FOK!ker van de week: Yvonne

(FOK!)moeder, Rammstein, Symphony X, Eerste Wereldoorlog, Administrator, Leffe, peuken, jointje roken pussy kijken, "Ik stop!!!!!!", bifi, Iteejer, Mr. Orange, Brechtje, Detlev: Yvonne

yvonne
Kenmerken van Yvonne


FOK!
 • Hoe ben je op FOK! gekomen?
  Oei, via BB1. telefoonlijntjestijd. Ik had Veronica ontdekt als een plek op internet waar je over BB1 kon kleppen. Sjezus, alles stond nog in de kinderschoenen joh! Bij veronica konden ze het absoluut niet aan, dit hadden ze absoluut niet verwacht, en het ging er nogal fel aan toe. En dat is een understatement. Enfin, einde van het liedje was dat ze bij Veronica de boel sloten en we geadviseerd werden naar FOK! te gaan. Ik geloof niet dat we daar echt "welkom"waren. Op FOK! hadden ze het debacle van Veronica ook wel bemerkt en hielden hun hart vast voor een heel stel relschoppers. Maar als nette newbie lurk je eerst, verschijn je eerst op de chat, en daarna registreer je je pas. Ik kan je vertellen dat de chat enorm gezellig was in die tijd (vanaf oktober 1999) en de telefoonrekening enorm hoog werd.

  En de rest is geschiedenis, je werd eerst flink, flink in de mangel genomen door LMK en Ludo, en geloof me die ontgroenden beter dan wie ook, als je dat overleefde en niet meteen jankende wegrende was je een FOK!ker.

 • Hoe ben je in de crew beland en wat heb je allemaal gedaan?
  Samen met Isabeau, augustus 2000, we werden gevraagd om modje te worden op Literatuur. Ik was tijdens een avondje bioscoop met Blauwe (admin toen) al uitgehoord of ik interesse had en of ik veel las. Ja duh. En op een avond in augustus werden Isabeau en ik gebeld dat we moesten in en uitloggen en dan zouden we wel iets zien" Ik hing ondertussen met Isabeau aan de telefoon en we hebben alleen maar gegild. Raar hŤ, maar we waren zo enorm blij. We zijn ook als een gek aan de slag gegaan in "ons" forumpje. Het heeft geloof ik wel de meeste naamsveranderingen achter de rug. Een andere passie van me sluimerde toch wel op de achtergrond, geschiedenis, en Mr Big, de toenmalige admin, wilde het wel een kans geven. En dat werd C&H. Alleen keek hij heel anders naar het forum dan wij en het moest maar weer verdwijnen omdat "de cijfers" niet goed waren, de lummel.

  Enfin, C&H bestaat nog steeds en Mr Big is allang admin af. Daarna ben ik gevraagd om HGM te worden, met Cynix, Lithion, Knorretje en Alter-Ego, dat veranderde al snel in FA wat ik met heel veel plezier lang gedaan heb en na het vertrek van Jorma en Arjen ben ik admin geworden. En dat doe ik tot ik echt te oud word, maar ik ben pas 38 dus ik kan nog wel even.

 • Wat zou FOK! volgens jou nůg beter maken?
  Jaaaaaaaaa, heb je een half uurtje? Een paar dingen dan maar, de SMS-diensten vervolmaken, jouw.fok.nl biedt voor de user straks enorm veel mogelijkheden,

  De FP kan zoveel meer zijn dan het nu is, en, en, en, nog zoveel!!

 • Op FOK! kom je altijd op voor de underdog, de verschoppeling of de persoon die afwijkt van de rest. Wat zit daarachter?
  Poe, ik ben niet op m'n mondje gevallen, en kan zelf best incasseren, maar met z'n allen op ťťn hakken heb ik nooit wat aan gevonden, oh begrijp me niet verkeerd, ik maak me er heus wel medeschuldig aan, maar genoeg is genoeg en dan doe ik er wat aan. Iedereen kan en mag op FOK! FOK! is gewoon voor iedereen, en wat veel users niet doorhebben, de meeste "verschoppelingen" doen nu echt niemand kwaad, bashen niet, trollen niet, en toch ergeren users zich aan hun. Blijft een vreemd iets.

  Verder vind ik dat juist de diversiteit aan users FOK! zo enorm leuk maken. Geen middle of the road publiek, de zwever naast de piloot, de arts naast de gelover in kaboutertjes. Users als Meki, Dromenvanger, de FB-hoeren, noem ze maar op, maken de boel gewoon zo enorm leuk en verslavend.

 • Je bent vaak het mikpunt van aandacht wat nogal eens felle kritiek, scheldpartijen en meer oplevert aan jouw adres. Hoe ga je daarmee om? Hoe voelt het om door totaal onbekenden voor van alles en nog wat uitgemaakt te worden?
  Leuke vraag! Felle kritiek prima! Kun je wat mee, ik ben sowieso nooit te beroerd een fout toe te geven of iets terug te draaien. Ook ik maak na 8 jaar FOK! nog fouten, geeft niks. En felle discussies en kritiek laten je weer eens nadenken over dingen die je eigenlijk gewoon bent gaan vinden. Schelden, ligt eraan wie het doet, een FOK!bekende die woorden gebruikt die al 8 jaar lang gebruikt worden kan gewoon tegengas krijgen, iemand die zomaar begint te schelden kan een grote mond terug krijgen en de rest laat ik van me afglijden. Meestal zijn het usertjes die je ooit een ban hebt gegeven die je even willen uitschelden, maanden of zelfs jaren later. Dingen als me pakken op m'n kinderen ben ik niet kapot van en als ik het echt helemaal zat ben kunnen ze eraf.

  Hoe ga ik er mee om, ben ik zat sta ik op en ga wat anders doen. Of ik ga even miepen tegen anderen. Of ik roep iets drama-queenachtigs als "Ik doe het niet meer!!!" Totaal onbekenden kunnen me met hun gescheld en gedreig niet meer raken. Meestal als je ze dan eens ontmoet zijn het schuchtere puberventjes die "Ja, mevrouw, nee mevrouw" tegen je zeggen. Laat gaan.

 • Kun je een paar van de leukste momenten voor jou op FOK! beschrijven?
  De Nacht Van Plunk, eigenlijk te flauw voor woorden, maar ik heb me naar gelachen.Plunk is een vrij verlegen user, die nooit op de voorgrond trad, en wat gebeurt er, overal verschijen Plunktopics, in ieder forum werd er wel een topic geopend met iets met Plunk in de titel en nog forumgerelateerd ook. Arme Plunk!

  De topics van de Filokliek, hun eeuwige strijd met Highlander die topics met kamelen om z'n oren kreeg,de nacht dat ze de meest ranzige topics en foto's wilden posten en wij daar allang van op de hoogte waren, gewoon gein. Waar ik het hardst om gelachen heb is de ochtend dat na een crash alle topics fucked up waren, de meest bizarre topics ontsonden er, niets klopte meer, gegierd van het lachen, en zo nog vťťl meer.

 • Hoe hou je het vol om al zo lang voor FOK! bezig te zijn? Vaak word je omschreven als de FOK!moeder, zie je dat zelf ook zo (waarom)?
  Daar kan ik kort over zijn, FOK! is gewoon leuk, punt.

  FOK!moeder, ik doe er toch echt niets speciaals aan, gewoon, er zijn, voor iedereen. Of ik mezelf zo zie? Het is zo gegroeid in de loop der jaren.

 • Wat heeft FOK! jou opgeleverd?
  Leuk contact met mensen die ik zo 1, 2, 3 niet ontmoet zou hebben. Bioscoopje doen met Blauwe, bruiloft en geboorte kindjes van Danny en Knorretje, met ET kontjes knijpen in Antwerpen, eieren gooien op de befaamde iteejer feestjes, de vakanties met Bolletje, de andere bruiloften waar ik ben geweest, het oppikken van weer naar concerten en festivals gaan, met Mike en de clan het Hollandse Lied vereren, een kip, konijn en een pony, het gebanned worden na een uitbundig feestje bij Harrie, het Solse gat, kaartjes als je ziek bent of jarig bent, de onverwachte mailtjes als iemand iets van je gelezen heeft, ik kan wel uren doorgaan.

  En de enorme hoeveelheid kennis, mensenkennis wil ik het niet noemen, online kennis, hoe een site werkt en functioneert, wat je wel moet doen en wat vooral niet, zeker als je voor FOK! werkt en je overal rond kunt kijken leer je enorm veel.

 • Denk je dat FOK! over tien jaar in de een of andere vorm nog bestaat?
  Ja! Kort maar krachtig

 • Een programmama ŗ la 'Andere tijden' wil over tig jaar een documentaire maken over FOK!. Hoe zou zo'n documentaire er uit zien?
  Oh man, niemand zou het snappen!!! Dit is gewoon niet op beeld vast te leggen of Łberhaupt uit te leggen. Je zou een oude Danny en een krakende yvonne te zien of horen krijgen die alleen nog maar kunnen zeggen, "weet je nog van meki".

  Een verlopen sunchaser die vader van zes kinderen is geworden en oude beelden zijn er niet. Ja, screenshots. het is nu al zo moelijk uit te leggen wat je eigenlijk op een forum doet

  Buiten FOK!
 • Leeftijd, opleiding, beroep?
  38 [redactie: al sinds ze op FOK! zit], MAVO-HAVO-MBO-V- Verplegende/parttime vertaalster, moeder.

 • Je bent erg geÔnteresseerd in de Eerste Wereldoorlog en op dat gebied inmiddels uitgegroeid tot een van de Nederlandse (online) kenners op dat gebied met een podium dat informatie en discussiemogelijkheden biedt voor andere geÔnteresseerden. Hoe is die fascinatie ontstaan?
  Die fascinatie is tijdens mijn jaren in de verpleging ontstaan, ik verpleegde een mevrouw die als jong meisje de eerste jaren van de oorlog mee had gemaakt in Ieper, een van de gebieden waar verschrikkelijke verliezen zijn geleden. Dan ga je eens lezen, nog meer lezen, je gaat er eens heen en nog eens en nog eens, en voor je het weet heb je een boekenkast van nu ruim 350 WO1-boeken, koop je je suf op eBay, vertaal je soms eens wat, word je vernoemd in een boek en zit je zo'n beetje iedere maand wel op de slagvelden.

 • Hoe is dat podium tot stand gekomen?
  Door alles wat ik heb geleerd hier op FOK!, durfde ik het aan om zelf iets te beginnen. De doelgroep is een totaal andere dan de FOK!doelgroep dus het zou elkaar niet bijten. Sowieso heb ik een hekel aan dat gekloon van FOK! maar dat terzijde. Het leuke was te merken dat je hier de afgelopen jaren enorm veel hebt opgestoken. Ik werd gevraagd door Richard Heijster en Hans Andriessen ( beide WO1 auteurs) om mee te helpen een forum op te zetten, en zo ist gekomen.

  Een forum, hoe klein of groot ook "doe"je niet even, daar gaat enorm veel tijd en moeite inzitten. Een podium voor WO1 liefhebbers was er nog niet en het blijkt een gat(je) in de markt te zijn.

 • Wat heb je voor de toekomst nog in petto wat betreft de Eerste Wereldoorlog?
  Zorgen dat ik klaar ben voor 2008, de examens zullen over WO1 gaan en voor die tijd wil ik zoveel mogelijk in orde hebben voor de scholieren. Verder de fronttripjes en lezingen uitbreiden en de boekhandels eindelijk eens wakker schudden dat er een ware hausse gaande is op dit gebied.

 • Een van je grote hobby's is muziek. Van welke muziek hou je het meeste en welke bands zou je nog wel eens willen zien? Wat is je favoriete album en concert ooit?
  Muziek, ik kan gewoon niet zonder! Van Hazes tot Bach. Maar het meeste luister ik naar metal, heerlijke muziek! Ik zou Iced Earth, Lacrimosa, Iron Maiden, SymphonyX nog wel een keer willen zien. Verder zou ik Hazes, Sinatra en Elvis willen zien, maar dan moet ik nog een paar jaar wachten.

  M'n favoriete album verschilt per periode, op dit moment draai ik Ella Fitzgerald helemaal grijs, maar dat kan morgen weer anders zijn. Een echt "HET"-album heb ik niet. Het beste en indrukwekkendste concert ever was Iced Earth in Antwerpen, 3 uur genieten.

 • Hoe ziet jouw leven er over tien jaar uit?
  Dan hoop ik toch onderhand achter de geraniums te zitten en oma te zijn. Denk ik. Hahahahahahaha, neh. Geen idee, ik gooi er een dooddoener tegenaan, als ik maar gezond ben.

 • Wat is op dit moment jouw diepste wens?
  Op dit moment als in nu? Dat ik in Ieper op de markt zat, lekker eten, veel praten, sapje erbij. Sowieso is het zaak je diepste wensen gewoon te laten uitkomen.

 • Je hebt een huis gevuld met boeken over allerhande onderwerpen, welke boeken lees je het liefst?
  Moeilijke! WO1 uiteraard. Ik ben totaal van de romans, thrillers en het literair geneuzel af.

 • Wat hoop je dat jouw kinderen zich zullen herinneren van hun moeder/ouders?
  Dat ze prettig gestoord waren en klaar stonden voor heel wat mensen.

 • Stel: Je bent een week lang president van IsraŽl, wat zou je doen?
  Nee sebbo [redactie: de Hoofdredactie denkt dat het iets met dildo's van doen heeft], ik zeg het niet! Ik houd me netjes in. En ik ga ook niet neuzelen over vrede, ik zou de archieven induiken en daarna genieten van alles wat een president zo al tot haar beschikking heeft. Decadent niks doen dus.

 • Wat wil je de wereld nog vertellen?
  Knuffelen doe je maar met de kat © Yvonne

 • De vraag van Verbal: Wat is jouw grote droom? Blijft het een droom of doe je er alles aan om hem waar te maken en wat is dat dan en heeft het effect?
  Mijn grote droom ben ik eigenlijk aan het realiseren, met FOK! en m'n WO1 site. Met FOK! werd ik aangestoken door Danny's droom, een plek waar heel veel mensen het gewoonweg naar hun zin zouden hebben. Dus eigenlijk surf ik een beetje mee op zijn droom. Met die WO1 site ben ik volop bezig er alles aan te doen m'n droom uit te laten komen, en het heeft effect,misschien niet merkbaar voor de gewone man, maar voor de WO1 liefhebber is het merkbaar. Een plek om met andere WO1 liefhebbers te kunnen delen en discussieren in ontspannen sfeer. Klinkt triviaal hŤ? Maar soms kunnen grote dromen zo klein zijn.

 • Wat zou je willen vragen aan de volgende FOK!ker van de week, en wie zou je wel eens willen interviewen?
  Stel je krijgt de kans om ťťn aspect van je leven over te doen, wat zou je overdoen? En Dromenvanger.