CD: Avatar - Feathers & Flesh

Soms heb je van die platen waarbij het even kan duren voordat je door de muziek wordt gegrepen. Een goed voorbeeld daarvan is de uit Gothenburg afkomstige heavy metalband Avatar. Het Zweedse vijftal bestaat dit jaar alweer tien jaar en viert dat met een fraai conceptalbum getiteld Feathers & Flesh, gebaseerd op een verhaal van de wereldberoemde Franse fabelschrijver Jean de La Fontaine. Op de plaat horen we het verhaal van een dappere uil die de wereld de oorlog verklaart om zo te voorkomen dat de zon nog opkomt.

Avatar - Feathers & Flesh

Voor de opnames van Feathers & Flesh werd gebruik gemaakt van een drietal studio's. Zo werden er door Avatar opnames gemaakt in de Castle Studios in Rohrsdorf (Duitsland), de Finnvox Studios in Helsinki (Finland) en de Spinroad Studios in Lindome (Zweden), met niemand minder dan Sylvia Massy (Red Hot Chili Peppers, Tool) als producer. Het resulteerde in een verrassende plaat waarop we een geheel nieuw geluid van de groep te horen krijgen.

Stond Avatar voorheen vooral bekend als een melodieuze death metalband met een snufje industrial, op hun nieuwste plaat is daar weinig tot niets meer van terug te horen. Mensen die de band kennen van albums als Black Waltz (2012) en Hail The Apocalypse (2014) zullen dan ook wel even moeten wennen bij het opzetten van deze plaat en wellicht zelfs even op de cd kijken of de lokale platenboer niet per ongeluk een verkeerde plaat heeft meegegeven. Op Feathers & Flesh experimenteert de band er lustig op los en levert zo een opvallend veelzijdig album af, waarbij vooral de cleane zangpartijen van zanger Johannes Eckerström op aangename wijze opvallen. Niet dat de beste man het brullen helemaal heeft verleerd maar zijn volgbare zang laat zich prima combineren met de bombastische composities van de band.

Avatar
Avatar

Door het veelzijdige karakter van het verhalende album laat Feathers & Flesh van Avatar zich bijna beluisteren als een soort van verzamelalbum. Zo doet 'Tooth, Beak & Claw' ons meteen denken aan legendarische snarenplukkers als Dick Dale en Duane Eddy, die ook wel raad wisten met een fijn stuk surfmuziek en smaakt het stevig beukende 'House Of Eternal Hunt' en 'For The Swarm' behoorlijk naar System Of A Down. Zoals we hierboven al schreven is Feathers & Flesh een plaat geworden die je vaker dan één keer moet beluisteren om hem ten volste te kunnen waarderen en dat is vaak een goed teken.