Tweestatenoplossing: Ierland, Spanje en Noorwegen willen Palestina erkennen

De EU-landen Ierland, Spanje en Noorwegen willen een Palestijnse staat officieel erkennen. Dat hebben de regeringsleiders van de drie landen bekendgemaakt.

De Noorse premier Gahr Støre verklaarde in Oslo dat dit een nieuwe impuls zou moeten geven aan een tweestatenoplossing. De Ierse premier Harris zei dat dit de enige duurzame oplossing was voor vrede in Israël en Palestina. Ook de Spaanse premier Sanchez kondigde aan dat zijn land Palestina officieel zou erkennen op 28 mei.

Als reactie hierop beval de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz de onmiddellijke terugtrekking van ambassadeurs uit Oslo en Dublin. Tegelijkertijd wordt ook de terugtrekking uit Spanje overwogen. Israël zal niet zwijgen als zijn soevereiniteit wordt aangetast en de veiligheid in gevaar komt, verklaarde Katz.

Binnen de EU zijn het vooral Midden- en Oost-Europese landen die tot nu toe de Palestijnse staat hebben erkend. Half mei heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Palestijnse gebieden extra rechten gegeven binnen de VN.