FOK!ker van de week: ziggyziggyziggy

Sommige mensen posten al jaren op FOK!, maar eigenlijk weet je niets van ze. Niets persoonlijks tenminste, want een aantal van die mensen, zoals ziggyziggyziggy, blijken een enorme schat aan kennis te bezitten. Tijd voor een aantal korte vragen aan deze mysterieuze import-Fries, terwijl uit mijn speakers de geluiden komen van The Sisters of Mercy. De band waarvan het logo op de homepage van deze man schittert.

ziggyziggyziggy


FOK!

Hoe ben je ooit op FOK! gekomen en waar komt je gebruikersnaam vandaan?
Ik ken FOK! in eerste instantie via mijn werk. Als helpdesker kreeg ik ergens in 2001 een klant aan de lijn, die niet bij fok.nl kon, omdat de site op basis van de domeinnaam ("fok" is vast een vies woord) door de proxy was geblokkeerd. Ik heb gezorgd dat dat werd opgeheven, en ben er gelijk maar eens gaan kijken. Ik heb me geregistreerd om op de FP te kunnen reageren. Welk bericht dat was, weet ik niet meer precies, maar ik meende dat het iets met het fileprobleem was.

Mijn gebruikersnaam komt van mijn bijnaam Ziggy, die ik al jaren had, in de kroeg ooit voor mij bedacht toen ik in een Bowieperiode zat. Aangezien Ziggy op de meeste sites al bezet is, werd dat al snel ziggyziggyziggy.

Wat is je meest memorabele FOK!moment?
Echt memorabele FOK!momenten heb ik niet echt. We hebben op FOK!sport al wel een aantal erg mooie dingen gehad, zoals interviews met bekende sporters, fotoverslagen van belangrijke evenementen, dat soort dingen. Als je ziet dat zo'n special goed ontvangen wordt en graag gelezen wordt, word ik daar serieus blij van, maar om dat nu memorabel te noemen... Op het forum lurk ik veel, maar ik kijk van weinig dingen meer op. Veel 'rellen' zijn toch tsunami's in glazen water: kort, hevig en uiteindelijk gaat het meestal nergens over. Het was wel erg verhelderend om Kittengate op alle niveau's tegelijk te kunnen volgen, het zipje was toch niet helemaal compleet.
Leuk is wel dat een spelletje dat ik ooit met een aangeschoten harses heb gestart in MEN, nu al zevenendertig topics in twee versies heeft opgeleverd.

Je bent al een aantal jaren crew. Hoe ben je ooit begonnen, wat doe je precies en werk je ergens naar toe?
Ik ben een verwoed Formule 1-fan en ik had na mijn registratie al snel door dat FOK!sport een aparte F1-afdeling had. Daar heb ik begin 2005 gesolliciteerd als nieuwsposter. Ik ben meerdere malen gevraagd als Site-Admin van Sport voor ik toegaf, maar doe dat nu ook alweer anderhalf jaar. Als SA Sport zorg je vooral dat FOK!sport lekker blijft draaien, dat de managerspellen goed lopen en dat nieuwe plannen en ideeën vorm krijgen. Ik ben dan vooral bezig met de F1manager, waar meer dan drieduizend mensen aan meedoen. Hoe goed we de puntentelling en de regels ook hebben voorbereid, er ontstaan altijd situaties waarin je knopen moet doorhakken, soms tot ongenoegen van een hoop deelnemers. Dat soort mazen in onze regels proberen we er voor het volgende seizoen dan ook uit te halen.

Wat hou je er persoonlijk aan over?
In materiële zin niets, behalve een FOK!shirt. Buiten dat is het grootste voordeel natuurlijk dat je voorkomt dat je een sociaal leven moet gaan leiden. Als je niet uitkijkt, kost het je alle vrije tijd en hou je geen tijd meer over voor andere belangrijke dingen, zoals drinken en slapen.
En ja, natuurlijk kloppen alle cliché's wel degelijk: het is toch best gezellig in de crew, je leert een hoop nieuwe mensen kennen, het geeft veel voldoening om te zien dat duizenden mensen jouw raceverslagen of nieuwsberichten lezen en in de reacties in discussie gaan.

Hoe zit het met dat groene kleurtje?
Ik kan daar maar één ding over zeggen: ga geen Belgen pesten die kleurtjes kunnen veranderen. Dat geldt trouwens ook voor tagjes.

Je doelt op forumadmin Jump - heeft hij zulke korte teentjes?
Valt best mee... het was allemaal wat ludiek.

Doe je nog meer vrijwilligerswerk?
Ik heb eigenlijk altijd al wel vrijwilligerswerk gedaan. Ik werk al jaren als vrijwilliger bij het lokale Filmhuis, sinds een jaar als operateur. Ook werk ik ieder jaar achter de schermen van het Noordelijk Film Festival. Eerder heb ik heel veel tijd gestoken in studentenvereniging Wolwêze als barman, dj en bestuurslid en heb ik gewerkt op een aantal bevrijdingsfestivals. Ik ben zelfs nog "security" geweest op een of ander geflopt lokaal popfestival, wat inhield dat ik bij de artiesteningang lekker twaalf uur per dag in het zonnetje zat te roken.

Vertel eens wat meer over dat filmhuis?
Het is een vrij klein filmhuis, met twee zaaltjes voor in totaal honderd bezoekers. Ik ben daar via een vriendin terecht gekomen, in eerste instantie als kaartjesverkoper en barmedewerker. Sinds een jaar ben ik meer aan de technische kant bezig: ik monteer en demonteer de films en verzorg de voorstellingen. Helaas heb ik geen invloed op de programmering, maar ik draai wat er door de dagelijkse leiding wordt geprogrammeerd. Zo kan het gebeuren dat ik een film als As It Is In Heaven (Så som i himmelen) -- in Friesland een ongekend succes -- al dertig of veertig keer heb gedraaid, en ja: ik ken die film nu zo goed dat ik altijd precies meekijk op het moment dat de enige naaktscene voorbij komt... timing zeg maar.

De rest...

Op FOK! ben je eigenlijk nog vrij anoniem. Kun je iets meer over jezelf vertellen?
Ik hou me graag een beetje op de achtergrond, maar in het echte leven ben ik niet veel anders dan op FOK!, denk ik. 31 jaar, min of meer vrijgezel, nuchter en af en toe een beetje een einzelgänger. Een beetje saai eigenlijk... behalve als ik een achtbaan tegenkom. Ik heb een enorme hoogtevrees -- het duizelt me al bijna als ik op een stoel sta om een gloeilampje te vervangen -- maar ik dwing mezelf telkens weer in de heftigste achtbanen te stappen. Ooit had ik de hoop dat ik daarmee mijn hoogtevrees zou genezen, maar dat bleek toch niet op die manier te werken.
Verder ga ik niet vaak uit, niet vaak op vakantie (de laatste keer was alweer jaren geleden) en ga ik eens per jaar naar Rock Werchter.

Een tijdje terug heb je het beste film toernooi ooit georganiseerd. Wat bewoog je er toe aan die onderneming te beginnen?
Dat vraag ik me ook nog steeds af. Ik denk niet dat ik vooraf helemaal door had waar ik aan begon, en het heeft me hier en daar wel een complete maandag werk gekost. En dan komt er uit de finale niet eens een duidelijke winnaar. Dat was wel een beetje een anticlimax: bijna twaalfduizend stemmen geteld en dan uiteindelijk twee winnaars moeten uitroepen, omdat er op allebei de films precies evenveel werd gestemd.

Sowieso weet je erg veel van film, popmuziek en sport. Waar komt de liefde voor die onderwerpen vandaan?
Geen idee eigenlijk. Ik keek vroeger nooit films, luisterde nooit naar popmuziek en vond sport stom. Dat is een jaar of vijftien geleden omgeslagen, al ben ik er nog steeds niet achter waarom. Sindsdien heb ik mijn achterstand ruimschoots ingehaald, denk ik.

Favoriete band/film/sport/sporters?
Ik heb heel veel favoriete bands, en dat verschilt ook per week of maand. Op dit moment luister ik graag naar Goose, Justice, Interpol, Oi-Va-Voi en The Mars Volta en heb onlangs de Messer Chups ontdekt: een vreemde elektro-rockabilly-band uit Sint Petersburg. Meestal zwerf ik ergens in de regionen van de elektro, de new wave en de indie rock, maar ik kan ook erg blij worden van zwaar symfonisch geweld, akelig correct-linkse Nederpop of hele foute discomuziek.

Qua films ga ik vaak voor de verhalen waarin de meest akelige ellende en rampspoed over de karakters wordt uitgestort en er absoluut geen happy end kan worden verwacht: Gegen Die Wand, Dancer in the Dark, Dogville, Christiane F., Finding Nemo, dat soort dingen.

Op het gebied van sport kan ik heel simpel zijn: als het maar vier wielen heeft en op asfalt rijdt. Ik heb sinds 1992 slechts een stuk of tien F1-races niet live gezien, en volg ook al vijftien jaar alle andere belangrijke Amerikaanse en Europese raceklasses. Ayrton Senna was mijn Grote Held, tegenwoordig zijn mijn favoriete sporters vooral autosportlegendes uit de jaren zeventig en tachtig: Gilles Villeneuve, Stefan Bellof, Gunnar Nilsson... de echte helden die hun leven waagden (en meestal verloren) in belachelijk snelle machines, omringd door plaatstaal en benzine zonder enige serieuze vorm van bescherming.

Word je wel eens aangesproken op je enorme feitenkennis?
Nou, zo enorm is die ook weer niet. Ik heb ooit enthousiast geprobeerd een beetje de aansluiting te vinden in FOK! Movie Trivia, maar ik had maar eens per maand een vraagje goed. De feitenkennis die ik wél heb, is vooral erg nutteloze kennis. Ik bedoel: het is leuk om alle Formule 1-kampioenen sinds 1950 uit je hoofd te weten, maar je hebt er vrij weinig aan in het dagelijkse leven. Zo ben ik enorm slecht in namen onthouden en het komt natuurlijk wat ongeinteresseerd over als je wel alle Amerikaanse presidenten sinds de Eerste Wereldoorlog kan opnoemen, maar een nieuwe collega vijf keer naar zijn naam moet vragen.

Ook op je eigen homepage komen we weinig over je te weten. The Sisters of Mercy? Alfred J. Kwak?
Homepages horen niet duidelijk te zijn en de mijne is dan ook niet bedoeld om me beter te leren kennen. Het is meer een samenraapsel van projectjes die ik heb gestart en nooit afgemaakt: googlen met willekeurige woorden, ik draai er wat radiostreams, allemaal geneuzel in de marge eigenlijk. Alfred J. Kwak is jeugdsentiment: de musical van Herman van Veen uit 1976 is geweldig. Ik ben afgehaakt toen ze die rare tekenfilmserie ervan gingen maken. Ik bedoel: als je gewend bent dat Alfred zijn grootste tegenslagen kinderlijk eenvoudig met een laddertje en een half dozijn bijen kan overwinnen, sta je wel even met je ogen te knipperen als er opeens een zwarte kraai met Hitlersnor en -kuif wordt opgevoerd die luistert naar de naam "Dolf".

...en The Sisters of Mercy?
The Sisters of Mercy was een van de eerste bands waar ik echt groot fan van was. Het beeldmerk op mijn site (dat hoofd met die ster erachter) wilde ik ooit als tatoeage gaan nemen, maar daar ben ik nog niet helemaal over uit.

Ondanks dat je zo anoniem bent op FOK!, geef je openhartig antwoord op deze vragen. Stoort het je niet dat mensen dingen over je te weten komen?
Ik snap je vraag en het klinkt ook wat dubbel inderdaad, maar het maakt me helemaal geen donder uit. Ik doe me op FOK! niet anders voor dan ik in het echt ben en heb wat dat betreft dus ook geen imago of masker om in stand te houden.

Vind je dat er mensen op FOK! zijn die wel zo een imago of masker hebben om op te houden?
Als ik "ja" zeg, lijkt het of ik dat afkeur, maar ik kan begrijpen dat sommige mensen liever hun identiteit, om wat voor reden dan ook, niet compleet te grabbel willen gooien op een site als FOK!, wat trouwens niet wil zeggen dat ik mezelf te grabbel gooi.

Hoe gaat het niet-roken je af? Hebben je collega’s er iets van gemerkt?
Niet-roken is een verademing en een verschrikking. Het is voor je lijf prachtig om geen rotzooi meer binnen te krijgen, alleen neemt roken zo'n deel van je leven in beslag, dat je je helemaal kapot verveelt als je stopt. In de eerste week schijn ik geen moment stil te hebben gezeten. Nu ben ik een half jaar verder en is het niet meer zo belangrijk als in het begin, maar je komt er nooit meer helemaal vanaf. Als je mij op een verkeerd moment een pakje shag zou geven, zou ik dat binnen een dag oproken, denk ik. Het is wel wat sneu voor één collega: in een jaar tijd zijn we van een complete rokersafdeling naar een afdeling met nog maar één roker gegaan.

Hoe zit dat met die katapult op je werk?
Het was niet helemaal een katapult, maar een slingerblijde, beter bekend als een trebuchet. De credits daarvoor gaan compleet naar een collega van me, die het ding heeft uitgedacht. Ik heb het alleen gefilmd en op YouTube gedonderd. We willen ons nog wel eens vervelen op vrijdagmiddag, en dan is het mooi als je toevallig in het centrale IT-magazijn werkt. Dan ga je dingen als trebuchets bouwen van monitorvoeten, bezemstelen, electriciteitsdraden en dartpijlen. Het is in het filmpje misschien niet helemaal goed te zien, maar het apparaat ramde vanaf vijf meter afstand een dartpijl een centimeter of drie in een stuk hardboard.

Wat is je favoriete youtube-filmpje en waarom?
Mijn favoriete YouTubefilmpjes zijn óf helemaal niet zo interessant voor het grote publiek, óf heb ik allang doorgespeeld naar FOK!weblog. Daarom een clipje waar ik de laatste tijd erg enthousiast van ben: D.A.N.C.E. van Justice. Het deuntje blijft dagenlang in je hoofd doorjengelen en de clip is nog aardig creatief en origineel, voor zover dat nog kan.