Overzicht dopingzaak van Alberto Contador

Binnenkort lijkt er dan eindelijk een einde te komen aan de dopingzaak van Alberto Contador. De zaak die na de door hem gewonnen Tour de France van 2010 begon lijkt ondertussen meer op een soap. Maar wat is er ook alweer allemaal gebeurd door de tijd heen? Hier op FOK!sport zetten we de ontwikkelingen op een rijtje. Je vindt een overzicht van de relevante nieuwsberichten met daarbij een korte samenvatting. Voor de gehele berichten kun je doorklikken naar de betreffende berichten.

25 juli 2010
[Tour] Contador wint 97e editie, Cavendish wint rit
Alberto Contador is de winnaar geworden van de 97e Tour de France. De leidende positie van de Spanjaard kwam in de slotrit naar Parijs niet in gevaar en daardoor won de Astana-renner zijn derde Tour.

29 september 2010
Contador: ''Gebruik verboden middelen verleden tijd''
Als we Alberto Contador moeten geloven behoort doping in het wielrennen tot de verleden tijd. Dit vertelde de drievoudig Tour-winnaar tegen de Duitse krant Bild. ''Het gebruik van verboden middelen is verleden tijd,'' aldus El Pistolero.

30 september 2010
Contador test positief op Clenbuterol
Tour-winnaar Alberto Contador heeft onthuld dat hij bij een anti-dopingtest tijdens de Tour de France positief heeft getest op de verboden stof clenbuterol. Hijzelf wijt dit aan voedselverontreiniging, zo liet hij via zijn persoonlijke woordvoerder weten.

UCI schorst Contador
De internationale wielerunie UCI heeft Alberto Contador voorlopig geschorst in afwachting van zijn verdere dopingonderzoek.

Contador: "Vlees was niet van onze eigen kok"
"Tijdens de Tour hebben we ook vlees gegeten dat niet van onze eigen kok afkomstig was", aldus Contador. De Spanjaard zegt dat hij, een dag voordat er sporen van de spierversterker bij hem werden aangetroffen, een maaltijd had genuttigd die niet door de eigen kok was gemaakt.

Dopingexpert vindt verklaring Contador 'onzin'
Dopingexpert Rasmus Damsgaard vindt de verklaring van Alberto Contador, die zijn positieve dopingtest wijt aan verkeerd voedsel, onzin. Volgens de Deen is de drievoudig Tour-winnaar op de tweede rustdag van de Tour de France onzorgvuldig geweest bij een bloedtransfusie.

1 oktober 2010
'Nieuwe bewijzen tegen Contador'
De ARD meldt dat het uitslagen heeft ingezien van de bloedcontroles. Bij de testen zouden ook weekmakers zijn gevonden. Weekmakers zijn stoffen die kunnen duiden op het toedienen van een infuus. Zonder medische reden is dat verboden.

Contador ontkent bloedtransfusies
Alberto Contador heeft vrijdag ontkend dat zijn positieve dopingtest met iets anders te maken heeft dan verkeerd voedsel. De Franse krant L'Equipe meldde dat er naast clenbuterol ook zogeheten weekmakers zijn geconstateerd. Dat kan wijzen op een bloedtransfusie van de Spanjaard.

2 oktober 2010
Wada neemt zaak Contador serieus
De mondiale antidopingautoriteit WADA zegt de zaak rondom wielrenner Alberto Contador uiterst serieus te nemen. Volgens directeur-generaal David Howman mag de positieve test van de drievoudig Tour-winnaar niet weggewuifd worden omdat er slechts enkele sporen van doping zijn gevonden.

3 oktober 2010
'UCI sloot deal met Contador'
De internationale wielerunie UCI heeft een deal met Alberto Contador gesloten. Dat meldt de Spaanse krant El Pais. De wielerunie zou de positieve dopingtest van de tour-winnaar stilhouden tot na een wetenschappelijk onderzoek en dan inzetten op een regelwijziging bij de wereldantidopingautoriteit WADA. Daarna zou Contador voor drie maanden worden geschorst, zodat hij volgend seizoen weer gewoon kon starten.

4 oktober 2010
Contador liegt over herkomst biefstuk
Het lijkt er op dat Alberto Contador gelogen heeft over de herkomst van de besmette biefstuk die hij tijdens de Tour de France gegeten heeft. De Spanjaard werd betrapt op het gebruik van clenbuterol en beweerde dat het vlees uit Spanje afkomstig was, maar Astana-kok Paco Olalla zei op 22 juli het vlees in Pau gekocht te hebben omdat het eten in het hotel onder de maat was.

5 oktober 2010
'Contador tweemaal positief getest'
Alberto Contador heeft een bittere pil te verwerken gekregen in zijn strijd tegen de positieve dopingtest in de Tour de France. Volgens de New York Times is de Spanjaard niet één, maar twee keer betrapt op het gebruik van verboden middelen. Ook zou het gehalte weekmakers in zijn bloed achtmaal zo hoog zijn geweest als toegestaan is.

7 oktober 2010
Kok Astana bevestigt verklaring Contador
Paco Ollala, de kok van Astana, heeft het verhaal van Alberto Contador vandaag bevestigd. Hiermee zegt hij dus dat het verhaal van de besmette biefstuk waar is. Daarnaast liet hij ook weten dat de Kazachse wielerformatie de bonnetjes zelfs nog heeft.

8 oktober 2010
"Contador onderging bloedtransfusie"
Een anonieme bron, die dichtbij Astana staat, heeft aan de Belgische krant HUMO bevestigd dat Alberto Contador een bloedtransfusie heeft ondergaan. Dit gebeurde in de periode tussen het Critérium du Dauhpiné en de Tour de France.

11 oktober 2010
"Contador kan tot een jaar straf krijgen"
Alberto Contador kan tot een jaar geschorst worden voor het gebruik van het verboden clenbuterol. De dag ervoor werd de Italiaan Alessandro Colo voor een jaar geschorst nadat hij op het verboden middel betrapt was.

14 oktober 2010
Contador: "Denk na over stoppen"
Meervoudig Tour de France-winnaar Alberto Contador is zwaar getroffen door de clenbuterol-kwestie en denkt er zelfs over om sowieso te stoppen met wielrennen.

Wada wil Contador op weekmakers testen
Wereldantidopingautoriteit WADA wil een test om weekmakers op te sporen, gebruiken in de dopingzaak tegen tour-winnaar Alberto Contador. Die test is nog niet goed genoeg onderzocht om als enig bewijs te dienen tegen een atleet, maar kan wel als aanvullend bewijs dienen. Dat zegt hoofdonderzoeker Olivier Rabin van het Wada, die de tests als “ijzersterk” bestempeld.

Wada vindt excuus Contador zwak
Het mondiale antidopingbureau WADA denkt niet dat Alberto Contador kan bewijzen dat hij vervuild vlees heeft gegeten. Dat zei directeur David Howman toendertijd in Montreal.

19 oktober 2010
Tourbaas: "Snel duidelijkheid rond Contador"
Tour-baas Christian Prudhomme hoopt dat er snel duidelijkheid komt in de dopingaffaire rond Alberto Contador.

UCI neemt de tijd voor zaak Contador
De internationale wielerunie UCI laat zich niet opjutten in de kwestie van tour-winnaar Alberto Contador. Dat zei UCI-voorzitter Pat McQuaid dinsdag bij de presentatie van de Tour de France 2011. Volgens de Ier gaat het om een heel belangrijke zaak. "We moeten volkomen zeker zijn voordat we een beslissing nemen."

2 november 2010
'Snel duidelijkheid in zaak-Contador'
Er komt snel duidelijkheid over de dopingzaak rondom drievoudig tour-winnaar Alberto Contador. Dat zegt voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielerunie UCI dinsdag. “We wachten nog steeds op de uitslag van het wereldantidopingbureau WADA. Als die binnen is, kunnen we binnen enkele uren met een uitspraak komen", aldus McQuaid. “Ik verwacht zeer snel een bericht van de WADA."

8 november 2010
UCI vraagt om straf voor Contador
De internationale wielrenunie heeft bij de Spaanse wielerbond het verzoek neergelegd om een strafproces tegen Alberto Contador te openen.

Contador

Alberto Contador (foto: Pro Shots)

9 november 2010
Contador blijft kalm na besluit UCI
Alberto Contador heeft kalm gereageerd op het besluit van de internationale wielrenunie UCI om hem verder te vervolgen voor zijn positieve dopingtest uit de Ronde van Frankrijk.

Preses Spaanse bond hoopt op vrijspraak Contador
Alberto Contador krijgt steun van de Spaanse wielerbond RFEC. De voorzitter van de bond, Juan Carlos Castano, hoopt dat de wielrenner wordt vrijgesproken van dopinggebruik. "Ik kan niet anders dan medelijden voelen voor Contador."

10 november 2010
Uitkomst strafzaak Contador duurt wel even
De uitkomst van de strafzaak die de Spaanse wielerbond (RFEC) tegen Alberto Contador moet voeren, laat nog wel even op zich wachten. Dat verwacht voorzitter Juan Carlos Castano van de Spaanse wielerbond.

17 november 2010
Schoon vlees bij slager Contador
De Spaanse wielrenner Alberto Contador gaat vermoedelijk een moeilijk dopingproces tegemoet. Het mondiale antidopingbureau WADA bezocht de slager waar het veelbesproken vlees van de Spanjaard is gekocht en vond geen sporen van het verboden spierversterkende middel clenbuterol. Dat meldde de Spaanse krant El País.

Kamp Contador schiet gelijk in verdediging
Het kamp van Alberto Contador heeft snel gereageerd op het nieuws dat er geen clenbuterol bij de slager van de Spanjaard was aangetroffen. Het WADA claimde eerder vandaag dat de aanwezigheid van de stof niet door voedselbesmetting veroorzaakt kan zijn. De advocaten van Contador stellen echter dat dit onmogelijk vast te stellen is.

22 november 2010
'Vervuild vlees Contador komt uit Zuid-Amerika'
Er is weer een ontwikkeling in de zaak rond Alberto Contador. Het vervuilde vlees, waardoor de Spanjaard positief testte op clenbuterol, zou niet uit Europa komen maar zou zijn geïmporteerd uit Zuid-Amerika.