peer is de hoogst geplaatste speelster die ze kan tegenkomen op jacht naar het hoofdtoernooi.

Delta Lloyd verklaart levende klanten dood

Verzekeraar Delta Lloyd heeft 2600 klanten met een levensverzekering een brief gestuurd met de aanhef 'Aan de erven van'. Het bedrijf spreekt van 'een technische fout'. Dat liet een woordvoerster woensdag weten, naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

"Wij vinden dit heel erg vervelend en betreuren deze grote onzorgvuldigheid. Dit had natuurlijk niet mogen gebeuren", aldus de woordvoerster. Delta Lloyd heeft de betreffende klanten een excuusbrief gestuurd en heeft 'actie ondernomen' om de fout op te lossen. "Onze klanten ontvangen over enkele dagen alsnog de juiste brief."

Henry Beuks uit Maarsbergen kreeg een van de brieven met verkeerde aanhef en zelfs een verkeerde adressering. "Twee keer mijn voorletters en twee keer Maarsbergen in de adressering. En ik ben niet dood. Drie fouten achter elkaar", zei Beuks tegen het AD.

Verkoop Charlie Hebdo loopt storm

De nieuwste uitgave van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo is in delen van Parijs al vroeg in de ochtend uitverkocht. Woensdagochtend lag het tijdschrift in de schappen en mensen stonden in lange rijen om een exemplaar in handen te krijgen.

Het tijdschrift was vorige week doelwit van een terreuraanslag, waarbij het hart van de redactie werd getroffen. Twaalf mensen kwamen om het leven. Zij die het geweld overleefden hebben een nieuwe editie gemaakt. Ze werkten vanaf de redactie van de Franse krant Libération, die werkruimte had aangeboden. In totaal zijn drie miljoen exemplaren van Charlie Hebdo gedrukt. Dat is bijna vijftig keer meer dan normaal.

Bij een kiosk op de Champs-Élysées in Parijs waren alle exemplaren om 6.05 uitverkocht, vijf minuten na opening. Bij Saint-Lazare, een station in het centrum van de stad, kwam het tot duw- en trekpartijen toen het mensen in de rij duidelijk werd dat er niet voldoende exemplaren waren voor alle wachtenden.

Turkse politie controleert krant op cartoons

De Turkse politie heeft woensdag enkele vrachtwagens tegengehouden die de drukkerij van de seculiere Turkse krant Cumhuriyet verlieten. De politie wilde de kranten in de vrachtwagens controleren omdat Cumhuriyet had besloten een aantal karikaturen van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo af te drukken. Toen de politie had vastgesteld dat de omstreden cartoon die op de voorpagina van de jongste editie van Charlie Hebdo staat niet was afgedrukt, mochten de kranten gewoon worden verspreid.

Cumhuriyet heeft vier pagina's ingeruimd voor een reeks spotprenten en artikelen als teken van solidariteit met Charlie Hebdo. De krant besloot om cartoons die religieus gevoelig liggen weg te laten. Uit voorzorg heeft de politie de beveiliging van de redactie en de drukkerij van Cumhuriyet verhoogd. Bij een kantoor van de krant in Ankara werd door een kleine groep studenten geprotesteerd tegen de beslissing om de cartoons af te drukken.

Taken 3

Het derde deel van de Franse Taken-filmserie brengt opnieuw Liam Neeson in stelling als ex-CIA-agent Bryan Mills. Hoewel Taken 3 veel minder de zetten uit de eerste film probeert te herhalen dan het geval was in Taken 2, is ook dit hoofdstuk het nét niet: de actie is onvoldoende interessant en het verhaal zelf is ook niet boeiend genoeg.

Veertig miljoen voor banenplan defensie en politie

Voor een banenplan bij politie en defensie komt ruim veertig miljoen euro beschikbaar. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) betaalt daarvan zestien miljoen. De rest van het bedrag is afkomstig van werkgevers en vakbonden in de sector. Het geld is vooral bestemd voor omscholing, begeleiding naar ander werk en de instroom van jongeren. Een woordvoerster van Asscher heeft dat woensdag laten weten naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Bij de politie werken ruim zestigduizend personen. Ruim tienduizend hebben een ondersteunende functie. Dit aantal daalt in de komende jaren naar 8500. De behoefte aan agenten zal waarschijnlijk nog iets toenemen. Bij defensie werken ook ongeveer zestigduizend mensen. Dat aantal loopt terug naar ruim 55 duizend, maar er zijn ook steeds nieuwe jonge medewerkers nodig.

Bij de opleidingen van politie en defensie vallen nogal wat mensen uit. Bij de politie is dat ongeveer twintig procent over een opleidingsperiode van vier jaar. Het banenplan bevat afspraken om de uitval te beperken. Ook wordt bekeken of doorstroming tussen defensie en politie mogelijk is.

In het banenplan staat onder meer dat 160 werknemers worden (om)geschoold voor technische functies bij defensie. Ook krijgen tweehonderd jongeren zonder diploma de kans om er aan de slag te gaan. Verder worden achthonderd mbo-leerlingen begeleid naar een baan bij de politie en worden 175 politiewerknemers omgeschoold naar een andere functie binnen het apparaat.

Asscher heeft in totaal zeshonderd miljoen euro beschikbaar gesteld voor banenplannen. Werkgevers en werknemers moeten tenminste hetzelfde bedrag bijleggen. Tot nu toe hebben meer dan honderd sectoren een aanvraag ingediend.

'Stel proces Boston uit om aanslagen Parijs'

De advocaten van Dzjochar Tsarnajev, die verdacht wordt van de aanslag op de marathon van Boston, hebben dinsdagavond de rechter gevraagd de vorming van een jury ten minste een maand uit te stellen. Vanwege de terreuraanslagen in Parijs van vorige week is er volgens de advocaten sprake van vooringenomenheid.

In het verzoek aan de rechter stellen de advocaten dat het uitstellen van het selectieproces ervoor zorgt dat de 'buitengewone vooringenomenheid' afneemt en de aanslagen niet worden vergeleken met de bomaanslag op de marathon in 2013.

De selectie van de jury is vorige week van start gegaan en moet donderdag worden hervat. De advocaten van Tsarnajev hebben herhaaldelijk geprobeerd de rechtszaak uit te stellen of op een andere locatie voort te zetten. De rechter heeft tot dusver alle verzoeken afgewezen.

Japan trekt recordbedrag uit voor defensie

Het Japanse kabinet is woensdag akkoord gegaan met een nieuwe begroting, waarin veel geld wordt uitgetrokken voor defensie.

De regering wil patrouille- en verkenningsvliegtuigen, drones en F-35-straaljagers aanschaffen om de steeds groter wordende invloed van China in de regio terug te dringen. In totaal is 5 biljoen yen (35,5 miljard euro) vrijgemaakt op een totaalbedrag van 96,3 biljoen yen (690 miljard euro).

De nieuwe begroting moet nog worden goedgekeurd door het Japanse parlement, maar de coalitie van premier Shinzo Abe heeft in beide kamers van het parlement een meerderheid, dus de goedkeuring lijkt slechts een formaliteit.

Abe wil dat het Japanse leger een grotere rol gaat spelen, hoewel in de Japanse grondwet, die na de Tweede Wereldoorlog werd opgesteld, staat dat het land pacifisme nastreeft. De richtlijnen voor defensie werden in 2013 aangepast, omdat de spanningen tussen Japan en China de afgelopen jaren zijn toegenomen. De twee landen claimen beide een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. Chinese patrouillevaartuigen varen vaak langs de Senkaku, zoals Japan de eilanden noemt.

De regering in Beijing geeft de afgelopen jaren steeds meer geld uit aan defensie en Japan ziet zich genoodzaakt daarin mee te gaan om de 'stabiliteit in de regio te verbeteren en de veiligheid te verhogen', aldus het ministerie van defensie in een verklaring.

Trailer: cyberwraak uit het hiernamaals in Unfriended

Online gaat nooit iets verloren; het is een Gouden Regel van het internet. Als iets ergens gepost wordt is de kans dat je het nooit meer kwijtraakt bijzonder groot. Met de desastreuze gevolgen van dien.

In Unfriended wordt Laura Barnes online flink te kakken gezet, maar dat kan ze niet goed hebben: ze maakt een einde aan haar leven. Een jaar later worden haar vrienden online gestalkt door... Laura zelf?

Unfriended, oorspronkelijk op filmfestivals gedraaid onder de titel Cybernatural, is geproduceerd door Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Vampire Hunter) en geregisseerd door Levan Gabriadze. De film verschijnt op 15 april in de VS; een Nederlandse datum is nog niet bekend.

CDA wil Franse aanpak verheerlijken geweld

CDA-leider Sybrand Buma zal woensdag in het Kamerdebat over de aanslagen in Parijs opnieuw oproepen het verheerlijken van terroristisch geweld strafbaar te stellen. Hij hoopt dat daarvoor nu wel voldoende draagvlak is. Buma wijst erop dat in Frankrijk het verheerlijken van geweld al strafrechtelijk kan worden vervolgd. Via snelrecht zijn diverse mensen die de aanslagen van vorige week hebben toegejuicht, veroordeeld tot celstraffen.

Het CDA stelde eerder al voor om geweldsverheerlijking strafbaar te maken, maar kreeg daarvoor onvoldoende steun. Volgens het kabinet valt dit onder de vrijheid van meningsuiting. "Maar in Frankrijk denken ze daar anders over", zegt Buma. "En in Frankrijk staat de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel. Zondag zijn er nog miljoenen mensen de straat opgegaan om zich uit te spreken voor die vrijheid."

Volgens Buma is er een onderscheid tussen zeggen wat je denkt en het uiten van blijdschap over terroristisch geweld. Dat laatste 'neigt naar terrorisme', vindt hij.

Het CDA werkt aan een initiatiefwet om het verheerlijken van geweld strafbaar te maken. Het is daarmee al een flink eind op streek. Volgens Buma kan de wet binnenkort worden ingediend.

Zelfcensuur bij schrijvers door spionage

De onthullingen van Snowden hebben een grote impact gehad op de mate van zelfcensuur die schrijvers wereldwijd toepassen in hun werk. Velen durven niet te spreken of te schrijven over bepaalde onderwerpen.

Dat schrijvers in totalitaire landen vaak bang zijn om over bepaalde onderwerpen te schrijven is al bekend, maar uit een recente enquête, uitgevoerd door de schrijversorganisatie PEN, blijkt dat een derde van de schrijvers in relatief vrije landen (gedefinieerd door Freedom House) ook vermijden te spreken of te schrijven over bepaalde onderwerpen sinds de Snowden-onthullingen.

75% van de ondervraagden in deze vrije landen zegt zich tevens zorgen te maken over surveillance in eigen land; dit percentage verschilt nog maar nauwelijks van de respondenten die zich bevinden in ondemocratische landen. Daar ligt het percentage respondenten die zich zorgen maken over spionage in eigen land op 80%.

Op basis van de gegevens kan geconcludeerd worden dat overheidsspionage een grote impact heeft op de creatieve vrijheid die auteurs normaal gesproken zouden hebben in hun werkveld. Ook de vrijheid van meningsuiting wordt aangetast doordat veel schrijvers bepaalde onderwerpen uit angst vermijden. Het EFF (een stichting die opkomt voor digitale vrijheden en privacy) heeft een petitie gestart om Obama op te roepen de VS te laten stoppen met de internationale surveillance die onder andere debet is aan het beperken van de vrijheden van schrijvers.

Het volledige rapport is op de site van PEN te lezen.

Senator onwel tijdens debat justitie

D66-senator Marijke Scholten is dinsdagavond laat achter het spreekgestoelte in de Eerste Kamer onwel geworden tijdens het debat over de begroting van justitie. Ze viel plotseling om aan het eind van haar inbreng, op het moment dat ze door collega's werd ondervraagd over haar steun aan een CDA-motie.

Vorig jaar februari overkwam haar hetzelfde tijdens een langdurig debat over de jeugdzorg, kort voor middernacht.

Toegesnelde leden van de Eerste Kamer kregen haar dinsdagavond na korte tijd weer overeind. Even later hervatte voorzitter Ankie Broekers-Knol het debat, zonder Scholten.

Volgens een woordvoerder van de Senaat ging het snel weer redelijk met Scholten en was ze goed bij en aanspreekbaar. Het lijkt om een flauwte te gaan, zei hij. Na de melding over de D66'er werd een traumahelikopter ingezet maar die werd geannuleerd. Twee medewerkers van de GGD Haaglanden hebben haar onderzocht en uiteindelijk voor controle met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Toen het de vorige keer misging, kon Scholten vooraf nog aangeven dat ze niet lekker werd waarna ze door haar knieën zakte en een collega haar kon opvangen. Nu viel ze zomaar om.

De 68-jarige Scholten is sinds juni 2011 lid van Eerste Kamer. Voor die tijd was ze onder meer vicepresident van de rechtbank in Amsterdam.

Pro Patria in februari weer de straat op

Pro Patria gaat opnieuw demonstreren De organisatie houdt op 28 februari een Mars voor de Vrijheid.

Pro Patria (voor het vaderland) demonstreert tegen fundamentalistische moslims. Na de aanslagen in Parijs afgelopen week willen betogers weer van zich laten horen. "Weg kijken is geen optie meer. Dat heeft Parijs ons wel geleerd. Wij willen dat de moslim fundamentalistische IS aanhang keihard wordt aangepakt!", schrijft Pro Patria op Facebook.

De organisatie ging voor het eerst de straat op in augustus. De demonstratie in de Haagse Schilderswijk liep volledig uit de hand toen jongeren uit de wijk stenen gooiden en er een confrontatie ontstond met de betogers. Den Haag verbood daarop demonstraties in de Schilderswijk en daarna in alle woonwijken.

Waar de demonstratie in februari zal plaatsvinden, heeft Pro Patria nog niet bekendgemaakt.

Dochtertje voor Vanessa Carlton

A Thousand Miles-zangeres Vanessa Carlton is bevallen van een dochter. Dat maakte haar man John McCauley bekend via Instagram.

"Sid the Kid, whoa!", schreef McCauley. Enkele dagen geleden meldde Vanessa nog dat ze niet kon wachten tot het zover was: "Tien maanden zwanger en eerlijk waar droom ik van het moment dat ik kan beginnen want ik loop te waggelen."

Het was niet de eerste keer dat de zangeres zwanger was. Vlak voordat ze trouwde in december 2013 maakte ze bekend dat ze een buitenbaarmoederlijke en dus onmogelijke zwangerschap had. In juni vorig jaar maakte ze bekend dat het toen wel gelukt was.

Xbox OneGuide binnenkort ook in Nederland

Larry Hryb - beter bekend als Major Nelson - heeft een aantal aankomende features laten zien die we kunnen verwachten in de nieuwe systeem update voor Xbox One. Eén van de features is dat OneGuide ook eindelijk beschikbaar zal zijn in Nederland.

In de systeem update van februari zullen ook transparante tiles, streaming van televisie naar Windows Phone en een 'Game Hub' worden toegevoegd.

Met OneGuide is het mogelijk om de tv-gids te bekijken op je Xbox One. Daarnaast kun je een eigen "tv-kanaal" maken door een playlist te maken van je favoriete programma's.

Caicedo schiet Espanyol verder in beker

Espanyol heeft zich dinsdag ten koste van Valencia geplaatst voor de kwartfinales van het Spaanse bekertoernooi. De formatie uit Barcelona mocht invaller Felipe Caicedo dankbaar zijn. De spits uit Ecuador maakte in de slotfase de twee doelpunten, waardoor de uitnederlaag (1-2) werd weggewerkt: 2-0.

De gasten speelden al vanaf de dertiende minuut met tien man. De Duitse verdediger Shkodran Mustafi werd uit het veld gestuurd vanwege het neerleggen van een doorgebroken speler. Valencia hield vervolgens lang stand, maar zag Caicedo in de 79e minuut met het hoofd voor de 1-0 zorgen. Hij scoorde vlak voor tijd nog een keer.

Koppelaar ziet af van beroep tegen schorsing

Atleet Rutger Koppelaar ziet af van een beroep tegen zijn schorsing. De polsstokhoogspringer werd maandag door de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak voor twee jaar geschorst, nadat in mei vorig jaar een verboden middel in zijn urine was gevonden.

De 21-jarige Koppelaar houdt zijn onschuld vol, maar stelt dat de procedure hem veel kracht heeft gekost. "Ik kan het niet langer opbrengen om hier verder mee te gaan. Vooral niet omdat de bewijspositie van de atleet in het dopingrecht zo is, dat mij wordt gevraagd met twee handen op de rug te vechten", legde Koppelaar uit op zijn Facebookpagina. "Ik heb nooit bewust enig dopingmiddel tot mij genomen en zal ook nooit bewust dopingmiddelen tot mij nemen. Ik wil mijn sport eerlijk en gezond bedrijven", besloot de Dordtse atleet.

Koppelaar mag op 17 juli 2016 zijn rentree maken.

Koeman denkt aan extra verdediger

Ronald Koeman overweegt deze maand een nieuwe verdediger aan te trekken bij Southampton. De Nederlandse trainer heeft vooral centraal achterin weinig keus, nu Maya Yoshida met Japan meedoet aan het toernooi om de Azië Cup en Toby Alderweireld voorlopig is uitgeschakeld met een hamstringblessure. "Dat kan een probleem worden", zei Koeman dinsdag. Hij gaat daarom met de clubleiding praten over de mogelijkheid om een verdediger toe te voegen aan zijn selectie.

Southampton speelt woensdag de return tegen Ipswich Town in de derde ronde van de FA Cup. Na de 1-1 in eigen stadion moeten de Saints op bezoek bij Ipswich een plek in de volgende ronde zien af te dwingen. Naast Yoshida en Alderweireld ontbreekt ook Eljero Elia. De huurling van Werder Bremen is nog niet speelgerechtigd in het Engelse bekertoernooi.

PSV zet vrouwenteam voort zonder FC Eindhoven

PSV gaat vanaf volgend seizoen alleen verder met het vrouwenelftal. De Eindhovense club stapte in het seizoen 2012-2013 samen met FC Eindhoven in het vrouwenvoetbal, maar is vanaf 2015-2016 de enige naamgever van de ploeg, die dan uitkomt in de nieuwe Nederlandse competitie.

Peter Fossen, binnen de PSV-directie verantwoordelijk voor de vrouwen, is verheugd. "Het is voor het eerst dat een Nederlands vrouwenteam naar het WK gaat. Hieruit, en uit het feit dat de achterban van PSV/FC Eindhoven nog steeds groeiende is, blijkt dat onze pilot geslaagd is. We zijn er daarom trots op dat ook het vrouwenteam volgend jaar in het rood-wit van PSV speelt."

Wielrenner Nuyens beëindigt loopbaan

Nick Nuyens heeft per direct een einde gemaakt aan zijn wielerloopbaan. De 34-jarige coureur slaagde er niet in een nieuwe ploeg te vinden. In 2011 was de Belg nog de beste in de klassieker de Ronde van Vlaanderen.

Nuyens, bijgenaamd de Bom van Bevel, reed in 2009 en 2010 nog voor de toenmalige Raboploeg. In die periode won hij onder meer de GP van Wallonië en een etappe in de Ronde van Oostenrijk. Zijn grootste succes boekte de Belg echter enkele maanden na zijn vertrek bij de Nederlandse bankiersploeg. Hij reed toen voor het Deense Saxo Bank.

De afgelopen twee jaar stond Nuyens onder contract bij Garmin-Sharp, maar die periode werd vooral overschaduwd door blessureleed.

Hans Teeuwen wil geen zelfcensuur

Cabaretier Hans Teeuwen maakte sinds de aanslagen in Parijs wat satirische video's. Een ervan noemde hij zijn zelfmoordtape. Tegenover RTL Boulevard vertelde hij over zijn beweegredenen.

"Zeker mensen die grappen maken, kunnen met dit soort gebeurtenissen in een soort verlamming terechtkomen. Ik kan maar beter zo snel mogelijk reageren, om niet ten prooi te vallen aan zelfcensuur, bedacht ik. Voor je het weet wordt iets ineens een taboe voor je terwijl het dat niet moet zijn", aldus Teeuwen.

Hij gaat verder: "Het is nodig om grappen te maken, iets van een andere kant te bekijken. Goede ideeën kunnen daar tegen."

West Ham United verslaat Everton in FA Cup na strafschoppen

De wedstrijd tussen West Ham United en Everton in de derde ronde van de FA Cup bleek een regelrechte bekerkraker. Strafschoppen moesten uitwijzen wie de vierde ronde van zou bereiken. West Ham United bleek de betere vanaf elf meter.

West Ham United was er vorige week dichtbij, maar uiteindelijk dwong Everton een replay af op het eigen Goodison Park. Vlak voor tijd was het de Belg Romelu Lukaku die de 1-1 binnenschoot, waardoor er nog een wedstrijd nodig was om een beslissing te brengen. Dat was voor de thuisploeg dinsdagavond de aanleiding om een flinke revanche te nemen. De ploeg was er immers zo dichtbij.

Nu was het spelbeeld weer hetzelfde als in het heenduel. West Ham kwam eigenlijk niet in de problemen en speelde stukken feller van de bezoekers uit Liverpool. Toch duurde het lang voordat er gescoord werd. Pas na rust was het raak. vleugelspeler Enner Valencia, tijdens het WK nog een van de smaakmakers van Ecuador, was de man die West Ham op 1-0 zette.

Daarna kreeg West Ham United de nodige hulp van Everton. Aiden McGeady, de enige speler op het veld die al een gele kaart had gekregen, ging dom in de fout waardoor hij zijn tweede gele kaart kreeg. Nadat hij moest inrukken was er lange tijd geen vuiltje aan de lucht. Daarna leek het weer mis te gaan voor de Londenaren. Romelu Lukaku brak uit, bleef lang rustig en gaf voor op ploeggenoot Kevin Mirallas.

De invaller had de 1-1 (en daarmee een verlenging) op zijn schoen. Het was echter West Ham-verdediger James Tomkins die een heldendaad verrichtte. De mandekker gooide zijn ziel en zaligheid in een sliding en blokkeerde de inzet van Mirallas op fenomenale wijze. The Hammers hielden de 1-0 voorsprong nu wederom niet vast. Niet veel later was het wel raak voor de Belgische aanvaller. Hij schoot een vrije trap fraai raak: 1-1.

Een verlenging was het gevolg van deze stand. Na zeven minuten in de eerste helft van de extra tijd was het Lukaku die Upton Park stil kreeg. De Belg scoorde net als in het heenduel en tekende op aangeven van Mirallas voor de 1-2, terwijl Everton nog altijd met een man minder speelde.

Daar was het niet meegedaan. Met nog acht minuten op de klok was het invaller Carlton Cole die de 2-2 binnenschoot. Vlak voor tijd had Lukaku de vierde ronde op zijn schoen. Na een fraaie solo schoot hij de bal voorlangs. Ook Cole had het duel nog kunnen beslissen.

Na het nemen van strafschoppen bleek Everton de betere. Everton-aanvaller Naismith was de speler die niet wist te scoren namens Everton. Stewart Downing miste namens West Ham. In de shootout die volgde miste Everton-doelman Joel Robles en West Ham-doelman Adrian scoorde. West Ham neemt het in de vierde ronde op tegen Bristol City.


Overige uitslagen replays derde ronde

Bristol City (3) - Doncaster Rovers (3) 2-0 
Chesterfield (3) - Scunthorpe United (3) 2-0 (na verlenging)
Wolverhampton Wanderers (2) - Fulham FC (2) 3-3 (na strafschoppen)

Mardeev loopt uit in Dakar, De Rooy derde

Airat Mardeev is in de Dakar Rally bij de vrachtwagens de negende etappe de beste geweest. De Rus was met zijn Kamaz uiteindelijk anderhalve minuut sneller dan teamgenoot Eduard Nikolaev. Gerard de Rooy was op ruim zeven minuten achterstand en plaats drie de beste Nederlander.

Ook Hans Stacey eindigde met een zesde plaats en 25 minuten achterstand in de top tien. Dat gold ook voor Wuf van Ginkel die vandaag bijna een uur meer nodig had dan Mardeev. Van Ginkel was gisteren op de rustdag pas laat uit de woestijn gekomen voor het einde van zijn achtste etappe nadat de wielophanging rechtsvoor het had begeven. Na lang sleutelen kon de equipe pas verder.

In het klassement leidt Mardeev nu met een voorsprong van veertien minuten op Nikolaev. Derde is Andrey Karginov op ruim twintig minuten achter zijn teamgenoot. De eerste niet-Kamaz is Ales Loprais op de vierde stek. Hij ligt inmiddels al 1.18 uur achter. Beste Nederlander is Stacey op plaats zes met 2.30 uur achterstand. Marcel van Vliet (achtste op ruim vier uur) en Gerard de Rooy (tiende op ruim zeven uur) geven iets meer tijd toe.

Morgen begint voor de motoren en quads hun tweede marathonetappe. De coureurs rijden tussen Calama en Cachi een proef van 371 kilometer, waarna ze zelf weer moeten sleutelen aan hun machines. De auto's en vrachtwagens hebben hun bivak in Salta en leggen een proef van 358 kilometer af.

Duitse leiders roepen op tot tolerantie

Duitse politieke en religieuze leiders hebben dinsdag tijdens een mars in Berlijn opgeroepen tot tolerantie. Met die boodschap willen ze zowel religieus extremisme als groeiende anti-islamprotesten in Duitsland tegengaan.

De tocht, die door moslimgroepen was georganiseerd, voerde onder meer langs de Brandenburger Tor en de Franse ambassade. Daar werden kransen gelegd voor de zeventien slachtoffers die vorige week door extremistische moslims werden gedood.

De Duitse president Joachim Gauck hield de enkele duizenden demonstranten voor dat Duitsland heeft geprofiteerd van immigratie. Hij gaf wel aan dat er reden tot zorg was over jong-Duitse moslims die naar Syrië en Irak gaan om daar te vechten, maar wil niet dat het land daardoor verdeeld raakt. "We staan op tegen iedere vorm van demonisering en buitensluiting."

Bondskanselier Angela Merkel gaf eerder dinsdag al een toespraak waarin ze aangaf dat Duitsland verenigd moet blijven. "Bevolkingsgroepen op basis van hun religie of afkomst buitensluiten is onze liberale staat onwaardig", zei ze. "Voor haat jegens buitenlanders en voor racisme en extremisme is in dit land geen plaats."

De laatste maanden heeft de beweging Patriottische Europeanen Tegen de Islamisering van het Avondland (Pegida) anti-islamdemonstraties gehouden in Dresden. Maandag kwamen daar 25 duizend mensen op af. Pogingen om ook in andere steden te demonstreren stuitten echter op grote tegenbewegingen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.