FOK! te gast bij persdag Eurovisie Songfestival in Ahoy

Zoals velen van jullie weten, hebben we op FOK! een zeer actief en populair Eurovisie Songfestival-forum. Afgelopen donderdag was het een speciale dag voor vaste ESF-fans Cee en Greys, ze mochten een kijkje nemen in de Ahoy in Rotterdam waar de voorbereidingen voor het Songfestival in volle gang zijn. Als officiële Eurovisie-journalisten waren ze te gast bij een speciale persdag waar ook nog een extra bijzondere bezoeker was. Voor het forum en voor ons schreef Greys dit uitgebreide verslag. Ook spraken ze Erwin Rintjema (Head of Production) en dat gesprek kun je op pagina 2 lezen. Maar allereerst het verslag van de dag:

Ruim (héél ruim...) op tijd kwamen Cee en ik allebei aan op P2 van AHOY Rotterdam. Aldaar werden we al keurig de weg gewezen waar we konden parkeren. Buiten kwamen we al diverse bekenden tegen, zoals GJ van de Ding-a-Dong podcast, Jeroen van Songfestivalweblog en Richard van de Telegraaf. Iedereen had er zin in!

Eerst naar het Accreditation Centre, daar moest je inchecken bij vriendelijke medewerkers en kreeg je je pas voor om je nek. Daarna door naar de teststraat. We hadden ons geestelijk (enigszins) voorbereid op #OPENUP je neus voor de stok, maar in het testcentrum bleken twee enorme lange rijen met aparte hokjes te zijn met daarin in elk hokje een blaastest-apparaat. (Als je goed luisterde kon je in het testcentrum zuchten van opluchting horen bij velen.)

(FOK!/Songfestivalforum.nl)
(FOK!/Songfestivalforum.nl)

Na een zeer uitgebreide uitleg over het blazen - vijf keer in en uit ademen in het apparaat, daarna heel diep inademen, je adem vijf tellen vasthouden en weer langzaam uitblazen terwijl je een knijper op je neus hebt - las men meteen op de computer het resultaat. Fantastisch! Ook kreeg je direct een sms met "uw uitslag is binnen, deze vindt u in uw e-mail" en daar kon je dan nogmaals de bevestiging lezen dat je negatief was getest. Bij twijfel moest je na het blazen door naar de neusstokken, maar dat was in ons geval niet nodig. PFIEUW.

Op dit punt waren we in totaal al een uur aanwezig en moest het hele gebeuren nog beginnen, maar zelfs dit was al indrukwekkend om mee te maken. Toen op naar de ingang, alwaar we binnen veiligheidshelmen en -vestjes kregen uitgereikt.

Daarna ging de pers-stoet richting de trappen en zagen we op verdieping 1 al een goede indruk van de zaal. Maar we gingen direct nog een verdieping hoger, alwaar de pers op een deel van de tribune mocht plaatsnemen, waarna het klikfestijn begon en er honderden foto's en filmpjes zijn gemaakt door iedereen! Héél snel alvast twee foto's en een filmpje op Twitter gezet en al snel konden we de mentions daarvan niet meer bijhouden, zo leuk als mensen via tweets en forum echt met het bezoek kunnen meegenieten!

We kregen een korte introductie door Erwin Rintjema, Head of Production (zo'n aardige enthousiaste vrolijke man!). Hierna werd er gemeld "Het loopt allemaal even anders dan gepland, blijft u hier zitten op de tribune, want er komt zo hoog bezoek!". Wij riepen meteen "LEE TOWERS!" maar het bleek nóg beter, want Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg liep langs met een hartelijk "goedemorregeh!" om daarna boven te kijken en later beneden een tour te krijgen.

 (FOK!/Songfestivalforum.nl)
(FOK!/Songfestivalforum.nl)

Iedereen wilde daar gráág even op wachten, zulk bezoek gaat uiteraard voor en zo maak je nog eens wat mee op je donderdagochtend jongens! Zowel Wim-Lex als de pers werd getrakteerd op een speciale korte licht-showcase. Multitaskend stonden we met open mond alles te aanschouwen, keken we onze ogen uit en maakten we volop foto's. Deze foto's vind je op pagina 3 het verslag!

Er was tijd voor een korte koffie- en thee-pauze met iets lekkers om alle indrukken tot dan toe te verwerken - en dat waren er nogal wat. Daarna liepen we naar de vloer. Als je zo tussen de greenroom-bankjes door loopt weet je bijna niet wat je allemaal tegelijk voelt. Het is al zo bijzonder dát je daar bent, op die vloer waar straks tijdens de shows geen publiek maar alleen artiesten zijn. En daar loop je dan zomaar!

Op de vloer was de mogelijkheid tot één-op-één interviews met Florian Wieder (stage designer), Sietse Bakker, Marnix Kaart (regisseur) en Erwin Rintjema, Head of Production. Het was héél druk met pers en de grote cameraploegen gingen eerst, maar wij wilden heel graag toch wachten om even met Erwin te spreken om vooral de technische vragen te kunnen stellen om veel van jullie blij te maken met wat antwoorden. Op de volgende pagina de vragen en antwoorden lezen.

 (FOK!/Songfestivalforum.nl)
(FOK!/Songfestivalforum.nl)