Blu-ray: The Big Sick

Wat als je verliefd wordt op iemand, maar je gehele kring zich tegen je keert en je daardoor alles dreigt te verliezen? Met die vraag speelt The Big Sick constant door het hoofd. Deze romantische comedy is gebaseerd op het leven van de hoofdrolspeler, komiek Kumail Nanjiani, en werd geschreven door hem en zijn vrouw Emily V. Gordon, die in de film wordt gespeeld door Zoe Kazan. Werkt deze real-life romance ook op het witte doek?

Na een one-night stand zijn Kumail en Emily smoorverliefd op elkaar. Het enige probleem: Kumail verzwijgt zijn vriendin voor zijn traditionele Pakistaanse ouders. Die zien hun zoon toch liever trouwen met een Pakistaans meisje. Wanneer Emily hierachter komt, wil ze Kumail nooit meer zien. Maar dan gebeurt er iets vreselijks, wat er voor zorgt dat er beetje bij beetje een band ontstaat tussen Kumail en Emily's ouders die hun leven voorgoed zal veranderen.

Allereerst moet het petje worden afgenomen om zo'n persoonlijk verhaal te willen delen met een filmpubliek. Het verhaal van twee jongvolwassenen die elkaar door verschillende werelden niet gelijk kunnen bieden wat ze van elkaar verlangen is een bekende, maar hoe het op deze manier wordt verteld aan een publiek is indrukwekkend. Een grap wordt in rap tempo afgewisseld met een traan, waarna snel weer overgeschakeld wordt naar een luchtige toon. Deze film is er niet om je twee uur lang te laten lachen, maar ook niet om twee uur lang de tranen uit de ogen te trekken. Een gezonde mix leidt meestal naar een succesvol einde en dat is ook ditmaal het geval.

Na een wat rommelig begin en een ferme stap naar het middenstuk zijn die en het slot onwijs goed geschreven en geacteerd. Vooral Zoe Kazan als Emily steelt de show, zoals ze dat al eerder deed in de romantische films What If en Ruby Sparks. De spontaniteit spat er van af en met het script weet eigenlijk de hele cast wel raad. De regie is in handen van de nog vrij onbekende regisseur Michael Showalter maar ook die draagt uiteraard bij aan de aansturing van de acteurs. Nou is dat bij geboren comedians Kumail Nanjiani en Ray Romano, en coryfee Holly Hunter niet zo moeilijk. Ze leveren stuk voor stuk Oscar-waardige performances af en het is dan ook niet gek dat de film lovend werd ontvangen op elk filmfestival waar het werd vertoond. Daarbij leverde het met 55 miljoen dollar voor een zeer low-budget film nog een aardig box-office succesje op voor producer Judd Apatow, die onder andere bekend is door Bridesmaids en The 40 Year Old Virgin. De slogan van de film, 'An Awkward True Story', wordt meer dan eens waar gemaakt door de twists en momenten die worden aangereikt aan de cast.

The Big Sick is onderaan de streep een van de leukste films van 2017 te noemen door een verfrissende mix van comedy, drama en een vleugje romantiek die er net niet te dik op ligt om het als een enigszins overdreven liefdesverhaal te betitelen. Kumail heeft laten weten zich voorlopig op zijn comedy te storten, maar het is wachten op het moment dat hij weer terugkeert naar het witte doek, want ook daar heeft hij een plek weten te veroveren.