Het Noordelijk Film Festival 2011 Dagboek - Dag 5

Gisteren was alweer de laatste dag van het Noordelijk Film Festival 2011. Een spannende dag voor de deelnemers aan de Interregio competitie en ook zou de vraag beantwoord worden welke film het populairst bij de bezoekers was. Daarnaast stonden er vandaag twee interviews op het programma. Het interview met acteur Sam Louwyck is HIER te lezen, later volgt nog het interview met regisseur Roy Dames, bekend van onder meer Mocros, Mijn naam is Mohammed en Foute Vrienden.

Als voorprogramma van de afsluitende film werden de L.C. Publieksprijs en de Matad’Or uitgereikt. Als eerste mocht Hans Snijder, hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, de publieksprijs uitreiken. Bij elke voorstelling op het festival kreeg iedere bezoeker een briefje waarop je aan kon geven welk cijfer je aan de getoonde film wilde geven. Wat als eerste opvalt aan de einduitslag is de hoge waardering die voor veel films werd getoond. Zo staan er in de top 20 geen films met een cijfer lager dan een 8.


Adem.

De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door de Vlaamse film Hasta La Vista, van regisseur Geoffrey Enthoven. De film kreeg een 9,66 als eindcijfer. Ook op de tweede plaats een film met een behoorlijk eindcijfer, namelijk een 9,34 voor Simple Simon van Andreas Öhman. Op de derde plaats eindigde mijn persoonlijke favoriet Tyrannosaur (8,99) van Paddy Considine, gevolgd door de openingsfilm King Of Devil's Island (8,98) van Marius Holst en Adem van Vlaming Hans van Nuffel die met een 8,82 op de vijfde plaats eindigde. Producer Mariano Vanhoof was aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.


Simple Simon.

Na de uitreiking van de publieksprijs was het tijd voor een kort optreden van Jack Vreeswijk, zoon van de beroemde Cornelis. Nadat de gitarist het nummer had afgerond ontstond er enige hilariteit toen niet geheel duidelijk was waar de muzikant naar toe moest na zijn optreden. Toen dan ook nog de gitaar omviel mocht de snarenplukker onder een welverdiend applaus het podium verlaten. Tijd voor de volgende prijsuitreiking.

De Interregio Competitie van het 33ste Noordelijk Film Festival was dit jaar een titanenstrijd. Maar liefst acht sterke films streden om de mooie Matad’Or sculptuur en een geldprijs van 10.000 euro. De Interregio Competitie is een strijd tussen beginnende Europese filmmakers die met hun eerste of tweede film mee mogen doen aan de wedstrijd. Alle deelnemers waren van 2011 waren van een bijzonder hoog niveau en maakten het de jury niet gemakkelijk. De prijs werd uiteindelijk gewonnen door de Turkse film Majority (2010) van Seren Yüce. Yüce was niet aanwezig op het festival maar nam via Skype de prijs en een digitale bos bloemen in ontvangst.

Toen was het eindelijk tijd voor de afsluitfilm van het festival. La Piel Que Habito oftewel The Skin I Live In is de nieuwste film van Pedro Almodovar. Mensen die hem al kennen van zijn oudere werk zullen niet opkijken van deze absurdistische  thriller waarin een plastisch chirurg (Antonio Banderas) op ondenkbare wijze wraak neemt op de verkrachter van zijn dochter. De film is gebaseerd op het boek Tarantula van Thierry Jonquet en bevat een verhaal met een aantal zeer onvoorspelbare wendingen. Het is dan ook moeilijk om deze film te beschrijven zonder iets van de plot weg te geven. Het is in elk geval een film die je lang bij blijft als je 'm gezien hebt.


La Piel Que Habito

Na The Skin I Live In was er nog gelegenheid om de publieksprijswinnaar nogmaals te bekijken maar de accu van Dekatophetspek was leeg. Door een wederom mistig koud en guur donker Leeuwarden reed ik weer naar huis om direct, na eerst mijn poezenbeest te hebben geknuffeld, mijn lappenmand op te zoeken. 

Het was een prachtig festival waarbij extra vermeld mag worden dat ik Gert-Jan Bleeker en Grytsje Nicolai nog wil bedanken voor al hun inzet bij het tot stand komen van de interviews.