PSP Slim and Lite special

Sony’s antwoord op de GameBoy

Na een lange periode van speculaties was het op de E3 van 2004 eindelijk zover, de handheld van Sony werd getoond aan het grote publiek. De PlayStation Portable (PSP) zou de concurrentie met Nintendo aan moeten gaan in de handheldmarkt die Nintendo al vanaf de GameBoy domineerde. Sony wilde dit doen door een krachtig apparaat te lanceren dat niet alleen games kon spelen maar ook een heel legio aan multimediafunctionaliteiten kent; films en muziek bijvoorbeeld. Nintendo ging totaal de andere kant op met een handheld die inferieur was op grafisch gebied en geen multimedia mogelijkheden heeft, maar wel twee schermen waaronder een touchscreen had.

Deze twee verschillende richtingen waren natuurlijk voer voor fanboys wereldwijd en niemand kon nou eigenlijk voorspellen welke handheld de winnaar zou worden. Op dit moment weten we dat de Nintendo DS, mede door het succes van onder andere Nintendogs en Brain Training, de ‘winnaar’ genoemd mag worden. Echter de PSP is wel de meest verkochte niet-Nintendo handheld OOIT; ter vergelijking: de SEGA GameGear verkocht zo’n 10 miljoen units en de PSP staat al op 25 miljoen. Daarnaast zijn de huidige verkoopcijfers ook zeker iets waar Sony trots op kan zijn, de PSP verkoopt bijvoorbeeld beter dan de PlayStation 3 en de Xbox 360.

Het succes van de PSP

De reden van het succes van de PSP zit ‘m uiteraard in verschillende factoren. Allereerst zijn er natuurlijk de vele games voor het apparaatje. Games op de PSP kunnen getypeerd worden als PlayStation-games op een handheld. De grafische kwaliteit is vaak vergelijkbaar met die van PlayStation 2 titels en de meest bekende PlayStation-reeksen vinden we ook terug op de PSP; Ridge Racer, Tekken, WipeOut, Ratchet & Clank, Metal Gear Solid en Daxter hebben allemaal hun opwachting op de PSP al gemaakt. Naast de bekende namen vinden we ook nieuwe klassiekers terug als een LocoRoco en een Lumines. Een bijkomend voordeel van PlayStation games is dat deze altijd vrij snel opnieuw uitgebracht worden in een budgetreeks. Games die in deze zogenaamde Platinumreeks komen krijgen een nieuw hoesje en een prijskaartje van onder de 20 euro.

Naast de games zijn ook de video-, muziek- en internetmogelijkheden van het apparaatje erg populair. Je kunt bijvoorbeeld in de winkels films kopen op UMD, het formaat van de discs van de PSP, voor een euro of 8 tot 20. Oude toptitels en nieuwe films verschijnen nog regelmatig. Op de geheugensticks van de PSP (memory card pro duo) kun je naast muziek ook video kwijt welke de PSP kan afspelen. Tot slot is het mogelijk om je PSP om te toveren in een simpele digitale camera met de Go!CAM.

De toekomst

Nu de PSP lite sinds vorige week in de winkels ligt is het wel interessant om te kijken wat Sony allemaal nog van plan is met de PSP. Naast een flink aantal games blijft Sony ook de firmware van de PSP uitbreiden. Met deze nieuwe firmware is het straks bijvoorbeeld mogelijk om TV te kijken op je PSP en met een aparte GPS-module raak je nooit meer de weg kwijt met een PSP. De PSP wordt in Sony’s plannen dus nog meer een all-round apparaat dan het al was en gaat op deze manier waarschijnlijk nog meer mensen aanspreken dan het nu al doet.