Overzicht dopingzaak van Alberto Contador


26 november 2010
Contador levert documenten in
Alberto Contador heeft vandaag aan de Spaanse justitie veel documenten overhandigd die aan moeten tonen dat hij geen doping gebruikt heeft.

7 december 2010
Weer nieuwe tactiek team-Contador
De advocaten van Alberto Contador zijn weer een nieuwe weg ingeslagen om de Spanjaard vrij te pleiten van dopinggebruik. Tegenover het persbureau AP zei één van de advocaten van de drievoudige Tour-winnaar dat gezien de minimale hoeveelheid van de gevonden stof, het waarschijnlijk is dat de Spanjaard is besmet door contaminatie.

13 december 2010
"Uitspraak in zaak Contador in 2011"
Alberto Contador zal pas volgend jaar horen of hem straf wegens dopinggebruik boven het hoofd hangt of dat hij weer wedstrijden mag gaan rijden. Voorzitter van de internationale wielerunie UCI Pat McQuaid bracht het nieuws vandaag naar buiten.

24 december 2010
Optimistische Contador: "2011 wordt historisch"
Alberto Contador heeft goede hoop dat in 2011 zijn sportieve prestaties weer hoogtij vieren. "Volgend jaar wordt historisch", twitterde de Spaanse wielrenner, die een voorlopige schorsing uitzit wegens een positieve dopingtest. "Waar een wil is, is een weg. Ik hoop dat in 2011 de waarheid en het recht zegevieren."

11 januari 2011
"Kans op Tourdeelname Contador klein"
Omdat het onderzoek naar zijn vermeende dopinggebruik nog niet is afgerond, is de kans klein dat Alberto Contador komende zomer meedoet aan de Tour de France. Dat zegt althans Pat McQuaid, baas van de internationale wielerunie UCI.

17 januari 2011
UCI-directielid: "Contador wordt gewoon geschorst"
De clenbuterolzaak rond Alberto Contador wacht nog steeds op zijn uitspraak. Een directielid van de UCI, Peder Pedersen, liep alvast op de zaken vooruit en zegt dat de Spanjaard gewoon een schorsing van twee jaar krijgt.

19 januari 2011
'Contador krijgt volgende week duidelijkheid'
Eind volgende week wordt duidelijk of Alberto Contador wordt geschorst. Dat meldde de Spaanse wielerfederatie RFEC.

25 januari 2011
'Contador voor een jaar geschorst'
Alberto Contador zal volgens de Spaanse media donderdag een schorsing van een jaar tegen zich horen eisen.

26 januari 2011
Spaanse wielerbond schorst Contador
De Spaanse wielerbond heeft Alberto Contador voor de duur van één jaar geschorst. Dit heeft de Spaanse krant El País vandaag bekendgemaakt.

27 januari 2011
'Bond accepteerde Contadors verweer'
De Spaanse wielerbond RFEC heeft Alberto Contadors verweer dat hij clenbuterol door besmet vlees in zijn lichaam kreeg, geaccepteerd. Daarom legde de RFEC Contador een schorsing van een jaar op, terwijl twee jaar gebruikelijk is voor een dopingovertreding. Dat stelde Contadors woordvoerder Jacinto Vidarte donderdag. Contador kondigde een persconferentie aan.

28 januari 2011
Advocaat: "Contador is onschuldig"
Alberto Contador zal de schorsing van één jaar die hem is opgelegd door de Spaanse wielerbond niet accepteren. De Spanjaard zou bereid zijn om naar het internationaal sporttribunaal CAS te stappen.

"Contador neemt risico met in beroep gaan"
Alberto Contador riskeert een zwaardere straf wanneer hij in beroep gaat tegen zijn schorsing van een jaar wegens overtreding van de dopingregels. Dat meldde Juan Carlos Castano, voorzitter van de Spaanse wielerbond RFEC, in een tv-interview.

Contador gaat schorsing aanvechten
Alberto Contador gaat in beroep tegen de schorsing van één jaar die hem is opgelegd door de Spaanse wielerbond. De drievoudig winnaar van de Tour de France maakte dit bekend tijdens een persconferentie op Mallorca.

4 februari 2011
Contador stopt toch niet bij schorsing
Alberto Contador stopt toch niet met wielrennen als hij definitief voor langere tijd geschorst wordt. "Ik kan niet meer stoppen nu ik zoveel steun krijg", zei hij tegen Velonews. Eerder gaf Contador nog aan zijn carrière te beëindigen als hij schuldig wordt bevonden aan het gebruik van clenbuterol.

8 februari 2011
'Contador vier keer positief in Tour'
Tijdens de Tour de France van 2010 is de Spaanse wielrenner Alberto Contador maar liefst vier keer positief bevonden op het gebruik van clenbuterol. De Spaanse krant Marca meldde dit.

14 februari 2011
Spaanse media melden vrijspraak Contador
Alberto Contador is door de Spaanse wielerbond vrijgesproken van het gebruik van doping. Dit meldden althans diverse Spaanse kranten.

Dopingexpert: "Zaak Contador nog lang niet voorbij"
Volgens de Nederlandse dopingexpert Douwe de Boer is de zaak rond wielrenner Alberto Contador nog lang niet voorbij. De Spaanse bond RFEC sprak hem vandaag vrij van het gebruik van clenbuterol en De Boer snapt wel waarom.

15 februari 2011
UCI: Contador mag fietsen bij vrijspraak
Mocht Alberto Contador daadwerkelijk door de Spaanse wielerbond RFEC worden vrijgesproken, dan mag de 28-jarige wielrenner meteen weer aan wedstrijden deelnemen. Dat bevestigde vandaag een woordvoerder van de internationale wielerfederatie UCI.

Contador in beroep vrijgesproken
Alberto Contador is door de Spaanse wielerbond in hoger beroep vrijgesproken van het gebruik van clenbuterol. Dat heeft zijn advocaat laten weten aan Cyclingnews. De maand ervoor werd nog besloten de Spaanse Tour-winnaar voor een jaar te schorsen, maar in beroep kwam de bond tot een ander besluit.

Contador opgelucht en blij na vrijspraak
Alberto Contador heeft opgelucht en blij gereageerd na de uitspraak van de Spaanse wielerbond RFEC.

16 februari 2011
UCI-baas wil zaak Contador voor Tour afsluiten
De internationale wielerunie UCI hoopt de dopingzaak van Alberto Contador voor de start van de komende Tour de France af te ronden. Dat vertelde UCI-voorzitter Pat McQuaid tegen het Franse persbureau AFP.

1 maart 2011
Giro eerste doel voor Contador
Alberto Contador heeft zijn zinnen gezet op het winnen van de Giro d'Italia. De van doping vrijgesprongen Saxo Bank-renner wil de Italiaanse rittenkoers voor de tweede keer in zijn loopbaan op zijn naam schrijven.

5 maart 2011
UCI denkt na over beroep in Contador-zaak
De internationale wielerunie UCI weet nog niet of ze in beroep zal gaan tegen de uitspraak van de Spaanse wielerbond om Alberto Contador niet te bestraffen voor het gebruik van clenbuterol. Voor 24 maart zal er een beslissing gemaakt moeten worden, zo zei UCI-voorzitter Pat McQuaid.

6 maart 2011
Contador wint Ronde van Murcia
Alberto Contador heeft de Ronde van Murcia gewonnen. De Spaanse wielrenner won vandaag de afsluitende tijdrit over 12,4 kilometer.

Contador tijdrit

Contador tijdens een tijdrit (foto: Pro Shots)

15 maart 2011
'UCI in beroep tegen vrijspraak Contador'
De internationale wielerunie UCI gaat in beroep tegen de vrijspraak van Tour-winnaar Alberto Contador. Dat is de overtuiging van de Spaanse wielerbond RFEC, die besloot de renner geen straf op te leggen voor het gebruik van het verboden middel clenbuterol. "We zijn absoluut zeker dat de UCI onze beslissing aan zal vechten", zegt de advocaat van de Spaanse bond tegen sportkrant AS.

24 maart 2011
UCI vecht vrijspraak Contador aan
De internationale wielerunie UCI gaat bij het sporttribunaal CAS in beroep tegen de vrijspraak van Alberto Contador door de Spaanse wielerbond RFEF. Dat meldde de UCI, op de laatste dag dat beroep kon worden aangetekend tegen de beslissing.

Contador heeft vertrouwen in beroepszaak
Alberto Contador ziet de afloop van zijn dopingzaak met vertrouwen tegemoet. De Spaanse wielrenner hoorde vandaag dat het UCI in beroep is gegaan tegen de vrijspraak van de coureur voor het gebruik van clenbuterol.

30 maart 2011
Ook WADA in beroep in zaak Contador
Ook het mondiale antidopingbureau WADA heeft besloten bij het internationaal hof van arbitrage in Lausanne (CAS) beroep aan te tekenen tegen de vrijspraak van Alberto Contador.

31 maart 2011
CAS: "Uitspraak zaak Contador voor Tour"
Het internationaal sporttribunaal CAS wil nog voor de Tour de France duidelijkheid gaan verschaffen in de dopingzaak rond wielrenner Alberto Contador. Het UCI maakte onlangs bekend in beroep te gaan tegen de vrijspraak van de Spanjaard en gisteren voegde antidopingbureau WADA zich hierbij.

13 april 2011
Contador verbaast met keus Duitse rechter
Drievoudig Tour-winnaar Alberto Contador heeft in zijn dopingzaak voor het internationale hof van beroep (CAS) gekozen voor de Duitser Ullrich Haas als rechter. Dat besluit zorgde in Spanje voor opperste verbazing.