Vijf filmtips voor de maand juli

Filmtip 2: Monsters University

Releasedatum: 10 juli 2013
Genre: Animatie/Komedie
Regisseur: Dan Scanlon
Stemmen van: John Goodman, Billy Crystal en Steve Buscemi
IMDb

Plot
Mike Wazowski (stem van Billy Crystal) en James P. Sullivan (stem van John Goodman) zijn een onafscheidelijk duo, maar dat was niet altijd het geval. Na hun eerste ontmoeting konden de twee monsters elkaar namelijk niet uitstaan. Maar verschillen kunnen overwonnen worden en vanaf dat moment zijn Mike en Sully elkaars beste vrienden.

Verwachtingspatroon
Het succes van de animatiestudio Pixar neemt de laatste jaren behoorlijk af. Waar deze studio eerder hooggewaardeerde kaskrakers maakte als Toy Story, Finding Nemo en The Incredibles, krijgt Pixar met name sinds het tegenvallende Cars 2 uit 2011 de nodige kritiek te verduren. Na het vorig jaar uitgekomen Brave is deze kritiek langzaam overgegaan in vertwijfeling. Zou Pixar nog wel in staat zijn om nieuwe meesterwerken af te leveren?

Monsters University is niet de film die deze twijfel zal kunnen wegnemen. Hoewel de prequel van de uitstekend ontvangen Monsters, Inc. uit 2001 tot nu toe kan rekenen op de nodige positieve kritieken, is de kans klein dat dit de film is die de wereld van de animatiefilms op zijn kop zal zetten. Sowieso blinkt deze film, die sinds 2005 op de planning staat, niet uit in originaliteit. Desondanks is Monsters University wel degelijk geselecteerd als filmtip, aangezien de eerste beelden er schitterend uitzien en er tussen de diverse moraallessen waarschijnlijk wel degelijk genoeg te lachen zal zijn.

 


Filmtip 3: Byzantium

Releasedatum: 11 juli 2013
Genre: Drama/Fantasie
Regisseur: Neil Jordan
Acteurs: Saoirse Ronan, Gemma Arterton en Sam Riley
IMDb

Plot
Moeder Clara (Gemma Arterton) en dochter Eleanor (Saoirse Ronan), die zich met regelmaat voordoen als twee mysterieuze zussen, zijn op zoek naar wraak in een kleine Britse stad gelegen aan de kust. Clara ontmoet daar de eenzame Noel (Daniel Mays) die haar onderdak biedt in het verlaten gastenhuis Byzantium en op haar beurt vertelt Eleanor haar vriend Frank (Caleb Landry Jones) over het geheim dat zij al jarenlang met zich meedraagt. Moeder en dochter zijn vampiers die 200 jaar geleden geboren zijn en sindsdien overleven op menselijk bloed. Het geheim is niet veilig, met dodelijke consequenties als gevolg.

Verwachtingspatroon
De Ierse regisseur Neil Jordan (The Crying Game) keert met Byzantium terug naar het genre waar hij met Interview with the Vampire uit 1994 behoorlijk succesvol mee was. Net als die epische vampierfilm, lijkt ook Byzantium met een soortgelijke gedachtengang gemaakt te zijn. Waar toentertijd sterren als Tom Cruise en Brad Pitt de kar moesten trekken, is het nu het vrouwelijke schoon in de vorm van de inmiddels ervaren actrices Gemma Arterton (Quantum of Solace) en Saoirse Ronan (The Lovely Bones) die de kassa moet laten rinkelen. De stijlvol uitziende trailer belooft veel tijdsprongen, een geweldig uitziende Gemma Arterton en uiteraard zijn ook de filosofische teksten volop aanwezig. Net als eigenlijk alle films van Neil Jordan, is de verwachting dat ook Byzantium voor zeer gemengde reacties zal zorgen.