PSP Slim and Lite special

Zo op het eerste gezicht is er weinig veranderd aan het uiterlijk van de PSP. Een hoop mensen zullen het verschil niet eens zien. Pas als je beide PSPs oppakt merk je het grote verschil; de PSP Slim and Lite is een flink stuk lichter dan de oude PSP. Als je hem vervolgens goed bekijkt zie je dat de Slim and Lite ook een stuk dunner is dan de oude vertrouwde PSP. Met deze afslanking zijn ook de twee hobbels aan de achterkant van de oude PSP verdwenen. Sommigen zullen hier blij mee zijn, want je PSP ziet er aan de achterkant opeens veel slicker uit, maar aan de andere kant waren die bobbels wel handig om de PSP goed beet te houden. Het FOK!games testpaneel, bestaande uit twee personen, was in ieder geval erg verdeeld en kwam niet tot een eenzijdige conclusie omtrent het in de hand houden van de PSP Slim. Heb je slechts een paar keer een oude PSP in je handen gehad dan zul je dit verschil ook waarschijnlijk niet eens opmerken.

Naast de kleinere behuizing zijn ook de knoppen onder handen genomen. Veel verschil zul je overigens niet merken, maar het d-pad is wat stroever waardoor het gebruik ervan een stuk makkelijker wordt. De beste verbetering van de PSP Slim is toch wel het scherm. Het scherm van de gewone PSP is al ontzettend mooi, maar de PSP Slim doet er nog een schepje bovenop. Alles is net even scherper en strakker, en ook komen de kleuren veel voller over.

Helaas is niet alles aan de PSP Slim and Lite beter, er zijn ook een aantal kleine dingetjes waar Sony op heeft bezuinigd om de PSP zo slim en lite te maken. Allereerst is het klepje voor de memory stick een beetje fragiel. Het is nu een dun stukje plastic dat flexibel is terwijl de oude PSP een normaal hardplastic klepje had. De grootste minpunten zijn echter de UMD-behuizing en de batterijklep. De UMD behuizing gaat bijvoorbeeld niet meer open met een schuifknopje maar je moet hem gewoon met de hand openen. Het klepje is tevens van dun plastic gemaakt dat ietwat goedkoop aanvoelt. Tenslotte zit de UMD nu los in de drive waar deze voorheen netjes in een gleuf ging. Door deze nieuwe manier kun je de UMD er op verschillende manieren instoppen wat niet goed is voor het apparaat. Opletten dus als je jouw kleine zusje met je PSP Slim laat spelen! Het klepje zal in eerste instantie niet helemaal dicht kunnen als je een UMD er verkeerd om in hebt zitten, maar met een beetje kracht past alles natuurlijk. Voor het batterijklepje geldt in principe hetzelfde; deze voelt erg fragiel aan.



Verbeteringen die Sony noemt bij de features van de Slim and Lite die we niet hebben kunnen vergelijken zijn de snellere laadtijden van de UMD drive en de verminderde batterijcapaciteit. Voor de snellere laadtijd moet er namelijk gebruik gemaakt worden van een UMD die de nieuwe manier van laden ondersteunt. Er moet namelijk data in het RAM geheugen van de PSP Slim geladen worden en die heeft de oude PSP niet waardoor UMD discs die feature nog niet hadden. Wat betreft de batterij heeft de PSP Slim een batterij van 1200 mAh tegenover 1800mAh van de oude PSP. Een minder krachtige batterij dus, maar daar tegenover staat wel dat de PSP Slim waarschijnlijk minder stroom verbruikt doordat ze in de hardware van de handheld ook wat kleine aanpassingen hebben gedaan. Desondanks is het een vreemde stap van Sony, want één van de grootste kritiekpunten van de oude PSP was juist de korte batterijduur. Waarschijnlijk dat de 1800 mAh batterij ervoor zou zorgen dat de PSP Slim and Lite te zwaar zou worden en ze daarom hebben gekozen voor een minder sterke maar wel lichtere variant.


Boven oud en onder nieuw<\/center>

De grote conclusie is dus eigenlijk dat de PSP Slim and Lite niet echt vernieuwend is ten opzichte van de oude PSP. Er zijn wat verbeteringen waarvan het gewicht en de dikte duidelijk de grootste zijn, maar er zijn ook zeker een aantal dingen die minder goed uitgewerkt zijn zoals het UMD-klepje en de slechtere batterij. Waar je bij de vergelijking tussen de oude DS en de DS Lite duidelijk zag dat de Lite de betere was, is dat onderscheid bij de PSP en zijn nieuwe broertje een stuk minder duidelijk. Geef je de voorkeur aan de oude versie dan zul je snel moeten zijn, de PSP Slim & Lite zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de oude PSP zeer binnenkort niet meer te koop zal zijn. Heb je al een oude PSP dan raden we je aan om het gewoon daarbij te houden.