[OS 2014] Tomba la Bomba; Italiaanse playboy

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Alberto Tomba was misschien wel de beste skiër van zijn generatie. De Italiaan was tussen 1985 en 1998 actief in de wereldbeker en won daarin 50 wedstrijden. Skiën was al vroeg de passie van de in 1966 geboren Tomba, die daarnaast ook actief was in onder andere tennis en voetbal.

In 1984 liet hij voor het eerst van zich spreken, toen hij een vierde plaats haalde bij het junioren wereldkampioenschap. Later dat jaar wist hij een parallelslalom te winnen, toen hij in een speciaal evenement in het San Siro stadion zijn hoger ingeschatte landgenoten wist te verslaan. Een jaar later maakte de specialist op de (reuzen)slalom zijn debuut in de wereldbeker, om er pas 13 jaar later weer uit te gaan.

Twee seizoen na zijn debuut wist hij in Sestriere zijn eerste zege te halen in de wereldbeker. Hij won eerst de slalom en twee dagen later ook nog eens de reuzenslalom. Sowieso was 1988 een uitstekend seizoen voor Tomba La Bomba, aangezien hij naast negen wereldbekerzeges ook tweemaal op het hoogste schavotje stond bij de Olympische Spelen in Calgary. Uiteraard was Tomba daar de beste op slalom en reuzenslalom. Ook in 1992 in Albertville haalde hij op die disciplines zijn twee medailles binnen; weer goud op de reuzenslalom en zilver op de slalom. Dat laatste herhaalde hij nog twee jaar later in Lillehammer, wat ook zijn laatste medaille bleek te zijn op de Spelen.

Zijn prestaties leken toen al wat bergafwaarts te gaan en het leek erop dat hij zijn carrière zonder een gouden wereldkampioenschapmedaille moest afsluiten. Plots was hij bij het WK van 1996 in de Sierra Nevada weer op zijn best en veroverde zowel de titel op, uiteraard, de slalom en reuzenslalom. In 1998 ging hij nog één keer vol voor olympisch goud, maar door een crash op de reuzenslalom kon hij die droom niet waarmaken.

Tomba besloot na dat olympische seizoen te stoppen, maar niet zonder nog eenmaal te schitteren. Hij won tijdens het finaleweekeinde in het Zwitsere Crans-Montana nog op de slalom, wat betekende dat hij de eerste (en tot nu toe enige) skiër is geweest die in elf opeenvolgende seizoenen een wereldbekerwedstrijd wist te winnen. Wat Tomba betreft had dit best wel een langere serie geweest mogen zijn, aangezien hij heeft laten blijken toch wel spijt te hebben gehad van het stoppen op zijn 31e.

Maar natuurlijk stond Tomba niet alleen bekend vanwege zijn knappe resultaten op de ski's. Nee, La Bomba maakte ook furore buiten de skipiste. De Italiaan was, zoals vele van zijn mannelijke landgenoten, een playboy. Hij was tijdens zijn carrière graag het middelpunt van de belangstelling, wat begon na zijn gouden medailles in Calgary. Hij leek verblind te zijn door het succes en liet zich de jaren erop behoorlijk gaan. Toch bleef skiën misschien wel zijn grootste prioriteit en mede daarom wist hij een commercieel skiteam rond zichzelf te bouwen. Daarbij was het Gustav Thöni die als voormalig wereld- en olympisch kampioen Tomba in het gareel moest houden.

Ook Thöni moest bekennen dat het zwaar was om met Tomba te werken. "Er zijn periodes dat er niets met hem is te beginnen. Ik moest bij al zijn spontane ideeën en vaste verplichtingen er op toezien dat hij in goede vorm raakte. Wij moesten de training helemaal op zijn behoeften afstellen, op zijn volle agenda, op zijn uiteenlopende stemmingen."

Tomba kende door de jaren heen vele escapades. Zo wond hij onder andere olympisch kampioen Katarina Witt om zijn vingers. Het misschien wel meest legendarische verhaal komt uit 1991, toen Tomba jurylid was bij de miss Italië verkiezing. Hij zorgde er mede voor dat de zestienjarige Maritina Collombari als winnares uit de bus kwam. Amper een dag later werd Tomba met haar in het uitgaansleven gesignaleerd en daar bleef het niet bij...

Achteraf gaf Tomba aan dat zijn imago allemaal wat overdreven werd, ook om hem op te hitsen. "Van die verhalen klopt de helft maar. Het meeste werd door de pers verzonnen", zei Tomba eerder dit jaar tegen CNN. Didier Cuche, een voormalig topskiër, die in 2012 zijn carrière beëindigde, hoorde dat Tomba er desondanks wel alles aan deed om het imago, wat hem veel geld opleverde, te behouden. "Ik hoorde dat hij heel vroeg naar bed ging, om vervolgens om 2 uur s'- nachts het uitgaansleven in te gaan. Vervolgens ging hij na een uurtje weer weg en weer terug het bed in. Zo speelde hij ook een beetje met de pers."

Tomba (r) in 2009 in Zagreb (Foto: Suradnik13/Wikicommons)