FOK!ker van de week: Falco

De overdramatische introductie:
Op een stralende maandag met buitengewoon veel zonneschijn, in ieder geval in vergelijking met voorgaande maandagen deze zomer, maakte ik mij op deze lijst met vragen aan Falco te sturen. Iemand die net als ik al zes jaar aan FOK! verbonden is als gebruiker van dit medium. Terwijl ik de schnitzel met worteltjes voelde verteren in mijn binnenste, drukte ik conform de afspraak met Falco op de verzendknop van het pm-systeem zodat hij deze lijst met vragen kon beantwoorden.

De vragen:

FOK!

Hoe ben je ooit op FOK! gekomen?
De echte Falco!!!Ik heb werkelijk waar geen idee. Het moet gebeurd zijn op een donderdag in augustus 2001, toen ik besloot dat het tof zou zijn om er een FOK!profiel op na te houden. In het begin was ik nog weinig actief eigenlijk, maar later ben ik steeds intenser gaan FOK!ken. Dus zoveel van het begin en hoe ik op FOK! gekomen ben, weet ik niet. Misschien is het via de zoekresultaten van Google gegaan.

Op welke manier gebruik en ervaar je FOK!?
Ik doe aan het forum (lekker posten in vooral FTR, SPT en FB) en lees dagelijks de FP en FOK!sport. Op andere onderdelen kom ik maar sporadisch. Tsja, hoe ik FOK! ervaar? Gewoon als een gave community, waar je je nooit verveelt.

Je bent een tijdje sportcrew geweest, maar dat is uiteindelijk tot een einde gekomen. Hoe is dat gebeurd? Draag je de sport dan wel FOK!crew nog een warm hart toe gezien de url in je profiel (klik)?
Ja, vorig jaar was ik een tijdje lid van sportcrew. Dit duurde vanaf de Winterspelen tot de grote kattenrel, die alweer een jaar geleden plaats vond. In die tijd vond ik het wel welletjes geweest, toen ik zag dat er door bepaalde lieden ontzettend suf gedaan werd en ik het niet waard vond om mezelf in te zetten voor FOK!. Desondanks draag ik FOK!sport nog steeds een warm hart toe. Respect voor deze ondergewaarde club van FOK!, die wat mij betreft veel meer in de spotlights mag staan.

Tegenwoordig ben je vooral bekend als iemand die constant zijn gezicht laat zien in feedback waar je kritiek en ideeën geeft. Wat is de gedachte daarachter? Maakt het uit voor je dat ideeën wel of niet worden overgenomen?
FB is een uiterst interessant forum, waar normale users en users met de functie FOK!crew bij elkaar samenkomen. Soms leidt een FB-topic tot veel gebakkelei, maar andere keren kan er ook iets constructiefs uitkomen, zoals nu die interessante serie van FOK!userinterviews. Het blijft altijd spannend hoe een FB-topic zich kan ontwikkelen en daardoor is het wel één van mijn favoriete fora.

De meeste FB-users hebben het beste voor met FOK! en daardoor laten sommigen van hen zich vaak zien in FB. Dit geldt ook voor mij en het maakt mij in principe niet zo veel uit of ideeën wel of niet overgenomen worden. Belangrijker vind ik het dat de crew de ideeën of klachten serieus neemt en men er ook weloverwogen op durft te reageren. Dit is niet altijd het geval, wat ik soms wel betreur, maar goed je kunt niet alles hebben.

Als je iets aan FOK! zou mogen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Elke user die 25.000 posts heeft geplaatst, een FOK!-T-shirt toesturen! Onlangs heb ik die mijlpaal gehaald!

Wie zijn je favoriete personen op FOK!?
Dat zijn er zoveel. Om er toch maar één te noemen: de bizarriteit, die BHFH tentoonspreidt, is fascinerend. Jammer genoeg post hij de laatste jaren wat minder op FOK!

Wat zijn jouw meest memorabele FOK!momenten?

Dat zijn er ook al zoveel! Ik kan niet echt één moment speciaal opnoemen, maar wat me vooral bijblijft is de gedrevenheid die sommige FOK!kers hebben bij verschillende acties. Denk bijvoorbeeld aan Buzzer en Elisab die afgelopen kerst de FOK! voor FOK!-actie opzetten of aan Ziggyziggyziggy, die dit jaar een drie maanden durend tournament heeft opgezet, waarbij de beste film aller tijden door FOK! werd gekozen. Winnaar werden The Godfather en Apocalypse Now tegelijk.

Heb je wel eens gemeet, met wie was dat en zou je het nog eens doen? Wie zou je nog willen ontmoeten?

Ik heb wel eens gemeet met mensen, die op FOK! zitten, maar dat was dan niet speciaal omdat zij en ik FOK!kers waren, maar omdat we elkaar al kenden. Ik zou overigens Yvonne willen ontmoeten, het liefst met kaplaarzen aan in de modderige west-vlaamse klei en dan samen met haar op zoek gaan naar artefacten uit de Eerste Wereldoorlog.

Wie is de man op de foto in je profiel?
De enige echte Falco!

De rest:

Wie ben je in het dagelijks leven?
Ik ben dus Falco, studeer en draag graag een blauw t-shirt. Mijn favoriete dranken zijn koffie en bier.

Je bent een groot liefhebber van de wielersport. Is dat niet stom: je amuseren met het kijken naar een stel sufferds, die proberen zo hard mogelijk van plek A naar B fietsen en ook nog allemaal doping gebruiken?
Nee, dat is helemaal niet stom! De wielersport is de mooiste en zwaarste sporten, die nog eens flink spannend kan zijn. De oplettende kijker ziet bij het wielrennen dat er zoveel verschillende facetten aanwezig zijn, die bepalen of een wielrenner wel of niet gaat winnen. Achter de winst van een coureur zit een hap ploegentactiek, een portie lef, al dan niet conflicterende belangen tussen diverse coureurs en ook nog een tikkeltje geluk.

Dan zijn er ook nog de verhalen, de spanning, de heroïek de tragiek, dat soort dingen maken de wielersport tot een van de mooiste sporten om te volgen. Neem nou de Tour de France van afgelopen jaar. Geen één soap kan dáár aan tippen. Dat sommigen dan doping gebruiken, dat kan inderdaad gebeuren en is inderdaad stom, maar ja dat gebeurt ook net zoveel in andere sporten.

Je bent een groot filmliefhebber. Welke plaats neemt film in in jouw leven? Waar komt het vandaan, wat houdt je liefde in stand, etc.

Door Mainport ben ik een tijd geleden geïnspireerd om films te gaan kijken. Ik kwam erachter dat je toch gauw zo'n 12 uur nodig hebt om een boek uit te lezen, terwijl hetzelfde verhaal in een film van pakweg 2 uur verteld kan worden. Het is dus veel efficiënter om een film te kijken. Daarbij valt er ook veel meer te beleven. Denk maar aan mooie beelden en geluiden, die je ook voorgeschoteld krijgt. Kortom films kijken is een ontzettende leuke hobby. Het enige nadeel van een film ten opzichte van een boek is dat een film meer hapklaar voor je gebrouwen wordt, terwijl je bij een boek meer aan inbeeldingsvermogen doet, maar soit.

Je favoriete regisseur is naar eigen zeggen Tarkovsky. Wat maakt deze filmmaker en zijn films zo bijzonder? Hoe ben je ooit begonnen met het zien van Tarkovsky?
Via een mooi en uitgebreid topic van Gorro over Andrei Tarkovsky ben ik in aanraking gekomen met deze regisseur. Waarin Tarkovsky vooral excellereert zijn de diepe gedachtes die hij in zijn films laat voorkomen, de tijd die hij voor bepaalde scenes neemt en de spanning, die dat met zich mee brengt. Daarbij heeft hij qua visuele beelden ontzettend toffe dingen afgeleverd. Het is geen lichte kost en je moet er wel in de juiste stemming voor zijn, maar een film van Tarkovsky is zeker de moeite waard.

Een tijd terug is FOK!ker Sokolsky overleden. Je kende hem niet, maar toch laat hij zijn sporen na op het forumonderdeel waar je vaak komt. Wat doet dat met je?
Dat was behoorlijk schrikken, omdat Sokolsky een bekend gezicht was in FTR en zijn overleden ook plotseling kwam. Sokolsky zal herinnerd worden als een wijs, grappig en uniek persoon, die graag met iedereen zijn passie voor films wilde delen. Ik denk dat veel mensen uit FTR veel hebben gehad aan tips en andere opmerkingen, die hij heeft geplaatst. Zo'n beeld van Sokolsky zal mij in ieder geval bij blijven.

Wanneer je een documentairemaker zou zijn, waar zou dan jouw documentaire over gaan?
De opkomst en teloorgang van Talpa of over gesloten gemeenschap (die op Pitcairn bijvoorbeeld) of anders over de geografische catastrofe die zich in en rond het Aralmeer afspeelt.

Wat heb je met het boek The Catcher in the Rye? Zou iedereen het moeten lezen, of is dat een privilege voor mensen die er zelf naar op zoek gaan?
Nee, iedereen zou natuurlijk dat ontzettende mooie boek moeten lezen. Zeker als je een gruwelijke hekel koestert voor 'phonies' en ook zo benieuwd bent waar de eendjes nou naar toe gaan als de vijver in het park dichtvriest.

Wie zou jouw ultieme Zomergast zijn? Welke fragmenten zou je laten zien?
Bram Tankink zou een goede zomergast zijn. Tof figuur uit het wielrennen, die heel leuk kan vertellen.

TV-fragmenten die ik zou laten zien, zijn de EK-finale van 1988 (hoe cliché), de gouden medaille van Pieter van den Hoogenband op de 100 meter vrij in Athene, stukken uit Glenn Gould's vertolking van Bachs Goldbergvariaties, gedeeltes uit het politieke debat na de gemeenteraadsverkiezingen van 2002. De rest laat ik opvullen door veel jeugdsentimentspul: de grote meneer Kaktus-show, Kinderen voor Kinderen en een aflevering van Ducktales. Als film op het eind van de Zomergasten-aflevering zou ik gaan voor Forrest Gump.

Kun je jouw favoriete Youtube-filmpje geven en er iets over vertellen?
Natalie Portman samen met Elmo! Wie wordt daar nou niet vrolijk van?