[BelgiŽ] Belgen pakken wereldtitel korfbal

Het land is een puinhoop en al een jaar lang zijn ze bezig om een regering te vormen, maar België heeft in ieder geval een rijk sportverleden. Deze week staat FOK!sport middels enkele specials stil bij enkele Belgische sporticonen en grote Belgische sportprestaties uit het verleden. Vandaag kijken we naar het WK korfbal van 1991, toen België voor het eerst en tevens tot nu toe voor het laatst de wereldtitel veroverden.

België is na Nederland de absolute nummer twee bij het korfbal. De Belgische clubs wisten in 45 edities van de Europacup zes keer de titel uit handen van een Nederlandse club te houden. Het werd na Nederland drie keer tweede in vier edities van het Europees kampioenschap. Daarnaast werd het zeven keer tweede op het wereldkampioenschap. Maar één keer wisten de Belgen uit de schaduw van zijn noorderburen te kruipen, in 1991 wisten zij de wereldtitel op te eisen.

Tot 1991 waren er drie edities gehouden van het WK. In alle drie de edities, allemaal gehouden in de lage landen, was Nederland veruit de sterkste gebleken. De vierde editie, die in maart en april in 1991 werd gehouden, werd in België gespeeld en de Belgen waren gebrand op de winst.

Op 2 april 1991 ging het toernooi van start en het thuisland begon met een ruime zege op Duitsland (27-5). De volgende dag werd ook Amerika opzij gezet met 21-15. Op de derde dag werd de finale al bereikt door zeges op Indonesië (24-11) en Australië (28-12). Ook Nederland was toen al geplaatst voor de finale, waardoor beide teams in hun laatste groepswedstrijd tegen respectievelijk Portugal en Aruba het relatief rustig aan konden doen.

Op zondag 6 april stond de finale op het programma. Nederland kwam via Bram van der Zee op een 0-1 voorsprong. Via een uitblinkende Ilse Poinard namen de Belgen vervolgens een 4-2 voorsprong. Oranje kwam nog voor rust terug tot 4-3. Ook na de rustpauze bleven de Belgen aan de leiding en behield het constant een voorsprong van één of twee punten.

Een aantal minuten voor tijd kwam Nederland via Poley weer gelijk tot 10-10, waarna beide kanten enkele grote kansen misten. Voor België was het vooral Poinard die enkele pogingen waagde, maar evenzoveel mogelijkheden gingen ook mis. Bij Nederland had Van Leeuwen pech dat haar schot twee minuten voor tijd via de binnenkant van de korf er weer uit ging.

In de laatste minuut kwamen de Belgen in het vak van Nederland voor een laatste aanval. Schoten van onder andere Poinard werden gemist, waarna zij via een vrije worp alsnog de Rode Duivels op een voorsprong wist te zetten, waarna de Sporthal ontplofte van vreugde.

Tien seconden voor het einde van de wedstrijd stond België dus met 11-10 voor in de Deurnse sporthal. Op dat moment kreeg Nederland een strafworp om gelijk te maken en een verlenging uit het vuur te slepen. Hans Heemskerk wist de bal echter niet in de korf te krijgen, waardoor de Belgen met hun eerste wereldtitel ervandoor gingen.

De winst op Oranje was tevens de laatste tot nu in een officiële interland. Het verschil tussen de twee landen lijkt de laatste jaren alleen maar groter te worden, getuige de gemakkelijke winstpartijen van het Nederlands team op de laatste WK en EK. Dit najaar hebben de Rode Duivels weer een kans Oranje te verslaan, dan staat het WK in China op het programma.