FOK!ker van de week: Verbal

Een echte oldbie en al jaar en dag begeleid door de kenmerkende V. onder zijn posts. Verbal praat in dit interview over zijn historie op FOK!, de V., de J. en meer.

Verbal
Verbal op een mooie zomerdag


FOK!
 • Je bent een echte 'oldbie', hoe ben je ooit op FOK! gekomen...
  Zoals vrij veel oldbies, via Big Brother. Ik werkte destijds bij de firma John de Mol Produkties en intern werd toch wel zwaar een beroep gedaan op het voltallige personeel om dit vlaggenschip vooral te volgen en dus als complete firma dit product op handen te dragen. Daarnaast was ik natuurlijk gewoon nieuwsgierig naar BB. Dus op internet gezocht (eigenlijk pre-google, met alltheweb.com) en een van de eerste hits was een forum dat FOK! heette.


 • ...en hoe kom je aan je username?
  Ik had niet zo'n zin om met mijn eigen naam op internet te komen, dus besloot ik een personage te kiezen uit mijn favoriete film (The Usual Suspects). Ik heb nog even getwijfeld over Keyser (Söze), maar Verbal paste gewoon beter bij mij. Ik ben een ouwehoer, Roger Kint (de 'echte' naam van Verbal) heeft dezelfde initialen als ik irl, Spacey was op dat moment mijn favoriete acteur. Dat dus.


 • Waarom altijd afsluiten met V.?
  Ahh, het heikele V.'tje. Heel veel mensen hebben daar om de een of andere reden enorme problemen mee en eerlijk gezegd begrijp ik daar geen drol van. Maar goed, ik zal het nog één keer uitleggen. Het is namelijk niet zo ingewikkeld. Ik ben iemand die van een ondertekening houdt. Brieven (ja, ik ben die ene in Nederland die dat archaïsche medium nog wel eens wil gebruiken), e-mails, sms-jes, dus waarom posts op een forum niet?

  Zie het als een soort beleefdheidsvorm. En ja, aan mijn usericon en mijn naam ís te zien dat het mijn post is, maar ik zie het probleem niet. Het gekke is dat ik nooit dat soort reacties krijg als ik iemand een mail stuur en onderteken met een R. (van Robert). Enniewee is het inmiddels een loze discussie, want ik onderteken mijn posts niet meer, FOK! doet dat inmiddels al geruime tijd automagisch voor mij (bedankt, B.[redactie: Breuls]).


 • Je hebt een tijdje de kloon Jezebel gehad waarvan niemand of weinigen doorhadden dat het een kloon was. Uiteindelijk kwam uit dat jij het was. Wat heeft je bewogen om onder een kloon te posten en een geheel nieuw persoon neer te zetten? Hoe heb je het ervaren?
  Jezebel was écht leuk om te doen, ik baal dan ook dat ik mij in een relletje met Jerney en Semtex vertypt heb. Toch weer die 'V.'

  In eerste instantie was Jezebel een soort experimentje. Een paar maanden nadat ik mij had geregistreerd op FOK! bedacht ik dat ik dus net zo goed onder andere namen kon posten. Dus maakte ik o.a. Jezebel aan en zij werd in de loop der tijd een redelijk succes. Het leek mij gewoon leuk om heel iemand anders te zijn en die allerlei avonturen te laten beleven. Heel anders dan ik is natuurlijk een vrouw, dus die keuze was snel gemaakt. Omdat ik wel de ruimte wilde hebben om af en toe wat vrijpostig te posten en ik niet echt weet hoe het is om seks met een man te hebben, maakte ik haar bi. Een foto van een meisje was snel gevonden op het net (voor zover ik weet heet ze in het echt Julia, althans, de foto heette julia.jpg).

  In het begin postte J. een beetje nietszeggend en sporadisch, maar op een gegeven moment werd ze meer een persoonlijkheid. Dus liet ik haar af en toe rare dingen meemaken en daar dan over klagen in KLB en zo. Toen werd ik (V.) mod en na een tijdje had ik een vaste 'fanschare'. Ik lag regelmatig onder vuur, werd geflamed en flamede zelf ook Kortom, het is een tijdje minder leuk geweest om als Verbal te FOK!'en. Dus was Jezebel de uitgelezen mogelijkheid om echt lol te hebben op FOK!. Lekker anoniem een prettig gestoorde jonge bi-meid mallotige ervaringen laten hebben. En hoewel het nooit de bedoeling was om met de gevoelens van mensen te spelen, heeft J. redelijk wat 'indecent proposals' gekregen via de mail. Allemaal keurig gedeletet overigens en nooit op gereageerd, want dat zou flauw zijn geweest. Jezebel was gewoon een soapkloon (ik gebruikte eerder de term feuilletonkloon, maar soapkloon bekt gewoon beter) die rare dingen deed als trouwjurken passen met haar vriendin en dan seksen in het pashokje, blaasontstekingen oplopen van sliploos uitgaan of in een dronken bui op een feestje op tafel gaan dansen en niet in de gaten hebben dat haar rok was afgezakt.

  Ik vroeg mij weleens af of het niet te ongeloofwaardig werd allemaal, maar blijkbaar wilden users ook maar al te graag geloven dat ze echt bestond (the bigger the lie...). Toen bekend werd dat ze niet echt was heb ik wel een paar zeikmails gekregen over de moraliteit van een en ander. Maar ook een paar complimenten. De mooiste daarvan kwamen toch van vrouwelijke users die haar een geloofwaardige vrouw hadden gevonden. Ach, ik ben misschien ook wel een wijf.

  Heb recentelijk overigens nog wel een keer geprobeerd Jezebel nieuw leven in te blazen, maar dat werkte niet. Waar een paar jaar geleden nog leuk werd gereageerd en je in no-time een heel gezellig topic vol had, komt men nu niet verder dan 'aandachthoer' of 'ga neuken'. Dus Jezebel is definitief begraven. De plechtigheid heeft in besloten kring plaatsgevonden.


 • Een tijdlang ben je moderator geweest van het televisie- en filmforum, daarna ben je nog wel eens teruggekomen op andere fora, maar niet voor lang. Hoe heb je het meewerken aan FOK! ervaren?
  In principe als erg leuk. In tegenstelling tot wat veel users altijd maar roepen gaat het bij het merendeel van de crew niet om 'het kleurtje' of 'de status'. Het zijn mensen die óf gevraagd worden (vooral in het begin) of mensen die het gewoon leuk vinden om meer bij FOK! te doen dan alleen posten. Prima toch? In de crewfora was het altijd leuk, vaak heftig want de mods kunnen ook een partij rellen zeg (daar heb ik nou nooit wat van begrepen). Aan de andere kant levert het ook het nodige gezeik op van users. Zelfs de meest rustige en aardige mods krijgen soms mallotige verwijten voor hun kiezen, en de wat meer uitgesproken types konden iig in het verleden rekenen op complete haatcampagnes. Users hebben daar geen idee van.


 • Zou je nog wel eens terug in de crew willen? Wanneer je dat wil, als
  welke functie zou dat dan zijn?

  Nee, die fase heb ik inmiddels wel gehad. Ik ben mod geweest van Film en Muziek, daarna Film, Tv en Radio. Omdat ik een van de lansbrekers voor Flora en Fauna ben geweest heb ik dat ook nog gemod (eerst in het begin, en later nog een keer, tegelijk met een soort semi-modschap voor NWS). Ik vind het wel best zo.


 • Welk topic heb je de beste herinneringen aan?
  Jezus wat een vraag... Ik zou het even aan Arcee moeten vragen, maar ik heb er wel een paar geopend de afgelopen zevenenhalf jaar. De meeste J.-topics heb ik erg veel lol mee gehad. Als V. zijn er wel een paar fikse flames waar ik nog steeds om moet lachen. Maar als ik er één moet kiezen, denk ik het topic Zijn Brabanders gewelddadiger?, waar links234 mij net voor mee was (ik mocht deel 2 openen) openen (er was die dag het zoveelste incident in Brabant in korte tijd) in NWS. Alles wat op FOK! toen al (en nu is het nog veel erger) over buitenlanders werd geroepen ging nu over Brabo's. En lui die normaal vooraan stonden om Marokkanen en Turken á priori op een brandstapel te flikkeren gingen nu helemaal uit hun plaat over hoe bevooroordeeld men wel niet was tegen Brabanders. Hilarisch, echt een klassieker imho. Maar ik ben kort van memorie, wellicht zijn er veel betere.


 • Wat is jouw favoriete stukje van FOK!?
  Het forum, zonder meer. De Frontpage lijdt bij tijd en wijle heel erg onder het 'ik rag wat op het scherm en druk send'-syndroom (al is het minder dan het ooit was) en het forum heeft dat van nature iets minder, al is dat juist mettertijd wel wat erger geworden. Op het forum heb je gewoon meer ruimte voor je verhaal en voor discussie.


 • Op welke manier heeft FOK! jouw wereldbeeld doen veranderen?
  Het zal ongetwijfeld arrogant klinken, so be it, maar vooral dat er heel veel domme mensen op de wereld zijn. Bij mijn verkiezing tot zuurste user van POL, nomineerde Sigme mij met de woorden 'Weet je V., zelfs de meeste fokkertjes zijn niet zo rampzalig als jij veronderstelt.' en dat ben ik dus niet met haar eens. Ik denk zelfs dat het nog erger is op FOK!, maar ook out there. Maar gelukkig zijn er ook nog heel veel users die wel erg okee zijn.


 • 'Vroeger' maakte je je heel vaak heel erg druk over bepaalde topics of bepaalde mensen. De laatste tijd lijkt dat helemaal verdwenen te zijn. Wat zorgde er voor dat je je toen zo opwond, en wat is er met je gebeurd dat je nu ogenschijnlijk anders reageert?
  Ik ben iets rustiger geworden, mede door verwerking van een jeugdttrauma. Neemt niet weg dat ik mij nog steeds ernstig kan opwinden, maar ik heb wel minder de behoefte om dat uitgebreid op FOK! te bediscussiëren, met hele lappen tekst. Het wordt over het algemeen toch niet gelezen ('heb je ook een synopsis samenvatting?') en als het al gelezen wordt, wenst men het vaak verkeerd te interpreteren. De bloody limit was ooit in een hele heftige discussie toen iemand mij maar bleef verwijten dat ik iets had geroepen dat ik niet had geroepen. Na tig keer tegen hem te hebben gezegd: 'LEES nou wat ik heb geschreven' werd iets geroepen in de trant van: 'Ja, zo kan ik het ook, mij verschuilen achter wat ik heb geschreven'. Mijn spreekwoordelijke klomp breekt niet vaak, maar toen lag hij aan splinters kan ik je zeggen.

  Tijdgebrek is een andere factor, daardoor reageer ik regelmatig met korte opmerkingen. Toch even mijn mening kwijt willen, het blijft hardnekkig.


 • Wat zou er moeten gebeuren om jou te laten stoppen met FOK!ken op FOK! zelf of daarbuiten?
  Da's een moeilijke. Ik heb een soort haat/liefde-verhouding met FOK!. De afgelopen jaren heb ik meerdere malen het vaste plan gehad om weg te gaan en te blijven, maar op de een of andere manier is het verslavend. Het is toch een manier om eens met andere mensen over andere dingen te ouwehoeren. Of gewoon een lekkere uitlaatklep. Ik zie mijzelf niet uitgebreid met mijn collega's bomen over hoe het voelt om in het ziekenhuis een camera in je lul geschoven te krijgen.


 • Wat denk je wanneer je een discussie in Feedback ziet waarbij de
  scheldwoorden over en weer vliegen en er met regelmaat van een mug een olifant wordt gemaakt?

  Tsja, ik ben zelf ook wel goed in muggen en olifanten op FOK! en schelden is ook één van mijn fortes. Het zou dus wat hypocriet van mij zijn om daar een oordeel over te hebben. In lijn met twee vragen geleden maak ik mij daar dus niet zo heel erg druk over.


  Buiten FOK!
 • Leeftijd, woonplaats, opleiding, beroep.
  Ik ben 38, woon in Hilversum en ben tolk/vertaler Engels van opleiding.
  Beroepsmatig houd ik mijzelf lekker bezig als redacteur bij twee tv-programma's en een radioprogramma.


 • Waar komt je interesse voor film vandaan?
  Dat is de schuld van mijn moeder. Die nam mij op anderhalfjarige leeftijd voor de eerste keer mee naar de bioscoop (Disneys Doornroosje), en dat is nooit overgegaan. Ook toen ik wat ouder was dan dat, werd ik met enige regelmaat om een uur of half elf uit bed gehaald omdat er een film was die ik 'gewoon echt moest zien'. Dus zat ik daar als 8-jarig jochie met mijn dekbed op de bank en een koffie met heeeeel veel gekookte melk te kijken naar Twelve Angry Men of Dial M for Murder. En ik heb daar op de een of andere manier een geheugen voor. De voorzetsels met de 3e en 4e naamval in het Duits willen er maar niet in (die van de derde wel, maar die zitten in De Bom van Doe Maar), maar namen van filmtitels en namen van acteurs en regisseurs gaat vanzelf. Dus wilde ik later in een bioscoop gaan werken, wat ik vanaf mijn 18e tot mijn 30e ook (parttime) heb gedaan. Lekker gratis film kijken, ideaal. En ik heb daar mijn vriendin leren kennen, dus film blijft een thema (al houdt mijn vriendin eigenlijk helemaal niet zo van film).


 • Wat is je favoriete film?
  Gevoelsmatig The Usual Suspects. Die heb ik meer dan 60 keer gezien, en ik blijf hem absoluut geweldig vinden. Ik ben ook een beetje een fanboy wat TUS betreft (ik ben maar met twee dingen een fanboy, de andere is mijn favo schrijver John Connolly), zo heb ik vorig jaar een kopie van het script gekocht met de handtekeningen van de belangrijkste types in en om die film. Ook twee fantastische Kobayashi-TUS-mokken (bedankt, Smots) maken deel uit van mijn collectie. Het enige dat ik nog wil is de Kubricks van The Usual Suspects, maar die zijn moeilijk te krijgen en niet goedkoop. Maar, zoals bleek bij de FOK! top-100: als er meetlatten naast worden gelegd streeft wat mij betreft Magnolia TUS net voorbij, vandaar dat ik zeg: gevoelsmatig.


 • Wat is je favoriete muziek/band/album? Welke cd heb je als laatste gekocht?
  Ik hou van zoveel verschillende soorten muziek... maar als favorieten noem ik dan maar Aretha Franklin, Kate Bush, Peter Gabriel, Live, Melissa Etheridge, Guillermo Portabales en Ray Lamontagne. En Britse zeikmuziek waar mijn vriendin depressief van wordt. De laatste cd die ik heb gekocht is een soulplaat: James Hunter - People Gonna Talk. Het best te omschrijven als een blanke Sam Cooke.


 • Je hebt ooit eens laten vallen bezig te zijn aan een boek, of dat je er aan zou willen beginnen. Hoe staat het met die plannen?
  Die zijn nog bijna net zover als toen. Vooral door tijdgebrek. De wens is er nog steeds, en ik denk dat ik het ook echt wel zou kunnen, als ik mij daarop zou kunnen concentreren, maar ik heb nogal wat aan mijn kop gehad de laatste jaren. Twee ideeën staan nog steeds: een thriller die zich afspeelt rond Hilversum en het omroep-milieu en een boek over mijn ervaringen met een pedo toen ik 13 was en de nasleep daarvan. Dat laatste project heeft mijn voorkeur, en ik heb daar ook wel vastomlijnde ideeën over, maar dat maakt het ook moeilijker, want ik wil het paradoxaal genoeg een niet al te zwaar, of zelfs enigszins (zwart) humoristisch boek laten worden. En da's gezien de materie -en mijn eigen gevoel- niet al te makkelijk. Maar ik denk niet dat mensen zitten te wachten op zware verhalen over een misbruikt kind. Daar zijn de echt zware slachtoffers zoals Sabine Dardenne voor. Ik ben maar één van de vele (veel te vele) 'gewone' misbruikslachtoffers. Maar er rust nog steeds een taboe op, en dat moet er vanaf. Jaja, ik maak het mezelf makkelijk.


 • Heb je wel eens mensen ontmoet die je via internet hebt leren kennen? Heb je er vriendschappen of blijvende contacten aan overgehouden?
  Daar kan ik kort over zijn. Nee en nee. Ben wel een keer naar een Fok!-meet geweest, maar ik ben niet zo heel erg van de irl-ontmoetingen, ik ben nogal gesteld op mijn privacy.


 • Stel: je bent voor één dag de president van de Verenigde Staten, wat zou je doen?
  De POL'ers [redactie: mensen uit het Politieke forum op FOK!] wrijven zich weer in hun handen, maar daar komt 'ie: Bush en zijn trawanten laten vervolgen. Laat er maar een rechtszaak komen met alle feiten en documenten op tafel. Mijn heilige overtuiging is dat die lui veroordeeld worden en dat zelfs hun stoffelijke overschotten (na 800 keer levenslang) binnen gevangenismuren moeten worden begraven op last van de rechterlijke macht.

  Totale publicatie van alles mbt tot 9/11 zou het tweede zijn en de spullen rond de moorden op JFK, MLK en RFK een derde.


 • Hoe ziet jouw leven eruit wanneer je twee keer zo oud bent als nu?
  Hmz, dan ben ik 76, als ik dan nog leef, tenminste. Dan hoop ik met mijn vriendin en een berg honden in een huisje in de bossen te wonen. En bij tijd en wijle zal zij mij dan achter mijn computer vandaan moeten trekken waar ik topscorer ben in de enige old school Battlefield 1942-clan ter wereld.


 • Tenslotte: wat wil je de wereld nog vertellen? Dit is je kans.
  Peace, knuffel af en toe eens een boom en grow a brain.


 • Mijn vraag aan de volgende FOK!ker van de week:
  Wat is jouw grote droom? Blijft het een droom of doe je er alles aan om hem waar te maken en wat is dat dan en heeft het effect?


  V.