CD: Metallica - Hardwired... To Self-Destruct

Zo nu en dan heb je van die platen waar je na de vooraankondiging maanden in spanning op kan zitten te wachten. Een goed voorbeeld daarvan is het nieuwe album van Metallica. Na het tenenkrommende album Lulu, dat de band in 2011 met Lou Reed opnam, was er dan nog wel de Beyond Magnetic EP verschenen (met een viertal niet eerder uitgebrachte opnames van de Death Magnetic sessies) en in 2014 verscheen dan nog het nummer 'Lords Of Summer', maar daarna bleef het wat betreft nieuw materiaal van de groep tijden angstvallig stil rondom Metallica.

Metallica - Hardwired... To Self-Destruct

Afgelopen mei liet drummer Lars Ulrich in een interview met Metal Forces al weten dat de opnames van de nieuwe plaat bijna waren afgerond en nadat we vanaf augustus al voorproefjes kregen in de vorm van de singles 'Hardwired', 'Moth Into Flame' en 'Atlas, Rise!' waren de verwachtingen toch wel weer hooggespannen voor de nieuwe release. Laten we wat dat betreft dan ook maar meteen met de spreekwoordelijke deur in huis vallen. Metallica heeft met Hardwired... To Self-Destruct een zeer evenwichtig comeback album afgeleverd dat zowel bij de fans van het vroegere werk als die van de band uit hun commerciële hoogtijdagen in de negentiger jaren in de smaak zal vallen.

Hardwired... To Self-Destruct werd in 2015 en 2016 opgenomen met Greg Fidelman als producer. Opvallend detail aan de plaat is de afwezigheid van credits van gitarist Kirk Hammett. In 2014 was de snarenplukker namelijk op het vliegveld van Kopenhagen zijn telefoon kwijtgeraakt waarop hij zo'n 250 riffs voor de nieuwe plaat had opgenomen. Kirk Hammett had echter geen backup gemaakt en zo kon de gitarist bij aanvang van de opnames van Hardwired... To Self-Destruct weer vanaf nul beginnen terwijl zijn vakbroeders James Hetfield en Lars Ulrich wel de nodige tracks klaar hadden liggen.

Metallica - Hardwired... To Self-Destruct 1

Hardwired... To Self-Destruct is een plaat geworden waarop we invloeden uit al het voorgaande werk terug kunnen horen. In bijna 78 minuten hengst de band er een twaalftal ouderwets knallende tracks doorheen, waarbij alleen de titeltrack onder de 4 minuten blijft. De mannen mogen dan allemaal de 50 zijn gepasseerd maar daar is op dit album maar weinig van te merken. Het gaspedaal wordt weer stevig ingedrukt en alleen bij tracks als 'Halo On Fire' en 'Am I Savage' horen we de mannen van Metallica in een wat kalmer tempo voorbijkomen. In tegenstelling tot een aantal van de voorgaande albums komen we op Hardwired... To Self-Destruct geen enkele track tegen die we als filler zouden willen bestempelen. Absolute hoogtepunten zijn toch wel de openingstrack 'Hardwired', het heftig groovende 'Now That We're Dead' en de explosieve afsluiter 'Spit Out The Bone' waarbij we eindelijk weer eens goed kunnen horen dat Lars Ulrich toch wel een verdomd goeie drummer is.

Metallica - Hardwired... To Self-Destruct 2

Die-hard Metallica fans kunnen we trouwens aanraden om te gaan voor de limited edition box van de plaat. Naast het reguliere album op blauw en geel vinyl zit er nog een bonusplaat bij op rood vinyl met de track 'Lords Of Summer' en een live opname van 'Hardwired'. Daarnaast bevat de set ook een bonus cd met de 'Ronnie Rising Medley', een medley van een viertal Rainbow tracks die eerder al verscheen op het tribute album Ronnie James Dio – This Is Your Life, fijne covers van Deep Purple's 'When a Blind Man Cries' en Iron Maiden's 'Remember Tomorrow' en het volledige optreden van Metallica tijdens Record Store Day in de platenzaak Rasputin Music in Berkeley, waarbij alleen maar echte klassiekers werden gespeeld. Ook zitten er nog een achttal exclusieve buttons en een litho bij. Hardwired... To Self-Destruct is een plaat geworden die we nog wel in de nodige eindejaarslijstjes voorbij zullen zien komen. Wij vinden deze plaat namelijk...

fokking goed