[OS 2012] Grol op zoek naar revanche

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

"Ik kwam hier voor goud en dan is brons een teleurstelling. Maar ik kom terug over vier jaar. Dan ga ik weer voor het goud", waren de gevleugelde woorden van Henk Grol vier jaar geleden na de medailleceremonie bij de Olympische Spelen in Peking. De judoka had even daarvoor gewonnen van de Georgiër Levan Zhorzholiani, maar de teleurstelling overheerste.

Grol was al jong begonnen op de tatami. Op vijfjarige leeftijd begon hij in zijn geboorteplaats Veendam. Hij was echter ook een goede voetballer, waardoor hij pas op zijn twaalfde definitief voor het judo koos. Hij maakte toen tevens de overstap naar JV Groningen en ging vijf jaar later, na vele successen bij de nationale jeugd geboekt te hebben, naar Kenamju in Haarlem.

Zijn echte doorbraak kende Grol op 22-jarige leeftijd, ruim een jaar voor de Spelen van 2008. Hij besloot toen te gaan judoën in de klasse tot 100 kilogram, omdat het afvallen hem zijn plezier in het judoën ontnam. Hij begon direct met toernooien te winnen en plaatste zich in 2008 voor het Europees kampioenschap ten koste van Elco van de Geest, die tot dan toe lange tijd Nederlands nummer één was in die klasse.


Grol in actie tegen Elco van de Geest op het EK van 2010, een partij die hij verloor. (Foto: Pro Shots)

Op het EK boekte hij zijn grootste succes tot dan toe; hij kroonde zich namelijk tot Europees kampioen. Nog belangrijker was dat hij zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen. Grol ging maar met één doel naar Peking en dat was de gouden medaille. Het liep echter anders. Hij kwam wel in de halve finale terecht, waarin hij moest uitkomen tegen de Kazak Askhat Zhitkeyev.

De Veendammer nam een half punt voorsprong en ging daarna door voor de ippon. Zijn aanval werd echter overgenomen door de Kazak, die al wel met de rug op de grond lag, waardoor Grol ook op zijn rug terecht kwam. De scheidsrechters twijfelden, maar gaven uiteindelijk na overleg de ippon aan Zhitkeyev, Grol verbouwereerd en kwaad achterlatende.

Na zijn strijd om de bronzen plak, die hij kreeg uitgereikt door wijlen Anton Geesink, baalde Grol nog van de manier waarop de Kazak hem had verslagen. "Ik had een voorsprong tegen hem. Die had ik meer moeten koesteren. Het gaat om winnen en het maakt echt niet uit hoe. Ik ben een winnaar, niet iemand die derde wordt."

Grol maakte zich door zijn passie en manier van judoën populair bij het Nederlandse publiek. Dit bleek tijdens het WK in Rotterdam in 2009, toen een geblesseerde Grol (gescheurde knieband) alsnog de finale wist te bereiken in Ahoy. Met de volledige steun van het publiek achter zich ging hij voor goud, maar het werd slechts zilver. Die kleur medaille behaalde hij, ondanks lange revalidatie van blessures, ook op het EK en WK van 2010.

Daarna wist Grol op kampioenschappen niet meer te overtuigen, maar zijn grandslamzeges in onder andere Amsterdam, Rotterdam en Parijs bewijzen dat Grol nog altijd wereldtop is. Pas geleden liet hij ook nog zijn dat het met zijn passie voor de sport ook wel goed zit.


Grol na zijn winst bij de Grand Prix in Amsterdam. (Foto: Pro Shots)

Hij verloor bij de Judo Masters op jurybeslissing van zijn thuisjudoënde Kazakse opponent Maxim Rakov. Grol was het niet eens met die beslissing en gaf na afloop gaf hij zijn medaille weg aan een kind uit het publiek. Zijn reactie; "Tsja, misschien had ik dat niet moet doen. Maar ik kan niet zo goed met verlies omgaan."

De Veendammer wil de deceptie van vier jaar geleden graag wegpoetsen in Londen. Op 2 augustus staat de klasse tot 100 kilogram op het programma in de ExCeL, de hal waar het judo wordt gehouden.


Grol werd door Holland Sport gevolgd tijdens een training.