The Gifted: ng meer mensen met superkrachten

Als een typisch gevalletje van 'alweer die mutanten' is de eerste aflevering van The Gifted zowel hoopvol als zorgwekkend; zich afspelend in de wereld van de X-Men lijkt ook hier de insteek weer de eeuwige strijd tussen mens en mutant te zijn, en daar worden we misschien wel een beetje moe van. Maar een tv-serie heeft de mogelijkheid dieper te gaan, en die kans mag het daarom best eens krijgen.

Heb je onlangs Inhumans in de bioscoop gezien en wil je, nu de serie in de VS op tv is, verder kijken? Want in de Nederlandse bioscopen werd geadverteerd met 'eerst in de bioscoop, daarna op tv', toch? Tot nu toe hebben Marvelfans pech: Inhumans is nog nergens op de Nederlandse tv te bekennen. Niet gek ook; want zoveel positiefs is er over de serie ook weer niet te melden. Dat werkt niet bemoedigend voor een Nederlandse omroep om geld te steken in een nieuwe aankoop. En wie mensen-met-superkrachten wil zien in een Marvel-serie, kan vanaf deze week ook op FOX terecht, waar de nieuwe serie The Gifted deze week van start gaat.

The Gifted

Ook The Gifted is 'van' Marvel, al is deze gebaseerd op de tegenhanger van de Inhumans: de mutanten uit de wereld van de X-Men. En aangezien die films niet door Marvel zelf worden uitgebracht, is ook deze serie er eentje uit de FOX-stal, net als Legion, dat begin dit jaar van start ging.

The Gifted vertelt over mutanten op de vlucht. De rode draad in de FOX-films, met en zonder X-Men in de titel, is dat de wereld mutanten zo'n beetje haat en ze het liefst uitroeit. In The Gifted is een concept gebruikt dat in in de film X-Men: Days of Future Past te zien was, vertaald naar een wat kleinere schaal. In de film werden mutanten in de toekomst opgejaagd door 'sentinels', robots die uitgerust waren om mutanten op te sporen en uit te roeien. In The Gifted blijft het bij overheidsorganisatie Sentinel Services, die zich richt op mutanten die een probleem vormen.

De focus in The Gifted ligt op de familie Strucker. Dankzij een Carrie-achtig incident tijdens een schoolfeestje van broer en zus Strucker moet het hele gezin op de vlucht voor de agenten van Sentinel Services. Hierbij komen ze in aanraking met andere mutanten die een ondergronds vluchtnetwerk hebben gevormd om elkaar in veiligheid te kunnen brengen. De complicerende factor is echter dat Pa Strucker (Stephen Moyer) als aanklager verantwoordelijk is voor het berechten van mutanten die zich hebben misdragen, en dus niet bepaald welkom is bij deze mutanten.

The Gifted

Het is alweer zeventien jaar geleden sinds de eerste X-Men in de bioscopen verscheen. De film was het begin van een nieuwe generatie comicverfilmingen, en werd gevolgd door onder andere succesvolle filmseries over Spider-Man en Batman, maar zeker in het vorige decennium werden superhelden met veel haast en weinig kwaliteit uit alle hoeken en gaten getrokken, resulterend in verfilmingen van bijvoorbeeld Daredevil, Catwoman of de Fantastic Four die kijkers meer teleurstelden dan vermaakten. De X-Men bleven echter ook actief, met wisselend succes. Voor elke X2 was er wel een X-Men: The Last Stand en hoe meer films de serie uitbracht, hoe meer het allemaal niet veel verder kwam dan 'mutanten zijn gehaat door de samenleving'. Het feit dat The Gifted, waarvan de eerste aflevering overigens kundig is geregisseerd door X-Men-regisseur Bryan Singer, weer uit dit vaatje tapt is daarom niet erg hoopvol, al is het wél interessant om dit nu eens te kunnen uitspelen in een tv-formaat: meer speeltijd, uitgesmeerd over een kortere tijd dan de jaren die soms tussen de films zitten en daardoor met meer potentie dan wat er te zien is in de eerste aflevering.

The Gifted toont ons (zo goed als) niet de mutanten uit de films; de X-Men worden bij naam genoemd en omschreven als 'verdwenen', maar lezers van de X-Men-comics kunnen wel personages, zoals Blink, Thunderbird en Polaris, herkennen. Het is nog onduidelijk hoe sterk de cast van mutanten zal groeien en welke uit de comics (of films) bekende figuren voor een enkele aflevering zullen langskomen; aan de ene kant is het leuk om veel herkenning te zien, aan de andere kant poogt de serie wel te vertellen over een familie op de vlucht. In de eerste aflevering is te zien hoe de verhaaltijd enigszins wordt verdeeld over de familie enerzijds en de andere vluchtende mutanten anderzijds. Het is een interessant evenwicht, maar maakt niet direct duidelijk wat we nu van de rest van de serie kunnen verwachten. Het is te hopen dat welke insteek de serie ook uiteindelijk blijkt te hebben gekozen, er eentje is die niet al zeventien jaar in diverse vormen in de bioscopen langskomt.

The Gifted is vanaf vanavond om 22.00 uur te zien op FOX. Het eerste seizoen kent 10 afleveringen.