De Sims 4: Ecologisch Leven

Electronic Arts brengt met Ecologisch Leven de meest politiek correcte uitbreiding uit voor De Sims 4. Je wordt niet gedwongen om een groene hippie te zijn, maar het is wel het meest leuke om te doen.

In De Sims 4: Ecologisch Leven krijg je er een nieuw systeem bij om in de gaten te houden: je ecologische voetafdruk. Mocht je dit niet willen dan is dit ook uit te zetten overigens. Naast alle metertjes die je al bij je sim had, zie je nu ook een ecologische status. Deze kan van vervuilend tot supergroen zijn. Door bijvoorbeeld je eigen stroom op te wekken met zonnepanelen en windturbines maak je die meter groener, door stroom op te wekken met dieselgeneratoren zorg je juist voor meer vervuiling.

De Sims 4: Ecologisch Leven - Straat (Foto: Electronic Arts)

Je kunt stroom die je te veel opwekt opslaan of verkopen om extra geld te verdienen. Wil je je voetafdruk verminderen, dan hoef je niet meteen naar de groene energie te grijpen, je kunt ook huishoudelijke items ‘upgraden’ en ze of zuiniger of efficiënter te maken. Mocht je de uitbreiding Jaargetijden hebben dan werkt dat ook weer samen met Ecologisch Leven. In de winter schijnt er minder zon, dus heb je minder energie van zonnepanelen.

Er is een nieuwe omgeving, Evergreen Harbor. De stad ziet er groter uit dan eerdere toegevoegde omgevingen, hij heeft een mijn en een haven. In die stad is het effect van je doen en laten ook het meest te merken, de straten raken bevuild met rotzooi, graffiti, zure regen en smog, terwijl de bestaande omgevingen veel minder impact laten zien. Mocht je zenuwachtig worden van het idee dat je de complete omgeving kan vernielen: naast wat cosmetische veranderingen zoals een stralend groene stad, of een donker vervuilde stad en het humeur van de inwoners kun je niet ernstigere effecten krijgen.

De Sims 4: Ecologisch Leven - Groen/vervuild (Foto: Electronic Arts)

De Sims 4: Ecologisch Leven zit boordevol clichés. Wil je je inzetten voor het milieu dan heb je als man natuurlijk een baard. Er zijn verschillende nieuwe kapsels en piercings, allemaal nog prima. Maar die nieuwe kleren. Het is alsof iedere groene hippie erbij moet lopen als een schooier. Daar had wel wat meer onderscheid in mogen worden gemaakt.

Er zijn nieuwe traits die allemaal te doen hebben met het leuker vinden van het groener omgaan met je omgeving. Zo heb je een craft-trait waardoor je geen negatieve effecten krijgt als eens iets mislukt. De meest interessante qua gameplay is ‘freegan’, je sim wordt gestrest als hij veel geld verdient of uitgeeft. Als bonus vind je wel de meest bruikbare items in containers. Met deze trait moet je compleet anders spelen dan gewoon, want veel geld aan zonnepanelen spenderen is er niet bij.

De Sims 4: Ecologisch Leven - Kaarsen (Foto: Electronic Arts)

Nieuwe hobby’s zijn er ook te vinden in De Sims 4: Ecologisch Leven: kaarsen maken, insecten kweken, allerlei gezonde sapjes maken van groente en fruit die je in een verticale tuin kunt verbouwen in je eigen huis. Als je een van de nieuwe carrière-paden kiest kun je zelfs kant-en-klaar vlees kweken aan rekken in je eigen huis.

Kermit de Kikker zong er al eens over: it’s not easy being green. Ik speelde dus met de ‘freegan’-trait en zocht mijn heil (en spullen) in containers. Daar word je logischerwijs niet schoner op, en je krijgt er nog honger van ook. Maar na mijn snel gekookte maaltijd is de energie in mijn huis bijna op. Douchen is er dan nog amper bij. Kortom, je krijgt zeker in het begin managementproblemen omdat je gewend bent dat eerst alleen tijd schaars was, nu zijn resources zoals stroom en water dat ook. Als je die eenmaal zelf kunt opwekken, of huishoudelijke apparaten hebt geüpgradet, dan wordt dat probleem minder.

De Sims 4: Ecologisch Leven - Voting (Foto: Electronic Arts)

Alsof dat niet genoeg is ben je veel bezig met inwoners van je wijk. Er zijn namelijk allerlei plannen waar je op kunt stemmen. Zelf kun je zo vaak stemmen als je wil als je maar influence-punten hebt, maar je kunt ook de andere inwoners overhalen voor een bepaald plan te stemmen. Hoe dan ook, je moet wel met veel mensen praten. Tijd is al een schaars goed, maar nu word je echt aan time-management gezet.

De Sims 4: Ecologisch Leven is een uitbreiding die de gameplay verandert, tenminste, als je de nieuwe ecologische voetafdruk niet uitzet in de settings. Is het 40 euro waard? Als ze alle gebieden hadden aangepakt misschien wel. Nu moet je verhuizen naar Evergreen Harbor om alles van de DLC mee te pakken. Deze DLC zet je wel aan het werk, er zijn nu meer resources te managen en ook je tijd om inwoners over te halen voor een plan te stemmen kost je tijd, dat al een schaars goed was. Het is daardoor zeker een van de uitdagendste Sim-uitbreidingen.