[OS 2012] Li Jiao & Li Jie 'Nederlands' tafeltennishoop

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Li Jie en Li Jiao zijn misschien niet de meest Nederlandse namen waar je aan denkt. Toch komen de dames in Londen voor de tweede keer in actie voor Nederland op de Olympische Spelen. Beide van origine Chinese dames zullen uitkomen bij het tafeltennistoernooi, waar ze vier jaar terug in hun geboorteland in de achtste finale strandden.

De 39-jarige Li Jiao wordt gezien als de betere van de twee dames. Zij werd bij de Chinese jeugd niet goed genoeg gevonden om internationaal door te breken. Nadat ze in eerste instantie was gestopt, kwam ze uiteindelijk toch terug en werd door tafeltennisclub DOV naar ons land gehaald.

Li Jiao

Vanaf 2004 kwam ze voor Nederland uit op internationale toernooien en werd sindsdien tweemaal Europees kampioene. Haar beste positie op de wereldranglijst was de tiende plaats. Ook won ze vanaf 2007 vier keer de Europese Top 12, een prestigieus tafeltennistoernooi. Op datzelfde toernooi werd Li Jie (28) in 2009 en 2012 tweede en in de tussenliggende jaren derde. Li Jie bereikte in haar carrière de 21e plaats op de wereldranglijst.

Samen met onder andere de Nederlandse Russische Elena Timina werden de dames ook nog eens vier keer Europees kampioen bij de landenteams. Andere (wel Nederlandse) speelsters als Linda Creemers en Britt Eerland blijken wel talentvol te zijn, maar waren nog niet klaar voor de Europese top. Daarom werd in 2009 door de tafeltennisbond NTTB besloten om tot en met de Olympische Spelen van Londen alles op Li Jie en Li Jiao te zetten.

Er werd besloten om de Duitse Chinees Chen Zhibin als bondscoach in te zetten. Naja, bondscoach is hij in de periode niet helemaal geweest. Hij was vooral gehaald om als privétrainer te fungeren voor Li Jie en Li Jiao. De overige speelsters als Timina, Creemers en Eerland komen tot en met augustus voornamelijk op het tweede plan. Al zitten er volgens de tafeltennisbond ook voordelen aan voor die dames aangezien ze door de goede posities van Li Jie en Li Jiao aan grote toernooien mee kunnen doen.

Li Jie

Het risico dat er na de Spelen een groot gat valt bij het Nederlandse tafeltennis is erg groot te noemen. Li Jiao lijkt er na de Spelen mee te stoppen en Li Jie wil waarschijnlijk terug naar haar familie in haar geboorteland. Ook het contract van Zhibin loopt af na de Spelen, waardoor er naast topspeelsters ook veel kennis uit de Nederlandse top zal verdwijnen.

Maar dat is een zorg voor later. Eerst willen de dames nog een goede prestatie in Londen neerzetten. Net als in Peking komen Li Jie en Li Jiao in Londen zo goed als zeker uit in zowel het enkelspel als de teamcompetitie. Als de team zich ook plaatst zal het worden aangevuld met Timina, waardoor het Nederlandse team volledig uit ‘buitenlanders’ zal bestaan.