Vijf filmtips voor de maand juli

Filmtip 4: Pacific Rim

Releasedatum: 18 juli 2013
Genre: Actie/Sciencefiction
Regisseur: Guillermo del Toro
Acteurs: Charlie Hunnam, Idris Elba en Ron Perlman
IMDb

Plot
Een gigantische oorlog begint wanneer verschillende monsterlijke wezens, genaamd de Kaiju, uit de zee rijzen. Om deze Kaiju te kunnen bestrijden, worden zwaarbewapende robots door de mens ontwikkeld. Het einde van de mensheid is echter in zicht als blijkt dat deze gigantische “Jaegers”, die worden bestuurd door teams van twee piloten, geen partij blijken te zijn voor de meedogenloze wezens afkomstig uit een andere wereld.

Verwachtingspatroon
De Mexicaanse regisseur Guillermo Del Toro (Pan’s Labyrinth) is een bevlogen filmliefhebber die zich alleen waagt aan projecten waar hij volledig achterstaat. Daarom heeft hij uiteindelijk besloten om de lang uitgestelde verfilming van The Hobbit niet te regisseren en is hij als producent verbonden aan de meest diverse projecten waar hij potentie inziet. Hoewel Del Toro als regisseur veelvuldig opduikt bij uitgestelde of geannuleerde projecten, is er nu dan eindelijk weer een film van zijn hand die daadwerkelijk op het witte doek te bewonderen zal zijn. Dat werd na Hellboy II uit 2008 ook wel weer tijd.

Met Pacific Rim waagt Del Toro zich aan een project vol talentvolle acteurs en een gigantisch budget van 180 miljoen dollar. Het zien van de trailer maakt al snel duidelijk waar het grootste deel van het budget aan besteed is. De visuele effecten van zowel de robots als de monsters zijn indrukwekkend. Hoewel het gebruik van 3D nog steeds veelvuldig bediscussieerd wordt, kan het in een film als Pacific Rim de filmervaring verrijken. Mogelijk vormt deze film het begin van een nieuwe filmserie, maar met een dergelijk groot budget zal het eerst wat geld moeten opleveren.

 


Filmtip 5: Blancanieves

Releasedatum: 25 juli 2013
Genre: Drama/Fantasie
Regisseur: Pablo Berger
Acteurs: Maribel Verdú, Ángela Molina en Daniel Giménez Cacho
IMDb

Plot
Carmen (Macarena García) is een jong meisje die opgroeit in het Sevilla van de jaren ’20. Zij heeft haar moeder nog nooit ontmoet en groeit op bij haar duivelse stiefmoeder (Maribel Verdú) die haar haat. Wanneer Carmen erachter komt dat haar vader een beroemde stierenvechter is, wil zij in zijn voetsporen treden.

Verwachtingspatroon
De veelvuldig in de prijzen gevallen Spaanse film Blancanieves van de onervaren Pablo Berger is een moderne variant op het beroemde sprookje Sneeuwwitje van de gebroeders Grimm. Alleen hier is het sprookjesbos ingewisseld voor de stierenarena. Wat daarnaast opvalt is dat Blancanieves in navolging van het Oscarwinnende The Artist een zwart-wit geschoten stille film is. Op basis van de trailer straalt de film de magie uit van een echt sprookje vol excentrieke personages. Het is te hopen dat deze ambitieuze film, die vanwege een petitie tegen stierenleed niet werd genomineerd voor een Oscar, niet wordt gezien als een simpele kopie van het in eerste opzicht vergelijkbare The Artist uit 2011.