[OS 2014] Unieke combinatie voor Ter Mors

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Jorien ter Mors gaat in Sochi proberen een redelijk unieke Nederlandse prestatie bij de Winterspelen neer te zetten. De 24-jarige Ter Mors wil in Sochi op twee verschillende disciplines uitkomen; zowel bij het shorttracken als bij het langebaanschaatsen. Sterker nog; ze wil niets liever dan in beide disciplines ook nog een medaille winnen. Het liefst ook nog één met een gouden kleur.

Het programma is in principe toereikend voor Ter Mors om zowel op de langebaan als bij het shorttrack in actie te komen. Mocht ze op de 1.500 en 3.000 meter en de ploegenachtervolging en op alle afstanden bij het shorttrack uitkomen dan is er enkel op 21 februari een overlap. Dan zou ze eerst van 17.30 uur (Nederlandse tijd) tot 20.00 uur bij de voorrondes van de ploegenachtervolging in actie moeten komen en daarna vanaf 20.30 uur bij de finalerondes van de 1.000 meter bij het shorttrack. Het schema leent zich in principe wel voor de combinatie. De vraag is óf Ter Mors zich plaatst en óf ze op elke afstand in actie wil komen. Dat zal later dit jaar of begin volgend jaar duidelijk worden.

Ter Mors in 2007 bij de WB shorttrack in Heerenveen. (Foto: Pro Shots)

Allereerst moet Ter Mors zich eerst nog zien te plaatsen voor het shorttracktoernooi. Dit moet in principe gebeuren bij de wereldbekerwedstrijden in Turijn en Kolomna, die de aankomende twee weken worden verreden. Bij de wereldbekerwedstrijden worden de startplaatsen per land verdeeld, welke later dan weer verdeeld worden onder de geplaatste shorttrack(st)ers. Ter Mors wist zich tot op dit moment te nomineren op de 500, 1.000 en 1.500 meter en maakt deel uit van de achtervolgingsploeg.

Met die ploeg zette ze tot dusver eigenlijk de beste prestatie neer in haar carrière, die in het seizoen 2006/2007 begon op het internationale podium. Met de ploeg behaalde ze in 2007 en 2010 brons op de Europese kampioenschappen en wist ze zich ook bij de wereldtop te voegen. Met onder andere Sanne en Yara van Kerkhof en Annita van Doorn werden diverse wereldbekermedailles behaald met daarnaast nog als hoogtepunten de Europese titels (2011 en 2012) en de zilveren medaille bij het WK in 2011. Een jaar daarvoor was het kwartet, toen ook nog met Liesbeth Mau Asam en Maaike Vos nog bij de ploeg, nog vierde geworden bij de Olympische Spelen in Vancouver, na een diskwalificatie van Zuid-Korea in de finale.

Maar ook bij de individuele nummers heeft Ter Mors grote ambities. Sinds het seizoen 2011/2012 toont ze daarin veel progressie, met in dat seizoen al een gouden (1.000 meter) en zilveren (1.500 meter en klassement) medailles bij de Europese kampioenschappen in Moskou. Daarna zette ze haar opmars voort en begon ook in wereldbekerwedstrijden medailles te sprokkelen. Het voorlopige individuele hoogtepunt waren de medailles die ze haalde bij het afgelopen wereldkampioenschap in het Hongaarse Debrecen, toen ze zilver haalde op de 1.000 meter en brons in de superfinale op de 3.000 meter.

Ter Mors (midden) in extase na het behalen van een zilveren plak bij het WK shorttrack. (Foto: Pro Shots)

In datzelfde seizoen besloot de geboren Enschedese het ook te gaan proberen op de langebaan. Dit om 'gewoon te kijken' wat haar mogelijkheden waren. Nationaal gezien bleek al snel dat er rekening met haar gehouden dient te worden. Ze haalde eerst een bronzen medaille op het NK Afstanden op de 3.000 meter en haalde goud bij het NK Allround. "Dit zal de langebaanschaatsers wel aan het denken zetten", zei Ter Mors toen na het kampioenschap waarbij ze Ireen Wüst voorbleef. Ze liet zich verder nog zien bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen, maar verder gaf ze het shorttrackprogramma de voorrang. De reden mocht duidelijk zijn: "Voor mij staat shorttrack wel op nummer één vanwege het spektakel in de sport, het inhalen, de interactie met de rijders, af en toe het duwen en trekken terwijl dat niet mag. Dat soort dingen speelt in het langebaan geen rol van betekenis", aldus Ter Mors, die gedurende het seizoen het mentaal zwaar kreeg vanwege het overlijden van haar vader.

Ook in het prille olympische seizoen is ze al bezig om beide disciplines te combineren. Het shorttrackseizoen begon al vroeg met twee worldcups, waarbij ze met één individuele medaille terugkwam. Vervolgens mocht ze twee weken geleden alweer aan de slag bij het NK Afstanden, waarbij ze zich wilde verzekeren van plaatsen voor het olympisch kwalificatietoernooi in december. Ze deed dit met verve; ze haalde goud op de 1.500 meter, zilver op de 3.000 meter en werd vijfde op de 1.000 meter.

De focus ligt op dit moment bij kwalificatie voor het shorttrack op de Spelen, daarna kan Ter Mors in alle rust toewerken naar het OKT dat tussen kerst en oud en nieuw wordt gehouden in Heerenveen. Afhankelijk van de prestaties daar zal Ter Mors toch keuzes moeten gaan maken: of een overvol programma rijden of alleen gaan voor disciplines met reële medaillekansen. Volgens haar coach Jeroen Otter zou Ter Mors niet eens een keuze hoeven te maken. "Fysiek kan ze een vol programma gedurendetwee weken prima aan. Maar het gaat om de mentale voorbereiding. Je moet omgaan met succes of desillusie en vervolgens dan toch weer de volgende dag er volle bak voor gaan. Dat wordt voor Jorien haar grootste uitdaging."

Ter Mors geflankeerd door Lotte van Beek (l) en Ireen Wüst (r) na het winnen van goud bij het NK Afstanden afgelopen oktober. (Foto: Pro Shots)