FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 januari 2012

[EK] Kramer loot twee keer Verweij

Sven Kramer zal het op zijn eerste dag van het Europees kampioenschap allroundschaatsen in Budapest tweemaal op moeten gaan nemen tegen Koen Verweij, zo heeft loting uitgewezen. De titelstrijd wordt verreden op een buitenbaan in de Hongaarse hoofdstad.

Op de 500 meter zullen Kramer en Verweij al in de derde rit in actie gaan komen, terwijl ze op de 5.000 meter pas in rit dertien starten. Op laatstgenoemde afstand zal in rit veertien Jan Blokhuijsen het opnemen tegen de Noor Sverre Lunde Pedersen, terwijl in de laatste rit Ted-Jan Bloemen de Duitser Moritz Geisreiter treft. De andere titelfavorieten de Noor Havard Bökko en de Fransman Alexis Contin zullen elkaar in rit twaalf treffen.

Bij de vrouwen is Ireen Wüst op de 1.500 meter gekoppeld aan Claudia Pechstein. Wil de Nederlandse het podium halen dan zal ze een sterkte schaatsmijl moeten rijden. De Tsjechische Martina Sablikova zal een rit eerder het opnemen tegen de verrassend sterkte Poolse Natalia Czerwonka. Diane Valkenburg (tiende rit), Linda de Vries (negende rit) en Annouk van der Weijden (zevende rit) komen al eerder in actie.

Liverpool eenvoudig verder in FA Cup

Liverpool heeft vrijdagavond de vierde ronde van de FA Cup bereikt. De Reds wonnen in eigen huis met 5-1 van Oldham Athletic, dat uitkomt op het derde niveau in Engeland. De underdog kwam na een halfuur nog wel op voorsprong via Robbie Simpson, maar twee minuten later tekende Craig Bellamy alweer voor de gelijkmaker.

Door een benutte strafschop van Steven Gerrard en treffers van Jonjo Shelvey, Andy Carroll en Stewart Downing boekte Liverpool alsnog een ruime zege. Dirk Kuijt begon net als dinsdag tegen Manchester City in de basis en maakte de negentig minuten vol.

AZ legt Gudmundsson langer vast

AZ heeft het contract van Johann Berg Gudmundsson verlengd. De koploper van de Eredivisie lichtte deze week een eenzijdige optie in zijn verbintenis, waardoor hij nu tot de zomer van 2014 vastligt. Het oude contract van de 21-jarige IJslander liep over een halfjaar af.

Gudmundsson debuteerde vorig seizoen voor de Alkmaarders, maar wist zich nog niet op te werken tot basisspeler. Dit jaar moet de aanvaller het vooral hebben van een rol als invaller. Hij viel in alle competities zeventien keer in, terwijl hij maar vijfmaal aan de aftrap stond. Daarin noteerde Gudmundsson, die in 2008 overkwam van Breidablik, vier treffers.

"We zijn tevreden met de ontwikkeling van Johann", zegt directeur voetbalzaken Earnest Stewart op de clubsite. "Johann is dit seizoen misschien nog niet zo vaak in de basis gestart, maar hij zit wel heel dicht tegen de eerste elf aan. Wij zijn van mening dat Johann genoeg potentie heeft en van grote waarde kan zijn voor AZ."

Negentig procent Nederlands goud in buitenland

Negentig procent van het Nederlandse goud ligt in buitenlandse kluizen. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdagavond bekendgemaakt in het televisieprogramma Nieuwsuur.

In de kelder van de DNB ligt zo'n 67 ton goud met een waarde van ongeveer drie miljard euro. Het merendeel van het Nederlandse goud ligt echter in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada. Daar werd het in de jaren dertig naartoe gebracht vanwege een mogelijke Duitse inval.

De Amerikaanse financieel publicist James Rickards stelt echter dat het geld tegenwoordig niet per se meer veilig is in de Verenigde Staten. Mocht het vertrouwen in de dollar volledig verdwijnen, dan kan de Amerikaanse overheid wel eens beslag gaan leggen op buitenlands goud, zegt hij.

[Upd] Tien voor scriptie PVV en fascisme

Een bachelorscriptie die handelt over fascisme in de Nederlandse politiek is met een tien bekroond. Student Henk Bovekerk concludeert in zijn afstudeerproject dat de PVV een 'fascistische partij in gevorderd stadium' is.

In de scriptie, getiteld Prototypical Fascism in Contemporary Dutch Politics: An Analysis, gaat Bovekerk onder meer in op het werk van historicus Robert O. Paxton over het mechanisme achter het fascisme, en De eeuwige terugkeer van het fascisme van Rob Riemen. Laatstgenoemde stelt onder meer dat de partij van Geert Wilders een typisch voorbeeld van hedendaags fascisme is. Dit zou weer een logisch gevolg zijn van onze 'nihilistische massamaatschappij'.

Bovekerk werd onder meer begeleid door arabist en PVV-criticaster Jan Jaap de Ruijter. Daardoor werd het toegekende cijfer onderwerp van een internetdiscussie, waarin vraagtekens werden gezet bij de onafhankelijk van de begeleiders. De Ruiter reageerde via Twitter als volgt: "De thesis van Bovekerk is door mij als begeleider en prof. Jan Blommaert als tweede lezer met een 10 beoordeeld op grond van de kwaliteit. De PVV-aanhangers moeten niet zo bang zijn voor een beetje kritiek en een scherpe academische analyse."

De scriptie van Bovekerk is nog niet online gepubliceerd. Dat doet de universiteit vermoedelijk volgende week.

Update 23:37
De bachelorscriptie is inmiddels van de site van de universiteit te downloaden. "De PVV is een fascistische partij en haar leider Geert Wilders is een fascist", luidt de conclusie die Bovekerk na zo'n zestig pagina's trekt.

Ook heeft Geert Wilders ondertussen via Twitter gereageerd. "Op de KU in T zijn ze allemaal Stapel", schrijft de PVV-leider, verwijzend naar de affaire rond Diederik Stapel, de voormalige hoogleraar van dezelfde universiteit die in opspraak raakte nadat was gebleken dat hij jarenlang onderzoeksgegevens had verzonnen.

Wenger niet zeker over verhuur Miyaichi

Arsène Wenger weet nog niet zeker of hij Ryo Miyaichi gaat verhuren, de Arsenal-trainer neemt binnen drie weken een beslissing. Aanvankelijk leek het erop dat de Japanner op huurbasis mocht vertrekken, onder andere Feyenoord zou de aanvaller voor nog een periode willen huren.

Maar omdat Marouane Chamakh en Gervinho voorlopig afwezig zullen zijn in verband met de Afrika cup twijfelt Wenger. Daarnaast is de oefenmeester erg tevreden over de ontwikkeling van Miyaichi.

"Hij doet het erg goed. Hij had vlak na de voorbereiding op het seizoen even een dip en ik denk dat de blessure op een goed tijdstip kwam, zodat hij kon herstellen. Hij maakt een scherpe indruk, maar wat ik met hem ga doen weet ik nog niet. Laat ik hem ergens anders spelen of blijft hij bij ons? Ik ga daar de komende drie weken eens goed over nadenken", vertelde Wenger aan Engelse media.

Een goed begin van zaterdagnacht

Peter strompelde naar beneden. Hij had écht goede koppijn van de alcohol van gisteren en het lawaai van de buren. Gelukkig was het stil zolang de buurvrouw met haar papiertje bezig was. Peter liep naar buiten en ging op een stapeltje tegels bij de schutting staan.
"Kan het iets zachter?" Vroeg hij aan de buren. "Het is nog vroeg."
De twee keken even zijn kant op.
"Nou, dat valt wel mee hoor," schelde de snibbige stem van de buurvrouw, "normale mensen zijn allang op op dit uur van de dag."

Räikkönen: "Geen moeite met media-aandacht"

Kimi Räikkönen heeft er geen moeite mee dat zijn terugkeer in de Formule 1 met veel belangstelling gepaard gaat. De Fin tekende onlangs een contract bij Lotus Renault GP waardoor hij na twee seizoenen afwezigheid terug zal keren in de koningsklasse van de autosport.

"Er is veel geschreven en verteld in de pers over mijn comeback. Het heeft echter geen effect op me. Soms hoor je nare dingen, maar het belangrijkste is dat ik achter mijn terugkeer sta en ik kijk eigenlijk nooit naar wat andere mensen vinden. Ik doe mijn eigen ding," zei Räikkönen op de site van Lotus Renault GP.

The Iceman was eerder deze week in de fabriek in Enstone te vinden waar hij een stoeltje paste. "Dit was de eerste keer sinds de laatste race van 2009 dat ik weer met een helm op in de cockpit heb gezeten. In het begin voelde het raar aan, want het leek allemaal erg smal. Maar ik kan me herinneren dat je er snel aan went."

Mourinho: "Liever landskampioen dan CL winnen"

Real Madrid staat aan de vooravond van de hervatting van de Spaanse competitie. Zaterdagavond ontvangen De Koninklijke Granada.

Manager José Mourinho hecht veel waarde aan het winnen van wedstrijden in competitieverband. De Portugees heeft zelfs aangegeven dat het worden van landskampioen belangrijker is dan het winnen van de Champions League.

"Ik word liever kampioen dan dat we de CL winnen. Deze laatste prijs wordt namelijk soms gewonnen door ploegen die het niet verdienen. Zij kunnen door kleine details winnen. Vaak gebeuren in zo'n competitie dingen die niet zouden mogen gebeuren, bijvoorbeeld door belangrijke blessures bij de tegenpartij", aldus Mourinho in de Spaanse media.

Met veertig punten uit zestien wedstrijden bezet Real Madrid de koppositie in de Primera División. Aartsrivaal FC Barcelona zit de ploeg van Mourinho op de hielen met een verschil van drie punten.

Del Potro past voor eerste ronde Davis Cup

Tennisser Juan Martin Del Porto laat volgende maand het Davis Cupduel van Argentinië met Duitsland aan zich voorbij gaan. Dat vertelde zijn coach Franco Davin vrijdag aan de Argentijnse krant La Nacion. Del Potro is bang dat hij op het door de Duitsers geselecteerde gravel een nieuwe blessure oploopt.

Del Potro is extra voorzichtig met zijn lichaam, omdat hij de laatste jaren geteisterd werd door fysiek ongemak. De eenmalig winnaar van de US Open maakte vorige maand nog deel uit van het Argentijnse team dat in Sevilla de finale van de Davis Cup van Spanje verloor. De hernieuwde jacht op de eerste Davis Cupzege uit de historie begint op 10 februari in Bamberg, in de eerste ronde van de wereldgroep.


Del Potro past voor eerste ronde Davis Cup (Foto: Novum)

Cavendish geeft missen dopingcontrole toe

Mark Cavendish heeft toegeven dat hij vorig jaar april een dopingcontrole heeft gemist. De sprinter gaf aan dat hij zelf vergeten was zijn whereabouts goed in te vullen.

"Een fout van mij", aldus Cavendish in een verklaring. "Natuurlijk begrijp ik het belang van dopingcontroles in de sport. Ik was door de internationale wielrenunie UCI een paar weken eerder getest en erna twee keer in twee weken. In 2011 heb ik in totaal zestig tests ondergaan. Het hoort erbij. Ik moet ervoor zorgen dat ik geen nieuwe controles mis'', zo zei Cavendish, die komend jaar zal uitkomen voor Team Sky.

Buemi wil plaats Webber innemen

Sébastien Buemi wil op termijn graag bij Red Bull Racing de plaats van Mark Webber overnemen, zo heeft hij laten weten aan Le Matin. De Zwitser werd deze week bevestigd als derde coureur bij Red Bull en het zusterteam Scuderia Toro Rosso.

De coureur was verrast dat hij eerder deze winter zijn biezen moest pakken als coureur bij Toro Rosso. "Ik was natuurlijk verrast en verwachtte de beslissing helemaal niet. De mensen van Red Bull boden me direct de baan als derde coureur aan. Ik heb erover gedacht voor ik ermee akkoord ging. Dicht bij het team zijn is voor mij de beste manier om op een dag een plek bij het team te verdienen," zei Buemi.

"Eerlijk gezegd denk ik dat het beter is om derde coureur in het beste team te zijn dan achteraan het veld mee te rijden. Sinds december heb ik contact gehad met andere teams, omdat ik elders kansen had. Uiteindelijk was bij Red Bull blijven de beste oplossing. Nu is het aan mij om in de simulator te bewijzen dat ik klaar ben om Mark Webber te vervangen, mocht zijn contract niet verlengd worden voor 2013."

Voor 2012 wil Buemi het allerminst rustig aandoen en de Zwitser gaat daarom ook kijken naar rijden in andere raceklasses. "In een ideale situatie zou ik de Formule 1 combineren met een andere klasse, zoals endurance racen. Ik houd erg veel van de 24 uur van Le Mans. Er is dat weekend geen Grand Prix, dus ik zou mee kunnen doen. De grote teams beginnen binnenkort met testen, dus daar kan ik ook aan meedoen."

11 doden door neerstorten heteluchtballon

Door het neerstorten van een heteluchtballon in Nieuw-Zeeland zijn zaterdag (plaatselijke tijd) alle 11 inzittenden om het leven gekomen. Dit hebben de autoriteiten van de eilandstaat in de Grote Oceaan gemeld.

Het ongeluk gebeurde bij het stadje Carterton, in een toeristisch gebied ten noorden van de hoofdstad Wellington. Ooggetuigen meldden dat 10 meter hoge vlammen uit de ballon sloegen voor hij neerstortte. De mand zou vlam hebben gevat. De tragedie deed zich voor bij goed weer; er stond weinig wind.

VN kritisch over executies in Saudi-Arabië

Er was in 2011 sprake van een flinke toename van het aantal executies in Saudi-Arabië. Werden er in 2010 nog 29 mensen ter dood gebracht, vorig jaar waren dat er zeventig. Dat heeft het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties vrijdag gezegd.

Het brede scala aan misdrijven waarvoor het doodvonnis wordt uitgesproken is verontrustend, aldus Rupert Colville van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Als voorbeeld noemde hij een vrouw die onlangs ter dood is gebracht wegens hekserij.

Internationaal is er sprake van een afname van het aantal executies, zei Colville. De situatie in Saudi-Arabië is daarom des te zorgelijker.

Kerstman steekt orthodoxe leider dood

Een als kerstman verklede man heeft vrijdag tijdens een kerstoptocht in de Israëlische stad Jaffa de voorzitter van de plaatselijke orthodoxe gemeente doodgestoken.

Dit heeft de politie laten weten. De onbekende dader is gevlucht. De politie kon niets zeggen over de motieven van de moord op de Arabische man.

Orthodoxe christenen gebruiken de juliaanse kalender, die momenteel 13 dagen achterloopt op de gregoriaanse.

Lionel Richie in Amerikaanse The Voice

Onder anderen Ne-Yo, Lionel Richie, en Kelly Clarkson werken mee aan de Amerikaanse versie van The Voice. Ze vervullen een rol als mentor van de kandidaten, weet het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood.

Ook Jewel, Alanis Morissette, Robin Thicke, Miranda Lambert en Babyface werken mee aan de talentenjacht, die werd bedacht door John de Mol. De muzikanten gaan als mentor de vier coaches assisteren bij het begeleiden van de kandidaten.

Het tweede seizoen van de Amerikaanse versie van The Voice wordt vanaf 5 februari uitgezonden in de Verenigde Staten. Christina Aguilera, Cee Lo Green, Adam Levine en Blake Shelton zijn coaches in het televisieprogramma.

Wereldpremière Franco's Francophrenia in Rotterdam

De komedie Francophrenia van acteur en regisseur James Franco en Ian Olds beleeft zijn wereldpremière op het International Film Festival Rotterdam. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt.

Francophrenia is een komische thriller waarbij Franco beelden heeft gebruikt die hij heeft gemaakt tijdens de opnamen van de tv-serie General Hospital. De 33-jarige Amerikaan heeft een terugkerende rol in de serie als kunstenaar Franco.

Het internationale filmfestival in de Maasstad opent op 25 januari met de première van de film 38 Témoins van de Belgische regisseur Lucas Belvaux. Het festival duurt tot 5 februari.


Wereldpremière Franco's Francophrenia in Rotterdam (Foto: Novum)

Verfilming Afgunst voorlopig van de baan

Het boek Afgunst van Saskia Noort wordt voorlopig niet verfilmd. De schrijfster laat vrijdag via Twitter weten dat ze de filmrechten heeft teruggekocht van de producenten Talent United en Column Film. Paul Ruven zou oorspronkelijk de regie op zich nemen. "Het kwam niet van de grond", laat Noort nu weten.

"Ik ga het niet zelf doen, maar geloof wel dat er een goede film in schuilt", licht de schrijfster verder toe. "Ik ga nu voor bewezen kwaliteit." Het boek werd in 2007 uitgebracht en gaat over een vrouw die door haar ex-man wordt ontvoerd.

De boeken Terug naar de Kust en De Eetclub van Noort zijn ook verfilmd. De filmrechten van het vorig jaar verschenen boek Koorts zijn al verkocht, Antoinette Beumer gaat de film regisseren. Dit jaar verschijnt de verfilming van De Verbouwing met Tjitske Reidinga in de hoofdrol.

Warner stuurt cast en crew Akira naar huis

De productie van de verfilming van de Japanse animatiefilm Akira is voor onbepaalde tijd in de ijskast gezet. Producent Warner Bros wil zich nog eens bezinnen op budget, cast en scenario. "Iedereen is naar huis gestuurd", zo heeft een bron tegen de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter gezegd.

Verscheidene producenten proberen al jaren een verfilming van Akira, gebaseerd op de gelijknamige mangastrip, van de grond te krijgen. De recentste poging is tot nu toe de succesvolste. Sterren als Helena Bonham Carter, Kristen Stewart en Ken Watanabe waren ervoor in onderhandeling.

Verschillende geruchten doen nu de ronde. Zo wordt beweerd dat het budget moet worden teruggeschroefd van negenting miljoen naar maximaal zeventig miljoen dollar. Regisseur Jaume Collet-Sera, bekend van de films House of Wax, Orphan en Unknown, heeft het budget echter al eerder gehalveerd. In de vorige opzet zou de film ruim honderdtachtig miljoen dollar hebben gekost.

Een ander gerucht wil dat het scenario nog moet worden bijgeschaafd. Ook dat is niet per se logisch, aangezien de laatste versie van scenarist Steve Kloves is. Kloves werd, met zeven van de acht scenario's van de Harry Potter-films op zijn conto, juist aangenomen vanwege zijn enorme staat van dienst.

Fans van de verfilming hoeven zich volgens de bron geen zorgen te maken. "De film wordt heus niet afgeblazen. Warner Bros wil er hoe dan ook mee doorgaan."


Warner stuurt cast en crew Akira naar huis (Foto: Novum)

'Dolfje Weerwolfje wordt Engelstalige tv-serie'

De Nederlandse familiefilm Dolfje Weerwolfje trekt ook bekijks in het buitenland. Producenten in Canada en Frankrijk willen een Engelstalige tv-serie over het blonde weerwolfje maken, laat producent Bosbros vrijdag weten.

De potentiële partners benaderden Bosbros na het zien van de filmtrailer. De onderhandeling zijn vrijdag van start gegaan.

Dolfje Weerwolfje is gebaseerd op de gelijknamige kinderboekenserie van Paul van Loon, waarin de kleine Dolf op de nacht van zijn zevende verjaardag ontdekt dat hij in een weerwolfje kan veranderen. 's Nachts beleeft hij allerlei avonturen om 's ochtends doodmoe in zijn bedje te kruipen en weer wakker te worden als normaal jongetje.

De film heeft sinds de première eind november ruim tweehonderdduizend bezoekers getrokken en is nog in de Nederlandse bioscopen te zien.


'Dolfje Weerwolfje wordt Engelstalige tv-serie' (Foto: Novum)

Kanye West wellicht designer van Jetsons-film

Kanye West overweegt zijn diensten te verlenen aan de verfilming van de tekenfilmserie The Jetsons. De rapper wil meewerken als 'creative director' en zich vooral bezighouden met hoe de speelfilm over het gezin in de verre toekomst eruit gaat zien. Dat valt te lezen op de site van muziekzender MTV.

"Kanye is altijd al een fan van The Jetsons geweest, volgens mij vooral vanwege het ontwerp van de serie", zegt producent Denise Di Novi, die onder meer The Nightmare Before Christmas en Crazy Stupid Love maakte. "Hij belde ons op en we hebben samen een mooie brainstormsessie gehad."

De bal ligt nu weer bij West, zegt Di Novi. "Hij wilde er nog eens over nadenken en kijken of hij visueel geïnspireerd raakt. Kanye is een heel visuele kunstenaar."

West twitterde deze week dat hij gevraagd was om een muziektoer geïnspireerd op The Jetsons te organiseren. De rapper, bekend om zijn visuele spektakels op het podium, voelde zich een 'erg beledigd'. "Iedereen die mijn show heeft gezien weet dat ik heus wel wat te melden heb."

"Dat was gebaseerd op een grapje", zegt Di Novi daar kalmpjes over. "Ik heb geen idee of hij dat werkelijk zou willen."

De verfilming van The Jetsons is al jaren in de maak. Robert Rodriguez was ooit verbonden als regisseur, maar het project is tot nu toe nooit verder gekomen dan de preproductiefase. Wanneer de film moet verschijnen is onbekend.


Kanye West wellicht designer van Jetsons-film (Foto: Novum)

Kim-Lian te horen in Achtste-Groepers Huilen Niet

Kim-Lian van der Meij zingt de titelsong van de jeugdfilm Achtste-Groepers Huilen Niet. De zangeres werkt samen met haar vriend en producent Daniël Gibson aan het nummer 'Dit Pakt Niemand Ons Meer Af'. Dat heeft platenmaatschappij Cloud 9 vrijdag bekendgemaakt.

"Ik laat na twee jaar weer iets muzikaals van mezelf horen", zegt de zangeres op Twitter over de titelsong. De 31-jarige Kim-Lian is trots op de productie. "Je voelt dat alle betrokkenen bij deze film er met liefde en vakmanschap aan hebben gewerkt", zegt de zangeres in een verklaring. "Ik vind het een eer dat ik deze prachtige titelsong mag zingen en hoop dat deze film het succes behaalt die hij verdient."

Achtste-Groepers Huilen Niet is gebaseerd op een boek van Jacques Vriens en gaat over de stoere Akkie. Ze zit in groep 8 en is dol op voetballen. Als ze ziek wordt, krijgt ze veel steun van haar klasgenoten. De film van Dennis Bots is vanaf 15 februari te zien in de bioscopen.


Kim-Lian te horen in Achtste-Groepers Huilen Niet (Foto: Novum)

'Indianen verantwoordelijk voor bosbranden Chili'

Veel van de natuurbranden in Chili zijn opzettelijk aangestoken. Dat heeft de Chileense regering vrijdag gezegd. Een groep Mapuche-indianen is volgens de regering verantwoordelijk voor een brand die aan zeven brandweerlieden het leven kostte.

Volgens minister van binnenlandse zaken Rodrigo Hinzpeter is de Coordinadoro Arauco Malleco-groep verantwoordelijk voor de brand bij een bosbouwbedrijf. De leiders van de groep zijn eerder al aangeklaagd voor gewelddadige aanvallen op bosbouwbedrijven. Hinzpeter merkte op dat enkele dagen voor de brand bij het bedrijf Mininco Forestry een helikopter werd vernield. De helikopter zou ingezet zijn bij het bestrijden van eventuele branden. "Hieruit kan men afleiden dat de groep ook achter andere branden zit en dat deze bewust zijn aangestoken", aldus de minister.

Ook de Chileense president Sebastian Pinera zei dat de natuurbranden terreuraanslagen lijken te zijn. "Achter dit criminele gedrag schuilt activiteit van terroristische aard." Volgens de regionale autoriteiten brak de brand bij het bosbouwbedrijf uit op vijftig plekken tegelijk - een duidelijk teken van brandstichting.

De Mapuche-indianen zeiden verantwoordelijk te zijn voor de vernieling van de helikopter en een aantal bulldozers. De machines werden 'illegaal' gebruikt op grondgebied van de indianen. Een woordvoerder van de Mapuche-indianen zei via Twitter de doden te betreuren.

Het zuiden van Chili wordt geteisterd door tientallen bosbranden, die worden aangewakkerd door de droogte en de felle wind. Honderden huizen in het gebied zijn in vlammen opgegaan en duizenden inwoners zijn op de vlucht geslagen. De bosbouwindustrie heeft bovendien miljoenen euro's schade geleden.

'Originele leden Sugababes werken weer samen'

Keisha Buchanan, Siobhan Donaghy en Mutya Buena zijn samen weer de studio ingedoken. De drie zangeressen, die deel uitmaakten van de originele bezetting van de girlband Sugababes, zouden vorig jaar weer bij elkaar zijn gekomen, vertellen bronnen aan het Britse muziektijdschrift NME.

Felix Howard zou het management van de groep op zich nemen. Hij schreef de hit Overload, waar het drietal als de Sugababes in 2000 mee doorbrak.

De zangeressen moeten een nieuwe naam verzinnen voor hun band. De drie nieuwste leden Heidi Range, Amelle Berrabah en Jade Ewen werken nu onder de naam Sugababes.

De drie vriendinnen Buchanan, Donaghy en Buena vormden de band in 1998. Donaghy verliet de Sugababes in 2001 en werd vervangen door Heidi Range. Buena stapte in 2005 uit de girlband en bracht een soloalbum uit. Buchanan hoort sinds september 2009 niet meer bij de Sugababes. Ze liet destijds via Twitter weten dat ze was ontslagen.

Finale tennistoernooi Doha Frans onderonsje

De finale van het tennistoernooi van Doha wordt een Frans onderonsje. Nadat Jo-Wilfried Tsonga eerder al had geprofiteerd van een afmelding van Roger Federer, plaatste Gaël Monfils zich ten koste van Rafael Nadal (1) als tweede voor de eindstrijd. De Fransman (4) won met 6-3 en 6-4.

Monfils won het eerste bedrijf soepel met 6-3, maar raakte in de tweede set het initiatief even kwijt. De 4-1 achterstand was voor de Fransman het sein om een tandje bij te schakelen. Met een reeks van vijf games op rij sleepte Monfils de zege binnen.

Monfils en Tsonga troffen elkaar drie keer eerder, allemaal op hardcourt. De balans is met twee zeges licht in het voordeel van Tsonga.

In Chennai plaatste Janko Tipsarevic zich voor de halve finale. De Servische nummer een van de plaatsingslijst ontdeed zich met 6-2, 3-6 en 6-2 van de Belg David Goffin. Bij de laatste vier stuit Tipsarevic op de Japanner Go Soeda, die met tweemaal 6-4 de Zwitser Stanislas Wawrinka verraste.

De andere halve finale gaat tussen de hooggeplaatste spelers Nicolas Almagro (2) en Milos Raonic (4). Almagro won met 4-6, 7-6 (8) en 6-4 van Yuichi Sugita, terwijl Raonic afstand nam van de Israëliër Dudi Sela: 7-6 (4) en 6-3.


Finale tennistoernooi Doha Frans onderonsje (Foto: Novum)

Sarkozy waarschuwt voor einde vrede

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vrijdag gewaarschuwd voor een mogelijk donkere toekomst van Europa. Na een ontmoeting met de Italiaanse premier Mario Monti riep hij op de eenheid te bewaren en de euro te redden.

"Wij mogen Europa niet laten vallen. De euro vormt het hart van Europa. Als de euro wordt vernietigd, gaat heel Europa in rook op. Als Europa in rook opgaat, bedreigt dat in de toekomst ook de vrede op ons continent". Volgens Sarkozy hebben Parijs en Rome wel "exact dezelfde" kijk op de toekomst van Europa en op de manier waarop de crisis moet worden opgelost.

De Franse president liet verder weten dat de leiders van de drie grootste economieën van Europa op 20 januari met elkaar zullen spreken. Drie dagen voor de ontmoeting van de Europese ministers van Financiën komt Sarkozy dan bijeen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Monti. Op 30 januari volgt een Europese top.

Sarkozy waarschuwt voor vrede in Europa
Sarkozy waarschuwt voor vrede in Europa (Foto: ANP)

Valencia wil bezuinigen op Grand Prix

Valencia wil met Formule 1-baas Bernie Ecclestone om tafel om te spreken over verbeterde voorwaarden voor de Grand Prix van Europa. Jose Ciscar, de vice-president van de regio Valencia, heeft laten weten dat het bedrag dat voor de race betaalt wordt omlaag moet.

"We moeten eens goed naar onze grote evenementen kijken, want zijn op het moment niet levensvatbaar. De grote evenementen zijn van grote waarde voor onze regio, maar de huidige economische omstandigheden dwingen ons om prioriteiten te stellen," zei Ciscar tegen El Pais.

Hij weet dat Valencia de race vanaf 2008 organiseert en dat bij een heronderhandeling de toekomst van de race in gevaar kan komen, iets wat hij niet uitsluit. "Er is echter een contract ondertekend, dus we moeten voorzichtig zijn, anders kost het ons nog veel meer geld. We moeten een goede oplossing zien te vinden."

Maaltje giftige zwammen nekt kok en keukenhulp

Een Chinese kok en zijn keukenhulp is het eten van een zelfbereide maaltijd meer dan slecht bekomen. Beiden overleden dinsdag in de Australische hoofdstad Canberra na het eten van wat giftige paddestoelen bleken te zijn.

De twee hadden op oudejaarsavond in een restaurant in Canberra groene knolamanieten gegeten. De chefkok, Liu Jun (38), had de paddestoelen zelf geplukt, maar zag ze per abuis aan voor veel onschuldiger zwammen. De kok en zijn assistent moesten de vergissing met hun leven bekopen, een derde disgenoot is dinsdag uit het ziekenhuis ontslagen.

Het restaurant liet weten dat gasten van het etablissement de noodlottige maaltijd niet voorgeschoteld hebben gekregen.

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 1

Net als de twee voorgaande seizoenen gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Net als vorig jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Inleiding

 

'Ouderen moeten meer betalen voor zorg'

Ouderen moeten meer gaan meebetalen aan de kosten van hun gezondheidszorg. Dat staat in een conceptadvies van het College voor Zorgverzekeringen aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), meldt RTL Nieuws vrijdag.

Ouderen zouden zelf moeten gaan opdraaien voor kosten van behandelingen van aandoeningen die 'een logisch gevolg zijn van veroudering, die een groot deel van de bevolking aangaan, en die geen groot individueel kostenbeslag hebben'.

De extra bijdrage van ouderen zou nodig zijn, omdat een bezuiniging van 1,3 miljard euro niet zou worden gehaald. Het kabinet hoopte deze bezuiniging te realiseren door aandoeningen die eerder als ongemak dan als ziekte worden gezien, zoals kalknagels, voetschimmels of een blaasontsteking, niet meer via het basispakket te verzekeren.

Vos gekozen tot FOK!sporter van het jaar 2011

Marianne Vos is gekozen tot FOK!sporter van het jaar 2011. In de finale versloeg de wielrenster overtuigend zwemster Ranomi Kromowidjojo.

Vos kende een zeer succesvol seizoen. Ze won twaalf veldritten, waaronder het Nederlands en Wereldkamschap. Op de baan werd ze wereldkampioen op de scratch. Ook op de weg boekte ze dit seizoen vele zeges. Hoogtepunt was het winnen van vijf etappes en het eindklassement in de Giro Donne, de Ronde van Italië voor vrouwen. Bij het WK op de weg eindigde Vos als tweede.

Na probleemloos de de poulefase door te zijn gekomen versloeg Vos achtereenvolgens Sidney de Jong, Rob Cordemans, Robin van Persie en Bob de Jong. De finale was vervolgens helaas niet echt spannend. Vos versloeg Kromowidjojo met 26-6. Vos is de opvolgster van Nicolien Sauerbreij, die vorig jaar deze verkiezing won. Sven Kramer was volgens de bezoekers van FOK!sport de beste in 2009.


Marianne Vos, FOK!sportster van het jaar 2011 (Foto: Pro Shots)

Faber ziet PSV wel zitten

Ernest Faber wordt al enige tijd met PSV in verband gebracht. De Eindhovense club is op zoek naar een nieuwe trainer, aangezien Fred Rutten aan het einde van het seizoen vertrekt.

Faber heeft in het Eindhovens Dagblad laten weten oren te hebben naar deze functie. "Ik ben heb heel mijn opleiding bij de club doorlopen, dus een comeback in de trainersstaf ambieer ik zeer", liet hij vanuit het Turkse Belek weten. Daar heeft FC Eindhoven, zijn huidige werkgever, namelijk een trainingskamp belegd.

Het contract tussen FC Eindhoven en Faber, die een prima seizoen bij de blauw-witten kent, loopt aan het einde van het seizoen af. Hij sluit overigens niet uit dat hij in het Jan Louwers-stadion blijft. "De ambities van de club voor de toekomst zien er goed uit. Voor mij is FC Eindhoven een serieuze partij om mee door te gaan. Verder zijn er geen andere clubs in beeld."

Prijswinnaars van de maand december

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maand december! De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

Your Shape Fitness Evolved 2012
nat2402

1 x Skibril met GPS (t.w.v. € 500,-) samen met 2 vrijkaartjes voor de film
Nepthys
4 x Impossible puzzel samen met 2 vrijkaartjes voor de film
Lonaa
3Dino
turnen80
en chris-oosting

DVD prep and landing
Vicky
Rewimo
MakuMaku
Jose81
Rellix
Boterhamzakje
ErwinDikkie
ThaaGZ
kaykay5
afraid_tech

Puss In Boots prijzenpakket
lynda
nat2402
silvada
oeke

Assassin's Creed-hoodie
Geneziz

Rayman Origins-goodiepakket
Maureentje

Kerstverhalenwedstrijd 2011
Biancavia
Fou
hexagon
Pipa_from_Rozz
nestul

Mart Smeets - Prettig verslaafd
_steven_
OP13
tomtomaat

Ubisoft posterpakket
ADDG

DVD Green Lantern
Etcetera
Teddy80
Gvdw78
3Dino
Trinitrobenzeen

Prijzenpakket The Walking Dead
Elberrie
OP13
Pizzalucht
pietjefok
SMULHOOK

De meeste prijzen zijn allang verzonden en dus al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

Schlierenzauer wint Vierschansentoernooi

Gregor Schlierenzauer heeft voor het eerst in zijn carrière het Vierschansentoernooi op zijn naam geschreven. De 20-jarige Oostenrijker behield in de laatste wedstrijd in het Oostenrijkse Bischofshofen zijn leidende positie.

De winnaar van vorig jaar, Thomas Morgernstern, had aan een sprong van 138,7 meter genoeg om zich tot dagwinnaar te kronen. Door de slechte weersomstandigheden werd de finaleronde afgeblazen. Anders Bardal werd tweede en Schlierenzauer derde.

Voor het eerst in de historie wordt het eindpodium volledig gevuld door Oostenrijkers. Schlierenzauer verzamelde 993,8 punten en had daarmee een flinke voorsprong op zijn landgenoten Morgenstern (908) en Andreas Kofler (899.6). De Noor Anders Bardal viel net buiten het ereschavot.

Schlierenzauer eindigde al tweemaal eerder op het podium tijdens het Vierschansentoernooi. In 2007 werd hij tweede en twee jaar later derde.

Hamilton hoopt op goede seizoensstart

Lewis Hamilton denkt dat McLaren er bij de start van het Formule 1-seizoen 2012 meteen goed bij zal zitten. Volgens de wereldkampioen van 2008 is de MP4-27 een stuk beter dan de MP4-26 die vorig jaar uiteindelijk tot zes zeges wist te komen.

De coureur verwacht in ieder geval dat Red Bull Racing weer de favoriet zal zijn. "Het is aan ons om sterker te worden dan de Red Bulls, maar alles wat ik tot op heden heb gezien wijst erop dat de nieuwe auto veel beter is dan die van afgelopen seizoen. Tijdens de winter hoop je altijd dat je het nieuwe seizoen kan beginnen met een auto die gelijk vanaf het begin razendsnel is. De afgelopen twee seizoenen is dat bij ons niet het geval geweest, dus ik zou graag zien dat het nu wel zo is," zei Hamilton tegen La Gazetta dello Sport.

"Als we sterk van start gaan, zal het makkelijk voor ons zijn om vooraan de dienst uit te maken," zei de Brit die het goed kan vinden met teamgenoot Jenson Button en graag met hem een tweestrijd om de titel uit zou willen vechten. "Dat zou geweldig zijn, maar het is aan McLaren om ervoor te zorgen dat dit mogelijk is. Ik wil Jenson altijd verslaan en ben niet gelukkig als hij me te snel af is, maar op psychologisch vlak is dat totaal geen probleem, want Jenson is een open en vriendelijk persoon en we kunnen het goed met elkaar vinden."

Bijna 7000 doden door cholera in Haïti

Haïti kampt 2 jaar na de verwoestende aardbeving nog altijd met een cholera-epidemie. Die heeft al een einde gemaakt aan bijna 7000 mensenlevens, zo meldde een topfunctionaris van de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) vrijdag.

De infectieziekte brak uit in oktober 2010. Inmiddels raakten meer dan 520.000 Haïtianen besmet. Elke dag komen daar 200 nieuwe gevallen bij. "Dit is een van de grootste cholera-uitbraken inéén land in de moderne geschiedenis", aldus Jon Kim Andrus, adjunct-directeur van de PAHO.

Bijna 7000 doden door cholera in Haïti
Bijna 7000 doden door cholera in Haïti (Foto: ANP)

DMX aangevallen tijdens optreden

DMX is tijdens een optreden aangevallen door een fan. De rapper stond op het podium van Cafe Sevilla in Long Beach, toen een man op het podium klom en DMX bij de keel greep.

De fan werd direct door de beveiliging van het podium gesleept, blijkt uit een video op de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De muziek werd even stopgezet door de dj, maar DMX liet weten zijn concert niet te willen onderbreken. "We stoppen de muziek niet voor deze shit!"

DMX brak in 1998 door met zijn debuutplaat It's Dark and Hell is Hot. De rapper bracht in 2006 zijn laatste album uit. Hij was te zien in films als Last Hour en Romeo Must Die.

Politie onderzoekt verdachte zelfmoord

De politie onderzoekt of een man in Rosmalen die in eerste instantie zelfmoord leek te hebben gepleegd, niet toch door een misdrijf om het leven is gekomen. Onderzoek wijst volgens de politie uit dat met een misdrijf rekening moet worden gehouden.

Agenten troffen het stoffelijk overschot van de man vrijdag rond 08.30 uur aan in een woning aan de Bronkade. De politie heeft een team grootschalig onderzoek op de zaak gezet.

[EK] Pechstein aan de leiding na eerste dag

Na de eerste dag van het Europees kampioenschap allround schaatsen in Boedapest heeft Claudia Pechstein de leiding in het algemeen klassement. Ze werd vandaag derde op de 3.000 meter en ging daardoor Ireen Wüst voorbij.

De afstand werd gewonnen door Martina Sábliková in een nieuw baanrecord van 4.16,09. De Tsjechische bezet in het klassement na de eerste dag de vierde plaats. Natalia Czerwonka werd verrassend tweede op de drie kilometer en bezet daardoor in het klassement de derde plaats. Claudia Pechstein werd in 4.19,71 derde en dit was voldoende Wüst in het klassement de passeren. De Nederlandse ging als vanouds snel van start, maar moest dit op het buitenijs van Boedapest bekopen. Ze kwam niet verder dan 4.22,59 en de vijfde plaats.

Diane Valkenburg was op de drie kilometer de beste Nederlandse. Ze eindigde in 4.21,29 als vierde en staat in het klassement nu op de zesde plaats.


Wüst in actie op de 3.000 meter (Foto: Pro Shots)

Uitslag 3.000 meter:

# Naam Land Tijd
1 Martina Sábliková Tsjechië 4.16,09 BR
2 Natalia Czerwonka Polen 4.19,41
3 Claudia Pechstein Duitsland 4.19,71
4 Diane Valkenburg Nederland 4.21,29
5 Ireen Wüst Nederland 4.22,59
7 Linda de Vries Nederland 4.25,40
12 Annouk van der Weijden Nederland 4.28,83

Klassement na 3.000 meter:

# Naam Land Punten 1.500m
1 Claudia Pechstein Duitsland 83.955 .
2 Ireen Wüst Nederland 83.975 0,06
3 Natalia Czerwonka Polen 84.455 1,50
4 Martina Sábliková Tsjechië 84.471 1,55
5 Joelia Skokova Rusland 84.863 2,73
6 Diane Valkenburg Nederland 85.108 3,46
7 Linda de Vries Nederland 85.563 4,83
11 Annouk van der Weijden Nederland 85.936 5,95

Gehuurde Van Aanholt weg bij Wigan

Patrick van Aanholt keert terug bij Chelsea. De verhuurperiode van de 21-jarige linksback bij Wigan Athletic is per direct beëindigd. Reden is het gebrek aan speeltijd voor onze landgenoot, die eigenlijk tot het einde van het seizoen verhuurd zou worden.

De Nederlands jeugdinternational maakte op 1 oktober voor het laatst zijn opwachting bij de nummer voorlaatst van de Premier League.

Van Aanholt, die eerder verhuurd werd aan Newcastle United, Coventry City en Leicester City, speelde in totaal vier duels voor Wigan Athletic. De Brabander stapte in 2007 over van PSV naar Chelsea. Bij de Londense club kwam hij in vijf jaar tot vijf optredens.

Top 2000 bereikt recordaantal Nederlanders

De Top 2000 heeft tussen kerst en oud en nieuw een recordaantal van 11,2 miljoen Nederlanders bereikt. Dat heeft Radio 2 vrijdag bekendgemaakt. Daarmee bereikt de hitlijst 78 procent van de Nederlandse bevolking. Bij de vorige editie luisterden en keken elf miljoen mensen naar de hitlijst van de radiozender.

Het aantal radioluisteraars steeg fors, van 7,3 miljoen in 2010 naar 8,2 miljoen vorig jaar. Nooit eerder luisterden zo veel Nederlanders via de radio naar de hitlijst. De Top 2000 werd ook vaker gevolgd via het digitale kantaal Cultura 24. Keken in 2010 nog 1,4 miljoen Nederlanders, dit jaar waren dat er 3,4 miljoen.

Ook Top 2000 a Gogo, het televisieprogramma rond de hitlijst, vestigde een kijkcijferrecord. Gemiddeld keken 978.000 mensen naar de uitzendingen. Op oudejaarsavond, de laatste dag van de Top 2000, stemden in totaal 4,7 miljoen mensen af op de Nederland 3-programma's rond de lijst.

Labyad: "Ik teken vier of vijf jaar bij"

Het rumoer rondom een mogelijk vertrek van Zakaria Labyad bij PSV heeft een zeer verrassende wending gekregen. De aanvaller liet aan ELF Voetbal weten dat hij zijn overeenkomst met de Eindhovenaren gaat verlengen.

Labyad wordt al weken in verband gebracht met een mogelijk vertrek naar Sporting Portugal. Deze geruchten heeft hij nu eigenhandig de kop ingedrukt door tijdens de nieuwjaarsreceptie van PSV te zeggen dat hij zijn huidige contract met een flinke periode zal verlengen.

"Ik blijf sowieso bij PSV", was de duidelijke taal van Labyad. "Ik ga voor vier of vijf jaar verlengen hier. Hoelang precies, weten we nog niet. Daarover ben ik in gesprek met technisch directeur Marcel Brands."

Daarnaast liet de jonge voetballer zich ontvallen geen idee te hebben waar alle transfergeruchten vandaan komen. "Ik lees en hoor ook van alles, maar dat komt niet van mij. Ik wil juist bij PSV blijven, zit hier al acht jaar. En de supporters laat ik echt niet zomaar in de steek. Ik wil eerst kampioen worden."

Ook Marcel Brands, technisch directeur van PSV, heeft de woorden van Labyad nog eens bevestigd. "Het klopt dat ik afgelopen woensdag een heel positief gesprek heb gehad met zijn vader (eveneens zaakwaarnemer, red.).  Het ziet er van beide kanten goed uit."

Jack de Vries oppert leiderschapsverkiezing CDA

Jack de Vries vindt verkiezingen voor het lijsttrekkerschap van het CDA 'een optie'. De 43-jarige politicus zegt vrijdag in NRC Handelsblad een terugkeer naar de politiek niet uit te sluiten.

De krant schreef dat De Vries zelf in beeld is als kandidaat-partijleider. Hoewel hij dat ontkent, noemt hij het feit dat hij wordt genoemd 'sympathiek'. "Het is wel voorbarig en niet aan de orde."

De oud-staatssecretaris en oud-campagneleider van de christendemocraten trad in 2010 af als staatssecretaris van Defensie na ophef over zijn verhouding met een ondergeschikte. Momenteel is hij lobbyist bij het bedrijf Hill & Knowlton. "Maar ik sluit niet uit weer wat in de politiek te gaan doen", zegt de voormalige spindoctor in de krant.

Het CDA zit sinds Jan Peter Balkenende twintig maanden geleden terugtrad als partijleider zonder voorman. De partij staat nu tijdelijk onder leiding van vicepremier Maxime Verhagen, voorzitter Ruth Peetoom en fractieleider Sybrand van Haersma Buma. Verhagen liet deze week weten niet beschikbaar te zijn als partijleider.

De populariteit van de partij nam afgelopen jaar een duikvlucht nadat het minderheidskabinet van CDA en VVD gedoogsteun van de PVV had geaccepteerd. Een aanzienlijk deel van de achterban heeft problemen met de samenwerking met de partij van Geert Wilders.

Peetoom vindt overigens dat het CDA eerst zelf opnieuw moet uitvinden waar de partij voor staat voordat een leider kan worden gezocht. Het zogeheten Strategisch Beraad komt later deze maand met de nieuwe partijkoers. Deze commissie telt 22 leden, onder wie De Vries.


Jack de Vries oppert leiderschapsverkiezing CDA (Foto: Novum)

Zeer grote brand in loods Leek

In een loods met bouwmaterialen in Leek is vrijdagmiddag een zeer grote brand uitgebroken. Een persoon die rook heeft ingeademd moet waarschijnlijk naar een ziekenhuis worden gebracht, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur brak omstreeks 16.30 uur uit bij Netam Trailers aan het Industriepark in de Groningse plaats. Al een peloton brandweermannen is aan het blussen, een tweede peloton is onderweg.

De brandweer, die toch al zijn handen vol had aan het hoge water in het gebied, adviseert mensen om uit de rook te blijven en zo nodig ramen en deuren gesloten te houden. Schadelijke hoeveelheden gevaarlijke stoffen komen vooralsnog niet vrij.

Frankrijk verhoogt beveiliging bij kernreactors

Frankrijk gaat de veiligheid rondom de kernreactoren in het land verhogen. Dat maakte de Franse minister van binnenlandse zaken Claude Guéant vrijdag bekend. De maatregel is het gevolg van een actie van Greenpeace-activisten die een kerncentrale binnendrongen. De stunt bezorgde de Franse regering het schaamrood op de kaken.

Volgens Guéant wordt er struikgewas verwijderd om het zicht te verbeteren, komen er nieuwe camerasystemen en poorten en worden de alarmsystemen vervangen. Bovendien gaat er gepatrouilleerd worden door bewakers met honden. Guéant zei tevens dat de politie wordt uitgerust met tasers in het geval er opnieuw een kerncentrale wordt binnengedrongen.

De Greenpeace-leden wisten op 5 december het terrein van een kerncentrale ten zuidoosten van Parijs te bereiken. Eerder werden ook al pogingen gedaan, maar deze liepen op niets uit.

Familie: Verstappen ontkent omverrijden ex

Jos Verstappen heeft zich niet schuldig gemaakt aan het opzettelijk omverrijden van zijn ex-vriendin. Dat stelt de familie van de voormalig Formule 1-coureur vrijdag in een reactie op de website van Verstappen.

Verstappen zou ervan overtuigd zijn dat 'uiteindelijk de waarheid boven water komt en duidelijk zal zijn dat de beschuldiging van het opzettelijk omverrijden totaal geen hout snijdt'.

Vrijdag werd bekend dat Verstappen voorlopig blijft vastzitten voor het inrijden op zijn ex-vriendin. De rechter-commissaris van de rechtbank in Roermond verlengde vrijdag zijn voorarrest met twee weken.

De 39-jarige Verstappen wordt poging tot doodslag ten laste gelegd. Hij zou woensdagochtend in Roermond op zijn 24-jarige ex zijn ingereden. De vrouw liep daarbij schaafwonden en kneuzingen op, waarna ze aangifte deed van mishandeling. Verstappen meldde zich even later op het politiebureau, waar hij vervolgens werd aangehouden.

De familie van Verstappen stelt te betreuren ' wat er allemaal nu in de publiciteit is gekomen' en is ook niet blij dat de voormalig Formule 1-coureur langer vast blijft zitten. De komende dagen zouden worden gebruikt om de verklaring van de ex-vriendin te vergelijken met uitspraken van Verstappen.

De coureur in 2009 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor het stalken van zijn voormalige echtgenote.

Marine VS redt gegijzelde Iraanse zeelieden

Mariniers van het Amerikaanse supervliegdekschip USS John C. Stennis hebben 13 Iraanse zeelieden bevrijd uit de handen van Somalische piraten. Dat meldde het ministerie van Defensie van de Verenigde Staten vrijdag.

De Iraniërs zouden inmiddels op weg naar huis zijn. Hun ontvoerders, 15 personen, zijn gearresteerd. De operatie tegen de piraten werd uitgevoerd op de Arabische Zee.

Het vliegdekschip keert op termijn terug naar de basis van de vijfde vloot van het Amerikaanse leger in Bahrein. De terugkeer stuit op grote bezwaren van Iran. Dat heeft gedreigd de Straat van Hormuz af te sluiten uit protest tegen de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de Perzische Golf.

Marine VS redt gegijzelde Iraanse zeelieden
Marine VS redt gegijzelde Iraanse zeelieden (Foto: ANP)

Huis vol oorlogsmunitie in Bredevoort

De politie heeft donderdag een ruime hoeveelheid munitie uit de Tweede Wereldoorlog gevonden in een woning in het Gelderse Bredevoort. Explosievenexperts komen het oorlogstuig volgende week opruimen.

Een man had eerder op de dag aangegeven dat hij de munitie had meegenomen uit een woning van een familielid. Dat huis stond te koop en de man wilde de woning opruimen. Hij nam de munitie mee en belde later de politie.


Huis vol oorlogsmunitie in Bredevoort (Foto: Novum)

Beschonken chauffeur voortaan meteen beboet

Automobilisten die worden betrapt op rijden onder invloed kunnen voortaan binnen een halfuur rekenen op een boete of dagvaarding. Nu moeten betrapte automobilisten vaak nog weken wachten tot een boete of dagvaarding in de brievenbus ligt.

In negen politieregio's loopt momenteel een proef, waarbij een sterk versimpeld proces-verbaal per e-mail naar het OM wordt gestuurd, dat binnen dertig minuten een beslissing neemt. Het OM is daarvoor voortaan ook buiten kantoortijden bereikbaar. De agent kan daarna meteen de boete opleggen of een dagvaarding uitreiken.

Drankrijders kunnen vanaf het voorjaar in veel gevallen direct afrekenen. De snellere afhandeling moet nog dit voorjaar in heel Nederland zijn ingevoerd, zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdagmiddag tijdens een alcoholcontrole in Rotterdam.

Een agent is nu gemiddeld een tot anderhalf uur kwijt aan het invullen van een proces-verbaal. Met de nieuwe werkwijze zou tot drie kwartier tijdwinst worden geboekt.

Het Openbaar Ministerie krijgt jaarlijks gemiddeld 35 duizend zaken van rijden onder invloed binnen. "Ik vind het een mooie ontwikkeling dat het Openbaar Ministerie nu ook buiten de normale kantoortijden bereikbaar is", zei Opstelten. "De meeste gevallen van rijden onder invloed vinden immers in de avond en nacht plaats."

Veiling nieuwe frequenties telefonie in oktober

De veiling van nieuwe frequenties voor mobiele telefonie vindt in oktober plaats, waarbij drie frequentieblokken worden gereserveerd voor nieuwkomers op de markt. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken op vrijdag.

Op dit moment zijn er drie aanbieders van mobiele telefonie actief die een eigen netwerk in bezit hebben. Dat zijn marktleider KPN, Vodafone en T-Mobile. Tijdens de veiling worden twee frequentieblokken in de 800 megahertzbandbreedte en een in de 900 megahertzbandbreedte vrijgehouden voor nieuwe toetreders.

De 800 megahertzbandbreedte is meer geschikt voor het nieuwe mobiele netwerk van de vierde generatie omdat het een hogere download- en uploadsnelheid mogelijk maakt. De bandbreedte is de waardevolste omdat het minder basisstations en antennes nodig heeft voor het opbouwen van het netwerk.

Volgens de regels van de veiling hebben in elk geval twee nieuwkomers een kans een frequentie binnen deze bandbreedte te bemachtigen. Het Zweedse Tele2 is genoemd als een potentieel nieuwe aanbieder. UPC en Ziggo verzekerden zichzelf vorig jaar van een mobiele frequentie, maar hebben nog geen eigen netwerk opgezet of plannen bekendgemaakt dit te gaan doen.

Bedrijven die aan de veiling deel willen nemen moeten zich voor half april aanmelden.

Game Of The Year 2011 - De Statistieken

De afgelopen weken hebben jullie kans gehad om te stemmen op de Game Of The Year van 2011. In de komende weken zullen we gaan aftellen van de nummer tien naar de nummer één. Maar voordat we gaan aftellen, een kleine post om alle statistieken te bekijken van de telling.

In de afgelopen weken hebben maar liefst 234 lezers van FOK! en FOK!games gestemd op hun favoriete game.
Er zijn in totaal 85 games genomineerd waaronder grote klassiekers als The Elder Scrolls V: Skyrim, FIFA 12, Gears Of War 3 en Limbo.
Er zaten ook een boel verrassingen in zoals Duke Nukem Forever, Homefront en Crysis 2. 
Per game werden er cijfers uitgedeeld van 1 t/m 5 afhankelijk van hun positie. De game op nummer één kreeg vijf punten, de game op nummer vijf kreeg één punt. In totaal zijn er 3046 punten uitgedeeld voor alle games. 

Zeventien games zijn genomineerd geworden maar hebben het laagste totaal behaald van één punt:

  • Beyond Good And Evil HD
  • Carnival Island
  • Duke Nukem Forever
  • geoDefense
  • Hunted: The Demon Forge
  • Ilomilo
  • LEGO: Harry Potter
  • Magicka
  • NBA2K12
  • Persona 3 Portable
  • Plants vs Zombies Android
  • Pushmo
  • Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad
  • Renegade Ops
  • Resistance 3
  • Test Drive Unlimited 2
  • The Gun Stringer

De games in de top 10 hebben allemaal 100 punten of meer gekregen. De game die de top 10 net niet wist te halen, was The Witcher 2 met 97 punten.

Het was duidelijk dat 2011 een jaar was van de drieën gezien de hoeveel games met een drie in de titel. Denk aan titels als Uncharted 3, Battlefield 3, Modern Warfare 3, Dirt 3, Gear of War 3, Killzone 3, Persona 3 Portable, Resistance 3, Saints Row 3, en Serious Sam 3.

Vanaf zaterdag 7 januari krijgen jullie in drie nieuwsposts de top 10 te zien. Ik wil iedereen graag bedanken voor het stemmen en iedereen extra bedanken die de tijd genomen had om hun motivatie erbij te zetten. Ik hoop dat 2012 net zo'n goed jaar wordt als 2011 en dat we volgend jaar weer kunnen stemmen voor de Game Of The Year.

 

Pentagon onderzoekt Bin Laden-film

De Amerikaanse overheid onderzoekt of de regering geheime informatie heeft gegeven aan Kathryn Bigelow. De regisseuse zou gevoelige details hebben gekregen voor haar film over de jacht op Osama Bin Laden.

Het Pentagon houdt het onderzoek naar aanleiding van een verzoek dat het Republikeinse Congreslid Peter King in augustus indiende. Volgens het Congreslid onderzoekt de Amerikaanse geheime dienst CIA hoe de communicatie met de entertainmentindustrie in de toekomst moet verlopen. Het Witte Huis heeft de klacht van King meteen verworpen.

De 60-jarige Bigelow werkt al jaren aan een film over de jacht op Al-Qaida-leider Bin Laden. De film moet volgend jaar in de bioscopen draaien. De regisseuse won in 2010 een Oscar voor de regie van het oorlogsdrama The Hurtlocker.

Kinderen spanden prikkeldraad over fietspad

Twee kinderen van 10 en een van 14 jaar blijken achter het spannen van prikkeldraad over een fietspad in Oosteind te zitten. De moeder van een van de jongens heeft hierover contact gezocht met de politie. De kinderen realiseerden zich volgens de politie niet welk gevaar zij met hun actie hebben gecreëerd.

Een 50-jarige fietser uit de Brabantse plaats raakte donderdag gewond, omdat hij te laat zag dat prikkeldraad over het fietspad aan het Kerkepad was gespannen. De man heeft aangifte gedaan.

Eerder op de dag zou ook een vrouw die aan het hardlopen was al over het prikkeldraad zijn gestruikeld. Hierna had de eigenaar van de wei waarlangs het was gebeurd de paal met prikkeldraad weer op de normale plek teruggezet. Daarna is de paal nog een keer verplaatst, waarop de fietser op het prikkeldraad stuitte.

Het 10-jarige zoontje van de moeder die contact heeft gezocht met de politie stelt dat haar kind niet bij het tweede incident betrokken was. Het onderzoek hiernaar wordt voortgezet. De politie heeft al verschillende tips over de zaak binnengekregen. De politie heeft gesproken met de ouders van de betrokken kinderen. Mogelijk wordt de 14-jarige jongen doorverwezen naar Halt.

Zaak-Joran verdaagd tot woensdag

De rechtszaak tegen Joran van de Sloot in Lima wordt onderbroken tot woensdag 10.00 uur Peruaanse tijd. Vlak voordat de zitting maandag werd gesloten, verklaarde Joran zich onschuldig aan moord gevolgd door diefstal. Dat is waar justitie in Peru hem van verdenkt en 30 jaar gevangenissstraf voor wil eisen.

Het ziet ernaar uit dat de verdediging van Van der Sloot hiermee aanstuurt op doodslag in plaats van moord op de jonge vrouw Stephany Flores, 1,5 jaar geleden.

Zaak-Joran verdaagd tot woensdag
Zaak-Joran verdaagd tot woensdag (Foto: ANP)

Otter keert na zestig jaar terug in Twente

De otter duikt na bijna zestig jaar afwezigheid weer op in Twente. Ecologen van Landschap Overijssel hebben sporen en uitwerpselen van een mannetjesotter gevonden bij de rivier de Beneden Regge. De vondst maakt duidelijk dat de otter zijn territorium afbakent en zich vestigt, meldt Landschap Overijssel vrijdag.

Het zoogdier komt alleen voor in schoon en helder water waar voldoende vissen zwemmen. Dat de otter weer zwemt in de Regge geeft volgens Landschap Overijssel aan dat de waterkwaliteit goed is en het dier er voldoende voedsel kan vinden.

In het nationaal park Weerribben-Wieden, in het uiterste noordwesten van de provincie, zijn tien jaar geleden otters uitgezet om de populatie weer te versterken. Landschap Overijssel vermoedt dat deze mannetjesotter uit die groep is voortgekomen.

De diersoort was in de jaren negentig uitgestorven in Nederland door onder meer de aantasting van het leefgebied door de aanleg van wegen en de slechte waterkwaliteit. De laatste Twentse otter werd in 1952 bij Haaksbergen gezien.

Harde wind leidde tot koolmonoxidevergiftiging

De dood van twee meisjes donderdagavond door koolmonoxidevergiftiging in Huizen kwam doordat de afvoer door de harde wind was afgesloten. De koolmonoxide is onder druk naar binnen geslagen en kwam via een open kanaal uit in de badkamer waar de meisjes waren. Dat is gebleken uit een reconstructie, meldt de politie vrijdagmiddag.

De politie spreekt van een noodlottig ongeval door een samenloop van natuurlijke factoren. De gasgeiser die de badkamer van warm water voorzag, functioneerde naar behoren en was pas geleden nog onderhouden.

De twee meisjes van 11 en 12 jaar waren met een 10-jarig meisje in de badkamer van een woning aan de Nieuwe Bussummerweg in de Noord-Hollandse plaats toen rond 22.00 uur het koolmonoxidealarm afging. De ouders kregen de deur niet open en belden de politie.

Toen agenten de deur forceerden troffen ze de drie meisjes in bewusteloze toestand aan. De twee oudste meisjes overleden in een ziekenhuis. Het 10-jarige meisje maakt het naar omstandigheden goed.

Politie Gouda waarschuwt voor verkrachter

De politie heeft bewoners van de Kadebuurt in Gouda vrijdag in een huis-aan-huisbrief gewaarschuwd voor een verkrachter. Daarin staat dat er nog geen zicht is op de man die een week geleden een 63-jarige vrouw uit de buurt ernstig mishandelde en verkrachtte.

Het slachtoffer is mogelijk bij het uitlaten van haar hond gevolgd en in haar woning mishandeld en verkracht. Ze is met ernstige verwondingen opgenomen in een ziekenhuis. Haar toestand is op dit moment stabiel.

De 25 rechercheurs die op de zaak zijn gezet hebben nog geen dader in beeld. Het gevaar op herhaling blijft daardoor aanwezig, meldt de politie. De buurtbewoners wordt in de brief gevraagd alert te zijn en verdachte situaties direct te melden. De politie is de komende tijd extra aanwezig in de wijk.

Vrijdagavond wordt opnieuw een passantenonderzoek uitgevoerd, voor een deel op de routes die het slachtoffer vaak loopt met haar hond. Dan worden er ook flyers uitgedeeld. Ook staan er in de Kadebuurt drie stoepborden met een getuigenoproep.

[EK] Wüst zet concurrentes op achterstand, Erbanová wint 500 meter

Ireen Wüst heeft een goede slag geslagen op de 500 meter bij het EK allround schaatsen in Boedapest. De schaatsster was van de toppers verreweg het snelste in 40,22 en was daarmee bijvoorbeeld ruim 1,5 seconde sneller dan regerend kampioene Martina Sábliková. De winst op de 500 meter moest ze laten aan Karolina Erbanobá die in 39,87 finishte.

Wüst zette in een rechtstreeks duel ook Claudia Pechstein op achterstand. De Duitse zette 40,67 neer en staat daardoor op de drie kilometer 2,7 seconde achter op Wüst. Sábliková kwam niet verder dan de veertiende plaats in 41,79 en was daarmee ook trager dan Diane Valkenburg (11e in 41,56), Linda de Vries (9e in 41,33) en Annouk van der Weijden (6e in 41,13).

Later vanmiddag wordt ook nog de 3.000 meter afgewerkt. De mannen starten morgen pas met hun toernooi.

Uitslag 500 meter dames

# Schaatster Nat Tijd
1 Karolina Erbanová Tsj 39,87
2 Ireen Wüst NED +0,34
3 Joelija Skokova Rus +0,53
4 Jekaterina Lobysheva Rus +0,75
5 Claudia Pechstein Dui +0,80
6 Annouk van der Weijden NED +1,26
7 Ida Njatun Nor +1,33
8 Natalia Czerwonka Pol +1,35
9 Linda de Vries NED +1,46
11 Diane Valkenburg NED +1,69
14 Martina Sábliková Tsj +1,92

'Vanaf maandag staken leraren'

De vakbond Leraren in Actie (LIA) roept leraren van middelbare scholen op tot een driedaagse staking die maandag moet beginnen. Maandagmiddag staat er in Den Haag een protestbijeenkomst gepland waar de organisator ongeveer 1500 leraren verwacht.

Vakbond Abvakabo FNV heeft haar leden ook opgeroepen het werk maandag neer te leggen.

De bonden protesteren onder meer tegen het voorstel van het ministerie van Onderwijs om het aantal lesuren in het middelbaar onderwijs te verhogen.

'Vanaf maandag staken leraren'
'Vanaf maandag staken leraren' (Foto: ANP)

Zwollenaar overleden na val op bouwterrein

Een 44-jarige man uit Zwolle is vrijdagmiddag om het leven gekomen bij een ongeluk op een bouwterrein. Hij was aan het werk toen hij rond 13.00 uur door nog onbekende oorzaak van drie hoog naar beneden viel.

Het slachtoffer is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht, waar hij overleed aan zijn verwondingen. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de gebeurtenis op het terrein aan de Klokkengieterlaan in Zwolle.

[OS 2012] Hoe Londen de Spelen kreeg

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaan over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en ndere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Op 13 maart 2003 stelde Londen zich officieel kandidaat voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2012. Toenmalig premier Tony Blair gaf in een telefoongesprek met de voorzitter van het internationaal Olympisch Commitee Jacques Rogge toelichting over de kandidatuur van de Britse hoofdstad. Rogge roemde de kandidaatstelling met de woorden 'Londen bezit al de gevraagde kwaliteiten'.

Why was I banned?

Ik heb de laatste tijd last van zogenaamde 'griefers' in online matches van Halo: Reach. Dit zijn mensen (eikels) die jaloers zijn op het feit dat jij als eerst de sniper of de tank hebt gepakt. Als je bijvoorbeeld de sniper pakt  gaan ze op je schieten, maar niet zoveel zodat je doodgaat. Want als dat gebeurt kan je ze uit het spel schoppen. Ze irriteren je op deze manier totdat jij gek wordt en hén dan zelf doodmaakt, en dan kunnen ze je uit het spel schoppen. Jouw soldaat laat dan z'n sniper op de grond vallen terwijl hij dood neervalt. Bij de tank gaat een griefer bijvoorbeeld voor je kanon zitten zodat als je wilt schieten, hem neerschiet. Dit geeft hem weer een kans om je te booten. Ik heb ook vaak meegemaakt dat ze ervoor springen, in de hoop dat ik ze per ongeluk overrijdt, en soms lukt het ze nog ook.

Nou kwam ik erachter dat er een website is die forumposts van het Xbox Live forum verzamelt van dit soort mensen. Daar zeiken ze dan ten onrechte over hun ban, en dat vind ik momenteel erg leuk om te lezen.

Maertens per direct weg bij Heracles

Birger Maertens vertrekt per direct bij Heracles Almelo. De Belgische verdediger had daarom gevraagd. Martens had al eerder aangegeven na afloop van het seizoen vanwege privéomstandigheden terug te willen keren naar België. Maertens kwam in 2008 over van Club Brugge en speelde 93 duels als Heraclied. Hij scoorde twee keer.

"Heracles Almelo betreurt het vertrek van deze waardevolle speler en wenst hem veel succes toe voor de toekomst", laat voorzitter Jan Smit weten. Maertens wenst Heracles op zijn beurt alle goeds toe. "Ik heb altijd met veel plezier bij deze mooie club gespeeld."

Navy SEAL schiet zichzelf per ongeluk in het hoofd

Een lid van het Amerikaanse elitekorps Navy SEAL's heeft zichzelf per ongeluk in het hoofd geschoten en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Dat heeft de politie in San Diego gezegd.

De politie kreeg donderdagochtend een melding binnen dat een man, die met een pistool zat te spelen, zichzelf per ongeluk had neergeschoten. De SEAL was zijn wapens aan het tonen aan een vrouw die hij eerder had ontmoet in een bar. Hij dacht dat een van de pistolen ongeladen was, zette het tegen zijn hoofd, en haalde de trekker over.

SEAL Team Six, een eenheid binnen het elitekorps die zich specialiseert in contraterrorisme, liquideerde vorig jaar Osama bin Laden in Pakistan.

Groninger biedt agenten cocaïne aan

Een 43-jarige man uit Groningen is in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden, nadat hij in de Hoekstraat nietsvermoedend twee agenten in burger harddrugs had aangeboden. De man bleef aandringen, ook al gaven de agenten aan geen belangstelling te hebben voor zijn aanbod, meldt de politie vrijdag.

De bolletjes cocaïne zijn in beslag genomen en de man is na verhoor weer op vrije voeten gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

ANWB waarschuwt voor autorit naar Alpen

Vakantiegangers die dit weekeinde richting de Alpen rijden moeten rekening houden met gevaarlijke weersomstandigheden op de weg door de vele sneeuwval. Mogelijk zijn wegen in de Alpenlanden afgesloten door lawinegevaar, meldt de ANWB vrijdag.

Vooral in Oostenrijk is veel sneeuw gevallen. In het westen werd een hoogte van anderhalve meter gemeld. Vrijdag is nieuwe sneeuw in aantocht.

Tussen Frankrijk en Italië was vrijdag korte tijd de Mont Blanctunnel afgesloten. Er werden lawines gecreëerd waarna de weg weer vrij werd gemaakt. Ook vorige week was de tunnel een tijdlang dicht. Ook in Zwitserland en Duitsland is het naar verwachting het hele weekeinde druk.


ANWB waarschuwt voor autorit naar Alpen (Foto: Novum)

Bastiaan van Schaik nieuwe hoofdredacteur Jackie

Bastiaan van Schaik wordt de nieuwe hoofdredacteur van Jackie. De stylist volgt Eva Hoeke op, die eind vorig jaar opstapte na alle ophef die ontstond omdat het blad Rihanna bestempelde als niggabitch. Van Schaik gaat dinsdag al aan de slag.

De 42-jarige stylist, die zichzelf op Twitter bestempelt als fashion whisperer, is van plan meer aandacht aan mode te besteden. "Dat heeft toch mijn interesse", legt Bastiaan uit aan Novum Nieuws. Ook is Van Schaik van plan in het nieuwe nummer stil te staan bij 'niggabitch-gate'.

Van Schaik zag zijn aanstelling al aankomen. Vorig jaar maakte de stylist het blad The Luxury List, dat eveneens door GMG werd uitgegeven. "Maar op het moment dat ik het belletje kreeg, was ik wel verrast."

Bastiaan van Schaik werkte tot drie jaar geleden voor modeblad AvantGarde. Hij werd bekend bij het grote publiek als jurylid van Holland's Next Top Model.

Jos Verstappen langer vast voor inrijden op ex

Jos Verstappen blijft voorlopig vastzitten voor het inrijden op zijn ex-vriendin. De rechter-commissaris heeft het voorarrest van de voormalig Formule 1-coureur vrijdag met twee weken verlengd. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Roermond.

De 39-jarige Verstappen wordt poging tot doodslag ten laste gelegd. Hij reed woensdagochtend in op zijn 24-jarige ex in Roermond. De vrouw liep daarbij schaafwonden en kneuzingen op waarna ze aangifte deed van mishandeling. Verstappen meldde zich even later op het politiebureau, waar hij vervolgens werd aangehouden.

De coureur werd eerder al eens veroordeeld in 2009. Verstappen kreeg toen een voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor het stalken van zijn voormalige echtgenote.


Jos Verstappen langer vast voor inrijden op ex (Foto: Novum)

Ex-minister Rusland roept op tot verkiezingen

De vorige maand gehouden Russische parlementsverkiezingen, die ontsierd werden door fraude, moeten opnieuw worden gehouden. Dat heeft de voormalige Russische minister van financiën Aleksej Koedrin vrijdag gezegd.

Op zijn website schreef Koedrin dat de regering in gesprek moet treden met de oppositie over nieuwe verkiezingen, die onder een nieuwe kieswet zouden moeten plaatsvinden. De oproep van Koedrin, een vertrouweling van premier Vladimir Poetin, lijkt bedoeld om de volkswoede die ontstond na de verkiezingen te temperen en een herverkiezing van Poetin als president in maart veilig te stellen.

Sinds de verkiezingen zijn tienduizenden Russen de straat opgegaan om hun ongenoegen te uiten over de verkiezingen en het bewind van Poetin. Het zijn de grootste protesten sinds de val van de Sovjet-Unie.

Hoewel Poetin geen serieuze rivalen heeft voor de aanstaande presidentsverkiezingen zijn de protesten een teken dat zijn populariteit tanende is. Een absolute meerderheid voor Poetin bij de presidentsverkiezingen, die een tweede ronde overbodig zou maken, lijkt allesbehalve zeker. Als de presidentsverkiezingen ook frauduleus zouden verlopen kan dat leiden tot nieuwe protesten die een bedreiging kunnen vormen voor de macht van Poetin.

Volgens Koedrin moeten de autoriteiten de gebrekkige uitvoering van de parlementsverkiezingen erkennen. "Als we niet erkennen dat de parlementsverkiezingen oneerlijk zijn verlopen, zal de eerlijkheid van de presidentsverkiezingen ook in twijfel worden getrokken", aldus Koedrin.

De regering moet volgens Koedrin met de oppositie praten over het aanpassen van de kieswet. Maar, zei hij, verdere pogingen van de oppositie om Poetin uit het zadel te werken kunnen tot opschudding leiden. "Een poging om tegelijkertijd twee takken van de overheid te hervormen (...) zou te risicovol zijn voor het land", zei Koedrin.

Aanhangers van de oppositie waarschuwen al langer dat Poetin waarschijnlijk de angel uit de protesten wil halen door de oppositieleiders voor zich te winnen met gesprekken en banen binnen de overheid.

"De belangrijkste strategie van het Kremlin de komende maanden zal zijn om de protesten te neutraliseren met bedrog en steekpenningen, zoals gewoonlijk. Daar ben ik van overtuigd", zei Aleksej Navalni, een advocaat die strijdt tegen corruptie en een leidend persoon binnen de protestbeweging in Rusland. Navalni heeft gezworen een miljoen betogers op de been te krijgen in aanloop naar de presidentsverkiezingen. De aanstaande verkiezingen zijn volgens Navalni sowieso niet legitiem omdat Poetin mogelijke rivalen heeft geweerd.

Poetin heeft tot dusver nieuwe parlementsverkiezingen uitgesloten en heeft gezegd dat het de oppositie ontbreekt aan gezamenlijke standpunten en duidelijke leiders. Maar de autoriteiten lijken zich toch zorgen te maken over de volkswoede. President Dmitri Medvedev heeft een aantal politieke hervormingen aangekondigd. Zo moeten provinciale gouverneurs weer direct worden gekozen en moet het makkelijker worden om een politieke partij te registeren.


Ex-minister Rusland roept op tot verkiezingen (Foto: Novum)

Skyrim herpakt zich in verkooptoptien

Het rollenspel The Elder Scroll 5: Skyrim is de opvallendste stijger in de verkooptoptien van de eerste week van het jaar. De PlayStation 3-versie van Skyrim stijgt van de negende naar de vijfde plaats, terwijl die voor de Xbox 360 met een tiende plaats terugkomt in de top tien. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Het rollenspel zakte de laatste drie weken steeds verder weg.

De nummer één is nog steeds het dansspel Just Dance 3 voor de Nintendo Wii. Met Call of Duty: Modern Warfare 3 voor de PlayStation 3 blijft ook de nummer twee gelijk. Mario en Sonic op de Olympische Spelen 2012 voor de Nintendo Wii heeft stuivertje gewisseld met het voetbalspel FIFA 12 en staat nu derde.

Op de achtste plaats staat een spel dat vaker in de top tien heeft gestaan. Het in 2009 uitgegeven avonturenspel New Super Mario Bros voor de Nintendo Wii heeft zich onder meer boven het nieuwe racespel Mario Kart 7 voor de Nintendo 3DS gevestigd.

01. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
02. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Playstation 3)
03. Mario & Sonic op de Olympische Spelen 2012 (Nintendo Wii)
04. FIFA 12 (Playstation 3)
05. The Elder Scrolls 5: Skyrim (Playstation 3)
06. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Xbox 360)
07. Battlefield 3 (Playstation 3)
08. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)
09. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)
10. The Elder Scrolls 5: Skyrim (Xbox 360)


Skyrim herpakt zich in verkooptoptien (Foto: Novum)

Huur Henry door Arsenal rond

De huur van Thierry Henry naar Arsenal is afgerond. Dat meldt de Londense club vrijdag. De Franse spits, topscorer van Arsenal, komt twee maanden over van New York Red Bulls dat uitkomt in de Amerikaanse Major League Soccer. Hij is per direct speelgerechtigd en kan maandag al spelen als de Gunners in de FA Cup aantreden tegen Leeds.

De 34-jarige Fransman speelde tussen 1999 en 2007 al acht seizoenen voor Arsenal waar hij dankzij 226 doelpunten een levende legende werd. De komende twee maanden hoopt hij daar nog wat doelpunten bij te maken. Henry werd aangetrokken om het vertrek van Gervinho en Marouane Chamakh op te vangen. Dat duo speelt deze maand de Afrika Cup.

McClaren komt terug voor club, ploeg en fans

Steve McClaren hoefde niet lang na te denken over een nieuw dienstverband bij FC Twente. "Ik ben om drie redenen teruggekomen: de club, het team en de fans", zei de Engelsman vrijdag bij zijn presentatie in Enschede. "De ambitie en visie van de club zijn geweldig en er is een goed team." McClaren volgt de dinsdag ontslagen Co Adriaanse op.

McClaren liet weten dat Twente als een thuis voelt. "Het is heel anders dan de vorige keer. Toen kostte het me zes maanden om te acclimatiseren." Angst dat de jeugdspelers geen kans meer krijgen onder de Engelsman is volgens hem ongegrond. "Ik heb jeugdspelers altijd de mogelijkheid gegeven. Als ze goed genoeg zijn, spelen ze."

De selectie van Twente, die vrijdag op trainingskamp vertrok en zaterdag voor het eerst met de nieuwe trainer werkt, noemt McClaren uitgebalanceerd. "Er lopen ervaren jongens rond die ik nog ken, zoals Sander Boschker en Peter Wisgerhof, maar ook opwindende jonge talenten als Ola John. Het gaat goed en Twente is een van de vijf clubs die nog meestrijdt om de titel."

'Relatieproblemen voor Johnny Depp'

Johnny Depp en Vanessa Paradis stevenen af op een relatiebreuk. De twee hebben constant ruzie, vertelt een ingewijde aan de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

"Johnny gaat er niet goed mee om. De mensen om hem heen maken zich grote zorgen omdat de relatie van Johnny en Vanessa zo fragiel is. Ze stevenen af op een breuk", weet de bron te melden. "Johnny heeft al contact opgenomen met advocaten om het eind van de relatie goed af te handelen."

Depp en Paradis zijn sinds 1998 samen. De twee zijn niet getrouwd maar hebben wel twee kinderen, de 12-jarige Lily-Rose en de 9-jarige John. "Het is geen makkelijke breuk."

Federer trekt zich terug voor halve finale Doha

Roger Federer heeft zich teruggetrokken voor de halve finales van het ATP-toernooi van Doha. De Zwister heeft last van een lichte rugblessure en wil geen risico lopen op weg naar de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Hierdoor plaatst Jo-Wilfried Tsonga zich zonder te spelen voor de finale van het toernooi. Daarin treft hij de winnaar van de partij tussen Rafael Nadal en Gaël Monfils, die later vandaag tegen elkaar in actie komen.

Matt Damon moet regiedebuut laten schieten

Matt Damon stelt zijn regiedebuut nog even uit. De agenda van de acteur puilt uit en daarom heeft hij zich teruggetrokken als regisseur van de komedie die hij met The Office-acteur John Krasinski wilde maken. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 41-jarige Damon wil nog wel in de komedie te spelen. De nog titelloze film gaat over een verkoper, de rol van Damon, die in een klein dorpje belandt waar zijn leven totaal verandert.

Damon en Krasinski schrijven het scenario van de film en worden daarbij geholpen door Dave Eggers, bekend van het boek Wat Is de Wat. Krasinski heeft ook een rol in de film en is tevens coproducent.


Matt Damon moet regiedebuut laten schieten (Foto: Novum)

Kanepi naar finale WTA-toernooi Brisbane

Kaia Kanepi heeft de finale bereikt van het WTA-toernooi van Brisbane. De Estse was in de halve finale van het toernooi in Australië veel te sterk voor de Italiaanse Francesca Schiavone; ;6-3 en 6-0.

In de finale treft Kanepi de Slowaakse Daniela Hantuchova, die haar opponente Kim Clijsters zag opgeven. Eerder kreeg ze al een vrijgeleide naar de halve finale doordat Serena Williams zich terugtrok.

'Apple komt dit jaar met twee iPads'

Apple is van plan in maart de iPad 3 op de markt te brengen, gevolgd door de vierde iPad in oktober. De derde versie van de iPad krijgt onder meer een hogere resolutie en een betere batterij. Dat beweert techwebsite Digi Times op basis van anonieme Chinese en Taiwanese bronnen.

De iPad die in maart op de markt komt, wordt gezien als een kleine verbetering van de iPad 2. Ondertussen zou Apple volgens de website de prijs van de iPad 2 verlagen naar 399 dollar.

De in oktober uit te geven iPad 4 zou aanzienlijk krachtiger moeten zijn dan de bestaande iPads. Apple zou het tablet onder meer voorzien van nieuwe geïntegreerde applicaties om het gebruikersgemak te vergroten.

Apple zelf heeft de lancering van twee nieuwe iPads niet bevestigd. Het bedrijf doet zoals gebruikelijk geen uitspraken over nieuwe producten.


'Apple komt dit jaar met twee iPads' (Foto: Novum)

Stevens geeft Huntelaar geldboete

Klaas-Jan Huntelaar heeft van trainer Huub Stevens een geldboete gekregen voor zijn gedrag tijdens de bekernederlaag tegen Borussia Mönchengladbach. Schalke 04 verloor eind vorige maand het duel met 1-3. Terwijl Jermaine Jones op de gebroken teen van Marco Reus ging staan, ging ook Huntelaar over de schreef. De Oranje-international kreeg bij een 0-1 achterstand zijn tweede gele kaart. "Beide spelers krijgen een boete", aldus Stevens in Kicker.

"Iedereen richt zich op Jermaine, maar Klaas-Jan heeft ook iets gedaan wat niet kan. Hij kreeg onnodig een tweede gele kaart en daardoor verloren we de wedstrijd. Daarover spreekt echter niemand en dat is niet eerlijk", vindt de Nederlandse coach. "We hebben dit besproken en ze moeten ervan leren. Daarmee is alles afgehandeld."

Jermaine Jones kreeg voor zijn trap op de voet van Reus een schorsing van acht weken van de Duitse voetbalbond. Hij kan pas op 1 maart weer in actie komen, waardoor de Amerikaan zes wedstrijden van Die Königsblauen moet missen. Schalke is de huidige nummer drie van de Bundesliga.

Up

Op National Geographic Channel is gisteren een nieuwe serie gestart. Hierin willen drie wetenschappers de grenzen van de wetenschap opzoeken. Als eerste hebben ze net als in de film 'Up' een huis doen laten opstijgen. 'How Hard Can It Be?' is iedere donderdag te zien om 21:00 uur op National Geographic Channel.

Met dank aan Chandler voor de submit.

'Cavendish miste out-of-competition controles'

Volgens de Italiaanse sportkrant La Gazetta Dello Sport heeft wereldkampioen wielrennen Mark Cavendish in 2011 minstens één keer een out-of-competition controle gemist. De krant beroept zich daarvoor op meerdere bronnen.

Een renner wordt voor minstens één jaar geschorst als hij binnen achttien maanden tot drie keer toe een controle mist. Volgens La Gazetta is het voornamelijk een administratieve fout geweest van de Brit, die korter op trainingskamp in Toscane bleef dan gebruikelijk.

UCI-voorzitter pat McQuaid zei nergens van op de hoogte te zijn. "Ik weet niet of het waar is", zei de Ier tegen de Italiaanse sportkrant. "Als een renner één of twee tests mist word ik niet op de hoogte gesteld."


Mark Cavendish miste out-of-competition controle. (Foto: Pro Shots)

Baugé moet wereldtitels inleveren van UCI

Grégory Baugé moet van de UCI twee wereldtitels inleveren. De Franse baanwielrenner hield zich drie keer niet aan de dopingregels en werd door de Franse wielerbond met terugwerkende kracht voor een jaar geschorst vanaf 23 december 2010. Baugé miste eerst een test en was vervolgens twee keer niet beschikbaar voor een dopingcontrole.

De internationale wielerunie besloot vervolgens de wereldtitels van Baugé op de teamsprint en de individuele sprint, die hij behaalde op het WK in Apeldoorn, in te trekken.

Drie oefenduels AZ in Turkije

AZ neemt het komende week tijdens het trainingskamp in Turkije op tegen de Duitse clubs Werder Bremen en SV Wehen Wiesbaden en FK Bakoe uit Azerbeidzjan. De Alkmaarders verblijven van 8 tot en met 15 januari in Belek.

Het duel met Werder Bremen wordt gespeeld op 11 januari. Op vrijdag 13 januari treft AZ SV Wehen Wiesbaden, dat uitkomt in de derde Bundesliga. Zaterdag 14 januari neemt de ploeg van Gertjan Verbeek het op tegen FK Bakoe.

Drie oefenduels AZ in Turkije
Drie oefenduels AZ in Turkije (Foto: ANP)

Een hijger op je mobiel

Teutje Kreukel werd een beetje nerveus. Ze zat al een kwartier in de wachtkamer te wachten tot de dokter haar zou roepen. Op zich is dat niet zo lang in een wachtkamer bij de dokter, maar even na haar was een vrouw binnengekomen met een meisje van een jaar of acht en dat zat de hele tijd te klieren terwijl de moeder haar doorlopend probeerde rustig te krijgen. Dat had echter een averechts effect. 

Trailer: Sprookjesboom de film

Onlangs werd een eerste trailer vrijgegeven van de eftelingproductie Sprookjesboom de film. De film, geregisseerd door Hans Walther gaat over Roodkapje, de Wolf, Assepoester, Klein Duimpje en de Reus die allen in een onbekend Winterland terecht komen. Voordat ze naar huis kunnen moeten ze eerst vijf kristallen vinden, maar de heks probeert hier een stokje voor te steken. Lukt het ze om uiteindelijk weer terug te keren naar het Sprookjesbos? Bekijk hieronder de eerste trailer. Sprookjesboom de film is vanaf 22 februari 2012 te zien in de bioscoop.

Politie vindt 2,5 miljoen in boodschappentassen

De recherche heeft dinsdag in Amsterdam ruim tweeënhalf miljoen euro in beslag genomen. Twee mannen uit de Dominicaanse Republiek zijn aangehouden. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het geld, dat verdiend werd met criminele activiteiten, zat verpakt in boodschappentassen en een sporttas in een appartement in Osdorp. Naast het geld werden ook een geldtelmachine, mobiele telefoons, simkaarten en een laptop in beslag genomen. Ook werd een vuurwapen met munitie gevonden.

De twee verdachten van 24 en 31 jaar verbleven volgens het Openbaar Ministerie in de woning om het geld te bewaken. Ze worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Jessica Chastain wil jagen op Bin Laden

Jessica Chastain wil een rol in de film Killing Bin Laden. Regisseur Kathryn Bigelow werkt hard aan de cast voor haar politieke film en heeft al gesprekken gehad met de actrice. Ook Joel Edgerton, Mark Strong en Edgar Ramirez worden genoemd voor rollen in de film, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het is nog maar de vraag of de 30-jarige Chastain in de Bin Laden-film kan spelen, omdat ze ook heeft getekend voor de sciencefictionfilm Horizon. Waarschijnlijk vinden de opnamen voor die film met Tom Cruise in maart plaats en mogelijk kan Chastain daarom niet in Killing Bin Laden spelen. De actrice brak vorig jaar definitief door in Hollywood door rollen in drama's als The Help, The Tree of Life en de thriller The Debt.

Het drama van Bigelow gaat over het Amerikaanse elitekorps Navy SEAL Team 6 dat Osama Bin Laden moest vinden. Hij werd vorig jaar door het team gevonden en geliquideerd. Bigelow, die in 2010 als eerste Oscar won voor The Hurt Locker, kondigde kort daarop aan met een film bezig te zijn over de jacht op de Al-Qaida-leider. De film moet volgend jaar in de bioscopen draaien.

Ongeneeslijk zieke Etta James is weer thuis

Etta James is weer thuis. De 73-jarige ongeneeslijk zieke blueszangeres is donderdagmiddag ontslagen uit het ziekenhuis, laat haar manager en goede vriend Lupe de Leon weten.

James werd voor de kerstdagen opgenomen met ademhalingsproblemen. De zangeres, die kampt met leukemie en dementie, werd aan de beademing gelegd. Op oudejaarsdag kon ze weer zelfstandig ademen. Volgens haar manager mocht James het ziekenhuis verlaten omdat ze was aangesterkt en niet meer afhankelijk was van machinale beademing.

De toestand van de zangeres, bekend van hits als At Last en I Just Wanna Make Love to You, is stabiel. James is thuis in Los Angeles bij haar echtgenoot en andere familieleden. De 73-jarige was in de jaren zestig niet vies van alcohol en heroïne.

Homo's willen ook naar bekerduel Ajax - AZ

Gay.nl wil dat ook homo's naar het inhaalbekerduel Ajax - AZ zouden mogen gaan. Ajax vroeg eerder deze week aan de KNVB om vrouwen en kinderen wel toe te laten bij het duel, waarvoor de voetbalbond eerder had besloten dat er geen publiek bij aanwezig mocht zijn.

Dit was de maatregel nadat eerder de wedstrijd was gestaakt toen een hooligan AZ-keeper Esteban aanviel. De homowebsite Gay.nl vindt echter dat het een ideale mogelijkheid is om ook homo's toe te laten bij duels aangezien de voetbalstadions volgens hun nog steeds 'een van de meest homofobe locaties van Nederland' is.

Britse premier vindt The Iron Lady slecht getimed

De Britse premier David Cameron vindt dat de film The Iron Lady over Margaret Thatcher te vroeg is uitgebracht. "Ik vind dat er goed geacteerd wordt, echt geweldig, maar ik wou dat de film op een ander moment was gemaakt", zegt hij in een interview met de BBC-zender Radio 4.

"Waarom moet deze film nu worden gemaakt?", vraagt de Conservatieve Britse premier zich af. "De film gaat meer over ouder worden en de gevolgen van dementie dan over de geweldige premier die ze was", vindt Cameron. Op de vraag welke Hollywoodster Cameron zou moeten spelen, wilde Cameron niet ingaan. "Ik weet zeker dat zo'n film nooit wordt gemaakt."

In The Iron Lady speelt Meryl Streep de titelrol van de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië, die net als Cameron lid van de Tory's is. Het drama speelt zich af in het heden en de dementie waar Thatcher mee kampt wordt duidelijk in beeld gebracht. In het drama wordt teruggeblikt op de politieke carrière van Thatcher, die de bijnaam Iron Lady kreeg.

De 62-jarige actrice heeft eerder gezegd er geen probleem mee te hebben dat de ziekte van Thatcher in de film voorkomt, omdat het respectvol is gedaan. Ook regisseuse Phyllida Lloyd, met wie Streep eerder Mamma Mia! maakte, zei eerder in een interview ook achter haar te keuze te blijven staan. "Het is niet beschamend om een persoon op het witte doek te projecteren die een zwakkere gezondheid heeft en dingen vergeet."

The Iron Lady ging woensdag in Groot-Brittannië in première en draait vanaf 12 januari in de Nederlandse bioscopen.

FOK!filmtip van de dag: Indiana Jones and the Last Crusade

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Indiana Jones and the Last Crusade.

Vanavond wordt het derde deel van de succesvolle Indiana Jones filmreeks vertoond. In dit deel wordt de vader van Indiana (een rol van Sean Connery) die zijn hele leven al bezig is met de zoektocht naar de Heilige Graal, ontvoerd. Indy, die in het bezit is van de notities van zijn vader over de Graal gaat samen met antiekverzamelaar Donovan en de mysterieuze Dr. Elsa Schneider naar Venetië op zoek naar de laastste ontbrekende schakel in de zoektocht naar de Graal.

Indiana Jones and the Last Crusade wordt beschouwd als het beste deel en is vanavond om 20:30 te zien op SBS 6.

 

Eigen Huis: Knot schaadt woningmarkt

Het idee van de topman van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot om hypotheekleningen terug te brengen tot negentig procent van de waarde van het huis, schaadt de woningmarkt. Dat zegt een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag.

Volgens de belangenvereniging voor huiseigenaren houdt Knot met dit soort uitspraken de vertrouwenscrisis op de woningmarkt in stand. "Knot komt net als veel anderen steeds met losse plannen", stelt de woordvoerder. "Wat we nodig hebben is een integraal plan om de woningmarkt uit het slop te krijgen." VEH zegt aan zo'n plan te werken. "Maar dat ventileren we niet steeds."

De in juli aangetreden nieuwe topman van DNB deed zijn voorstel donderdagavond in een uur durend interview in het programma Nieuwsuur. Knot maakt zich zorgen over de hoge hypotheekschulden van Nederlandse huishoudens. Doordat consumenten veel lenen bij banken, maar hun pensioen sparen bij andere instellingen, zijn Nederlandse banken volgens hem slecht gefinancierd.

De uitspraken van Knot moeten volgens VEH gezien worden als de verdediging van de 'bankbalans en de rijksbegroting'. Zijn voorstel slaat volgens de vereniging echter in op de woningmarkt door een lager vertrouwen en dalende huizenprijzen. "Maar dat komt uiteindelijk ook terecht op het bordje van de bank."


Eigen Huis: Knot schaadt woningmarkt (Foto: Novum)

Opgave Clijsters in Brisbane

Kim Clijsters heeft in de halve finale van het WTA-toernooi van Brisbane moeten opgeven. De Belgische, net terug na lang blessureleed, kreeg in de partij tegen Daniele Hantuchova bij een 7-6(4) en 1-3 stand last van haar heup en moest opgeven.

Aan het eind van de eerste set kreeg Clijsters last van haar heup en liet in het begin van de tweede set de fysiotherapeut de baan opkomen. Ook na de behandeling bleef ze last houden en besloot op te geven. Het is nog niet duidelijk of de Australian Open (start 16 januari) voor Clijsters in gevaar komt.


Kim Clijsters moet geblesseerd opgeven (Foto: Pro Shots)

El Hamdaoui maakt toch kans op Afrika Cup

Mounir El Hamdaoui mag nog hopen op een plek in de selectie van Marokko voor de Afrika Cup 2012. De spits is door bondscoach Eric Gerets opgenomen in de voorselectie.

De Ajacied mag zich bewijzen voor een definitieve plek in de selectie van de Marokkaanse nationale ploeg. Om die reden gaat El Hamdaoui niet met Jong Ajax op trainingskamp. Het tweede elftal van de Amsterdammers slaat zijn tenten op op Cyprus.

El Hamdaoui maakte begin december zijn rentree bij Jong Ajax na een lange periode zonder wedstrijden. Op een terugkeer in het eerste elftal hoeft hij echter niet te rekenen. De maand januari is voor El Hamdaoui daarom niet alleen belangrijk vanwege de Afrika Cup. De spits moet ook op zoek naar een nieuwe werkgever.

Pot in 2013 weg als bondscoach Jong Oranje

Cor Pot vertrekt na het EK in 2013 als bondscoach van Jong Oranje. Dat zegt de 60-jarige trainer op de website van zijn zaakwaarnemer Sport Promotion. Hij vindt dat er na het EK een 'fris gezicht' voor de groep moet komen te staan. Pot, die al eerder aan de KNVB aangaf aan zijn laatste periode als bondscoach bezig te zijn, heeft sinds 2009 Jong Oranje onder zijn hoede.

Pot noemt een wisseling na vier jaar 'een gezonde zaak'. "Ik doe dit al sinds 2009, dus dan is het wel tijd voor een koerswisseling en een frisse blik." Het einde van zijn carrière bij de KNVB betekent niet het einde van Pots trainersloopbaan. "Integendeel. Ik kijk er zelfs naar uit wat er daarna op mijn pad gaat komen."

Onder Pot lukte het Jong Oranje niert zich te kwalificeren voor het EK afgelopen zomer in Denemarken. Na een goede kwalificatiereeks werd in de play-offs van Jong Oekraïne verloren. In de aanloop naar het EK volgend jaar in Israël staat Jong Oranje er opnieuw goed voor. De eerste drie duels in de kwalificatiereeks werden gewonnen, in november werd de vierde wedstrijd van Schotland verloren.

'Nieuwe Xbox en Playstation in juni onthuld'

De volgende Xbox, de Playstation 4 en de Wii U worden in juni aan het publiek getoond tijdens de E3-beurs in Los Angeles. Dat beweert het Britse gamevakblad MCV op basis van anonieme bronnen. Het zou de eerste keer zijn in het zeventienjarig bestaan van de beurs dat drie computermakers hun nieuwe spelcomputers tegelijk tonen.

Microsoft heeft volgens het vakblad tegen partners gezegd dat het bedrijf een nieuwe spelcomputer zal onthullen. In november gaf Sony al aan niet achter te willen blijven bij de concurrentie. Nintendo toont tijdens de E3 de definitieve versie van de Wii U, waarbij de gamegigant ook de releasedatum onthult.

Gameproducenten Electronic Arts en Ubisoft zouden al bezig zijn spellen te ontwikkelen voor de nieuwe Xbox. Microsoft heeft de bedrijven voorzien van pc's met hardware die overeenkomstig is met de kracht van de nieuwe spelcomputer. Ook Sony heeft al gamestudio's, waaronder vermoedelijk het Amsterdamse Guerilla Games, aan het werk gezet met spellen voor de nieuwe generatie Playstation.


'Nieuwe Xbox en Playstation in juni onthuld' (Foto: Novum)

Oscar voor ontwikkelaars digitale recorder

Het Duitse bedrijf Arri krijgt een Merit Oscar voor de ontwikkeling van de Arrilaser, een filmrecorder die veel wordt gebruikt om oude films te digitaliseren. Dat heeft de Academy of Motion Picture Arts and Science bekendgemaakt.

De makers van de Arrilaser, Franz Kraus, Johannes Steurer en Wolfgang Riedel krijgen hun Oscar op 11 februari uitgereikt tijdens een diner voor de technische filmprijzen. De Academy prijst hen voor het 'compacte, gebruikersvriendelijke apparaatje dat weinig onderhoud vraagt'.

De Oscars voor filmmakers worden 26 februari uitgereikt. Wie genomineerd worden voor de gouden beeldjes, wordt 24 januari bekendgemaakt.

Actrice Keri Russell bevallen van dochter

Keri Russell is bevallen van haar tweede kind. De 35-jarige actrice zette vorige week dinsdag een dochter op de wereld, laat haar woordvoerder weten aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood.

Russell en haar echtgenoot hebben hun dochter Willa Lou genoemd. De twee hadden al een zoon, de 4-jarige River. De actrice, die bekend werd door haar vertolking van Felicity Porter in de tv-serie Felicity en in films als Mission: Impossible III, maakte haar zwangerschap in juli bekend.

De actrice leerde haar echtgenoot, timmerman Shane Deary, in 2006 kennen dankzij vrienden. In 2006 verloofden ze zich, op Valentijnsdag 2007 stapten ze in het huwelijksbootje.


Keri Russell (Foto: Cristian Krause - CC)

DmC-team met de dood bedreigd door DmC

Ninja Theory's Tameem Antoniades heeft gezegd dat de studio doodsbedreigingen heeft ontvangen naar aanleiding van de Devil May Cry-reboot. Maar Antoniades was er naar eigen zeggen op voorbereid.

Alex Garland warned me about it because he experienced a similar thing with 28 Days Later where people were upset that it didn’t feature real zombies. And now with his upcoming Dredd movie”, zegt de creatieve baas van Ninja Theory. “So I was half prepared for it, although I have to say that it has been pretty eye opening to see some of the creative ways in which people have chosen to vent their hatred. We didn’t expect death threats in comic book form or anti-DmC death metal songs!

Wel verwacht Antoniades dat de furie afneemt naarmate er meer gameplaybeelden vrijkomen.

It’s pretty hard for me to back the decisions we made without showing actual gameplay to the public. So until that time comes, and it will come soon, I just have to put up with the rage. “Though I must say, lots of people have come and said that they are now interested in DmC whereas they had previously lost interest in the series. We’ll see how this plays out.

Later dit jaar komt DmC uit voor de PS3 en 360.

Minicraft naar Android

Minicraft, een spel dat door Minecraft-man Markus "Notch" Persson in slechts 48 uur is gemaakt, is nu verkrijgbaar op Android. Het is geen officiële port van het spel; deze versie is gemaakt door Folstad Consulting.

De ontwikkelaar heeft touchscreencontrols toegevoegd alsmede de ondersteuning voor toestellen met een optioneel toetsenbord. Minicraft is een verkleinde en tweedimensionale versie van Minecraft. Ondanks het gebrek van veel features, kun je wel vijanden slaan, grondstoffen verwerven en items maken. Het spel kun je hier vinden.

Tsjechië in finale Hopman Cup

Tsjechië neemt het tegen Frankrijk op in de finale van de Hopman Cup. Denemarken werd tijdens het landentoernooi in Perth met 2-0 verslagen. In 1994 schreef Tsjechië het toernooi al eens op zijn naam, in 1989 deed Tsjecho-Slowakije dat. Frankrijk had zich donderdag al van een plaats in de eindstrijd verzekerd door de andere poule te winnen.

De ontmoeting tussen Tsjechië en Denemarken begon met de kraker tussen Petra Kvitova en Caroline Wozniacki. De nummers twee en een van de wereldranglijst maakten er een zware strijd van, die uiteindelijk door Kvitova in haar voordeel werd beslist: 7-6 (4), 3-6 en 6-4. Tomas Berdych klopte vervolgens Frederik Nielsen met 6-1 en 6-3.

Tsjechië en Frankrijk bepalen zaterdag wie de Hopman Cup mee naar huis neemt.

'EU keurt begroting België af'

De Europese Commissie heeft de begroting voor 2012 van België afgekeurd. Dat schrijft de Vlaamse krant De Morgen vrijdag. Een woordvoerder van de commissie was nog niet bereikbaar voor commentaar.

De afwijzing van de begroting is een flinke tegenslag voor de pas geïnstalleerde regering onder leiding van Elio Di Rupo. Na stevige onderhandelingen kwamen de regeringspartijen uit op een begrotingstekort van 2,8 procent bij een economische groei van 0,8 procent. Maar volgens de EU is dit te optimistisch. Zij verwachten dat het tekort 3,1 procent van het bruto binnenlands product zal zijn, hoger dan de toegestane maximale 3 procent.

De regering Di Rupo zou al een week op de hoogte zijn van de afwijzing. De Morgen schrijft dat de brief van de commissie toen al is verstuurd.

Op een antwoord beraadt de Belgische regering zich nog, maar de krant schrijft dat Di Rupo het niet eens is met de berekening van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. De regering houdt vast aan de eigen berekeningen.

Drankrijder krijgt werkstraf voor rammen tankshop

Een 57-jarige man uit Den Haag moet een werkstraf van 180 uur uitvoeren omdat hij in juni 2009 zijn bestelbus in dronken toestand een tankstation langs de A15 binnenreed. Een klant van het tankstation liep zwaar letsel op en er ontstond forse materiële schade.

De Hagenaar kreeg ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden opgelegd en mag een jaar geen voertuig besturen. De rechtbank in Arnhem legde vrijdag een zwaardere straf op dan de geëiste honderd uur werkstraf, gezien de ernst van zijn 'roekeloze' gedrag en de gevolgen voor het slachtoffer. Het feit dat het vonnis zolang op zich liet wachten werkte echter strafverminderend.

De chauffeur had op de dag van het ongeval niet aan het verkeer mogen deelnemen, oordeelt de rechtbank. Hij voelde zich ziek en erg moe en was bovendien onder invloed van alcohol.

Het ongeluk gebeurde op 9 juni 2009 bij tankstation Vaarakker, dat ligt ter hoogte van Opheusden in de gemeente Nederbetuwe. De Hagenaar reed eerst een andere auto aan. De bestuurder van deze auto, die aan het tanken was, kwam met de schrik vrij.

In het tankstation stond een man uit Geldermalsen die bekneld raakte tussen het busje en een koelkast in de winkel. Hij werd in shocktoestand met een beenbreuk naar een ziekenhuis gebracht. De chauffeur van het busje bleef ongedeerd.

Recordaantal Nationale Hypotheek Garanties

In 2011 hebben 136.500 huishoudens een hypotheek afgesloten met een Nationale Hypotheek Garantie. Sinds de introductie van de garantie voor hypotheekleningen in 1995 is dit aantal niet zo hoog geweest. Ook het aantal huishoudens dat aanspraak moest doen op het waarborgfonds steeg flink. Dat blijkt vrijdag uit de jaarcijfers van de stichting achter de NHG.

Bij een hypotheek met een NHG wordt een bedrag van 350 duizend euro gegarandeerd. Mocht de huiseigenaar tijdelijk of permanent niet meer kunnen voldoen aan de hypotheeklasten, dan springt het waarborgfonds bij. Bij een gedwongen verkoop blijft hierdoor geen restschuld over.

Ongeveer 98 duizend van de vorig jaar afgegeven garanties zijn gebruikt voor de aankoop van een woning. Dit is evenveel als een jaar eerder, ondanks de daling van het aantal woningverkopen. NHG ziet hierin een teken dat consumenten en geldverstrekkers in de huidige economische omstandigheden kiezen voor een veilige financiering.

Daarnaast hebben 33 duizend huiseigenaren een beroep gedaan op de NHG-garantie om met het geleende geld hun huis te verbouwen. Dat is 37 procent meer dan in 2010. Volgens NHG komt deze stijging door tijdelijke verlaging van de btw op woningverbetering. Deze liep in juli 2011 af.

Meer huishoudens moesten vorig vanwege een gedwongen verkoop waarbij verlies werd geleden een beroep doen op het waarborgfonds. Het totaal kwam uit op tweeduizend, tegenover 1331 in 2010. Het toenemende beroep op dit fonds wijt NHG aan de dalende huizenprijzen. Hierdoor neemt de kans toe dat het huis minder oplevert bij verkoop dan de hoogte van de hypothecaire lening.

Voor dit jaar voorziet NHG meer aanspraken op het garantiefonds. Het aantal afgesloten hypotheken met NHG neemt naar verwachting af, onder meer omdat het maximale leenbedrag per juli wordt verlaagd naar 320 duizend euro.


Recordaantal Nationale Hypotheek Garanties (Foto: Novum)

'Gestolen' auto parkeert zichzelf in garage

Een auto die ruim twee weken geleden in Australië als gestolen werd opgegeven heeft zichzelf in een garage geparkeerd. De garage is vlakbij de parkeerplaats waar de eigenaar zijn auto had neergezet. Dat heeft de politie vrijdag gezegd.

De auto stond geparkeerd bij een winkelcentrum in een buitenwijk van Adelaide. De politie gaat ervan uit dat de eigenaar was vergeten de versnelling van de auto in de parkeerstand te zetten. Vervolgens is de auto de parkeerplaats afgerold naar de overkant van de straat en tegen de garagedeur aangereden, waardoor die uit de rails schoot. Daarna moet de auto naar binnen zijn gerold en moet de garagedeur zijn dichtgeklapt, zo meent de politie.

De bewoners van het huis waar de garage bij hoort waren op vakantie. Zij kwamen twee weken later pas weer thuis. De schade aan de garagedeur deed hen in eerste instantie denken dat er was ingebroken.

De eigenaar van de auto herinnert zich nu een knal te hebben gehoord, wat waarschijnlijk de auto was die tegen de garagedeur aan reed.

VS heeft censuur-wet doorgedrukt in Spanje

Uit geheime documenten die onlangs opdoken op de klokkenluiderwebsite Wikileaks en documenten in bezit van de Spaanse krant El Pais, blijkt dat de Verenigde Staten heeft gedreigd sancties op te leggen aan Spanje als die zou weigeren mee te werken aan vergaande regels omtrent het blokkeren van websites van vermeende auteursrechtenschenders.

Eerder zetten de Amerikanen de Franse regering al onder druk om de zogenaamde Three Strikes wetgeving erdoor te drukken, en ook de Zweedse politiek werd al onder zware druk gezet om strenge antipiraterijwetgeving in te voeren.

Uit één van de gelekte documenten blijkt dat de VS woedend was op president Jose Luis Rodriguez Zapatero, toen bleek dat hij niet de mogelijkheden had een wet door te voeren die het censureren van websites mogelijk maakt. Amerikaans ambassadeur Alan D. Solomont, aangesteld door President Obama, uitte in een brief gericht aan de Spaanse premier, zijn "diepe bezorgdheid" over het feit dat de zwaar omstreden SOPA-wet (Stop Online Piracy Act) hierdoor vertraging zou kunnen oplopen.

De Special 301 lijst
Spanje werd op de Amerikaanse 'Special 301' lijst gezet, welke dient als formele waarschuwing van potentiële economische sancties. Zo zouden Amerikaanse films en series niet langer in Spanje verkocht mogen worden als Spanje niet voldeed aan de door de VS gestelde eisen. Ook werd middels een brief door de U.S. Chamber of Commerce gedreigd dat Spanje van de Special 301 lijst verplaatst zou worden naar de 'Priority Watch List'. Landen op die lijst overtreden handelsovereenkomsten met de V.S. en kunnen zware economische sancties tegemoet zien.

De nieuwe Spaanse wet gaat verder dan de Three Strikes wetgeving uit Frankrijk. Bij melding van overtreding van de auteursrechten wordt binnen tien dagen beoordeeld of de claim terecht is. Zo ja zullen ISP's worden gedwongen alle toegang tot de websites te blokkeren.

Nederland
In Nederland wordt momenteel ook gesproken over een verbod op downloaden en scherpere antipiraterijwetten. Of hierbij de Amerikanen óók een vinger in de pap hebben is niet bekend. Wel is bekend dat het ACTA-verdrag, waaraan Nederland sinds de plotselinge draai van de PVV haar steun aan verleent, grotendeels door de Verenigde Staten is opgesteld.

Nintendo verbiedt het om digitale verkoopcijfers vrij te geven

Richard Hill-Whittall, directeur van Icon Games Entertainment, mag geen verkoopcijfers van zijn game die op WiiWare is verschenen naar buiten brengen. Nintendo heeft dat de halt toegeroepen.

Recentelijk deelde Whittall enkele cijfers met gamewebsite Gamasutra, maar onder kopje WiiWare staat dat op verzoek van Nintendo deze cijfers zijn weggehaald. Zowel voor het downloadkanaal van de Wii als die van de DS is het volgens hem verboden om cijfers te delen.

Volgens Whittall is dat een opmerkelijke houding van de Japanse grootmacht, zeker wanneer er kleine ontwikkelaars zijn die alleen zelfgepubliceerde titels uitgeven op beide platformen. Het is desondanks niet verrassend: Nintendo staat het ook niet toe om prijzen te wijzigen, demo's uit te brengen of op een andere manier promotionele werkzaamheden te verrichten.

Microsoft en Sony hebben in het verleden de spot gedreven met deze houding van Nintendo.

[Dakar] Van Vliet bereikt bivak, Nikolaev gediskwalificeerd

Marcel van Vliet heeft in de Dakar Rally het bivak in Fiambala bereikt. De Nederlandse trucker stond in de vijfde etappe met een kapotte motor lang vast in de duinen bij Taton, maar na lang sleutelen kon hij uiteindelijk de finish toch op tijd bereiken, wel met een achterstand van ruim zes uren.

Voor de kopman van het Kamaz-team is de wedstrijd wel voorbij. Eduard Nikolaev werd gediskwalificeerd voor onsportief gedrag in de vierde etappe bij de aankomst in Chilecito. Wat er precies gebeurd is wil de organisatie van de Dakar Rally niet bekendmaken.

SW: TOR heeft Guinness World Record op naam staan

BioWares MMO Star Wars: The Old Republic heeft officieel een Guinness World Record op zijn naam staan en is daarmee het meest ambitieuze project wat voice-acting betreft.

Volgens Guinness World Records bevat de MMORPG meer dan tweehonderdduizend regels aan opgenomen dialogen en dat is meer dan in andere games of zelfs films. Op de nachtelijke lancering van het spel ontvingen BioWare-oprichters Greg Zeschuk en Ray Muzyka de prijs.

Het nieuwe record is terug te vinden in het boek Guinness World Records: Gamer’s Edition, die vanaf midden januari te koop moet zijn.

Mancini vraagt om versterkingen

Manchester City-trainer Roberto Mancini wil zo snel mogelijk de transfermarkt op. Volgens de Italiaan zijn versterkingen hard nodig.

Mancini kan de komende weken niet beschikken over een groot aantal spelers. Mario Balotelli, Owen Hargreaves en Samir Nasri zijn geblesseerd, Kolo en Yaya Touré nemen deel aan de Afrika Cup, Gareth Barry is geschorst en Carlos Tévez komt niet meer aan de bak. De manager hoopt dat het bestuur meewerkt om de selectie aan te vullen.

"Wij zijn niet Manchester United", zegt Mancini. "Wij hebben dus niet negentien titels achter onze naam staan. Met te weinig spelers wordt het zwaar voor ons. United en Chelsea hebben in het verleden veel prijzen gepakt. Zij zijn nu stil omdat ze zonder druk kunnen spelen. Voor ons is dat een heel ander verhaal."

"Dit kan ons eerste kampioenschap zijn in vele jaren", vervolgt de coach. "Ik heb al eens eerder aangegeven dat het lastig gaat worden zonder Yaya. Bovendien, als een van onze spitsen geblesseerd raakt, moeten we een nieuwe aanvaller kopen. Ik beschik nu over slechts één spits met Sergio Agüero en twee centrale middenvelders in de personen van James Milner en Nigel de Jong. Als er nog meer jongens wegvallen, moeten we ons wel versterken."

Survival-Horror Resident Evil: Revelations krijgt een demo

Capcom zal binnenkort een demo uitbrengen van de survival-horror game Resident Evil: Revelations op de 3DS.

Op dit moment is het al in Japan te downloaden, maar Capcom USA VP Christian Svensson zegt dat het binnenkort naar Europa en de VS komt. De game zelf komt uit op 27 januari, het zal dus niet lang meer duren voordat de demo beschikbaar is.

"In the case of NA, we're awaiting our date confirmation and code approval from NOA (we have a tentative from them, but I'll have to keep you in suspense)," aldus Christian.

[Dakar] Zesde etappe afgelast

De organisatie van de Dakar Rally heeft besloten om de zesde etappe af te gelasten. Afgelopen dagen kregen de coureurs te maken met extreme hitte, maar het niet doorgaan van de etappe van vandaag heeft te maken met sneeuwval.

De karavaan zou naar Chili trekken om daar de zesde etappe te rijden maar vanwege sneeuw en regenval is de grensovergang bij Paso de San Francisco gesloten. Deze pas ligt in het Andesgebergte op een maximum van 4700 meter hoogte. Deze route is in de afgelopen uren echter zeer slecht begaanbaar geworden.

Daarom heeft de organisatie besloten om via een andere route in konvooi naar het bivak van vandaag te rijden. Hierdoor kan de veiligheid van de deelnemers en organisatie gegarandeerd blijven.

'Next-gen Xbox én PlayStation 4 op E3 2012'

Volgens de website mcvuk.com worden zowel de opvolger van de Xbox 360 als de PlayStation 4 getoond op de E3 in juni 2012. De bronnen waar mcv zich op baseert zijn externe partijen die bij beide consoles betrokken zijn.

Mocht dit gerucht werkelijk uit gaan komen, dan wordt de aankomende E3 de grootste ooit. Het zou dan voor het eerst in de zeventien jaar van de conventie zijn dat alle drie de consolemakers tegelijkertijd met een nieuwe console op de proppen komen.

Nintendo heeft al bekendgemaakt dat zij de Wii U gaan tonen op de E3 en volgens mcv komt Microsoft daar bij met de next-gen Xbox en Sony met de PlayStation 4.

EA sluit Harry Potter-vestiging

EA heeft de deuren van de Bright Light Studios gesloten. Deze studio heeft zich voornamelijk bezig gehouden met de Harry Potter-titels.

Waarom deze vestiging dicht is gegaan is niet helemaal duidelijk. De geruchten gaan dat er in goed overleg met de medewerkers een punt achter deze vestiging is gezet vanwege het feit dat er een aantal problemen waren.

Een groot geheel van alle medewerkers op deze vestiging is over gegaan naar andere EA-Studios zoals Criterion en Playfish terwijl anderen naar Jagex of Supermassive Games zijn gegaan.

De general manager van Bright Light, Harvey Elliott, stopt compleet bij EA na 8 jaar trouwe dienst.

Politie schiet weerloos poesje dood

De politie van het Duitse Wuppertal is in ernstige verlegenheid gebracht. Twee politieagenten hebben daar gisteren een weerloos poesje doodgeschoten.

Het beestje werd gisteren door een 41-jarige wandelaar en diens vriend aangetroffen in een vuilnisbak. De poes zat in een plastic zak en ging luidkeels te keer. "We hebben de kat direct opgewarmd", vertelt de vinder. "Ze jankte, maar had geen uiterlijke verwondingen."

Twee opgetrommelde agenten wilden het dier meenemen naar het bureau, maar plotseling bedacht de Heilige Hermandad zich. Het leek hen namelijk beter het poesje dood te schieten. De agenten hebben verklaard dat ze het beestje nog meer pijn wilden besparen.

"We zullen controleren of de agenten voor deze actie aan de wettelijke voorwaarden hebben voldaan", zo laat politiewoordvoerder Detlev Rüther weten. "Zij worden mogelijk disciplinair gestraft."

Valencia verslaat Sevilla in Copa del Rey

Valencia heeft een eerste stap richting de kwartfinale van de Copa del Rey gezet. De ploeg van trainer Unai Emery won voor eigen publiek met 1-0 van Sevilla. Jonas scoorde na ruim een half uur het enige doelpunt. In de volgende ronde is Levante of Alcoron de tegenstander. De tweedeklasser pakte dinsdag verrassend de zege (2-1).

Espanyol liet zich verrassen door tweededivisionist Cordoba. De Catalanen verloren het uitduel met 2-1. Sergio Garcia zette Espanyol op voorsprong, maar vijf minuten na rust kreeg doelman Francisco Casilla rood. Cordoba miste de daaropvolgende penalty, maar via Borja Garcia en Carlos Perez ging de ploeg in de slotfase met de zege aan de haal.

[NBA] Bosh leidt Heat in marathonpartij langs Atlanta

Miami Heat heeft donderdag met grote moeite van Atlanta Hawks gewonnen. De bezoekers, waar Dwyane Wade en LeBron James geblesseerd waren, wonnen pas na drie verlengingen: 116-109. Chris Bosh nam met 33 punten zijn ploeg op sleeptouw, Mario Chalmers maakte 22 van zijn 29 punten na het derde kwart.

In de eerste helft van de partij nam Miami een voorsprong, maar de thuisploeg sloeg in het derde kwart terug. Atlanta leek ook in het vierde kwart op weg naar de zege, maar Bosh scoorde 0,6 seconden voor de laatste zoemer een driepunter om verlenging af te dwingen. Uiteindelijk maakten de bezoekers de klus af in de derde verlenging. Daarin scoorde Atlanta geen punt tegen zeven voor Miami.

Portland Trail Blazers bracht Los Angels Lakers de vierde nederlaag van het seizoen toe: 107-96. Gerard Wallace (31 punten) en Lamarcus Aldridge (28 punten) voerden de ploeg uit Oregon naar de vijfde zege in zes duels. De Lakers verloren al voor de vierde keer in acht wedstrijden. Kobe Bryant kwam tot dertig punten.

San Antonio Spurs won met 93-71 van Dallas Mavericks. Sacramento Kings hield zich de bezoekende Milwaukee Bucks net van het lijf. Het werd 103-100.


Bosh leidt Heat in marathonpartij langs Atlanta (Foto: Novum)

Murray en Tomic in halve finale Brisbane

Andy Murray staat in de halve finale van het ATP-toernooi in Brisbane. De Schot won vrijdag met tweemaal 6-2 van Marcos Baghdatis uit Cyprus. Bij de laatste vier krijgt Murray de jonge Australiër Bernard Tomic tegenover zich. Tomic klopte de Oezbeek Denis Istomin met 6-3 en 7-6 (4). Gilles Simon en Alexandr Dolgopolov spelen de andere halve finale.

Bij het WTA-toernooi in Auckland gaat de finale tussen Flavia Pennetta (4) en Jie Zheng. Pennetta rekende op het Nieuw-Zeelandse hardcourt af met Angelique Kerber: 6-1 en 6-2. Zheng had het aanmerkelijk moeilijker met de als derde geplaatste Svetlana Kuznetsova: 2-6, 6-3 en 6-3.

EA verliest rechtszaak over SSX.com

Het US National Arbitration Forum, een Amerikaanse variant op ons kantongerecht, heeft in het nadeel geoordeeld van Electronics Arts. EA had een zaak aangespannen over de domeinnaam SSX.com.

Het webdomein SSX.com bleek afgelopen oktober te zijn geregistreerd door Abstract Holdings, waarbij het bedrijf de website eerst gebruikte voor gameadvertenties. Met name dit laatste vond EA slechte publiciteit voor henzelf. 

EA gaat binnenkort de SSX-franchise weer nieuw leven inblazen met een nieuw snowboardspel met de simpele naam SSXSSX komt 2 maart uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Xbox.com website bug kost gamers geld

Een bug op de Xbox.com website zorgt ervoor dat gamers betaalde versies kopen van games in plaats van een gratis demo.

Het probleem doet zich voor wanneer gebruikers een demo download willen starten terwijl ze nog moeten inloggen. Wanneer je namelijk dan op de free demo-link klikt zul je automatisch worden doorgestuurd naar de inlog-pagina, welke je daarna automatisch doorstuurt naar de betaalde versie van het spel in plaats van de gratis download. Gebruikers die dus niet opletten kopen dus het spel daarna in plaats van de demo.

"We are aware of this issue and the team is actively working to resolve it," aldus Microsoft. Wat ze met de gebruikers doen die het geld hebben gekost is nog niet duidelijk.

'Meer linkshandigen door goede gezondheidszorg'

Een goede gezondheidszorg bevordert het voortbestaan van linkshandigheid. Die stelling verdedigt Sara Schaafsma vrijdag bij haar promotie aan de Rijksuniversiteit Groningen. De biologe noemt dit aannemelijker dan de gevechtstheorie als evolutionaire verklaring voor linkshandigheid.

Een gangbare theorie is dat linkshandigheid blijft bestaan omdat die eigenschap voordeel oplevert bij een gevecht, maar dat is volgens de wetenschapper onjuist.

Schaafsma ging op onderzoek uit bij de Papoea's in Indonesië, die tot voor kort geen moderne gezondheidszorg hadden. In de Eipo-gemeenschap kwamen tot voor kort veel man-tot-mangevechten voor, maar er waren relatief juist minder linkshandigen. Daaruit concludeert ze dat de gevechtstheorie niet valide is.

Ze vergeleek vervolgens het percentage linkshandigen in twaalf westerse landen met de publieke uitgaven aan gezondheidszorg. Daaruit blijkt dat hoe meer wordt uitgegeven aan de gezondheidszorg, hoe meer linkshandigen er zijn.

Tientallen ernstig gewonden door vuurwerk

De jaarwisseling heeft dit jaar zeker 25 zwaargewonden opgeleverd door vuurwerk. Het gaat met name om handletsel, verwondingen in het gezicht en brandwonden. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vrijdag.

Daarnaast liepen ook minstens dertig mensen oogletsel op, maar daarvan zijn nog geen definitieve cijfers beschikbaar.

In totaal moesten vijf handen worden geamputeerd en moet een groot aantal slachtoffers een of meerdere vingers missen. De cijfers komen van plastisch chirurgen uit heel Nederland. Een aantal gewonden werd slachtoffer van een zelfgefabriceerde vuurwerkbom.

De meeste slachtoffers zijn jongemannen. Een aanzienlijk deel daarvan is zelfs minderjarig. Dinsdag raakte nog een 12-jarige jongen uit Krimpen aan de Lek een hand kwijt toen vuurwerk in zijn hand ontplofte. Het slachtoffer had het vuurwerk op straat gevonden.

De NVPC pleit voor betere voorlichting. Volgens de vereniging zijn vooral kinderen zich onvoldoende bewust van de risico's van vuurwerk.


Tientallen ernstig gewonden door vuurwerk (Foto: Novum)

Capcom voorzichtig met HD-remakes van 2D-fighters

In een antwoord op fanverzoeken om meer HD-remakes van 2D-fighters heeft Christian Svensson van Capcom USA een redelijke mate van voorzichtigheid geuit. Volgens hem zorgt een HD-remake en het bijbehorende oog voor detail ervoor dat de kosten niet altijd voldoende worden ondersteund door verkoopvooruitzichten.

Creatief gezien zegt Svensson dat hij graag meer HD-remakes zou willen doen, maar op alle lof die men krijgt op Super Street Fighter II Turbo HD Remix reageert hij door aan te geven dat het een zeer lastig project is geweest. "I'm happy with the outcome (critically, community wise, sales wise) but it was a really hard tightrope to walk and some points in development were really scary," zegt Svensson. "Like when we threw away about 2,500 frames of animation in various stages of completion because we weren't happy with them and started again."

Harvest Moon: TToTT mogelijk toch naar Europa

Waar het populaire simulatiespel Harvest Moon: The Tale of Two Towns nu enkel nog in Amerika en Japan te koop is, lijkt het er op dat een Europese release er aan zit te komen. Het spel is namelijk recent geclassificeerd door de Australische Classification Board.

Aangezien er betaald moet worden om een game geclassificeerd te krijgen lijkt het onlogisch dat de game loos geclassificeerd is. Gelet op het feit dat Australië net als Europa tot de PAL-regio behoort lijkt het redelijk te veronderstellen dat na Australië er ook een Europese release aankomt.

De Australische classificatie noemt overigens alleen de 3DS-versie van het spel. Het ziet er dus naar uit dat de DS-versie de oversteek niet gaat maken.

Mexico opent hoogste kabelbrug ter wereld

De hoogste kabelbrug ter wereld staat tegenwoordig in het westen van Mexico. De Baluarte-brug torent ruim 390 meter boven een vallei uit. President Felipe Calderón heeft het bouwwerk donderdag (lokale tijd) in gebruik genomen. Later dit jaar moeten de eerste auto’s over de brug naar de overkant rijden.

Het oude record stond op naam van het Millau-viaduct in het zuiden van Frankrijk. De rijbanen daar liggen 270 meter boven de vallei van de Tarn.

De bouw van de Baluarte-brug heeft bijna 4 jaar geduurd en kostte 2,2 miljard pesos (124 miljoen euro). De overspanning maakt deel uit van een snelweg door de 'Ruggengraat van de Duivel', zoals de bergketen wordt genoemd. De brug moet de kronkelende en gevaarlijke bergweggetjes overbodig maken.

Mexico opent hoogste brug ter wereld
Mexico opent hoogste brug ter wereld (Foto: ANP)

Final Fantasy XIII-2 bij Amerikaanse PSN-demo's

De meest recente PlayStation Blogcast maakt melding van een aantal spellen die op het Amerikaanse PlayStation Network zullen worden aangeboden als demo. Het gaat hierbij om Asura's Wrath, Final Fantasy XIII-2, Grand Slam Tennis 2, Under Siege, and Wanted Corp.

Er wordt niets gezegd over de inhoud van de demo's. Ook is het nog onduidelijk of en wanneer deze demo's ook op het Europese PlayStation Network gaan komen.

Krajicek door, Rus verliest in Sydney

Michaëlla Krajicek heeft vrijdag de tweede kwalificatieronde van het WTA-toernooi in Sydney bereikt. De geboren Delftse was met 2-6, 6-2 en 7-5 te sterk voor Anne Keothavong. De Britse was als elfde geplaatst in het kwalificatietoernooi. In de volgende ronde treft Krajicek de Zwitserse Stefanie Vögele.

Arantxa Rus ging in de eerste ronde van de kwalificatie onderuit tegen Vania King (13). De Amerikaanse was met 5-7, 6-3 en 6-1 te sterk voor de beste Nederlandse tennisster. Rus stond eigenlijk tegen Kaia Kanepi gepland, maar de Estse doet het goed in Brisbane en speelt daar vrijdag de halve finale.

Waarschuwingen hoogwater ingetrokken

Rijkswaterstaat heeft vrijdagochtend vroeg de waarschuwingen voor hoogwater ingetrokken. Volgens Rijkswaterstaat zijn alle hoogwaters waarvoor waarschuwingen waren uitgegeven gepasseerd.

Rijkswaterstaat waarschuwde voor hoogwater langs onder meer de kust tussen Den Helder, Harlingen en Delfzijl. Op veel plaatsen is in de nacht van donderdag op vrijdag de hoogste waterstand bereikt.

Bij hoogwater door een storm geeft Rijkswaterstaat twaalf uur van tevoren een voorwaarschuwing af aan waterkeringbeheerders als waterschappen. Die kunnen dan op tijd maatregelen nemen, zoals het sluiten van keringen.

De afgelopen dagen zijn op verschillende plaatsen in Nederland natuurgebieden onder water gezet om het hoogwater onder controle te houden. Ook werden op veel plekken ook waterkeringen gesloten. Rijkswaterstaat stuurde bovendien vier noodpompen naar Groningen en Friesland om overtollig water in het noorden van het land weg te pompen.

Hackers handelen in Xbox-accounts

De website Neogaf maakt melding van een verontrustende ontdekking. Het blijkt namelijk dat er een levendige handel is ontstaan onder hackers van gehackte Xbox Live-accounts. Het balletje is aan het rollen gegaan nadat een account van een Amerikaanse dame schijnbaar gehackt was.

Op een speciale website heeft de dame in kwestie haar hele verhaal opgeschreven. Zij kwam achter de hack nadat er bevestigingsmails kwamen van aangekochte Microsoft Points waar zij niets vanaf wist. 

Later werden er Microsoft Points afgeschreven ten gunste van een ander account, maar wel van haar rekening. Uiteindelijk bleek dat de dame met deze begunstigde kon chatten. Hierbij wist de gebruiker in kwestie te melden dat hij het bewuste account had gekocht via de website Tradetang

Er wordt dus blijkbaar meer gedaan dan alleen Xbox Live-accounts gehackt, ze worden zelfs verkocht op internet. Op Tradetang is te zien dat niet alleen bijvoorbeeld FIFA-hacked accounts te koop zijn, maar ook nieuwe accounts.

Samsung verkoopt meeste smartphones ooit

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft in het vierde kwartaal een recordwinst geboekt. Het bedrijf verkocht in die periode meer smartphones dan ooit tevoren. Dat heeft het concern vrijdag bekendgemaakt.

Samsung, inmiddels de grootste smartphonefabrikant ter wereld, boekte een operationele winst van 5,2 biljoen won (3,5 miljard euro).

Samsung verkoopt meeste smartphones ooit
Samsung verkoopt meeste smartphones ooit (Foto: ANP)

Maatschappijen stellen passagiers A380 gerust

De luchtvaartmaatschappijen Qantas en Singapore Airlines stellen vrijdag passagiers gerust die aan boord van een van de A380-toestellen moeten stappen. Een dag eerder werd bekend dat er haarscheurtjes zijn aangetroffen in de vleugels van 's werelds grootste passagiersvliegtuig, de Airbus A380. Maar die zouden geen gevaar opleveren voor de vliegveiligheid.

Op een van de toestellen van Qantas, die in Singapore staat, is volgens Airbus "een minuscuul scheurtje" aangetroffen. Airbus stelt dat er geen onmiddellijke actie nodig is, omdat de scheurtjes "geen enkel risico" zouden vormen. Het probleem zou inmiddels bij een beperkt aantal toestellen zijn vastgesteld.

Maatschappijen stellen passagiers A380 gerust
Maatschappijen stellen passagiers A380 gerust (Foto: ANP)

Turkse ex-generaal opgepakt om coupplannen

Turkije heeft een belangrijke oud-legerleider opgepakt vanwege vermeende coupplannen. Ex-generaal Ilker Basbug is de hoogste verdachte in de zogeheten Ergenekon-zaak. Daarbij zouden militairen bomaanslagen hebben willen plegen om de Turkse samenleving te ontwrichten. In de onrust zouden ze een staatsgreep hebben willen plegen.

Basbug zelf ontkent alle beschuldigingen. "Het is tragikomisch om iemand die zo'n leger aanvoert ervan te beschuldigen een terreurgroep te leiden", zei hij.

Het leger in Turkije ziet zichzelf als de bewakers van democratie en de scheiding van kerk en staat. In 1960, 1971, 1980 en 1997 zette het leger een burgerregering opzij.

Evacuaties om dreiging dijkdoorbraak Groningen

Zo'n achthonderd inwoners van de Groningse dorpen Woltersum, Wittewierum, Ten Boer en Ten Post moeten vrijdagochtend verplicht hun huizen verlaten omdat een kritieke situatie is ontstaan bij de dijk aan het Eemskanaal. Ter hoogte van Woltersum sijpelt water door de dijk.

Volgens de Groningse brandweer zou de dijk het kunnen begeven, waardoor een gebied van enkele honderden hectare binnen enkele uren onder water kan komen te staan. De waterstanden kunnen uiteindelijk oplopen tot 1,5 meter. Volgens de brandweer is de kans daarop erg klein, maar kunnen de gevolgen erg groot zijn.

Voorzitter van het zogenoemde Regionaal Beleidsteam Yvonne van Mastrigt zegt genoodzaakt te zijn tot evacuatie over te gaan. "Ik realiseer me dat dit een ingrijpend besluit is met verregaande gevolgen. Echter, in het belang van de veiligheid van mens en dier moet ik dit besluit te nemen." Volgens haar is iedereen 'buitengewoon bereidwillig' om mee te werken aan de evacuatie en bescherming van de dijk.

Inwoners wordt verzocht naar familie of vrienden te gaan. Ook wordt opvang geregeld in twee sporthallen in Ten Boer en Groningen. Bij de evacuatie zijn ongeveer honderd militairen ingezet. Ze begeleiden bewoners en versterken de dijk met zandzakken.

Schurk in Star Trek 2 bekendgemaakt

De Britse acteur Benedict Cumberbatch gaat de schurk spelen in de nieuwe Star Trek-film van J.J. Abrams. Voor Star Trek 2 is een script geleverd door Alex Kurtzman, Roberto Orci en Damon Lindelof. Dit is vandaag bekendgemaakt via het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Variety.

Het overgrote deel van de vast uit Star Trek (2009) zien we in het vervolg terugkeren. Zo zien we naast Chris Pine (Captain Kirk) onder meer Zachary Quinto, Zoe Saldana, Anton Yelchin, Simon Pegg, Karl Urban en John Cho weer op het witte doek verschijnen. Ook Alice Eve, Peter Weller en Noel Clarke zijn bevestigd voor een rol in de vervolgfilm, maar het is nog niet bekendgemaakt welke rollen zij gaan vertolken.

Alhoewel er geruchten gingen dat Benicio del Toro de rol van schurk zou gaan spelen heeft men gekozen voor Benedict Cumberbatch. Cumberbatch was onlangs nog op het witte doek te zien in Tinker Tailor Soldier Spy en zal vanaf begin februari te zien zijn in de Nederlandse bioscopen in de film War Horse van Steven Spielberg. De acteur is het meest bekend van zijn rol als Sherlock Holmes in de tv-serie Sherlock van de BBC.

Opnames voor Star Trek 2 zullen eind deze maand aanvangen. Star Trek 2 zal vanaf 17 mei 2013 in de bioscopen gaan draaien.

Londen maakt zich zorgen over JSF

Groot-Brittannië vreest dat het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) later wordt geleverd door de nieuwe militaire strategie van de Verenigde Staten. Dat heeft de Britse minister van Defensie Philip Hammond donderdag gezegd bij een bezoek aan Washington.

Groot-Brittannië wil een onbekend aantal JSF-straaljagers inzetten op een nieuw vliegdekschip. "Het is echt de droom van een spotprenttekenaar, een vliegdekschip zonder vliegtuigen. Het vooruitzicht van nieuw uitstel baart ons dan ook zorgen", verklaarde Hammond

De VS zullen zich de komende jaren vooral richten op Azië, maakte de Amerikaanse president Barack Obama eerder donderdag bekend. Washington zou daarbij vooral willen investeren in wapens waarmee de Amerikanen zijn opgewassen tegen Chinese raketten en radarsystemen. Met de nieuwe strategie wil het Witte Huis miljarden bezuinigen op defensie. Dat gaat mogelijk ten koste van de JSF, hoewel Obama zich daar niet over uitliet.

Londen maakt zich zorgen over JSF
Londen maakt zich zorgen over JSF (Foto: ANP)

Hoofd kiescommissie Rusland wil niet weg

Het hoofd van de Russische kiescommissie is ondanks oproepen van de oppositie niet van plan af te treden. Dat zei hij donderdag tegen de radiozender Echo Moskvi.

Er wordt in Rusland algemeen van uitgegaan dat er bij de parlementsverkiezingen van 4 december op grote schaal is gefraudeerd. Alleen op die manier kon de partij van premier Vladimir Poetin, Verenigd Rusland, bewerkstelligen dat er een nipte meerderheid werd bereikt.

Tienduizenden Russen gingen na de verkiezingen de straat op om te demonstreren tegen de fraude. Zij eisen het aftreden van het hoofd van de kiescommissie, Vladimir Tsjoerov, maar die zegt dat zijn commissie een onderzoek naar de fraude heeft ingesteld. Volgens Tsjoerov hebben zijn critici bewijsmateriaal tegen hem gefabriceerd om hem uit het zadel te wippen.

Nominaties schrijversgilde WGA bekend

Het Amerikaanse Writers Guild of America (WGA) heeft onder meer The Descendants van George Clooney en Bridesmaids van Kristen Wiig genomineerd voor een WGA Award. Dat maakte de organisatie gisteren bekend. De nominaties van het scenaristengilde gelden als een indicator voor de Oscarnominaties.

The Descendants werd genomineerd in de categorie beste bewerkte scenario voor regisseur Alex Payne en scenaristen Nat Faxon en Jim Rash. In dezelfde categorie werden ook Steve Zaillan en Aaron Sorkin genomineerd voor de honkbalfilm Moneyball, met Brad Pitt in de hoofdrol.

Zaillan maakt nogmaals kans in dezelfde categorie voor zijn script van The Girl with the Dragon Tattoo, met Daniel Craig en Rooney Mara in de hoofdrollen. Ook het racismedrama The Help, geschreven en geregisseerd door Tate Taylor, dingt mee naar een prijs voor beste aangepaste scenario. Daarnaast doet de 3D-avonturenfilm Hugo, met een scenario van John Logan en onder regie van Martin Scorsese, mee in deze categorie.

Wiig werd voor beste originele scenario genomineerd met haar script van de komedie Bridesmaids, waarin ze ook een van de hoofdrollen vertolkt. Ze mag het opnemen tegen Woody Allen en zijn Midnight in Paris. De andere drie genomineerden in deze categorie zijn het familiedrama Win Win, de duistere komedie Young Adult en het drama 50/50, over kanker.

De Writers Guild of America Awards 2012 worden op zondag 19 februari uitgereikt in Los Angeles.


Nominaties schrijversgilde WGA bekend (Foto: Novum)

Twee meisjes dood door koolmonoxide Huizen

Twee meisjes van 11 en 12 jaar zijn in de nacht van donderdag op vrijdag overleden aan de gevolgen van een koolmonoxide-vergiftiging (CO) in het Noord-Hollandse Huizen. Dat heeft de politie gemeld. Een derde meisje (10) ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hoe de meisjes de vergiftiging hebben opgelopen, is nog onduidelijk.

De drie vriendinnen waren in de badkamer van een woning aan de Nieuwe Bussumerweg toen het CO-alarm afging. De ouders probeerden tevergeefs de badkamerdeur open te krijgen. Uiteindelijk hebben agenten de deur moeten forceren. De meisjes waren inmiddels buiten bewustzijn. Hulpdiensten hebben de meisjes gereanimeerd waarna ze per ambulance in kritieke toestand naar verschillende academische ziekenhuizen zijn overgebracht.

Koolmonoxide is een giftig gas. Doordat het geen geur en smaak heeft, wordt vrijgekomen koolmonoxide vaak pas laat ontdekt. Bij inademing raken mensen bovendien al snel bewusteloos. Omdat het gas sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof, ontstaat er zuurstofgebrek in belangrijke organen. Zo kan er bijvoorbeeld hersenbeschadiging ontstaan.

Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van stoffen als olie, gas en hout. Dit kan in huis bijvoorbeeld een kachel of CV-ketel zijn.

Twee meisjes dood door koolmonoxide Huizen
Twee meisjes dood door koolmonoxide Huizen (Foto: ANP)

Doden door bosbranden in Chili

Bosbranden in Chili hebben aan zeker vijf brandweerlieden het leven gekost. Drie worden vermist. Dat heeft een gouverneur in het zuidelijke berggebied Cordillera de la Costa donderdag gezegd.

Het zuiden van Chili wordt geteisterd door tientallen bosbranden, die worden aangewakkerd door droogte en felle winden. Diverse brandweerlieden raakten ingesloten door de vlammen en vonden de dood.

Honderden huizen in het gebied zijn in vlammen opgegaan en duizenden inwoners zijn op de vlucht geslagen.

'125 Pensioenfondsen moeten korten'

Van de 450 pensioenfondsen in Nederland zullen er mogelijk 125 op pensioenen moeten korten. Dat zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank donderdag in een extra uitzending van Nieuwsuur.

Medio februari moeten de pensioenfondsen aan hun deelnemers meedelen welke maatregelen zij zullen nemen om hun tekort te dekken. Volgens Knot zullen 125 fondsen daarbij spreken van mogelijke kortingen.

Het gaat volgens de DNB-president over voorgenomen kortingen die in april 2013 zullen worden uitgevoerd als er dit jaar geen herstel optreedt. Circa 40 procent van alle deelnemers zal worden getroffen. "Een weinig vreugdevolle mededeling", aldus Knot.

Knot: circa 125 pensioenfondsen moeten korten
Knot: circa 125 pensioenfondsen moeten korten (Foto: ANP)

Groot-Brittannië waarschuwt Iran

Groot-Brittannië heeft Iran donderdag gewaarschuwd dat elke poging om de Straat van Hormuz af te sluiten illegaal is en niet succesvol zal zijn. De Britten leken te zinspelen op een stevige internationale respons.

Iran heeft eerder gedreigd om de zeestraat, die een grote rol speelt bij het olietransport, te sluiten als vergelding voor economische sancties die aan het land zijn opgelegd. De Verenigde Staten hebben al gezegd een dergelijke actie niet te tolereren. Donderdag sloten de Britten zich daarbij aan.

De Amerikaanse Vijfde Vloot, die Bahrein als thuishaven heeft, en Britse oorlogsschepen zijn volgens beide landen gereed om de scheepvaartroute te verdedigen en open te houden. "Het is in ons aller belang dat de aders van de wereldwijde handel open, vrij en operationeel blijven", aldus de Britse minister van defensie Philip Hammond. "De gezamenlijke aanwezigheid van de marine in de Arabische Golf is de sleutel tot het openhouden van de Straat van Hormuz voor de internationale handel."

De betrekkingen tussen Groot-Brittannië en Iran zijn sinds een aanval op de ambassade in Teheran verslechterd. Volgens de Britten gaf de Iraanse regering haar goedkeuring aan de aanval.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.