Tsjernobyl en andere horrorlocaties
Op 14 juni komt de horrorfilm Chernobyl Diaries uit. Regisseur en schrijver van Paranormal Activity Oren Peli is tevens de producer en schrijver van de horror met een wel heel bijzondere locatie, namelijk Tsjernobyl. In 1986 heeft in de Oekraïense plaats een ernstig ongeluk plaatsgevonden in een van de kernreactoren van de kerncentrale. De reactor ontplofte midden in de nacht, waardoor de omgeving heel snel geëvacueerd moest worden. Het is wellicht macaber, maar wel een perfecte locatie voor een horrorfilm. Maar wat zijn meer interessante locaties voor spannende horrorfilms?
De eerste locatie is natuurlijk Tsjernobyl. Sinds de kernramp in 1986 is de complete omgeving verlaten en woont er vrijwel niemand meer. Maar de gebouwen en huizen staan er nog in dezelfde setting. De leegte van een plaats die eerder bewoond was is al angstaanjagend op zich, maar de dreiging in de film Chernobyl Diaries dat de hoofdpersonages eigenlijk niet alleen zijn maakt het nog erger. Vreemd eigenlijk dat er nog niet eerder een film is opgenomen in Tsjernobyl, want het is misschien een van de interessantste plaatsen op aarde met een rijke geschiedenis.
Ook de stad Prypjat (gelegen bij Tsjernobyl) is slachtoffer geworden van de kernramp. Woonden er eerder nog 50.000 arbeiders voor de kernreactoren, nu is er geen meer over. Prypjat valt tevens in de vervreemdingszone en is niet vrij toegankelijk voor burgers. Deze zone loopt in een straal van 30 kilometer om de kernreactor heen. Maar veel mensen negeren de waarschuwingen om niet in het gebied te komen. Geregeld gaan indringers het gebied binnen om goederen te stelen die de arbeiders achter hebben gelaten. Sinds 2007 zijn er zwaardere straffen voor mensen die betrapt werden in de vervreemdingszone.
De skilift. Overdag al niet de meest gezellige plaats om te verblijven, zo hoog boven de grond. Helemaal niet als je er 's nachts moet verblijven. Dat gebeurt in de film Frozen, waar drie vrienden stranden in een skilift ergens in het noordoosten van de Verenigde Staten. Helaas kunnen ze hulp vergeten, want het gebied is tijdelijk gesloten. Ze zullen moeten zien te overleven ondanks de hevige kou midden in de nacht.
Heel erg cliché is de locatie 'skilift' niet, want Frozen is de enige horror die zich op die locatie afspeelt. Uiteraard zijn er wel voorbeelden van horrorfilms die zich afspelen in de sneeuw. Wat dacht je van de nazizombies in Dead Snow of de klassieker The Thing en de gelijknamige prequel van vorig jaar? Zeker niet de minste films als je fan bent van het genre.
De grootste clichéplek voor een horrorfilm is wel het bos. In het donker uiteraard. Alleen maar bomen en een slecht zicht, tenminste dat hoop je. Want uiteraard kan er achter elke boom een eng persoon staan. Zo zette de film The Cabin in the Woods onlangs het genre op zijn kop door het allemaal net even anders te doen. De clichés kwamen eerst allemaal langs, maar werden daarna allemaal overboord gegooid. Waar anders kan de film zich afspelen dan een 'hutje in het bos'.
Maar de bekendste film met het bos als locatie is misschien wel The Blair Witch Project uit 1999. De eerste echte film die gebruik maakte van het found footage-principe. Drie filmstudenten reizen naar een bos in Amerika om een documentaire te maken over een heks, maar uiteindelijk wordt er niets meer van hen vernomen... tot het beeldmateriaal wordt gevonden. Maar ook de Wrong Turn-reeks speelt zich voornamelijk af in het enge bos. Een iets betere keuze dan Wrong Turn is waarschijnlijk Cabin Fever, waarin de hoofdpersonages ook in een hutje in de bossen zitten.
Een andere beangstigende locatie is een verlaten schip midden in de oceaan. Helemaal als je niet verwacht dat deze verlaten is. Dat overkomt de personages in de mindfuckhorror Triangle. Door een flinke storm is hun eigen zeilboot omgeslagen, maar gelukkig (of niet) komen ze een enorm cruiseschip tegen. Maar als ze het schip betreden blijkt meteen dat er iets mis is en dat de tijd lijkt stil te staan op de boot.
Natuurlijk is een bos heel eng, maar als je maar snel genoeg loopt komt je vanzelf wel bij de bewoonde wereld. Bij een verlaten spookschip is dat totaal anders, je kunt geen kant op. Aan elke zijde van de boot slaan de golven van de zee tegen de kant aan. Ook in de film Ghost Ship komen de hoofdpersonages een spookschip tegen. Ze merken dat het spookt op het schip en een voor een lijken ze ten prooi te vallen aan het kwaad op het schip. Maar qua kwaliteit is Triangle een slag beter dan Ghost Ship, vooral omdat hij als psychologische thriller erg goed in elkaar steekt.
Nu zijn er uiteraard talloze locaties te noemen met een horrorfilm, maar welke locatie zou jij graag nog zien in een horrorfilm?
Een aantal voorbeelden:
- The Killer of Aldi: na een dag werken in de supermarkt Aldi proberen de medewerkers naar buiten te gaan, maar de deur blijkt gebarricadeerd. Een voor een verdwijnen de kassamevrouwen en als ze ontdekken dat ze in de gaten worden gehouden door middel van camera's is de paniek groot.
- The Euromast Zombies: als de lift kapot is van de Euromast blijkt dat de mensen in de bovenste ruimte daar vastzitten. Als ook een zombievirus roet in het eten gooit kunnen ze tevens niet via de trap naar beneden. Kunnen de niet-geïnfecteerden het overleven of zullen ze overlijden door een beet of een sprong van de hoge toren?