FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 september 2011

Cillessen keept in bekertoernooi

Ajax-trainer Frank de Boer heeft besloten om doelman Jasper Cillessen dit jaar te laten keepen in het bekertoernooi. De van N.E.C. Nijmegen overgenomen goalie moet in de competitie en Champions League Kenneth Vermeer voor zich dulden en krijgt daarom bij de Amsterdammers een Sander Boschker-rol toebedeeld.

Bij FC Twente is Nikolai Mihaylov de eerste keus onder de lat, terwijl Boschker alle wedstrijden in de KNVB beker voor de Tukkers mag spelen. Cillessen maakte vandaag tegenover Eredivisie Live bekend dat hem eenzelfde rol achter Vermeer wacht. Hierdoor mag hij volgende week tegen Noordwijk zijn debuut maken. Cillessen nam bij de wedstrijd N.E.C. - NAC afscheid van zijn oude club.

Briatore: "Geen Alonso en Vettel in één team"

Flavio Briatore denkt niet dat Fernando Alonso en Sebastian Vettel in één Formule 1-team passen. De Italiaan werkte in het verleden bij Renault met Alonso en kent daardoor de Spanjaard goed. Alonso liet onlangs weten dat wat hem betreft Vettel best welkom was bij Ferrari.

"Ik zou ze echt nooit samen in één team willen hebben. Ze zouden het team verdelen en in tweeën splitsen en daardoor zwakker maken," zei Briatore tegen Auto Bild. Hij ziet veel overeenkomsten tussen Vettel en Alonso en trekt de parrallel met Michael Schumacher uit het Benettontijdperk. "Vettel is een supergoede coureur en hij heeft dezelfde instelling die Alonso en Schumacher hadden voordat ze hun eerste wereldtitel pakten. Net als die twee jongens is Vettel na het behalen van zijn kampioenschap meer zelfverzekerd geworden."

De Italiaan heeft er moeite mee hoe Schumacher nu in de Formule 1 presteert. "Ik denk liever aan de Schumacher uit zijn Benetton- en Ferrari-periode. Hij is te lang weggeweest uit de Formule 1 en heeft nu al moeite om bij de eerste tien te zitten. Ik vind dat nogal treurig."

Menzis: Zorgpremie wordt nog hoger

De zorgpremie stijgt volgend jaar niet met gemiddeld 11 euro naar 1222 euro per jaar. De stijging zal fors hoger uitvallen, zei bestuursvoorzitter Roger van Boxtel van zorgverzekeraar Menzis vrijdag in Nieuwsuur. Hij denkt dat de stijging 20 tot 30 euro zal bedragen.

De stijging van 11 euro staat in de donderdag gepubliceerde begroting van Sociale Zaken.

Menzis: zorgpremie wordt nog hoger
Menzis: Zorgpremie wordt nog hoger (Foto: ANP)

Erdogan: Syrische regime zal vallen

Het autoritaire regime in Syrië zal vallen als gevolg van de bloedige onderdrukking van de volksopstand in Syrië. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vrijdag gezegd. De omineuze voorspelling van Erdogan vergroot de isolatie van Damascus.

De woorden van Erdogan zijn van grote invloed, omdat Turkije een voormalig bondgenoot van Syrië is. Bovendien is Turkije sterk in opkomst als regionale macht. Ankara raakt in toenemende mate gefrustreerd over de weigering van Damascus een eind te maken aan de onderdrukking die volgens de Verenigde Naties al aan 2600 mensen het leven heeft gekost.

"Zij die hun eigen volk aanvallen met tanks en geweren zijn niet in staat aan de macht te blijven", zei Erdogan vanuit Libië. De Syrische president Bashar Assad 'zal hier uiteindelijk de prijs voor moeten betalen', net als de leiders van Egypte, Tunesië en Libië. "Het tijdperk van de autocratie is voorbij. Totalitaire regimes zijn aan het verdwijnen. De heerschappij van het volk komt er aan."

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague beaamde de woorden van Erdogan. "De Arabische Lente laat zien dat de universele aspiraties voor open samenlevingen, politieke vrijheden en een transparante en verantwoordelijke regering niet kunnen worden onderdrukt", zei hij. "President Assad en zijn regime bedriegen zichzelf door te geloven dat ze dit tij kunnen keren."


Erdogan: Syrische regime zal vallen (Foto: Novum)

Volleybalsters verslaan Turkije, record Visser

De Nederlandse volleybalsters hebben in Eindhoven hun eerste van drie oefenwedstrijden tegen Turkije gewonnen. Ingrid Visser speelde haar 501e interland, waarmee ze nu recordinternational is.

De ploeg van Avital Selinger won vandaag in vier sets: 18-25, 25-23, 25-18 en 25-18. Nederland speelt de oefenwedstrijden al voorbereiding op de Europese kampioenschappen in Italië en Servië . Vandaag begon Oranje met Laura Dijkema als spelverdeelster, omdat Kim Staelens nog niet fit genoeg is.

Visser loste vanavond Peter Blangé af als recordinternational. Hij kwam tot precies 500 interlands. Visser was sinds augustus 2007 al recordinternational bij de vrouwen. Ze passeerde toen Cintha Boersma, die 403 keer uitkwam voor het Nederlands team. Voorafgaand aan de wedstrijd werden Janneke van Tienen en Alice Blom gehuldigd voor hun 300e interland, Robin de Kruijf en Maret Grothues kregen bloemen om hun 100e wedstrijd in Oranje te vieren.

Straus-Kahn probeerde schrijfster te kussen

De omstreden oud-IMF-topman Dominique Strauss-Kahn erkende vrijdag dat hij de Franse schrijfster Tristane Banon probeerde te omhelzen en te kussen. Maar hij ontkende tegenover de politie dat hij haar heeft aangerand. Toen zij zijn avances afweerde, heeft hij naar eigen zeggen niet aangedrongen.

De schrijfster had gezegd dat hij haar 'als een chimpansee besprong' tijdens een interview in 2003 in Parijs. Ze deed dit jaar aangifte, kort nadat een kamermeisje in de VS hem had beschuldigd van een poging tot verkrachting.

Straus-Kahn probeerde schrijfster te kussen
Straus-Kahn probeerde schrijfster te kussen (Foto: ANP)

Vooruitgang bij stabiliseren Noors cruiseschip

Bergingsteams hebben vrijdag vooruitgang geboekt bij het stabiliseren van het Noorse cruiseschip dat donderdag werd getroffen door een brand in de machinekamer. De bergers hebben water uit het schip gepompt en de MS Nordlys lijkt zichzelf weer te rechten.

Eerder vrijdag maakte het schip zwaar slagzij tot een hoek van 21,7 graden. Inmiddels is dat teruggelopen tot zestien graden. Er zijn meer pompen ingezet, waardoor het water sneller uit het ruim kan worden gepompt.

Politiechef Jon Steven Hasseldal is voorzichtig optimistisch. "Dit is een positieve ontwikkeling, maar het is nog niet voorbij." Hoewel niet alle gaten in de romp van het schip gedicht konden worden, wordt er meer water uit het schip gepompt, dan erin loopt.

De brand op het schip kostte donderdag aan twee bemanningsleden het leven. Twaalf mensen raakten gewond. Meer dan 250 mensen moesten van het schip worden geëvacueerd.


Vooruitgang bij stabiliseren Noors cruiseschip (Foto: Novum)

Kluizen vol softdrugs gevonden in Amsterdam

In een Amsterdamse loods is de politie vrijdagavond op een aantal kluizen gestuit met daarin een flinke hoeveelheid softdrugs. De voorraad is vermoedelijk bestemd voor de verkoop in coffeeshops, meldt de politie.

Bij onderzoek in de loods aan de Twiskestraat vonden agenten een afgesloten ruimte. Daarin bleken meerdere kluizen te staan waarin hasj, joints en henneptoppen zaten. De eigenaren van de loods, een man en een vrouw van 68 en 70 jaar oud, zijn aangehouden.

De politie hield donderdagavond in dezelfde straat drie mensen aan voor de teelt van hennep. De verdachten pleegden bij hun aanhouding verzet tegen de agenten. In het pand en in de tuin werden 28 hennepplanten aangetroffen. De politie kwam de kleine kwekerij op het spoor door een tip.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - NAC Breda

NAC Breda heeft de eerste zege van het seizoen behaald. De Bredase ploeg won vanavond uit bij N.E.C. Nijmegen met 1-2. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.


N.E.C. Nijmegen

1 - 2

NAC Breda

 2' Nuytinck
   64' Schalk
 67' Bayram
 
 Gele kaart: Nuytinck, (N.E.C. Nijmegen), Bayram, Schalk, Janse, (NAC Breda)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Will
Nuytinck
Van Eijden
Amieux
Vadócz
Koolwijk
Foor (Grootfaam/83)
George (Zeefuik/70)
Platje
Schöne (Nijland/70)
  Ten Rouwelaar
Koenders (Janse/64)
Botteghin
Luijckx
Gorter
Gudelj
Gillissen (Buijs/85)
Schilder
Lurling
Schalk (Bonevacia/73)
Bayram


Leroy George (N.E.C.) in duel met Donny Gorter (NAC) (Foto: Pro Shots)

Tareq Salahi gaat scheiden door foto penis

Tareq Salahi is gescheiden van zijn vrouw Michaele Salahi, die nu met de gitarist van Journey, Neal Schon gaat. Schon had Tareq een kiekje van een penis opgestuurd.

Tareq heeft als reden voor de scheiding overspel en losbandigheid opgegeven. "De minnaar (Neal) had een e-mail naar mij toe gestuurd met daarin een bijlage van een afbeelding waarop een penis te zien was." zo valt te lezen in de scheidingspapieren.

Volgens Tareq bedreef zijn vrouw al een aantal maanden de liefde met Schon. De band Journey heeft ook schuld aan de scheiding voor Tareq, alle kosten voor zijn ex werden door de band betaald.

[DC] Nalbandian zet Argentinië op voorsprong

David Nalbandian heeft de Argentijnse tennisploeg op voorsprong gezet in de halve finale van de Daviscup tegen Servië. De routinier was in Belgrado te sterk voor Viktor Troicki, de vervanger van de Servische kopman Novak Djokovic. Nalbandian won de eerste partij in vier sets: 6-4, 4-6, 6-2 en 6-3.

Juan Martin del Potro bezorgde de Argentijnse tennissers vanavond het tweede punt door Janko Tipsarevic in drie sets te verslaan: 7-5, 6-3 en 6-4.

Argentinië kan de ontmoeting morgen in het dubbelspel al beslissen. De Servische tennissers veroverden vorig jaar de Daviscup.

Nalbandian zet Argentinië op voorsprong
Nalbandian zet Argentinië op voorsprong (Foto: ANP)

'Paleis' Winston Bogarde voor prikkie geveild

Het landhuis van oud-profvoetballer Winston Bogarde in het Amsterdamse Osdorp is vrijdag voor 1,1 miljoen euro geveild. Het gigantische pand stond al vier jaar te koop, maar de hypotheekprijs van 2,8 miljoen euro had niemand ervoor over.

De 40-jarige ex-international, die als verdediger voor het Nederlands elftal uitkwam en daarnaast onder contract heeft gestaan bij Ajax, AC Milan, Barcelona en Chelsea, kon zijn financiële verplichtingen niet meer nakomen. In mei ging al een ander huis van hem onder de hamer, en ook een penthouse in IJburg wordt geveild.

Het 900 vierkante meter grote 'paleis' aan de Osdorperweg werd aangeprezen als het grootste huis van Amsterdam. Het herbergt onder meer een feestzaal van 300 vierkante meter, negen kamers, een zwembad en een whirlpool, en staat op ruim drieduizend vierkante meter eigen grond. In 2007 bedroeg de aanvankelijke vraagprijs 3,5 miljoen euro.

Notaris Vic van Heeswijk, die de zaak afwikkelt, wilde niet veel kwijt over de achtergrond van de veiling. "Maar banken laten niet zomaar huizen veilen. Het gaat bijna altijd om mensen die niet communiceren, naar een ver land zijn vertrokken of grote schulden hebben."

Voormalig huis Winston Bogarde 
Voormalig huis Winston Bogarde (foto: Google Maps)

Grosjean test met oude Renault

Romain Grosjean heeft deze week om zich voor te bereiden op de reserverol bij Lotus Renault GP in een oude Formule 1-bolide kunnen testen. De GP2-kampioen mocht met de R29 uit 2009 zich twee dagen lang uitleven op het circuit van Valencia en kwam in die tijd tot 600 kilometer.

"Het was fantastisch om weer met een Formule 1-wagen te kunnen rijden. Het doel was om weer vertrouwd te raken met de auto. We hebben een paar kwalificatieruns gedaan en een paar langere runs. Ook hebben we pitstops geoefend. Ik ben erg tevreden over hoe de testdagen zijn verlopen en heb erg genoten van de samenwerking met het team. Het was een ander gevoel dan in 2009, doordat ik nu wat meer ervaring heb. Het waren twee leuke dagen," zei Grosjean.

Tweede tijd ooit Blake op 200 meter

De wereldkampioen op de 100 meter, Yohan Blake, liep vandaag bij de Diamond Leauge-wedstrijd  in Brussel de dubbele afstand en zette daar een topprestatie neer. De Jamaicaan snelde naar 19,26 seconden, achter de 19,19 seconden van Bolt de tweede tijd ooit. De Amerikaan Walter Dix werd met 19,53 seconden tweede, voor de Jamaicaan Nickel Ashmeade die 19,91 seconden nodig had.

Usian Bolt heeft in Brussel de snelste seizoenstijd op de 100 meter laten noteren. De Jamaicaanse wereldrecordhouder snelde op het Belgische canvas naar een tijd van 9,76 seconden waarmee hij 0,02 sneller was dan zijn landgenoot Asafa Powell eerder dit jaar.

Bolt nam hiermee revanche voor zijn diskwalificatie op de 100 meter bij het WK atletiek in Daegu. Achter de Jamaicaan werd zijn landgenoten Nesta Carter in 9,89 seconden tweede en Lerone Clarke derde in 10,05 seconden.

Scholiere doet half footballteam: wedstrijd afgelast

Het jongensfootballteam van Kenwood Bluebirds uit het Amerikaanse Baltimore County hoeft vandaag niet in actie gekomen. De winst is automatisch naar de tegenstander, het jongensteam van Baltimore's Eastern Technical High School, gegaan. De wedstrijd is namelijk afgelast nadat uitlekte dat zes teamleden van Kenwood Bluebirds hetzelfde tienermeisje hadden gepaald.

De enorme gangbang vond plaats met een leerlinge van Kenwood High School op het terrein van de school. De seks vond geheel vrijwillig plaats. Toch leek het de school verstandig de wedstrijd af te gelasten en de punten aan de school in Baltimore te geven.

Een woordvoerder heeft vandaag verklaard dat zeker zes leerlingen direct betrokken waren bij de vrijpartij. Daarnaast wisten andere scholieren van de orgie maar hebben zij wijselijk hun mond gehouden. Tegen alle betrokken leerlingen zijn passende disciplinaire maatregelen genomen.

Mick Harren geeft startschot Dam tot Damloop

Mick Harren geeft zondag het startschot voor de 27e Dam tot Damloop. De Amsterdamse volkszanger doet dat uit naam van Stichting Kika, die zich inzet voor onderzoek naar kinderkanker.

"Ik ben apetrots dat ik hiervoor ben gevraagd en al helemaal uit naam van Kika (Kinderen Kankervrij), waarvoor ik mij al jaren inzet", laat Harren weten. De zanger wordt bij het verrichten van de opening bijgestaan door onder anderen Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur Bartho Braat.

De Dam tot Damloop is het grootste hardloopevenement van Nederland. De veertigduizend deelnemers starten in Amsterdam en eindigen in Zaandam.

Salaris directeuren goede doelen online

Ruim honderd goededoelenorganisaties gaan de salarissen van de directeuren op internet zetten. Ze willen open zijn over de beloning van het topmanagement. Dat heeft een woordvoerder van de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (VFI) vrijdag gezegd.

De hoogte van de salarissen van directeuren van goede doelen is al jaren onderwerp van discussie. De ongeveer 120 goede doelen die bij de VFI zijn aangesloten spraken eerder al maximumsalarissen af, maar willen nu helderheid bieden over de beloningen. Dat spraken ze vorige week af op een ledenvergadering.

De vereniging denkt niet dat de discussie over de salarissen zal eindigen, maar de organisaties vinden dat ze zich moeten verantwoorden naar hun donateurs. De lijst met salarissen moet over een paar weken op de website van de VFI staan. Dagblad Trouw schrijft zaterdag over het onderwerp.

Bij de branchevereniging zijn organisaties als de Hartstichting, het Astma Fonds, Amnesty International, Greenpeace, KWF Kankerbestrijding en Unicef aangesloten.

Cavendish kopman Britten bij WK wielrennen

Mark Cavendish is de absolute kopman van de Britten bij het wereldkampioenschap wielrennen volgende week in Kopenhagen. De sprinter wordt geacht, ondanks de lastige finishzone, het bij een eventuele groepssprint af te maken.

De renner van HTC-Highroad krijg zeven ervaren landgenoten mee. David Millar, Steve Cummings, Chris Froome, Jeremy Hunt, Ian Stannard, Geraint Thomas en Bradley Wiggins zullen Cavendish onderweg gaan ondersteunen. Millar en Wiggins zullen daarnaast ook in actie komen tijdens de tijdrit.

Gratis naar de film Warrior?

In samenwerking met Entertainment One Benelux nodigt FOK! je van harte uit deel te nemen aan deze prijsvraag, waarmee je kans maakt aanwezig te kunnen zijn bij allereerste vertoning en evenement van de nieuwe bioscoopfilm‘WARRIOR’. 

Op vrijdagmiddag 30 september om 16.00 uur zal deze film in aanwezigheid van prominente MMA (Mixed Martial Arts) sporters (o.a. Ernesto Hoost), pers en genodigden in Pathé Arena worden vertoond. En jij kunt daarbij zijn!

Warrior neemt ons mee in de wereld van Mixed Martial Arts. Twee broers, ex-marinier Tommy (Tom Hardy) en voormalig MMA-vechter Brendan (Joel Edgerton), hebben al jaren geen contact meer met elkaar en hun vader (Nick Nolte). Dat verandert wanneer beide broers besluiten mee te doen aan het grootste MMA toernooi in de geschiedenis. Met ieder hun eigen drijfveren spelen ze het gevecht van hun leven. Daar worden zij met elkaar geconfronteerd en volgt een bloedstollend gevecht. Hoever gaan ze om te winnen?

De recensies vanuit de US zijn in ieder geval lovend:
Five reasons Warrior is your next must-see movie
A Tale of Jacob, Esau and Muscles

MMA MULTIMEDIA SCREENING EVENT 
Datum: 30 september
Inloop: 15.30 uur
Start film: 16.00 uur 

Vanaf 6 oktober in de bioscoop!
www.warriormovie.nl 

WIL (EN KAN!) JIJ BIJ DIT BIJZONDERE EVENT AANWEZIG ZIJN?
Speciaal voor FOK! zijn er 10x2 gastenlijstplaatsen gereserveerd. Dus als je een van de 10 winnaars bent mag je uiteraard iemand meenemen! Zorg dat je wel daadwerkelijk naar het event kunt gaan als je meedoet aan deze prijsvraag en dat je je PM en mail in de gaten houdt de komende dagen, zodat we je kunnen benaderen als je een van de winnaars bent. 

Geef om kans te maken op de gastenlijstplaatsen antwoord op de volgende vraag:

Waar kennen we Joel Edgerton en Tom Hardy respectievelijk van?
- Lord of the Rings en Harry Potter
- Star Wars en Star Trek
- The Expendables en Crank: High Voltage

Het antwoord voer je via deze link in en van 18 t/m 22 september zullen er dagelijks twee winnaars bekend gemaakt worden! Meedoen kan t/m 22 september. Succes!

In het topic in Film, Tv & Radio kun je elke dag kijken of jij bij één van de winnaars hoort.

Devolder niet blij met nieuw parcours 'Vlaanderen'

Stijn Devolder is niet blij met het vernieuwde parcours van de Ronde van Vlaanderen. De winnaar van de edities van 2008 en 2009 vindt dat Vlaanderens Mooiste zijn charme kwijt is geraakt.

"Ik mag nog tienmaal in Oudenaarde winnen, maar dit zal nooit meer hetzelfde gevoel geven als finishen op die baan in Meerbeke," aldus de 32-jarige renner van Vacansoleil. "Dat we nu driemaal de Oude Kwaremont en de Paterberg krijgen in volle finale is misschien wel helemaal in mijn voordeel. Toch ben ik van mening dat de organisatoren een foute keuze maken door de oude finale zomaar te vervangen. De Muur van Geraardsbergen en de Bosberg kan je niet wegcijferen uit de Ronde."


Devolder (hier bij zijn eerste winst in Vlaanderen) niet blij met nieuw parcours. (Foto: Pro Shots)

Springruiters vierde op EK

De Nederlandse springruiters zijn op de Europese kampioenschappen in Madrid vierde geworden in de landenwedstrijd. Een klassering die voldoende is voor plaatsing voor de Olympischer Spelen. De titel ging naar Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië  eindigden als tweede en derde.

Nederland ging na gisteren nog aan de leiding, maar slaagde er vandaag niet in die positie vast te houden. Eric van der Vleuten kwam vandaag als eerste in actie, maarmaakte twee springfouten. Zijn zoon Maikel ging zelfs op drie hindernissen in de fout. Hiermee verspeelde men de direct de leiding op Duitsland en werd ook het gat met de Fransen en Britten klein.

Gerco Schröder ging vervolgens foutloos rond waarmee een ticket voor Londen veilig was. Als laatste kwam Jeroen Dubbeldam in actie. De olympisch kampioen van 2000 kon Nederland heet zilver bezorgen als hij foutloos bleef, één fout zou brons betekenen. Echter kwam er op twee hindernissen een balk naar beneden waardoor Nederland naast het podium terecht kwam. 

Van der Vaart staat voor rentree

Tottenham Hotspur hoopt overmorgen, in de wedstrijd tegen Liverpool, weer te kunnen beschikken over Rafael van der Vaart. Van der Vaart stond de afgelopen weken aan de kant met een hamstringblessure.

"Rafa is zondag mogelijk inzetbaar”, zei manager Harry Redknapp vandaag na de training. Met William Gallas, Sandro, Michael Dawson, Steven Pienaar en Aaron Lennon zit de ziekenboeg van de Spurs aardig vol.

Rutten: "Duel tegen Ajax wordt beslist op details"

PSV heeft een wisselvallige week achter de rug. Vorige week speelde de Eindhovenaren ternauwernood gelijk tegen VVV-Venlo en gisteren werd er, in het kader van de Europa League, maar nipt gewonnen van Legia Warschau. Zondagmiddag wacht er een nieuwe krachtmeting; Ajax komt dan op bezoek.

Volgens trainer Fred Rutten moet de selectie het belang van de wedstrijd tegen Ajax onder ogen zien. "We kunnen een nieuwe stap maken met dit team en zullen er alles aan doen om drie punten in eigen huis te houden. Daarbij zullen we van eigen kracht uitgaan," liet hij tijdens het wekelijkse perspraatje weten. "Dit zijn wedstrijden waar je naar toe leeft. Voor Nederlandse begrippen is dit dé krachtmeting. Ik vind het prettig dat we deze thuis spelen. En als wij favoriet zijn voor de buitenwacht, heb ik daar geen problemen mee."

Daarnaast zijn PSV en Ajax volgens Rutten aan elkaar gewaagd. "Zonder twijfel wordt deze wedstrijd beslist op een aantal details," aldus de oefenmeester. "De wedstrijd is voor mij onvoorspelbaar, ik kan moeilijk inschatten wat voor wedstrijd het wordt. We zullen zoveel mogelijk van onszelf uitgaan."

Het is nog maar de vraag of Rutten tegen Ajax over Andreas Isaksson kan beschikken. De Zweed liep afgelopen woensdag, na een botsing tijdens de training, een kneuzing op. Daarnaast behoort Atiba Hutchinson niet tot de selectie. De verdediger moet zeer waarschijnlijk een operatie ondergaan.

Bovendien onthulde Rutten ook al een deel van zijn elftal, dat de wedstrijd tegen Ajax zal beginnen. Zo staat Przemyslaw Tyton in het doel en vertoeft Tim Matavz, die donderdag nog niet wist te imponeren, in de punt van de aanval. Het centrale verdedigingsduo bestaat zeer waarschijnlijk uit Marcelo en Wilfred Bouma. Dat is een tegenvaller voor Timothy Derijck, die hierdoor dus weer op de bank terecht zal komen.

Daarnaast dacht Rutten nog na over de speelwijze op het middenveld. Dit zal echter geen gevolgen hebben voor de voetballers, die daar geposteerd zullen worden. Georginio Wijnaldum, Ola Toivonen en Kevin Strootman zullen deze linie gaan vormen.

Amper nog rokers in New York

Door de vele strenge maatregelen zijn er in New York amper nog rokers. Slechts een op de zeven inwoners (14 procent) rookt nog. Onder de jongeren tot 18 jaar rookt zelfs nog maar 7 procent, meldde het stadsbestuur vrijdag.

De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg, een felle antiroker, verbande recentelijk de sigarettenrook uit restaurants, openbare gebouwen, de meeste werkplekken en zelfs parken en stranden. Tegelijk verhoogde hij de accijns: een pakje kost er nu omgerekend ruim 8 euro.

Amper nog rokers in New York
Amper nog rokers in New York (Foto: ANP)

Bondscoach Van Vliet hunkert naar Nederlandse WK-zege

Leo van Vliet hoopt dat een Nederlander wereldkampioen wielrennen wordt. "Joop Zoetemelk was immers in 1985 de laatste Nederlander die de regenboogtrui om zijn schouders gehangen kreeg", stelt de bondscoach van het Nederlandse wielerteam, dat volgende week op het WK in Kopenhagen in actie komt.

"Ondanks het feit dat we dit jaar niet als topfavoriet starten, wordt het langzaam maar zeker weer eens tijd voor een Nederlandse kampioen", schrijft hij op de website van de Amstel Gold Race.

De bondscoach ziet in de Belg Philippe Gilbert, de Brit Mark Cavendish en de Noor Edvald Boasson Hagen de favorieten voor de overwinning. "Het parcours én de aankomst liggen deze heren wel. Het laatste stuk gaat immers licht omhoog."

De bondscoach acht Nederland alleen kansrijk als de wedstrijd niet uitdraait op een massasprint. "De koers moet vroegtijdig hard gemaakt worden. Dan hebben wij als Nederland kansen, want die liggen er zeker. Maar ik zeg maar zo: je weet nooit hoe een koe een haas vangt."

Libische VN-zetel naar Nationale Overgangsraad

De zetel van Libië in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wordt overgedragen aan de Nationale Overgangsraad. Een resolutie met deze strekking werd aangenomen met 114 stemmen voor en 17 stemmen tegen. Er waren vijftien onthoudingen.

Een groep Latijns-Amerikaanse landen was tegen de overdracht van de zetel aan de opstandelingen. Een aantal Afrikaanse landen wilde de stemming over de resolutie uitstellen.

Quick-Step legt tijdrijders Grabsch en Rabon vast

Frantisek Rabon en Bert Grabsch rijden de komende twee seizoenen voor Omega Pharma-Quick-Step. Dat heeft de Belgische fusieploeg vrijdag bekendgemaakt. De twee wielrenners komen over van HTC-Highroad, dat na dit seizoen uit het wielerpeloton verdwijnt.

Manager Patrick Lefevere is zeer content met het vastleggen van het tweetal. "Frantisek en Bert zijn twee uitstekende teamspelers. Ze hebben het intellect om zelf te winnen, maar kunnen ook hun teamgenoten in een winnende positie manoeuvreren."

Grabsch en Rabon staan beiden bekend als tijdritspecialisten. De 36-jarige Grabsch kroonde zich in 2008 in Varese zelfs tot wereldkampioen. De negen jaar jongere Rabon werd driemaal Tsjechisch nationaal kampioen tijdrijden en won in 2009 de proloog van de Ronde van Romandië.

Omega Pharma-Quick-Step legde eerder met Tony Martin al een andere tijdritspecialist vast. Ook werden onder meer de gebroeders Peter en Martin Velits gecontracteerd. Ook zij kwamen over van HTC-Highroad.

Geen paspoort meer voor gevaarlijke jongeren

Een jongere tussen de 12 en 16 jaar mag alleen Nederlander worden als dat geen gevaar oplevert voor de goede zeden of de veiligheid van het koninkrijk. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. De maatregel, die al geldt voor 16-plussers, maakt deel uit van een reeks aanscherpingen van de eisen om het Nederlanderschap te verkrijgen.

Een andere aanscherping is dat voortaan iedereen in staat moet zijn om te werken en daarmee genoeg te verdienen. Verder wordt het bezit van meerdere nationaliteiten verder ingeperkt, worden de taaleisen verscherpt en moeten mensen die met een Nederlander zijn getrouwd binnen vijf jaar geïntegreerd zijn.

Onder de oude regels was één paspoort al de norm. Enkele uitzonderingen worden als het aan de regering ligt geschrapt. Zo vervalt de mogelijkheid voor buitenlanders om een Nederlands paspoort aan te vragen als ze met een Nederlander getrouwd zijn, tenzij ze hun oude nationaliteit opgeven.

De taalregels worden met name verscherpt voor mensen die geen Nederlands paspoort hebben, maar wel een lange band met het land hebben. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die in Nederland geboren zijn of al vijftien jaar in het land wonen en met een Nederlander getrouwd zijn. Zij moeten voortaan een taaltoets afleggen.

De aanscherpingen waartoe de regering heeft besloten, volgen uit het regeerakkoord. Het wetsvoorstel wordt nu ter advies voorgelegd aan de Raad van State. Daarna gaat het naar de Tweede Kamer. Volgens het kabinet worden er geen internationale verdragen overtreden met de maatregelen.

Gears of War 3 krijgt 21 wapenskins vanaf begin

Gears of War 3 zal vanaf de launch op 20 september zo'n 21 skins beschikbaar stellen voor je wapens. Voor de skins is nog geen prijs bekendgemaakt maar je zal ze per stuk of in bundels kunnen kopen. Met de skins kan je je eigen wapens lichtelijk aanpassen naar jouw eigen smaak.

De skins zullen verschillende decoratieven gebruiken zoals een bloemetjes- of regenboog-motief. Naast deze motieven zullen er ook enkele geanimeerde motieven beschikbaar zijn. Gears of War 3 zal exclusief zijn voor de Xbox 360 en komt aanstaande dinsdag wereldwijd uit.

GOW3

Russisch talent naar Vacansoleil

De Nederlandse wielerploeg Vacansoleil-DCM heeft de talentvolle Rus Nikita Novikov aangetrokken. De 21-jarige renner ondertekende een contract voor twee jaar, zo maakte de ploeg vrijdag bekend. Novikov, een erkend klimmer, deed dit jaar geregeld van zich spreken bij de beloften.

"Ik zie volgend jaar als een jaar om te leren met een rol als knecht", aldus de Rus. "Ik weet dat ik als prof een lange weg te gaan heb, maar de eerste stap is nu gezet."

Vacansoleil legde eerder al de Nederlandse talenten Barry Markus en Bert-Jan Lindeman vast.

Schoofs niet naar finale in Zagreb

Bibiane Schoofs is er niet in geslaagd de finale van het ITF-toernooi in Zagreb te bereiken. De 23-jarige tennisster was in de halve eindstrijd niet opgewassen tegen de als zevende geplaatste Dia Evtimova. De Bulgaarse zegevierde met tweemaal 6-3. Evtimova mag nu met de Russin Anastasia Pivovarova strijden om de eindzege in de Kroatische hoofdstad.

Schoofs zorgde in de kwartfinale nog voor een grote verrassing door de nummer één van de plaatsingslijst, Kristina Barrois, te verslaan, maar haalde een ronde later niet haar niveau. "Mijn zenuwen zaten me in de weg vandaag", twitterde ze. "Jammer, maar ik mag terugkijken op een goed toernooi."

Kittel wint Kampioenschap van Vlaanderen

De 96e editie van het kampioenschap van Vlaanderen in gewonnen door Marcel Kittel. De Duitser van Skil-Shimano was in de straten van Koolskamp in de sprint sneller dan zijn landgenoot André Greipel. De Belg Michael Van Staeyen werd derde.

Kittel is de opvolger van de Australiër Leigh Howard, die vorig jaar de sterkste was in de koers. Met zijn winst zet Kittel tevens in op het kopmanschap tijdens het wereldkampioenschap wielrennen volgende week in Kopenhagen. Daarin is ook Greipel zijn opponent.

Pippa Middleton ongeschoren over straat

Pippa Middleton heeft zich deze week van haar slechtste kant laten zien. De anders zo mooie zus van de aspirant-koningin van Engeland is namelijk gefotografeerd met ongeschoren benen.

Een fotograaf heeft de 28-jarige Engelse woensdag gefotografeerd in Londen. Onder haar rode rokje heeft ze een paar blote benen.

Waar menig vrouw er gelukkig niet over peinst om met behaarde, blote benen over straat te gaan, stond Pippa er blijkbaar niet bij stil. Op de foto's is duidelijk te zien dat haar benen al zeker enkele dagen geen scheermes hebben gezien.

Nederland houdt van horrorvakantie

Nederlanders lopen wel warm voor een vakantie op een tropisch horroreiland. De horrorgame Dead Island, die zich afspeelt in een tropische vakantieresort, is deze week de bestverkochte game van Nederland. De versie voor de PlayStation 3 staat op de eerste plaats, gevolgd door die voor de Xbox 360. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. De top drie wordt afgesloten door het schietspel Resistance 3 voor de PlayStation 3.

Vorige week kwam Dead Island de Nederlandse verkooptoptien binnen op de vierde en vijfde plaats. Het spel was in zijn eerste week in de Benelux uitverkocht. Toen werden volgens uitgever Deep Silver veertigduizend exemplaren verkocht. Voor Deep Silver is de game de grootste hit die het ooit zelf heeft uitgegeven en gedistribueerd.

De nummer een van vorige week, de actieracegame Driver: San Francisco, staat op de vierde plaats. De pc-versie van Dead Island is een nieuwkomer in de verkooptoptien en staat op de vijfde plek. De tweede en laatste nieuwe binnenkomer is Star Fox 64 3D voor de Nintendo 3DS. Deze actiegame staat op de zevende plaats.

01. Dead Island (PlayStation 3)
02. Dead Island (Xbox 360)
03. Resistance 3 (PlayStation 3)
04. Driver: San Francisco (PlayStation 3)
05. Dead Island (pc)
06. Call of Duty: Black Ops (PlayStation 3)
07. Star Fox 64 3D (Nintendo 3DS)
08. Deus Ex: Human Revolution (PlayStation 3)
09. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)
10. Killzone 3 (PlayStation 3)


Nederland houdt van horrorvakantie

[DC] Spanje op rozen tegen Frankrijk

Spanje heeft in de Davis Cup-ontmoeting tegen Frankrijk op de eerste dag hard toegeslagen. In de halve finale van het landentoernooi staat het al 2-0 waardoor nog één zege nodig is om de finale te bereiken.

Op het gravel in Cordoba toonde de nummer twee van de wereld Rafael Nadal geen enkel mededogen met de Fransman Richard Gasquet: 6-3, 6-0 en 6-1. Ook David Ferrer had geen enkele moeite om zich te ontdoen van Gilles Simon: 6-1, 6-4 en 6-1. Hierdoor kan Spanje als het morgen het dubbelspel wint met Feliciano Lopez en Fernando Verdasco tegenover Michael Llodra en Jo-Wilfried Tsonga zich al plaatsen voor de finale. Servië en Argentinië spelen de andere halve finale.

Ook Ajax voor de rechter om jodenleuzen

Ajax krijgt een kort geding aan zijn broek omdat de club tijdens thuiswedstrijden onvoldoende zou optreden tegen antisemitische spreekkoren. Dat meldt de stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN), die de zaak aanspant. BAN boekte vorige maand een overwinning in een soortgelijke zaak tegen ADO Den Haag.

De rechter oordeelde dat ADO Den Haag meteen had moeten optreden toen in maart antisemitische spreekkoren uitbraken. De club moet dat voortaan wel doen als er een spreekkoor uitbreekt waarin op enige manier het woord 'joden' voorkomt, een aanduiding die ook wel wordt gebruikt om Ajacieden aan te duiden.

Ook Ajax zou zijn verzocht op te treden tegen de bewuste spreekkoren, maar zou daaraan volgens de stichting geen gevolg geven. Ook de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, wordt bij de zaak betrokken. Hij moet volgens BAN naleving afdwingen van het convenant waarin staat dat Ajax moet melden dat kwetsende spreekkoren niet zijn toegestaan.

De Amsterdamse voetbalclub bevestigt in een eerste reactie vrijdagmiddag een brief van BAN te hebben gekregen. "We kennen de stichting, we hebben in het verleden contact met ze gehad." De club liet weten nog geen tijd te hebben gehad de zaak inhoudelijk te bestuderen. "Het kort geding dient in oktober. We spelen zondag tegen PSV. Dat heeft op dit moment even prioriteit."

Als de rechter BAN gelijk geeft, hoeft dat niet te betekenen dat een wedstrijd meteen moet worden stilgelegd. In de Haagse zaak stelde de rechter dat de maatregelen niet meteen merkbaar hoeven te zijn voor het grote publiek. Wel moeten ze steviger worden als de spreekkoren aanhouden. Stillegging is de laatste stap.


Ook Ajax voor de rechter om jodenleuzen (Foto: Novum)

Politie maakt excuses aan ADO Den Haag

De politie Brabant Zuid-Oost heeft excuses aangeboden aan ADO Den Haag vanwege onjuiste berichtgeving na afloop van de voetbalwedstrijd tussen PSV en Legia Warschau donderdag. De politiechef heeft een brief gestuurd naar de Haagse voetbalclub.

De politie verspreidde donderdagavond een persbericht waarin stond dat bij de wedstrijd tweehonderd ADO-supporters op het treinstation van Eindhoven waren tegengehouden en teruggestuurd. Daarmee zou mogelijk zijn voorkomen dat de situatie uit de hand liep.

Achteraf blijkt dat helemaal geen supporters van ADO Den Haag zijn tegengehouden en teruggestuurd, meldt de politie vrijdag. Miscommunicatie ligt daaraan ten grondslag. De politie had informatie gekregen dat er ongeveer tweehonderd Haagse supporters onderweg naar Eindhoven waren. Daarop is de ME naar het station van Eindhoven gegaan, maar er bleken geen supporters te zijn.

De verwarring is ontstaan doordat er bij de politie ook een melding kwam over een groep Poolse supporters die op hetzelfde station in een trein was gestapt. "Door miscommunicatie in de hectiek van het moment zijn deze twee incidenten, die los van elkaar stonden, door de algemeen commandant met elkaar verward."

De politie zegt het te betreuren dat de club en de supporters in een kwaad daglicht zijn gesteld door de foutieve berichtgeving.

Real Madrid boekt hogere omzet en winst

Real Madrid heeft over het vorige seizoen een fors hogere winst geboekt. De Koninklijke zag de winstcijfers over het seizoen 2010-2011 met 32% stijgen naar 32,4 miljoen euro en dat ondanks het uitblijven van grote prijzen zoals de Champions League of de titel in de Primera División.

Ook de omzet van Real steeg behoorlijk, namelijk met 8,6% tot ruim 480 miljoen euro. "De hoogste omzet van alle clubs in de wereld", zei voorzitter Florentino Pérez trots.

[WK Rugby] Overzicht zesde speeldag

Op de zesde dag van het WK stond er maar een wedstrijd, in poule A, op het programma. Thuisland Nieuw-Zeeland nam het op tegen Japan. De vorige keer dat zij elkaar op een WK tegenkwamen was in 1995 en toen was Nieuw-Zeeland duidelijk sterker en zegevierde met ruime cijfers: 145-17. Hieronder een korte samenvatting van de wedstrijd van vandaag en een link naar de beelden.


(Poule A) Nieuw-Zeeland - Japan 83-7

Nieuw-Zeeland begon vastberaden aan de wedstrijd en in de vijfde minuut was het al raak toen Conrad Smith, na een mooie aanval, de eerste try mocht aantekenen. Colin Slade had de juiste schopschoenen aangetrokken en er stond 7-0 op het scorebord. Nieuw-Zeeland was nooit van plan om gas terug te nemen en ze wilden een fraaie pot laten zien. Daar slaagden zij in de eerste helft heel goed in. Zes tries en vier conversies waren goed voor een 38-0 ruststand. Ook in de tweede helft gingen de All-Blacks er tegenaan en pas bij een stand van 57-0 wist Japan iets terug te doen: Hirotoki Onozawa wist een pass te onderscheppen en moederziel alleen kon hij op de doellijn aflopen voor de eerste punten voor Japan. Ook de conversie was goed: 57-7. Hiermee was het ook gebeurd voor Japan en Nieuw-Zeeland liep verder uit tot 83-7.
Samenvatting Nieuw-Zeeland - Japan

Nieuw-Zeeland:
Tries: Smith, Kahui(2), Kaino, Mealamu, Ellis, Slade, SB Williams(2), Toeava, Hore, Nonu, Thomson
Conversions: Slade(9)
Penalties: -
Drop goals: -

Japan:
Tries: Onozawa
Conversions: M. Williams
Penalties: -
Drop goals: -

Stand Poule A:

# Land Gespeeld W G V Voor Tegen Tries voor Tries tegen Bonus Punten
1. Nieuw Zeeland 2 2 0 0 124 17 19 2 2 10
2. Frankrijk 1 1 0 0 47 21 6 2 1 5
3. Canada 1 1 0 0 25 20 3 2 0 4
4. Tonga 2 0 0 2 30 66 3 9 1 1
5. Japan 2 0 0 2 28 130 3 19 0 0

Meer aanvragen bankroet Saab

De Zweedse rechtbank in Vanersborg maakte vrijdag bekend donderdagavond vier faillissementsaanvragen te hebben ontvangen voor het noodlijdende automerk Saab, onderdeel van Swedish Automobile, waarmee het totaal aantal aanvragen uitkomt op zes.

Mogelijk volgen er nog meer. De Zweedse vakbond IF Metall, die circa 1.500 werknemers van Saab vertegenwoordigt, kondigde vrijdag aan een faillissement aan te vragen als Saab in een hoger beroepszaak geen toestemming krijgt voor het aangevraagde uitstel van betaling.

Voorzitter Stefan Lofven van de vakbond stelt in een verklaring dat het faillissement wordt aangevraagd zodat leden gebruik kunnen maken van een loongarantie van de Zweedse overheid.

Leden van IF Metall hadden op 26 augustus hun salaris ontvangen moeten hebben.

Lofven zegt te hopen dat Saab alsnog toestemming krijgt voor uitstel van betaling en onder een curator een eerlijke kans krijgt. De uitspraak in de hoger beroepszaak voor uitstel van betaling volgt begin volgende week.

Maandag dienden de vakbonden Unionen en Ledarna al namens 1.130 werknemers een faillissementsverzoek in.

De aanvraag van Unionen en Ledarna wordt op 26 september behandeld. Beide vakbonden hebben aangegeven hun verzoek te annuleren als het hoger beroep van Saab succesvol is.

Door de financiële problemen ligt de productie bij Saab al sinds april stil. Augustus was de derde opeenvolgende maand dat de salarissen niet op tijd betaald konden worden.

Achter de aanvragen die donderdagavond zijn ingediend zit de leverancier van auto-onderdelen Takata-Petri, een Europese dochter van het Japanse Takata Corp, die onder meer autogordels, airbags en autosturen fabriceert.

De faillissementsaanvragen werden ingediend door onderdelen van Takata-Petri Polen, Roemenie en twee in Duitsland.

Eerder op de dag maakte de rechtbank bekend dat het Zweedse communicatiebureau Edithouse Film Works AB haar faillissementsaanvraag voor Saab, dat woensdag werd ingediend, weer heeft ingetrokken.

Vrijdag werd ook bekend dat de Chinese autodealer Pang Da Automobile Trade Co, die overeenkomsten heeft getekend om samen met Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co te investeren in Saab, van plan is voor $594,9 miljoen aan obligaties te veilen om het werkkapitaal aan te vullen en bankleningen af te betalen.

Saab is van beide Chinese bedrijven afhankelijk voor het oplossen van de liquiditeitsproblemen.

De Zweedse rechter wees het verzoek tot uitstel van betaling vorige week echter af met het argument dat het onzeker is of en zo ja wanneer Pang Da en Youngman toestemming krijgen van de Zweedse en Chinese autoriteiten om in Saab te investeren.


Meer aanvragen bankroet Saab (Foto: Novum)

Brit Froome verlengt contract bij Team Sky

De Brit Chris Froome heeft zijn contract bij wielerploeg Team Sky met drie jaar verlengd. Dat meldt de Britse ploeg vrijdag. De in Kenia geboren Brit rijdt sinds 2010 voor Team Sky.

Froome startte met professioneel wielrennen bij de Zuid-Afrikaanse Konica Minolta-ploeg. Hoewel hij sinds 2008 in het bezit is van een Brits paspoort werd de 26-jarige rijder van Team Sky tijdens de Tour de France van 2008 aangemerkt als Keniaan. Een unieke gebeurtenis, want nog nooit nam een Keniaan deel aan de Tour de France.

Sinds 2009 koerst Froome voor Groot-Brittannië. Zijn beste prestatie uit zijn wielercarrière tot nu toe boekte de Brit dit jaar in Spanje. In de Vuelta eindigde de renner in het algemeen klassement als tweede achter de Spanjaard Juan José Cobo.

Doden gevonden in ondergelopen mijn Wales

Bij de zoektocht naar vier kompels in een ondergelopen kolenmijn in het zuiden van Wales zijn vrijdag de lichamen van drie mijnwerkers gevonden. Dat heeft de Britse politie bekendgemaakt. Naar een vierde mijnwerker wordt nog gezocht.

De kompels werkten op een diepte van negentig meter in de Gleision Colliery-mijn, nabij Swansea. Onduidelijk is nog hoe de overstroming heeft kunnen gebeuren.

Volgens de politie is het lichaam van een van de dode kompels gevonden op het punt tot waar het water reikt in de mijn. Een tweede lichaam werd aangetroffen op de bodem van de mijnschacht. Waar de derde kompel werd aangetroffen is niet bekendgemaakt.


Doden gevonden in ondergelopen mijn Wales (Foto: Novum)

Froger en Joling wel op Jordaanfestival

René Froger en Gerard Joling zijn komend weekeinde wel van de partij op het Jordaanfestival. Het geplande optreden van Gordon en Jeroen van der Boom gaat echter niet door. De burgemeester van Amsterdam vreesde dat de aanwezigheid van alle vier De Toppers riskant veel bezoekers zou trekken.

"Nou, na alle voorbarige geruchten het verlossende woord: we gaan door. Twee Toppers is meer dan geen, dus we zijn happy", laat de organisatie vrijdagmiddag weten via Twitter. "We houden de lol erin, beide dagen worden super."

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Gordon zouden overigens niet gezamenlijk als De Toppers op het podium staan. Gordon, die eerder dit jaar uit het glitterviertal stapte, zou optreden met zijn groep Los Angeles, the Voices. Ook Froger en Joling verzorgen een individueel optreden op het Amsterdamse muziekfestijn.

Strengere eisen voor Nederlanderschap

Vreemdelingen die Nederlander willen worden, moeten aan strengere eisen gaan voldoen. Ze moeten afstand doen van een andere nationaliteit, genoeg verdienen en geen gevaar zijn voor de openbare orde.

Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. Het kabinet wil dat iedereen zo veel mogelijk één nationaliteit heeft. Mensen die met een Nederlander trouwen en erkende vluchtelingen mogen hun oorspronkelijke nationaliteit behouden als ze Nederlander worden.

Strengere eisen voor Nederlanderschap
Strengere eisen voor Nederlanderschap (Foto: ANP)

Kabinet : Boerka strijdig met normen en waarden

Het dragen van een boerka is in strijd met de normen en waarden. Daarom komt er een algemeen verbod op het dragen van gelaatsbedekkende kleding in het openbaar, lichtte minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad toe.

"Een volledig bedekt gelaat, daarvan zeggen we: het past niet in ons maatschappelijk verkeer", zei Donner. "We hebben bepaalde normen, we hebben bepaalde waarden, die handhaven we. Hier is de streep." Het kabinet stemde zoals verwacht in met het 'boerkaverbod'. Het plan lekte eerder al uit.

Het dragen van gelaatsbedekkende kleding is voortaan verboden in openbare gebouwen, onderwijsinstellingen, zorginstellingen en het openbaar vervoer op straffe van een geldboete. Het verbod geldt niet in vliegtuigen en voor passagiers die op doorreis zijn.

Ook geldt een uitzondering voor gelaatsbedekking die noodzakelijk is voor de gezondheid, de veiligheid of het uitoefenen van een beroep of sport. Ook evenementen zoals Sinterklaas en carnaval worden uitgezonderd van het verbod. Ook burgemeesters kunnen een ontheffing verlenen. Het verbod geldt evenmin voor kerken en moskeeën.

Het verbod is volgens de bewindsman niet in strijd met de godsdienstvrijheid. "Je kunt niet voor alles een beroep doen op de godsdienst en zeggen: dit moet kunnen."

De boete wordt maximaal 380 euro, maar het Openbaar Ministerie bepaalt uiteindelijk de hoogte. "Wat de praktijk wordt, is nog afwachten", zegt een woordvoerder van Donner. Het voorstel wordt nu eerst van commentaar voorzien door de Raad van State en komt daarna op de agenda van de Tweede Kamer.

Rutte prijst optreden Veldhuijzen

Het optreden van staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) tijdens het debat over de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) was 'heel sterk'. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De bewindsvrouw kreeg tijdens dat debat een motie van afkeuring aan haar broek van de linkse oppositiepartijen SP, GroenLinks en de PvdA. Aanleiding waren de uitspraken van Veldhuijzen van Zanten dat iedereen met een pgb deze zorg zou behouden. Deze week bleek dat ze die garanties niet kan geven. Reden genoeg voor de partijen om met hun motie te komen, die overigens werd verworpen.

De staatssecretaris zei tijdens het debat dat ze altijd 'naar eer en geweten' haar beleid heeft verdedigd. "Mijn intenties waren zuiver". Ze bood haar excuses aan voor de ontstane verwarring.

Rutte sprak vrijdag van een 'heel goed optreden'. De staatssecretaris heeft volgens hem een 'ontzettend zware portefeuille'. En dat ze in de Kamer uitspreekt dat haar intenties niet goed zijn begrepen, vindt hij heel sterk. Veldhuijzen van Zanten probeert verder met 'onwaarschijnlijk veel passie' haar beleid uit te voeren, aldus Rutte.

Sybrand en Martine blijven MAX-gezichten

Sybrand Niessen en Martine van Os zijn de komende tijd nog te zien bij omroep MAX. De twee hebben vrijdag hun krabbel gezet onder een contract voor onbepaalde tijd, maakt de ouderenomroep bekend.

"Sybrand en Martine zijn inmiddels vaste gezichten bij MAX, we hebben samen al veel mooie programma's gemaakt en dat willen wij in de toekomst heel graag blijven doen", reageert omroepdirecteur Jan Slagter. "Vandaar dat het vandaag een feestelijke dag is, nu zij voor onbepaalde tijd aan MAX verbonden zijn."

Van Os is al vanaf de start van MAX betrokken bij de omroep. Met Niessen is ze sinds 2008 het vaste gezicht van middagprogramma Tijd voor MAX. Van Os maakte onlangs het succesvolle We Zijn Er Bijna voor de omroep, Niessen presenteert programma's als Groeten van MAX en Droomhuis Gezocht.

'Lustdief' steelt gebruikte laarzen van boer

Een melkboer uit Grootegast is jarenlang slachtoffer geweest van een lustdief. De dief pikte tussen 2004 en 2010 gebruikte laarzen uit de melkstal om deze voor zijn seksuele bevrediging te gebruiken. Dat bleek vrijdag tijdens de rechtszaak tegen de 37-jarige dief uit Ferwerd.

Hij zegt een seksuele kick te krijgen van de geur van gebruikte mannenlaarzen. Opmerkelijk genoeg zette hij altijd andere laarzen terug in de stal, die hij vies had gemaakt in een poging de diefstal te verdoezelen.

De boer ging niet akkoord met deze bijzondere ruilhandel en hing uiteindelijk zelfs een camera op om de dief te betrappen. De politie vond vervolgens tien paar gestolen laarzen terug op de zolder van de lustdief. Die kreeg van de rechter een boete opgelegd van 1000 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk.

'Lustdief' steelt gebruikte laarzen van boer
'Lustdief' steelt gebruikte laarzen van boer (Foto: ANP)

Identiteitsfraude harder aangepakt

Het wordt strafbaar om een rijbewijs van een ander te gebruiken. Dat is een van de maatregelen waarmee het kabinet identiteitsfraude verder wil indammen. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met de voorstellen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Het is al strafbaar om reisdocumenten van een ander te gebruiken. Door de uitbreiding met andere identiteitsbewijzen wordt het makkelijker om zogeheten 'lookalike'-fraude aan te pakken, waarbij mensen zich legitimeren met een identiteitsbewijs van een persoon die op hem lijkt.

Ook de toegangspas voor bijvoorbeeld een vliegveld of overheidsinstelling die tevens de functie heeft van identiteitsbewijs, vallen onder het voorstel. Evenals de pas waarmee politieagenten zich naar burgers toe legitimeren.

Het wordt ook strafbaar wanneer mensen gebruik blijven maken van reisdocumenten of andere identiteitsbewijzen waarvan hij al eerder aangifte heeft gedaan wegens diefstal of vermissing. Dit met als doel om te kunnen frauderen. Ook het doorverkopen van nieuwe documenten aan een ander wordt strafbaar.

De maatregelen zijn een antwoord op de creativiteit van fraudeurs. Omdat de veiligheid van identiteitsbewijzen sterk is verbeterd, is het steeds aantrekkelijker om te frauderen met echte documenten.

Tenslotte pakt het kabinet fraude met biometrische identiteitsbewijzen aan. Dan gaat het om mensen die zich laten opereren aan hun vingertoppen of gezicht om zich zo een nieuwe identiteit aan te meten of om personen die bewust hun vingertoppen verminken, waardoor hun vingerafdrukken niet langer kunnen worden gebruikt voor identificatie.

Orkaanwaarschuwing voor kust Newfoundland

Canada heeft vrijdag een orkaanwaarschuwing doen uitgaan voor de kust van het eiland Newfoundland nu orkaan Maria vanuit de Atlantische Oceaan gevaarlijk dichtbij komt. Op sommige plekken langs de kust is een waarschuwing voor een tropische storm van kracht.

Maria behaalt windsnelheden van honderddertig kilometer per uur en bevindt zich momenteel op zo'n duizend kilometer ten zuidwesten van Cape Race, dat op Newfoundland ligt. De orkaan verplaatst zich met zeventig kilometer per uur noordwaarts.

Rutte: Aanpassen Gouden Koets bizar

Het voorstel van de SP en GroenLinks om een in hun ogen onwelgevallige tekening van de Gouden Koets te halen is 'bizar'. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Bizar, echt bizar."

Op de gewraakte afbeelding is te zien dat halfnaakte zwarte mannen en vrouwen hun rijkdommen overhandigen aan het koningshuis. Deze afbeelding onder het kopje 'Hulde der Koloniën' zou volgens onder anderen Harry van Bonmmel (SP) en Mariko Peters (GL) 'grote weerstand' oproepen, omdat het herinnert aan een 'gruwelijke periode' in de Nederlandse geschiedenis. Het paneel hoort volgens hen thuis in het museum.

De Rijksvoorlichtingsdienst liet eerder op de dag al weten dat dit niet gebeurt. Premier Rutte herhaalde dat nog maar eens. "We gaan niet de geschiedenis herschrijven door de Gouden Koets te vernielen."

Snackbarhouder veegt overvaller de tent uit

Een snackbarhouder heeft donderdagavond in Kerkrade met een bezem een overvaller met een lang mes zijn tent uit gejaagd. De 55-jarige man was rond 22.00 uur zijn zaak aan de Pricksteenweg aan het vegen toen de overvaller binnen kwam lopen, meldt de politie.

De overvaller eiste met een lang mes geld op. De snackbarhouder zette volgens de politie zijn houten wapen in en verjoeg de overvaller in luttele seconden uit zijn eettent. De dader is nog zoek.

Man vermoord in Groningen

In Groningen is vrijdag rond het middaguur en dode man gevonden. "Gezien de sporen kunnen we ervan uitgaan dat hier sprake is van een misdrijf", zegt een politiewoordvoerder.

Een bewoner van een portiekwoning vond het lichaam bij de ingang van het complex op de hoek van het Gedempte Zuiderdiep en de Schoolholm. De buurt wordt volgens de woordvoerder omschreven als het 'epicentrum van de prostitutie in Groningen'. "Het gonst dan ook van de geruchten dat het slachtoffer banden heeft met de prostitutie, maar daar kan ik nog niets van bevestigen."

In de buurt is het volgens hem een komen en gaan van hoerenlopers. Er zijn dan ook veel mogelijke getuigen. "We zijn nu bezig met het horen van getuigen en dat levert heel wat wilde verhalen op. Het wordt nog een hele klus hier uit te halen wat er nou echt is gebeurd."

Laatste gewonde Nederlander Pukkelpop naar huis

De laatste Nederlander die gewond raakte door het noodweer tijdens het Belgische muziekfestival Pukkelpop in Hasselt, is ontslagen uit het ziekenhuis. Bijna een maand na de storm mocht de festivalganger woensdag naar huis. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Bij het noodweer op 18 augustus raakten in totaal zes Nederlandse gewond, van wie drie ernstig. Vijf Belgen overleefden de storm niet door omvallende tenten en bomen. In totaal raakten 150 mensen gewond.


Laatste gewonde Nederlander Pukkelpop naar huis (Foto: Novum)

NS: Veel veranderingen in Randstad door meer Fyra's

De nieuwe dienstregeling van NS bevat vooral in de westelijke Randstad veel wijzigingen. Dat komt doordat de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en het zuiden meer gebruikt gaat worden. De grootste passagiersvervoerder van Nederland maakte de contouren van de nieuwe dienstregeling vrijdag bekend. De NS rekent op een reizigersgroei van twee procent.

De tot nu toe verlieslatende Fyra moet in de loop van 2012 gaan rijden met nieuw materieel, waarmee de hogesnelheidslijn ook echt voor hoge snelheden gebruikt kan worden. Tussen Amsterdam en Rotterdam kunnen reizigers dan vijf keer per uur in een Fyra instappen. Nu is dat nog twee keer. Net als in de huidige dienstregeling rijdt de trein daarna twee keer per uur door naar Breda.

Zeeland wordt in de nieuwe dienstregeling volgens NS beter ontsloten. De intercity tussen Vlissingen en Amsterdam gaat voortaan twee keer per uur rijden. Wel stopt de intercity in Zeeland op alle stations, worden in de Randstad meer stations aangedaan, en rijdt de trein niet langer via Schiphol maar via Haarlem. Het hele traject duurt dan twintig minuten langer. Wie sneller van Vlissingen naar Amsterdam wil, moet overstappen.

De extra stops in de Randstad komen volgens het treinbedrijf vooral het 'stadsgewestelijk vervoer' ten goede. Intercity's gaan stoppen op de stations Rotterdam Blaak, Schiedam Centrum en Den Haag Laan van NOI. Daar kan worden overgestapt op de metro en de Randstadrail.

De extra verbinding naar Zeeland wordt mogelijk gemaakt doordat de Fyra in de nieuwe dienstregeling voor het eerst de grens over gaat. Een keer per uur rijdt de hogesnelheidstrein door naar Brussel. Daarmee komt de huidige intercityverbinding vanuit Amsterdam via Roosendaal ondanks haar populariteit te vervallen. De tijdswinst over het hele traject bedraagt iets meer dan een uur.

Tussen Den Haag Centraal en Schiphol rijdt in de nieuwe dienstregeling vier keer per uur een intercity. Twee daarvan rijden door naar Lelystad. Daarmee gaat volgens een woordvoerder van NS een oude wens van Den Haag in vervulling. Ook voor de mensen in de polder biedt de nieuwe verbinding voordeel. Zij kunnen volgens de woordvoerder voortaan zonder overstappen naar Den Haag.

De Fyra gaat bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling op 11 december nog niet meteen vaker rijden. Het benodigde materieel wordt vanaf dit najaar geleverd. Pas daarna begint de opleiding van het personeel. Ook een aantal aangekondigde andere wijzigingen gaat daarom nog niet meteen in.

De NS ziet de nieuwe dienstregeling als het sluitstuk van wijzigingen die in 2007 werden ingezet. De nieuwe dienstregeling is voorgelegd aan consumentenorganisaties verenigd in het Locov. Vanaf 7 oktober is de volledige dienstregeling, zoals die op 11 december ingaat, op internet te raadplegen.


Veel veranderingen in Randstad door meer Fyra's (Foto: Novum)

Pieter Post krijgt eigen 3D-film

De bekende kinderserie Pieter Post is 30 jaar oud en daarom krijgt 's werelds bekendste postbode zijn eigen film in 3D. De van oorsprong Britse postbezorger is vanaf volgend voorjaar te zien in Postman Pat: The Movie - You Know You're the One, schrijft de BBC.

Enkele grote Britse namen hebben al getekend voor een stemmenrol, waaronder Doctor Who-acteur David Tennant, en Rupert Grint en Jim Broadbent, beiden bekend uit de Harry Potter-films. Stephen Mangan, bekend van de film Billy Elliott en talloze optredens op de Britse tv, doet de stem van de postbode.

"Ik vind het geweldig dat ik de bekendste postbode ter wereld mag spelen in zijn filmdebuut", zegt Mangan. "Toen ik echter tegen mijn 3-jarige zoontje zei dat ik Postman Pat ging spelen, zei hij: niet waar papa, doe niet zo gek."

Het verhaal, geproduceerd door hetzelfde team als de tv-serie, gaat over Pieter Post die meedoet aan een talentenshow op tv. Al gauw dreigt hij ondergedompeld te worden in de harde wereld van kijkcijfers, roem en geld.

'James Brown werd vermoord'

Soullegende James Brown is volgens zijn voormalig woordvoerder Jacque Hollander vermoord. Zij heeft een privédetective ingehuurd om de dood van Brown te onderzoeken, vertelt ze aan het Amerikaanse tijdschrift The Globe.

Hollander accepteert niet dat de zanger in 2006 gestorven is aan een hartaanval, maar gelooft dat hij is vermoord. De reden waarom zij dit denkt, is niet bekend. Hollander zegt bovendien bedreigd te zijn met de dood, nadat zij haar twijfels openbaar heeft gemaakt en ze is hierdoor gedwongen onder te duiken.

Browns schoonzoon Darren Lumar, die in november 2008 overleed, is volgens Hollander ook vermoord. Lumar vertelde in datzelfde jaar in een tv-programma dat hij zo zijn twijfels heeft over de doodsoorzaak van Brown. "Er is geen bot in mijn lichaam dat gelooft dat mijn schoonvader is overleden aan een hartaanval."

Volgens de voormalig woordvoerder is Lumar vermoord, omdat hij te veel wist. "Hij wilde de waarheid naar buiten brengen over wat er met James Brown is gebeurd." Brown stierf in 2006 op eerste kerstdag op 73-jarige leeftijd, nadat zijn hart ermee ophield.

Ni no Kuni komt naar het Westen

Akihiro Hino, de baas van uitgever Level 5, heeft eindelijk bevestigd dat Ni no Kuni: Queen of the White Ashes naar het Westen komt. Dit spel van Level 5 is een samenwerking met de Japanse animatiestudio Studio Ghibli, bekend van Spirited Away, My Neighbour Totoro en Howl's Moving Castle.

Vorig jaar is de Nintendo DS-versie van Ni no Kuni al in Japan uitgebracht. De PlayStation 3-versie komt 17 november uit in Japan en ook is aangekondigd dat er een DLC-uitbreiding al in de maak is. De Engelstalige PlayStation 3-versie is nu bevestigd en deze zal begin volgend jaar in Amerika uitkomen. Of wij Europeanen moeten gaan importeren of dat het spel in Europa ook uitgegeven gaat worden is onbekend.

De preview van Ni no Kuni kun je hier lezen.

Ni no Kuni

Ook justitie onderzoekt zaak Longo

Na de Franse wielerbond is nu ook de Franse justitie een onderzoek begonnen naar de dopingzaak rond Jeannie Longo. Dat meldt de Franse sportkrant l'Équipe vandaag. Longo's man Patrice Ciprelli zou in 2007 epo hebben aangekocht voor zijn vrouw. Met die onthulling kwam l'Équipe eerder deze week op de proppen.

Het parket van Grenoble heeft de zaak opgepikt. Dopinghandel en gebruik zijn in Frankrijk strafbaar.

Longo kwam vorige week al in opspraak omdat ze drie keer binnen achttien maanden een verkeerde verblijfplaats had opgegeven. Dat is voldoende om geschorst te worden. De inmiddels 52-jarige wielrenster won in haar ruim dertig jaar lange carrière 59 Franse titels en dertien wereldtitels.

De Boer neemt Lukoki mee naar Eindhoven

Jody Lukoki speelt mogelijk zondag mee met Ajax tegen PSV. De snelle linksbuiten van Jong Ajax is voor trainer Frank de Boer een van de kandidaten om de geblesseerde Miralem Sulejmani te vervangen. Ook Thulani Serero zou als vervanger kunnen dienen, maar dan als valse linksbuiten. Eventueel zou zelfs Kolbeinn Sigthorsson aan de flank kunnen worden geposteerd.

PSV-trainer Fred Rutten kan mogelijk niet over reservedoelman Andreas Isaksson beschikken. De Zweed is na een botsing op de training van woensdag geblesseerd en dus een twijfelgeval. Ook de oefenmeester van de Eindhovenaren past zijn team niet aan aan de tegenstander. "We kunnen een nieuwe stap maken met dit team en zullen er alles aan doen om drie punten in eigen huis te houden. Daarbij zullen we van eigen kracht uitgaan."

Rutten denkt dat zijn ploeg voor veel mensen favoriet is. "Dit zijn wedstrijden waar je naar toe leeft. Voor Nederlandse begrippen is dit dé krachtmeting. Ik vind het prettig dat we deze thuis spelen. En als wij favoriet zijn voor de buitenwacht, heb ik daar geen problemen mee."

Opnieuw gênante onthulling over Berlusconi

De Italiaanse zakenman Gianpaolo Tarantini heeft in het verleden zo'n dertig meisjes opgetrommeld om feestjes in huizen van Silvio Berlusconi op te luisteren. Dat hebben Italiaanse aanklagers gezegd. De meisjes zouden op basis van hun uiterlijk en leeftijd zijn geselecteerd en sommigen zouden betaald zijn om seks te hebben met de Italiaanse premier.

Volgens de aanklagers heeft Tarantini de 'jonge, tengere' meisjes tussen 2008 en 2009 geronseld. Hij vertelde de meisjes wat ze moesten dragen en hoe ze zich moesten gedragen op de feestjes.

Berlusconi is zelf geen verdachte in de zaak tegen Tarantini. De onthullingen zijn echter de zoveelste gênante onthulling over de premier. Het onderzoek naar de zakenman is nu afgerond, aldus de aanklagers.

"Italië verdient beter", aldus het redactioneel commentaar van de Italiaanse krant La Stampa vrijdag.


Opnieuw gênante onthulling over Berlusconi (Foto: Novum)

Wederom ritzege Boom in Groot-Brittannië

Lars Boom heeft de zesde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De Nederlander van Rabobank was de sterkste van een kopgroep van zo'n twintig renners die op de laatste klim van de dag weg waren gereden bij het peloton.

Boom verstevigde met de dagwinst zijn leiding in het algemeen klassement. Dit mede doordat de nummer twee van het klassement, Geraint Thomas, niet in de groep aanwezig was.

Jubileumeditie van TES: Oblivion op komst

Bethesda gaat een speciale editie ter ere van de vijfde verjaardag van The Elder Scrolls IV: Oblivion uitbrengen. Deze zal vanaf 23 september te koop zijn.

De Europese versie bevat naast The Elder Scrolls IV: Oblivion de volgende uitbreidingen en extra's:

  • Knights of the Nine-uitbreiding
  • Shivering Isles-uitbreiding
  • Oblivion Map: een kaart van Cyrodiil en de Shivering Isles in kleur
  • Een bonus-disc met daarop een 'The making of' van het spel

In de Benelux krijgen we als extra bonus een voucher die goed is voor vijf euro korting op The Elder Scrolls V: Skyrim. De Xbox 360- en PlayStation 3-versies hebben een adviesprijs van €29.99, terwijl de Windows-versie €19.99 gaat kosten.

The Elder Scrolls IV: Oblivion

Waxinelichthouderwerper wordt gedwongen opgenomen

Erwin L., de man die vorig jaar tijdens Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, moet naar een psychiatrisch ziekenhuis. Dat bepaalde de Haagse rechtbank vrijdag. De rechters verklaarden hem volkomen ontoerekeningsvatbaar. Hij krijgt dus geen straf opgelegd. De rechters volgen hiermee de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De advocaat van L., Mariëlle van Essen, liet vrijwel onmiddellijk weten dat haar cliënt hoger beroep aantekent tegen de gedwongen behandeling, die maximaal een jaar duurt. De behandeling van de 30-jarige man begint in afwachting van het hoger beroep nog niet. Hoogstwaarschijnlijk wordt zijn voorlopige hechtenis gedurende die tijd verlengd.

De 30-jarige L. zit al bijna een jaar vast. Op 21 september gooide hij een waxinelichthouder naar de voorbijrijdende Gouden Koets. Daar zaten op dat moment koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima in. Ze waren op weg naar de Ridderzaal, waar de koningin de Troonrede zou voorlezen.

De rechtbank deed vroeger uitspraak dan gebruikelijk. Als de uitspraak zoals gebruikelijk twee weken na de zitting zou hebben plaatsgevonden, zou dat samenvallen met Prinsjesdag. Dat werd in dit geval onwenselijk geacht.

Het OM zei dit voorjaar al dat L. gedwongen moest worden genomen. De rechtbank oordeelde toen dat hij eerst naar het Pieter Baan Centrum moest om te worden onderzocht. Dat L. nu alsnog moet worden behandeld, stemt justitie dan ook tevreden.

De Boer wil 'kloofje' slaan met PSV

Frank de Boer denkt dat PSV de komende tijd alleen maar beter zal worden. Daarom wil de trainer van Ajax de Eindhovenaren zondag op een achterstand van zes punten zetten.

"We hebben de intentie om in Eindhoven te winnen", kijkt de trainer vooruit naar het duel met PSV. "In dat geval slaan we een kloofje." De Boer zegt onder de indruk te zijn van PSV. "Ze hebben erg goed ingekocht en Dries Mertens steekt natuurlijk in een heel goede vorm."

"Ik denk ook dat PSV de komende tijd alleen maar beter wordt", vervolgt hij tegen het ANP. "Een voorsprong van zes punten zou ons daarom goed uitkomen." De Boer houdt zich niet bezig met de onrust binnen de top van de Amsterdamse club. "Ik concentreer me volledig op het eerste elftal."

"Dat moet ook wel, want de komende weken spelen we om de drie of vier dagen een topwedstrijd", verklaart hij. "Natuurlijk zou het mooi zijn als het in binnen de club rustig is. Maar dat is nog niet helemaal het geval."

Jongen woont 5 jaar in Duits bos

Duitsland is sinds kort in de ban van een bizar mysterie. Onlangs kwam een puberachtige jongen een politiebureau in Berlijn binnengewandeld. Deze Engelssprekende jongen beweert vijf jaar in een Duits bos te hebben geleefd.

Ray, zoals de jongen wordt genoemd, kwam het politiebureau binnen met een tent, een slaapzak en een rugzak. Daar vertelde hij dat hij vijf jaar lang samen met zijn vader in het bos had gewoond. Ze sliepen in tenten en hutten, en vonden hun weg met behulp van een kompas.

Twee weken geleden trof de knul, wiens leeftijd tussen de 16 en 18 jaar wordt geschat, zijn vader echter dood aan. Het lichaam werd begraven in een vossenhol, waarna Ray besloot noordwaarts te trekken. Uiteindelijk belandde hij dus in Berlijn. Interpol zoekt nu in heel Europa of er een jonge jongen wordt vermist en of er elders in een bos een lijk is aangetroffen.

Djokovic start niet in Davis Cup

Novak Djokovic komt vandaag niet in actie in de openingspartij van Servië tegen Argentinië. Dat meldt de organisatie van de Davis Cup. De Servische kopman heeft last van een onderrugblessure en van zijn ribben. Viktor Troicki vervangt de winnaar van de US Open in het eerste duel tegen David Nalbandian.

Servië en Argentinië spelen in Belgrado de halve finale van het prestigieuze landentoernooi. De Serviërs zijn titelverdediger. Of Djokovic nog in actie komt tijdens deze halve finale is nog niet bekend. In de tweede partij komt Djokovic' landgenoot Tipsarevic op de baan tegen Juan Martin Del Potro.

De winnaar van de halve finale tussen Servië en Argentinië komt in de finale uit tegen de winnaar van het duel tussen Spanje en Frankrijk.


Serviër Novak Djokovic start niet in Davis Cup (Foto: Novum)

Fransman betaalt Nederlandse boerkaboetes

De Franse zakenman Rachid Nekkaz heeft laten weten dat hij de boetes wil betalen van Nederlandse vrouwen die een boerka of nikab dragen. Dat doet hij al voor vrouwen in Frankrijk en België.

Het voorstel voor een verbod op gelaatsbedekkende kleding in openbare ruimtes wordt vandaag in de ministerraad besproken en naar alle waarschijnlijkheid aangenomen. Volgens Nekkaz is zo'n verbod een schending van Europese grondrechten en fundamentele vrijheden. "In een democratie moet iedereen kunnen dragen wat hij wil", aldus de Fransman van Algerijnse komaf.

Nekkaz, die overigens bepaald geen voorstander is van boerka's en nikabs, heeft een fonds opgezet van een miljoen euro om de boetes van te betalen. Beboete vrouwen kunnen hem bellen. "Mijn telefoonnummer staat op internet", besluit hij.

Finish Ronde van Vlaanderen naar Oudenaarde

De Ronde van Vlaanderen finisht vanaf volgend jaar in Oudenaarde. Na 38 jaar breekt de organisatie met een traditie om de koers in Meerbeek aan te laten komen. Dat meldt Sporza vandaag. Drie steden waren de afgelopen maanden in de race voor de finish. De organisatie verkoos Oudenaarde boven Meerbeke en Ronse.

De Oude Kwaremont en Paterberg, die elk drie maal worden beklommen, zijn de nieuwe scherprechters in de finale in plaats van de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Op dit moment wordt gekeken of het mogelijk is om De Muur nog in het parcours te behouden.

Oudenaarde mag zich van de organisatie de komende twee jaar gaan bewijzen. De stad heeft als voordeel dat het met het Centrum Ronde van Vlaanderen een trekpleister heeft voor wielerfanaten. De Ronde van Vlaanderen wordt volgend jaar op 1 april verreden.

Fransen mogen niet op straat bidden

In Frankrijk mogen gelovigen niet meer op straat bidden. Een verbod daartoe werd vrijdag van kracht. De ban is vooral gericht tegen moslims. Die gingen in de grote steden op vrijdag vaak massaal op straat bidden wegens een groot tekort aan gebedsruimte.

De autoriteiten hebben de moslims nu alternatieve gebedsruimtes aangeboden, zoals verlaten overheidsgebouwen.

Minister Claude Gueant van Binnenlandse Zaken zei vorige maand tegen het persbureau AFP bidden op straat 'onacceptabel' te vinden. Hij noemde het een directe aanval op het secularisme.

Fransen mogen niet meer op straat bidden
Fransen mogen niet meer op straat bidden (Foto: ANP)

Fietsers gaan betalen voor parkeren Utrecht

Fietsers moeten bij het Centraal Station in Utrecht gaan betalen voor het parkeren van hun rijwiel. Dat maakte de gemeente Utrecht vrijdag bekend.

Over 2 jaar begint aan de westkant van het station een proef met betaald fietsparkeren. NS, ProRail en de gemeente Utrecht kampen met een tekort van meer dan 20 miljoen euro op de bouw van de fietsvoorzieningen. Zij zoeken aanvullende financiering en proberen de prijs voor de fietser zo laag mogelijk te houden. Ook zoekt de gemeente naar een plek verder van het station gelegen, waar fietsen gratis mogen staan.

Lohan gooit glas naar Nederlander

Lindsay Lohan heeft glazen en drankjes naar een Nederlander gegooid. De jongen wilde voor een Amerikaans modeblad een kiekje van Lindsay maken bij een feestje in New York, maar daar was de actrice niet van gediend.

"Wow, Lindsay Lohan is echt zo ordinair als ze altijd zeggen", twittert Jasper Rischen. "Ze gooide drank en glazen naar me toen we een foto wilden maken voor V Magazine." Hij plaatste een foto op Twitter waarop Lindsay te zien is, omringd door een groep boze mensen. "Ik heb nog nooit zo'n vijandige groep mensen gezien in een club."

De 25-jarige Lindsay zorgde vorige week ook al voor opschudding, toen ze onaangekondigd bij een modeshow verscheen. Ze trok daar de aandacht van iedereen, waarna een fotograaf opstond om een plaatje van haar te schieten. De organisatie nam vervolgens zijn camera af.

Kelis uitgescholden voor slaaf

Kelis is door een Britse man uitgemaakt voor slaaf. De Amerikaanse zangeres vloog van Groot-Brittannië naar Spanje, toen de man tekeerging bij de paspoortcontrole. Hij beschuldigde haar van voordringen.

"Deze dikke man met z'n rode gezicht noemde me slaaf en zei dat ik hem 'meneer' moest noemen", twittert ze. Ook kreeg de 32-jarige Kelis de woorden 'kunta kinte' naar haar hoofd geslingerd. Kunta Kinte is het belangrijkste personage uit het boek Roots, dat over slavernij gaat.

Volgens Kelis, die naar eigen zeggen vaak in Londen komt, is racisme een groot probleem in Groot-Brittannië. "Mensen praten er niet over, maar dat betekent niet dat het niet bestaat. Ik wil ertegen vechten en ik kan mijn zoon erop voorbereiden, maar je kunt verder weinig als niemand erover wil praten."

Nadat de burgemeester van Londen Kelis' bericht zag op Twitter, liet hij weten de zaak te zullen onderzoeken. "Ik ben met stomheid geslagen en laat de zaak uitzoeken." Daarop maakte Kelis duidelijk dat het incident zich niet in Londen, maar Spanje had afgespeeld.

De moeder van Kelis is een Chinese Puerto Ricaans en haar vader is Afro-Amerikaans. De zangeres werd bekend met hits als Caught Out There en Milkshake.

5000 euro voor zeldzame sneakers

Een in Nederland uniek paar gymschoenen heeft gisteren 5000 euro opgebracht bij een veiling.

Onder belangstelling van zo'n honderd sneakerliefhebbers werd de schoen geveild in het planetarium in Artis. De schoenen zijn bekend uit de film Back to the Future waarin de hoofdpersoon, gespeeld door Michael J. Fox, naar de toekomst reist en de schoenen koopt.

De koper, die anoniem wilde blijven, telde 5000 euro neer voor de gympen. De opbrengst gaat naar de Michael J. Fox Foundation, een stichting die onderzoek doet naar Parkinson. Een ziekte waaraan de acteur zelf ook lijdt.

Zeilsters naar halve finale Nations Cup

Zeilsters Mandy Mulder, Shannen Marck en Merel Witteveen zijn er op Lake Michigan in geslaagd om de halve finale van de Nations Cup te bereiken. De Nederlandses wisten zich na vier races in de voorronde bij de beste drie te plaatsen, waardoor een plek in de halve eindstrijd verzekerd was.

Morgen staan de halve finales op het programma. "Het Australische team heeft de voorrondes gewonnen en mag daardoor haar tegenstander voor de halve finale kiezen. Wij verwachten dat wij tegen het Franse team zullen varen," zo melden de zeilsters op hun website.

Dit najaar dansgames voor iedereen

Kinderen, volwassenen en jongeren hebben dit najaar allemaal een dansgame om naar uit te kijken. Uitgever Ubisoft heeft drie spellen in de planning staan. Zo moet ABBA: You Can Dance moeders gaan aanspreken, terwijl Just Dance Kids juist voor kinderen bedoeld is. Voor jongeren komt het gamebedrijf met Black Eyed Peas: The Experience.

ABBA: You Can Dance is gebaseerd op het repertoire van de Zweedse popgroep ABBA. Het dansspel voor de Nintendo Wii bevat 25 bekende nummers. Spelers moeten de dansbewegingen van gamepersonages op het scherm nadoen om punten te verdienen.

Just Dance Kids is voor meerdere spelcomputers in productie. De dansgame, die nummers bevat als 'Hoofd, schouders, knie en teen' en de Hokey Pokey, verschijnt voor PlayStation 3, Xbox 360 en Wii. Voor Xbox 360 en Wii worden de beste nummers van de pop- en dancegroep The Black Eyed Peas in een speciale game verwerkt.

Begin dit jaar nam de uitgever de stelling dat dansgames het stokje overnemen van muziekgames. Het genre zou de nieuwe hype moeten worden. Met spellen als Just Dance, ruim tien miljoen verkochte exemplaren, en Michael Jackson: The Experience, vijf miljoen verkocht, is Ubisoft marktleider.

Smurfbesjes zorgen voor extra winst

De verkoop van besjes in het spel Smurfs Village is zo succesvol dat uitgever Capcom verwacht drie keer meer winst te behalen dan verwacht. Het gamebedrijf verwacht eind deze maand in zes maanden 7,5 miljoen euro winst te maken. Dat laat het gamebedrijf weten, vooruitblikkend op de financiële rapportage eind deze maand.

Smurfs Village is een spel voor de iPhone en iPad. In de game moeten spelers een smurfendorp onderhouden. Om nieuwe gebouwen te kopen of opdrachten sneller uit te voeren heb je een aantal besjes nodig. Besjes kunnen verdiend worden, maar voor een paar euro kunnen spelers ze ook kopen.

Ondanks de positieve rapportage over het afgelopen half jaar wil de game-uitgever de verwachtingen voor het gehele jaar niet herzien. De game-industrie is erg aan het veranderen en daardoor is het gamebedrijf onzeker over het financiële succes van toekomstige spellen.


Smurfbesjes zorgen voor extra winst (Foto: Novum)

Bengtsson mist ADO Den Haag

Rasmus Bengtsson mist de competitieduels tegen ADO Den Haag en een week later tegen Ajax. Tijdens de warming-up voor de Europa League-duel tegen Fulham gisteren kreeg de middenvelder van FC Twente weer last van een liesblessure.

Nacer Chadli is ook nog niet fit voor de confrontatie met ADO Den Haag. Op deze twee spelers na kan trainer Co Adriaanse over een fitte Twente-selectie beschikken.

Schakers profiteren van naam SC Veendam

De naamsverandering van voetbalclub BV Veendam in SC Veendam heeft de schaakclub in de Groningse plaats geen windeieren gelegd. De denksporters hebben hun inkomsten dankzij de voetbalclub behoorlijk toe zien nemen.

Alles draait in Veendam om de website. Sinds jaar en dag heeft de SchaakClub Veendam de website scveendam.nl in gebruik. De betaaldvoetbalorganisatie in de Groningse plaats wilde deze naam wel overnemen, maar tot op heden is er nog geen overeenstemming over bereikt. Door reclame op de website te zetten hebben de schakers nu een bron om de clubkas te spekken aangeboord. Het levert zelfs zodanig veel op dat de contributie voor de denksporters niet omhoog hoeft.

Sony verbiedt gamers gerechtelijke stappen te ondernemen

Playstation Network-gebruikers mogen Sony niet gezamenlijk aanklagen in geval van een geschil. Dat staat in de nieuwe algemene voorwaarden die gebruikers van het netwerk moeten ondertekenen. Dat schrijft de gamewebsite Kotaku.

Na het accepteren van de voorwaarden kunnen gebruikers Sony nog wel individueel aanklagen. De mogelijkheid om een rechtszaak met anderen aan te spannen, vervalt. Iedereen die het niet eens is met de clausule kan binnen dertig dagen na het accepteren van de gebruikersovereenkomst een brief naar Sony Network Entertainment International sturen.

Sony lijkt de nieuwe clausule te hebben toegevoegd om grote rechtszaken te voorkomen. Na de cyberaanval op het Playstation Network in april klaagden verschillende gamers de Japanse fabrikant aan wegens het niet goed beschermen van privégegevens. In de lopende zaken tegen Sony zijn nog geen uitspraken gedaan.

Nyko naar UK met lenskit voor Kinect

Interactive Ideas gaat de Nyko Zoomlens in Groot-Brittannië uitgeven. Met deze lens kun je Kinectspellen spelen in een kleinere ruimte. Het scheelt tot wel veertig procent minder ruimte om je heen.

"We hebben hoge verwachtingen van Zoom in en na het piekseizoen, door het enthousiaste onthaal op de E3 en de enorme kansen in de UK", zegt Andrew Miles, marketing manager bij Interactive Ideas. "Een gemiddelde kamer is veel kleiner dan die in Amerika, vooral in appartementen en studentenflats."

De Zoom klik je voor de Kinectsensor, er is geen installatiesoftware, voeding of batterij nodig. Hierdoor zijn spelers in staat in een veel kleinere ruimte te spelen dan voorheen mogelijk was. Miles voegt nog toe: "Nyko zou toegejuicht moeten worden door Microsoft omdat ze helpen de markt in  Groot-Brittannië te openen. De vraag is al enorm voor de eigenlijke release en zal allleen maar sneller stijgen als het eenmaal te verkrijgen is."

Microsoft heeft al gereageerd op de zoomlens: "Kinect is goed getest op prestatie, nauwkeurigheid en omstandigheden in verschillende ruimtes. Aanpassingen kunnen invloed hebben op de prestaties van Kinect."

De lensuitbreiding komt uit in oktober voor £29.99 mocht je deze willen importeren. Of en wanneer Nyko het uit gaat brengen in Nederland is niet bekend.

Nyko Lens

Scarlettjohanssoning opvolger van planking

Planking, Batmanning en hoe die fotohypes ook allemaal mogen heten zijn sinds deze week zo augustus. De nieuwste trend heet Scarlettjohanssoning.

Sinds de Lost in Translation-actrice zichzelf fotografeerde in haar blote niksie en een viezerik haar telefoon hackte is het de trend je ook zo te fotograferen. Dus in de badkamerspiegel met je blote kont in volle glorie. De eerste resulaten zijn hier, uiteraard NSFW, te aanschouwen.

Amerika: EU-noodfonds moet groter

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner wil dat zijn Europese collega's het Europese noodfonds (EFSF) vergroten, om daarmee met name grotere eurolanden als Spanje en Italië bescherming te bieden. Geithner was vrijdag bij de Europese top van de ministers, wat ongebruikelijk en nieuw was.

"Geithner deed een klemmend beroep op de eurozone om het EFSF op te hogen met als doel de crisis te bezweren", aldus een insider van de Europese Unie. De bron kon niet zeggen hoe Geithner voor ogen heeft hoe dit moet gebeuren. Ook kon hij niet zeggen hoeveel er bij het fonds moet. Bij het Amerikaans ministerie van Financiën was niemand direct beschikbaar voor commentaar.

Eerder deze week zei de Duitse topeconoom Hans-Werner Sinn dat Amerika geen trek heeft in een bankroet van zwakke eurolanden. Dan moeten er namelijk veel credit default swaps (CDS) worden uitgebetaald, en deze kredietverzekeringen komen met name uit de VS. Amerikaanse financials zouden zo weer in de problemen kunnen komen, en wederom bij de Amerikaanse overheid moeten aankloppen.


De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner
wil groter EU-noodfonds
(Foto: US Government; public domain)

[Upd] Leerling Mondriaancollege opgepakt

Er is wat aan de hand rond het Mondriaancollege in Delft. Dat melden vele bronnen via Twitter.

Er zijn poltie en ambulances rond de school, twitteren scholieren. Er zou een man zijn met een pistool. Foto via Twitter. De school zou inmiddels ontruimd zijn en scholieren worden gefouilleerd. De politie draagt kogelwerende vesten. TV West meldt: "Een moeder van een leerling meldt dat zij via een sms-bericht hoorde dat een schiet- of steekpartij gaande is bij de school. Leerlingen zouden op de grond liggen."

Update 13.04 uur
De politie heeft een leerling van de school opgepakt. Er lag een wapen in zijn auto.

[Upd] Resident Evil 6 toch niet bevestigd

Capcom heeft bevestigd dat de uitgelekte teaser van Resident Evil 6 echt is, maar wil verder nog helemaal niets kwijt over de game. In een eerder stadium hebben ze wel gezegd dat ze een nieuwe richting op willen en dat de game weer écht eng moet gaan worden.

We weten op dit moment nog niet voor welke platformen de game gaat verschijnen en een releasedatum is ook niet gegeven. Meer info zodra dit bekend is.

Update 13.00
Het lijkt er nu toch op dat de teaser nep is. IGN meldt dat verschillende contacten binnen Capcom dit laten weten.

"Resident Evil 6 teaser is fake. This comes from multiple contacts at Capcom."

'Pukkelpopdrama door illegaal downloaden'

Het drama dat onlangs aan vijf festivalgangers het leven kostte is helemaal niet veroorzaakt door extreem noodweer. Nee, het Pukkelpopdrama zou zijn veroorzaakt door illegale downloaders. Geen uitspraak van Tim Kuik of Fred Teeven, maar van Franse verzekeringsexperts.

"Muziekgroepen verkopen nog maar amper platen, omdat veel muziek illegaal van het internet wordt geplukt", zo luidt hun conclusie. "Grote concerten zijn nu levensbelangrijk geworden voor heel wat bands. Tijdens optredens worden de supergrote podia echter overbelast met allerlei technische snufjes. Daardoor is de materiële schade veel groter wanneer er iets mis gaat."

Numerana, een internetmagazine, is het daar uiteraard niet mee eens. Zij beschuldigen namelijk de verzekeraars zelf van het drama.  "Als er echt schuldigen moeten worden gezocht, dan liefst bij de organisatie en hun verzekeraars."

Russische Pervak bereikt finale Tasjkent

Ksenia Pervak heeft zich geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi in Tasjkent. De Russische was in de halve finale met 6-2 en 6-4 te sterk voor de Poolse Urszula Radwanska. In de finale speelt ze tegen Eva Birnerova uit Tsjechië.

Birnerova won haar halve finale partij van de Russische Alla Kudryavtseva. De Russin kon de partij niet afmaken. In de tweede set moest zij bij 5-3 in het voordeel van de Tsjechische de strijd staken. De eerste set had Kudryavtseva daarvoor in 6-3 op haar naam geschreven

Voor de 20-jarige Pervak is het de tweede keer dat zij in de finale van een WTA-toernooi staat. Eerder dit jaar bereikte de nummer 52 van de wereld in het Azerbeidjaanse Bakoe de finale. Die finale verloor zij.

De winnares van de finale, die zaterdag plaatsvindt, mag een bedrag van 37.000 dollar op haar bankrekening bijschrijven.

Riccò wil doorgaan met wielrennen

De onder vuur liggende Riccardo Riccò wil doorgaan met wielrennen, zo heeft zijn advocaat Fiorenzo Alessi gisteren laten weten bij een verhoor van de Italiaan door de Italiaanse antidopingprocureur Ettore Torri. De 27-jarige coureur wordt er van verdacht in februari zichzelf een bloedtransfusie te hebben toegediend.

"Dit seizoen zal hij niet meer koersen, maar hij wil wel weer deel uitmaken van het peloton. Het is echter duidelijk dat hem een straf boven het hoofd hangt," zei Alessi na het verhoor.

Riccò werd in februari met spoed in het ziekenhuis opgenomen met nierfalen en hoge koorts nadat hij zichzelf bedorven bloed toe zou hebben gediend. Hierop werd een onderzoek ingesteld en werd de renner door zijn werkgever Vacansoleil op straat gezet. Het Italiaans Olympisch Comité CONI schorste de coureur die bekende maar dit later weer introk. Tot nader order mag hij geen koersen rijden.

Riccò heeft in het verleden al een dopingschorsing uitgezeten en een nieuwe schorsing kan betekenen dat hij nooit meer aan wedstrijden deel mag gaan nemen. Na zijn verhoor wilde de Italiaan de media niet te woord staan. "Hij is het zat om telkens verkeerd begrepen te worden. We hebben onze versie van de feiten voorgelegd en die ondersteund met de conclusies van onze experts," zei Alessi.

Binnenkort PlayStation 3 in wit en zilver

Sony Computer Entertainment introduceert op 4 november de gelimiteerde 'Classic White' 320 GB PlayStation 3 in Nederland. De oplage is gelimiteerd en exclusief verkrijgbaar bij E-Plaza en Bart Smit. De verpakking bevat naast het PlayStation 3-systeem twee witte Dualshock 3-controllers.

"De gelimiteerde uitgaven van PlayStation zijn altijd zeer gewild geweest en onze trouwe fans volgen onze unieke producten al jaren", zegt Bart van de Giessen, Managing Director van SCE Benelux. "het is daarom een geweldige kans om samen met E-Plaza en Bart Smit deze gelimiteerde Classic White PlayStation 3 aan onze klanten te kunnen bieden."

Daarnaast komt er ook een zilveren versie uit op dezelfde datum. Deze is in beperkte oplage te koop bij Media Markt en Saturn. Daar krijg je twee zilveren Dualshock 3-controllers bij.

Beide gelimiteerde versies kosten 299 euro.

PS3 WhitePlayStation 3 zilver (geschaalde kopie)

Wilders: Weinig liefde in coalitie

PVV-leider Geert Wilders noemt de samenwerking met VVD en CDA een verstandshuwelijk. Volgend jaar moet blijken of het de moeite waard is de samenwerking voort te zetten. Dat heeft Wilders vrijdag gezegd op RTL-Z.

"Dit is een eurofiel kabinet, dit is ook een eurofiele miljoenennota", zei Wilders naar aanleiding van de donderdag openbaar geworden Prinsjesdagstukken. De samenwerking met VVD en CDA is een zakelijke benadering, zei Wilders.

"We zullen volgend jaar zien of die zakelijke benadering de moeite waard is om door te zetten."

Huurder op straat om te luide lach

Een Zweedse man wordt binnenkort door de woningbouwvereniging op straat gezet. De huurder lacht namelijk te hard.

De Göteborger  is een groot liefhebber van komische films uit de jaren '30 en '40. Hij laat dan constant een bulderende lach horen, tot grote wanhoop van de andere flatbewoners. Ook het feit dat deze films met name 's avonds laat worden bekeken is een hard gelag voor de andere huurders. Deze hebben dan ook geregeld geklaagd bij de verhuurder.

Ondanks herhaaldelijke verzoeken van woningbouwveeniging Poseidon om een einde te maken aan zijn verslaving, bleef de Zweed stug doorlachen. Poseidon is uiteindelijk naar de rechtbank voor huurdersgeschillen gestapt. Deze stelde aanvankelijk de bewoner in het gelijk.

De verhuurder besloot toen maar de zaak aan te vechten bij het Zweedse Hof van Beroep. Deze heeft deze week geoordeeld dat de lachende huurder eindelijk uit zijn appartement mag worden gezet. Hoewel de luide lach de voornaamste reden was voor uitzetting, voert de bewoner de laatste tijd ook vogels op zijn balkon.

Portal gratis te downloaden

Valve mag dan niet van het portable gaming zijn, ze houden wel van games met portals. Voor iedereen die het eerste Portal nog niet heeft gespeeld is er nu goed nieuws. Tot en met zondag zal Portal gratis te downloaden zijn via Steam voor Windows en MAC.

Portal was als experimentje bij The Orange Box gestopt en werd een grote culthit. In de game moet je portalen gebruiken om verschillende puzzels op te lossen. Naast deze innovatieve manier van puzzelen had de game ook nog eens een intrigerend verhaal en grappige karakters.

Portal

Paris Saint-Germain wil Beckham

Paris Saint-Germain wil David Beckham contracteren. Dat onthulde algemeen directeur Leonardo vandaag.

Leonardo kent Beckham nog uit zijn tijd toen hij trainer was van AC Milan, dat de nu 36-jarige Engelsman destijds huurde van het Amerikaanse Los Angeles Galaxy. "We hebben een goede band opgebouwd toen", aldus Leonardo. "Beckham speelt en traint met het plezier van een kind."

Paris Saint-Germain werd in de zomer overgenomen door Qatar Sports Investments en haalde sindsdien veel nieuwe spelers binnen.

Paris Saint-Germain wil Beckham
Paris Saint-Germain wil Beckham (Foto: ANP)

Chilton test voor Force India

De Formule 1-teams hebben na de Grand Prix van Italië niet stilgezeten. Vele renstallen hebben deze week aangegrepen om een aerodynamische test uit te voeren met een jonge coureur, zo ook Force India dat gisteren GP2-rijder Max Chilton liet testen op Kemble Airfield.

"Dit was onze vierde en laatste aërodynamische test van het seizoen. We hebben veel data verzameld die we komende dagen zullen analyseren. We willen Max bedanken voor zijn hulp. Het was zijn eerste keer in een Formule 1-auto. Hij had zich goed voorbereid en wist zich snel aan te passen. Hierdoor konden we veel vooruitgang boeken met ons programma," zei engineer van Force India, Oliver Knighton. De test moest vanwege een probleem met de uitlaat eerder dan gepland worden afgesloten.

[MotoGP] Rossi zal op Motegi racen

Na Yamaha met hun coureurs Jorge Lorenzo en Ben Spies zal ook Ducati-rijder Valentino Rossi begin oktober gewoon aan de start staan de MotoGP-race op Motegi. Zoals vele andere rijders had de Italiaan de vrees dat met name de straling vanuit Fukushima gevaarlijk zou zijn, maar na onderzoek bleek dit niet het geval te zijn.

"Het lijkt veilig, dus ik ga racen op Motegi. Ik ga naar Japan voor de race, want alle stralingstests zijn negatief," zei Rossi. De Italiaan weet dat de race oorspronkelijk op 24 april gepland stond, maar vanwege alle problemen uitgesteld is naar 2 oktober. Een onderzoek in juli wees uit dat de straling in Motegi niet hoger ligt dan in een gemiddelde Europese stad, waardoor het veilig is om te gaan racen. Van de toprijders in de MotoGP is nu Casey Stoner de enige die nog niet aangegeven heeft of hij naar Japan af zal reizen of niet.

Studente snijdt zichzelf in haar slaap

Stephanie Walker heeft een bizarre afwijking. De 20-jarige studente uit het Engelse Leeds zet geregeld een mes in haar arm. De jonge vrouw is echter geen doorsnee gevalletje 'emo'. Nee, Stephanie doet het namelijk terwijl ze in dromenland bivakkeert.

De eerste keer weet ze nog goed. Stephanie slaapwandelde de keuken in om vervolgens wakker te worden met het besef dat ze met een 15 centimeter lang mes in haar linkerarm had gesneden. Hierna bleef het meisje doorgaan met automutilatie. Na het snijden met een mes, ging ze later over tot het brandmerken van haar armen met behulp van een stijltang.

De Engelse heeft zichzelf nooit opzettelijk bezeerd terwijl ze wakker was. Ze moet nu zware medicijnen slikken om verwondingen tegen te gaan. "Ik was altijd een vrolijk meisje", zo laat Stephanie weten. "Op een nacht werd ik ineens wakker met een mes in mijn hand. Ik ben geregeld wakker geworden in een plas bloed."

Op een gegeven moment besloten haar ouders alle messen te verstoppen, maar hun slapende dochter wist ze toch altijd weer te vinden. Toen ze op een nacht toch geen mes kon vinden, verwondde ze haar arm met een stijltang. "Stephanie is overdag een vrolijk meisje, maar 's nachts neemt iets de controle over haar over", reageert haar moeder. 

Hill: "Traditionele races in gevaar"

Voormalig wereldkampioen en voormalig voorzitter van de Britse autosportbond BRDC Damon Hill vreest dat er in de toekomst steeds meer traditionele races van de Formule 1-kalender zullen gaan verdwijnen. Dit omdat ze niet kunnen concurreren met het grote geld dat in andere landen beschikbaar is.

"Ik maak me zorgen of de raceorganisatoren wel aan de voorwaarden kunnen voldoen die de Formule 1 aan ze stelt," zei Hill tegen Motorsport-Total. De Brit weet dat het geld tegenwoordig in ruime mate de samenstelling van de kalender bepaalt. "Met name de historische circuits met veel traditie lijden hier onder. Als deze organisatoren te zeer onder druk gezet worden, kunnen ze wel eens barsten en het opgeven. De Formule 1 zou er goed aan doen daar eens over na te denken."

De wereldkampioen van 1996 weet dat bijvoorbeeld de oliestaten in ruime mate met geld kunnen strooien, terwijl de organisatoren op Spa-Francorchamps of op de Nürburgring maar moeten zien hoe ze de eindjes aan elkaar knopen. Hill wil daarom dat ze samen als één front op gaan trekken om zo in de onderhandelingen sterker te staan. "Er moet een soort van balans worden gevonden waarin dit soort Grands Prix zonder staatssteun kunnen overleven."

Daarnaast moeten volgens de Brit de toegangsprijzen naar beneden om zo de fans beter waar voor hun geld te geven. "Het is voor de gewone man bijna niet meer te betalen, terwijl veel fans ook niet het gevoel hebben dat hun steun op prijs gesteld wordt aangezien er veel te veel verschil zit tussen een gewoon kaartje en VIP-toegang."

Geblesseerde Blom fluit Feyenoord niet

Kevin Blom heeft zich geblesseerd afgemeld voor de Eredivisiewedstrijd tussen Feyenoord en De Graafschap dit weekend in de Kuip. De leidsman stond voor dat duel ingepland, maar wordt vervangen door Reinold Wiedemeijer. Wat Blom mankeert wil de KNVB vanwege gemaakte afspraken met de Gouwenaar niet zeggen.

Voor de FIFA-arbiter is dit het tweede weekend op rij dat hij niet in actie komt in de Eredivisie. Na de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Schotland en Tsjechië (1-1) van vorige week dinsdag, stond Blom flink ter discussie. Hij kende in blessuretijd een controversiële penalty aan de Tsjechen toe. Prompt werd de 27-jarige scheidsrechter in de luwte geplaatst en aangesteld om het Jupiler Leagueduel tussen FC Volendam en SC Cambuur te fluiten.

Kevin Blom is samen met Björn Kuipers in de race om Nederland als scheidsrechter te vertegenwoordigen op het EK voetbal in Polen en Oekraïne volgend jaar. In december maakt de UEFA bekend of Nederland een afgevaardigde naar het toernooi mag sturen. Als dat zo is, maakt de Europese voetbalbond direct bekend wie dat wordt.

Politie houdt bijbeldealer aan

De politie heeft donderdag een man uit het Gelderse Driel aangehouden die 181 gestolen bijbels probeerde te verkopen. De 34-jarige man liep tegen de lamp doordat een vrouw van een bijbelstichting de boeken herkende op een internetadvertentie, meldt de politie. Hij is aangehouden voor heling.

De bijbels waren in 2008 gestolen in Geldermalsen. Een bijbelstichting uit Leerdam deed destijds aangifte. Vorige maand stapte een vrouw van de stichting naar de politie. Iemand had haar getipt dat de boeken op internet werden aangeboden.

Rechercheurs deden zich voor als koper en maakten een afspraak met de aanbieder. Zo werden de bijbels gevonden. De verdachte werd in 2008 ook al in deze zaak aangehouden, maar toen werden de bijbels niet bij hem gevonden.

Sci-fi voorbij; planeet cirkelt om twee zonnen

Astronomen hebben een planeet ontdekt die niet om één, maar om twee zonnen cirkelt. Zij beschrijven hun ontdekking in een artikel in de editie van het wetenschappelijke tijdschrift Science die vrijdag verschijnt.

De wetenschappers vonden de planeet met de Kepler-telescoop en doopten het hemellichaam Tatooine, naar een fictieve planeet met twee zonsondergangen in de Star Wars-films.

De nieuwe planeet, ongeveer ter grootte van Saturnus, is een ijskoude onherbergzame wereld en cirkelt op zo'n tweehonderd lichtjaar afstand van de aarde om zijn zonnen.

Het vermoeden bestond al langer dat er planeten moeten zijn die om twee sterren cirkelen, maar dit is de eerste keer dat dit vermoeden bevestigd wordt.


Sci-fi voorbij; planeet cirkelt om twee zonnen (Foto: Novum)

Astaroth en Viola vechten het uit in Soul Calibur V

Namco heeft een Soul Calibur V- trailer met daarin oude bekende Astaroth en de nieuwe vechtersbazin Viola vrijgegeven. Viola weet niet waar ze vandaan komt en reist met eveneens nieuwkomer Z.W.E.I. samen.

Soul Calibur V speelt zich zeventien jaar na deel vier af. Het verhaal gaat verder met Patroklos, de zoon van Sophitia Alexandra en hoe het lot zijn familie met de twee zwaarden verbindt. Naast oude bekende vechters zullen er verschillende nieuwe gezichten in het vechtspel te zien zijn. Met nieuwe elementen zoals 'Critical Edge' wil de ontwikkelaar het spel een snellere gameplay geven dan zijn voorgangers.

Het spel komt in het eerste kwartaal van 2012 uit voor PlayStation 3 en Xbox 360.

De transfers in FIFA 12

Transfers spelen een belangrijke rol in de voetballerij, en dus ook in FIFA 12. Simon Humber, creative director van de game, legt in onderstaande video uit wat EA allemaal heeft ingebouwd om een zo compleet en duidelijk mogelijk overzicht van de transfers te geven.

FIFA 12 is de nieuwste voetbalgame uit de wereldberoemde reeks van EA. De game verschijnt eind deze maand op zo'n beetje alle platformen.

Speel met dassen in NBA Jam on Fire

EA Sports heeft een NBA Jam on Fire-trailer vrijgegeven waar we wel hele vreemde spelers tegenkomen. In het spel kun je met dassen basketballen en dan hebben we niet over stropdassen.

Het arcade-achtige basketbalspel zal als altijd weer twee tegen twee zijn, met allerlei over-the-top dunks en natuurlijk de mogelijkheid om de bal 'on fire' te krijgen. NBA JAM: On Fire bevat meer dan 125 NBA-supersterren, bijna 50 NBA-legendes, 27 mascottes en meer geheime teams zoals deze dassen.

NBA Jam on Fire komt begin 5 oktober uit via XBLA en kost 1200 Microsoftpunten. Op PlayStation Network is het spel op 4 oktober te downloaden voor 14,99 dollar.

Pastoor: "George is zeer schuldbewust"

N.E.C.-trainer Alex Pastoor wisselde Leroy George afgelopen week tegen De Graafschap nog voor rust nadat hij een natrappende beweging maakte richting Rogier Meijer.

Scheidsrechter Ed Janssen beoordeelde het voorval met een gele kaart, maar Pastoor was er als de kippen bij om de aanvaller zelf van het veld te halen. "Meer dan wie dan ook vond hij de wissel volkomen logisch en terecht", zegt de trainer in het Algemeen Dagblad. "Leroy is zeer schuldbewust."

Pastoor wilde zowel een signaal afgeven als George behoeden voor een rode kaart. "De scheidsrechter zal zich in de rust hebben gerealiseerd dat hij er volkomen naast had gezeten en rood had moeten trekken. Bij het minste of geringste had hij George alsnog weggestuurd."

Pastoor kan niet zeggen of hij de volgende keer op dezelfde wijze reageert. "Dit was de passende sanctie, in die wedstrijd op dat moment. En eraan vooraf ging ook een pittige overtreding van een speler van De Graafschap. Dat weet ik. Maar ik kan moeilijk Ed Janssen wisselen. Ik heb de verantwoordelijkheid voor Leroy en het team."

Mercedes-baas blij met optreden Schumacher

Daimler- en Mercedes-baas Dieter Zetsche heeft het optreden van Michael Schumacher tijdens de Grand Prix van Italië geprezen. De zevenvoudig wereldkampioen hield rondenlang de McLaren van Lewis Hamilton achter zich, iets wat Zetsche als puur racen omschreef en naar eigen zeggen zelfs opgewonden van raakte.

"Michael heeft goed werk geleverd met een auto die nog steeds niet op het niveau is van die van onze naaste concurrenten. Het was twintig ronden lang een fantastisch gevecht, het was puur racen. Ik was zo opgewonden dat ik bijna in de televisie wilde kruipen! Het was absoluut van het hoogste niveau," zei Zetsche. "En als Nico Rosberg niet in de eerste ronde dankzij een andere auto uitgevallen was dan hadden we misschien twee rijders in die positie kunnen zien. Het was een fantastische race."

[DC] Federer wint voor Zwitserland

Roger Federer heeft Zwitserland op 1-1 gebracht tegen Australië in de Davis Cup. De nummer drie van de wereld won de tweede wedstrijd van het promotie/degradatieduel met 5-7, 7-6 (5), 6-2 en 6-3 van Lleyton Hewitt. Eerder had Bernard Tomic de eerste wedstrijd in Sydney met 4-6, 6-4, 6-3 en 6-3 gewonnen van Stanislas Wawrinka.

Morgen staat het dubbelspel op de agenda. Federer en Wawrinka nemen het dan op tegen Chris Guccione en Hewitt. Inzet van de ontmoeting is een plaats in de Wereldgroep volgend jaar.

Nederlander vrij na jaar cel in Iran

Een Nederlandse man die een jaar vastzat in Iran voor een veroordeling voor verspreiding van het christelijk geloof, is vrijdag teruggekeerd in Nederland. De man heeft een jaar vastgezeten en kon woensdag het land verlaten, zo meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

De man heeft ook de Iraanse nationaliteit. Omdat Iran geen dubbele nationaliteit erkent kon Nederland geen consulaire bijstand verlenen. Nederland drong wel lang aan op een eerlijk proces.

Strenger toezicht energienota's

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat strenger controleren op de kwaliteit van energienota's van energiebedrijven. Zo worden leveranciers verplicht om meetstanden op te vragen en daadwerkelijk te controleren, maakte de NMa vrijdag bekend.

Ook zullen leveranciers zelf opnieuw contact moeten opnemen met consumenten als de meetstanden niet volledig betrouwbaar lijken. De NMa besloot tot een aanpassing van de werkwijze wanneer een consument overstapt naar een andere energieleverancier of verhuist.

Strenger toezicht op energienota's
Strenger toezicht op energienota's (Foto: ANP)

Turkije op ramkoers Griekenland en Cyprus

Griekenland heeft donderdagavond protest aangetekend tegen een beslissing van Turkije om met een schip ten zuiden van een Grieks eiland naar olie en aardgas te zoeken. Athene eist de rechten op onderzeese minerale en fossiele grondstoffen op.

De spanningen in het oosten van het Middellandse Zeegebied nemen toe. Eerder gebood Turkije Cyprus al af te zien van diens plannen voor olie- en aardgaswinning voor de kust. Het eiland liet zich niet afschrikken en zwoer zijn 'soevereine rechten uit te voeren'.

Turkije wil nu een Noors schip inhuren om het gebied ten zuiden van het Griekse eiland Kastelorizo in kaart te brengen. Dit tot grote ontstentenis van Athene, dat van mening is dat het recht heeft op de grondstoffen in dit deel van de Middellandse Zee, ook al ligt dit gebied buiten de Griekse territoriale wateren.

'Renault laat in 2012 Kubica en Petrov vallen'

Het lijkt er op dat de financiële problemen bij Lotus Renault GP behoorlijke vormen aangenomen hebben. De renstal overweegt daarom om Robert Kubica en Vitaly Petrov te vervangen door Bruno Senna en Romain Grosjean, zo meldt het Duitse Auto Motor und Sport.

Kubica revalideert na een zwaar ongeval en zal komende maand weer achter het stuur van een auto gaan kruipen om daarna in steeds snellere bolides te stappen. De vraag is of Lotus Renault hier op wil wachten. Petrov heeft een contract voor 2012 en brengt sponsorgeld mee, maar de renstal denkt dat er bij Senna meer sponsorengelden los weten te komen. GP2-kampioen Grosjean is een goedkope coureur die gesteund wordt door motorenfabrikant Renault, waardoor er mogelijk korting op het gebruik van die krachtbronnen bedongen kan gaan worden.

Cruiseschip dreigt te kapseizen

Een cruiseschip voor de westkust van Noorwegen, dat donderdag getroffen werd door een brand, dreigt te kapseizen. Dat heeft de Noorse politie vrijdag gezegd.

Bergingsteams pompen water uit de MS Nordlys, die slagzij heeft gemaakt tot een hoek van 19,8 graden, dichtbij het kritieke punt van twintig graden.

De brand op het schip kostte donderdag aan twee bemanningsleden het leven. Twaalf mensen raakten gewond. Meer dan 250 mensen moesten van het schip worden geëvacueerd.

Releasedatum InFamous 2: Festival of Blood

De InFamous 2-uitbreiding Festival of Blood komt 26 oktober uit in Europa, dus net voor Halloween. Amerikaanse gamers krijgen de bloedzuigende DLC op 25 oktober.

Het spel gaat vijftien dollar kosten, zo'n elf euro. Zelfs als je inFamous 2 niet in je bezit hebt, is het mogelijk om hem te downloaden en te spelen.

In Festival of Blood verschijnen er vampieren in de stad. Cole wordt gebeten en krijgt ook de vloek te pakken. Om de wereld te redden en zelf van de vloek af te komen zal hij de leider van de vampieren moeten doden. De DLC voegt ook Move-ondersteuning toe aan InFamous 2.

Ruimtevlucht André Kuipers weer uitgesteld

Het vertrek van de Nederlandse astronaut André Kuipers naar het internationale ruimtestation ISS, is opnieuw uitgesteld. De lancering is nu zes dagen later, waardoor hij nu op 26 december voor de tweede keer de ruimte ingaat. Dat meldt de NASA.

De vlucht is uitgesteld vanwege een ongeluk met een onbemand Russisch ruimteschip eind augustus. De raket zou het ISS bevoorraden maar verongelukte kort na de lancering. Om de veiligheid te waarborgen, wil de NASA nog wat extra testen doen.

Oorspronkelijk stond de vlucht van Kuipers al voor eind november gepland. De 52-jarige astronaut gaat voor een kleine zes maanden de ruimte in. Kuipers was in 2004 na Wubbo Ockels de tweede Nederlander in de ruimte.

Kuipers zou vanuit de ruimte de aftrap van de Top 2000 op Radio 2 geven maar dat gaat nu niet door. De opening is jaarlijks op eerste kerstdag, een dag voor de lancering van Kuipers.


Ruimtevlucht André Kuipers weer uitgesteld (Foto: Novum)

Nijmegenaar komt om bij ongeluk in klimhal

Bij een ongeval in een klimhal in Nijmegen is donderdagavond een 23-jarige ervaren sportklimmer omgekomen. Op ongeveer twintig meter hoogte kwam de Nijmegenaar los van het klimtouw en viel hij naar beneden, meldt de politie.

De klimmer werd met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij korte tijd later.

Op het moment van de val waren ongeveer veertig mensen in de hal aanwezig. De politie heeft in de klimhal getuigen gesproken. Er is een onderzoek ingesteld om te achterhalen wat de oorzaak van de val is. Daarbij is een klimspecialist van de politie betrokken.

Air France-KLM bestelt 110 vliegtuigen

Air France-KLM gaat 110 nieuwe vliegtuigen bestellen bij EADS onderdeel Airbus en Boeing, meldt de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep vrijdag voorbeurs.

Het betreft 50 vaste bestellingen en 60 opties voor Airbus A350-900's en Boeing 787-9-toestellen. Dit is de eerste gezamenlijke vlootbestelling van de luchtvaartgroep, waar de individuele maatschappijen tot nu toe nog apart hun vlootbeleid voerden.

Tot 2024 zal Air France-KLM 43 Airbus A350-vliegtuigen en 30 Boeing 787-9 toestellen in gebruik nemen, ter vervanging van de bestaande langeafstandsvliegtuigen in het segment met 200 tot 350 stoelen.

De eerste Boeing 787 komt in 2016 bij KLM in gebruik en de eerste A350 in 2018 bij Air France. In een volgend stadium zullen beide maatschappijen beide vliegtuigtypes door elkaar gaan inzetten.

Voor de nieuwe Airbusvliegtuigen worden motoren besteld bij Rolls Royce Holdings. De keuze van het motortype voor de Boeing 787-toestellen wordt later bepaald.


Air France-KLM bestelt 110 vliegtuigen (Foto: Novum)

Ziggo sluit klant af om 1 cent

Etienne Rodenrijs moet het voorlopig zonder internet stellen. Ziggo heeft de Hagenaar namelijk afgesloten omdat hij voor een bedrag van maar liefst een cent bij de kabelboer in het krijt staat.

De woedende Rodenrijs wilde graag zijn schuld aflossen en toog met een cent naar het hoofdkantoor van Ziggo. "Ze beweren dat ik nog een schuld heb van 1 cent. Die moet ik eerst betalen voordat ze mij weer aansluiten", verklaart hij.

De kabelonderneming heeft besloten de beste man af te sluiten omdat hij een betalingsachterstand heeft. "Die heb ik inmiddels weggewerkt. Ik heb zelfs te veel betaald, maar toch willen ze nog 1 cent."

Volgens Ziggo is Rodenrijs het slachtoffer geworden van een 'vervelende computerfout'. "Te gek voor woorden natuurlijk. Die cent hoeft hij niet te betalen."

Ogunjimi in winter alsnog naar Mallorca

De Belgische voetballer Marvin Ogunjimi vertrekt in de winterstop alsnog naar Real Mallorca. Dat maakte Racing Genk, de huidige club van de 23-jarige aanvaller, bekend. Ogunjimi werd op de laatste dag van de transferperiode verkocht aan Mallorca, maar de papieren kwamen zeven minuten te laat bij de FIFA binnen. Daarop zette de wereldvoetbalbond een streep door de transfer.

Ogunjimi blijft tot het einde van de eerste competitiehelft in België. Vanaf 7 december is hij dan voor Mallorca beschikbaar en op 1 januari kunnen de Spanjaarden de vijfvoudig international inzetten. Genk, de nieuwe club van trainer Mario Been, meldt te verwachten dat Ogunjimi zich tot die tijd volledig voor zijn Belgische werkgever inzet.

Valve niet in portable gaming

Valve is vrij duidelijk als het om portable gaming gaat: "We're about people sitting on their couches or at their desks."

Valve blijft spellen ontwikkelen met de pc- en consolewereld in het achterhoofd. Chet Faliszek, werkzaam bij Valve, licht het toe: "We hebben niet gekeken naar die markt. We hebben ook niet gekeken of onze engine ermee overweg kan en de engine is er ook niet voor geoptimaliseerd."

Dus we hoeven geen Portal 2 of Half-Life 3 op mobiel, 3DS of Vita te verwachten.

Portal 2
Portal op portable: een gat in de markt?

Safarova onderuit in Quebec

Lucie Safarova is in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Quebec uitgeschakeld. De Tsjechische, als tweede geplaatst in de Canadese plaats, verloor met 6-7 en 5-7 van haar landgenote Andrea Hlavackova.

Hlavackova, die voor het eerst de kwartfinales van een WTA-toernooi bereikte, treft nu in Barbora Zahlavova Strycova wederom een landgenote. Michaëlla Krajicek neemt het in één van de andere kwartfinales op tegen de Canadese Rebecca Marino.

SpongeBob op de vuist met vrouwen

De politie van Hollywood heeft deze week wel een heel bekend persoon aangehouden. Het bleek hier te gaan om niemand minder dan SpongeBob SquarePants. De gele spons was namelijk verwikkeld in een gevecht met twee vrouwen.

Op videobeelden die van het gevecht zijn gemaakt is te zien hoe de kindervriend dinsdag wordt vastgehouden en van een vrouw enkele rake klappen krijgt. Ook krijgt het gele vierkant een knietje in zijn klokkenspel. Desondanks wist SpongeBob zelf ook nog wat tikken uit te delen.

Uiteindelijk houdt een van de vrouwen een agent aan die vervolgens een babbeltje maakt met de man in het gele pak. Omdat niemand een aanklacht heeft ingediend, is SpongeBob niet in de boeien geslagen.

Het is overigens niet de eerste keer dat de politie van Hollywood te maken krijgt met louche figuren die zijn uitgedost als een bekende televisieheld. Zo werd onlangs Captain America gearresteerd omdat hij een vrouw had aangerand die met hem op de foto wilde. Ook Spider-Man werd laatst in de boeien geslagen.


De bewuste videobeelden van het opmerkelijke gevecht

Extra batterij voor PlayStation Vita

Sony is bezig met het ontwikkelen van een externe batterij voor de PlayStation Vita. Op deze manier wil het bedrijf de batterijduur verhogen. Deze ligt nu op drie tot vijf uur.

Sony wil nog niet zeggen hoeveel extra tijd de externe batterij gaat leveren. Maar het bedrijf geeft aan dat "als je van New York naar San Francisco vliegt  of vice versa, je geen zorgen hoeft te maken als je de extra externe batterij hebt".

PlayStation Vita

Jol: "Moeten kansen beter benutten"

Trainer Martin Jol was teleurgesteld over het resultaat van Fulham tegen FC Twente. De confrontatie in de eerste speelronde van de Europa League eindigde in 1-1.

Volgens Jol had zijn ploeg moeten winnen. "In de eerste helft hadden we al twee of drie goals moeten maken. Natuurlijk is het een goede ploeg, maar als je die onder zo'n druk zet, moet je de wedstrijd winnend afsluiten. We moeten onze kansen beter benutten", vond de Nederlandse coach.

Andy Johnson geloofde dat zijn ploeg ook meer recht had op de zege. "We begonnen prima en speelden goed genoeg om de punten te pakken, dus ik ben teleurgesteld. Maar de groepsfase duurt nog lang en om het toernooi met een punt te beginnen geeft toch wel voldoening."

Johnson opende in de eerste helft de score na een blunder van Dwight Tiendalli. Luuk de Jong trok vlak voor rust de stand gelijk door de bal via de paal tegen de rug van doelman Mark Schwarzer te koppen.

Auto's met lekke banden door wegdek

Door een kapotte voegovergang in de A76 vanuit België naar Heerlen hebben tien auto's vrijdagochtend lekke banden gekregen. Dat gebeurde rond 07.00 uur, meldt de ANWB.

De rijstrook met de kapotte voegovergang is afgesloten. Daardoor stond rond 07.30 uur al een file van een paar kilometer. In die file heeft een vrachtwagen pech gekregen. "We verwachten dat het nog even duurt voordat het verkeer daar weer doorstroomt", zegt een woordvoerder van de ANWB.

Op de A2 van Eindhoven naar Maastricht staat hierdoor bij knooppunt Kerensheide ook twee kilometer file. Rijkswaterstaat gaat de schade aan het wegdek pas repareren als de spits voorbij is. "Als je dat midden in de spits doet krijg je nog meer file", legt de woordvoerder uit.

Tunnelvisie in Metro: Last Light

THQ heeft nieuwe screenshots uitgegeven van Metro: Last Light. In onderstaande screenshots is de donkere sfeer duidelijk te proeven.

In Metro: Last Light is de hoofdpersoon uit het eerste deel weer aanwezig. Artyom moet opnieuw in een post-apocalyptisch Moskou zien te overleven. Het spel speelt zich af in 2034, een jaar na het eerste deel. Er is een burgeroorlog, waar wordt gestreden om controle over een massavernietigingswapen in silo D6. Dit wapen is in staat om de hele mensheid te vernietigen en Artyom zal moeten voorkomen dat het wapen in verkeerde handen valt.

Metro: Last Light komt in 2012 uit voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.

Metro: Last LightMetro: Last Light

Metro: Last LightMetro: Last Light

Metro: Last Light

Kamer wil 'foute' Gouden Koets aanpassen

Kamerleden van SP en GroenLinks roepen koningin Beatrix op een paneel met een 'foute' illustratie van de zijkant van de Gouden Koets te halen. Het gaat om het paneel met de naam 'Hulde der Koloniën'. De tekening met halfnaakte zwarte mannen en vrouwen die hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis roept 'grote weerstand op', schrijven zij vrijdag in een opiniestuk in NRC Next.

De koets maakt volgende week dinsdag in het kader van Prinsjesdag zijn jaarlijkse gang van de Ridderzaal naar het Binnenhofcomplex. Het rijtuig is eind negentiende eeuw gemaakt. "In de koloniale tijd en de nadagen van de slavernij leek een dergelijke afbeelding heel gewoon. Nu herinnert het ons aan een gruwelijke periode in de Nederlandse geschiedenis", schrijven SP-Kamerlid Harry van Bommel en GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters.

De brief is verder ondertekend door voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden Barryl Biekman en voorzitter van het Comité Nederlandse Ereschulden Jeffrey M. Pondaag. De ondertekenaars stellen verder dat Nederland excuses moet maken voor het kolonialisme en de slavernij en het geweld dat daaruit voortkwam. Ze wijzen erop dat Australië en de Verenigde Staten dit al hebben gedaan.

Dat kan wellicht schadeclaims opleveren, maar zo zou Nederland wel in het reine komen met het verleden. De ondertekenaars hopen dat Beatrix de regering 'een duwtje' in de goede richting wil geven door het paneel te verwijderen en een plaats te geven 'waar het thuishoort: het Rijksmuseum'.

Stewart heeft vertrouwen in Murphy

Jon Stewart is ervan overtuigd dat Eddie Murphy het goed gaat doen als presentator van de Oscaruitreiking. Eerder deze maand werd bekend dat de 50-jarige Beverly Hills Cop-acteur de ceremonie eind februari aan elkaar praat.

Stewart, presentator van de Daily Show, nam de presentatie van de Oscaruitreiking twee keer voor zijn rekening. Hij gelooft echter niet dat de komiek tips nodig heeft van hem. "Eddie Murphy is wel de laatste persoon aan wie ik advies zou geven. Hij gaat iedereen helemaal wegblazen", zegt hij tegen het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone.

"Hij is een filmster, maar ook een geweldige komiek. Net als Billy Crystal, multi-getalenteerd", vervolgt Stewart. De 63-jarige Crystal praatte de ceremonie acht keer aan elkaar en deed dat zeven jaar geleden voor de laatste keer. Hij liet eerder dit jaar nog weten wel oren te hebben naar een nieuw Oscaravontuur.

De 84e editie van de Academy Awards vindt plaats op 26 februari, in het Kodak Theatre in Hollywood.

Verbeek: "Internationaal een prima uitslag"

Gertjan Verbeek kon niet anders dan tevreden zijn na de 4-1 zege van AZ op Mälmo in de groepsfase van de Europa League.

"We willen graag overwinteren in de Europa League. Dan is dit een goede start. Internationaal gezien is dit een prima uitslag", zei de coach na de overwinning. Vooral het spel van zijn ploeg deed Verbeek goed.

"De opbouw was verzorgd en ook ons positiespel zag er goed uit. Daardoor kregen we voldoende kansen. Het was bij vlagen ook nog wat slordig en rommelig. Maar we hadden alles onder controle", aldus Verbeek.

Roy Beerens, de nieuweling van AZ, had een heerlijk avondje tegen de Zweden. "Ik heb bij vlagen genoten", aldus de aanvaller. "Ik denk ook wel dat het goed was."

Fors lager resultaat BlackBerry-maker RIM

BlackBerry-maker Research in Motion (RIM) heeft in het tweede kwartaal van zijn boekjaar de resultaten fors zien dalen. Het bedrijf heeft last van concurrentie van onder meer de iPhone van Apple en smartphones die draaien op Android-software van Google.

RIM zag de winst met 58 procent kelderen ten opzichte van dezelfde periode een jaar terug, tot 329 miljoen dollar (ruim 237 miljoen euro). In dat cijfer zit een eenmalige last verwerkt van 118 miljoen dollar, vanwege een groot kostenbesparingsprogramma. De omzet zakte met 15 procent in tot 4,2 miljard dollar, zo werd vrijdag bekend.

Voor het derde kwartaal rekent RIM op een omzet in een bandbreedte van 5,3 miljard dollar en 5,6 miljard dollar. De onderneming denkt dan tussen de 13,5 miljoen en 14,5 miljoen smartphones te verschepen. In het tweede kwartaal waren dat er 10,6 miljoen, en 200.000 Playbooktablets.

Fors lager resultaat BlackBerry-maker RIM
Fors lager resultaat BlackBerry-maker RIM (Foto: ANP)

Snel, sneller, snelst met WipEout 2048

Sony heeft een trailer van het futuristische racespel WipEout 2048 uitgebracht. Dit spel komt uit op PlayStation Vita en zal crossplatform op PlayStation 3 kunnen werken.

In de onderstaande trailer zie je dat je het spel bestuurt met bewegingen en het touchscreen. De HD-beelden gaan in ieder geval snel over je scherm, zoals we gewend zijn van een WipEout-game.

WipEout 2048 komt volgend jaar uit voor PlayStation Vita.

'Tekort aan middel tegen kanker'

Door een productieprobleem is er een groot tekort aan een middel tegen kanker ontstaan. Honderden patiënten met borst- of eierstokkanker lopen kans dat hun gezondheid hierdoor drastisch verslechtert, schrijft het AD vrijdag.

In een brief aan Nederlandse kankerspecialisten waarschuwt het farmaceutische bedrijf Janssen-Cilag dat het door de hele voorraad van het middel Caelyx heen is. Het medicijn wordt in ziekenhuizen toegepast bij chemotherapie.

Het is volgens de krant niet duidelijk hoeveel patiënten door het tekort worden getroffen. De krant vermeldt niet of er vervangende middelen of behandelingen zijn. Het grootste gevaar zou zijn dat tumoren die onder controle waren weer gaan groeien.

Hooggerechtshof VS stelt executie uit

Het Amerikaanse federale Hooggerechtshof heeft donderdag op het laatste moment uitstel van executie verleend aan een veroordeelde moordenaar. De man, Duane Buck, stond op het punt te worden terechtgesteld door middel van een dodelijke injectie in Huntsville in de staat Texas.

Buck (48) was ter dood veroordeeld voor een dubbele moord in Houston in 1995. Zijn advocaten hadden bezwaar gemaakt bij het hoogste tribunaal in de Verenigde Staten op grond van racistische opmerkingen die een getuigedeskundige tijdens het proces maakte. De psycholoog zei dat zwarte mensen zoals Buck vaker opnieuw in de fout gaan na een gevangenisstraf.

Het komt niet vaak voor dat het federale Hooggerechtshof een executie uitstelt. Bucks advocaten hadden ook gouverneur Rick Perry, die kans maakt op de Republikeinse nominatie voor het presidentschap, gevraagd de terechtstelling te stoppen. Maar door de uitspraak van het hof hoeft Perry, een groot voorstander van de doodstraf, niet in actie te komen.

Politie stuurt 200 ADO-supporters terug

De politie heeft donderdagavond bij de wedstrijd tussen PSV en Legia Warschau tweehonderd ADO-supporters op het treinstation van Eindhoven tegengehouden. De supporters zijn teruggestuurd. Volgens de politie is daarmee mogelijk voorkomen dat de situatie uit de hand liep.

Rond de wedstrijd, die door PSV werd gewonnen met 1-0, hebben zich volgens de politie nauwelijks problemen voorgedaan. Uit voorzorg was een noodverordening ingesteld zodat de politie snel kon ingrijpen. Door die noodverordening konden elf Polen en twee Hagenaren tijdens de wedstrijd worden vastgehouden. Daarna zijn ze vrijgelaten.

Daarnaast zijn zeven Polen en twee Nederlanders aangehouden voor onder meer het afsteken van vuurwerk en vandalisme. Nog eens drie Polen werden opgepakt omdat ze agenten aanvielen. Een Pool is aangehouden voor diefstal met geweld.

Toen bleek dat Poolse voetbalfans zonder wedstrijdkaartje naar Eindhoven waren gekomen, heeft de gemeente een groot beeldscherm neergezet op een parkeerplaats bij de Achtseweg Zuid. Daar hebben ongeveer tweehonderd mensen de wedstrijd gevolgd. De politie kreeg bijstand van de marechaussee en ME-pelotons van omliggende korpsen. Ook is samengewerkt met de politie in Polen, Den Haag en Rotterdam. In totaal werden vijfhonderd agenten ingezet.

Denemarken krijgt eerste vrouwelijke premier

Denemarken krijgt voor het eerst sinds 1993 een premier die niet naar de naam Rasmussen luistert. De sociaaldemocrate Helle Thorning-Schmidt wordt zo goed als zeker de nieuwe regeringsleider. De 44-jarige politicologe is de eerste vrouw in die functie.

Het linkse Rode Blok waarvan Thorning-Schmidt de aanvoerster is, heeft de parlementsverkiezingen nipt gewonnen, zo bleek donderdagavond laat na telling van ruim 99 procent van de stemmen. Het Rode Blok kan volgens de laatste telling rekenen op 89 van de 179 zetels in het Deens parlement, terwijl het centrumrechtse Blauwe Blok van premier Lars Lokke Rasmussen op 86 is blijven steken. De vier zetels van de autonome gebieden Groenland en de Faeröer zijn nog niet meegeteld, maar zullen volgens experts de uitslag niet meer beïnvloeden.

Rasmussen heeft zijn nederlaag erkend en zei dat hij vrijdag zijn ontslag zal indienen bij de koningin. Hij feliciteerde Thorning-Schmidt met haar verkiezingszege. "Vanavond draag ik de sleutels van het kantoor van de premier aan haar over", zei Rasmussen. Hij was de derde minister-president op rij met die achternaam, na de sociaaldemocraat Poul Nyrup Rasmussen en zijn liberale partijgenoot Anders Fogh Rasmussen, die nu baas is van de NAVO. De drie politici zijn overigens geen familie van elkaar.

Het centrumrechtse Blauwe Blok is 10 jaar aan de macht geweest in het Noord-Europese land. De kiezers zijn vooral ontevreden over de slechte staat van de economie. Thorning-Schmidt riep tijdens haar campagne op de verzorgingsstaat te ondersteunen. Ook zei ze de in elkaar zakkende economie te willen stimuleren met extra uitgaven in plaats van bezuinigingen, zoals Rasmussen had voorgesteld.

Denemarken krijgt eerste vrouwelijke premier
Denemarken krijgt eerste vrouwelijke premier (Foto: ANP)

Michael Jackson goes Vita

Ubisoft stuurt Michael Jackson: The Experience naar de PlayStation Vita. Mensen die Elite Beat Agents helemaal te gek vonden zullen een zacht Michael Jackson-gilletje slaken, want de gameplay ziet er in onderstaande trailer erg bekend uit.

Vijftien bekende nummers van de overleden pop-idool zullen beschikbaar zijn met begeleidende schermen in HD-kwaliteit. Je gebruikt het touchscreen voor en touchpad op de achterzijde van het apparaat om de liedjes ritmisch te volgen.

Michael Jackson: The Experience is "coming soon" naar de PlayStation Vita. Voor ons betekent dat op zijn vroegst begin volgend jaar, want dan komt de nieuwe handheld van Sony in Europa uit.

Groene energie in Anno 2070-trailer

Ubisoft heeft een nieuwe trailer uitgebracht met ingame-beelden van Anno 2070. Hierin worden de bouwstrategieën uitgelegd. Zo kun je milieuvriendelijk aan de gang gaan, of juist met zware industrie de boel draaiende houden.

Je ontdekt nieuwe gebouwen en technologieën door je wetenschappers. Zo kun je ook onder de zeespiegel je stad uitbreiden en daar nieuwe resources vinden. Militair gezien kun je natuurlijk ook meer technologie verwachten. Diplomatie of handel zijn nodig om je stad te laten groeien, want je hebt niet alle resources tot je beschikking, ze zijn schaars. Door vreedzaam te handelen of door een oorlog te starten kun jij je stad laten uitgroeien.

Anno 2070 komt uit op Windows en Mac OS en zal dit jaar uitkomen.

Sucker Punch

Dansende meisjes met veel te korte rokjes die genadeloze vechtmachines blijken te zijn. Dit klinkt als een nieuw Japans vechtspel en qua vormgeving komt het dicht in de buurt. Regisseur Zack Snyder is niet onbekend als het gaat om indrukwekkende beelden te toveren op het scherm, want van zijn hand kwamen onder andere Watchmen en 300. Met Sucker Punch levert Zack Snyder wederom een film af die alle ingrediënten heeft voor een harde actiefilm waarin bikkelharde dames de dienst uitmaken.

Motie van afkeuring krijgt weinig bijval

De motie van afkeuring die de PvdA, de SP en GroenLinks donderdag indienden tegen staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) kon op weinig bijval rekenen. Alleen de Partij voor de Dieren steunde de drie oppositiepartijen. Zij waren ontstemd over de uitleg van de staatssecretaris over de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb).

De andere oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP vonden de motie van afkeuring een veel te zwaar middel. Kamerlid Esmé Wiegman zei tijdens het felle debat dat de ChristenUnie niet wacht op een aftredende, maar op een optredende staatssecretaris. Ook D66 en de SGP zagen geen reden om het vertrouwen in de bewindsvrouw op te zeggen, waar een motie van afkeuring de facto op neerkomt. Ook coalitiepartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV stemden tegen de motie.

Veldhuijzen van Zanten moest donderdagavond de bezuinigingen op het pgb in de Kamer verdedigen. Ze kwam onder vuur te liggen omdat ze eerder had gezegd dat iedereen met een pgb deze zorg zou behouden. Deze garanties kan ze echter niet geven, bleek deze week. Veldhuijzen van Zanten zei tijdens het debat dat ze altijd 'naar eer en geweten' haar beleid verdedigd heeft. "Mijn intenties waren zuiver." Ze bood haar excuses aan voor de verwarring die is ontstaan.

Geen Ash in Evil Dead remake

Evil Dead-legende Bruce Campbell is een verwoed twitteraar. In een conversatie met fans lichtte de acteur een aantal tipjes van de sluier over de remake van Sam Raimi's klassieker.

De remake van Evil Dead zal worden geregisseerd door de Uruguayaanse regisseur Fede Alvarez. Campbell meldde onder meer dat de opnames begin 2012 zullen starten. De meest opvallende tweet van de acteur was echter "No Ash character currently." Later gaf Campbell meer uitleg. "Evil Dead is een hervertelling van het verhaal. Iedereen die met de film te maken heeft is enthousiast over de nieuwe benadering."

In een gesprek met Fangoria gaf Ted Raimi aan dat de opnames waarschijnlijk in Nieuw Zeeland plaatsvinden. Diablo Cody, schrijfster van onder meer Juno, poetst momenteel het script op. De afwezigheid van Ash zou er op kunnen duiden dat de remake geen exacte kopie van het origineel gaat worden. In dat geval wachten we in spanning af.

 20110916 Bruca Campbell op twitter
Bruce Campbell twittert er op los.

Eisen PvdA over pensioenakkoord ingewilligd

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) komt aan vrijwel alle eisen van de PvdA tegemoet over het pensioenakkoord. Daarmee lijkt het akkoord een meerderheid te krijgen in de Tweede Kamer, aangezien de VVD en het CDA het plan ook steunen.

De sociaaldemocraten eisten onder meer dat het voor mensen met een laag inkomen mogelijk wordt om eerder te stoppen met werken als de pensioenleeftijd omhoog gaat. Kamp zegde toe dat zij een zogeheten inkomensafhankelijke werkbonus krijgen.

De minister kon donderdagnacht in het Kamerdebat nog niet aangeven welke mensen hier voor in aanmerking komen en waarvan dit betaald moet worden. De kosten bedragen naar verwachting veertig miljoen euro.

De toezeggingen volgden op koortsachtig overleg tussen een delegatie van de PvdA en Kamp en premier Mark Rutte (VVD). PvdA-Kamerlid Roos Vermeij zei in het Kamerdebat, dat tot ver na middernacht duurde, blij te zijn met de beloften van Kamp, maar eiste wel een bevestiging in een brief.

De FNV buigt zich maandag opnieuw over het akkoord. Als de vakcentrale niet tot overeenstemming komt zal Kamp zijn eigen plan doorvoeren om de pensioenleeftijd naar 67 te krijgen.

Duizend agenten meer op straat

Volgend jaar kunnen duizend extra agenten de straat op doordat het papierwerk bij de politie wordt beperkt. Dat staat in de donderdag verschenen begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De administratieve lasten bij de politie moeten volgend jaar met vijf procent omlaag. Over de hele kabinetsperiode gemeten moet de papieren rompslomp met een kwart zijn afgenomen. Het plan zal tot een toename van drie- tot vierduizend agenten leiden in 2013 en 2014.

In de begroting staat verder dat de zogeheten wietpas voor coffeeshops per 1 januari wordt ingevoerd.


Duizend agenten meer op straat (Foto: Novum)

Hillen betreurt onduidelijkheid over Kunduz

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) betreurt dat hij door de missie in Kunduz 'militair' te noemen het draagvlak hiervoor heeft verkleind. Hij zei dat donderdagavond nadat hij door de Tweede Kamer op het matje was geroepen vanwege zijn uitlatingen in een interview in Vrij Nederland.

GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap eiste dat Hillen klip en klaar het civiele karakter van de missie zou onderschrijven. GroenLinks gaf begin dit jaar steun aan de missie in Afghanistan onder de voorwaarde dat het geen militaire missie zou zijn, maar een civiele. "Het doel van de missie moet duidelijk zijn", eiste Sap donderdagavond.

Ook D66-leider Alexander Pechtold laakte de 'nieuwe uitglijder' van Hillen, die het draagvlak van de missie zou ondergraven. Ook coalitiepartijen VVD en CDA hamerden op duidelijkheid.dA, de PVV en de SP prezen juist de uitlatingen van Hillen. Volgens PvdA-Kamerlid Frans Timmermans wordt geprobeerd om de illusie in stand te houden dat het een civiele missie is, terwijl er wel degelijk gevochten wordt in Kunduz. Hero Brinkman (PVV) noemde de aanduiding civiele missie 'beledigend, kwetsend en bezijden de waarheid'. "Als het loopt, kwaakt en er uit ziet als een eend, dan mag je het een eend noemen", zei SP-Kamerlid Harry van Bommel.

Hillen gaf toe dat de missie niet gebaat is bij onduidelijkheid. Hij wilde met zijn opmerkingen slechts de aandacht vestigen op de belangrijke werkzaamheden die militairen uitvoeren. Volgens Hillen krijgen zij vaak niet de waardering die ze verdienen. Hij gaf toe in het interview daar iets te veel het accent op te hebben gelegd. "Maar dat is engagement", zei hij. Met zijn excuses en de toezegging in de toekomst geen onduidelijkheid meer te zullen creëren nam de Kamer genoegen.


Hillen betreurt onduidelijkheid over Kunduz (Foto: Novum)

Links blok in Denemarken wint nipt

Het linkse Rode Blok onder leiding van de sociaaldemocraten heeft de parlementsverkiezingen in Denemarken donderdag nipt gewonnen. Na het tellen van meer dan 90 procent van de stemmen halen de vier partijen die van het blok deel uitmaken, 89 zetels tegen 86 voor centrumrechts.

De vier zetels van de autonome gebieden Groenland en de Faeröer zijn echter nog niet meegeteld in het totaal van 179 zetels, maar volgens experts zullen die de de uitslagen niet meer beïnvloeden. Voor een absolute meerderheid zijn 90 zetels nodig.

Daarmee lijkt Denemarken met de sociaal-democrate Helle Thorning-Schmidt voor het eerst een vrouwelijke premier te krijgen.

Het centrumrechtse Blauwe Blok onder leiding van de huidige premier Lars Lokke Rasmussen is 10 jaar aan de macht geweest in het Noord-Europese land. De kiezers zijn vooral ontevreden over de slechte staat van de economie. Thorning-Schmidt riep tijdens haar campagne op de verzorgingsstaat te ondersteunen. Ook zei ze de in elkaar zakkende economie te willen stimuleren met extra uitgaven in plaats van bezuinigingen, zoals Rasmussen van de Liberale Partij had voorgesteld.

Naar verwachting is de opkomst hoger dan de 86,5 procent in 2007.

Links blok in Denemarken wint nipt
Links blok in Denemarken wint nipt (Foto: ANP)

World of Warcraft is verkozen tot Game of the Decade

Het spel World of Warcraft is de grote winnaar van de 'Game of the Decade'-editie van de zomercompetitie van FOK!games. Verrassend genoeg stonden er twee games van Blizzard Entertainment tegenover elkaar in de finale: Warcraft III en World of Warcraft.

FOK!games-users nomineerden in totaal 256 games, verschenen tussen januari 2001 en eind 2010, om mee te dingen naar deze eer. De genomineerde games namen het in een knock-out competitie tegen elkaar op. Gedurende de zomermaanden verscheen er vrijwel iedere dag een poll op FOK!games waarin games het tegen elkaar opnamen voor de dagzege. Na 46 rondes waarin zo'n 750 mensen per ronde stemden, hebben Warcraft III en World of Warcraft de finale gehaald. Met 54,3% tegen 45,7% stemmen heeft WoW een nipte overwinning behaald op de nummer 2.

wow

De langverwachte MMORPG World of Warcraft wist vanaf het moment van introductie al veel indruk te maken. Het mateloos populaire spel wordt al jaren door miljoenen mensen gespeeld. Er zijn meerdere uitbreidingen voor verschenen zoals Wrath of the Lich King en Burning Crusade.

De traditie van de FOK!games-zomercompetitie kende zijn start in 2005 met de verkiezing van 'het populairste gamefiguur'. Die wedstrijd werd glansrijk gewonnen door het character Link uit het immer populaire spel The Legend of Zelda. World of Warcraft mag zich nu bij de rij winnaars voegen als beste game uit het eerste decennium van de 21e eeuw. In de zomer van 2012 zal er opnieuw een verkiezing gehouden worden, met een nieuw thema.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.