Nacon Revolution Unlimited Pro

Nacon is al een tijd bezig met hun controllers in Revolution-serie. Tot nu toe waren deze bedraad, maar de nieuwe Nacon Revolution Unlimited Pro kan ook draadloos gebruikt worden. Zijn er meer verschillen? Daar is maar 1 manier om achter te komen: gamen maar!

Zoals we gewend zijn is de verpakking weer netjes geregeld. In de doos zit een case van hard plastic met daarin een voorgevormde schuimrubber waarin de controller maar op 1 manier zonder geweld in kan. Er is ook ruimte voor een klein opbergbakje waarin drie paar gewichtjes en twee andere analoge thumbsticks in zitten. Die gewichtjes zijn nu zonder sleuteltje in je controller te verwisselen, weer een dingetje minder kwijt te raken.

Nacon Revolution Unlimited Pro (Foto: Naco)

De thumbsticks zijn zonder al te veel kracht los te maken van de controller. Die kun je dan verwisselen met een thumbstick met jouw gewenste reliëf aan de bovenkant. Nog een aardige feature zijn de ringen die je onder de thumbsticks kan plaatsen. Daarmee maak je de actieradius van het pookje kleiner, als je dat nodig denkt te hebben. Bij een fighter heeft dat meer zin dan bij een shooter. Bij het eerste hoef je maar een tikje naar voren, achter of kwart cirkel te doen, bij een shooter wil je preciezer kunnen mikken door ook gebruik te maken van hoe ver je het pookje duwt.

De Nacon Revolution Unlimited Pro heeft naast de standaard PlayStation 4-knoppen ook vier sneltoetsen. Elke grip heeft namelijk nog twee knoppen aan de onderkant. Verder is er aan de onderkant een switch om van bedraad naar draadloos te gaan, een ps4/pc-switch en een knop om tussen profielen te wisselen. De controller ondersteunt dit keer ook audio-headsets. Dat doet het door drie knoppen: twee om de volume te regelen, de derde om de microfoon in of uit te schakelen.

Ik zal grote handen hebben, want de vier ‘grip’-knoppen vind ik niet fijner gepositioneerd dan bijvoorbeeld de schouderknoppen. De toegevoegde waarde van die knoppen ontgaat me ook een beetje. Als ik er nu via de software macro’s in kon stellen, mooi, maar ik kan alleen maar toetsen hermappen naar een voor mij minder fijne plek. Er zijn geen macro-mogelijkheden omdat ze ook voor eSports goedgekeurd willen zijn, en daarin mogen macrotoetsen niet. De andere knoppen zijn makkelijker bereikbaar, al zul je de profielknop en de twee switches niet vaak tijdens het gamen gebruiken.

Nacon Revolution Unlimited Pro (Foto: Naco)

Draadloos werkt de Nacon Revolution Unlimited Pro prima. Ik heb geen disconnects of wat dan ook gehad. Het enige dat je niet voor elkaar kan krijgen is het aanzetten van je PlayStation 4. Dat komt omdat de Nacon een extra Bluetooth-stickje meelevert die je in een vrije USB-poort moet stoppen. Sony ondersteunt het aanzetten met de PS-knop alleen als je met de interne Bluetooth van de console verbindt. De installatie is gemakkelijk: stop de ontvanger in een USB, zet de PS4 aan met de aan-knop en als de PS4 opstart en vraagt je de PS-knop in te drukken doet de controller het. Vergeet het alleen niet op draadloos te zetten met de switch achter op de controller. De controller gaat 7 uur mee, flink wat meer dan de standaard PS4-controller.

Met de niet meegeleverde software kun je de Nacon Revolution Unlimited Pro naar wens instellen en onder profielen opslaan. Een nadeel: je moet weer ergens een account aanmaken. Zo langzamerhand word ik gek van alle accounts en bijbehorende wachtwoorden. Waarom moet dit soort software achter een account-muur worden geplaatst? De handleiding is wel zonder gedoe te downloaden.

De software zelf laat je van alles instellen, zoals we al gewend zijn. Onder andere de deadzones van beide sticks en L2/R2 zijn aan passen, knoppen zijn te remappen, en je kunt de D-pad 4 of 8-richtingen laten herkennen. Toch is de interface nogal onduidelijk. Elk menu-item is eigenlijk een popup, maar dat zie je niet. Daardoor zie je knoppen die je niet kunt indrukken, omdat ze op non-actief zijn gesteld. De settings waar je de deadzones wil uit proberen is ook onhandig gedaan. Je moet eerst de instelling maken door wat getalletjes aan te passen, dan moet je deze opslaan voordat je daadwerkelijk de controller kunt testen met de software. On-the-fly even wat settings aanpassen is er niet bij, het klusje duurt wat langer door deze keuze.

De Nacon Revolution Unlimited Pro is qua hardware een verbetering. De verwisselbare pookjes en ringen, de gewichtjes die gemakkelijk te veranderen zijn, en natuurlijk draadloos maken het natuurlijk weer net wat beter dan hun vorige Revolution-controller. De vier extra actie-knoppen hadden voor mij niet gehoeven. Ze zitten voor mij niet op een ergonomische plek en ik heb de behoefte niet om bestaande actieknoppen daar naar te remappen. De software blijft nog achter. Er zijn nog maar weinig game-profielen van andere users te vinden op de Nacon-site, maar de controller is dan ook net uit. Bij een van die weinige profielen staat in de beschrijving dat de gebruiker in kwestie moeite had met de software. Dat is te begrijpen, die kan dan ook intuïtiever en duidelijker gemaakt worden. Het prijskaartje is wel erg stevig, de adviesprijs is een kleine 170 euro. Wil je een stevige controller met enorme flexibiliteit qua instellingen dan is het zeker het overwegen waard. De doelgroep is duidelijk de gamer die zijn controller helemaal wil aan kunnen passen en dat kun je met deze controller via hardwarematige aanpassingen en via software.